Doğa Fotoğrafçılığı

Advertisements

Outdoor Türkiye:

Türkiye’nin Outdoor sayfası outdoor ile ilgili her konuda yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda doğa fotoğrafçılığına hazırlık aşamasında yapılması gerekenleri yazacağız. İlerleyen aşamalarda doğa ve manzara fotoğrafçılığı ile ilgili detaylı bilgileri de sitemizde bulacaksınız.

Doğa Fotoğrafçılığı:

Doğa fotoğrafçılığı, manzara, yaban hayatı, hayvanlar, bitkiler gibi doğa malzemelerini konu edinen fotoğrafçılık dalı. Doğa fotoğrafçılığı, belgesel fotoğrafçılık olup usulüne göre kayıtlandırıldığında flora ve fauna tespit çalışmalarında görüntü belge olarak kullanılabilir.

Doğa fotografçılığı, fotografın en zevkli dallarındandır. Bu dalda hızlı ve güçlü lenslerin, gelişmiş ışık sistemlerinin ve diğer ekipmanın önemi büyüktür; fakat en önemlisi, fotografçının konusunu iyi tanıması ve kendi görüşüdür.

Doğa Fotoğrafçılığı

FIAP’ın 1985’te San Marino’daki genel kurulunda yapılan tanımlamaya bakarsak: “Doğa fotografı, doğal çevreleri içinde evcil olmayan hayvan ve bitki örtüsü ile insan eli değmemiş jeolojik ve doğal görünümleri kapsar. Konu ve çevresinin tam aktarılması ana ilkedir. İnsana ait herhangi bir iz yada ürettiği bir şey fotografta görünmemelidir. Kültür bitkileri, çiçek düzenlemeleri, evcil yada kafesteki hayvanlar, müzelerden yada insan ve çevresine ait fotograflar kabul edilmez. Bu koşullar yerine getirilirken teknik ve estetik kalitenin sağlanması için büyük gayret gösterilmelidir.”

Manzara Fotoğrafçılığı:

Güzel doğal dünya, zihin ve beden için sonsuz bir zevk kaynağıdır, ancak bunu kamerayla en iyi nasıl yakalayabilirsiniz? Size çarpıcı manzaramızı veya vahşi yaşamımızı hatırlatacak fotoğraflara sahip olmak harika bir fikir.

Fotoğrafçılığın en büyük avantajlarından biri, size sürekli değişen dünyada bir anı yakalama gücü vermesidir. Doğal dünya, bu takdire layık o kadar çok anlar sunuyor ki, geriye dönüp bakmak ve sonsuza dek yaşatmak isteyeceğiniz anlar.

Harika manzara ve doğa fotoğrafçılığı, bunlar gibi anları nasıl tespit edeceğinizi ve gördüklerinizi kameranızın merceğinden nasıl aktaracağınızı öğrenmekle ilgilidir. Bu beceriyi öğrenmekle ilgileniyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız burada size yardımcı olacak bazı ipuçları bulabilirsiniz.

Doğa Fotoğrafçılığı

Yeni başlayanlar için manzara ve doğa fotoğrafçılığı hakkında 4 ipucu

Doğa Fotoğrafçılığı İçin Önceden Plan Yapın:

En büyük fotoğraf fırsatlarından bazıları beklenmediktir, ancak manzara ve doğa fotoğrafçılığına ilgi duyduğunuzda genellikle yürüyüşe çıkıp onları aramanız gerekecektir.

İleriye dönük planlama yapmak ve bir anda harekete geçmeye hazır olmak iyi bir fikirdir. Rahat olmanıza yardımcı olacak giysiler ve kapının yanında yürüyüş botlarınız gibi temel eşyalarla dolu bir sırt çantası bulundurun.

Gün batımından önce yola çıkmak, güzel fotoğraflar çekmenin harika bir yolu olabilir, bu nedenle seçtiğiniz manzaraya olan mesafeye ve güneşin ne zaman doğacağına bakın. Bir başka ipucu da hava tahminini incelemek ve umduğunuz çekim için mükemmel koşulların olacağını bildiğiniz zaman gitmek.

Vahşi yaşam fotoğrafçılığı daha zordur ve belirli yerler hakkında bilgi sahibi olmanız ve iyi hazırlanmanız gerekir.

Güvenlik için, başkalarıyla birlikte gidin veya birisine nereye gittiğinizi ve ne zaman döneceğinizi söyleyin.

Doğa Fotoğrafçılığı İçin Doğru Kameraya Sahip Olun:

Çoğu fotoğraf meraklısı, çok yönlü ve en iyi ergonomiye sahip dijital SLR fotoğraf makinesine yatırım yapar. Vahşi yaşam için, yüksek kaliteli zum lensli bir SLR şarttır.

Bununla birlikte, artık manzara ve biraz vahşi yaşamın harika fotoğraflarını da çekecek bir dizi karmaşık daha küçük dijital kamera da var.

Doğa Fotoğrafçılığı

Manzaralar için en önemli kamera özellikleri, şafakta veya alacakaranlıkta fotoğraf çekebilmeniz için iyi bir dinamik aralığa sahip olmaktır. Bir fotoğrafın boyutu – veya megapiksel – de kaliteyi belirleyecektir.

Bununla birlikte, SLR kameralar ağır ve hantal olabilir, bu nedenle kullanım kolaylığı ve çok yönlülük açısından belki de daha küçük bir dijital kamera en iyi seçimdir. Bazen 100 doların altında bir kamera yeterlidir.

Ayrıca artık akıllı telefonlarla birlikte gelen kameralara da bakmaya değer. Birçoğu, dijital kameralarla birlikte gelen çok sayıda özelliğe veya manuel geçersiz kılma özelliğine sahip olmasa da mükemmel kalitede fotoğraflar sunar.

Fotoğrafçılıkta Üçte Bir Kuralı

Çoğu fotoğrafın dikdörtgen şekline baktığınızda, yukarıdan üçte bir ve alttan üçte bir iki yatay çizgi çizin ve ayrıca soldan üçte bir ve sağdan üçte bir dikey çizgiler çizin. Bu size dokuz eşit bölüm verecektir.

Üçte bir kuralı, konunuzu nasıl çerçeveleyeceğinizi öğretir. Örneğin, ufuk en iyi, üstten üçüncü veya alttan üçüncü çizgiye yerleştirildiğinde en iyi görünür. Daha dinamik fotoğraflar için, nesneyi (dağlardaki bir hayvan veya pitoresk bir kulübe gibi) daha statik ve yapay görünen ölü merkez yerine sağ taraftaki orta kareye yerleştirebilirsiniz. Ayrıca kompozisyondaki en ilgi çekici noktalar, çizgilerin kesiştiği noktalardır.

Bunu kelimelerle takip etmek zor görünebilir, bu yüzden taslağını çıkarın ve mantıklı olduğunu göreceksiniz. Doğanın üçte bir kuralına uyacak şekilde düzgün bir şekilde paketlenmediğini, ancak izleyicinin orantı hissini tatmin eden yapılandırılmış, dengeli fotoğraflar çekmeniz için size genel bir çerçeve sağladığını unutmayın.

Profesyonel fotoğrafçılardan en sevdiğiniz fotoğrafların bulunduğu bir albüme bakın ve çoğunun bu üçte bir kuralı takip ettiğini göreceksiniz.

Fotoğrafçılar doğal bir görsel denge hissine sahip olma eğilimindedir, bu nedenle bu kuralı izleyen fotoğrafları fark etmeden çekiyor olabilirsiniz. Doğru görünen ya da doğru hissettiren şeydi.

Manzara Fotoğrafçılığı

Manzara Fotoğrafında Doğru Işığı Arayın

Fotoğrafçılık, doğru aydınlatma koşullarını bulmakla ilgilidir ve en iyi ışık altın saattir. Bu ad, gün doğumundan yaklaşık bir saat önce ve gün batımından önceki anlamına gelir. Bu nedenle, çok erken uyanan birçok fotoğrafçının eşyalarını toplayıp hareket edebilmeleri için görmenizin nedeni budur.

Aralarında turuncunun tüm tonları ile ışığın kırmızıdan sarıya bu dönüşümü, görüntülere neredeyse başka bir dünya atmosferi verir.

Diğer bir avantaj ise, bu ışığın şekilleri ve dokuları ortaya çıkaran uzun gölgeler oluşturarak daha çarpıcı fotoğraflar oluşturmasıdır. Küçük bir fark bile tamamen farklı bir desen oluşturabileceğinden, etrafta dolaşmalı ve birkaç açıdan fotoğraf çekmelisiniz.

Doğrudan güneş ışığı sert olduğundan ve aşırı pozlanmış görüntülere yol açan çok fazla kontrast oluşturduğundan gün ortası fotoğraflarından uzak durmanız gerektiğini sık sık duyacaksınız. O mükemmel cennet plaj fotoğrafını çekmek istiyorsanız, bunu denemek için en iyi zaman, sadece uçurum veya kaya gibi sert nesnelerden kaçının. Ardından, kameranızın ayarlarını değiştirip farklı filtrelerle birçok kez denemeniz gerekir.

Her türlü görüş, düşünce, öneri, istek ve geri dönüşleriniz bizim için değerlidir. Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantılarrı kullanarak bize yazın. http://www.turkeyoutdoor.org

Türkiye’nin Outdoor Sayfası
Advertisements

One thought on “Doğa Fotoğrafçılığı

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et