Outdoor Applications Nedir?

Outdoor uygulamaları doğada yön bulma, aktiviteyi ve rotayı kaydetmeye ve paylaşmaya yarayan GPS tabanlı programlardır. Profesyonellerce çeşitli yüksek nitelikli aygıtlar kullanılmakta ise de cep telefonlarının yaygınlaşması sonrası artık binlerce outdoor uygulaması kullanılmaktadır. 

Doğada yürüyen kişiler yaptıkları aktiviteleri kaydetmek, paylaşmak ve beğeni almak isterler. Bazıları doğa yürüyüşü esnasında çektiği resimleri sosyal medya platformlarından paylaşırken bazıları da rota ayrıntılarını ve detaylarını paylaşırlar.

Profesyonel outdoor aktivitelerinde genellikle telefonu eve bırakıp doğaya çıkmak anlaşılsa da outdoora katılan kişilerin %95’inin amatör sporcular olduğu dikkate alındığında akıllı telefonun genellikle alındığını söyleyebiliriz. www.turkeyoutdoor.org sitesi olarak hem sanal aplikasyon mağazaları hem de çeşitli internet sitelerinden yaptığımız araştırmanın sonucunu aşağıda yayımlıyoruz.

Aşağıdaki programların hepsini doğrudan kullanmadım, ancak yerli ve yabancı sitelerde önde gelen programlar olduğunu söyleyebilirim. Bazı programların Türkiye’de tam olarak çalışmayabileceği, Türkiye altyapısı olmayabileceğini göz önünde bulundurunuz.

Ayrıca en iyi 15 Outdoor uygulaması başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.

Kampçılar İçin En İyi 10 Mobil Uygulama

Kampçılık Uygulamaları: U.S. Army Survival Guide

Amerikan özel kuvvetleri için yazılan bu uygulama kamp ve trekking aktiviteleri için kullanışlıdır. Özellikle malzeme sıkıntısı çekilen zamanlarda uygulanabilecek birçok kolaylık bu uygulamada detaylı bir şekilde anlatılıyor. Çadırsız kalındığında barınak yapma, ateş yakabilme, kişisel temizlik için püf noktaları, zararlı sürüngenler ve bitkiler gibi birçok başlıkta bilgi bulmak mümkün.

Army Survival Skills on the App Store
Survival guide

Kampçılık Uygulamaları: Just Pictures!

Doğa yürüyüşü yaparken ve kampı kurunca ilk iş kameraları çalıştırmaktır. Sizden uzakta olan sevdiklerinizle yaşadığınız anıları paylaşmak için yazılan bu uygulama ile akıllı telefonunuzdaki fotoğrafları rahatça Facebook, Flickr, Windows Live, Picasa gibi hesaplara yükleyebilirsiniz. Kamp ateşi yakmak için size vakit kalacak, harcayacak vaktiniz yok!

The best photo apps for keeping your memories in the cloud | The Verge
Just pictures

Kampçılık Uygulamaları: Pazdroid

Gökyüzünü izlemeyi seviyorsanız, yıldızları merak ediyorsanız Pazdroid çok işinize yarayacak. Kampınızı kurduğunuz yerdeki Güneş ve Ay’ın doğuş ve bitiş saatlerini, görünüş şekillerini size haber veren uygulama astronomi meraklıların aklında hiçbir soru kalmayacak detaylı bilgiler içeriyor. Pazdroid ile gün doğumunu asla kaçırmayacaksınız!

Pazdroid for Android - APK Download
Pazdroid

Kampçılık Uygulamaları: GPS Essentials

Kamp ve doğa yürüyüşü yaparken akıllı telefonunuzdan isteyeceğiniz ilk özellik doğru GPS uygulamalarını sorunsuz bir şekilde kullanmanızı sağlamasıdır. GPS Essentials,  Google Maps ile uyumlu çalışan yön bulma, dijital pusula, harita, yol kaydedici ve GPS ile uyumlu çalışan kamera uygulamalarına sahip olmasıyla telefonunuzda kendine yer bulmayı hak ediyor. Ayrıca, siz yürürken o da boş durmuyor, rotanızı kaydedip ilerisi için size yol göstermesi amacıyla saklıyor.

GPS Essentials app | PMags.com
GPS Essentials

Kampçılık Uygulamaları: Packing List Lite

Bu uygulama kamp için yola çıkmadan önce bakılacak son uygulama! Trekking ve kamp yapmak için evden çıkmak işin yarısıdır. Çadırdan çakıya, bardaktan kamp ocağına kadar birçok malzemeyi çantanıza koymanız gerekir. Emin olun, her seferinde bir şeyleri unutacaksınız! Packing List Lite, bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için üretilmiş bir uygulama olarak kampçının hizmetine sunulmuş. Uygulamayla, seyahat öncesi boş bir vaktinizde ya da yürüyüş arkadaşlarınızla bir liste yapıp, bunları kategorize edip, evde nerede olduklarına dair notlar düşüp, hatta ağırlıklarını bile girerek çantanızın omuzlarınıza ve belinize nasıl bir etki edeceğini hesaplayabiliyorsunuz.

Ditch the Paper Checklists: The Best Packing List Apps for Travelers in  2020 - Her Packing List
Packing List

Kampçılık Uygulamaları: Trimble Outdoors Navigator

Aplikasyonun “map packs” özelliği harita üzerinde seçtiğiniz bölgenin uydu görüntüsünü, caddelerini, sokaklarını, arazi görüntüsünü, topografik haritasını ve bunların tüm detaylarını dijital olarak telefonunuza indiriyor. Böylece doğada internet bağlantısı aramanıza gerek kalmıyor. Daha önce gitmediğiniz bir yere hareketleniyorsanız Trimble Outdoors Navigator’den yardım alabilirsiniz.Uygulamayla rotanızdaki su kaynaklarını, kamp alanlarını ya da görmek istediğiniz yerleri işaretleyebilir, ardından orası için yol tarifi alabilirsiniz. Vardığınızda çektiğiniz fotoğrafları ve videoları, hız, mesafe, süre gibi yürüyüş bilgilerinizi Google Earth’e yükleyebilir, sevdiklerinizle veya sevmediğiniz fakat nispet yapmak istediklerinizle paylaşabilirsiniz.

Android için Trimble Outdoors Navigator - APK'yı İndir
Trimble Outdoors Navigator

Kampçılık Uygulamaları: Knots Guide

Tek başınıza çadır kuruyorsanız kendinizle sık sık baş başa kalıyorsunuz demektir. Her seferinde hayatınızı sorgulamayı ve yaşamın anlamını merak etmeyi bırakıp ellerinizi çalıştırmaya ne dersiniz? Knots Guide farklı düğümlerin nasıl atıldığını gösteren bir uygulama. Kampta birçok kez ihtiyaç duyulan düğümleri düzgün bir şekilde atabilmek ve çözebilmek için son derece faydalı. Hem vaktinizi de değerlendirmiş olursunuz.

Knot Guide (100+ knots) on the App Store
Knots guide

Kampçılık Uygulamaları: Catch Notes

Yürüdünüz, çadırınızı kurdunuz, ateşinizi yaktınız, yemeğinizi yediniz ve dinlenmeye çekildiniz. Kuşların cıvıltısı, rüzgarın uğultusu, gecenin sesleri kulağınıza geliyor. Doğanın içinde olmanın getirdiği ruh haliyle bir şeyler yazmak, insanlarla paylaşmak istiyorsunuz. Catch Notes yazılarınızı, ses kayıtlarınızı, videolarınızı, fotoğraflarınızı en hızlı şekilde derleyen bir program. Yazılarınızı etiketleyip, tüm kayıtlarınızı hızlı ve kolay bir şekilde arkadaşlarınızla, sosyal medya hesaplarınızda ya da bloğunuzda paylaşmanızı sağlıyor. Tüm notlarınıza catch.com’da açtığınız hesap vasıtasıyla dilediğiniz yerden, dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

Catch Notes Free | APK Download For Android (latest version)
Catch Notes

Kampçılık Uygulamaları: Kamp Alanları

Belli bir rota dahilinde yürüyorsunuz, hedeflediğiniz bir nokta var ama bazı talihsizlikler kamp yerinize ulaşmanızı engelledi diyelim. Belki malzeme yetersizliği, belki de ekipte birilerinin açık arazide kamp yapmak istememesinden dolayı bir kamping alanı bulmak zorundasınız… Böyle bir anda Türkiye Kamp Alanları adlı uygulama işinize yarayabilir. Fotoğraflar, konum bilgileri, iletişim detaylarıyla birçok kamp alanı, uygulama sayesinde telefonunuzda görünecek, gereksiz yol yürümekten kurtulabileceksiniz.

Kampp - Türkiye Kamp Yerleri App Store'da
Kamp alanları

Kampçılık Uygulamaları: Travel Budget

Yol üstünde köylülerden taze peynirleri ucuza almış veya minibüsle bir merkezden diğerine büyükşehir fiyatlarının onda birine de ulaşmış olabilirsiniz. Ama uzun süreli yürüyüşler ve kamplarda hesap kitap işine kafa yormazsanız turun bir yerinde dımdızlak kalabilirsiniz! Neyse ki Travel Budget bu işi sizin yerinize üstleniyor. Yapmanız gereken harcama sonrası ulaşım, gıda, eğlence, konaklama gibi giderleri kategorize edip miktarı girmek. Uygulama hesabınızı tutacak, bu sayede cebinizdeki paraya bakıp ne zaman frene basmanız gerektiğini kolayca göreceksiniz.

3 best travel budget apps to save your travel money - Darejourney
Travel budget

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu