Outdoor Ekipmanları Nelerdir? 1

Advertisements

Türkiye’nin Outdoor Sayfası outdoor üzerine düşünmeye ve yayın yapmaya devam ediyor. Doğa Yürüyüşü

Kıyafetleri serimizde doğa yürüyüşü ve outdoora dair ihtiyacınız olan her türlü bilgiyi yerli, yabancı kaynaklar ve kişisel tecrübelerimiz ışığında yayınladık.

Doğa yürüyüşü ile ilgili ilk yazımızda doğa yürüyüşü tanımını içeren hiking ve trekking kavramlarını açıklamıştık. İkinci yazımızda doğa yürüyüşüne (hiking-trekking) hazırlık aşamasında yapılması gerekenleri, sonraki yazılarımızda ise doğa yürüyüşü kıyafetleri seçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı olarak yayınladık. Dördüncü yazımızda outdoor pantolon seçiminde dikkat edilecek hususları , beşinci yazımızda outdoor bot seçimi ile ilgili bilgileri, son yazımızda ise outdoor ayakkabı seçilirken dikkat edilmesi gereken 10 özelliği yayınladık. Outdoor Ekipmanları serisi ile devam ediyoruz.

Outdoor Ekipmanlar Nelerdir?

Outdoor dünyasına yeni giren birisi iseniz arama motoruna outdoor ekipmanları yazdığınızda yüzlerce farklı ürün ile karşılaşırsınız. Peki ihtiyacınız olan hangisi?  Sonraki yazılarımızda diğer outdoor ekipmanları ile ilgili bilgiler de vereceğiz. Genel olarak aşağıda hakkında bilgi verdiğimiz outdoor malzemeleri en çok kullanılanlar olup yaptığınız spor ve aktiviteye göre ihtiyaç listeniz değişecektir. Aşağıdaki listede yer alanlar genel olarak hiking ve trekking gibi günlük doğa yürüyüşlerinde kullanılabilir. Tabii ki hepsini almak zorunda değilsiniz, yapacağınız aktivite, coğrafya ve mevsim koşullarına göre ihtiyacınız olan malzeme değişkenlik gösterecektir.

Outdoor Tayt Seçimi:

Termal outdoor taytları, koşarken, yürürken, yürüyüş yaparken, bisiklete binerken veya ata binerken bacaklarınızı sıcak tutmayı vaat eden termal ipliklerle yapılır. Özellikle soğuk iklim ve koşullarda vazgeçilmez olup doğa yürüyüşü haricindeki neredeyse bütün outdoor sporları için tavsiye edilmektedir.

Outdoor Tayt

Outdoor Tozluk Seçimi:

Tozluk kullanmak, çoraplarınızın ve pantolonunuzun kuru kalmasına, çamurdan ve otlu arazilerde tozdan ve botlarınızın içine taş parçalarının girmesinden sizi koruyacaktır. Satın alırken bacak boy ve genişliğine göre beden seçimi yapmalısınız. Çok çeşitli kalite ve fiyatta tozluk olmakla birlikte burada da yapacağınız etkinliği türü önemlidir. Yağmur ve kış şartlarında su geçirmez, su itici özellikte olanları tavsiye edebiliriz.

Outdoor Tozluk

Outdoor Çorap Seçimi:

Outdoor aktivitelerinde kullanılacak çoraplar kesinlikle pamuklu olmamalıdırlar. Tercihen sentetik yün karışımı, nem tutmayan diğer kumaşlardan dağcılık ve trekking için üretilmiş çoraplar kullanılmalıdır. Çorapların uzun olması kullanışlılık açısından önemlidir. Tabii ki yanınızda her zaman yedek çorap bulundurmalısınız. İyi bir yalıtım için daha kalın bir çorap tercih ettiğinizde botunuz içindeki hava sirkülasyonunu kesip kesmediğine dikkat etmelisiniz. Eldivenlerde olduğu gibi, sırt çantanızda fazladan bir çift çorap bulundurmak da iyi bir fikirdir.

Outdoor Çorap

Outdoor Sırt Çantası Seçimi:

Trekking veya yürüyüş sürenizin uzunluğuna göre yanınıza alacağınız ekipman ve yiyecekler için uygun boyutlarda bir sırt çantası almanız gerekir. Bunun dışında geçerli olan bazı temel kriterler var: İyi bir sırt çantası su geçirmez, hafif ve birkaç bölmeye sahip olmalıdır. Böylece aradığınız malzemeyi daha çabuk bulabilirsiniz. Özellikle birkaç günlük turlarda sırt çantanızın dış bölümlerine farklı malzemeler tutturabilmeniz büyük bir avantajdır. Örneğin bir kamp matı veya uyku tulumunu rahatlıkla çantanızın dış bölümüne yerleştirebilirsiniz. Daha konforlu kullanım için sırt çantanın sırt kısmının dolgulu bir bel kemerine sahip olması ve iç bölmelerinin ayarlanabilir olması idealdir.

Outdoor Sırt Çantası

Outdoor Baton Seçimi:

Baton nedir? Kayakta dengeyi sağlamak, beyzbol ve hokey gibi sporlarda itmek veya vurmak için kullanılır. Baton, dağcılık ve kayak sporuyla ilgilenenlerin yakından bildiği bir terimdir. Peki, baton nedir?

Batonlar yürüyüşlerde ve tırmanışlarda yükü kollara paylaştırdığı ve kış faaliyetlerinde denge sağlayan, inişlerde dizlere ve bileklere binen yükü azalttığı için sakatlıkları engelleyen, birçok dağcının kullandığı yürüyüş sopası görevi gören bir ekipmandır.

Özellikle dağcılara zorlu yamaçlarda, karlı dağlarda ve macera dolu yürüyüşlerde büyük bir fayda sağlar. Genellikle kayak ve dağcılık sporlarında kullanılır. Kayak batonları genelde sabittir. Dağcılık batonları ise, taşıma kolaylığı sağlaması ve değişik eğimlerde ayarlanabilmesi için teleskopiktir. Baton yerine kullanabileceğiniz sopa ya da başka bir uzun çubuk ta basit doğa yürüyüşlerinde sizin ihtiyacınızı karşılayabilir, fakat trekking ve üstü sporlarda kesinlikle sağlam bir batona sahip olmalısınız.

Babanız, anneniz, arkadaşınız, eşiniz, sevgiliniz, bacaklarınız, ayaklarınız sizi taşımakta size yardımcı olmakta zorlandıkları noktalarda baton devreye girecek ve size sınırsız destek sunacaktır.

Doğa yürüyüşü için baton şart mıdır? Evet şarttır. Fazladan 2 adet çekiş gücü sizin karda, çamurda ve kayada daha rahat ilerlemenizi sağlar. Özellikle engebeli arazide batonlar sizin için yedek bacak görevi görecektir. Trekking batonları arazi ister düz ister inişli çıkışlı olsun, kollarınızın yükselerek ileri doğru hareket etmesine ve ortalama hızınızın artmasına yardımcı olur.

Outdoor Baton

Batonlar, bacaklarınıza ayaklarınıza ve bileklerinize binen yükü azaltır. Bilimsel araştırmalarda batonların, özellikle inişte ayak bileğinize binen zorlayıcı gücün etkisini %25 oranında azalttığı belirtilmektedir.

Baton ile yürümek size kalıcı bir yürüyüş ritmi sağlar ve hızınızı arttırmanıza olanak sağlar. Bu artışı düzlük alanlarda daha rahat gözlemleyebilirsiniz. Batonlar ayrıca, sık orman örtüsünde ilerlerken önünüze çıkabilecek dalları, dikenleri bitkileri, örümcek ağlarını siz yürürken yolunuzdan çekmenizi sağlar ve yürüyüşünüzü rahat ve kontrollü bir şekilde devam ettirmenizi sağlar.

Batonlar zorlu ve farklı arazi tiplerinde, nehir geçişlerinde, ağaç köklerinin dağıldığı yerlerde ve kaygan bataklık arazilerde dengeli olmanızı sağlar. Bu arazilerde dengenizi kaybetmeden yürümek hem sizi daha az yorar hem de zamandan kazanabilirsiniz. Baton size geçeceğiniz arazide yolunuzun güvenliğini ölçmeyi sağlar. Eriyen karda, bataklıkta ve su birikintisinde batonunuzla ölçüm yaparak derinliği anlayabilirsiniz ve yolunuzu buna göre düzenleyebilirsiniz.

Batonların asıl görevlerinden biri de vücuda binen ağırlığın dağılımını sağlayıp tek bir noktaya baskı yapmasını engellemektir. Örneğin; ağır bir çantayla yürürken kısa bir mola verdiğinizde batonlardan güç alarak ayakta durmak ile batonsuz ayakta durmak arasında çok fark vardır.

Outdoor Boyunluk Seçimi:

Boyunluklar vücut ısını dengede tutmaya yardımcı olur, doğa koşullarında yapılan outdoor etkinliklerde karşılaşılan üşüme, rüzgara maruz kalma ve terlemeye bağlı soğuk algınlığı gibi risklere karşı koruma sağlar. Boyunluklar outdoor sporlar başta olmak üzere günlük yaşamda da tercih edilen giysilerdir.

Son yıllarda satışı ve kullanımı artan buff’lar boyunluklara örnek olarak gösterilebilir. Boyunluklar yazın güneşin etkilerinden korunmak ve teri kurulamak amacıyla kullanılır. Bu boyunluklar hafif, terletmeyen, özel ve ince kumaşlardan üretilmektedir. Kış günlerinde ısı yalıtımı sağlayan ve aynı zamanda terletmeyen boyunluklar tercih edilir.

Outdoor Boyunluk

Boyunluklar sadece boyun ve yüzü korumakla kalmaz, saç bandı, bandana, kol bandı gibi farklı amaçlarla da kullanılırlar.  Boyunluklar outdoora dair hemen her sporda etkin ve verimli olarak kullanılmaktadır. Hiking, trekking, dağcılık, bisiklet, kampçılık, kayak, kar yürüyüşü, avcılık… için boyunluklar (buff) kullanılabilir. Boyunluklar kullanılacak mevsime göre polar, polyester, yün gibi malzemelerden üretilmektedir.

Her türlü görüş, düşünce, öneri, istek ve geri dönüşleriniz bizim için değerlidir, lütfen yazınız. http://www.turkeyoutdoor.org

Türkiye’nin Outdoor Sayfası
Advertisements

One thought on “Outdoor Ekipmanları Nelerdir? 1

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et