Dağ Bisikleti Kazaları:

Yollarda Bir Kazaya Nasıl Hazırlanırsınız?

Kazalar tıpkı anlatanların dedikleri gibi bir anda ve beklenmeden olur. Bisiklete binerken hepimizin kabul ettiği bir risktir. Bu risk, bazı insanlar için dağ bisikleti keyfini artırabilir. Ancak işler ters gittiğinde hazırlıklı olmak önemlidir. Zihinsel olarak “eğlenmekten” “birinin acilen yardıma ihtiyacı var” a geçmek, daha önce hiç düşünmediyseniz sarsıcı olabilir.

Bisiklet Kazalarına Hazırlık

Dağ Bisikletine Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler:

1- Erişim:

Bir güzergah haritanız var mı? Amaçladığınız rotayı biliyor musunuz? Herhangi bir zamanda konumunuzu doğru bir şekilde belirleyebilir misiniz? Gerekirse acil kaçış yol (lar) ınız var mı ve ihtiyaç ortaya çıkarsa, Acil Servisler size nasıl ulaşacak?

2- İşaret:

 (Signal) Telefonunuz var mı? Gerekli irtibat numaralarına sahip misiniz? Şebeke kapsama alanı olacak mı ve yoksa yedekleme planınız nedir? Düdük, meşale, PLB (Kişisel Konum Belirleme) veya flaş taşıyor musunuz? Bir arkadaşınıza bir “UYARI” planı bıraktınız mı? (Eylemler / Bağlantılar / Acil Durum / Rota / Zaman)

3- Hikaye

Yardım çağırmanız gerektiğinde ne söyleyeceksiniz – Sen kimsin? Kiminlesin? Neredesin? Ne yapıyordun? Ne oldu? Hangi kaynaklara sahipsiniz? Ne tür önlemler aldınız? Belli değilse, neden tam olarak yardım çağırıyorsunuz / tam olarak ne tür bir yardıma ihtiyacınız var? Uygun bir Acil Durum Hizmetleri müdahalesi için gerekli tüm önemli bilgiler.

4- Muhtemel Yaralanmalar:

Biri yaralandı mı? Kim yaralandı? Kendilerini nasıl yaraladılar? Belirti ve semptomları nelerdir? Hangi ilk yardımı taşıyorsunuz? Hangi tedaviyi sağlayabilirsiniz? Unutmayın, ‘ben’ eşit şekilde ‘hastalığa’ da başvurabilir. Acil Durum Hizmetlerini aramaya karar verseniz bile, uzaktan yanıtlar zaman alır ve bu nedenle anında girişiniz ve / veya başkalarına karşı tavrınız kritik öneme sahip olabilir.

Bisiklet kazaları

5- Barınma:

İlgili herkesi korumak için yeterli giysi / barınak taşıyor musunuz? Soğuğa maruz kalmak özellikle yaralanan taraf için ancak bununla sınırlı olmamak üzere gerçek bir risktir. Yaz aylarımızda bile, hava durumu zorlu olabilir ve özellikle yaralanan veya hasta olan biri için.

6- Zaman:

Her şeyi doğru yapmış ve gerekli tüm bilgileri vermiş olsanız bile, ister kendi kendine yardım etmek ister başkalarından veya Acil Servislerden yardım almak olsun, yollardaki olaylarla uğraşmak zaman alır. Dakikalar değil saatler süren bir gecikmeye / beklemeye hazır mısınız?

Kaza Olduğunda:

1) Yeteneğinizi kullanın:

Bisiklet Kazalarına Hazırlık

Bu çok açık olmalı ama anı yakalamak kolay olabilir. Yalnızca mavi parkurlara alışkınsanız ve siyah bir patika için yol işaretçisi imzalarsanız, lütfen onu almayın. Aynı şekilde, arkadaşlarınızı dağ bisikletine ilk günlerinde götürürken, onlara özellikler hakkında bolca uyarı vermek ve hangilerinden kaçınmaları gerektiğini bildirmek önemlidir.  

2) Acil Durum Uygulamaları:

Yine bu, hayatınızı bir acil durumda kurtarmak için tamamen telefonunuza güvenemeyeceğiniz uyarısıyla birlikte gelmelidir. Bununla birlikte, bir dağ bisikleti kazasından sonra acil durum hizmetlerini aramadaki en büyük zorluklardan biri, onları bulunduğunuz yere yönlendirmektir. Bir binici boynuna veya başına düşerse, genellikle kasklarını çıkarmamaları veya bulundukları yerden taşımamaları tavsiye edilir – bu da ambulansın size gelmesi gerektiği anlamına gelir.

“What3words”, konum verilerinizi kullanarak 3 metre içinde nerede olduğunuzu belirlemenize yardımcı olacak Android ve iO’lar için ücretsiz bir uygulamadır. Bunu yapma şekli harika; tüm dünyayı 3 metrekarelik kutulara ayırarak ve bu kutuların her birini benzersiz üç dünya kombinasyonu ile etiketleyerek. Daha sonra bunu acil servislere iletirsiniz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu