Doğada Hayatta Kalma Bushcraft
Tıpkı outdoor gibi bushcraft kelimesinin de Türkçe’de tam olarak karşılandığı bir kelime yoktur.
En temel olarak Bushcraft, doğal ortamda hayatta kalmak ve gelişmek için becerilerin kullanılması ve uygulanması, bilgi ve anlayış edinilmesi ve geliştirilmesidir.
Bushcraft Kelime Anlamı:
Yukarıda bushcraft kelimesinin tam olarak Türkçe karşılığının olmadığını belirttik. Aşağıda bu kavram ile ilgili genel tanımları veriyoruz.
Bushcraft, İngilizce çalılık, fundalık, yabani arazi anlamına gelen bush ve meziyet, yetenek, zanaat manasına gelen craft kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkmış bir kelimedir.
Bushcraft’ın Oxford İngilizce Sözlüğü tanımı, “çalılıktaki yaşamla ilgili konularda beceridir”.
Bushcraft, Türkçe’ye yaban hayat yeteneği, hayatta kalma becerisi, orman becerisi gibi şekillerde çevrilebilir.
Bushcraft, doğada var olabilme sanatıdır. Genellikle bıçak, balta, testere gibi kısıtlı aletlerle ateş yakma, barınak inşa etme, tuzak kurma, yemek bulma gibi aktiviteler ile doğada hayatta kalabilmeyi benimser.
Bushcraft’ın en az malzeme ile doğal bir ortamda temel ihtiyaçları karşılamak için gerekli olan bilgi birikimi gibi bir anlamı vardır. Doğa koşullarında az malzeme ile hayatı idame sanatı veya sporu da denilebilir.
Bushcraft, yeterli yiyecek ve minimum alet ve edevat ile doğaya uyum sağlama uğraşıdır.
Bushcraft Nasıl Yapılır?
Bushcraft’ta temel maksat doğada, doğaya uyum sağlayarak hayatta kalmak, konaklamak ve hatta gelişmektir. En temel ekipmanları; bıçak, çanta, matara, balta ve testere olarak sayılabilir. Bu aletler içinde özellikle bıçak çok önemlidir.
Bushcraft becerileri insan yaşamı için temel fizyolojik gereksinimleri sağlar; Yiyecek (yiyecek arama, izleme, avlanma, tuzağa düşme, balık tutma yoluyla), su kaynakları ve arıtma, barınak inşa etme ve havai fişek. Bunlar, ip yapımı, düğümler ve bağlamalar, ağaç oymacılığı, kampçılık, tıp / sağlık ve doğal denizcilik alanlarındaki uzmanlıkla desteklenebilir.
Bushcraft öğrenmek aynı zamanda çalı bıçakları ve baltalar gibi belirli aletleri kullanmak için gereken uzmanlığı sağlar. Bu araçlar, kazma kanolarından iskeletli barınaklara kadar birçok farklı türde yapı oluşturmak için kullanılabilir.
Bushcraft Etimolojisi
“Bushcraft” ifadesinin kökeni, çalılık arazide kullanılan becerilerden gelmektedir.
Bushcraft terimi, Güney Yarımküre’de Les Hiddins (Bush Tucker Adam) tarafından ve Kuzey Yarımküre’de Mors Kochanski tarafından popüler hale getirildi ve son zamanlarda Ray Mears’ın ve onun çalılık araçlarının popülaritesi ve hayatta kalması nedeniyle Birleşik Krallık’ta önemli bir değer kazanmıştır.
Discovery Channel tipi belgesel kanallarının artmasıyla, ayrıca, kırsal köklerine uyum sağlamanın bir yolu olarak, ortalama bir insanın doğa
Avustralya. Çoğunlukla “vahşi yaşam becerileri” veya “ahşap işçiliği” tüm dünyada kullanılan becerileri tanımlarken kullanılır.
Temel Bushcraft Ekipmanları:
Kesici Aletler:
Kesici aletlerde (cutting tool) genel tercih bıçaktır. Kesici aletler doğal kaynaklardan yararlanarak alet yapımı, korunma, avlanma gibi doğada hayatta kalma aktivitelerinde en büyük yardımcımızdır. Kesici alet olarak balta, testere, isviçre çakısı gibi aletler anlaşılabilir.
Ateş Başlatıcılar:
Doğada ateş başlatmak üzere genellikle magnezyum çubuğu kullanılmaktadır. Magnezyum çubuğuna bıçağın sert kısmı sürülerek kıvılcım çıkarır. Ateş başlatıcı (combustion device) olarak kibrit, çakmak gibi klasik malzemeler de kullanılabilir.
Halat:
İp (cordage) doğada çok işimize yarayan bir başka alettir. Genellikle 7 ayrı dayanıklı ipte oluşan ve çok dayanıklı olan paraşüt ipleri kullanılır. Paraşüt iplerinin yapım şekli dolayısıyla bir paraşüt ipinden 21 tane küçük iplik çıkarılıp kullanılabilir. Paraşüt ipi yoksa piyasada bulunabilecek her türlü ip işinizi görecektir.
Kaplar:
Yemek veya su içmek için kullanılabilecek paslanmaz çelikten veya titanyumdan yapılmış mataralardır. (Container) Matarada su kaynatabilir, yemek yapabilirsiniz. Eğer kalitelisi yok ise plastik veya piyasada bulunabilen her türlü küçük kapları kullanabilirsiniz.
Örtü veya Çadır:
Örtü veya çadır olarak (cover) naylon veya kanvastan bir tarp (tente) kullanılabilir. Örtünün dört köşesinde ve orta kısmında en az 2 adet ip bağlamak için deliği bulunmalıdır. Yoksa bu özelliklere sahip bir panço veya yağmurluklar da kullanılabilir. Örtü ile barınak yapılabilir, yağmurdan ve soğuktan korunabilirsiniz.
Yukatıda sayılan ekipmanlar doğada ikame etmesi en zor gereçlerdir ve bunlar yanınızdayken doğada hayatta kalma şansınız ciddi oranda artar. Doğa yürüyüşleriniz ve kamplarınız sırasında ise minimum ekipmanla ve dolayısıyla daha hafif bir yükle zaman geçirmenize olanak sağlar.
Her türlü görüş, düşünce, öneri, istek ve geri dönüşleriniz bizim için değerlidir, lütfen yazınız. http://www.turkeyoutdoor.org