Zipline Hakkında Herşey

Bu yazımızda Zipline ne demek ve Zipline Türkiye’de nerde var? Gibi soruların cevabını bulacaksınız.

Yazımızda temel olarak aşağıdaki başlıklarda Türkçe’de en geniş bilgiyi sunacağız. Aşağıdaki soruların cevaplarını arıyorsanız doğru adrestesiniz. Ekstrem sporlar arasında özellikle son yıllarda ivme kazanan zipline – ipte kayma, sporculara ve amatör macera turistlerine adrenalin dolu dakikalar yaşatır. Zipline ekstrem aktivitesinde doğal ve yapay ipten kayarak önceden düzenlenmiş parkurlarda eşsiz manzaralar eşliğinde eğlenceli anlar geçirmek mümkündür.

Ekstrem sporlar arasında yer alan zipline son yıllarda gençler arasında oldukça popüler. Zipline sporu genellikle doğayla iç içe olan tesislerde camping ve mesire yerlerinde yapılır. Oldukça zevkli bir spor olan zipline ile hem doğanın güzelliğini yaşıyorsunuz hem de heyecanı. Peki, zipline nedir? Türkiye’de zipline nerelerde yapılıyor?

Zipline

Bu yazı dizimizde aşağıdaki başlıklarda doyurucu bilgiler vereceğiz.

  • Zipline (İpte Kayma) Nedir?
  • Zipline Hattının özellikleri
  • Tirol geçişi (Tyrolean traverse) Nedir?
  • Zipline (İpte Kayma) Nasıl Ortaya Çıktı?
  • Zipline İpte Kayma Nasıl Yapılır?
  • Zipline (İpte Kayma) Modelleri
  • Zipline (İpte Kayma) Kullanım Alanları Nelerdir?
  • Zipline – İpte Kayma İçin Gerekli Malzemeler
  • Zipline Emniyet Ekipmanı Nelerdir?
  • Zipline Güvenliği Nasıl Sağlanır?
  • İpte Kayma – Zipline Kazaları
  • Zipline (İpte Kayma) Hakkında Bilgiler
  • Zipline Türkiye’de Nerede Yapılır?
  • Zipline Ne Kadar? Zipline Ücreti Ne Kadar?
  • Dünyada Popüler Zipline Rotaları  

Zipline (İpte Kayma) Nedir?

Zipline, Zip-Line, Zipline, İpte Kayma, İp Geçişi veya Hava-Pisti olarak adlandırılan zipline temel olarak bir eğime monte edilmiş, genellikle paslanmaz çelikten yapılmış bir kablo üzerinde asılı bir kasnaktır. Yükün veya yerçekimi ile hareket ettirilen bir kişinin, serbestçe hareket eden kasnağı tutarak veya ona takılarak eğimli kablonun üstünden altına hareket etmesini sağlamak için tasarlanmıştır.

Esasen, hareket hızına yardımcı olmak için yerçekimini devreye sokan bir Tirol dönüşü olarak tanımlanmıştır. Günümüz kullanımı bu anlamları destekleme eğiliminde olmasına rağmen, kullanımı macera sporları, outdoor veya turizm ile sınırlı değildir.

Zipline İpte Kayma Tanımı?

Zipline, yüksek bir noktadan, alçak bir noktaya bağlanmış çelik halat vasıtası ile emniyet kemeri giyerek (koşum, harness,) kendi ağırlığınızla ve yerçekimi yardımıyla kayma aktivitesine denir. Ülkemizde popülaritesini arttıran zipline, belli yüksekliğe sahip bir noktadan, alçak bir noktaya bağlanmış çelik halat ile gerekli önemler alınarak kendi ağırlığınızla ve yer çekimi yardımıyla kayma aktivitesine denir. Tekerlekli bir makaranın çelik halata bağlanmasıyla hızlanan zipline hattında, yaklaşık saatte 50-60 kilometre hıza ulaşabilir. Bu hız, zipline hattının eğimiyle doğru orantılıdır. Hattın sonunda yaylı bir fren sistemi veya otomatik fren sistemi yardımıyla durdurma sağlanır.

Tirol Geçişi

Zipline, Biri diğerinden daha yüksek olan iki nokta arasına tutturulmuş, küçük bir tekerlekten sarkarken, eğlence olarak veya bir şeyin üzerinde ve arasında seyahat etmenin bir yolu olarak hızlıca hareket edebileceğiniz uzun, kalın bir tel:

yüksek bir noktadan, alçak bir noktaya bağlanmış çelik halat vasıtası ile emniyet kemeri giyerek (koşum, harness,) kendi ağırlığınızla ve yerçekimi yardımıyla kayma aktivitesine denir.

Zipline olarak da bilinen ipte kayma, yüksek bir noktadan daha alçak bir noktaya gerilen çelik halat ya da iplerle kayma sporudur. Tekerlekli makaralara bağlanan çelik halatlar kaygan yapıları ile sporcuların aşağıya doğru kaymasına yardımcı olur. Çıkış ve varış noktaları arasına kurulan sistemin güvenli olabilmesi için son derece kaliteli materyallerin kullanılması gerekir.

Zipline Hattı:

Tekerlekli bir makara çelik halata bağlanarak hızlanma sağlanır. 300 – 400 metrelik bir zipline hattında yaklaşık saate 50–60 km hıza ulaşılır (Bu hız zipline hattının eğimiyle doğru orantılıdır). Hattın sonunda yaylı bir fren sistemi veya otomatik fren sistemi yardımıyla durdurma sağlanır.

Bir zip hattı, farklı yükseklikteki sabit noktalar arasında uzanan paslanmaz çelik bir kabloya eklenen bir makaradan oluşur. “Zip teli”, “uçan tilki” ve “Tyrolean Crossing” olarak da bilinen bu sistem, hareketli makaraya bağlanan bir kişinin, yerçekimi ile bir kablonun üstünden altına “fermuarını” çekmesine olanak tanır. Yalnızca yerçekiminin kullanıcıyı itmesi için, fermuar halatının belirli bir dereceye kadar eğimli olması gerekir.

Zipline Tirol geçişi (Tyrolean traverse) Nedir?

Zipline

Bir Tirol traversi, bir halat üzerindeki iki yüksek nokta arasındaki boş alandan asılı bir araba veya araba eşdeğeri olmadan geçme yöntemidir. Bu teknik, bir dizi dağcılık faaliyetinde kullanılır: kaya tırmanışı, teknik ağaç tırmanışı, mağaracılık, su geçişleri ve dağ kurtarmal

Bazı kaynaklar, ismin, dağcıların sistemi on dokuzuncu yüzyılın sonlarında ve yirminci yüzyılın başlarında geliştirdiği söylenen Tirol Alplerinden geldiğini iddia ediyor. Kaya tırmanışında, bir Tirol traversi, çoğunlukla, ayrılmış bir sütuna tırmandıktan sonra bir duvarın ana kısmına dönmek için kullanılır.

Tirol geçişleri için birçok klasik konum, büyük yüksekliklerde “yüksek çizgi” veya “gevşek çizgi” ( altından sarkmak yerine bir ip gibi hat üzerinde yürümeyi içeren teknikler) için konumlar olarak kullanılmaktadır. Bir bakıma, böyle bir gevşek hattın tamamlanması bir Tirol geçişi olarak sayılacaktır, ancak gevşek hatlar tipik olarak bir ulaşım şekli olarak kullanılmadığından, bu tamamen doğru değildir.

Bir Tirol travers üzerinde seyahat tamamen kullanılması için kişinin elleri ve bacakları ile değişir prusiks, tek yönlü kasnaklar veya ascenders. Çoğu modern durumda travers, tırmanma koşum takımı, dokuma, karabina ve / veya kasnakların bazı kombinasyonlarıyla hatta sabitlenir.

Bir Tirol çapraz bir rota, inmek için tercih edilen yol olduğu durumlar vardır bir Tirol travers bir tırmanıcı, uzun çoklu perde ipi önlemek için izin verebilir rappel yürüyüşe-off (yürüme asıllı) lehine; veya bir Tirol geçişi, tırmanıcının dik bir yamaç alanı gibi istenmeyen veya tehlikeli bir yerden kaçınmasına izin verebilir.

Guinness tarafından kabul edilen en uzun Tirol geçişi 1550 metredir. 19 Eylül 2008’de Bulgaristan’ın Rila sıradağlarında oluşturuldu. 2000 yılında kurulan bir başka ünlü Tirol geçişi, aralarında yaklaşık 500 metre olan Castleton Tower ve Rectory çöl kulelerini birbirine bağladı.

Zipline İpte Kayma Tarihi- Zip Hatlarının Tarihçesi:

Zipline Tarihçesi

İlk zamanlardan beri, çelik halat hatları, özellikle uzak, dağlık bölgelerde veya nehirler, vadiler ve yağmur ormanları arasında insanların ve malların bir ulaşım aracı olarak kullanılmıştır. Teleferikler veya hava kabloları, bazı dağlık ülkelerde 2.000 yıldan fazla bir süredir, muhtemelen Çin, Hindistan ve Japonya’da MÖ 250 gibi erken bir tarihte başlayarak, Çin’deki bazı uzak bölgelerde kullanımda kalmıştır. Çin ve Orta Amerika yağmur ormanları gibi bu tür yerlerde, zip hatları bir yerden diğerine seyahat etmenin tek yoluydu (ve hala da öyledir).

Bu yapıların tümü yerçekimi tarafından desteklenmedi, bu nedenle hepsi zip-line tanımına uymadı. Avustralya taşrasında yerleşim yerleri arasında malzemeleri taşımak için zip hatları kullanıldı. İlk zip hattının ne zaman ortaya çıktığına dair çok fazla tarihsel kayıt bulunmamakla birlikte, dağlık bölgelerde yaşayan insanların – özellikle Himalayalar ve Alpler – kültürlerinin oldukça erken dönemlerinde hem tehlikeli ülkeyi hem de sarf malzemelerini daha verimli almak ve taşımakta kullanılmıştır.

Avustralya’nın taşrasında, zip-line’lar bazen bir vadinin içinde veya diğer tarafında çalışan insanlara ihtiyaçları sağlamak için kullanılıyordu ve Avustralya birlikleri tarafından ileri pozisyonlara yiyecek, posta ve hatta cephane dağıtmak için çatışmalarda kullanılmış olabilirler.

Dağlara tırmananlar da dik noktalar arasında hareket etmek için kablolar kullandılar (‘Tirol Geçişi’ terimi dağcılıktan geliyor; Tirol Avusturya’da bir eyalettir) – ormanları daha yüksek bir perspektiften keşfetmek ve incelemek isteyen vahşi yaşam biyologları gibi. (kanopinin üzerine tüneyerek).

Zipline Nasıl Yapılır?

Daha çağdaş bir kayda göre, zip astarı popülerleştiren insanların vahşi yaşam biyologları olarak bilinen pervasız heyecan arayanlar olduğunu bilmek sizi şaşırtabilir. Gerçekten de, bir orman örtüsüne göze çarpmadan yılanla girmenin bir yoluna ihtiyaç duyan, yoğun ormanlık alanları inceleyen biyologlardı.

Kanopi turları olarak da adlandırılan zip-line turlarının Kosta Rika’nın yağmur ormanlarında çevre dostu turizm bayrağı altında bir eğlence etkinliği olarak ortaya çıkmasının olası nedeni buydu . Doğal bir ortamda bir kuş gibi uçma macerasını vaat eden bu zip-line gezintileri, o bölgenin macera turizmi ticaretinde büyük bir endüstri haline geldi.

Zipline Nasıl Yapılır?

Zipline aktivitesinde güvenlik ekipmanları ile donatılan sporcular yüksek bir noktadan alçak bir noktaya doğru halat üzerinde kayarak ilerler. Doğal ve yapay hatlar değişen yüksekliklere sahiptir.

Alçak bir noktada bağlanmış çelik halatın başına yani başlangıç noktasına geçilerek eminet kemeri takılıp gerekli önemler alındıktan sonra mevcut ağırlığınızla kendinizi boşluğa bırakarak belirli bir hızla pakurun sonuna ulaşırsınız. Bu sürede geçen heyecan dolu anlar ise unutulmaz bir anı olarak hafızanıza kaydedilir. Zipline tek başına yapılan bir aktivitedir.

Doğal hatlar; vadiler, kanyonlar, tepeler ve dağlık araziler arasında kurulur. Ağaçlık alanlar ise en sık tercih edilen doğal hat alanlarıdır. Ahşap platformlar ağaç gövdelerine konumlandırılarak bu hatlar pratik bir şekilde oluşturulur. Yapay zipline hatları ise daha düşük yükseklikler arasında kurulur. Özellikle yükseklik korkusu olanlar bu yapay hatları tercih edebilir. Ahşap ve çelik platformlar, beton yapılar ve çatılar arasına çelik hatlar gerilerek bu parkurlar oluşturulur.

İpte kayma hatları farklı uzunluklara sahiptir. Sporcular kısa, orta ve uzun hatlardan istediklerini tercih ederek adrenalin dolu dakikalar yaşayabilir. 50-100 metre arasında değişen parkurlar kısa, 100-250 metre arasındaki hatlar orta, 250 metreden 3 kilometreye kadar olan hatlar ise uzun parkur olarak tanımlanır. Uzun hatlarda genellikle geçiş ünitelerine de yer verilir. Orta uzunluktaki parkurlar en sık tercih edilen parkurları oluşturur.

Sporcuların kontrollü bir iniş yapmasına yardımcı olmak amacıyla varış noktalarında yay sistemleri bulunur. Hızı yavaşlatan ve sporcuları durduran yay ve fren sistemlerine güvenlik açısından da mutlaka yer verilmesi gerekir.

Zipline

Zipline Modelleri:

Doğal veya yapay olarak alanınızın özelliklerine göre oluşturulur.

Doğal Zipline Hatları:

Mevcut ağaçlık alanınız içerisinde ağaç gövdelerine ahşap platformlar yerleştirilerek oluşturulan ağaçlar arasındaki mesafeye göre uzunluğun belirlendiği parkurlardır.

Yapay Zipline Hatları:

Ahşap veya metal direkler, sabit betonarme yapılar arasında oluşturulan parkurlardır.

Zipline Parkuru Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Zipline hatlarını oluşturma sırasında en önemli unsur hattın uzunluğudur. Bununla birlikte kurulacak zipline hattının güzargahı üzerindeki engelleyici etkenler (ağaçlar, binalar, tepeler, su birikintisi, vadi ve uçurumlar, yüksek gerilim hatları, trafiğe açık yollar, vb.) olası kazaların önüne geçmek amacıyla önemle dikkate alınmalıdır.

İpte kayma yaygın olarak bilinen zipline yüksek bir noktadan daha alçak bir noktaya gerilen çelik halat ya da iplerle kayma sporudur. Zipline sporunda yüksek bir noktadan, alçak bir noktaya bağlanmış çelik halat vasıtası ile emniyet kemeri giyerek (koşum, harness,) kendi ağırlığınızla ve yerçekimi yardımıyla kayılır.

Tekerlekli bir makara çelik halata bağlanarak hızlanma sağlanır. 300 – 400 metrelik bir zipline hattında yaklaşık saate 50–60 km hıza ulaşılır (Bu hız zipline hattının eğimiyle doğru orantılıdır). Hattın sonunda yaylı bir fren sistemi veya otomatik fren sistemi yardımıyla durdurma sağlanır.

Zipline Kullanım Alanları:

Zipline

Macera seyahati turları ve eko-turizm arasında büyüyen bir çelik halat hattı endüstrisi bulunsa da, geçmişte zip hatlarını faydacı amaçlar için kullanan ilk modern grubun, kesinlikle daha az pervasız bir üne sahip insanlardan oluştuğunu bilmek sizi şaşırtabilir. Hayal etmek zipline sporunu geliştirdi.

Zip hatları, aynı zamanda ekip çalışmasını öğretmek ve ekip oluşturma ve problem çözme yoluyla rekreasyonel aktiviteler sağlamak için tasarlanmış halat meydan okuma kurslarının büyük bir parçası haline geldi.

Popülerlikle yayılan zip hatları, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve uluslararası alanda yayıldı. Aslında, Challenge Course Technology Derneği’ne göre, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde 150’den fazla kurs var.

Bir Ulaşım Aracı Olarak Zipline

Yungas, Bolivya, hasadı yapılan mahsullerin, özellikle de koka’nın 200 m altındaki bir vadide taşınmasında kullanılan bir zip-line sistemine sahiptir. Hindistan’ın Ladakh bölgesinde de görülebilirler.

Son yıllarda, kısmen düşük enerji gereksinimleri ve çevresel etkileri nedeniyle, kargo taşımak için hava teleferiklerinin kullanımına olan ilgi yenilenmiştir. Nepal, Latin Amerika ve Hindistan’da yerçekimi beslemeli tipler, yani zip hatları inşa edilmiştir.

Outdoor’da Zipline

Bariz işlevsel değerlerinin yanı sıra, zip hatları, macera kamplarında ve tatil yerlerinde bulunan popüler bir açık hava etkinliği haline geldi. Profesyonel olarak çalıştırılan bir eğlence kurulumunda, kullanıcı kabloya bir arabaya bağlı bir koşum takımı ile bağlanır. Bu zip hatları çöllerde, ormanlarda ve nehirlerin ve kanyonların üzerinde bulunur.

Bir eğlence aktivitesi olarak, zip hatları Amerika’da, özellikle Nikaragua ve Kosta Rika’nın yağmur ormanlarında popülerdir. 1990’ların ortalarında Kosta Rika’da ilk ‘kanopi turunun’ başlamasından sonra, etkinlik dünya çapında popülerlik kazanmaya başladı – bir veya üç doz adrenalin isteyenler için mükemmel.

Zipline

Çocuk Macera Oyunlarında Zipline

Zip hatları, çocukların oyun oynaması için tasarlanmış olabilir ve bazı macera oyun alanlarında bulunabilir. Eğimler oldukça sığdır ve bu nedenle hızlar nispeten düşük tutularak bir durdurma aracına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır.

“Uçan tilki” terimi, Avustralya ve Yeni Zelanda’da böylesine küçük ölçekli bir zip-line için yaygın olarak kullanılmaktadır. Oyun alanı ekipmanı ile, kasnaklar kabloya sabitlenir, kullanıcı tipik olarak altındaki bir tutamağa asılır, ancak bazen bir koltuk veya bir güvenlik kayışı içerir. Tutamağın veya koltuğun geri dönüşü genellikle basitçe itilerek veya kısa bir telle yürüyerek tepenin tepesine geri çekilerek yapılır.

Kanopi Turları ve Macera Zip-lining

Daha uzun ve daha yüksek sürüşler genellikle yağmur ormanı kanopisi gibi uzak alanlara erişim için bir araç olarak kullanılır. 1970’lerde, vahşi yaşam biyologları, Kosta Rika’nın yoğun yağmur ormanlarını çevreyi bozmadan incelemek ve keşfetmek için çelik halatlı hatlar kurdular. Zip-line kanopi turları için iş fikri bunlardan geliştirildi.

1992’de Kosta Rika’ya taşınan Kanada vatandaşı Darren Hreniuk, Tıp Adam filmindeki bir sahnenin ağaçlandırma, eğitim ve sosyo-ekonomik farkındalığı artırmaya yardımcı olmak için gölgelik turlarını kullanmak amacıyla ağaç tepesi gezintilerini birleştirmesiyle hemen hemen aynı zamanda zipline turizmi de gelişmeye başladı.

Zipline

Kanopi turu (bazen zip-line turu olarak adlandırılır), ağaçlarda inşa edilen platformlar arasındaki zip-line ve hava köprülerinden birincil olarak yararlanarak ormanlık ve genellikle dağlık bir manzara boyunca bir rota sağlar.

Turistler güvenlik için bir kabloya bağlanır ve çoğu yetişkinlerle sınırlıdır. Yükseklikler yere yakın bir yerden ağaç tepelerine yakın yüksekliğe kadar değişir.  Kanopi turları büyük ölçüde ekoturizm bayrağı altında pazarlanmaktadır, ancak herhangi bir zip-line türünün çevresel etkisi tartışmalı bir konudur.

Terminoloji değişir (kanopi turu, zip-astar, uçan tilki) ve ekoturizm için zip-line kullanımı ile bir macera sporu olarak zip-lining arasındaki çizgi genellikle net bir şekilde çizilmez. Zip-line turları artık hem lüks tatil köylerinde hem de açık hava macera kamplarında bulunan popüler tatil etkinlikleridir ve burada yürüyüş veya halat parkuru gibi daha büyük bir zorlukta bir unsur olabilirler.

Eğlence Olarak Zipline Kullanımı:

Zip-line’ın bir eğlence biçimi olarak ilk kaydedilen kullanımı, muhtemelen 1739’da, bir kulübe ve halat kayağı olan Robert Cadman, ipi koptuğunda Shrewsbury’s St Mary’s Kilisesi’nden inerken öldüğünde oldu.

İpte Kayma Zipline İçin Gerekli Malzemeler

Metrelerce yüksekte gerçekleştirilen ipte kayma sporunun güvenli bir hale gelebilmesi için birtakım ekipmanlar kullanılması gerekir. Hem sporcuların kullandığı ekipmanların hem de kurulan sistemin standartları karşılaması ve kaliteli materyallerle üretilmesi şarttır. İpte kayma hizmeti veren özel kuruluşlar sporcular için tüm bu ekipmanı sağlar.

Zipline

Kask

Her ekstrem sporda olduğu gibi olası tehlikelere karşı sporcuların mutlaka kask kullanması gerekir. Ekipmanlar ne kadar dayanıklı ve sağlam olursa olsun olası düşme durumlarına karşı kasklar ekstra koruma sağlar.

Uzatma Halatı

Çelik halatlar üzerinde ilerleyen sporcuların sabit bir şekilde durabilmesi için uzatma halatları kullanılır. Karabinalar yardımıyla makara ve sporcular arasında bağ oluşturan uzatma halatları, dış etkenlere karşı dayanıklı materyallerle üretilir.

Çelik Halatlar

Yüksek ve alçak noktaları birbirine bağlayan çelik halatlar genellikle paslanmaz krom ya da galvanizli olmak üzere iki materyalle üretilir. Taşıyıcılar arasına gerilen çelik halatlar son derece dayanıklı olup yüksek ağırlıkları kaldırabilir.

Makara

Sporcuların çelik halatlarda aşağı doğru kaymasını sağmayan mekanizma makaralardır. Zipline hatlarında genellikle çift rulmanlı makaralar kullanılır.

Zipline Mekanizma

Kasnak olarak bilinen yivli tekerleğe sahip bir tür kasnak, fermuarlı hatlarda kullanılır ve kasnak ilerledikçe döner, böylece sürtünmeyi azaltır ve aksi takdirde mümkün olandan daha yüksek hız sağlar.

Zip-line arabası, kablo boyunca uzanan kasnak ile birlikte çerçeve veya tertibattır. Zip-hatlarında ayrıca yükün veya sürücünün kasnak sisteminden yararlanmasına izin veren bir tür cihaz vardır. Bu, yükü sabitleyen bir döner bağlantı veya karabina ile kasnağa bağlanan ve kişinin veya kargonun hat boyunca ilerlemesine izin veren bir koşum takımı, koltuk, bir kabin veya genellikle daha küçük oyun alanı uygulamalarında sadece bir tutamağı içerebilir.

Emniyet Kuşamı

İpte kaymayı yapacak olan sporcuların öncelikle bu emniyet kuşamını giymesi gerekir. Bacaklar ve bel destekli kuşamlar oturak benzeri bir yapıya sahiptir. Bu sayede oldukça rahat olan emniyet kuşamları düşmelere karşı da önlem olarak kullanılır. Omuz, bacak ve bel kısımları ayarlanabilen kuşam parçaları karabinalar yardımıyla birbirine bağlanır.

Zipline

Zipline Emniyet Sistemi

Sporcuların varış noktasına yakınken yavaş yavaş durmasını sağlayan fren ve emniyet sistemi bulunur. Hız azaltıcı bu sistem sayesinde sporcular güvenli bir (1.510 ft) çok daha uzun bir mesafeden başlayarak çok yüksek olabilir.

Frenleme: Zip-line yaylı fren sistemi: Yerçekimi ile itilmesi için, kablonun oldukça dik bir eğimde olması gerekir. O zaman bile, sürücü veya kargo genellikle sonuna kadar tam olarak hareket etmeyecektir (bu, yüke bağlı olsa da) ve alt uçta arabayı güvenli bir şekilde durdurmanın bazı yollarına genellikle daha büyük zip hatlarında ihtiyaç duyulur. Zip-line kullanıcıları kendilerini durdurma araçlarına sahip olmalıdır.

Hat ve sistem üzerindeki tüm parçalar çelik ve kilitli karabinalarla birbirine bağlanır. 50 kn’ye (1 kilonewton yaklaşık olarak 100 kilograma denk gelir) kadar taşıma kapasitesi bulunan karabinalar kilitli oldukları takdirde güvenlidir.

Açık hava macera aktivitesi olarak kullanılan zip-line’ın profesyonel versiyonları genellikle yüksek hızlarda, uzun mesafeleri katederek ve bazen önemli yüksekliklerde çalıştırılır. Kablolar 9 metreden (30 ft) başlayarak ve 460 m’den

Sürücüler, çıkarılabilir bir arabaya bağlanan bir kablo demeti ile kabloya fiziksel olarak bağlanır. Her boyuttaki hemen hemen tüm sahalarda bir kask gereklidir. Tüm zip-line kabloları bir dereceye kadar sarkmaya sahiptir, bu nedenle bir kablonun uygun şekilde gerilmesi önemlidir ve bir zip-line’ın sürüşünü ayarlamaya izin verir.

Zipline Hattı Güvenliği

Zipline güvenliğinin ilk kuralı, profesyonellere güvenmektir. Temel bir yerçekimi kavramasına ve bir kasnağa sahip herhangi bir çocuk, arka bahçesinde bir zip hattı yapabilirken, Professional Ropes Course Association (PRCA) veya Association for Challenge Course Technology (ACCT) tarafından sağlanan profesyonel bir akreditasyon, düzenlenmiş bir deneyim sağlar. .

Zipline

Bu kuruluşların her ikisi de, endüstri standartları ve düzenlemeleri geliştirmek için Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) tarafından akredite edilmiştir. Avrupa Halatlar Kursu Derneği, Avrupa’daki zip hatlarını düzenler ve güvenlik için kursları akredite eder. Bazı hükümetler (Avustralya ve Almanya) ve bazı ABD eyaletleri zip-line kurslarını düzenler.

Tipik mekanizmalar şunları içerir:

  • Kasnak arasında kabloya karşı oluşan sürtünme.
  • Kalın, amaca uygun deri eldivenler.
  • Eğimin alt ucunda bir hasır veya ağ.
  • Arabanın hareketini yavaşlatan ve sonra durduran yaylar, kasnaklar, karşı ağırlıklar, bungee kordonu, lastik veya diğer cihazlardan oluşan pasif bir tutucu sistem.
  • Kullanıcıyı yavaşlatmak için ipe manuel olarak sürtünme uygulayabilen bir kişi tarafından kontrol edilen bir ipe bağlı kablo üzerindeki bir blok olan “yakalama bloğu”.
  • Yerçekimi durdurma, kablonun göbeğinin her zaman sonlandırma noktasından aşağıda olduğu kablodaki sarkmadan yararlanma. Bir zip-line üzerindeki eğim miktarı, kullanıcının sonlandırma noktasına ulaşma hızını kontrol eder.
  • Zip hattının sonunda el freni.

Zip-line Kazaları

Emniyet kemeri ve kask dahil doğru güvenlik ekipmanını kullanmak, çelik halat kullanırken güvende olmanıza yardımcı olacaktır.

Bir zip hattında meydana gelen ilk kaydedilen kazalardan biri 1739’da İngiltere, Shrewsbury’den Robert Cadman’ın Shrewsbury’deki St. fit) aşağıda. Ne yazık ki, Cadman’ın ipi kırıldı ve o, ölümüne daldı.

Zip hatlarının son zamanlarda popüler olması, zip-line kazalarına da daha fazla dikkat çekilmesine neden oldu. Mart 2008’de Barbara Sue Fojtasek, Honduras’ın Roatan adasında 30 fitten (9.1 metreden) fazla düşerek öldü . Fojtasek, ana hat koptuğunda bir eğitmenle havada asılı kaldı. Görünüşe göre bir kılavuz, birincil hat arızası durumunda mevcut olan güvenlik hattını doğru bir şekilde ayarlayamadı.

Yine 2008 yılında, Tennessee’de bir yedinci sınıf öğrencisi, katıldığı kilise inziva yerindeki personelin hattı kapatan bir merdiveni hareket ettirememesi üzerine zip-line kazasından öldü. Çocuğun kask takmasına rağmen, yüksek hızlı merdivene çarpmasından kaynaklanan beyin ve diğer yaralanmaların yanı sıra kafatası ve omurları kırıldı.

Zipline

Sonunda ölmeden önce çocuğu dört gün komada bırakan bu kaza, zip-line kazalarının doğası gereği sadece mekanik olmadığına da işaret ediyor. İnsanlar bu işlemleri yürütür ve insanlar muhakeme veya basit hatalar yaparlar.

Bu son kazaların her ikisi de daha büyük bir soruna işaret ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok büyük ölçekli operasyon standartlaştırılmış ve düzenlenmiş olsa da, birçok küçük operasyon – veya Amerika Birleşik Devletleri dışındaki operasyonlar – büyük ölçüde kendi kendini düzenler.

Daha önce de söylediğimiz gibi, profesyonel olarak onaylanmamış zip hatlarına ve denemek için yeterince kolay görünen kendin yap zip hatlarına dikkat et.

Zipline İpte Kayma Hakkında Popüler Bilgiler:

En Uzun Zipline Parkurları

  • 31 Ocak 2018 itibarıyla dünyanın en uzun çelik halat hattı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Ras Al Khaimah kentindeki Jebel Jais dağının zirvelerinden birinden gelen ve kesintisiz 2.831,88 m’lik (9,290 ft 11 inç) tek bir aralıkla ‘Jebel Jais Uçuşu’dur. Ancak, 29 Aralık 2018’de bir Agusta 139 kurtarma helikopterinin düştüğü ve kablolardan birini klipslediği düşünülen gemideki herkesi öldüren kazayla ilgili soruşturmanın sonucuna kadar yolculuk kapatıldı.
  • Meksika, Copper Canyon’daki 2545 m (8.350 ft) yüksekliğindeki “Parque de Aventura Barrancas del Cobre”, Porto Riko’daki Orocovis’te “El Pztstruo” ile 2530 m’de (8.350 ft) ikinci sıraya yükseldi.
  • İngiltere’deki en uzun çelik halat hattı, 660 metre (2.165 ft) ölçülerinde Cornwall’daki Eden Projesi’ndeki Skywire. 1600 metreden biraz daha uzun olan Avrupa’daki en uzun zip-line, Penrhyn Quarry, Bethesda, Galler’deki Zip World Bethesda hattıdır. Zip World Bethesda serisi aynı zamanda dünyadaki en hızlı Zip-Line olma rekorunu da elinde tutuyor.
Zipline

Popüler Zipline Hatları:

  • “Uçan tilki”, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki zip-line ekipmanının toplu adıdır, ancak buradaki çelik halat yerine zip hattı bir halattan oluşur. Kabloların yüksekliği 30ft (9m) ile 200ft (61m) arasında değişir ve 1500ft (457m) üzerindeki mesafeleri kapsayabilir. Bir zip hattındaki ortalama hız yaklaşık 50 km/s ve 60 km/s’dir.
  • Nepal’deki dünyanın en uzun zip hattı (bir uçtan diğerine 1,8 km, 1,1 mil) aynı zamanda en uzun olanıdır (2000 ft, 610 m dikey düşüşle) – ve 120 km / sa (75 m) azami hıza sahiptir. mph) önyükleme için!

En Dik Zipline Parkurları

Şu anda dünyanın en dik zip-line için resmi bir Guinness Dünya Rekoru bulunmuyor, bu yüzden kesinlik oluşturmak zor, ancak bazı yarışmacılar:

  • Saint Martin’s Rockland Estate Rainforest Adventures zip hattı (24 Kasım 2017’de açıldı), 853 m (2.800 ft) kablo boyunca 320 m (1.050 ft) düşüşle.
  • Letalnica bratov Gorišek’te, Planica, Slovenya’daki kayak uçan tepesinde (19 Eylül 2015’te açıldı). 202 metre (663 ft) dikey düşüşle 566 metre (1,857 ft) uzunluğundadır. Ortalama% 38.33 ve maksimum% 58.6 eğime sahiptir.
  • Nepal’de ZipFlyer (HighGround Adventures tarafından yürütülüyor – 2012) maksimum% 56 eğimle (ve hala dünyanın en uzun zip-line olduğunu iddia ediyor). Dikey düşüşü 610 m (2.000 ft) idi.

Zipline Binen En Yaşlı Kişi

İngiliz büyük büyükbabası Jack Reynolds, 6 Nisan 2018’de 106. doğum gününde Cumbria, Grizedale Ormanı’ndaki Go Ape’de zip-line kullanan en yaşlı kişi oldu.

Zipline

Zipline Jargonu:

Avustralya’da tilkiler uçuyorlar, Güney Afrika’da ise tüylüler (bazen yazılı ve “foofy” olarak telaffuz ediliyor) slaytlar, Kosta Rika genellikle zip line maceraları gölgelik turları olarak adlandırılır.

Zipline İpuçları

Zip line eğlenceli ve güvenli bir macera aktivitesidir, ancak operatörün deneyim, güvenlik ve bakım açısından iyi eğitilmiş olup olmadığını kontrol edin.

Zipline İpte Kayma Tıbbi Endişeler

115 kg’ın (18 taş) altında ve 4’7 ”(1,4 m) arasında olan 10 yaşın üzerindeki herkes bir zip hattı boyunca seyahat edebilir – tek olması gereken, makul bir zindelik ve sağlık olmalıdır (gözü pek bir tavırla gelecektir) kullanışlı!). Bununla birlikte, hamile kadınların fermuar halatlarını kullanmamaları önerilir. Ve yükseklik korkunuz varsa, en iyisi yerde kalmanızdır!

Zipline – İpte Kayma Ne Zaman Yapılır?

İpte kayma genel olarak her mevsim yapılabilen bir aktivitedir. Bununla birlikte, zipline platformları genellikle yaz mevsimlerinde kurulur. Özellikle tatil beldelerinde bulunanlar yaz boyunca bu sporu yapabilir.

Zipline’da Ekolojik endişeler

Zip hatları çevreye çok az (varsa) zarar verir. Basit bir tasarıma sahiptirler ve yüzyıllardır A noktasından B noktasına gitmek için kullanılmıştır. Ancak tüm açık hava etkinliklerinde olduğu gibi altın kuralı unutmayın: Çevrenize saygı gösterin. Ve kesinlikle çöp atmayın!

Zipline

Türkiye’de Zipline

Karadeniz Bölgesi Teleferik Kullanımı

Karadeniz bölgesinde özellikle Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun da yoğun olarak İlkel teleferik (Varangel) kullanılmaktadır. Rize’de 10 bin, bölge genelinde ise 15 bine ulaşan ilkel teleferik bulunmaktadır. Bölgede orman köylülerinin çoğu çay taşımacılığında ve ağır yüklerini evlerine taşıma ve yola indirmede teleferiği kullanmaya devam ediyor.

İlkel Teleferik Kazaları:

  • 3 Nisan 2006 da Rize`nin Ardeşen İlçesi`ndeki ulaşımın sağlanmaya çalıştığı ilkel teleferiklerden birinin 50 metre yükseklikten dereye düşen 39 yaşındaki Salih İnceler öldü.
  • 24 Mayıs 2006 da, Çaykent Beldesi`nde meydana gelen olayda Fikret Özdemir (46), teleferik kabinini onarırken teleferik çalıştı. Bu sırada Özdemir`in kabine takılan sol el parmaklarından 3 tanesi koptu.
  • 25 Mayıs 2006 da, Ardeşen İlçesi`ne bağlı Yamaçköyü`nde teleferik motorunun habersizce çalıştırılması sonucu Hanife Açıkmeşe`nin (27) sol el serçe parmağı koptu.
  • 4 Eylül 2006, Emine Kahya (22) ise 10 metre yükseklikte düşerek yaralandı., Hamzabey Mahallesi`nde Muhittin K`ya ait çay bahçesinde çalışan Gürcistan uyruklu Guram Saginadze (25), teleferik ile bulunduğu yerden diğer tarafa geçerken, teleferiğin ipi koptu. Yaklaşık 10 metre yüksekten düşerek ağır yaralandı.
  • 9 Eylül 2007, Ramazan Özdemir kızı Azigül Demir, teleferikle çay gönderirken elim bir kaza geçirdi. Sırma Telin boynuna sarılması sonucu boyunda incinme oluşarak felç oldu.
  • 25 Mayıs 2008 de, Fındıklı ilçesinin Gürsü köyünde oturan Meltem Berber (12), teleferikle derenin karşısına geçmeye çalışırken dengesini kaybederek, yaklaşık 3 metre yükseklikten dereye düşerek boğuldu.
  • 1 Kasım 2009: Trabzon`un Çarşıbaşı ilçesinde teleferikten sırma telin kopmasıyla düşen 2 kişi ağır yaralandı.
  • 22 Kasım 2009: İlçenin Taflancık köyünde kendisine ait fındık bahçesinde çalışmakta olan G.K (54) adındaki bayan, yük taşımak üzere kurulan teleferik tellerine bağlı taşıyıcı iskelenin başına düşmesiyle yaşama veda etti.
  • 18 Mayıs 2010; Trabzon`un Akçaabat ilçesinde teleferiğin çarptığı kadın hayatını kaybetti.
  • 9 Ağustos 2011 tarihinde; Rize`nin Ardeşen İlçesinde çay topladıkları bahçenin karşı tarafında bulunan evlerine dönmek isteyen anne ile kızı, bindikleri teleferiğin halatları birbirine dolanınca yaklaşık 200 metre yükseklikte 4,5 saat mahsur kaldı.
  • 6 Yıl öncede aynı yerde bir teleferik kazası olmuş ve 11 yaşındaki bir genç hayatını kaybetmişti.
  • 10 Ağustos 2011; Rize’nin Kalkandere ilçesin Yokuşlu Köyü`nde meydana gelen olayda Kaan Öztürk (15) hayatını kaybetti.

Türkiye’de Zipline Nerede Yapılır?

Zipline

Türkiye’deki birçok mesire ve camping yerlerinde hatta büyük alışveriş merkezlerinde ufak da olsa zipline parkurları ile karşılaşabilir bu eğlenceli aktivitenin tadını çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte Türkiye’deki en büyük ve en çok öne çıkan zipline parkurları ise şöyle:

Türkiye’de İpte Kayma Nerede Yapılır?

Türkiye’de ipte kayma sporu çok yaygın olmasa da bazı illerde yılın belli dönemlerinde ya da kalıcı olarak kurulan hatlar bulunur.

Türkiye’nin en büyük zipline parkuru Antalya`nın Kemer ilçesine bağlı Göynük Kanyonu’da bulunur. Toplam 1 km’lik parkur 4 ayrı hattan oluşuyor.

Antalya,  Kaş Zipline Parkuru

Pek çok ekstrem sporun yapılabildiği Kaş’ta kısa zipline hatları bulunur. 35 metre yükseklikte birbirine bağlı üç kısa hat üzerinde ilerleyebilirsiniz. Yaklaşık 90 dakika süren yolculukta 60 km hızla kayarken doğal güzellikleri görmek mümkündür.

Antalya, Kemer Göynük Kanyonu Zipline Parkuru

Türkiye’nin en büyük zipline parkuru, Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Göynük Kanyonu’nda bulunuyor. Toplam 1 kilometrelik parkur, 4 ayrı hattan oluşuyor.

Artvin, Çoruh Nehri Zipline Parkuru

Çoruh Nehri üzerindeki Borçka Barajı’nın üstüne kurulan zipline hattı 385 metre gidiş ve 385 metre dönüşle Karadeniz’in tek parçadan oluşan en uzun hattıdır. Tek parçalı olan hat Karadeniz’in en uzun hattıdır. Artvin‘in ise ilk zipline merkezidir. 385 metre uzunlukta ve 35 metre yükseklikte bulunan ipte kayma hattı Borçka Baraj Gölü üzerinde kuruludur. Gidiş ve dönüşte toplamda 700 metreden fazla yol alan sporcular bu heyecan dolu anlar için yılın belli dönemlerinde Artvin’e gider.

Zipline

Çankırı, Ilgaz Dağı Zipline Parkuru

Kadın çayırı mevkiinde yerden 25 metre yükseklikte ve 530 metre uzunluğundaki zipline hattı siz adrenalin severleri bekliyor. Ilgaz Dağı’nda bulunan zipline hattı Türkiye’nin en uzun hattıdır. 640 metre uzunluğunda ve 25 metre yüksekliğinde olan ipte kayma hattı Kadıntepe Tabiat Parkı içinde bulunur. Derin bir vadinin içinde ilerleyen hattın altı orman örtüsüdür. Adrenalin tutkunları, bölgede yeşillikler içinde bu sporu yapabilir.

Erzurum, Tortum Zipline Parkuru

Erzurum’un Uzundere ilçesinde bulunan Tortum Gölü‘ne teleferikten esinlenerek Rekreasyon Projesi adı altında bir zipline hattı kurulmuştur.  Erzurum Uzundere ilçesinde bulunan Tortum Gölü üzerinde bir zipline hattı bulunur. Göl boyunca zipline keyfini sınırlarda yaşamak için Tortum Göl’ünü tercih edebilirsiniz.Altta tamamen göl manzarası bulunan hat boyunca ilerleyenler bu doğal güzellikleri keşfe çıkabilir.

Rize, Ayder Yaylası Zipline Parkuru

Çamlıhemşin’de bulunan Ayder Yaylası Türkiye’nin sayılı zipline hatlarından birine sahiptir. Rize‘nin Ayder ilçesinde de hem serinlemek hem manzaranın tadını çıkarmak hem de zipline keyfini yaşamak isteyenler için zipline hattı bulunmaktadır. 75 metre yükseklik ve 160 metre uzunluktaki zipline hattı ile ziyaretçilerine Ayder manzarasını yukarıdan görme imkanı sunuyor. Doğanın eşsiz güzellikleri içinde ilerleyen ipte kayma hattı 160 metre uzunluğunda ve 50 metre yüksekliğinde orta uzunlukta bir parkurdur. Hat çok uzun olmasa da yerden yüksekliği nedeniyle adrenalin seviyesini de yükseltir.

Zipline Fiyatları:

Zipline fiyatları zipline yapılan bölgeye ve zipline esnasında alınan hizmetlere göre değişiklik göstermektedir. Ulaşım hizmeti verilmeden sadece zipline aktivite ücreti 2020 yılı itibariyle ortalama 35 TL’dir. Ancak pandemi süreci sonrasında fiyatların artacağı değerlendirilmektedir.

Dünyada En İyi İpte Kayma Zipline Rotaları

Dünyanın pek çok noktasında, bu deneyime yeşil ve mavinin eşlik ettiği sayısız rota bulunur.

Zipline

Fransa Eyffel Kulesi Zipline Parkuru

Kalıcı olmasa da her yaz geçici olarak Eiffel Kulesi’ne zipline hattı kurulur. Sporcular, saatte yaklaşık 88 km hızla giderek birkaç dakika içinde tüm tarihi yapıyı kuş bakışı izleyebilir.

Birleşik Arap Emirlikleri Jebel Jais Zipline Parkuru

Dünyanın en uzun ipte kayma hattı Birleşik Arap Emirlikleri’nde yer alır. 2830 metre uzunluğundaki ve 1680 metre yükseklikteki parkur, Jebel Jais Dağı üzerinde bulunur. Dağlık arazi üzerinde gerçekleştirilen ipte kayma aktivitesi yaklaşık olarak 3 dakika sürer.

İtalya Kronplatz Zipline Parkuru

İtalya’nın en uzun hattı Kronplatz’da bulunur. 100 metre yükseklikte, saatte 80 km hızla ilerleyen sporcular adrenalinin doruklarına çıkabilir.

Avusturya Stoderzinken Zipline Parkuru

İki bölümden oluşan zipline hattı Stoderzinken Dağı’nın zirvesinden başlayıp Gröbming şehrinde son bulur. 150 metre yükseklikte bulunan bu hattı kullanan adrenalin tutkunları saatte maksimum 115 km hızla ilerler.

Zipline

İspanya/Portekiz Zipline Parkuru

Dünya üzerinde iki ülkeyi birbirine bağlayan tek zipline hattı İspanya’daki Sanlucar de Guadiana ve Portekiz’deki Alcoutim bölgeleri arasında bulunur. İki bölgeyi birbirinden ayıran Guidiana Nehri üzerinde kurulu hat 720 metre uzunluğundadır. Uluslararası ipte kayma parkuru olan bu özel hat hat 100 metre yükseklikten başlayarak 15 metreye kadar düşer.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu