Enduro Motosiklet Özellikleri

Advertisements

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor sayfası olarak ekstrem sporlar ile ilgili serimize devam ediyoruz. Bu yazımızda ve devam eden birkaç yazıda ekstrem sporlardan bir hayat tarzı olan enduro sporunu tanıtacağız. Enduro ne demektir sorusunun cevabıyla başlayan serimizde enduronun tanımı, enduro sporunun tarihçesi, enduro yarışları ve enduro motosikletleriyle ilgili detaylı bilgiler vereceğiz. Enduro bisikletlerin özellikleri, enduro kask, enduro motosikletler, enduro bike, enduro motor modelleri, enduro kask ve enduro bot ile ilgili yazılarımız hazırlanmaktadır. Bir önceki yazıda yer alan enduro ile ilgili genel bilgiler için bağlantıyı tıklayınız.

Enduro Motosiklet Özellikleri:

Arazi Motosikleti: Enduro

Enduro motosikletler 2000’li yıllardan itibaren popülerleşmeye başlamışlardır. Enduro motosikletlerin en önemli özelliği yol ve arazi şartları ne olursa olsun hedefe varmak için tasarlanmış olmalarıdır. Diğer motosikletlere göre daha yüksek olan endurolarda tork yani dönme kuvveti ön plandadır. Bu özellikleriyle hızı değil gücü öne alan motosikletlerdir.

İlk sürümleri genellikle arazide kullanılmak üzere tasarımlanan enduroların yeni sürümleri arazi yanında şehir içi kullanıma göre de üretilmektedir.

Enduro motosikletlerin temel avantajı arazi, asfalt ve her türlü doğa koşularında çamur, su ve darbelere dayanıklı olmalarıdır. Doğada ve arazide motosiklet denilince akla her türlü ihtiyaçlarımızı karşılamak üzere tasarlanmış endurolar gelir.

Enduro motosikletlerin düşme ve devrilme anında koruyucu yan aksamları vardır.

Bir enduro motosiklet, bir motokros bisikletinin derin süspansiyonu ve onu parkurun kamuya açık yol kısımları için yasal hale getirmek için gerekli özelliklerle birleştirmesiyle, sporun doğası için uzmanlaşmıştır. Motorlar genellikle 125 ve 300 cm³ (cc) arasında tek silindirli iki zamanlı veya 250 ila 650 cm³ (cc) arasında dört zamanlıdır. 1973’te Yamaha, üzerinde bir rozet olarak enduro kelimesi bulunan iz kullanımı için bir motosikleti piyasaya sürdü. yan paneller.

Dünya Enduro Şampiyonası ve diğer birçok şampiyona şu anda enduro motosikletleri üç sınıfa ayırmaktadır; Enduro 1 (100–125 cc iki zamanlı veya 175–250 cc dört zamanlı), Enduro 2 (175–250 cc iki zamanlı veya 290–450 cc dört zamanlı) ve Enduro 3 (290–500 cc iki zamanlı) veya 475–650 cc dört zamanlı).

Enduro motosiklet ağırlıklı olarak 2 zamanlı tek silindir modeller enduroda kullanılır. Ağırlıkları 100 kg civarı, ortalama 40-60 beygir arasında iki zamanlı motosikletlerdir. Sıklıkla yüksek ve ağır tur motosikletleriyle karıştırılır. Tur motosikletleri görünüm itibarıyla enduro motosikletleri andırırken kullanım amacı tamamen geziye yöneliktir.

Enduro Motosiklet Geometrisi:

İşte Enduro motorların kullanıcılara sürüş sırasında kolaylık sağlayan özellikleri:

Enduro Motor Oturma pozisyonu dik ve dizlerin rahat açısı ile bütünleşir.

Enduro motor ve motokros makinaları benzer motor-geometrisine sahiptir, ancak performans karakteristiğine bakıldığında enduro makinalar (motokros makinaların aksine) hız ve kısa süreli performansa göre değil, uzun menzilli sürüşler yani dayanıklığa yönelik tasarlanmıştır.

Enduro Motosiklet

Enduro Motorlar Konforlu Yolculuklar İçin Tasarlanmışlardır.

Toprak ve köy yolu gibi hafif engebeli arazilerde motosiklet ile yolculuk yaparken kullanıcının konforunu ön planda tutan Enduro’lar, zorlu şartların üstesinden kolay bir şekilde gelmeyi sağlar. Rahat ve ergonomik sele yapıları ve yol tutuş özellikleri artırılmış süspansiyonları ile zorlu koşullarda bile sıkıntısız bir sürüş vadeden Enduro motosikletler, dayanıklı ve kaliteli yapıları ile öne çıkan, tasarımları ile göz dolduran araçlardır. Ayrıca normal motosikletlerden yüksek oldukları için seleleri de yüksekte konumlandırılan Enduro motorlar, özellikle de arazi şartları göz önünde bulundurularak yumuşak seleli olarak tasarlanırlar.

Enduro Motorların Ön Çatal Açıları Dik ve Manevra Kabiliyetleri Yüksektir.

Engebeli arazilerde rahat ve güvenli bir şekilde yol almayı sağlamak için ön çatal açıları dik olarak tasarlanan Enduro motorlar, bu sayede manevra kabiliyetleri normal motorlardan daha yüksek hale getirilmiş araçlardır. Dar ve engebeli yollarda avantaj sağlayan dik ön çatal açıları ile off-road aktivitelerde efektif şekilde değerlendirilebilen Enduro motosikletlerin en belirgin özelliklerinden bir diğeri de, dik açıyı sağlamak için büyük boyutlarda üretiliyor olmalarıdır.

Enduro Motorlar Hem Asfalt Hem de Toprak ve Engebeli Yollara Uygundur.

Özel tekerleri sayesinde hem asfalt hem de toprak ve engebeli yollarda güvenli bir şekilde yolculuk yapmak için tercih edilen Enduro motosikletler, sağlam fren sistemleri ile kısa süre içerisinde kolayca durmayı sağlayan araçlardır. Tırtıklı teker yapıları ile engebeli arazilerin ve toprak yolların yanı sıra, asfalt yollarda da ekstra yol tutuşunu mümkün kılan Enduro motosiklet modelleri, kullanıcıların farklı yol koşullarında değerlendirilebilecekleri araçlardır.

Enduro Yarışı

Enduro Sporu:

Enduro’nun Popülerliği

Enduro’nun popülaritesi kıtaya, ülkeye, bölgeye ve hatta etkinlik türüne göre büyük ölçüde değişir. Bazı popüler etkinlikler, ralli yarışı veya ralli baskını olarak bilinen arazi yarışı kategorisine girmelerine rağmen, genel olarak enduro olarak sınıflandırılır.

Enduro Varyasyonları

Toplanma ve ralli baskınlarına ek olarak, endurolara çok benzeyen ancak zaman tutma etkinlikleri olmadıkları ve genellikle birincil enduro yaptırım organları dışında başka organlar tarafından onaylandıkları için değişen başka arazi yarışları da vardır.

ABD’deki bir örnek, Avusturya Erzberg Rodeo gibi tavşan mücadelelerine Enduros’tan daha çok benzeyen, ancak birkaç tur boyunca tekrarlanan birkaç mil / kilometre uzunluğunda daha kısa bir rota üzerinde olan Grand National Cross Country’dir. GNCC, motosiklet yarışmasına ek olarak yüksek seviyeli ATV (dört tekerlekli arazi araçları) yarışmasıyla ünlüdür.

Endurocross veya iç mekan enduro, iç mekanda yapılan bir enduro çeşididir. Biniciler, enduro’dakilere benzer engellerin olduğu bir parkuru olabildiğince çabuk tamamlamalıdır.

Enduro Motosikletlerin Dezavantajları:

  • Sık sık bakım yapılmalıdır.
  • Kullanımı serttir.
  • Titreşimi biraz daha fazladır.
  • Asfalt koşullarına her zaman uyumlu olmayabilir.
  • Artçı binişine uygun olmayabilir.
Enduronun Felsefesi

Enduro’nun felsefesi

  • Enduro Özgürlüğü tatmaktır.
  • Enduro grenaj çizilirse kaç paradır araştırmamaktır.
  • Enduroların felsefesi, motosikletin felsefesi ile aynıdır.
  • Motosiklet özgürlüktür, Enduro da özgürlüktür, yolun hiç bitmemesidir.
  • Enduro, “bir yere gidilecekse, bir gezi yapılacaksa yol durumunu düşünmemektir,
  • Bu kadar eşyayı nerede taşıyacağız diye düşünmemektir.
  • Enduro  yol kapalıyken ya da park etmek için kaldırımdan aşmak gerekirse altı sürtecek mi diye kafayı uzatıp bakmamaktır.
  • Enduro lastiğim biter mi acaba dememektir.
  • Her motorcu, ölmezse bir gün enduro kullanacaktır.

Outdoor Türkiye denilince akla gelen ilk site, Türkiye’nin Outdoor Sayfası http://www.turkeyoutdoor.org. Outdoor ile ilgili üretmeye devam ediyoruz. Her türlü görüş, düşünce, öneri, istek ve geri dönüşleriniz bizim için değerlidir, lütfen yazınız. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Advertisements
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et