Outdoor Turizm İlişkisi Nasıldır?
Bu yazıyı daha iyi anlamlandırabilmek için önceki yayınlarımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Öncelikle outdoor ne demek başlıklı yazımıza bakabilirsiniz. Artık outdoor/doğa etkileşimi hızla lüks olmaktan çıkmakta ve her ekonomik sınıftan insanlar buldukları ilk fırsatta kendilerini doğaya atmaktadır. İnsanları doğaya yönelten etkenleri outdoor motivasyon etkenleri başlıklı yazımızda açıklamıştık.
Doğa Turizmi
Outdoor/doğa etkileşimi/doğa aktiviteleri olarak bilinen kavramın turizm ile ilişkisi günümüzün serbest zaman ve tatil aktiviteleri içerisinde geniş yer tutan kavramlardır. Doğayla buluşmak için insanlar artık şartları zorlamakta ve bu aktiviteler yoğun olarak katılımcı bulmaktadır.
Batılı ülkelerin halkları daha da şehirleştikçe, insanlar doğa ile daha ve daha da az ilişkide kaldıkça, birçok insan doğa ve Outdoor/doğa etkileşimi/doğa aktiviteleri olarak bilinen kavramla olan bu bağlarını tekrar kazanmak için çeşitli yollar aramaktadırlar.
Outdoor Motivasyon kaynakları:
Açık alanları ziyaret etmek ve keşfetmek için birçok sebep vardır. Yaşı ilerlemiş okuyucularımız bağlantıda yer alan yazımıza bakabilirler.
Doğaya çıkmak için genel olarak şu motivasyonların olduğu bilinmektedir.
- bedensel aktiviteyi arttırarak, sağlığı korumak,
- spor yapmak,
- şehir yaşamının stresinden biraz da olsa kurtulmaya çalışmak, zihni dinlendirmek,
- taze ve temiz havaya ulaşım,
- doğaya, toprağa, vahşi ve yabani hayvanlara yakın olma,
- tabiatın güzelliğine şahitlik etme
- manzaranın tadını çıkarma,
- doğa yürüyüşü yapma, detaylar için tıklayınız:
- tırmanma ve zorlu yürüyüşler (trekking) yapma,
- botanik bitki bilimi üzerine çalışma ya da yeni bitkiler tanıma isteği,
- kuş gözlemi yapma,
- doğa bilimleriyle uğraşma,
- avlanma ve
- balık tutma gibi sebepler ile liste uzar gider. Birçokları için bütün bunların bir bileşimi etkendir.
İnsanların serbest zamanlarını değerlendirme akımları yıldan yıla değişmektedir, ancak genellikle benzer bileşenlerden oluşur; şehirden uzaklaşma şansı, yalnız kalmak, doğaya yakın olma, rahatlama ve eğlenme olarak sayılabilir.
İnsanların yaptığı etkinlikler arasında yabanıl dağlık bölgelerde gayretli bir şekilde dolaşmaları, en yakın doğal yerleşim yerine gitmeleri, bir parkta veya kasabaya yakın mesafedeki bir ağaçlık alanda basit bir gezintiye çıkmaları veya sadece oturmaları ve manzarayı seyretmeleri sayılabilir.
Outdoor Turizm İlişkisi, Outdoor Turizmi
Outdoor/doğa etkileşimi/doğa aktiviteleri olarak bilinen kavram katılımcılar, aktiviteleri düzenleyenler ve doğal çevre açısından ayrı ayrı değerlendirmek her biri için faydaları ve etkilerini ortaya koymak açısından düşünülmelidir. Serbest zaman, rekreasyon, spor, turizm ve Outdoor/doğa etkileşimi/doğa aktiviteleri olarak bilinen kavram iç içe düşünülüp değerlendirildiğinde ilişkilerini açıklamak ve kavramak daha kolay olacaktır.
Turizm ve outdoor aktivitesinin birçok ortak yanı vardır. Her ikisi de bireylerin serbest zamanlarında tercihen yaptıkları bilinçli tercihlerden oluşmaktadır. Bireylerin doğa etkileşimi gerekçeleri ile turistin tatile çıkma ihtiyacı aynı nedenledir.
Türkiye’de Outdoor Turizmi ve Gelişimi:
Türkiye’de turizmin geliştirilmesi temel olarak Turizm Bakanlığı’nca yürütülmektedir. (https://www.ktb.gov.tr/TR-96268/turizm.html)
Türkiye’nin Outdoor/doğa etkileşimi/doğa aktiviteleri olarak bilinen kavram açısından turizm alternatiflerine bakıldığında Türk turizmi 1980’lerin ikinci yarısında başlatılan ve başarıyla tamamlanan Birinci Atılım Döneminde özellikle devletin teşvikiyle güney projesini yapmıştır.
Şimdi aynı yatırım Marmaris ve Bodrum bölgesine aktarılmaya çalışılmaktadır. Diğer bölgelerde de özellikle kamp turizmi özellikle son yıllarda katlanarak artmaktadır.
Türkiye İkinci Atılım Dönemini başlatıp, gözde olan güneş-deniz-kum turizminin ötesine geçip turizmin amacını ve ürünlerini çeşitlendirici alternatif turizm alanları açmalıdır.
Turistleri yalnızca güney sahillerini gezdirmekle kalmayıp Karadeniz, Doğu ve Güney Doğu Anadolu’ya çekecek alternatifler kısa süre içinde üretilmeli ve turistik ürün olarak turizm pazarına sunulmalıdır.
Türkiye Turizm Sektörü
Türkiye’de yapılan turizm ve turizm çeşitleri ile ilgili olarak Türkiye’nin coğrafyası ve sahip olduğu tarih-kültür alt yapısıyla üretilebilecek alternatifler şunlardır;
- Deniz Turizmi,
- Yat Turizmi,
- İnsentive ve Kongre Turizmi,
- İnanç Turizmi,
- Termal Turizm,
- Sağlık Turizmi,
- Kültür ve Tarih Turizmi,
- İpek Yolu Turizmi,
- Doğa Turizmi,
- Hava Sporları Turizmi,
- Yayla Turizmi,
- Doğa ve Kış Turizmi,
- Ornitoloji (Kuş Bilimi, gözlemi) Turizmi,
- Çiftlik Turizmi,
- Botanik Turizmi,
- Kamp-Karavan Turizmi,
- Golf Turizmi,
- Av Turizmi,
- Sualtı Dalış Turizmi,
- Akarsu (Kano-rafting) Turizmi,
- Festival Turizmi,
- Dağcılık Turizm,
- Atlı Doğa Yürüyüşü Turizmi ve
- Mağara Turizmi başlıklarında toplanabilir. (https://www.ktb.gov.tr/TR-96269/turizm-cesitleri.html)
Önümüzdeki yıllarda outdoor turizmi kavramının daha da gelişeceği ve özellikle şehirli insanların hayatlarında çok daha fazla yer edeceği bugünden söylenebilir.
Her türlü görüş, düşünce, öneri, istek ve geri dönüşleriniz bizim için değerlidir, lütfen yazınız. http://www.turkeyoutdoor.org
Çoğunlukla yararlanılan Kaynak: Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü “Ayşe Kalkan”’ın hazırladığı “Açık Alan Rekreasyonu, Doğa Sporları Yapan Bireylerin Bu Sporları Yapma Nedenleri: Antalya Örneği” başlıklı Yüksek Lisans Tezi (Tez internetten arama motorları sayesinde bulunmuştur.)