Türkiye Canyoning / Kanyonculuk

Türkiye Canyoning / Kanyonculuk

Canyoning hakkındaki bu yazımızda Türkiye’deki kanyonlar hakkında en geniş bilgiyi veriyoruz. Kanyonum tanımı ve Kanyon nedir sorusunun cevabı ile başlayan yazı dizimizde canyoning sporu hakkında yerli ve yabancı birçok kaynaktan derlediğimiz bilgileri paylaştık. Anadolu coğrafyası oldukça zengin doğası ile bünyesinde çok sayıda kanyon barındırıyor. Kanyonlar Türkiye’de çok sayıda var. Elimizde şimdilik Türkiye kanyon Haritası olmasa da Türkiye’nin görülmesi gereken kanyonlarını en geniş haliyle bulacaksınız. Türkiye’nin en güzel kanyonları, özellikle outdoor ekstrem spor yapanlar ve macera turistleri için tavsiye edilen Türkiye’nin görülmesi gereken en güzel kanyonlarını sizin için derledik.

Önemli Hatırlatma: Türkiye’de canyoning yapmak istiyorsanız ya da dünyanın başka bir yerinde canyoning yapmayı planlıyorsanız ve arama motoru sizi bu yazımıza getirdiyse kişisel güvenliğiniz için

Türkiye’de Canyoning (Kanyon Sporu)

Türkiye Canyoning / Kanyonculuk

Önceki yazılarımızda canyoning hakkında detaylı bilgiler verdik. Türkiye’de kanyonculuk denilince lazım olacak bütün bilgiler yazı dizimizde var. Dünyada canyoning özellikle ABD ve Avrupa’da yoğun ve profesyonel olarak yapılmaktadır. Peki Türkiye’de kanyon geçişi sporunun durumu nedir?

Yazılarımızda ifade ettiğimiz gibi canyoning, tehlikeli bir outdoor ekstrem spordur. Kanyon geçişi tehlikeli bir spor olup sadece yeterli eğitimi almış kişiler tarafından tecrübeli ekiplerle yapılmalıdır. Dolayısıyla canyoning yapabilmek için teorik ve pratik eğitimin yanı sıra kanyonculuk hakkında eğitim veren ve kanyon geçişi düzenleyen profesyonel şirket, spor kulüpleri ve kanyon dernekleri ile işbirliği yapılmak zorundadır.  

Canyoning çoğunlukla grup olarak yapıldığı için kanyon sporunu bilen ve yapmak isteyen grup arkadaşları gerektirir. Bu konuda iletişim ve işbirliği de yukarıda bahsettiğimiz özel kurum ve kuruluşlarca yapılmaktadır. Kanyoning’in en az 4 kişi ile yapılması öngörülmektedir. Bu sayı herhangi bir acil durumda, bir kişinin yaralının yanında kalması, diğer iki kişinin yardım çağırması amacıyla düşünülmüştür.

Türkiye Kanyoning Kulüpleri:

Canyoning eğitimi almak ve grup arkadaşları bulmak isteyenlerin arayacağı ve bulması gereken ilk şey canyoning kulüpleri ya da resmi olarak yetkilendirilmiş eğitim kurumları bulmak olacaktır. Türkiye’de kanyon geçişi denilince akla gelen ilk üç kurum aşağıdadır. Bu kurumların sitelerinde güncelleme konusunda bazı eksiklikler olsa da eğer Türkiye’de canyoning yapmak istiyorsanız bu kurumlar en önde gelen kurumlardır.

Türkiye Canyoning / Kanyonculuk

Türkiye Dağcılık Federasyonu:

Kanyoning alanında Türkiye’de resmi kurum olarak Türkiye Dağcılık Federasyonu bulunmaktadır. https://tdf.gov.tr/etiket/kanyoning/ adresinden kanyoning hakkında güncel bilgiler takip edilebilir. Sayfayı incelediğimizde güncel bilgiler içermediği, neredeyse yılda bir kez paylaşım yapıldığı görülmüştür.

İstanbul Kanyon ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (İCT)

İstanbul’da bulunan Kanyon ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü’nün eğitim ve faaliyetleri (https://www.ict.org.tr/) adresinden takip edilebilir. İCT, herhangi bir kar amacı gütmeyen spor kulübüdür. İCT kanyon sporcuları yetiştirmektedir. İstanbul Kanyon ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (ICT Canyoning) kanyon sporunu dünya standartlarında yapan, ayrıca ülkemizdeki kanyonları kendi bütçesinden boldlayan bir spor kulübüdür.

Sayfayı incelediğimizde aktif olarak kanyon geçişi etkinlikleri ve canyoning eğitimleri organize edildiğini gördük. Siz de Marmara bölgesinde kanyon geçişi eğitimi almak ve Türkiye’nin nefes kesen kanyonlarında adrenalin macerası yapmak istiyorsanız bu kuruma başvurabilirsiniz.

İCT Canyoning, Türkiye’de Kanyon Sporu’nun bilinirliliğini artırmak, teknik yeterliliğini yükseltmek, kanyon sporcu sayısını artırmak, Türkiye’deki kanyonları güvenli ve emniyetli sportif geçişlere uygun, kalıcı boldlamak ve rotalamak, teknik raporlarını çıkarıp dökümantasyonlarını yapmak amacıyla kurulmuştur. Kulüp, halihazırda yurtiçinde ve yurtdışında sportif kanyon geçişleri düzenlemektedir.

Ict Canyonıng Team adına sitede yayınlanan yazıda şu ifadeler geçmektedir:

Türkiye Canyoning / Kanyonculuk

“Kanyon sporunda dünyanın ulaştığı seviye ile ülkemiz arasında ki uçurumun farkındayız. Daha önce kanyon sporunda uyguladığımız eski tekniklerimizi unutup, kendimizi geliştirerek, dünyada ki seviyeyi yakalamak için büyük bir özveri ve aşkla tekniklerimizi sürekli güncelliyoruz. Türkiye’de ki kanyonları AIC standartlarında kalıcı boltlayıp, ülkemiz sporcularının daha kolay ve güvenli sportif geçişler yapabilmeleri için çalışıyoruz. Aynı zamanda kanyon sporunu yapmak isteyen insanlar için de, sürekli güncelledeğimiz müfredatımızla eğitim veriyoruz. Siz de bu ekibin bir parçası olabilirsiniz. Siz yoksanız bir kişi eksiğiz.”

Anadolu Kanyon İhtisas Spor Kulübü Derneği

Anadolu Kanyon İhtisas Spor Kulübü Derneği (http://acc.org.tr/) merkezi İstanbul’da bulunan ve kanyon geçişi eğitimi veren bir diğer dernektir. İnternet adresindeki yayınları incelediğimizde aktif olarak kanyon geçişi etkinlikleri ve canyoning eğitimleri organize edildiğini gördük. Siz de Marmara bölgesinde kanyon geçişi eğitimi almak ve Türkiye’nin nefes kesen kanyonlarında adrenalin macerası yapmak istiyorsanız bu kuruma başvurabilirsiniz.

Siteye göre Anadolu Kanyon İhtisas Spor Kulübü Derneği’nin misyonu:

  • “Türkiye Kanyonlarının keşfini yapmak, haritalandırmak, kanyonlar ile ilgili arşiv ve başvuru kaynakları oluşturmak,
  • Kanyon sporunun Türkiye’de tanınması ve yaygınlaşması için çalışmalar yapmak,
  • Kanyon sporu ile ilgili eğitim, disiplin, güvenlik ve teknik standartların oluşturulmasında öncülük etmek, bu standartlar ile ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak,
  • Kanyonculuk, dağcılık, mağaracılık, rafting gibi doğa sporları ile ilgili Türkiyede yetkin kişilerin yetişmesini sağlamak,
  • Kanyonların doğaseverler ve doğa sporcuları için güvenli parkurlar haline gelebilmesi üzerine çalışmalar yapmak,
  • Kanyonların çevre etik kuralları çerçevesinde, doğal halleri ile kalmaları, ekosistemdeki vaz geçilmez rollerinin devamlılığının sağlanması ve bu şekilleri ile alternatif turizme kazandırılabilmeleri için çalışmalar yapmak, bu konuda çevre bilinci geliştirmek ve yaygınlaştırmak.
  • Özellikle gençlerin doğa sporları(Dağcılık,Rafting,Mağracılık vb) ile tanışmalarını sağlamak ve bu sayede daha sağlıklı beden ve ruh yapılarına sahip olmalarına destek olmak,
  • Bireyler arasında doğa ve çevre bilinci oluşmasını ve gelişmesini sağlayarak, yine bu sayede doğanın korunmasına katkı sağlamaktır.”

KADAK (Kanyon ve Doğa Sporları Arama Kurtarma Derneği)

KADAK Kanyon ve Doğa Sporları Arama Kurtarma Derneği merkezi İstanbul’da olan ve aktif olarak çalışan bir dernektir. (https://kadak.org.tr/)

İnternet sitesindeki tanıtıma göre KADAK’ın misyon ve vizyonu şöyledir.

… Yüksek dağ kütleleri, derin vadiler, krater gölleri, yüksek şelaleler ve elbette kanyonlar çoğunlukla tektonik hareketlerin inanılmaz sonuçlarıdır. Tüm dünyada olduğu gibi yurdumuzda da doğa; her parçası ile ilginin odağındadır. … Doğa çıkışlı aktivitelerin yaygınlaşması ve çeşitlenmesi, her yeniliğin gelişiminde olduğu gibi sancıları ve zorlukları da beraberinde getirmektedir. Kontrol edilemeyen merak ve macera dürtüsü, doğada yapılan ve sıra dışı tabir edilen etkinliklerin yüksek adrenalin potansiyeli ile birleştiğinde sıklıkla kazaların ve kayıpların yaşanmasına sebebiyet verir olmuştur. Henüz çok azı bir spor branşı hüviyetinde kabul edilerek disiplin altına sokulabilmiş doğa aktiviteleri halen ülkemizde katılımcı kitlesi her geçen gün katlanarak artsa da disiplinden uzak, yetersiz bilgi ve deneyimle icra edilmeye çalışılan, kuralları ve standartları oturmamış ancak çok riskli faaliyetler görüntüsündedir.

… Çoğu zaman tamamen iyi niyetlerle başlamış etkinliklerin ne kadar hızlı bir şekilde geri dönülmez sonuçlar doğurabildiği herkesçe elbette ki malumdur. …

İşte bu gerçeklerden hareketle kurulmuş olan Kanyon ve Doğa Sporları Araştırma Derneği; tüzüğünde açıkça belirtilmiş olarak, kanyon geçişi aktiviteleri başta olma üzere tüm sıra dışı doğa aktivitelerinde uzmanlaşmak, yektin kişilerin yetiştirilmesini sağlamak, kanyon geçiş aktivitelerinin bir spor branşı hüviyetine kavuşmasında etkin ve yol gösterici rol oynamak, konu ile ilgili disiplinler geliştirmek, kazaların engellenmesi üzerine çalışmalar yapmak ve bu konular ile ilgili gerekirse kamu kurum ve kuruluşları ile ortak projeler yürütmek, canyoning sporunun kontrollü ve disiplin altında yayılımını sağlamakla beraber en önemlisi doğaya saygılı ve duyarlı bir nesil yetiştirilmesinde etkin rol üstlenmek temel misyonu ile faaliyet göstermektedir.

KADAK İletişim Bilgileri :

  • Adres: Yukarı Mahalle Kızılay Bulvarı No: 42 / B Kartal, 34860 İstanbul / Türkiye
  • Email : info@kadak.org.tr
  • https://kadak.org.tr/
  • instagram.com/@kanyoningturkiye

Macera Kulübü

İzmir merkezli olarak faaliyet gösteren Macera Kulübü (http://macera.org.tr/) adresi üzerinden etkinliklerini organize etmektedir.

Rafting Kulüpleri:

Türkiye’de rafting denilince akla ilk gelen yer olan Antalya başta olmak üzere çeşitli illerimizde rafting kulüpleri bulunmaktadır. Kanyon sporunun bir kolu olan rafting ile ilgili ayrıca yazı yazacağımız için burada detaya girmiyoruz.

Rafting Kulüpleri

Türkiye’deki Başlıca Kanyonlar

Güzellikleriyle aklınızı başınızdan alacak olan Türkiye’nin en güzel kanyonlarını  sizin için listeledik. Aralarında, dünyanın en derin ikinci kanyonunun da bulunduğu listemizin, sizin için rehber niteliğinde olacağını umuyoruz.

Türkiye’de Bulunan Baş Döndüren Güzellikte Kanyonlar bulunmaktadır. Ülkemizde en çok bilinen kanyonlar nerelerdedir? diye bir soru soracak olursak ilk başta Valla Kanyonu  (Kastamonu) akla gelir.

Kanyon vadiler Türkiye’de Akdeniz bölgesinde yaygın olarak görülür. Antalya’daki Köprülü Kanyon, önemli rafting ve trekking merkezidir ve ülkemizdeki güzel bir örnektir.

Türkiye’de kuru kanyon denildiğinde ise ilk akla gelen Yarıkkaya Kanyonu’dur. Yirmi yedi tane irili ufaklı inişi bulunan Yarıkkaya Kanyonu, kanyon sporcusu yetiştiren dernekler ve ICT Spor Klübü tarafından da eğitim kanyonu olarak kullanılmaktadır. Bu spora başlayan her kanyon sporcusu adayı o kanyonu geçmelidir.

Çoruh Vadisi rafting için Türkiye’nin en önemli birkaç parkurundan biri olarak gösterilir.

Türkiye’deki kanyonlar nerelerde gibi bir soru aklınıza gelirse alfabetik olarak listemiz aşağıdadır.

Türkiye’deki Kanyonlar Listesi

Türkiye’nin Büyük Vadi Kanyonlarının Listesi

  1. Adana Kapıkaya Kanyonu,
  2. Adana Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu,
  3. Ağrı Diyadin Kanyonu,
  4. Aksaray Ihlara Kanyonu,
  5. Antalya Ahmetler Kanyonu,
  6. Antalya Göynük Kanyonu,
  7. Antalya Güver Kanyonu,
  8. Antalya Kapuz Kanyonu,
  9. Antalya Köprülü Kanyon,
  10. Antalya Sapadere Kanyonu,
  11. Antalya Tazı Kanyonu,
  12. Antalya Yeşil Kanyon,
  13. Artvin Cehennem Deresi Kanyonu,
  14. Artvin Çoruh Vadisi,
  15. Aydın Arapapıştı Kanyonu,
  16. Aydın Karabağlar Kanyonu,
  17. Balıkesir Şahinderesi Kanyonu,
  18. Batman Zore Vadisi,
  19. Bilecik Harmankaya Kanyonu,
  20. Bingöl Çapakçur Vadisi,
  21. Bitlis Madavans Vadisi,
  22. Bursa Sansarak Kanyonu,
  23. Bursa Yenişehir Cennet Kanyonu,
  24. Çorum İncesu Kanyonu,
  25. Çorum Kalinse Kanyonu
  26. Denizli İnceğiz Kanyonu,
  27. Denizli Olukbaşı Kanyonu,
  28. Diyarbakır Lice Vadisi,
  29. Düzce Kirpe Kanyonu,
  30. Düzce Kurugöl Kanyonu,
  31. Elâzığ Karaleylek Kanyonu,
  32. Elâzığ Saklıkapı Kanyonu,
  33. Erzincan Karanlık Kanyon,
  34. Erzurum Çoruh Vadisi,
  35. Erzurum Ejder Vadisi,
  36. Giresun Mavigöl Kuzalan Şelalesi,
  37. Hakkari Cennet Cehennem Vadisi,
  38. Hakkari Zap Vadisi,
  39. Isparta Yazılı Kanyon,
  40. İzmir Kurudere Kanyonu,
  41. Karabük Tokatlı Kanyonu,
  42. Kastamonu Çatak Kanyonu,
  43. Kastamonu Horma Kanyonu,
  44. Kastamonu Karacehennem Boğazı,
  45. Kastamonu Loç Vadisi,
  46. Kastamonu Şehriban Kanyonu,
  47. Kastamonu Valla Kanyonu,
  48. Kayseri Koramaz Vadisi,
  49. Kocaeli Ballıkayalar Vadisi,
  50. Kocaeli Serindere Kanyonu,
  51. Malatya Girmana Kanyonu,
  52. Malatya Levent Vadisi,
  53. Manisa Adala Hermos Kanyonu,
  54. Mersin Göksü (Kargıcak) Kanyonu,
  55. Mersin Lamas Kanyonu,
  56. Mersin Saklı Cennet (Kisecik) Kanyonu,
  57. Muğla Geyik Kanyonu,
  58. Muğla Gökçeler Kanyonu,
  59. Muğla İçmeler Kanyonu,
  60. Muğla Kapuz Kanyonu,
  61. Muğla Kelebekler Vadisi,
  62. Muğla Saklıkent Kanyonu,
  63. Nevşehir Peri Bacaları,
  64. Samsun Şahinkaya Kanyonu,
  65. Siirt Botan Vadisi,
  66. Şırnak Cehennem Deresi Vadisi,
  67. Trabzon Ağasar Vadisi,
  68. Tunceli Munzur Vadisi
  69. Uşak Ulubey Kanyonu,
  70. Yozgat Kazankaya Kanyonu,

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu