Outdoor Ayakkabıları Nasıl Seçilir?

Advertisements

Outdoor Türkiye:

Outdoor ayakkabı seçiminin incelikleri ile ilgili olarak yazmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin Outdoor Sayfası outdoor üzerine düşünmeye ve yayın yapmaya devam ediyor. Doğa yürüyüşü kıyafetleri seçimi ile ilgili serimize devam ediyoruz. Doğa yürüyüşü ile ilgili ilk yazımızda doğa yürüyüşü tanımını içeren hiking ve trekking kavramlarını açıklamıştık. İkinci yazımızda doğa yürüyüşüne (hiking-trekking) hazırlık aşamasında yapılması gerekenleri, sonraki yazılarımızda ise doğa yürüyüşü kıyafetleri seçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı olarak yayınladık. Dördüncü yazımızda outdoor pantolon seçiminde dikkat edilecek hususları , beşinci yazımızda outdoor bot seçimi ile ilgili bilgileri, son yazımızda ise outdoor ayakkabı seçilirken dikkat edilmesi gereken 10 özelliği yayınladık.

Outdoor Türkiye denilince akla ilk gelen site olan Türkiye’nin Outdoor Sayfası olan http://www.turkeyoutdoor.org yayınlarına devam ediyor. Doğa yürüyüşünün ya da genel olarak outdoor aktivitesinin en önemli ekipmanı olan outdoor bot/outdoor ayakkabı hakkında bilgi vermeye devam ediyoruz.

Doğa Yürüyüş Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Outdoor Ayakkabı

Outdoor ayakkabı çeşitlerine kısaca bir göz attıktan sonra nasıl satın alacağımızı görelim. En rahat giyme etkisini elde etmek için açık hava sporlarımızın ihtiyaçlarına göre ilgili ayakkabıları seçmeliyiz. Ayakkabının cinsini belirledikten sonra önce kendi stilini ve renk uyumunu seçiyoruz ve bu temelde ayakkabı malzemeleri ve diğer yönlerden uygun bir çift outdoor ayakkabısı seçmeye başlıyoruz.

Outdoor Bot Seçerken Dikkat Edilecekler:

1.Outdoor Ayakkabı Malzemesi

Üst malzeme

Üst malzemeler genellikle sığır derisi, PU deri (suni deri) ve naylon kumaş ve diğer malzemelerdir. Ayakkabı seçerken, kaliteli ayakkabının üst kısmının, belirgin kırışıklıklar olmadan, üst dikişte katlanma olmadan, deri yüzeyindeki gözeneklerin düzgün ve yakın dağılmamış olması gerektiğine dikkat etmeliyiz. Deride belirgin bir kırışıklık ve köpürme yoktur (Kumaşta küçük bir hasar olup olmadığına ve dokuma yüzeyin çözgü ve atkısının naylon saya için tutarlı yoğunlukta olması gerektiğine dikkat edin).

Su geçirmez katman (film)

Su geçirmez işlevli outdoor ayakkabıları seçerken, su geçirmez çorapların dikiş hattının düz olup olmadığını ve yapıştırmanın kompakt olup olmadığını gözlemlemek gerekir. Ayakkabıların su geçirmezlik işlevi gözlemlenemez, bu da gerçek kullanımda su geçirmezlik işlevinin test edilmesini gerektirir.

Su yalıtım membranı, çeşitli su yalıtım özelliklerine sahiptir. Bazı marka su yalıtım membranları güçlü su geçirmezlik özelliklerine sahip olsalar da, temelde sızdırmazdırlar ve Gore kişisel tavsiye için ilk tercihtir. Çünkü su yalıtımı ve hava geçirgenliğinin genel dengesi sektördeki en iyisidir.

Taban:

Outdoor ayakkabı

 Taban için çok fazla malzeme var, ancak şu anda çoğu marka İtalyan Vibram markasının ürettiği kauçuk tabanı seçiyor. Sekizgen sarı V alt işaretini de özel bir tercihin olduğuna inanıyorum. Birçok markanın kendi bağımsız kauçuk sentetik taban formülü olmasına rağmen, her zaman Vibram tabanın görünürlüğüne direnemez.

Vibram® MEGAGRIP, ıslak, çamurlu ve pürüzsüz yüzeylerle sıklıkla temas eden kullanıcılar için uygundur. Kaymayı önleyen iyi bir performansa ve dayanıklılığa sahiptir ve uzun mesafeli seyahat, sırt çantasıyla yürüyüş ve kapsamlı sporlar ve mevsimlik seyahat gibi çeşitli ekstrem aktivitelere uyum sağlayabilir. Ayakkabı seçerken ve satın alırken tabanların kauçuk şekillendirme kurallarına dikkat etmeliyiz. Çok fazla çapak seçmeyin, sert ayakkabılar.

Pek çok arkadaş, V’nin kaymaya dayanıklı olmadığı konusunda yanlış anlaşılıyor. Herkes bilir ki kauçuk ne kadar sertse, taban o kadar kaygandır ve taban ne kadar yumuşaksa o kadar kaygandır. Bu nedenle V’nin alt kısmında yanlış anlaşılmalara yol açmaktadır. Bunun nedeni, yerli veya yerli markaların kullandığı V tabanlar temelde Vibram’ın Alpine serisi kauçuk tabanlar, ancak nadiren V-home kaymaz formüllü kauçuk tabanlar olmasıdır. Alpine serisi kauçuk tabanların özellikleri nispeten serttir ve aşınma direnci ile ünlüdür, bu nedenle insanlar V tabanların kaymayı önleme performansını yanlış anlamışlardır. Kayma eşittir.

Aslında, V ailesi birçok tipte kaymaz V taban geliştirmiştir, ancak büyük ölçekte benimsenmemiştir (kauçuğa kaymaz malzemenin eklenmesi kaymayı önleme performansını büyük ölçüde artırır).

Örneğin, Vbibram’ın ICETREK formülü, soğuk, donmuş veya karlı yüzeylerde en iyi kayma önleyici performans için özel olarak geliştirilmiştir. Bu formül donmuş yüzeylerde iyi bir tutuş ve kayma direnci sağlar ve her mevsim, özellikle kış yürüyüşleri gibi kış sporları için kullanılabilir.

Outdoor ayakkabı

2. Outdoor Ayakkabı Görünüm detayları ve aksesuarları

Dikiş ipliği

İyi yapılmış bir çift outdoor ayakkabısı için kumaşların kesimi ve kesimi çapaksız olmalı, dikiş hattı düz ve pürüzsüz olmalı (en iyisi çift çizgi olmalıdır), hattın kenarı ve kumaşın bir belirli bir mesafe ve atlama çizgisi ve eğri çizgi olmamalıdır. Boş tutucu fenomeni yoktur.

Taban viskon

Viskonun üst ve orta tabanları çok sıkı ve dikişsiz olmalıdır, böylece çıplak gözle görülebilir dökülmeler olmamalıdır. (Bazı vicdansız tüccarların açıklamalarını dinlemeyin. Bu sadece güzel bir şey. Çok fazla tutkal var ve kuru ve sertleşmiş. Hareket halindeki ayakkabıların çarpılması ve çıkması, viskozun çatlamasına ve zamkının giderilmesine neden olabilir. .

Tekme önleyici başlık

Mümkün olduğunca, tekme önleyici başlığı geniş olan ayakkabılar seçin ve sert plastik malzemeden (donması ve çatlaması kolay) ayakkabılar seçmeyin. Biraz kalın kauçuk malzeme seçmeli, tekme önleyici kafa (tırnak presi belirli bir esnekliğe sahiptir). Ayakkabıları denerken, ön avuç içi bükülmüş olarak ayakkabıyı bükün. Tekme başlığının yan kenarını ayakkabının kıvrımına yerleştirmeyin; aksi takdirde eklem kolayca kırılır.

Outdoor Ayakkabı Seçimi

Ayakkabı bağı kancası (delik)

Ayakkabı seçiminde ayakkabı bağı kancası malzemesi kalın, elektro kaplama teknolojisi, çapaksız pürüzsüz yüzey seçilmesi gerektiğinde, bağcık kancasının göz ardı edilmesi nispeten kolaydır. Uzun ömürlü üst malzemenin aşınmasını önlemek için delikli bağcıklı ve pulsuz ayakkabılar seçmemeye çalışın.

Ayakkabı pedi

İyi bir çift ayakkabı, iyi bir çift tabanlık hattına sahiptir, bu nedenle lütfen ayakkabı astarı kalitesini seçerken de odaklanın. Birleştirilmiş standart olmayan iç tabanı seçin. Ancak iyi tabanlıkların bazı temel özellikleri vardır. Örneğin yüksek yoğunluklu köpük malzemeden üretilen tek seferlik kalıplama teknolojisine sahip iç taban, insan ayağı şeklinin özelliklerine göre prefabrike hale getirilmektedir. Ergonomik iç taban tabanı giymek için rahattır ve taban ile birlikte kullanılır. Belirli darbe kuvvetlerine direnebilir, daha iyi yastıklama performansına sahiptir ve ayrıca ayak yorgunluğunu daha iyi hafifletebilir.

Her markanın tabanlık üzerindeki vurgusu farklıdır. Burada, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki DANNER ayakkabılar için patentli bir ayakkabı tutucusu sunuyoruz. Resimdeki beyaz şey, bazı modellerde ayakkabı kutusuna takılan, ayağın pruvasını kaldırmak için iç tabanın ortasına yerleştirilmiş bir brakettir. Bu dirsek, düz kavisli arkadaşlar için çok yardımcıdır ve ayrıca ayak kemerinin yorgunluğunu gidermek için de kullanılabilir. Çok iyi bir tasarım fikri.

Söylendiği gibi, “ayakkabılar sadece ayaklara uygundur.” İnsan vücudundaki farklılıklar nedeniyle her kişinin ayak tipi de farklıdır. Örneğin, ayaklarım nispeten geniş ve ayaklarımın tabanı nispeten yüksek. Herkese uygun bir marka ya da bir çift ayakkabı talep ederek outdoor ayakkabı seçemeyiz ve iyi olduğu söylendiğinde bir çift ayakkabı alamayız. Ve ayakkabının kalıcı olmasını sağlamak için kullanılan her outdoor ayakkabı markası veya üreticisi farklıdır. Bu nedenle, kendi ayakkabınıza uygun bir çift outdoor ayakkabısı seçmek için lütfen unutmayın, tek standart denemektir!

Outdoor ayakkabı

Outdoor Ayakkabı Nasıl Denenir?

Bir çift ayakkabıyı denerken orta kalınlıkta çoraplar giymelisiniz. Bunları giydikten sonra, önce ayakkabı bağlarını çok sıkı veya çok gevşek değil ayarlamalısınız. Ayakta standart olarak herhangi bir baskı veya gevşeme hissi olmadan, ayakkabı bağcığı nasıl sıkıca bağlanır ve aşağıdaki yönlerden nasıl hissedilir.

  1. Ayakkabı, tüm ayak paketi için mükemmel hissediyor mu? Bazı ayakkabılarda, ayak bileğini daha iyi sarabilen ve destekleyebilen, üst kısmın iç kısmına ayak bileği kıvrımına uyan ayak bileği pedleri bulunur.
  2. Boşluğun etrafındaki ön ayak, üstteki hafif basınca daha iyi uyacak şekilde büyük olmamalıdır. Ayağın tüm tabanı ayakkabı içinde ileri geri kaymadı.
  3. Bir ayağın ön tabanı ile merdiven basamağında veya yol kenarında dik durmak.
  4. (Ön avuç içi sürekli olarak yükseltmek için de kullanılabilir). Şimdi, tabanların vücudu destekleyecek kadar iyi olup olmadığını hissetmek için ileri geri sallan.
  5. Ayakkabılarınızın ayaklarınızla rahat olup olmadığını ve gevşek hissedip hissetmediğinizi kontrol edin? Ayakkabılar ve ayaklar bütünü daha iyi anlıyorsa, bu iyidir.
  6. Koşullar izin verirse, ayakkabıları test etmek için birkaç adım yürüyün veya bir yükle yukarı ve aşağı gidin. Tabanların ayakları ve vücudu destekleyecek kadar güçlü olup olmadığını ve ayakkabıların yastıklama performansının yeterince iyi olup olmadığını hissedin (arazi koşu ayakkabıları bu teste dahil değildir).
  7. Arazi koşu ayakkabıları, yüksek atlama ve çömelme ile yastıklama performansını test etmek için giyilebilir. Ayakların ve topukların belirgin bir etkisi yoktur, hafifçe yere iner ve yer açıkça sert değildir.
  8. İnsan ayağının kıvrımına uyan ve ayağı daha rahat ve güvenli hissettiren asimetrik bağcık sisteminin seçilmesi önerilir.
  9. Gerçek ayakkabı testinde dinlemeye de dikkat etmeliyiz, anormal gürültü çıkaran ayakkabıları seçmemeliyiz.

Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra, genel duygu iyiyse, bu çift ayakkabı sizin için çok uygun olacaktır.

Outdoor ayakkabılarının ve diğer outdoor ekipmanlarının seçimi, outdoor ayakkabısının kendi ihtiyaçlarına göre outdoor sporlarını seçmek için dış ortama göre “pratiklik zor gerçektir” ilkesine dayanmalıdır. Outdoor ayakkabı seçerken, outdoor sporları ile uğraşan genç arkadaşlar, daha uzun ürün gamına sahip markada değil, profesyonel ayakkabı yapımı markasında seçim yapmalıdır.

Her türlü görüş, düşünce, öneri, istek ve geri dönüşleriniz bizim için değerlidir. Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında bize yazın. http://www.turkeyoutdoor.org

Türkiye’nin Outdoor Sayfası
Advertisements
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et