Trekking Rotaları 1 / Artemea Yolu

Advertisements

Outdoor Türkiye

Covid-19 salgını sebebiyle artık evler herkese dar gelmeye başladı. Genç yaşlı, zengin fakir bütün insanlık Covid-19 pandemisinin bitmesini ve doğa ile kucaklaşmayı bekliyor. Doğa ile buluşmanın en kolay ve yaygın yolu ise doğa yürüyüşü (hiking) yapmak.

Hiking Ne Demek? 

Hike kelimesi İngilizcede yürümek anlamına gelmektedir. Walking kelimesi de aynı anlamı karşılamaktadır. Dile yerleşen şekliyle hiking spor amaçlı doğada yapılan yürüyüşlere, walking ise her çeşit yürümeye (dolaşmak, gezmek, volta atmak, aylaklık etmek..) denilmektedir.

Trekking Ne demek?

Trek İngilizce sözlüklerde kağnı veya at arabası ile yürümek, göç etmek, gitmek manalarına gelmektedir. Trekking tabiri ise doğada zorlu yürüyüşler için kullanılmaktadır. Doğal engellerle dolu bir arazi parçasını herhangi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek aşmak, uzun ve yorucu yürüyüş anlamına gelir.

Artemea Trekking Yolu

Hiking ve Trekking, outdoor aktivitelerinin en çok bilinen ve en hafif türleridir. Hiking günübirlik ve kolay doğa yürüyüşü iken trekking bunun biraz daha zor, uzun ve engebeli arazide yapılanına denilmektedir. Hiking daha çok stabilize yollarda, patikalarda, orman içi açılmış ve düzenlenmiş yollarda yapılan yürüyüş iken trekking yoldan çıktığın, doğanın zorluklarıyla mücadele etmeye başladığın yapılan yürüyüştür.

Hiking yukarıda da açıklandığı gibi çoğunlukla grup halinde belli bir rotada yapılan yürüyüşler için kullanılırken, trekking aktivitesinin anlamına zorlu koşullar, doğada uzun vakit geçirme, doğada kamp kurma, hayatta kalma, su yolları aşma.. vb gibi daha zor durumlar girmektedir. Hiking yolda yapılır, trekking yoldan çıktığın anda (astray) başlar.

Türkiye’de Hiking ve Trekking

Outdoor sektörü içerisinde çok önemli bir yere sahip olan hiking ve trekking aktiviteleri bütün dünyada yaygın olarak yapılmakta ve turizme büyük katkılar sağlamaktadır. Yabancı internet sitelerinde ve ülke tanıtımlarında hiking rotaları trekking yolları önemli yer kaplamaktadır. Uluslararası yayınlanan birçok yürüyüş rotası tanıtımlarında Türkiye’den sadece Likya yolu girmektedir. Ancak kavimler göçünün en önemli yollarından birisi olan Anadolu coğrafyası, tarihi, kültürel geçmişi ile onlarca yürüyüş yoluna sahiptir.

Artemea Trekking Yolu

Türkiye’de yerel düzeyde onlarca trekking ve hiking kulübü bulunmaktadır ve bu gruplar genellikle facebook üzerinden görünür durumdadır. Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak en önemli amaçlarımızdan birisi yerel düzeyde faaliyet gösteren doğa sever ve outdoor aktivistlerinin iletişim noktası olmaktır. Bu noktada yerel trekking gruplarının tamamıyla etkileşim içinde olmaya ve aktivitelerini duyurmaya çalışıyoruz.

Bu yazımızda Balıkesir’den bize ulaşan ve 250 km’lik büyük bir yürüyüş yolunu ortaya çıkarmaya çalışan “Artemea Yolu” proje ekibinden temin ettiğimiz bilgileri yayımlıyoruz. Outdoor severler olarak proje koordinatörüne ve ekibine başarılar diliyor, bizlere sağladığı bilgiler için teşekkür ediyor ve en kısa sürede Balıkesir’de uzun ve zorlu bir trekking yapabilmeyi umuyoruz.

ARTEMEA YOLU TANITIMI

Artemea Yolu

  • Artemea Yolu Proje Gurubu, ’’Artemea Yolu – Artemea Trail” projesi’ Koordinatörü Mete Dinç, Balıkesir Gönen ilçe sınırları içinde kalan Yürüyüş yoluna ilişkin bilgiler verdi.
  • Artemea Yolu; Balıkesir’in Gönen ilçesi sınırları içinde kalan 276 km. uzunluğunda  uluslararası nitelikli bir doğa yürüyüş yoludur. ‘’Artemea’’ Gönen’in antik çağlardaki adı olup ‘’Artemis’in ülkesi’’ anlamına gelmektedir.
  • Yol; Kuzeybatıdan, Kınalar köyünden başlamakta ve Gönen’in güneyindeki dağları dolaşarak doğuda Saraçlar köyünde son bulmaktadır. İşaretleme sistemi grande randonnee, renkleri kırmızı beyazdır. Yolun henüz 135 km. lik bir bölümü işaretlenmiş olup, 2021 sonbaharında tamamlanması planlanmaktadır.

Artemea Yolunun Özellikleri;

  1. Bölge çok zengin bir floraya sahiptir. Kayın, meşe, çam ve kestane ormanlarının yanı sıra kısmen makilik alanlarda mevcuttur.
  2. Çok zengin su kaynaklarına sahiptir. Yolun yaklaşık 100 km. lik bir bölümü orman içerisinden akan, harika manzaralı nehir / dere yataklarından geçmektedir. Pek çok şelale mevcuttur. İçme suyu da son derece boldur. Yolun pek çok parkurunu 0,5 – 1 lt. su ile yürümek mümkündür.
  3. Yolun üzerinde güven içinde kamp yapılabilecek, harika manzaralara sahip pek çok kamp alanı mevcuttur.
  4. Lojistik destek imkanları çok fazladır. Kendinizi tamamen izole olmuş hissedeceğiniz yoğun ormanlarda yürürken bir anda karşınıza çıkan dağ köylerinde pansiyon/otel konaklaması hariç pek çok temel ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. (Kamp kurmak dahil)
  5. Yol son derece güvenlidir. Bölgede büyük yırtıcı yoktur. Suç oranı hemen hemen yok denebilecek seviyededir. Cep telefonları çok az bir bölge hariç hemen hemen her yerde çekmektedir. Su kaynaklarının çok bol olması nedeniyle dehidrasyon tehlikesi yoktur. İklim ılımandır.
  6. Yol üzerinde, açık havada üzerinize kar, yağmur yağarken kaplıca keyfi yapma imkanı da mevcuttur.
  7. Yol üzerinde mevsimin göre, elma, ahlat, erik, dağ çileği, böğürtlen gibi pek çok meyvayı yiyebilmek mümkündür.
  8. Yol, doğa yürüyüş tecrübesi çok fazla olan ve ülkemizdeki pek çok doğa yürüyüş yolunu yürümüş gönüllü bir ekip tarafından hazırlanmaktadır. Bu nedenle doğa yürüyüşçülerinin karşılaştıkları sorunları minimum seviyede tutmak için büyük gayret gösterilmektedir. Bunun en önemli adımı olarak, işaret arama sorununu çözmek için çok yoğun bir işaretleme yapılmakta, özellikle yol ayrımları kargaşaya meydan vermeyecek şekilde işaretlenmektedir. Yürüyüşçüler çok iyi işaretlenmiş, GPS’e ihtiyaç duymayacakları bir yürüyüş yolunda yürüyeceklerdir.
  9. Bölgeye ulaşım çok kolaydır. Özellikle bu sporun nüfusu nedeniyle en yoğun olarak yapıldığı Marmara bölgesinin tam ortasında yer almaktadır. İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlerden 2 saatte ulaşmak mümkündür.
  10. Yolun geçtiği köylerde, erkekler ile kahvehanelerde, kadınlar ile evlerde toplantılar düzenlenerek, yürüyüş yolu ve gelecek yürüyüşçülerin ihtiyaçları konusunda bilgilendirme yapılmaktadır.
Balıkesir Artemea Trekking Yolu

Artema Yürüyüş Yoluna İlişkin Bilgiler:

Gönen doğa yürüyüş yolu, gönen’in kuzey batısından (kınalar köyünden) başlayacak ve tüm gönen güneyindeki dağlardan geçerek, doğu’da (küpçıktı köyünde) sona erecektir. Mesafesi yaklaşık 250 km.’dir ve uluslararası nitelikte bir yürüyüş yolu olacaktır. (yola ilişkin web sitesi Türkçe – İngilizce – almanca dillerinde olacaktır)

Yürüyüş yolu biri yeniceye ait olmak üzere (yalıoba köyü) 40 köyden geçecektir.

  • Proje temel olarak 3 ana başlık altında yürütülecektir.
  • 1.Yürüyüş yolunun fiziki olarak ortaya çıkarılması
  • 2.Yürüyüş yolunun tanıtımı
  • 3.Yürüyüş yolunun idamesi

Artema Yolu Tanıtım Projesi

Yürüyüş yolunun fiziki olarak ortaya çıkarılması:

Yürüyüş yolunun geçeceği rotaların belirlenmesi (rotalar, 7 yıllık bir süreçte belirlenmiş olup, denizkent kınalardan başlayıp, tüm gönen güneyince devam etmekte ve küpçıktı bölgesinde son bulmaktadır. Toplam mesafesi 250 km.dir ve 40 köyden geçmektedir)

Balıkesir Artemea Trekking Yolu
  • Rehber kitaba esas verilerin derlenmesi
  • gps kayıtlarının çıkarılması
  • su kaynaklarının belirlenmesi
  • kamp alanlarının belirlenmesi
  • lojistik destek imkanlarının belirlenmesi (konaklama, market, çamaşırhane vb.)
  • iletişim imkanları
  • doğal yaşama ilişkin verilerin derlenmesi
  • Yürüyüş yolunun uluslararası işaretleme sistemi “grand ran donee” ile işaretlenmesi
  • İşaret tabelalarının dikilmesi
  • Yürüyüş yolu rehber kitabı ile web’inin hazırlanması (web 3 dilde hazırlanacak Türkçe – İngilizce – Almanca)
  • Yürüyüş yolunun tanıtımı

Ayrıca Balıkesri’de Şahinderesi Kanyonu’nda da trekking, hiking ve kampçılık yapabilirsiniz. Diğer outdoor, hiking, trekking, dağcılık, kampçılık…kulüpleri her türlü tanıtım ve etkinlik duyuruları için iletişim sayfamızdaki bağlantılardan bizimle iletişime geçebilir.

Bütün outdoor aktivitelerinde güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video doğru eğitim ve deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi kendiniz ön planda tutun. Her durumda doğadan taraf olun.  Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Aşağıdaki düğmelerden “BEĞEN“ tuşuna basarsanız mutlu oluruz. Yazımızı “PAYLAŞ“ butonuyla paylaşırsanız bizi motive edersiniz.

Advertisements
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et