Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu dağcılık kategorisinde kapsamlı içeriklerle okuyucularını bilgilendirmeye devam ediyor.

İlk yazımızda Dağcılık Ne Demektir? sorusuna yanıt verdik ve bu zorlu sporun temel kavramlarını açıkladık. İkinci yazımızda Dağcılığa Hazırlık Aşaması hakkında hem yerel hem de yabancı kaynaklardan derlediğimiz bilgileri okuyucularımızla paylaştık. Devam eden yazılarımızda Dağcılık Stilleri, Dağcılık Aktiviteleri İçin Temel Kurallar, Dağcılık Tarihi ve Dağcılık Terimleri gibi önemli konuları ele aldık. Ayrıca Dağcılık Güvenliği hakkında detaylı bilgiler sunarak, dağcıların güvenliğini sağlamaları için gerekli önlemleri anlattık. Temel Dağcılık Ekipmanları serimizde ise bu sporu icra ederken ihtiyaç duyulan ekipmanların neler olduğunu sıraladık. Tüm bu yazılar, dağcılıkla ilgilenen herkese rehber olmayı amaçlıyor.

Dağcılık Ne Demektir?

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak “Outdoor Türkiye” yürüyüşümüze yeni yayınlarımızla devam ediyoruz. Dağcılık ne demektir veya dağcılık hangi aktiviteleri kapsamaktadır. Dağcılık ile ilgili serimizin ilk yazısı olan bu yazıda dağcılık hakkında bilgi sahibi olmanız için dağcılık ne demektir sorusunun cevabını veriyoruz.

Dağcılık Nedir? Nasıl Yapılır? Türkiye ve Dünyadaki Dağcılık Rotaları |  Pegasus
Dağcılık

Dağcılığın Tanımı:

Dağcılık nasıl bir spordur? Dağcılık sözlüklerde “dağlara tırmanma sporu” olarak anlatılmaktadır. Dağcılık temel olarak bir doğa aktivitesidir. Son yıllarda dağcılık outdoor sporları içerisinde popülaritesi yükselen bir aktivitedir. Outdoor denilince genel olarak hiking (doğa yürüyüşleri), kampçılık ve dağcılık anlaşılmaktadır.

Outdoor ne demektir başlıklı yazımızda da bahsettiğimiz gibi outdoor sadece bu terimler değil çok daha fazlasıdır. Bu kavram karmaşası dağcılık için de geçerlidir. Genel olarak ülkemizde dağda yapılan her şeyin dağcılık olduğuna dair bir inanış vardır. Bu yargı bu konunun üzerince yeterince durulmadığı için oluşmuştur. Türkiye Dağcılık Federasyonu ülkemizin eski federasyonlarından olmasına rağmen federasyonu olduğu dağcılık sporunu tanımlayan bir doküman oluşturmamıştır. Dağcılık konusunda ülkemizde yapılan yayınlar da oldukça kısıtlıdır.

Dağcılık literatürüne katkı sağlamak ve bu alandaki bütün bilgileri tek bir sitede toplamak için “Dağcılık” serimize başlıyoruz. Dağcılık ile ilgili yerli ve yabancı en temel kaynakları tarıyor ve kullanıcılara nitelikli bilgi sunuyoruz.

Literatürde çok çeşitli ve farklı dağcılık tanımları yer almaktadır. Spor olarak dağcılık, hobi olarak dağcılık, profesyonel dağcılık, outdoor aktivitesi olarak dağcılık hatta vakit geçirmek için dağcılık farklı anlamlar içerebilir.

Aşağıda çeşitli dağcılık tanımlarını veriyoruz, bunlara yeni tanımlar da eklenebilir ancak dağcılık nedir sorusunun genel olarak tanımı aşağıda verilenlerin tamamıdır diyebiliriz.

Çeşitli Dağcılık Tanımları:

  • Dağcılık, dağa tırmanma sporudur, bir doğa sporudur.
  • İngilizcede “Mountaineering ve Alpinism” kavramları ile ifade edilir.
  • Dağcılık neredeyse 6000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Alplerdeki buzullarda 5600 yıllık olduğuna inanılan bir ceset bulunmuştur.
  • Dağcılığın bir çeşidi olan Alpinizm Petrarch tarafından 1300’lü yıllarda başlatılmıştır.
  • UIAA (Union Internationale des Associations d’Alpinisme, Uluslararası Dağcılık Federasyonları Birliği) dağcılığı; “dağların zirvesine ve/veya tanımlanmış bir noktasına tırmanarak ulaşması” olarak tanımlamaktadır.
Kaya Tırmanış Eğitimi - III - Klos Dağcılık İhtisas Kulübü
Dağcılık Nedir?
  • Kayada, karda, buzda, buzulda ve her türlü şartta ve koşulda dağların doruklarına ulaşmak amacıyla yapılan tırmanışlar,
  • Dağların zirvesine ulaşmak için kar, buz, buzul, kaya yüzeylerde yürüyüş ve tırmanış tekniklerini kombine ederek ulaşma sporu,
  • Teknik malzeme, teknik bilgi ve performans kullanılarak dağların zirvesine ulaşma,
  • Her türlü şartta ve koşulda dağların zirvesine ulaşmak için teknik bilgi ve malzeme kullanılarak yapılan tırmanış sporu,
  • Teknik bilgi, teknik beceri, teknik malzeme, fiziksel ve mental performansın her türlü koşulda ve durumda, karda, buzda, buzulda, kayada uygulanarak dağların zirvelerine ve/veya tanımlanmış bir noktasına ulaşmak için yapılan tırmanış sporu,
  • Dağcılar yürüyüşçüler değil tırmanıcılardır, dağcılık yürüyüşçülerin değil tırmanıcıların yaptığı bir spordur
  • Dağcılık tüm riskleri her koşulda ve her şartta var sayarak gerekli önlemlerin alınmasıyla gerçekleştirilen bir doğa sporudur.
  • Dağcılık, dağlarda bulunmayı ve mücadeleyi içeren bir dizi faaliyettir.
  • Dağda orman sınırının bittiği yerden zirveye doğru uzun mesafeli yürüyüşlerin yanı sıra tırmanmayı da kapsayan dağcılık bir doğa sporudur.
  • Bireyin kendini tam bir disiplin altına alma; fikir ve ruhunu, asil ve temiz bir ahlak ile yeniden idealize edebilme anlayışını yavaş yavaş aşılayan bir düşünüş ve yasayış şeklidir.
  • Dağcılık özünde bir tırmanma sporudur.
  • Yazılmış herhangi bir kuralı olmayan, tamamen tecrübeli dağcıların söylediği ya da yaptığı bir takım eylemlerin otorite kabul edildiği bir spor dalıdır.
  • Doğanın kudretini anlama, dolayısıyla alçak gönüllük eğitimi veren aktivitedir.
  • En iyi terapidir, mutlu olma katsayınızı arttırır, kısacası bir nevi modern yogadır, düşüncelerinizi temizler.
  • Dağcılığın, indirgenemez, tinsel bir boyutu vardır. Bu boyut karmaşık ve kopmaz bir şekilde, kökleri bilinçaltının derinliklerinde bulunan spor kültürüne bağlıdır, dağcılığı bu bütün oluşturur.
Dağ ve Tırmanış Filmlerini Sevenler İçin 20 Film Önerisi - onedio.com
Dağcılık Ne Demektir?
  • Zirveye ulaşmayı hedefleyerek dağda tırmanmayı ve oradan kendi imkanlarıyla inmeyi içerir.
  • Ciddi güçlükler taşır, aksi taktirde yapılan bir gezintiden ibaret kalır.
  • Kişisel fizik ve entelektüel araçlarını kullanarak ve tamamen kendi özerkliği içinde bir dağın yüksek bir zirvesine gidip gelmektir.
  • Bir risk sporudur, her zaman hoş bir spor değildir. Çoğunlukla zevkin tadı sonradan çıkar, zira tırmanış çoğunlukla günlük güneşlik bir ortamda olmaz.
    Dağcılık dağlarda yürüyerek yapılan değil tırmanarak yapılan bir spordur. Bu sebeple dağcılar ile yürüyüşçüler birbirlerinden farklıdırlar. Yürüyüşçüler dağda yürürlerken, dağcılar dağa tırmanırlar.
  • Dağcı; dağcılığın gereklerini yerine getiren kişidir, yani “yeterli teknik bilgi, teknik beceri, teknik malzeme, fiziksel ve mental performansıyla her türlü koşulda ve durumda, karda, buzda, buzulda, kayada uygulayarak dağların zirvelerine ve/veya tanımlanmış bir noktasına ulaşmak için tırmanış yapan kişidir”.

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu