Özellikle amatör doğa yürüyüşü yapacakların ilk etapta heyecanlanmaları, parkurun zorluğu ve vücutlarının direnci noktasında tasalanmaları olağan ve çok normaldir. Hiçbir doğa yürüyüşçüsü ya da ekstrem outdoor sporlarını yapanlar bir günde o aşamaya gelmedi! Siz de acemi olarak çıktığınız yolda yavaş yavaş gelişeceksiniz.

Amatör de olsa doğa yürüyüşü yapacakların temel bazı terimleri bilmelerini tavsiye ediyoruz. Kendi hayatımdan örnek verecek olursam: Yıllar önce “İleri Sürüş Teknikleri” kursuna katıldım. 3-4 gün süren kursun -yanlış hatırlamıyorsam- ilk 2 günü sadece teorik eğitim aldık. Hocalarımız 2 gün teorik eğitim alacağımızı söylediğinde burun kıvırdığımı ve ‘bunun için mi para verdik’ diye düşündüğümü hatırlıyorum. Uygulamalı eğitim için ücret ödemiştik ve eğitimin neredeyse yarısını sınıfta geçirecektik. Bunca yıl sonra şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki ileri sürüş teknikleri kursunun hala unutamadığım kısmı teorik eğitim kısmı oldu. Teorik eğitim de neyi mi öğrendim? Trafik kazasının iyi araç kullanıp kullanmamaya değil, kurallara uyup uymamaya bağlı olduğunu, bize ileri sürüş tekniği veren hocalarımızın da kurallara uymadıkları zamanlarda trafik kazası yaptıklarını öğrendim.

İlk Doğa Yürüyüşü

Doğa yürüyüşü yapmak istiyorsanız ve bu hobinizi devam ettirecekseniz outdoor kavramını bilmelisiniz. Yürümenin faydalarının neler olduğuna en azından göz atmalısınız. Yürümenin sağlık üzerine etkileri üzerine yazdığımız yazıya kesinlikle göz atın. Doğada olmasa bile 10 dakika yürümenin sağlık üzerine etkilerini okuduktan sonra doğada yürümenin psikolojik ve bedensel etkilerini teorik olarak bilmeniz sizin için faydalı olacaktır.

Doğa Yürüyüşü

Doğa yürüyüşü yapmak (hiking ne demek) özünde hiçbir tehlike içermeyen bir outdoor aktivitesidir. Çoğunlukla grup halinde stabilize yollarda ya da patikalarda yapılan yürüme fiiline hiking denilmektedir. Doğa yürüyüşleri için kıyafet seçimi noktasında ilk etapta acele etmemenizi öneriyoruz, çünkü yapacağımız tavsiyeler her yaştaki her yürüyüşçü için birebir geçerli olmayacaktır. Doğa yürüyüşü kıyafetlerinin neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız Outdoor Giyim hakkındaki Türkçe’deki en detaylı bilgileri bulacağınız 9 yazımızı dikkatle okumanızı öneriyoruz.

Esasında Doğa Yürüyüşüne Hazırlık ve ilk doğa yürüyüşünde yapılması gerekenlerin tamamını daha önce yazdık. Doğa Yürüyüşüne Nasıl Başlayacaksınız? sorusuyla başlayan ve doğa yürüyüşünün psikolojik hazırlığından doğa yürüyüşü için çanta hazırlamaya bütün bilgileri “Doğa yürüyüşüne Hazırlık” başlıklı yazımızda bulacaksınız.

Doğa Yürüyüşü Tecrübesi:

Sadece doğada yürüyüş (hiking) yapacaklar ile doğa yürüyüşü (trekking) yapacakların ihtiyaç ve karşılaşacakları çok farklı olacaktır. Bu yazımızda “doğada yürümek” / hiking yapacaklara önerilerimiz olacak. İlk doğa yürüyüşünüzde en ağır trekking ya da ekstrem spor kıyafeti almanıza gerek yok. Elinizin altında bulunan kıyafet ile basit parkurlarda doğa yürüyüşüne başlayın. Trekking yapacak ya da zorlu mevsim ve doğa koşullarında yürüyecekseniz ihtiyacınız olan outdoor giyim ve outdoor ekipman çok farklı olacaktır.

Yukarıda ileri sürüş teknikleri kursu ile ilgili tecrübemizi paylaştık ve teorik eğitimin önemini anlatmaya çalıştık. Bütün outdoor aktiviteleri için de teorik eğitim en az trafik kurallarının eğitimi (ehliyet kursu) kadar önemlidir. Doğanın teorisini ve outdoor hakkındaki temel bilgilerinine kadar iyi bilir ve uygularsanız doğa aktiviteniz o kadar sorunsuz ve eğlenceli olacaktır.

Şunu şahsi tecrübelerime dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim ki doğa 2 saatlik bir doğa yürüyüşüne en az 1 gün psikolojik, en az 1 saat fiilen hazırlık yapmak gerekir. Doğa yürüyüşüne hazırlığı ne kadar iyi yapar ve gerekli donanımı ne kadar temin ederseniz o kadar rahat edersiniz.

Doğa yürüyüşü yaparken en önemli ekipmanın sizi taşıyan ayaklarınızı rahat ettirecek outdoor ayakkabı veya trekking bot olacağını rahatlıkla ifade edebiliriz. Doğa yürüyüşü için Outdoor ayakkabı için bütçeniz elverdiğince olabilecek en iyi ve kaliteli outdoor ayakkabıyı seçmenizi / almanızın tavsiye ediyoruz.

Acemi Doğa Yürüyüşçüleri İçin 5 Tavsiye

Aşağıdaki yazımız İngilizce’den tercüme yoluyla yazılmıştır. Yazının birçok yerinde şahsi hiking tecrübelerimizi, zorlu trekking anılarından kalan bilgileri de ekledik. Eğer siz de bir kulüple ya da bireysel olarak amatör doğa yürüyüşü yapacaksanız aşağıdaki tavsiyelerimizi göz önünde bulundurun.

Yürüyüşe ciddi şekilde başlamanın, özellikle de tek başına giderken göz korkutucu olabileceğini ilk kabul eden ben olacağım. Kendi yürüyüş yolculuğum boyunca, beni daha güçlü ve kendinden emin yapan birçok ders öğrendim. Aşağıda öğrendiğim en iyi 5 ders var!

Yürüyüş Batonlarına Sarılın.

Trekking Batonu

Yürüyüş batonu temel olarak yürürken yanınızda taşıyacağınız sopa, değnek, baston ya da özel yapım dayanak sağlayan hiking ekipmanı için kullanılan tabirdir. Vücudum beni herhangi bir dağa çıkarabilir ve istediğim kadar kilometre geçebilirken, gerçek şu ki, yürüyüş yapan daha büyük bir insan eklemlerim üzerinde daha fazla etkiye sahiptir. Neyse ki, trekking batonları var. Kaliteli trekking sopaları kullanmak güvenimi artırır ve patikada yaralanma olasılığını azaltmaya yardımcı olur.

Gittiğim hemen hemen her yürüyüşte batonlarımı yanımda götürüyorum – ister 3 mil ister 20 km, bir dağın yukarısında veya sadece yerel parkta bir yürüyüşte. Cidden, trekking batonlarının açık havada olmakla ilgili neredeyse tüm sorunları çözebileceğini düşünüyorum. 3 inç buz mu yoksa engebeli arazi mi? Trekking batonları sizi hayal kırıklığına uğratmaz. Daha az çadır direği mi kullanmak istiyorsunuz? Trekking batonları tavanı başınızdan uzak tutacaktır. Yokuş aşağı koşmayı seven patika koşar mısınız? Yürüyüş sopaları, yürüme batonları gevşek bir kaya gibi tepeden aşağı yuvarlanmadan ayağa kalkmanıza yardımcı olacaktır.

Son zamanlarda tüm arkadaşlarımı ve ailemi trekking batonu yaşamına alıştırıyorum. Umarım onların (ve sizin) ayak bilekleri, dizleri ve sırtları onlara benimki kadar teşekkür eder.

Yürüyüş Atıştırmalıklarını İhmal Etmeyin

Hayatım boyunca doktorlar, iyi niyetli arkadaşlarım ve medyadan daha büyük bir insan olarak egzersiz yaparken ve yemek yerken önemsemem gereken tek şeyin kilo vermek olduğu söylendi. Araştırma sadece bu yaklaşımın etkisiz olduğunu göstermekle kalmıyor, aynı zamanda tehlikeli ve insanları egzersiz ve yemekle sağlıksız ilişkiler geliştirmeye yönlendiriyor. Diyet / zorla kilo verme kültürü zihniyetinden çıkmak ve yürüyüş yaparken vücudunuzun gerçek yakıta ihtiyacı olduğunu hatırlamak çok zordur.

Yürüyüş için en saygın yakıt doldurma önerilerinin çoğu, yürüyüşte saatte 100-150 kalori arasında yemeye çalışmayı içerir (öğünlere ek olarak). Bu benim için çok zor bir kavramdı. Biraz daha fazla kilo vermek için ilk başladığımda sürekli olarak az yakıt aldım ve fazla yürüyüş yaptım. Bu, yürüyüş sırasında kendimi yorgun, zayıf ve daha az yetenekli hissetmeme neden olur.

Bu günlerde, en sevdiğim yürüyüş atıştırmalıkları, yıllar önce yapmam gereken şeyler. Kaju fıstığı, kuru meyve ve granola gibi yoğun kalorili atıştırmalıklar kendimi güçlü hissetmemi ve yol boyunca kiri vurmaya hazır olmamı sağlıyor. Ya da çılgın ve çıldırmak istiyorsanız, kurutulmuş peynir tozu, zeytinyağı ve ekmek / pide üzerinde kurutulmuş kekik ile yapılan bazı kıymalı pideler. Dolu ve tok kalın hepimiz bu protein ve lif makrolarına ulaşmalıyız!

Doğada Yürümek

Yeni bir yürüyüşçü olarak, 10 temel şey ve bol bol atıştırmalıklarla dolu bir günlük paket getirmeyi hatırlamak, birkaç mil yürüyüş yapmakla çift basamaklı geçmek arasındaki fark olabilir.

Suyu İhmal Etmeyin

Yakıt demişken, hidrasyonu kesinlikle unutamayız. Güne başlamak için hem yerel olarak kavrulmuş iyi bir Fransız kahve fincanı hem de onu bitirmek için Long Trail Ale’yi sevdiğim bir sır değil – özellikle uzun bir yürüyüşten sonra veya büyük bir zirveyi kutlamak için. Yine de, aşırıya kaçmanın ertesi gün güçlü bir yürüyüş yapma yeteneğimi bozabileceğini öğrenmeye başladım.

Birden çok günlük gezilerde kazara kendini sabote etmekten kaçınmak çok önemlidir. Büyük artışlara kadar içtiğim kafein miktarını büyük ölçüde azaltıyorum (yine de ondan kurtulmayın – kafein baş ağrılarını aramıyorum). Bu hafif alışkanlık düzenlemeleri, vücudumun bir sonraki macera için hazır ve sulu kalmasını sağlarken ritüellerimi sürdürmeme izin veriyor.

Uygun Outdoor Giyim

İyi kalitede ve çıktığım şartlar için tasarlanmış giysiler giymek, devam edebileceğim yürüyüşlerin sayısını büyük ölçüde artırdı ve yürüyüş yaptığım mevsimleri uzattı.

Outdoor endüstrisinin farklı vücut tiplerine sahip insanlar için kıyafet yapma konusunda karanlık bir geçmişe sahip olduğu açık bir sır değil. Uygun teçhizatı bulabildiğimde, çoğu zaman gurur verici olmuyor. Outdoor yolculuğuma ilk başladığımda, bu beni uygun yağmur / soğuk / sıcak / rüzgar teçhizatı giymekten alıkoydu çünkü huysuz görünmek istemiyordum.

Dış mekan / outdoor endüstrisini daha fazla (ve daha iyi) büyük boyutlu teçhizat yapmaktan sorumlu tutmalıyız. Ancak bu arada, hava şartlarına daha uygun – eğer daha az sevimli – teçhizat karşılığında beni her zaman aşırı ısınmaya neden olan sevimli koşuculardan kurtulmam gerektiğini anlamalıydım. Sonuçta, Instagram için mükemmel fotoğrafı çekmektense güvende olmayı tercih ederim.

Kendi Yolunuzu Yürüyün

Hemen yaptığım bir işte en iyisi olmak istemekte yalnız olmadığımı biliyorum. Bu doğuştan gelen arzu, yürüyüşe başladığımda bana bir tuğla duvar gibi çarptı. Doğruca yürüyüş medyasına daldım ve 20 mil günü, yükseklik kazanımı olan binlerce fitle hemen yapabilmek için gerçekten gerçekçi olmayan bazı beklentiler geliştirdim.

Bunun, başarılı bir yürüyüşün ne olduğuna dair algımda çok büyük bir etkisi oldu. İlk deneyimlerimin kendime olan güvenimi zedelemesine izin verdim ve yürüyüşümün başarısız olduğunu düşünmemi sağladım. Geçmişte, daha yavaş bir hızda yürüyüş yapma ihtiyacı duymaktan utanmamak için trafiğin yoğun olduğu saatlerde yürüyüş yapmaktan veya arkadaşlarımın benimle yürüyüşe çıkmasından bile kaçındım.

Açık hava dünyasında bana benzeyen daha fazla insanı takip etmeye başladıkça, Kendi Yürüyüşünüzü Yap zihniyetini daha iyi benimsememe yardımcı oldu. Bu zihniyeti benimsemek, söylemesi kesinlikle yapmaktan daha kolaydır ve büyük bir terapistin karışıklıkları gidermeye devam etmeme yardımcı olduğu için şanslıyım.

Şimdi, her zammı bir başarı olarak görmeye çalışıyorum – hatta kefaletle atmam veya kısa kesmem gerekenleri bile. Sonuçta, yürüyüş bana vücudumun beni herhangi bir zirvenin zirvesine çıkarabileceğini ve bir şampiyon gibi karadan geçebileceğini gösterdi. Unutmayın “Herkes kendi yolunu yürür.

Kartallar Yüksekte Yaşar

Yoldan Öğrenin

Yürüyüşle ilgili en iyi şeylerden biri, size kendiniz hakkında ne kadar çok şey öğrettiğidir – patikada ve dışında. Sonuçta, iz en iyi öğretmeniniz ve daha güçlü bir yürüyüşçü olmak için rehberiniz olacak. Ancak, deneyimlerimden bir adım önde başlamanıza yardımcı olacak bir şeyler öğrenebileceğinizi ve yol boyunca yaptığım BİRÇOK hatadan kaçınmanızı umuyorum.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu