Kampçılık 2 / Kamp Ekipmanları

Advertisements

Kampçılık ile ilgili serimize devam ediyoruz. Önceki yazımızda kampçılık nedir, kamp nasıl yapılır, kamp yapmanın faydaları nelerdir sorularına cevaplar vermiştik. Bu yazımızda kamp ekipmanlarının en önemli olanlarını tanıtacağız.

Kampçılık Eğitimi Nedir?

Temel Kampçılık Eğitimi Neler Kapsar? Önceki yayında kampçılığın tanımını yapmıştık. Kampçılık üzerine yazmaya devam ediyoruz.

Temel kampçılık eğitimi öncelikle kampçılığın bir yaşam biçimi olduğu öğretisi ile başlar. Kampçılık faaliyetinde bulunanların doğaya ve canlılara saygı duyması beklenir. Doğada bulunan bitkilere, hayvanlara ve ağaçlara zarar verilmemesi ve ateş yakıldıysa mutlaka söndürülmesi gerektiği gibi bilgilerin kampçılar tarafından özümsenmesi şarttır.

Doğa ile ilgili bilinmesi gerekenlerle birlikte kampçılık eğitimi sporcuların yapması gerekenleri de içerir. Özellikle ilk kez kamp yapacakların çadır kurma, ateş yakma, yemek hazırlama ve kampı toplama aşamalarında nasıl bir yol izlemesi gerektiği eğitim içinde yer alır. Değişen hava koşulları da göz ardı edilmeyerek mutlaka gidilen bölgenin iklimine uygun kıyafetler taşınmalıdır.

Kamp Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Kamp için uygun mekan/coğrafya belirlendikten sonra mevsim şartları ve hava durumu tahminleri de göz önüne alınarak uygun kamp günü seçilmelidir. En önemli ekipmanlar kamp çadırı, uyku tulumu ve yer matı olsa da mevsim şartlarına ve kamp yapılacak bölgenin koşullarına göre ek malzemeler de gerekebilir.

Kamp yerinin seçimi de büyük önem taşır. Bazı bölgelerde çeşitli hizmetler veren kamp alanları bulunur. Bu alanlar çadır ihtiyacını bile karşılayabilir. Özellikle Avrupa’da neredeyse her kamp alanında bu hizmetleri alabileceğiniz özel işletmeler vardır. Kendi çadırını kurmak isteyenler ise su kaynaklarına yakın, çok eğimli olmayan ve tuvalet gereksinimi için uygun yerlere kamp kurabilir. Kamp alanının bulunduğundan daha temiz bırakılması da kampçılık ilkelerinden biridir.  

Kampçılık İçin Gerekli Malzemeler

Kamp esnasında kullanılacak olan ekipmanların tamamen kampın amacına yönelik hazırlanması gerekir. Bir hayatta kalma kampında en az ağırlık ve en fazla koruma sağlayacak olan ürünlerin seçilmesi gerekirken daha önceden bahsettiğimiz glamping kamplarında ise buzdolabına kadar bir evde bulunması gereken bütün konfor öğeleri bulunur.Güvenli ve konforlu bir kampçılık deneyimi için ekipmanlar oldukça önemlidir.

Çadır

Çadır seçiminde dayanıklılık, tasarım ve ölçüler dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir. Kamp kaç kişi ile yapılacaksa buna uygun bir çadır seçmek gerekir. Yağmur, kar gibi olumsuz hava koşullarından kampçıları koruyacak ve havalandırmaya sahip çadırlar daha kullanışlıdır. Bu anlamda ihtiyaçlarınıza uygun olarak üçgen, tünel ya da kubbe çadırları tercih edebilirsiniz.

Uyku Tulumu

Uyku tulumlarının hafif, kompakt ve ısı kaybına yol açmayacak özellikte olması gerekir. Tulumlar kaz tüyü ya da sentetik dolgular kullanılarak üretilir. Kaz tüyü kullanılan uyku tulumları daha sıcak tutarken, sentetik olanlar daha hafiftir. Mevsim koşullarını ve kamp süresini göz önünde bulundurmak, kampçıların tulumu seçim sürecini kolaylaştıracaktır.

Sırt Çantası

Sırt çantaları farklı hacim ve tasarımlara sahiptir. Kampçılar, yanlarına alacakları ekipmanlara uygun genişlikte, dayanıklı bir çanta seçmelidir. 

Gıda 

Uzun süreli kampçılık faaliyetlerinde kompakt tasarımlara sahip kamp ocakları büyük işlev görür. Kampa uygun küçük kaplar ile çatal ve kaşık da sporcuların yanına alması gereken aletler arasındadır. Makarna ya da bulgur gibi yiyecekler bu sayede kısa sürede pişirilebilir. Kısa süreli kamplarda ise konserveler, atıştırmalık tatlılar, hazır yiyecek ve içecekler yeterli olacaktır.

Aydınlatma

El feneri, özellikle geceleri mutlaka kullanılan kamp ekipmanlarının başında gelir. El fenerleri ile birlikte AA lityum piller de kampçıların yanına alması gereken malzemelerdir.

Kıyafetler

Kalın kıyafetler yerine birkaç kat ince kıyafet giymek vücut ısısını koruyacaktır. Özellikle karla kaplı soğuk alanlarda yapılan kamplarda baş ve boyun bölgesinin korunmasına yönelik kıyafetler tercih edilebilir. Eldiven, tozluk, çoraplar ve ayakkabılar da ısıyı muhafaza edecek özelliklere sahip olmalıdır. Islanma ihtimaline karşı yedek kıyafetler de sırt çantasında bulunmalıdır.

Diğer malzemeler

  • Çanta 
  • Çakı/ Kamp bıçağı,  
  • İlk yardım çantası
  • Pusula
  • Düdük
  • Güneş kremi
  • Güneş gözlüğü
  • Çöp poşeti
  • Kibrit/ Çakmak,
  • Powerbank/ Akü
  • Matara/ Su tankı
  • Hamak, 
  • Temizlik malzemeleri (sabun, tuvalet kağıdı, havlu, ıslak mendil vs.)
  • Halat, 
  • Kalem,
  • Fotoğraf Makinası
  • Kağıt veya Defter
  • İlk Yardım Seti

Kamp Ne Zaman Yapılır?

Kampçılık her mevsim yapılabilen bir spordur. Özellikle ekstrem sporlarla birlikte yapılacaksa bu sporlara uygun mevsimler kamp için daha uygundur. Yazın sahil kenarında, kışın ise dağ eteklerinde kamp yapılabilir. 

Her türlü görüş, düşünce, öneri, istek ve geri dönüşleriniz bizim için değerlidir, lütfen yazınız. http://www.turkeyoutdoor.org

Türkiye’nin Outdoor Sayfası
Advertisements

72 thoughts on “Kampçılık 2 / Kamp Ekipmanları

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et