Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu dağcılık kategorisinde kapsamlı içeriklerle okuyucularını bilgilendirmeye devam ediyor.

İlk yazımızda Dağcılık Ne Demektir? sorusuna yanıt verdik ve bu zorlu sporun temel kavramlarını açıkladık. İkinci yazımızda Dağcılığa Hazırlık Aşaması hakkında hem yerel hem de yabancı kaynaklardan derlediğimiz bilgileri okuyucularımızla paylaştık. Devam eden yazılarımızda Dağcılık Stilleri, Dağcılık Aktiviteleri İçin Temel Kurallar, Dağcılık Tarihi ve Dağcılık Terimleri gibi önemli konuları ele aldık. Ayrıca Dağcılık Güvenliği hakkında detaylı bilgiler sunarak, dağcıların güvenliğini sağlamaları için gerekli önlemleri anlattık. Temel Dağcılık Ekipmanları serimizde ise bu sporu icra ederken ihtiyaç duyulan ekipmanların neler olduğunu sıraladık. Tüm bu yazılar, dağcılıkla ilgilenen herkese rehber olmayı amaçlıyor.

Dağlarda yapacağınız her türlü  etkinlik için 10 Temel malzeme :

  • 1. Harita
  • 2. Pusula
  • 3. Güneş gözlüğü ve güneş kremi
  • 4. Yedek yiyecek
  • 5. Yedek giysi
  • 6. Kafa lambası veya el feneri
  • 7. İlk yardım malzemeleri
  • 8. Kolay ateş yakma malzemesi
  • 9. Kibrit (Su geçirmez bir kutu içinde)
  • 10. Kesici alet

Buz Baltaları

İster kış koşullarında yürüyor olun, ister karda ve buzda tırmanıyor olun, bir buz baltası her kış dağcısı için önemli bir araçtır. Eksenler, yürürken kayarsanız düşmeyi frenlemek için veya dikey bir duvarı tırmanmanıza yardımcı olmak için kullanılabilir.

Ice Pick Climbing London Pickaxe Mountain Competition Outdoor Gear  Manchester Best Climber - expocafeperu.com
Dağcılık ekipmanları

Genel bir kural olarak, daha kısa eksenler tırmanmak için en iyisidir ve daha uzun eksenler yürüyüş için tasarlanmıştır. Birçok kış macerasında baltanızı her ikisi için de kullanabilirsiniz. Bir buz baltası sapının (şaft) ve kafa kısmının (kazma) şekli, kullanımının daha iyi bir ipucudur.

İki tür balta derecelendirmesi vardır, B ve T derecelendirmeli. B-dereceli veya Temel Eksenler yürümek için tasarlanmıştır, ancak ihtiyaç duyduğunuzda takılabilecek kadar güçlüdür. T-dereceli veya Teknik Eksenler, çok daha güçlü bir şaft ve kazma ile dağcılık ve tırmanma için tasarlanmıştır.

Yürüyüş baltası

  • Düşmenizi durdurmak için kullanın, yürürken sizi destekler.
  • düz şaft, neredeyse düz uç
  • Daha uzun sap
  • Dağcılık Baltası
  • Yürüme, Tırmanma ve Bağlanma için kullanılır
  • Kavrama ile daha kısa, düz şaft
  • İşlemek için 90 ° ‘den az tersine seçim

Teknik Balta

Karda ve buzda dik tırmanış için ideal

Bükülmüş veya eğimli şaft

Daha uzun sap

Kask

Herhangi bir kış macerasında yaralanma riski vardır. Başınız kayma ve düşme, başınızı çarpma veya kaya, buz veya kar gibi düşen döküntülerin çarpması tehlikesine karşı savunmasız olabilir. Bir kask, bir çarpışmanın etkisini yönetebilir ve keskin nesnelerin kafatasına zarar vermesini önleyebilir. Çoğu tırmanma kaskının iç köpük yastıklı sağlam, sert bir kabuğu vardır.

Bir kaska yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli özellik vardır.

İyi bir form: Bir kask, yalnızca uygunsa yeterli koruma sağlar. Başınız kaskla sağlam bir şekilde tutulmalı ve kaymamalı. Farklı kasklar farklı kafa şekillerine uyar, bu yüzden biraz denemek için yerel Cotswold Outdoor mağazanızı bulmaya değer.

İyi Venitile: Sıcak bir kafa rahatsız edicidir ve performansınızı düşürebilir. Başınızı serin tutacak kadar nefes alabilir olduğundan emin olun, ancak ihtiyacınız olduğunda ekstra sıcaklık için altına bir tutkal veya yün sığdırabilir.

Rahatlık: Kaskınızı düşünmeden bütün gün takabilmek istiyorsunuz, bu yüzden rahat bir kask almak gerçekten önemlidir.

Bufflar ve Şapkalar

Kış koşullarında, kar ve nüfuz eden rüzgarlar, maruz kalan herhangi bir alandan vücut ısısını çok çabuk kaybedebileceğiniz anlamına gelir ve başınız da bir istisna değildir.

Adults' Buff Coolnet UV Plus Insect Shield Multifunctional Headwear
Buff Kullanımı

Bufflar: Bufflar bir eşarp, bere veya tam baş ve yüz koruması olarak takılarak, rakipsiz çok yönlülüğü ile izole edilmiş alanların kolayca unutulmasına yardımcı olur. Merinos Yünü ve Mikro Elyaftan Polartec astarlı yün yapıya kadar geniş bir yelpazede cilalar mevcuttur.

Şapka: Buff bir derece yalıtım sunacak olsa da, sıcaklık düşmesi durumunda başınıza katman eklemek için her zaman elinizin altında bir şapka olması yararlıdır. Kaskınızın altına takılan bir şapka, başınızın sıcak kalmasını sağlayacaktır.

Eldivenler

Kış koşullarının üstesinden gelmek zorlu olabilir ve vücut ısısını kaybetmemek veya daha kötüsü dondan etkilenmekten kaçınmak için eller gibi açık alanların korunması gerekir. Eldiven ve eldiven arasında seçim yapmak büyük bir fark yaratabilir. Eldivenler

  • Daha yakın montaj
  • Daha fazla el becerisi ve çok yönlülük
  • Teknik kış tırmanışına uygun
  • Parmaksız tasarım onları eldivenlerden daha sıcak yapar
  • Daha az el becerisi
  • Teknik olmayan tırmanış için uygundur

Dış eldivenler su geçirmez, yalıtımlı ve rüzgar geçirmez olabilir ve dağ koşullarında büyük bir koruma sağlar. Bazı eldivenler bir dış ve bir iç ile gelir. İç kısım, bir eldivenin içine oturması için özel olarak tasarlanmış ince bir malzemeden yapılmıştır ve çok daha hafif koşullar için kendi başına giyilebilir. Bunlarda soğuk gerçekten battığında, eldiven sisteminizin önemli bir parçasıdır. Eldivenlerinizin çıkarılabilir bir astarı yoksa, ekstra sıcaklık için merinos yünü bir astara yatırım yapmak isteyebilirsiniz.

Ceketler

Dağlarda karşılaşabileceğiniz zorlu koşullarla mücadele etmek için esnek bir giyim sistemi gereklidir ve ceket seçiminiz sıcak, rahat ve kuru kalmanın anahtarıdır. Çoğu dağcı, onları değişken koşullarda korumak için bir ceket kombinasyonu seçer – yalıtkan bir orta tabakaya sahip bir dış ceket. Dış tabakayı cildiniz olarak düşünün, sizi yağmur ve kar gibi unsurlardan koruyarak kuru tutar. Yalıtıcı orta tabaka daha çok vücut yağınıza benzer ve birincil rolü sıcağı korumaktır, böylece soğuğun gazabına uğramazsınız.

Dış kabuk: Dış ceketiniz (su geçirmez ve / veya rüzgar geçirmez) potansiyel olarak yatırım yapacağınız en önemli kittir çünkü bu, elementlere karşı koruyucu katmanınız olacaktır. Yağmuru, karı ve rüzgarı dışarıda tutmanın yanı sıra sizi rahat ve korumalı tutacaktır.

Yalıtım katmanı: İyi bir orta katman, katmanlama sisteminin önemli bir parçasıdır. Kuş tüyü, sentetik veya yün olabilir, ancak temel görevi size en çok ihtiyaç duyduğunuz yerde ek yalıtım sunarken yine de hafif ve minimum hacimde olmaktır.

Pantolon ve Salopetler

Test koşullarında sizi yarı yolda bırakmayacak dayanıklı, koruyucu bacak kıyafeti çok önemlidir. Termal katmanlarınızın üzerine giyilen doğru bacak kıyafeti sizi rahat ettirecek ve dış etkenlerden korunacaktır.

  • Dağcılık ayakkabılarını seçerken arayabileceğiniz bazı önemli özellikler vardır.
  • Yeniden güçlendirilmiş dayanıklı diz ve oturma yamaları – kayalardan ve buzdan kaynaklanan sürtünme ve çizilmeleri önlemek için
  • Temel hareket özgürlüğü için esnek malzeme veya eklemli dizler
  • Su geçirmez / rüzgar geçirmez kumaş – karşılaşacağınız hava koşullarına bağlı olarak
  • Ayak bileklerinde tekme yamaları – kramponun delinmesini önlemek için
  • Destek – güvenli ve rahat bir oturuş için
  • Havalandırma veya konfor molaları için tam boy veya ¾ boy havalandırmalı fermuarlar
  • Bir emniyet kemeri takarken kullanabileceğiniz minimum cepler veya erişilebilir cepler
  • Ayrıca pantolon mu yoksa salopet mi istediğinize karar vermeniz gerekecek – ancak bu kişisel tercihinize bağlı!

Bot ayakkabı

Dağcılık için, ekstra destek sağlayan daha sert orta tabanlı ve üst kısımlara sahip botlar gereklidir. Çoğu dağcılık botu, ayaklarınızı kuru tutmak için su geçirmez bir membrana, şoku emmek için ayak altı yastıklamaya ve kış koşullarında sizi sıcak tutmak için genellikle bir miktar yalıtıma sahiptir.

La Sportiva Nepal EVO GTX Mountaineering Boots - Men's | REI Co-op
Dağcılık Botu

Dağcılık botları B1’den B3’e kadar derecelendirilmiştir. İhtiyaç duyduğunuz önyükleme derecesi, onları ne için ve hangi mevsimlerde kullanmayı düşündüğünüze bağlı olacaktır.

  • B1 – Düşük seviyeli yürüyüş botlarından daha sağlam, kışın tepe yürüyüşü için ideal.
  • B2 – Kış dağcılığı için daha sert ve daha sert.
  • B3 – Kar ve buz tırmanışı için tam sert tırmanma botları.

En önemlisi, ayak şeklinize uyan mükemmel bir çizme bulmak, gelecek yıllar boyunca kış maceralarınızdan en iyi şekilde yararlanabileceğiniz anlamına gelir. Ücretsiz bir uzman önyükleme için mağazalarımızdan birine gittiğinizden emin olun.

Krampon

Kramponlar sertleştirilmiş çelik veya alüminyumdan yapılmıştır ve karı ve buzu tutmanıza yardımcı olmak için öne doğru açılı çiviler vardır. Bir bağlama sistemi veya kayışlarla botlarınıza bağlanırlar.

İhtiyaç duyacağınız krampon derecesi, önyükleme derecenize bağlıdır.

  • C1 – B1 sınıfı botlarla kullanılmak üzere, kışın tepe yürüyüşü için esnek ve idealdir.
  • C2 – Genel kış dağcılığı için B2 dereceli botlarla kullanılacak daha az esnek.
  • C3 – B3 dereceli botlarla kullanılmak üzere daha uzun agresif sivri uçlu kış tırmanışı için daha sert.

Dağcılar On Temel Malzeme

Navigasyon: harita, altimetre, pusula, [GPS cihazı], [PLB, uydu iletişim cihazı veya uydu telefonu], [ekstra piller veya pil takımı]

Far:/Işık/Lamba: artı ekstra piller

Güneşten korunma: güneş gözlüğü, güneş koruyucu giysiler ve güneş kremi

İlk yardım: ayak bakımı ve böcek kovucu dahil (gerekirse)

Bıçak: artı tamir takımı

Ateş: kibrit, çakmak ve kibrit veya uygun şekilde soba

Barınak: her zaman taşınır (hafif bir acil durum çadırı olabilir)

Ekstra yiyecek: minimum beklentinin ötesinde

Ekstra su: minimum beklentinin ötesinde veya arınma yolları

Ekstra giysiler: Acil bir gecede hayatta kalmak için yeterli

Dağcılık İçin Temel Donanım

Bir sonraki maceranızı planlarken, sizi güvende, sıcak ve kuru tutmak için ihtiyacınız olanı getirmeniz için bir kontrol listesinden çalışmak harika bir fikirdir. Kapıdan çıkarken, her birine sahip olduğunuzdan emin olmak için bu kontrol listesini okuyun. Kalın yazılmış sözcükler onu kapsar:

1. Navigasyon/ Yer Tespit sistemleri

Modern araçlar, ülke içinde gezinmede devrim yarattı. Bugünün dağcıları, dağlık bölgede gezinirken beş temel araç taşıyor: harita, altimetre, pusula, GPS cihazı ve acil durum ilk müdahale ekipleriyle iletişim kurmak için kişisel bir yer belirleme sinyali (“PLB”) veya başka bir cihaz. Wilderness gezginlerinin bu araçları taşımaları ve bunları nasıl kullanacaklarını bilmeleri gerekir – eğer yaşam tehdit altındaysa, acil durum müdahale ekipleriyle iletişim kurabilmeleri gerekir. Birden fazla araç kullanmak, konum ve rotaya olan güveni artırır, araçlar arızalandığında yedekleme sağlar ve durumsal farkındalığı artırır.

Harita.

Navigation in the Mountains now in stock
Dağcılıkta GPS ve navigasyon

Haritalar, bir bölge hakkında yazılı açıklamalar veya hafıza ile kopyalanamayan büyük miktarda bilgiyi sentezler. Her tırmanıcı, bir kasa veya yeniden kapatılabilir plastik torba içinde korunan fiziksel bir topografik harita taşımalıdır – kırılgan değildir, elektriğe ihtiyaç duymaz ve yazılı açıklamalarla veya küçük bir ekranla kopyalanamayan bir bölge hakkında hem yedekleme hem de “büyük resim” sağlar. . Birincil haritanız hassas bir batarya ile çalışan elektronik cihazsa, en az bir yedek cihaz ve yedek güç taşıyın ve her zaman yedek olarak basılı bir topografik harita taşıyın.

Altimetre.

Dağcılar, navigasyon için yüksekliği bilmenin önemini uzun zamandır anlamışlardır. Topografik bir haritaya başvurmak ve yüksekliğinizi bilmek, navigasyon denkleminin yarısını gündüz veya gece, açık gökyüzü veya sisli olarak çözer. Dağcılar genellikle bir parça daha fazla veriyle – bir patika, bir dere, bir sırt veya bilinen bir zirveye bir kerteriz – nerede olduklarını belirleyebilir. Bugünün altimetre, hava basıncını ölçebilen veya GPS uydu sinyallerini veya ikisinin bir kombinasyonunu kullanabilen bir cep telefonu uygulaması veya özel saattir. Modern dağcı, altimetreyi pusuladan çok daha sık kullanma eğilimindedir. Kürekçiler ayrıca hava durumuna göz kulak olmak için barometre modunda bir altimetre kullanabilir.

Pusula.

Sağlam ve kullanımı kolay olan bu temel araç, vahşi doğada seyahat edenlerin haritayı ve kendilerini manzaraya göre yönlendirmelerine olanak tanır. Saha yönlerini almak, ölçmek ve takip etmek ve bunları harita ile eşleştirmek için taban plakalı bir pusula gereklidir. Birçok akıllı telefon, GPS cihazı ve kol saati de elektronik pusulalar içerir.

Dijital haritalı GPS cihazı.

GPS, navigasyonda devrim yarattı ve tırmanıcılara konumlarını dijital bir harita üzerinde doğru bir şekilde veriyor. Güvenilir bir GPS uygulamasıyla birleştirilmiş modern telefonlar, doğruluk açısından en iyi özel GPS birimlerini eşleştirir ve kullanımı daha kolaydır. Cihazlar genellikle geniş harita kitaplıklarına sahiptir ve bunların çoğu ücretsizdir; yolculuğunuzdan önce ihtiyacınız olanları indirin. İndirilen dijital haritalarla birlikte, telefonlar vahşi doğadaki dağcıları herhangi bir baz istasyonundan uzakta yönlendirebilir. Uyarılar? Telefonlar kırılgandır ve elektriğe ihtiyaçları vardır. Backcountry gezginleri bu hassas cihazları zırhlamak, yağmurda kuru tutmak ve pil ömrünü uzatmak için adımlar atmalıdır. Tamamen şarj edilmiş bir harici pil paketi getirmek önemli bir önlemdir. Özel GPS cihazları, telefonlardan daha sağlam ve hava koşullarına dayanıklıdır, bu da onları zorlu ortamlar için iyi bir seçim haline getirir.

PLB’ler ve uydu iletişim cihazları.

Tarihsel olarak, dağcının tamamen kendine güvenmesi gerekiyordu ve kırsal kesimdeki gezginler, bugün vahşi doğaya girerken de bu zihniyete sahip olmalıdır. Ancak iyi araçlara, hazırlıklara ve eğitime rağmen bir acil durum ortaya çıktığında, çoğu yardım almaktan memnuniyet duyar. PLB’ler ve uydu iletişim araçları, GPS kullanarak konumunuzu belirler ve ardından hükümet veya ticari uydu ağlarını kullanarak bir mesaj gönderir. Bu cihazlar birçok hayat kurtardı; tüm kırsal bölge yolcuları kesinlikle bir tane taşımayı düşünmelidir. Uydu telefonları vahşi doğada güvenilirdir, ancak baz istasyonlarına yakınlığa dayanan normal telefonlar güvenilir değildir. Bir sinyal alacağınızdan emin olmadığınız sürece, telefonunuzun arka ülkeden arama yapmak için çalışmayacağını varsayın.

Ülkede seyahat edenler için, tamamen kendine güvenen engebeli birey veya grup fikri ile olası acil yardım ihtiyacı arasında bir gerilim vardır. Vahşi doğada yürüyüş yapmak, karıştırmak veya tırmanmakla ilgili zorluk ve hatta risk, temyizin bir parçasıdır. Yine de, bir acil durum meydana gelirse, bir taraf elektroniğe ne kadar güvenmelidir? Elektronik cihazlar partileri güvenlik sınırlarının ötesine geçirebilir mi? Bu gerilimin ifadesi şu etikte ifade edilmektedir:

Dağcıların Kendi Kendine Güvenme Etiği: PLB’lerin ve diğer iletişim araçlarının sınırlarını anlamak, yararlılıklarını anlamak kadar önemlidir: Piller biter; elektronik başarısız; cep telefonu servisi dağlık yerlerin çoğunda sınırlıdır; Hava koşulları veya kurtarıcıların mevcudiyeti nedeniyle kurtarma mümkün olmayabilir. Bir PLB veya uydu iletişim cihazı, kendine güvenmenin yerini tutmaz. Hiçbir taraf kötü hazırlıklı veya yetersiz donanımlı yola çıkmamalı, kabiliyetlerinin ötesinde bir rotaya girmemeli ve acil yardım çağrılabileceğini varsaymamalıdır.

Freedom’ın ilk baskılarını yazan dağcıların dağlarda kurtarma için kolay seçenekleri yoktu. Bu özgürlüğün büyük bedelle gelebileceğini ve güvenli bir dönüşün partinin deneyimine, hazırlığına, becerisine ve muhakemesine bağlı olacağını biliyorlardı.

2. Far

2019 Hot Sale High Power Miner Lamp Fishing Lamp /mountaineering Lamp  Rechargeable Led Headlamp Manufacturers - Buy Miner Lamp,Fishing Lamp,Led  Headlamp Manufacturers Product on Alibaba.com
Kafa Lambası

Dışarıda, farlar, yemek pişirmekten tırmanmaya kadar her şey için elleri serbest bırakan, tercih edilen el feneridir. Parti hava kararmadan dönmeyi planlasa bile, her üye bir far taşımalı ve bir yedek taşımayı düşünmelidir. Verimli, parlak LED ampul, birkaç yıl önceki verimsiz akkor ampulün yerini aldı. Bir LED ampul neredeyse sonsuza kadar dayanır, ancak piller dayanmaz, bu nedenle her zaman yedek parça bulundurun. Şarj edilebilir bir far veya pil kullanıyorsanız, tam şarjla başlayın. Bir açık hava mağazasında taşınan herhangi bir far, hava koşullarına dayanıklı olacaktır ve birkaç model su altında kalmaya dayanabilir. Tüm modeller, yemek pişirme gibi yakın çekim çalışmalar için ışının aşağı eğilmesine ve uzağa bakmak için yukarı doğru bakılmasına izin verir. Bazı farlarda, gece görüşünü korumak ve dağcıların gece gezileri sırasında rahatsız edici çadır arkadaşlarından kaçınmalarına yardımcı olmak için düşük güçlü bir kırmızı LED bulunur.

3. Güneş Koruması

En az 30 SPF dereceli güneş gözlüğü, güneş koruyucu giysiler ve geniş spektrumlu güneş kremi taşıyın ve giyin. Bunu kısa vadede yapmamak güneş yanığına veya kar körlüğüne yol açabilir; uzun vadeli etkiler arasında katarakt ve cilt kanseri bulunur.

Güneş gözlüğü.

Alpler ülkesinde yüksek kaliteli güneş gözlükleri çok önemlidir. Gözler özellikle radyasyona karşı savunmasızdır ve korunmasız gözlerin korneaları herhangi bir rahatsızlık hissedilmeden önce kolayca yanabilir, bu da kar körlüğü olarak bilinen dayanılmaz derecede ağrılı duruma neden olur. Ultraviyole ışınları bulut katmanlarına nüfuz eder, bu nedenle bulutlu koşulların sizi kandırıp gözlerinizi korumasız bırakmasına izin vermeyin. Aydınlık ve dışarıda olduğunuzda güneş gözlüğü takmanız tavsiye edilir. Bu, karda, buzda ve suda ve yüksek rakımlarda kritik hale gelir.

Güneş gözlükleri, hem UVA hem de UVB dahil olmak üzere UV (ultraviyole) ışığın en az yüzde 99’unu filtrelemelidir. (Emin değilseniz çoğu gözlükçü eski bir çifti test edebilir.) Güneş gözlüklerindeki renk tonu, mercekten göze görünen ışığın yalnızca bir kısmının girmesine izin verir. Güneş gözlükleri, derecelendirildiğinde, genellikle VLT (görünür ışık iletimi) veya bazen engellenen ışık yüzdesi ile puanlanır. Buzul camları için bir lensin VLT oranı yüzde 5 ila 10 arasında olmalıdır. Kar veya su içermeyen koşullar için, yüzde 5 ila 20 VLT derecesine sahip “spor güneş gözlüğü” yeterlidir. Çoğu güneş gözlüğü VLT derecesine sahip değildir ve kornea yakan moda aksesuarları olarak değerlendirilmelidir. Güneş gözlüklerini denerken aynaya bakın: Gözleriniz kolayca görülebiliyorsa, camlar çok hafiftir. En gerçek renk için mercek renk tonları gri veya kahverengi olmalıdır; sarı, bulutlu veya sisli koşullarda daha iyi kontrast sağlar.

Güneş gözlüğü camları polikarbonattan veya Trivex’ten (bir tür poliüretan) yapılmalıdır. Cam, çizilmeye karşı daha dayanıklı olsa da ağırdır ve kırılabilir. Yüksek kaliteli güneş gözlükleri, suyu iten veya çizikleri veya buğulanmayı en aza indiren çeşitli kaplamalara sahip olabilir. Polarize lensler parlamayı azaltabilirken, bazı yönlerde kamera ve telefon LCD ekranlarını rahatsız edici bir şekilde karartırlar. Fotokromik lensler değişen ışık yoğunluğuna otomatik olarak uyum sağlar, ancak çoğu kar için yeterli bir VLT derecesine sahip değildir ve soğuk koşullarda yavaşça ayarlanır. Güneş gözlüğü çerçeveleri, gözlerinize ulaşan ışığı azaltmak için sarmalayıcı tarzda olmalı veya yan siperlere sahip olmalı, ancak buğulanmayı önlemek için yeterli havalandırma sağlamalıdır. Buğulanma ile ilgili sorunlar, bir buğu önleyici lens temizleme ürünü kullanılarak azaltılabilir.

Bir parti üyesinin bir çift kaybetmesi veya unutması durumunda, gruplar en az bir çift yedek güneş gözlüğü taşımalıdır. Acil durum battaniyesinden biraz mylar kesilerek veya karton veya bez parçasında küçük yarıklar açılarak göz koruması doğaçlama yapılabilir.

Güneş koruyucu giysiler.

Giysiler güneş kreminden daha fazla güneş koruması sağlar. Güneşli buzul tırmanışlarında sıklıkla uzun iç çamaşırı veya rüzgar giysileri giyilir. Uzun iç çamaşırların yarattığı rahatsızlık, yanan koşullar altında bile, genellikle güneş kremine bulaşma zorluğuyla karşılaştırıldığında küçük bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Bazı giysilere, SPF derecesi ile aynı şekilde kalibre edilmiş bir sistem olan UPF (ultraviyole koruma faktörü) derecesi verilir. UPF 50 sınıfı bir giysi, yüzeyine düşen UV radyasyonunun 1 / 50’sinin içinden geçmesine izin verir. Çoğu giysi UV ışınlarını engelleyen takdire şayan bir iş çıkarır, ancak ince beyaz bir tişörtün sizi uzun bir buzul tırmanışında veya kürek çekerken korumasını beklemeyin. Çoğunlukla, UPF derecelendirmeleri hassas cilde sahip olanlar dışında kritik değildir. Ve mümkün olduğunda, tercihen tam siperlikli bir şapka takın.

Güneş kremi.

Güneş kremi, bir dağcının dışarıdaki refahı için çok önemlidir. Bireyler, doğal pigmentasyonda büyük ölçüde farklılık gösterse ve ciltlerini taramanın gerektirdiği miktar olsa da, gerekli korumayı hafife almanın cezası, cilt kanseri olasılığı da dahil olmak üzere çok ağırdır. Lupus gibi belirli hastalıklar ve antibiyotikler ve antihistaminikler gibi bazı ilaçlar güneş ışınlarına ekstra duyarlılığa neden olabilir.

Dışarıdayken, hem ultraviyole A (UVA) hem de ultraviyole B (UVB) ışınlarını engelleyen geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanın. UVA ışınları, cilt kanserinin önlenebilir birincil nedenidir; UVB ışınları öncelikle güneş yanığına neden olur. Cildi UVB ışınlarından korumak için güneş yanığı koruma faktörü (SPF) en az 30 olan bir güneş kremi kullanın. Kar veya suya yakınsanız, burun ve kulaklar gibi ince derili alanlarda SPF 50 kullanın.

EPA, düzenlenmiş “geniş spektrum” terimini taşıyan güneş kremlerinin kullanılmasını şiddetle tavsiye eder. SPF gibi UVA için standart bir derecelendirme bulunmamakla birlikte, “geniş spektrum” terimi, “ürünün UVB koruması ile orantılı UVA koruması sağladığı” anlamına gelir. Titanyum dioksit ve çinko oksit, UV’yi fiziksel olarak bloke etmesine ve en az cilt reaksiyonuna neden olmasına rağmen, güneş koruyucu bileşenlerin çoğu UV ışığını kimyasal bir reaksiyon yoluyla emer. Güneş kreminde kullanılan tüm kimyasallar arasında bu dördü büyük olasılıkla ters cilt reaksiyonlarına neden olur: aminobenzoik asit (PABA), dioksibenzon, oksibenzon ve sülfon benzon.

Tüm güneş kremleri, siz terlerken cilt üzerinde kalma yetenekleri ile sınırlıdır. ABD’li üreticiler artık güneş kremlerinin “su geçirmez” veya “ter geçirmez” olduğunu iddia edemez veya ürünlerini “güneş kremi” olarak tanımlayamaz. Bir güneş kreminin 80 dakikaya kadar suya dayanıklı olması uygundur; ancak etiket üzerindeki iddialara bakılmaksızın, sık sık tekrar uygulayın. Sık sık tekrar uygulama genellikle pratik değildir, bu nedenle sabahları kalın bir kaplama yapın, güneşten koruyucu giysiler giyin ve mümkün olduğunda tekrar uygulayın.

Çenenizin ve burnunuzun alt tarafları ve burun delikleri ve kulakların içleri dahil olmak üzere maruz kalan tüm cilde bol miktarda güneş kremi sürün. Dışarıda çok az kişi bunu yeterince uygular – Avustralya atasözü olan “Eğil!” Şapka takıyor olsanız bile, kar veya sudan yansımayı önlemek için yüzünüzün ve boynunuzun açıkta kalan tüm kısımlarına güneş kremi sürün. Güneşe maruz kalmadan 20 dakika önce güneş kremi sürün çünkü genellikle çalışmaya başlamak zaman alır. Terden göze giren güneş kremi, acımasızca sokar. Çocukların “yırtılmayan” güneş kremi, bu sorunu önlemeye yardımcı olmak için pH dengelidir ve bu nedenle bazıları yalnızca bu ürünleri kullanır. Dudaklar da yanar ve soyulmayı ve su toplamasını önlemek için koruma gerektirir. Birçok dudak balsamı artık SPF koruması sağlıyor. Özellikle yemek yedikten veya içtikten sonra dudak korumasını sık sık tekrar uygulayın. Güneş koruyucunuz son kullanma tarihini geçtiğinde veya üç yıldan daha eskiyse değiştirin.

4. İlk Yardım

Bir ilk yardım çantasını taşıyın ve nasıl kullanılacağını öğrenin, ancak birisinin size yanlış bir güvenlik hissi vermesine izin vermeyin. Yapılacak en iyi şey, her zaman ilk başta yaralanma veya hastalıktan kaçınmak için gerekli adımları atmaktır. Vahşi doğada ilk yardım veya vahşi doğada ilk müdahale becerileri eğitimi almaya değer. İlk yardım eğitimlerinin çoğu, eğitimli personelin hızla yanıt vereceği kentsel veya endüstriyel ortamlardaki durumlara yöneliktir. Dağlarda, eğitimli müdahale saatler, hatta günler uzakta olabilir. Becerilerinizi güncel tutmak için vahşi doğaya yönelik İlk Yardım kurslarımıza bir göz atın.

İlk yardım çantası, içeriği su geçirmez bir ambalajla sarılmış şekilde kompakt ve sağlam olmalıdır. Ticari ilk yardım çantaları, çoğu yetersiz olsa da, yaygın olarak bulunur. Temel bir ilk yardım çantasında bandajlar, cilt kapakları, gazlı bezler ve sargılar, rulo bandaj veya sargı, bant, antiseptik, kabarcık önleme ve tedavi malzemeleri, nitril eldivenler, cımbız, iğne, reçetesiz ağrı kesiciler ve antiinflamatuvar, ishal önleyici, ve antihistamin tabletleri, topikal bir antibiyotik ve arı veya eşek arısı zehirine alerjiniz varsa bir EpiPen dahil olmak üzere önemli kişisel reçeteler.

İlk yardım çantasının temellerine ne ekleyeceğinize karar verirken her yolculuğun uzunluğunu ve doğasını göz önünde bulundurun. Keşif gezisi için uygun reçeteli ilaçları getirmeyi düşünün.

5. Bıçak

Bıçaklar, ilk yardım, yemek hazırlama, onarım ve tırmanışta o kadar kullanışlıdır ki, her parti üyesinin, kaybı önlemek için tercihen tasmalı bir tane taşıması gerekir. Ek olarak, küçük bir tamir seti vazgeçilmez olabilir. Kısa bir yolculukta, birçoğu küçük bir çok amaçlı alet, güçlü bir bant ve biraz da halat taşır. Liste, daha uzak yolculuklar için uzar ve şehir dışında seyahat edenler, daha önce deneyimlenen veya hayal edilen felaketlere bağlı olarak hayali bir çeşitlilikte malzemeler taşırlar. Malzemeler arasında, bir bıçağın veya cep aletinin parçası olabilen veya ayrı olarak taşınabilen diğer araçları (pense, tornavida, tığ, makas), hatta belki de bir grup kitinin parçası olarak da içerir. Diğer yararlı onarım öğeleri, emniyet pimleri, iğne ve iplik, tel, koli bandı, kumaş tamir bandı, uyku pedi tamir takımı, kablo bağları, plastik tokalar, halat, dokuma ve su filtresi, çadır direkleri gibi ekipmanların yedek parçalarıdır. soba, krampon, kar ayakkabısı ve kayaklar.

6. Ateş Başlatıcı

Acil bir ateşi başlatmak ve sürdürmek için gerekli araçları taşıyın. Çoğu dağcı, kibrit yerine tek kullanımlık bir veya iki bütan çakmak taşır. Her ikisi de kesinlikle güvenilir olmalı. İtfaiye, acil bir kamp ateşi yapmak için ıslak ahşabı hızla tutuşturmak için vazgeçilmezdir. Yaygın olarak kullanılan yangın söndürücüler arasında kimyasal ısı tabletleri, petrol jeli ile boğulmuş pamuk topları ve balmumu veya kimyasallara batırılmış ticari olarak hazırlanmış odun bulunur. Alternatif olarak, yakacak odunun bulunmadığı yüksek rakımlı bir kar veya buzul yolculuğunda, ek bir acil durum ısı ve su kaynağı olarak bir soba taşınması tavsiye edilir.

7. Barınak

Bursa'da eksi 10 derecede barınak yaptılar - Bursada Bugün - Bursa bursa  haber bursa haberi bursa haberleri Bursa
Dağcılık Barınağı

Yağmur ve rüzgardan korunmak için bir tür acil barınağı (yağmur kabuğuna ek olarak) taşıyın, örneğin plastik tüp çadır veya jumbo plastik çöp torbası gibi. Isıyı yansıtan polietilenden yapılmış tek kullanımlık bivy çuvallar, 4 ons’tan daha az olan mükemmel bir seçenektir. Ucuz ve hafif olsalar da “acil durum battaniyeleri” vücut ısısını korurken rüzgar, yağmur veya karı dışarıda tutma görevinde yetersizdir. Çadır, ancak her zaman partide kalırsa temel ekstra barınak görevi görebilir. Ana kampta geride kalan bir çadır yeterli değil. Karda veya ıslak zeminde otururken veya uzanırken ısı kaybını azaltmak için yalıtımlı bir uyku pedi taşıyın.

Günlük gezilerde bile, bazı Dağcılar hayatta kalma teçhizatlarının bir parçası olarak normal bir bivy çuvalı taşırlar. Yaklaşık 1 pound (0,5 kilogram) ağırlığındaki bir çuval, yalıtım katmanlarını hava şartlarından korur, rüzgarın etkilerini en aza indirir ve vücudunuzdan kaçan ısının çoğunu kozasının içine hapseder.

8. Fazladan Gıda

Daha kısa yolculuklar için, kötü hava, hatalı navigasyon, yaralanma veya diğer nedenlerle tırmanma partisini geciktirme durumunda bir günlük ekstra yiyecek tedariki makul bir acil durum stokudur. Bir keşif gezisi veya uzun bir yürüyüş daha fazlasını gerektirebilir ve soğuk bir yolculukta yemeğin sıcaklığa eşit olduğunu unutmayın. Yiyecekler pişirilmemeli, kolayca sindirilebilir ve uzun süre iyi saklanmalıdır. Sarsıntılı, kuruyemiş, şeker, granola ve kuru meyve kombinasyonu iyi sonuç verir. Soba taşınıyorsa kakao, kuru çorba, hazır kahve ve çay eklenebilir. Bazı dağcılar, enerji barlarının ve yemeye hazır Amerikan Ordusu yemeklerinin (MRE’ler) egzotik tatlarının, acil durumlar dışında hiç kimse onları yemeye meyilli olmadığı için acil durum tayınları kadar iyi hizmet ettiğine şaka yollu bir şekilde işaret ediyor. Ve birkaç paket hazır kahve, özel bir kahve içicisinin kafasını net tutmasına yardımcı olabilir.

9. Yeteri Kadar Su

Yeterli su taşıyın ve ilave su elde etmek ve arıtmak için gerekli becerilere ve araçlara sahip olun. Daima en az bir su şişesi veya hidrasyon torbası veya mesane taşıyın. Geniş ağızlı kapların yeniden doldurulması daha kolaydır. Hidrasyon keseleri pakette saklanmak üzere tasarlanmış ve hızınızı yavaşlatmadan içmeye izin veren plastik bir hortum ve valfe sahip olsalar da, sızıntı ve donmaya meyillidirler, temiz tutmaları çok zordur ve çoğu zaman insanların daha fazla su taşımasına neden olurlar. ihtiyaçları var.

Patikaya başlamadan önce, su kaplarını güvenilir bir kaynaktan doldurun. Çoğu ortamda nehirlerden, akarsulardan, göllerden ve diğer kaynaklardan suyu filtreleme, arıtma kimyasalları kullanarak veya kaynatma yoluyla arıtma yeteneğine sahip olmanız gerekir. Soğuk ortamlarda karı eritmek için soba, yakıt, tencere ve çakmağa ihtiyacınız olacak. Günlük su tüketimi büyük ölçüde değişir. Çoğu insan için günde 1.5 ila 3 litre (yaklaşık litre olarak aynı) su yeterlidir; sıcak havalarda veya yüksek rakımlarda 6 litre yeterli olmayabilir. Sıcak, soğuk, rakım, efor veya acil durum nedeniyle ek gereksinimleri karşılamak için yeterli su planlayın

10. Yedek Kıyafetler

Bir yolculuğun aktif bölümünde kullanılan temel tırmanma giysilerinin ötesinde bir acil durum için ekstra hangi giysiler gereklidir? “Ekstra giysiler” terimi, planlanmamış bir çiftliğin uzun, hareketsiz saatlerinde hayatta kalmak için ihtiyaç duyulacak ek katmanları ifade eder. Şu soruyu sorun: Acil durum barınağımda bu yolculukta gerçekçi bir şekilde karşılaşılabilecek en kötü koşullarda gece hayatta kalmak için fazladan ne tür giysiler gerekiyor?

Fazladan bir uzun iç çamaşırı tabakası, fazla ağırlık eklemeden sıcaklık katabilir. Ekstra bir şapka veya yün, ağırlığı için diğer tüm giyim eşyalarına göre daha fazla sıcaklık sağlayacaktır. Ayaklarınız için fazladan bir çift kalın çorap getirin; elleriniz için fazladan bir çift eldiven. Zorlu koşullarda kış ve sefer tırmanışı için gövdeniz ve bacaklarınız için de daha fazla yalıtım sağlayın.

Vahşi doğaya gittiğinizde, gerekli malzemeleri taşımalı ve gerisini evde bırakmalısınız. Bu dengeyi sağlamak bilgi ve sağduyu gerektirir. Giysi ve ekipmanın temellerini anlamak, dağlarda güvenli, kuru ve rahat olmak için gereken temel unsurlara karar vermenize yardımcı olacaktır.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu