Enduro Dağ Bisikleti Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Advertisements

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor sayfası olarak ekstrem sporlar ile ilgili serimize devam ediyoruz. Bu yazımızda ekstrem sporlardan bir hayat tarzı olan enduro sporunu tanıtmaya devam edeceğiz. Bir Yaşam felsefesi: Enduro ve enduro motosiklet özelliklerini tanıttığımız yazılarımıza ve Enduro Dağ bisikleti ile ilgili tanıtım yazımıza ve enduro bisikleti türlerini tanıttığımız yazılara da göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Dağ Bisikleti Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:

Dağ Bisikleti Genel:

Yeni bir dağ bisikleti mi satın almak istiyorsunuz? Alacağınız bisiklette dikkat etmeniz gereken ilk etmen bisiklet parçalarının kalitesi olacaktır. Daha sonra da bisiklet fiyatları ile ilgili araştırmalar yapacaksınız. Bu arada bisiklet modelleri ve bisiklet aksesuarları ile ilgili de araştırma yapmadan dağ bisikleti veya şehir içinde kullanılacak çocuk bisikleti almamalısınız. Dağ bisikleti sporu ve dağ bisikleti modelleri ile ilgili olarak yukarıda bağlantıları verilen yazılarımıza tıklayabilirsiniz.

Muhtemelen şimdiye kadar garajın arkasındaki eski güvenilir-paslı yapınızın en uygun seçenek olmadığını fark etmişsinizdir ve bu günlerde dağ bisikletlerinin karmaşıklığı nedeniyle nereden başlayacağınızı bilemeyebilirsiniz. Dağ bisikleti alırken nelere dikkat edilmeli ya da başka bir tabirle bisiklet alırken dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili bu yazımızda bilgiler vereceğiz.

Dağ bisikletlerinde mükemmel sürüşü bulmak için dikkate alınması gereken çok şey var – sürüş tarzınızdan ve bütçenizden bölgenizdeki araziye kadar her şey. İşleri basitleştirmek için en önemli faktörlerden bazılarını ayırdık: bisiklet tarzı, yapı ve uygunluk.

Dağ bisikletleri de kullanım şartlarına göre “Downhill”(kısaca DH), “Freeride”(kısaca FR), “All Mountain”(kısaca AM), “Cross-Country” gibi çeşitli sınıflara ayrılmıştır. Cross-Country Cycling, kısaca XC, kabaca “Arazi bisikleti” diyebileceğimiz olan dağ bisikleti sınıfıdır.

XC bisikletler tipik olarak en hafiftir, en az süspansiyona sahiptir ve pedal çevirmeyi destekleyen daha dik geometrilerle üretilmiştir. Genellikle serttir (askıya alınmaz), sert kuyrukludur (yalnızca önden askıya alınır) veya çift süspansiyona sahiplerse yaklaşık dört inç (100 milimetre) hareket mesafesine sahiptirler.

Yelpazenin diğer ucunda, DH bisikletleri her zaman tam süspansiyonludur ve tepeleri yıkmak için harika ancak pedal çevirmede harika olmayan son derece gevşek geometrilere sahiptir. Ayrıca ağırdırlar, bu nedenle çok fazla suistimale dayanabilirler ve yaklaşık sekiz inç (200 milimetre) hareket etme eğilimindedirler.

Unutulmaması gereken önemli bir not: Çok özel patikaların olduğu bir yerde yaşamıyorsanız (son derece pürüzsüz veya alışılmadık derecede sert ve teknik) veya yokuş aşağı veya XC’de yarışmak için özel bir istek duymuyorsanız, bu özel bisikletlerden hiçbiri size göre değildir. Yelpazenin ortasında, pek çok şeyi iyi yapan bir şey size daha iyi hizmet edecektir.

Bir patika bisikleti düşünün. Bunlar, komplikasyon faktörünü ve maliyeti düşük tutan sert kuyruklar olabilir. (İlk dağ bisikletiniz için tamamen sert tasarımlar önermiyoruz – süspansiyonun olmaması sizi muhtemelen mutsuz edecektir.) Daha sık olarak, patika bisikletleri 4,7 inç (120 milimetre) ila 5,5 inç (140 milimetre) arasında bir yerde tam süspansiyona sahiptir. seyahat. Genel kural, bisikletiniz ne kadar çok seyahat ederse, engelleri aşmanın o kadar kolay ve rahat olmasıdır.

Ek süspansiyon aynı zamanda ağırlık da ekler, bu da pedal çevirmeyi ve tırmanmayı zorlaştırır.

Bisiklet Parçaları

Enduro bisikletleri, altı ya da yedi inçlik bir hareketle spektrumun DH ucuna daha yakın oturur. Kayalık patikalarda yaşıyorsanız veya büyük vuruşlara odaklanmak istiyorsanız, bu, bakılması gereken iyi bir kategoridir. Ancak çoğunlukla, başlangıç ​​seviyesindeki bir biniciye en iyi şekilde bir parkur bisikleti sunulacaktır.

Enduro Bisiklet Satın Alma Rehberi:

Bisiklet Stili

Muhtemelen kendinize sormanız gereken en önemli soru, “Ne tür bir sürüş yapacağım?” Bu, hangi dağ bisikleti tarzını seçeceğinizi belirleyecektir. Bunu bir spor araba ile bir SUV arasında seçim yapmak gibi düşünün. Dağ bisikletleri dört ana kategoriye ayrılabilir:

Malzemeler:

Ayrıca çerçeve malzemeleri arasında bir seçiminiz var. Alüminyum veya alaşım çerçeveler genellikle en ucuz olanlardır. Çelik, titanyum ve karbon fiber daha hafiftir ve daha sönümleyicidir – titreşimi daha iyi keserler – ancak daha pahalıdır.

Bu son malzemeler mükemmel olabilir. Yükseltmeyi karşılayabiliyorsanız, özellikle ağırlık tasarrufu için dikkate almaya değer. Bununla birlikte, alüminyum mühendisliği ve şekillendirme uzun bir yol kat etti ve fiyat önemliyse, alaşımdan geçmek en iyi seçeneğinizdir.

Bir bisiklet seçtikten sonra, çeşitli fiyatlarda farklı seçenekler olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun nedeni bisikletin yapım kiti veya bisikletinizin çalışmasını sağlayan frenler, vitesler, vites değiştiriciler, gidonlar gibi parçalar ve bileşenlerden kaynaklanmaktadır. Bu, aynı zamanda, büyük ölçüde, son bisikletin fiyatını da belirleyen şeydir. Daha pahalı bir yapı kiti, size genellikle hem daha hafif hem de daha dayanıklı olan daha güzel bileşenler sağlayacaktır. Bisikletlerin fiyatını etkileyen en büyük yapım faktörlerinden ikisi süspansiyon ve şasi malzemeleridir.

Süspansiyon

Bisiklet Parçaları

Bir avuç şirket kendi askı sistemlerini inşa ediyor; tasarımlar ve konfigürasyonlar her markaya göre değişir. Her biri size yinelemelerinin neden en iyisi olduğunu – ve gerçekten de nüanslı farklılıklar olduğunu – söylese de, gerçek şu ki, saygın markaların (yerel mağazanızdakiler) çoğu tasarım oldukça iyi çalışıyor. Bu nedenle, yeni başlayanlar için önerimiz, süspansiyon konusunda çok fazla endişelenmeyin ve bunun yerine sizin için en iyi bisiklet kategorisine odaklanın.

Süspansiyon: Bir dağ bisikleti satın alırken göz önünde bulundurulması gereken iki tür süspansiyon vardır: hardtail ve tam süspansiyon. Genelde XC bisikletlerinde bulunan hardtails, yumuşak patikalar üzerindeki etkiyi emmeye yardımcı olan bir süspansiyon çatalıyla eşleştirilmiş süspansiyonsuz bir arka uca sahiptir. Aksine, tam süspansiyonlu bir bisikletin hem ön hem de arka şoku vardır, bu da daha fazla darbe emilimi ve daha yumuşak bir sürüş sağlar. Tam süspansiyon, yokuş yukarı tırmanmayı biraz daha zorlaştırabilir, ancak genellikle arka amortisörü tırmanışlarda daha sert tutmak için bir “kilitleme” özelliği ile birlikte gelir.

Çerçeve malzemesi: Bisikletler birçok farklı malzemeden yapılabilse de, en yaygın kullanılan ikisi alüminyum alaşım ve karbon fiberdir. Motosikletin ağırlığı, dayanıklılığı ve fiyatı, kullanıldığı malzemeden büyük ölçüde etkilenir. Alüminyum, daha düşük fiyat noktası ve daha yüksek dayanıklılığı nedeniyle belki de en yaygın olanıdır. Karbon fiber popüler bir hafif alternatiftir, ancak çok daha yüksek bir fiyat noktasında gelir.

Tekerlek Boyutu:

Dağ Bisikleti Tekerleklerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bisiklet meraklıları tekerlek boyutu tartışmalarını severler, ancak gerçek şu ki: hangi tekerlek boyutunu satın alırsanız alın, harika çalışacak ve çok eğleneceksiniz. Bunun için strese girmeyin.

Bisiklet Parçaları

27.5 ve 29 : Günümüzde dağ bisikletleri iki tekerlek boyutundan birinin etrafında üretiliyor: 27,5 inç (hala yaygın olarak 650B olarak anılır) ve 29 inç. Bunlar büyük ölçüde yıllardır standart olan 26 inç’in yerini aldı ve özellikle ekonomik bisikletlerde hala bulunabiliyor. 26’dan kaçınmanızı öneririz, bundan hiç hoşlanmadığımız için değil, sadece endüstrinin büyük ölçüde ilerlemiş olması ve boyuta uygun parça ve lastiklerin bulunması zorlaştığı için.

27,5 ile 29 arasındaki fark ince. 29er’in ek çevresi, hızlanmak için daha fazla enerji gerektirdiği anlamına gelir, ancak ivmeyi daha iyi taşır ve engelleri daha kolay aşar. Boyut ayrıca daha fazla çekiş anlamına gelen daha büyük bir kauçuk temas alanı sağlar. Öte yandan, 27.5ers biraz daha çevik olma eğilimindedir çünkü hareket edecek daha az dönen kütle vardır.

Deneyimlerimize göre, yeni sürücüler 29ers tarafından sağlanan ek güven, kolaylık ve çekiş gücünden daha fazla yararlanıyor. Ancak sonuç olarak, her iki boyut da iyi çalışıyor ve birini diğerinden seçmenin en iyi nedeni uygun olmasıdır. Seçeneğiniz varsa, her iki seçeneği de deneyin ve daha iyi hissettiren seçeneğe gidin.

Büyük Boy (27.5+ ve 29+) Şu anda tekerleklerdeki diğer büyük konuşma, 29’un 27.5’in üzerinde sunduğu aynı devrilme, çekiş ve momentum avantajlarından bazılarını elde etmek için daha geniş lastiklerin kullanılmasını ifade eden artı boyut.

27.5+ kurulumda, 27.5 inç çaplı jantlara monte edilmiş üç inç genişliğinde lastikler size 2.3 inç lastiklere sahip 29er ile aynı etkili boyutu verir, ancak daha iyi kavrama için zeminle daha geniş temas sağlarsınız. daha düşük lastik basınçlarını çalıştırma yeteneği.

Yapmanız gereken bir sonraki seçim, istediğiniz bisiklet tekerleği boyutudur – 26 inç, 27.5 inç veya 29 inç. Bir zamanlar 26 inçlik tekerlek standarttı, ancak daha büyük tekerlek boyutları daha popüler hale geldi ve yol üzerindeki engelleri daha kolay atlamanıza izin veriyor. Yirmi dokuz inçlik tekerlekler (29er) daha büyük arazileri daha iyi idare eder, ancak bunların üstesinden gelmek biraz daha zor olsa da 27,5 inç, 26 inç ile 29 inç arasında hoş bir denge sağlar.

Yükseltim:

Bisiklet ekipmanı

Hangi boyutta tekerleği seçerseniz seçin, herhangi bir bisiklete yapabileceğiniz en iyi iyileştirmelerden biri, bir tekerlek yükseltmesidir. Bu, özellikle üreticilerin ağır çemberler belirleyerek masraftan tasarruf ettikleri ekonomik bisikletler için geçerlidir. Dönen ağırlık bir bisikletteki en göze çarpan ağırlıklardan biri olduğundan, tekerlek setinizi hafifletmek, bir bisikletin sürüşü ve hissi konusunda çarpıcı bir gelişme sağlayabilir.

Son bir not: Hangi tekerlekleri kullanıyor olursanız olun, onları tüpsüz olarak ayarlamak için zaman ayırın. Bunun izin verdiği daha düşük basınçlar çok daha iyi bir sürüş sağlar.

Dağ Bisikleti Bileşenlerinde Nelere Dikkat Edilmeli

Aktarma organları ve frenler söz konusu olduğunda, gerçekten seçim yapabileceğiniz yalnızca iki marka var: SRAM ve Shimano.

İki şirket arasındaki farklar hissetmek, bitirmek ve mühendislik yapmak için aşağı iniyor. Herkesin kendi tercihleri ​​vardır, ancak gerçek şu ki, her iki üreticinin bileşenleri de nispeten iyi ve mükemmel arasında bir yerde çalışıyor. Üst düzeyde mühendislik ve Ar-Ge’ye çok para harcadılar ve bu parçalar pahalı olsa da, tüm bu teknoloji bütçe donanımına doğru akmaya devam ediyor: Shimano SLX ve Deore veya SRAM X5, sadece birkaç yıl önce.

Karşılaşacağınız en büyük karar, önde iki vites mi yoksa sadece bir vites mi kullanmaktır. Öndeki tek dişliyi telafi etmek için arka kasette daha geniş bir vites yelpazesini kullanan tek halkalı kurulumlar, basitlikleri ve hafif olmaları nedeniyle şu anda yenidir ve son derece popülerdir. Ancak kolaylıkla kazandığınız şey, vites aralığında kaybedersiniz: Şu anda hiçbir 1×11 kurulumu, 2x yapılandırmalarıyla aynı vites oranına sahip değildir. Dağlık bir yerde yaşıyorsanız veya çok formda değilseniz, önde çift halka takmaya değer. 1x aktarma organını tercih ederseniz, küçük bir aynakol dişlisi (diyelim ki 28 dişli) vites değiştirmeyi kolaylaştıracaktır.

Çatal ve Şok

Bisiklet Özellikleri

Bisikletlerdeki diğer büyük değişken, çatalın ve şokun (veya ön ve arka süspansiyonun) kalitesidir. Aktarma organlarında olduğu gibi, iki büyük oyuncu, RockShox ve Fox, tekliflere hakimdir, ancak Manitou, X Fusion, Marzocchi ve Bos gibi saygın küçük üreticiler de vardır.

Bütçe sonunda, en güvenli ve en yaygın bahis iki büyük markadan birinden olacaktır. Bu gayet iyi çalışacak. Ne kadar çok harcarsanız, süspansiyon, sönümleme, geri tepme (süspansiyonun ne kadar hızlı döndüğü) için ek kontroller, düşük hız ayarlamaları, kilitlenmeler ve hepsini kontrol etmek için uzaktan kumanda kolları ile daha hafif ve daha ince ayarlanmış hale gelir. Daha yüksek özelliklere sahip bisikletler, daha yumuşak, daha ayarlanabilir bir sürüşe dönüşme eğilimindedir.

Vücuda Uyum:

Son olarak, ama kesinlikle en az değil, bir bisiklet sadece size tam olarak uyuyorsa iyidir. Dağ bisikleti boyutlandırma oldukça basittir – küçük, orta ve büyük. Çoğu dağ bisikleti, son derece düşük bir duruş yüksekliğine odaklanır, bu nedenle düz ayaklı bisikletin üzerinde durmanın geleneksel yöntemi gerçekten işe yaramaz. Bir fikir edinmek için büyük bir markanın beden çizelgelerine göz atın. Eğer sınırdaysanız, bedeninizi küçültmek daha küçük bir gövdeniz varsa veya daha fazla kontrol ve bisikletinizi etrafta savurmak istiyorsanız size yardımcı olurken, daha büyük bir gövdeniz varsa veya sadece daha dengeli bir sürüş istiyorsanız, bedenleri büyütmek yararlıdır. Şüphe duyduğunuzda, test sürüşü yapmaktan çekinmeyin ve boyutlandırma tavsiyesi için yerel mağazanızı ziyaret edin.

Aksesuarlar

Bisiklet Aksesuarları

Elbette, yeni bisikletinize atlamak ve normal kıyafetlerinizi ve sokak ayakkabılarınızı sürmek mümkündür, ancak birkaç dağ bisikleti aksesuarı, sürüşünüzü daha rahat ve daha eğlenceli hale getirmek için uzun bir yol kat edecektir. Sürücü olarak sizin bisikletinizle temas ettiğiniz alanlara odaklanmak, ortak rahatsızlık veya ağrı alanlarından kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Ele alınması gereken ilk ağrı noktası arka tarafınızdır ve bir çift uygun dağ bisikleti şortu ve yastıklı astar şortu (ayrıca chamios olarak da bilinir) almak büyük bir yardım olacaktır. Ellerinizi korumak için karışıma eldivenler ekleyin ve gitmekte fayda var!

İhtiyacınız Olan Dağ Bisikleti Aksesuarları

Bisikletinizi satın alırken birkaç temel maddeye ihtiyacınız olacak. Bir pompa mutlak bir gerekliliktir. Yalnızca bir tane alabiliyorsanız, Bontrager Mini Charger gibi orta büyüklükte ve kompakt bir model öneriyoruz, bu da epey hacim yaratır, böylece bütün gün pompalama yapmazsınız, ancak sürüş sırasında yanınızda taşıyabileceğiniz kadar küçüktür.

İdeal olarak, ev kullanımı için bir zemin pompası da alacaksınız. Lezyne Classic Overdrive gibi bir şey diğerlerinden biraz daha pahalı olabilir, ancak çelik namlu ve kaliteli yapı çok daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Bir zemin pompası satın alırsanız, hem lastikleri hem de süspansiyonu havalandırabileceğinden, taşınabilir cihazınız için Cannondale Airspeed Dually’i düşünebilirsiniz. Ayrıca sahada ayarlamalar veya onarımlar yapmak için Park Tool MT-30 gibi bir çok amaçlı el aleti alın.

Pedallar:

Pedallar bir diğer önemli unsurdur. Biraz pratik gerektirmelerine rağmen, temelde sizi daha yüksek verimlilik için bisiklete bağlayan klipssiz pedalları şiddetle tercih ediyoruz. Shimano SPD’ler en eski ve en güvenilir standarttır. Genelde her iki tarafında klips seçenekleri olan M520 gibi bir şeye gidiyoruz, ancak M324 bir tarafta bir klips ve diğerinde bir platform olduğu için takılı olmadan sürmek istemeniz durumunda başlamak için harika.

Bisiklet Pedal

Ardından pedal çevirirken platform görevi görecek kadar sert olan ve pedallara takılan kilitleri barındıran bisiklet ayakkabısı var. Başlarken bakılması gereken en büyük şey, dayanıklı ve içinde yürümesi kolay, ancak rahat pedal çevirmek için yeterince sert olan yumuşak kauçuk dış tabandır. Son olarak, kask. Baş koruması için 500 $ veya daha fazla harcayabilirsiniz, ancak basit başlayın diyoruz çünkü güvenlik derecelendirmeleri aynı. Giro muhtemelen oyundaki en büyük isim. Şirketin Revel’i iyi görünüyor ve iyi havalandırılıyor ve MIPS seçeneği sunuyor, Giro’nun söylediği gibi bir çarpışmada dönme kuvvetini sarsıntıları önlemeye yardımcı olmak için azalttığını söylüyor.

Bu ihtiyaçların ötesinde, ek donanımlara çok para harcayabilirsiniz: giyim, güneş gözlüğü, aletler, yeni lastikler ve GPS, kalp atış hızı monitörleri ve güç ölçerler gibi elektronik cihazlar. Liste devam ediyor.

Tek bir büyük istisna dışında, bütçeniz kısıtlıysa tüm bunları atlayın: yastıklı şortlar. Bir servet harcayabilirsiniz – Assos T. Pearl Izumi Erkekler Saldırısı, maliyetin beşte biri için kısa. Güderi yumuşak parçalarınızı kurtaracak. Çantalarınız, üstleriniz, ceketleriniz ve koşmaktan, kayak yapmaktan veya diğer aktivitelerden diğer her şey, bisikletin iki katı görevi yerine getirecektir.

Outdoor Türkiye denilince akla gelen ilk site, Türkiye’nin Outdoor Sayfası http://www.turkeyoutdoor.org. Outdoor ile ilgili üretmeye devam ediyoruz. Her türlü görüş, düşünce, öneri, istek ve geri dönüşleriniz bizim için değerlidir, lütfen yazınız. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası
Advertisements

2 thoughts on “Enduro Dağ Bisikleti Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et