Yeni Başlayanlar İçin Kanyon Geçişi: Bilmeniz gereken her şey

Kanyon Geçişi

Kanyon geçişi hakkında bilmeniz gereken tecrübeleri İngilizce birkaç siteden çeviri yoluyla derleyip Türk outdoor severlerin dikkatine sunuyoruz. Kanyon geçişi hakkında her şeyi bu yazı dizimizde bulacaksınız. Kanyon geçişi (Canyoning) tecrübelerini bu yazımızda bulacaksınız. Kanyon gezisi hakkında her şeyi öğrenmek ve Kanyon geçişi hakkında detaylı bilgiler almak için canyoning yazı dizimizi okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kanyon Geçişi (Canyoning) hakkında bilmeniz gerekenler:

Kanyon geçişi, dünyanın en popüler ve en hızlı büyüyen ekstrem sporlarından biridir. Kanyon geçişini insanlar olarak içimizde derinlerde yatan bir içgüdü ve daha büyük, doğa evreninin bir parçası olarak gözlemlerseniz, bu tesadüf değildir. Bu, listemizin ilk gerçeğiyle kolayca açıklanabilir, ancak şimdilik adım adım ilerleyelim.

Caynoning, doğada çok ilginç bir aktivite ve hangi kanyonu fethetmeye çalıştığımızı göz önünde bulundurarak az ya da çok zorlayıcı olabilen aşırı bir spor. Her neyse, Karadağ ve Bosna Hersek’te kanyon geçişi, bu iki yer ve etrafındaki doğa hakkındaki tüm gerçekleri düşünürseniz harika bir karar.

Genel olarak, bazı kanyonlar daha zorluyken, diğerleri oldukça kolaydır ve doğada “basit” yürüyüşle veya daha doğrusu yürüyüşle kolayca ulaşılabilir. Kanyon geçişi sırasında karşılaşabileceğiniz doğa alanları neredeyse her zaman şaşırtıcı ve ilham vericidir. En azından burada, Karadağ’dalar. Kanyon geçişini biraz daha profesyonelce anlatmaya çalışırsak, kanyon geçişinin kanyon fethetmek, gözlemlemek ve ip ile yapılan, yüzmek, zıplamak ve yapmak isteyeceğiniz diğer birçok aktivite olduğunu söylemek doğru olur, ama yapabilirim Aşırı kalabalık şehirlerde yapmaz.

Bununla birlikte, kanyon geçişi ile ilgili bilmeniz gereken 5 gerçeği inceleyin, eğer kanyon geçişi bir macera olarak mı yoksa sadece yeni bir şey öğrenmek istiyorsanız.

  • Canyoning, doğadaki en eski aktivitelerden biridir ancak dünyadaki en yeni ekstrem sporlardan biridir.
  • Doğa aktivitesi olarak kanyon geçişi, insanların hayatta kalma tekniği olarak kullandıkları doğadaki en eski aktivitelerden biridir, ancak çevredeki en genç ekstrem sporlardan biridir. Bunun nedeni basit.

Görüyorsunuz, insan daha önce bir sal veya bir tekne inşa edemeden, hatta kendini su yüzeyinde tutamadan, şaşırtıcı derecede güzel dağ sıralarında ve çeşitli dağ nehirleri ve vahşi yaşamın renklendirdiği en muhteşem manzaranın içinde yaşıyordu. Hayatta kalma içgüdüsü, vahşi hayvanlardan ve diğer doğal afetlerden daha iyi korunma arayışı içinde nehirler boyunca ilerlemesine yol açtı.

Bu nedenle, ekstrem bir spor ve ilginç bir aktivite olarak kanyon geçişinin, bizi ilk etapta hayatta kalmaya götüren bu içgüdü nedeniyle kalplerimize ve bedenlerimize giden yolunu bulduğunu söyleyebiliriz. Kazananların ve kaybedenlerin hemen görüldüğü zaman.

Canyonig Tecrübeleri

  • Kanyon yürüyüşü yürüyüşçüler ve “orman yürüyüşçüleri” tarafından icat edildi. İster inanın ister inanmayın kanyon geçişi en çok halat ve tırmanma malzemeleri kullananlar tarafından değil, çok uzaklara gidip insan gözünün daha önce hiç bakmadığı yerlere bakanlar tarafından icat edildi. Kanyon geçiş ekipmanı olarak iplerin her zaman gerekli olmadığını, ancak kanyon geçişinin verilen kanyonun karmaşıklığına bağlı olarak halat ve ağır ekipman olmadan yapılabileceğini kanıtlayan da budur.

Doğa yürüyüşü kanyon geçişi için çok önemliydi ve yürüyüşçünün çıplak ayakla ulaşamayacakları yeni yerleri keşfetmelerine neden olan doğası nedeniyle icat edildi ve “bulundu”. Her zamankinden daha derine inmeye, yürüyüş ve trekking parkurlarından sapmaya ve doğada tamamen yeni ekstrem sporlar icat etmeye başladılar.

  • Fiziksel uygunluk isteğe bağlıdır, ancak yine de önemlidir. Kanyon geçişinin karmaşıklığına göre sınıflandırılan farklı düzeylerde kanyon geçişleri olsa da, konu kanyon geçişi olduğunda her zaman iyi bir fiziksel sağlık ve zindeliğe ihtiyaç vardır. Bazı kanyon turları daha küçük çocuklar için bile uyumludur, ancak yine de iyi bir fiziksel sağlık yararlı olabilir çünkü en fazla sayıda kanyon bir miktar ciddiyet gerektirir.

Kanyon geçişine karar verirseniz halatların ve diğer kanyon geçiş ekipmanlarının kullanımından korkmayın, çünkü halat kullanımı için en küçük çabalar ve basit hileler bile karşılaşabileceğiniz hemen hemen her durumda uygulanabilir. kanyon geçişi sırasında. Daha da iyisi, size her şeyi öğretmek için her zaman deneyimli ve eğitimli rehberler olduğundan, onu asla yalnız öğrenmek zorunda kalmayacağınızdır.

Kanyon geçişine karar verirseniz psikolojik hazırlık da önemlidir, çünkü kendinizi doğada her şeyin olabileceği ve pek çok şeyin öngörülemeyeceği bir yerde bulacaksınız.

  • Kanyon, dünyanın en güzel gizli noktalarını keşfeder. Hayal edebileceğiniz en güzel manzaralardan bazıları, kanyon geçişi veya nehir dereleri boyunca yapılan ortak kanyon turları sırasında tesadüfen keşfedildi. Kanyon geçişi ile keşfedilen bu yerlerde yaşamış ilk insanların çeşitli mağaraları, barınakları ve hatta örtüleri var. İlk uygarlıkların zirvesine tırmanan ilk insanlar ve daha fazla evrim.

Bu keşiflerden bazılarının ne kadar önemli olduğu, bu yerlerin çoğunun daha sonra önemli doğa ve kültürel miras olarak korunduğu gerçeğiyle açıklanabilir. Güneş ışınlarının bazen ulaşamadığı aşağıda, en şaşırtıcı endemik türleri ve hayvanları bulabilirsiniz. Kanyondan aşağı indiğinizde ve daha önce var olduğunu hiç bilmediğiniz hayatı bulduğunuzda manzaraya hayran kalmaya hazırlanın.

Kanyon Geçişi
  • Dünyada kanyon geçişi için en iyi yerlerden biri Karadağ’daki Nevidio kanyonudur. Güzellik gerçekten izleyicinin gözünde olsa da, Karadağ’daki Nevidio kanyonunun sahip olduğu bazı özellikler ve imkanlar, bu kanyonun Avrupa’da kanyon geçişi için bu kadar iyi bir yer olmasının sebebidir. Başka bir şey varsa, kanyonun konumu o kadar iyi ki buraya geldiğinizde ayrılmak istemezsiniz. Nevidio Kanyonu’nun konumu, benzer doğa güzellikleriyle dolu bölgeyi keşfedelim, yapılacak şeyler.

Örneğin, bu kanyon Durmitor dağına ve Milli Park’a dokunmaktadır, bu da kanyon geçişini ilginç yürüyüş ve trekking turlarıyla kolayca birleştirebileceğiniz anlamına gelir ve Tara nehrinin Durmitor dağının hemen diğer tarafında olması, size gitme fırsatı verir. Dünyanın en derin 2. kanyonunda rafting. Bu bir şey değil mi?

Her neyse, konumunun yanı sıra, Kanyon Nevidio’nun sadece 1 metre genişliğinde bir kısmı olduğunu bilmelisiniz, bu yüzden keskin ve kalın kayalar arasında kıvrılıp kaymaya hazırlıklı olun. Bu kanyon güzel Komarnica nehri ile doludur ve yaklaşık 2,6 km uzunluğundadır. Kanyon Nevidio’yla ilgili bir başka eğlenceli gerçek ise, bu kanyonun Avrupa’da en son fethedilen kanyonlardan biri olması, dolayısıyla “Görülmeyen” anlamına gelen “Nevidio” adıdır.

Kanyon Gezisi Hakkında Her Şey

Bu başlangıç kılavuzu ile kanyon geçişi hakkında her şeyi öğrenin. Dünyanın en hızlı büyüyen macera sporlarından biri olan kanyon geçişi, heyecan verici bir sürüşten başka bir şey değildir. İşte bilmeniz gereken her şey.

Birkaç on yıl içinde, kanyon geçişi yavaş yavaş kendini bir defalık bir yaz heyecanından dünya çapında bir macera temeline dönüştürdü.

Spor, nehirleri, geçitleri ve normalde erişilemeyen doğanın diğer kısımlarını keşfederken açık hava meraklılarını dalış kıyafetlerine (ve çoğu zaman) rahat bölgelerinden çıkarır. İster bir şelaleden atlamak ister akarsuya kaymak, herkes için bir şeyler var.

Herhangi Biri Kanyon Geçişine Gidebilir mi?

Kanyon Geçişi

“Evet! Kanyon geçişi herkes için olmalı. Kanyon geçişi istediğiniz kadar az veya çok yapabileceğiniz bir spor gibi hissediyorum. Bazı insanlar bunu saf macera ve adrenalin için, diğer insanlar içinse bu güzel yerleri keşfetmekle ilgili ve birçok insanın göremediği bu derin geçitlere erişim. “

“Çok basit, çok kolay ve çok açık kanyonlar var, böylece neredeyse hiç atlama yapmadan istediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Alçalması altı gün süren ve 200 metreden fazla büyük şelalelere sahip kanyonlar [da var] onları. “

“Her zaman biraz macera ve adrenalin atılır, ancak iyi bir fitness seviyeniz ve yükseklikler için oldukça iyi bir kafanız varsa, o zaman kesinlikle kanyon geçişine gidebilirsiniz.”

Kanyon geçişinde yüksekliği sevmezsen?

“Yükseklik için iyi bir kafa önemlidir. Son 10 ya da 15 yıldır bir hafta sonu daha eğlenceli bir aktiviteydi – büyük şeylerden atlamak ve olabildiğince huysuz olmaya çalışmak ve kendinizi korkutmak, oysa aslında şimdi normal olarak var atlamak için başka bir seçenek. “

“Her zaman yaptığımız atlayışlardan herhangi birinde bir iniş veya halat öneriyoruz. Bu, birçok insan için en büyük korku – bir şeyden atlamak istemiyorlar, ancak bizimle, atlamak zorunda değilsiniz, ancak yüksekler için iyi bir kafaya sahip olmak kesinlikle yardımcı oluyor. “

Kanyon geçişi için iyi bir rota nasıl olmalı?

Kanyon Geçişi

“Erişilebilirlik iyidir. İyi bir kaya türü – hoş düz kayalar size çok sayıda kaydırak sağlar. Her şeyin bir karışımı idealdir; karışık zıplamalar, su kanalları, güzel yüzmeler, inebileceğiniz parçalar.

“Kanyon geçişi ile gerçekten harika olabilecek şey, her iki taraftaki duvarların gerçekten yükseldiği derin kanyonlara girdiğinizde. Bu kanyonlarda gerçek bir keşif, bağlılık ve macera hissi var.”

Kışın kanyon geçişine gidebilir misin?

“İnsanlar dışarı çıkıp soğuktan rahatsız olmadıklarını söylüyorlar mı? Kışın mı? Suda mı? Hava sıcaklığı sıfır derece olduğunda ve su donduğunda mı? Oldukça soğuk.”

İlk kanyon deneyiminden sonraki en iyi adım nedir?

“Birisi, çoğu müşterinin yaptığı deneyimden gerçekten hoşlanıyorsa, geri dönebilir ve daha büyük atlayışlar ve inişler ile orta veya ileri bir yolculuk yapabilir – veya bir eğitim kursu alabilir.

“ICOPro eğitim kursları düzenliyoruz. ICOPro, profesyoneller için Uluslararası Kanyon Kuruluşu’dur. Uluslararası bir organizasyondur ve benim gibi profesyonel bir rehber veya eğitmen olmak isteyen kişilere kadar kanyon geçişini rekreasyonel olarak yapmak isteyenler için eğitim kursları vardır. . “

“Üçüncü seçenek, gerçekten maceraperestlerse ancak bir eğitim rotasına gitmek istemiyorlarsa, kanyonda bir keşif gezisi için yurtdışına çıkmaktır. Pireneler, Alpler ve Madeira’ya gidiyoruz.”

İlk kez kanyon geçişi yapacaklar için ipuçları?

“Öncelikle, geçecek saygın bir şirket bulun ve kanyon geçişini profesyonel eğitmenlerle deneyimleyin, böylece temelleri öğreneceksiniz.”

Kanyon Geçişi

“Oradan pek çok seçenek var. Ancak insanlar kanyon geçişine gitmek ve arkadaşlarıyla güvenli ve kendinden emin bir şekilde çalışmak istiyorlarsa, o zaman spordan zevk alacak güven ve bilgi kazanabilecekleri bir eğitim kursu almalarını şiddetle öneririm.”


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu