Çadırda Kamp Ocağı Kullanımı

Advertisements

Outdoor Türkiye:

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek başladığımız yazı dizimize devam ediyoruz. Önceki yayınlarda kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek kampçılığın tanımını yapmış, kampçılık eğitimi ve kamp ekipmanları üzerine bilgi vermiştik. Üçüncü yazımızda ise kamp türlerini açıklamıştık. Kampçılık ve doğada hayatta kalma üzerine yazmaya devam ediyoruz.

UNUTMAYIN KAMPÇILIK, GEREKLİ HAZIRLIKLAR YAPILMADAN İCRA EDİLİRSE TEHLİKELİ OLABİLECEK BİR AKTİVİTE OLABİLİR. Bu yazımızda çadırın içinde kamp ocağı kullanımında dikkat edilmesi gereken noktaları anlatacağız.

Portatif Kamp Ocağı

Çadırda Kamp Ocağı Kullanmak:

Kamp Ocakları faydalı ama dikkatli kullanılmadığı takdirde tehlikeli olabilecek kamp ekipmanlarıdır. Kamp ocağı tavsiyesi isteyen okurlara özellikle çadırın içinde kamp ocağının nasıl kullanılması gerektiğini bu yazımızda açıklayacağız.

Portatif Kamp Ocağı:

Kamp ocağı, bir sonraki maceranıza taşımak için küçük, taşınabilir ve kullanışlı bir öğedir. Kamp ateşi başlatmaktan daha güvenlidir ve yiyeceklerinizi daha hızlı ve daha eşit şekilde pişirir.

Ama ya hava yüzünden dışarıda yemek yapamazsan? İçeride kamp ocağı kullanabilir misin?

Kamp Ocaklarının Yapısı:

İçeride Kamp Ocağı Kullanabilir misiniz? Kamp sobalarının nasıl çalıştığını anlamak önemlidir. Bu küçük sobalar, Sıvılaştırılmış Petrol Gazı veya LPG içeren bir teneke kutu kullanır.

Üreticiler, hızlı ısınan ve yemek pişirmek için yeterli ısı sağlayan sobalar oluşturmak için bütan, propan veya bu yakıtların bir karışımını kullanırlar.

Bütan ve propan, yanma işlemi sırasında oksijenle temas ettiklerinde karbondioksit ve su buharı oluşturur.

Bununla birlikte, reaksiyonun tamamlanması için genellikle yeterli oksijen yoktur.

Eksik bir yanma reaksiyonu, kapalı bir alanda tehlikeli olabilen kurum ve karbon monoksit oluşumuna neden olur.

Portatif Kamp Ocaklarında Karbon Monoksitin Tehlikeleri:

Karbon monoksit, tamamlanmamış bir yanma reaksiyonunun bir yan ürünüdür. Küçük miktarlarda tehlikeli olmayan kokusuz bir gazdır, ancak bu moleküller kan hücrelerinize bağlanabildiği için karbon monoksite maruz kalmayla ilişkili ciddi sağlık riskleri vardır.

Karbon monoksit kan hücrelerinize bağlanabilir ve oksijen taşımalarını engelleyebilir. Yüksek düzeyde karbon monoksite maruz kalmanın boğulma ve ölümle sonuçlanabileceği anlamına gelir.

Uyanıksanız, muhtemelen baş ağrısı, baş dönmesi veya göğüs ağrısı gibi belirtiler fark edeceksiniz ve karbon monoksite maruz kalmayı azaltmak için dışarı çıkabileceksiniz.

Uyuyorsanız veya bayılırsanız, yüksek düzeyde karbon monoksite maruz kalmak ölümcül olabilir. İçeride kamp ocağı kullanabilir misin? Kullandığınız sobanın türüne ve ne kadar karbon monoksit ürettiğine bağlıdır.

Daha temiz bir yakıt kullanan ve daha az karbon monoksit üreten bir kamp ocağının kullanımı daha güvenlidir.

Odun kömürü brülörü, güvenli olmayan miktarlarda karbon monoksit üretir ve iç mekan kullanımı için uygun değildir.

Kamp Sobası

Kamp Ocağı Kullanımı:

Bütan veya propan soba, bir miktar karbon monoksit yayabileceği için ideal değildir, ancak başka alternatifleriniz yoksa bu ocaklardan birini kapalı kamp sobası olarak kullanabilirsiniz.

Havalandırmayı iyileştirmek için pencereleri açarak ve ocağı çok uzun süre açık bırakmayarak riskleri en aza indirebilirsiniz.

Kurum, tamamlanmamış bir yanma sürecinin başka bir yan ürünüdür. Ne kadar is ürettiğine dikkat ederek kamp ocağınızın ne kadar temiz olduğuna dair fikir edinebilirsiniz.

Pişirme kabınızın altında aşırı kurum birikintisi olduğunu fark ederseniz, en iyisi ocağı kapalı mekanda kullanmamaktır.

Kamp Çadırında Yangın Riskleri:

Kamp çadırının içinde kamp ocağı kullanabilir misin? Başka seçeneğiniz yoksa iç mekanda bütan veya propan sobası kullanabilirsiniz, ancak yangın riski olduğunu bilmelisiniz.

Yangın riski, yemek pişirdiğiniz iç ortama bağlıdır. Kamp ocağınızı sabit bir yüzey üzerinde dik tutarak ve yanıcı maddeleri ısı kaynağından uzak tutarak bu riski en aza indirebilirsiniz. Bir kamp ocağının 400 ° F sıcaklığa ulaşabileceğini unutmayın.

Sentetik malzemelerden uzağa kuramazsanız veya ahşap bir kulübede kalıyorsanız, ocağınızı iç mekanlarda kullanmamanız daha güvenlidir.

Çadırda Kamp Ocağı

Kamp Ocağı Riskleri:

Kamp ocağı tehlikeli mi? Kamp sobası kullanırken dikkate alınması gereken diğer riskler şunlardır. Kamp sobası kullanılırken arıza meydana gelebilir. Gaz kabı aşırı ısınabilir, kapatma valfi arızalanabilir ve hasarlı bir kap nedeniyle yakıt sızabilir.

Bu riskler, kamp ocağınızı dışarıda kullanırken mevcuttur, ancak yönetilmesi daha kolaydır.

Bir arıza ocağınızda yangın çıkmasına neden olursa, onu kamp ateşi gibi söndürebilirsiniz.

Kampta Yemek Pişirmek:

Ocağınızın arızalanması durumunda yanabilecek daha fazla malzeme olduğundan, iç mekanlarda yemek pişiriyorsanız daha yüksek risk vardır.

Ayrıca, dışarıda yemek pişirirken bir güvenlik çevresi oluşturmak ve insanların ocağınızdan uzak durmasını sağlamak daha kolaydır.

Kaliteli bir sobaya yatırım yaparsanız arızalar olası değildir, ancak iç mekanda yemek pişirirken yönetmek daha zor olduğu için yine de dikkate alınması gereken bir risktir.

Çadırda Yemek Yapmak:

İç mekanlarda bütan veya propan soba ile yemek pişirmek iyi olabilirken, uygun havalandırmanız varsa, çadırınızın içine bir ısı kaynağı getirmemek en iyisidir.

Çadır, karbon monoksitin hızla birikebileceği daha küçük bir alandır. Üreticiler alev geciktirici uygulamalar kullansa da, çadırlarda yanıcı olan sentetik malzemeler kullanılır.

Bir çadır birkaç saniye içinde tutuşabilir ve ölümcül bir tuzağa dönüşebilir. Kampçılar genellikle güvende olmak için kamp ateşini çadırlarından 40 metre uzağa kurarlar. Aynı şeyi kamp ocağınız için de yapmalısınız.

Kamp ocağı riskleri

Kamp Yaparken Düşünülmesi Gereken Alternatifler

İçeride kamp ocağı kullanabilir misin? Cevap evet, ancak riskli olabilir.

Aşağıdaki alternatiflerden birini değerlendirmek en iyisidir:

  • Hava izin veriyorsa, derme çatma bir barınağın altında dışarıda pişirin.
  • Denatüre alkol sobası kullanın. İzopropil alkol gibi yakıtlar, yangın riski hala mevcut olsa bile temiz yanar ve daha az karbon monoksit üretir.
  • Farklı yakıt kombinasyonları ile konserve ısıyı bulabilirsiniz. Denatüre alkol kullanan ve iç mekanda yanması güvenli olan bir ürün arayın. Daha az yer kapladığı için denatüre alkollü sobaya uygun bir alternatiftir.
  • MRE’ler (MRE (Meals Ready-to-Eat- Hazır yiyecekler) alevsiz rasyon ısıtıcılarıyla birlikte gelir. Bu kimyasal ısıtıcılar, magnezyum metal tozu, demir ve sofra tuzu karışımı kullanır. Su ekleyin ve kimyasal reaksiyon ısı oluşturacaktır.
  • Yemek için ısınmanız gerekmeyen yiyecekleri paketleyin. Yemek yapamama ihtimaline karşı, biraz fıstık ezmesi, meyve, kraker, humus, çiğ sebzeler ve biraz sarsıntı getirmelisiniz.

Kamp Ocağı İle İlgili Tavsiyeler:

Kamp Ocağı

İç mekanda kamp sobası kullanmak güvenli değildir çünkü karbon monoksit yayabilir veya yangın başlatabilir.

Başka seçeneğiniz yoksa içeride bir bütan veya propan soba kullanabilirsiniz, ancak yeterli havalandırma olduğundan emin olun ve yanıcı maddeleri ocaktan uzak tutun.

Mümkünse, soğuk yemek yemek veya konserve ısı getirmek gibi daha güvenli alternatifler düşünün.

Lütfen bize yazınız. Her türlü görüş, düşünce, öneri, istek ve geri dönüşleriniz bizim için değerlidir. Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. http://www.turkeyoutdoor.org

Yararlanılan Kaynak: https://www.activeweekender.com

Advertisements
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et