Yürümenin Faydaları Nelerdir?

Advertisements

YÜRÜMENİN FAYDALARI

Yürümenin faydaları nelerdir? Yürümek neden önemlidir? Neden yürümeliyiz? Yaşlılar için yürümenin önemi nedir? Gibi sorularla sürekli olarak karşılaşmaktayım. Özellikle doğa yürüyüşü (hiking) yapan birisi olarak yürümenin faydalarını derli toplu olacak şekilde aşağıya yazdım.

Yürümek özellikle outdoor terminolojisinde en az 3 farklı anlamda kullanılabilir.

1. Yürümek (herhangi bir yerde yürümek) walking
2. Hiking yani doğa yürüyüşü
3. Trekking doğada hikinge göre biraz daha zor şart ve parkurlarda yapılan yürüyüş.

Burada genel olarak yürümenin faydalarını anlatacağız.

Lütfen OKURKEN HIZLI GEÇMEYİN, MADDELERİ TEK TEK ÜZERİNDE DURARAK VE DÜŞÜNEREK okuyun.

Yürümek için öncelikle dik duruyor olabilmeniz lazım. Unutmayın, omurgasızlar yürüyemez, sürünürler. Yürümenin Felsfesi kitabında yürümek ile insan olmak arasında felsefi ilişki kurulur ve insan olmanın yürümekle eşdeğer olduğu, yürümeye başlayınca insan olunabildiği belirtilir. 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü’nü milat olarak belirlemek ve daha çok yürümeniz için bir yeni etken olabilir. Haydi siz de sağlığınıza doğru yürüyün.

Uzmanlar, yürüyüşü sadece fiziksel değil, ruh sağlığı için de öneriyorlar.

“Günümüzdeki tüm korkutucu hastalıkların hareketsizlikten ve mutsuzluktan kaynaklandığını unutmayın ve sağlığınıza doğru yürüyün. Yürümek, spor yapmak sizi hem hareketlendirir hem de mutlu eder” En önemlisi de koşu bantlarında değil, doğada yürümek gerekiyor.


Yürümenin birçok faydası vardır, en önemli faydası ise zihninizi toplamanıza, kendinizle baş başa kalmanıza, düşünmenize ve otokritik (öz denetim, kusurlarını görüp anlama) yapmanıza ortam hazırlar. Böylece soyut fikir ve inançlardan kurtulabilir “Somut durumun somut analizini” yaparak ayağınızı yere daha sağlam basabilirsiniz.

Bunların yanında yürümeye başlamaya kolaylaştırıcı faktör olarak sayabileceklerim:

Engel yoktur. Yürüyüş yapmak isteyene engel yoktur. Her mevsimde günün farklı saatlerinde, sıcakta, soğukta, karda, kışta, dağda, ovada, yolda, cezaevi havalandırmasında olman fark etmez. Dik durabiliyorsan yürüyebilirsin. Yeter ki yapmak isteyin.

Kuralı, ücreti yoktur. Herhangi bir özel spor kıyafeti almanıza gerek yoktur. Kuralları siz koyarsınız, her şey size ve isteklerinize (keyfinize) bağlıdır.

Doğa’nın saklı güzellikleri sizi bekler. Nerede hangi güzelliğin karşına çıkacağını bilemez, tahmin edemezsin. Sürpriz hediyeler (bonus) seni bekliyor.

Özgürlüğünü hissedersin. İstersen tek başına, istersen daha fazla kişiyle yürüyebilirsin, her türlü özgürsün.

Yabani hayata şahitlik edersin. Doğada yürürken kartalın yuvasını görürsün. Kartalların yaşamlarına kendi yaşam alanlarında şahit olursun.

Ay’ı ve yıldızları görebilirsin. Günümüzde artık şehirlerde yaşayan çoğunluk olarak ayı, yıldızları, yıldız kaymasını unuttuk. Gece yürüyüşünde hem doğanın sesini dinlerken hem de AY’ı bütün güzelliğiyle görebilirsin.

Devam edeceğiz.

Advertisements

20 thoughts on “Yürümenin Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et