Outdoor Güvenliği 3

Outdoor Risk Yönetimi

 Önceki yayınlarımızda risk tanımından, genel olarak outdoor risklerinden, risk yönetim planlaması ve risk analiz yöntemlerinden bahsetmiştik. 

Bu yayında outdoor/doğa aktivitelerinde alınması gereken önlemlerden bahsedilecek, internet üzerinden bulunmuş örnek dilekçe okuyucularımızın dikkatine sunulacaktır.

Outdoor Riskleri İçin Önlemler

Açık alan outdoor/doğa aktivitelerinin güvenliği açısından risk yönetim planı yapmak faydalı olacaktır. Açık alan outdoor/doğa aktivitelerinde risk yönetiminde liderler ve yöneticiler açısından risk ve karşılığı ve güvenlik ve maceranın temel dengesinin sürdürülebilirliği için güvenliği tanımlamak gerekmektedir.

Outdoor Kazaları

Güvenlik, fayda ve yararları dikkate alınmaksızın basitçe kazaların engellenmesi için yapılan işlerdir şeklinde tanımlanabilmektedir. Diğer insanlardan veya özellikle onların çocuklarından sorumlu olunan durumlarda gereksiz risklerden kaçınmak zorunludur. Ancak bazen devam etmemek koşuluyla tolore edilebilir seviyede riskler alınabilmektedir. Hiç kimse açık alan aktiviteleri için” bizim aktivitemiz tamamıyla güvenlidir” diyemez .

Birçok ülkede doğada aktivite yapabilmek için bazı prosedürler bulunmaktadır, yasal izinler, bölgeye giriş ücreti, sigorta ücreti ve daha farklı kullanım ücretleri o bölgenin sürdürülebilirliği ve katılımcı bireyin doğayı güvenli kullanımı için alınmaktadır.

Riski minimize etmenin en etkin yollarından biri bilgi diğeri de dikkattir. Bu nedenle açık alan outdoor/doğa aktivitesi aktivitelerinde sorumluluk alacak kişilerin iyi eğitilmiş, dikkatli ve bilgili kişiler olması gereklidir.

Doğa sadece ılık ve  güneşli, kırlarda  çiçekler, kekik kokulu  yamaçlar, çam kokulu ormanlar, ışıl,ışıl akan dereler veya dallarda cıvıldaşan kuşlar demek değildir, doğa vahşi bir hayatın devam ettiği yerdir. Özellikle vahşi doğada insan ev sahibi değil misafirdir ve her türlü tehlikeye açıktır. Doğada güvenli bir aktivite için kendinizi, içinde bulunduğunuz koşulları ve doğayı tanımak ve onun sonsuz dinginliği ve düzenini bozacak davranışlardan uzak durmakla gerçekleşir.

Her türlü outdoor kulübünün yöneticilerinin bilmesi ve kullanması gereken bir formu eke koyuyoruz. Aktivitelerinizin hiçbir tehlikesi görünmese dahi hiking, trekking, kamping… kulüplerinin kullanmasını tavsiye ediyoruz.

https://www.tdfizmirtemsilciligi.org/risk-bilgilendirme-formu/ adresinden temin edilmiş örnek Risk Bilgilendirme Formu aşağıya sunulmuştur.

RİSK BİLGİLENDİRME FORMU

…….DAĞCILIK KULÜBÜ

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİNE KATILMAK İÇİN ADAY ÜYELİK BAŞVURU FORMU

Kulübümüze üye olmayanların  bu sporu ve kulübümüzü tanıyabilmesi için sadece 3 kere üye olmaksızın katılmasına izin verilir. Doğa Yürüyüşümüze katılmak için bu form okunmalı ve elektronik olarak imzalanmalıdır.

“DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ KURALLARI, SAĞLIK SORUNLARI VE RİSK BİLGİLENDİRİLMESi”

Doğada yapılan aktiviteler;  Hava Şartları (Fırtına ve/veya Soğuk),  kar altındaki kaya yapısı, rota ve kayanın zorluk derecesi, çığ oluşumu riski, kar yapısı, sis, taş düşmesi, hayvan tehlikesi, bilgi yetersizliği, tecrübe eksikliği, malzeme yetersizliği, fiziksel yetersizlik, antrenman eksikliği, dikkatsizlik, Konsantrasyon eksikliği, Aşırı enerji harcanması, özgüven fazlalığı, telaşlanmak, kontrol kaybı vs. nedenleriyle RİSK İÇERİR.

“YÜKSEK TANSİYON, KALP RAHATSIZLIKLARI, ASTIM GİBİ SOLUNUM RAHATSIZLIKLARI İLE  ADALE/EKLEM ROMATİZMASI, EPİLEPSİ (SARA) VS. doğada tedavisi son derece güç olan hastalıklara sahip kişiler  doğa yürüyüşlerine  kabul edilmezler. Hastalıklarını beyan etmeyenler sorumluluklarını kendileri taşımakla yükümlüdürler.  Ve yalan beyanda bulunanların tespiti halinde yürüyüşlere kabul edilmezler.

Herhangi bir sağlık sorunu olanların bir doktora danışmaları tavsiye edilir. Spor yaparken sorun yaratabilecek bir sağlık problemi olanların veya Hamile olanların kayıt aşamasında kulüp görevlilerine durumlarını bildirmeleri gerekmektedir. Spora başlamadan önce üyelerin sağlık kontrolünden geçtiği ve sağlıklı olarak geldiği kabul edilir.

Yürüyüşler sırasında sigara ve içki içilmez,  doğada hiç bir şekilde çöp bırakılmaz, Yürüyüş Lideri/Rehber etkinlikteki tek yetkili kişidir. Rehberin ve onun belirlediği diğer kulüp görevlilerinin uyarı ve talimatlarına uygun davranmayanlar daha sonraki yürüyüşlere kabul edilmezler.”

Kulübünüz tarafından hazırlanan “DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ KURALLARI, SAĞLIK SORUNLARI VE RİSK BİLGİLENDİRMESİ” şartlarını okuduğumu, riskleri ve tehlikeleri anladığımı, sayılan bu hastalıklardan veya doğaya çıkmaya engel diğer hastalıklardan herhangi birine sahip olmadığımı, doğada yapılacak yürüyüş için sağlıklı bir kişi olduğumu, ilk kez katılacağım bu yürüyüşünüzde A (KOLAY) grubunda yürüyeceğimi, kulübünüzü ve bu sporu tanımak için aday üye olarak aktiviteye katılmak istediğimi kabul ve beyan ederim.

 Ad-Soyad                 :

T.C. Kimlik No            :

Telefonu                    :

Doğum Tarihi             :

E-Posta                      :

İmza                          :

https://www.patikatrek.com/egitim-seminer/doga-yuruyusleri-riskli-midir/36.html

Her türlü görüş, düşünce, öneri, istek ve geri dönüşleriniz bizim için değerlidir, lütfen yazınız. http://www.turkeyoutdoor.org

Türkiye’nin Outdoor Sayfası
error: Content is protected !!