Enduro Dağ Bisikleti

Advertisements

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor sayfası olarak ekstrem sporlar ile ilgili serimize devam ediyoruz. Bu yazımızda ekstrem sporlardan bir hayat tarzı olan enduro sporunu tanıtmaya devam edeceğiz. Bir Yaşam felsefesi: Enduro ve enduro motosiklet özelliklerini tanıttığımız yazılarımıza da göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Aşağıdaki makalede enduro bisiklet, trek bisiklet, tam süspansiyon bisiklet, full süspansiyon bisiklet, trail bisiklet gibi tanımlara sahip dağ bisikletlerini tanıtacağız.

Enduro Dağ Bisikleti Nedir?

Enduro , dağ bisikleti yarışlarının yeni nesil formudur. Dağ bisikletine hakim, bütün günü dağda bisikletle geçiren, teknik hakimiyeti ve genel dayanıklılığı ön plana çıkan tecrübeli sürücülere hitap eder. Enduro Dünya Serisi – EWS şu anda bu disiplinin en büyük ve resmi organizasyonlarını yapan oluşumdur. UCI – Dünya Bisikletçiler Birliği de bu disiplinin hızla büyümesiyle ilgilenmeye başlamış ancak bu hıza yetişememiştir.

Enduro dağ bisikleti

Genellikle etaplar için kullanılan terimler motor sporlarından alınmıştır. Etapların ağılıklı kısmını zamanlama alınan inişler oluşturur; bunlara – Özel Etap / Special Stage adı verilir. Tırmanmalar genellikle zaman alınmayan ancak zaman limiti olan etaplardır. Bunlara da Bağlantı Etabı / Liaison Stage adı verilir. Bağlantı etaplarına herhangi bir araçla (kamyon-teleferik-telesiyej) taşımalar dahildir. EWS 2014 Kural Kitabına göre bir yarış en az 4 etap olmalı ve bu 4 etabın en az 3’ü farklı rotalar olmalıdır. Sonuçlar bu tüm etap sürelerinin toplanmasıyla bulunur. Özel Etaplar / Special Stages mesafe olarak en fazla %20 tırmanma – %80 iniş olabilir.

Tüm özel etaplarda start bireyseldir. Birer birer çıkılır. Hiç bir bağlantı etabında özel araç kullanılamaz. Sadece organizasyonun taşıma yöntemleri kullanılabilir. Enduro’nun farkı XC yarışları gibi büyük ölçüde kardiyovasküler kondüsyon gerektirmemesi ve downhill gibi de tamamen tekniğe dayanmamasıdır. Bisiklet seçimi de tam arada yer alır;ne XC bisikletleri gibi kısa süspansiyon mesafeli ve hafif, ne de downhill bisikletleri kadar ağır ve uzun süspansiyon mesafeli bisikletlerdir.

Dağ Bisikleti

Enduro: kim, ne, ne zaman, nerede… ve neden?

Dağ bisikleti dinamik, çok yönlü bir bisiklet disiplinidir. Beceri seviyenize ve nerede yaşadığınıza bağlı olarak, farklı insanlar için çok farklı şeyler ifade edebilir. Bazı insanlar bir toprak yolda veya yangın yolunda rahat bir pedalı tercih ederken, diğerleri kayak sezonu sonrası tatil dağlarında bir fincan çay içmeyi düşünür. Ve çoğumuz… ortada bir yere düşüyoruz, dağ bisikletinin sunduğu çeşitliliğin tadını çıkarıyoruz.

Enduro Dağ bisikleti

Enduro Sadece Profesyoneller İçin mi?

Kesinlikle hayır! Enduro, kursu tamamlamak için biraz fiziksel uygunluk ve beceri gerektirse de, amatör bir binici için en yaklaşılabilir disiplinlerden biridir. Enduro’nun her seviyeden binici için harika olmasının birkaç nedeni:

Zamanlanmış etaplarda yarışırken, sadece sizsiniz, motosikletiniz ve saatiniz. 30 saniye – 1 dakika aralıklarla parkurdan aşağı gönderildiği için geçme ya da geçme zorunluluğu konusunda fazla endişelenmenize gerek yok. Geçilirseniz (veya birini geçmeniz gerekiyorsa), genellikle bir seferde sadece bir kişidir ve bu, bir XC yarışındaki bütün bir sürücü grubundan çok daha kolaydır.

Erkekler, kadınlar, profesyonel, amatör; herkes aynı rotayı sürüyor! Böylece, sınıflandırmanızdan bağımsız olarak, zamanlarınızı diğer herkesle karşılaştırabilirsiniz.

Bir paket taşımak tamamen normaldir. Diğer birçok yarış formatında bir çanta taşımakla alay edilirsiniz, ancak enduro’da genellikle gereklidir. Bir daire veya başka bir mekanik alırsanız, sorumlusunuz. Ve kim atıştırma fırsatını sevmez? Geçiş aşamaları size nefesinizi tutma, esneme … ve… yemek yeme fırsatı verir!

Temelde motive edilmiş bir patika sürüşü! Enduro’yu normalde yapmak isteyeceğiniz bir sürüş olarak düşünün… sadece bir grup yeni arkadaşla ve inişlerde sınırlarınızı zorlamak için biraz daha fazla motivasyonla.

İnsanlar harika. Enduro, diğer tüm yarış biçimlerinden daha çok samimi bir atmosfere sahip olmasıyla bilinir. Arkadaşlarınızın zamanlanmış etap koşularını bitirmesini bekleyin ve ardından birlikte zirveye çıkın. Ve tabii ki bitiş çizgisinde yeni ve eski arkadaşlarla yarış sohbeti, güzel yemek ve lezzetli bir içecekle kutlayın.

Hangi Bisikleti Sürmeliyim?

Yokuş aşağı yarışlardan farklı olarak, enduro için özel bir bisiklet gerekli değildir. Yerel parkurlarınızda pedal çevirdiğiniz aynı tekerlek seti muhtemelen işe yarayacaktır. İşte dikkate almanız gereken birkaç nokta: Tüm gün yokuş inip çıkabileceğiniz bir bisiklet isteyeceksiniz! Bu nedenle, birkaç saat boyunca yerel parkurlarda rahat etmiyorsanız, o teçhizatta enduro yarışında rahat olmayacaksınız!

Enduro Dağ Bisikleti

Bir hardtail üzerinde bir enduro ile yarışırken, muhtemelen tam süspansiyonlu bir bisiklette kendinizi daha güvende hissedeceğinizi göreceksiniz. Binebileceğiniz araziyi düşünün. Çok fazla yükseklik değişikliği olmadan yerel bir enduro’ya katılıyorsanız, daha az hareket mesafesine sahip bir bisikleti tercih edebilirsiniz (Liv’s Pique, Pique SX veya Embolden gibi 100-140 mm ön ve arka süspansiyon).

Patikalar dik ve teknikse, biraz daha kıvrımlı bir bisiklet isteyeceksiniz (Liv’s Hail gibi 140-160 mm hareket mesafesi). Enduro yarışları için en iyi bisiklete karar verirken frenler, lastik seçimi ve vites de dikkate alınması gereken önemli şeylerdir.

Çok fazla dik iniş yapacaksanız, daha büyük fren rotorları ısının yayılmasına yardımcı olur ve daha uzun süre daha fazla güç sağlar. Yollar çamurlu, kayalık, gevşek veya sert mi? İz koşullarını araştırmak, bilinçli bir lastik seçimi kararı vermenize yardımcı olacaktır. Genel olarak, daha sert yan duvarlara sahip lastikler, patikada patlak bir lastiği tamir etme şansınızı en aza indirir.

Enduro, dik ve hızlı inişlerden uzun ve teknik yokuşlara kadar yelpazeyi kapsadığından, geniş bir vites seçimine ihtiyacınız olacak. Bununla birlikte, zincir kılavuzları bu zorlu inişler için harika bir fikirdir! Damlalıklı koltuk direkleri? Evet lütfen! Gerekli olmasa da, bu küçük ekleme kesinlikle bir enduro yarışı için kullanışlı olacaktır.

Birçok enduro etabında, parkur, bir veya iki pedala yetişmek isteyeceğiniz dik yokuş aşağı ve düz kısımlar arasında dalgalanacaktır. Bir damlalık direğine sahip olmak, eyeri yoldan çekmenize olanak tanır, böylece zorlu arazilerde vücut pozisyonunuzu kolayca değiştirebilir ve hızınızı korurken dinlenebilmeniz için hızlıca pedal çevirme konumuna geri dönebilirsiniz.

Dağ Bisikleti Sürerken Ne giymeliyim?

Giydiğiniz ve taşıdığınız donanım, nihayetinde yarıştığınız enduronun koşullarına göre belirlenecektir. Bu öğeleri yarış gününde değerlendirmek isteyebilirsiniz:

Tam yüz kaskı. Bazı enduro yarışları bunları gerektirir, bazıları gerektirmez. Ancak kesin olan bir şey var: her zaman bir tür kask takmanız gerekir (tırmanışlarda bile). Bu nedenle, hava durumunu (çok sıcaksa, tırmanırken tam yüz kask takmak isteyecek misiniz) ve araziyi (herhangi bir arazide çarpışmalar olsa da, dikliği ve teknik özelliklerin miktarını göz önünde bulundurun) dikkate alın. kurs). Pek çok sürücü, ekstra bir kask takmalarına olanak tanıyan bir paket taşır – sırt üstü tüm yüzünüzle yokuş yukarı sürüş ve her aşamada güvenli bir şekilde bağlanmış hafif bir arka kask ile yarışır.

Enduro Yarışları

Pedler. Uzuvlarınızı (dizler, incikler ve dirsekler gibi) korumak her zaman iyi bir fikirdir.

Uzun kollu ve bol şortlu olmaya çalışın. Evet, ten elbisenle tamamen enduro yarışabilirsin… ama ne kadar çok giysiye sahipsen, düşmen durumunda o kadar korumalı olacaksın.

Hidrasyon paketi. Bir Enduro World Series yarışında en iyi profesyonellerin bir paket sporu yaptığını göremeyebilirsiniz, ancak bu öğe çoğu enduro için bir gerekliliktir. Mutfak lavabosunu paketlemeyin, basit tamir araçları, telefonunuzu, yiyeceğinizi ve size gün boyu yetecek kadar su getirin.

Gözlük. Gözlerinizi koruyun! Gözlükler veya bisiklet gözlükleri enduro kitinizin önemli bir parçasıdır. Gözlük sizi sadece çamur ve döküntülerden korumakla kalmaz, aynı zamanda patikadan aşağı uçarken görmenizi de sağlar!

Trail Bisiklet ile Enduro Bisiklet Geometrisi Arasındaki Fark Nedir?

Bir dağ bisikleti yaparken mühendislerin dikkate alması gereken faktörlerden bazıları şasi malzemesi, süspansiyon platformu, tekerlek boyutu ve bileşenleri içerir. Ancak herhangi bir dağ bisikletinin belki de en önemli özelliği geometrisidir. Kafa borusu açısı, erişim mesafesi, zincir maşası uzunluğu ve dingil mesafesi gibi şeyler için yapılan ölçümler, bir bisikletin nasıl gittiği üzerinde bir çatal markasını diğeriyle değiştirmekten daha büyük etkiye sahiptir. Bir motosiklete benzersiz sürüş özelliklerini veren geometrideki farklılıklardır – bu nedenle, görünüşte benzer olan bisikletlerin patikada çok farklı hissetmelerinin nedeni budur.

Bir süre önce modern arazi motosikletlerinin geometrisini karşılaştırmak için derin bir dalış yaptım ve daha yakın zamanda, enduro bisikletler için aynı konuyu araştırdım. Bu parçada atıfta bulunulan rakamlar doğrudan bu iki makaleden geliyor, bu yüzden onları da keşfetmenizi tavsiye ederim.

Bu özel makalenin amacı, iz bisikletleri ile enduro bisikletleri arasındaki çeşitli farklılıkları ortaya çıkarmaktır. Bir arazi motosikleti ile enduro motosikleti birbirinden ayıran nedir?

Enduro Bisikletlerinin Yol Bisikletlerinden Daha Fazla Süspansiyon Yolculuğu Var Farklı dağ bisikleti türlerinde bilgiliyseniz, bu aşikar görünebilir, ancak iz bisikletlerini enduro bisikletlerinden ayırmak için önemli bir ayrımdır. Ekstra süspansiyon hareketi, sürücülerin hat seçerken daha büyük bir hata payı ile daha hızlı gitmelerini sağlar. Genellikle kör olarak sürdüğünüz enduro yarışlarında, biraz fazla ezilme, dağdan güvenli bir şekilde aşağı inmek veya gidonların üzerinden uçmak arasındaki farkı ifade edebilir. Daha fazla süspansiyon hareketi eklemek, daha sonra göreceğimiz gibi geometriyi de etkiler.

Bulgularıma göre, ortalama 27,5 ″ arazi motosikletinin önde 142 mm süspansiyon ve arkada 135 mm süspansiyon hareketi vardır. Bunu önde 166 mm ve arkada 161 mm olan ortalama 27,5 inç enduro motosikletle karşılaştırın. Ortalama 27,5 inçlik bir enduro bisiklet, 24 mm daha fazla çatal hareketi ve 25 mm daha fazla arka şok hareketine sahiptir.

Enduro bisiklet

Ortalama 29 ″ iz bisikleti ile 29 ″ enduro bisikleti arasındaki süspansiyon seyahatindeki farklılıklar, daha küçük tekerlekli kardeşlerininkine yakın. Ortalama 29 ″ arazi motosikletiniz önde ve arkada sırasıyla 134 mm ve 123 mm hareket alanına sahipken, önde 158 mm ve arkada 152 mm’ye varan ortalama 29 ″ enduro motosiklet tümsekleri vardır. Bu rakamları kullanarak, ortalama bir 29 ″ enduro motosikletin ön tarafında 24 mm ve arkada 29 mm daha fazla süspansiyon var.

Enduro Bisikletleri, Trail Bisikletlerinden Daha Gevşek Baş Tüp Açılarına Sahiptir

Diğer her şeyi eşit tuttuğunuzda çatal hareketini eklemek bisikletin kafa borusu açısını gevşetecektir. Ancak, daha gevşek bir kafa tüpü oluşturmanın tek yolu bu değildir. Tasarımcılar, bisikletin amaçlanan amacının yanı sıra belirli bir süspansiyon hareket şekli için bir kafa borusu açısı seçerler. Gevşek bir kafa borusu açısı, ön tekerleği gidonun önüne doğru iter ve aks mesafesini artırır. Daha gevşek bir kafa tüp açısının faydaları, artan güven ve stabiliteyi içerir. Gerçi gerçekten gevşek bir kafa borusu açısının sakıncaları vardır: bunlar tırmanmayı zorlaştırabilir ve dönüşlerde ön tekerleğin uygun şekilde ağırlıklandırılmasını zorlaştırabilir.

Araştırmam, her iki tekerlek boyutu için – 27,5 ″ ve 29 – araştırmam, enduro bisikletlerinin arka bisikletteki benzerlerinden 2 ° daha gevşek baş tüp açılarına sahip olduğunu gösteriyor. “Sadece” 2 ° önemsiz görünebilir, ancak daha gevşek kafa borusu açısını ilave hareketle birleştirir ve sonuç çok daha yetenekli bir iniş olur.

Enduro Bisikletlerinin Patika Bisikletlerinden Daha Yüksek Alt Braketleri Vardır.

Genel olarak konuşursak, enduro bisikletlerin taşıdığı ek seyahat, orta göbek yüksekliğini artırır. Ancak, listelenen orta göbek yüksekliğinin statik bir ölçüm olduğu unutulmamalıdır. Bu, orta göbek yüksekliğinin sürücünün ağırlığı ve lastik sarkması gibi faktörleri hesaba katmadığı anlamına gelir. Tipik bir iz bisikleti, arka şokta% 25 ve çatalda% 20 sarkma yapar. Enduro bisikletleri, optimum süspansiyon performansı için genellikle% 30-35 aralığında daha yüksek bir sarkma yüzdesi gerektirir. Bunu göz önünde bulundurarak, iz bisikletleri ve enduro bisikletleri, bir binici gemiye bindikten sonra çok benzer orta göbek yüksekliğine sahiptir.

Ortalama 27,5 ″ enduro bisiklet, ortalama 27,5 ″ arazi motosikletinden 4 mm daha yüksek bir orta göbeğe sahiptir. 29’lu bisikletler için orta göbek yüksekliğindeki fark iki kat daha fazladır ve 29 trail enduro bisikletler bir patika bisikletinden 8 mm daha uzun.

Enduro Bisikletleri Patika Bisikletlerinden Daha Uzun Dingil Mesafesine Sahiptir.

Bir bisikletin dingil mesafesi – ön ve arka akslar arasındaki mesafe – size hızda ne kadar stabil olacağına dair bir fikir verir. Bisiklet ne kadar uzunsa o kadar stabildir. Yokuş aşağı bisikletlerin uzun dingil mesafelerine sahip olmasının nedeni budur. Enduro bisikletlerin gittikçe daha fazla seyahat etmesi ve daha gevşek kafa tüpü açıları ile, dingil mesafelerinin yokuş aşağı bisiklet uzunluğuna yaklaştığını görmek nadir değildir.

Enduro Dağ bisikleti

Bir bisikletin dingil mesafesini uzatmanın birkaç farklı yolu vardır. Birinci adım, daha fazla seyahat eklemektir. İkinci adım, kafa borusu açısını gevşetmektir. Üçüncü adım, çerçeveyi uzatmaktır. Çerçeve uzunluğu arka kollarda artırılabilir, ancak bu günlerde üst tüpe ek uzunluk eklenmesi daha olasıdır. Daha uzun bir üst tüp ve buna eşlik eden daha uzun erişim, sürücünün alçalırken hareket etmesi için daha fazla alan sağlar.

Dingil mesafesi, patika ve enduro bisikletleri arasında büyük bir fark gördüğümüz yerdir. Ortalama 27,5 ″ enduro motosikletin dingil mesafesi 27,5 ″ arazi motosikletinden 40 mm daha uzundur ve 29 ″ enduro motosikleti ortalama 43 mm daha uzundur. Bu, tutuş üzerinde muazzam bir etkiye sahip olan 1,5 ″’un üzerinde bir uzunluk farkıdır.

Enduro Bisikletlerinin Yol Bisikletlerinden Daha Ağır Hizmet Bileşenleri Vardır.

Bisikletlerle ilgili en sevdiğim şeylerden biri de onları kişiselleştirebilme yeteneği. Nasıl sürdüğünüze ve ne tür patikalarda bindiğinize bağlı olarak, bazı bileşenleri diğerlerine tercih ettiğinizi göreceksiniz. Örneğin, bir patika bisikleti alıp bir bombardıman uçağı için enduro bisiklet bileşenleri ile inşa etmek mümkündür, ancak pedal dostu bir sürüş. Ancak genel olarak bakıldığında, enduro bisikletleri, iz bisikletlerinden çok daha ağır bileşenler kullanır.

Patika bisikletleri ve enduro bisikletleri arasındaki bileşen seçimindeki bazı farklılıklar şunlardır:

  • Daha geniş gidon
  • Daha kısa gövdeler
  • Güçlendirilmiş lastikler
  • Daha büyük tırnaklı lastikler
  • Daha büyük desteklere sahip çatallar
  • Rezervuarlı şoklar
  • Bobin yaylı süspansiyon (ön veya arka)
  • Daha geniş, daha ağır jantlar (alüminyum veya karbon)
  • Daha büyük frenler (kaliperler ve rotorlar)
Enduro yarışları

Parça üreticileri, genellikle ürünlerinin belirli bir dağ bisikleti disiplinine göre uyarlanmış çeşitli seviyelerini sunar. Örnek olarak Race Face’i alın. Karbon fiber aynakollarının üç farklı versiyonunu sunarlar. Next SL G4, arazi yarışı ve hafif hizmet tipi arazi sürüşü içindir. Oradan yukarı çıkmak, biraz ağırlık ekleyen ancak dayanıklılığı artıran Next R aynakoludur. Race Face, tüm dağ veya enduro kullanımı için Next R kranklarını derecelendirir. Son olarak, Race Face, yine ağırlık ekleyen, ancak yokuş aşağı bisikletlerde kullanım için dayanıklılığı artıran SixC aynakoluna sahip. Dağ bisikleti ürün yöneticileri, menzilleri içindeki her bisiklet için uygun bileşen seviyesini seçeceklerdir.

Sarmak: Patika bisikletleri ile enduro bisikletleri arasındaki tek bir farka bakmak doğru bağlamı sağlamaz. Çeşitli geometri ve bileşen değişikliklerinin tümü bir kez bir araya getirildiğinde, ortaya çıkan bisiklet önemli ölçüde farklı bir sürüş kalitesi ve kapasitesi sağlar.

Yoldaş makalelerimde de belirtildiği gibi, önümüzdeki beş yıl içinde dağ bisikleti geometrisinde önceki beş yılda yaptığımız gibi aynı büyük değişiklikleri göreceğiz … ufukta bazı yeni radikal süspansiyon platformu veya şasi tasarımı yoksa, Tabii. Bu gerçekleşene kadar, şirketler belirli bir modelden en yüksek performansı elde etmek için mevcut geometri formüllerini değiştirmeye devam edecekler.

Outdoor Türkiye denilince akla gelen ilk site, Türkiye’nin Outdoor Sayfası http://www.turkeyoutdoor.org. Outdoor ile ilgili üretmeye devam ediyoruz. Her türlü görüş, düşünce, öneri, istek ve geri dönüşleriniz bizim için değerlidir, lütfen yazınız. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası
Advertisements
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et