Bu yazımızda amatör olarak çeşitli Trekking ve doğa yürüyüşü kulüpleri kapsamında doğa yürüyüşü yapacak olan takipçilerimize tavsiyeler sunacağız.

Trekking

Günübirlik Doğa Yürüyüşleri

Doğada yapılan yürüyüşler genelde dağlık, ormanlık, kayalık arazi, dere, tepe gibi patikası olan ve olmayan araziler ile step, alpin çayırlarında yapılmaktadır. Her bölgenin kendine özgü koşulları (iklim, bitki örtüsü, arazi vb.) bulunmaktadır. Bu koşullara göre de aktivitenin yapısı değişiklik göstermekte bazen karlı buzlu alanlar, çöllerin kumul sahaları bazen de sarp taşlık kayalık alanlarda olmaktadır.

Doğa Yürüyüşleri:

Bugün birçoğumuzun Trekking faaliyeti olarak katıldığı etkinliklerde, çekirdek çitleyerek yürüyen yeni başlayanlardan, dağcılara kadar çeşitli seviyelerde insanlarla karşılaşabilirsiniz. Doğrusunu isterseniz bu, biraz da bizim her işte olduğu gibi bu sporu da aslına uygun olarak yapmayı bilmememizden kaynaklanan genel bir özelliğimizdir. Ve hepsinden önemlisi de Doğa yürüyüşleri ile Dağcılık sporunun da birbiri ile karıştırılıyor olmasıdır. 

Hiking Ne Demek?

Günübirlik olarak yapılan doğa yürüyüşlerinin ingilizce karşılığı Hikingdir. Çok daha farklı bir disiplinle yapılagelen Trekking sporunun bir alt dalı da diyebiliriz Hiking ve Doğa yürüyüşleri için. Günlük yürüyüş yani doğada sabah başlayıp akşam biten günübirlik yapılan yürüyüştür.

Trekking Ne Demek?

Her zaman alışık olduğunuz yaşam alanları dışında, kentin park ve bahçelerinden farklı doğal tabiat ortamında, sağlık durumu elverişli her yaştan kişinin bireysel veya takım olarak yapmış olduğu sportif yürüyüş etkinliklerine kısaca doğa yürüyüşü veya moda deyimle Trekking denir. Kamplı etkinlik yani doğada yatılı olarak yapılan yürüyüş ve konaklamalı etkinliklerden oluşmaktadır.

Expedition Ne Demek?

Genellikle doğada zor koşullarda yatılı olarak uzun süreli yapılan yürüyüş ve konaklamalı etkinliktir. Yürüyüşün şekilleri, kuralları ve teknikleri vardır. Yürüyüşler yalnız olabildiği gibi ekip olarak da yapılır buradaki katılımcı sayısı rotanın durumuna bağlı olarak belirlenir.

Başka bir anlatımla doğa yürüyüşleri:

Doğa Yürüyüşü

1. Günübirlik doğa yürüyüşleri:

Bir gün içersinde düzenlenen ve temel amacı doğa konusunda bilgilenme ve farkındalık yaratma olan, sportif yönleri belli bir düzeyi kapsayan etkinliklerdir. Amaç bir hedefe ulaşmak değil, etkinliğin tamamını hedefe dönüştürmektir.

2. Dağ aşma yürüyüşleri:

Uzun süreli doğa etkinliklerini içerir. Hazırlık gerektiren bu etkinliklerde bilgi, deneyim ve donanım önemlidir. Katılımcı temel eğitimlerini almış ve doğa konusundaki algı yeteneğini geliştirmiş olmalıdır. Bu etkinlikler bedensel ve düşünsel yararlarının yanında, çevre koruma bilincinin geliştirilmesi konusunda da büyük önem taşır. Belli bir süreyi kapsar, en az 4 gün ve üzeri olur.

3. Dağ tırmanışı yürüyüşleri:

Belli hedeflere ulaşmak için yapılan özel eğitim ve deneyim gerektiren, performansa dayalı bir yürüyüş biçimidir. Hedefe ulaşmak temel amaçtır, farkındalık sağlamaya yönelik katkısı azdır.

Bu üç başlık temel yürüyüş kurallarını içerse de farklı içeriklere sahiptir. Bunun nedeni bu üç başlık altında yapılan etkinliklerin uygulanmasında farklı yöntemlerin kullanılmasıdır. Örneğin, günübirlik bir yürüyüşte farkındalık yaratmak temel amaçken, dağ aşmada deneyim, bilgi, farkındalık ve dayanıklılık ön plana çıkar. Dağ tırmanışları ise bu üç başlığı da içeren bir yeterlilik işidir.

Doğa Yürüyüşleri Öncesinde Yapılması Gerekenler

Doğa yürüyüşlerini Trekking disiplini ile yapmaya karar verdiğinizde, bu sporu olması gerektiği gibi yapıp yapamama durumunuzu gözden geçirip, doktorunuzdan başlayan bir sağlık taraması sonucunda tıbben uygunluğunuz hakkında bilgi edinmenizde çok büyük fayda var.

Dokturunuzdan gelen olumlu referanslar size moral olarak geri döndüğünde atmanız gereken ikinci adım bu sporu bireysel olarak mı yoksa bir takıma dahil olarak mı yapacağınız konusu olacak ki, hiç acele etmeden dikkatli bir tarama daha yapın alternatifler arasından diyoruz.

Henüz, başlangıç seviyesinde doğaya trekking amaçlı bireysel çıkışları pek tavsiye etmesek de eğer yeterli seviyede Doğa Bilgisi, Yön duygusu, fiziki kondisyon yeterliliğine sahipseniz, zor koşullarla karşılaştığınız anlarda çözümleme beceriniz varsa doğa yürüyüşlerini bireysel olarak da yapabilirsiniz. Ancak burada unutmamanız gerek ana kural doğaya asla tek başına çıkılmaması gerektiğidir.

Orman Yürüyüşü

Doğa Yürüyüşüne Hazırlık

Doğada tek başınıza yapacağınız seyahatlerin sizi olası risklere fazlasıyla açık hale getireceği de aklınızda bulunsun…

Her yürüyüşün kendine özgü kuralları olduğu kadar yürüyüşe katılan kişilerinde dikkat etmesi gereken sorumluluk ve davranış kuralları vardır. Bu nedenle ahenkli ve sağlıklı bir gezinin yürüyüşü için aşağıdaki kurallara dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.

Doğa Yürüyüşü Genel Kurallar

  • Her türlü yürüyüş ekibinin başında bir rehber ve sonunda bir artçı bulunur. Her yürüyüş grubunun bir rehberi vardır. Yürüyüşe katılan her kez tarafından bu kişiler tanınırlar.
  • Rehber; faaliyete katılanlara parkurun durumunu anlatmalı, katılımcılar bilmedikleri bir parkura rehbersiz gitmemeli, mümkünse profesyonel kişilerden ya da yerel halktan yardım almalı, parkurda önceden keşif yapılmalıdır.
  • Grup büyüdüğü zaman bir artçı da grubun en sonunda görev yapabilir. Bu kişinin görevi, grubun gerisinde kimsenin kalmamasını sağlamak, bir sorun olduğunda ilk haberdar olan kişi olarak gerekirse rehbere bilgi vermektir.
  • Yürüyüşe katılan her kişi rehberin ve artçının talimatlarına uymak zorundadır.
  • Yürüyüşe katılan her kişi rehberi geçmemeli ve artçıdan geri kalmamalıdır.
  • Yürüyüş esnasında ekibin temposuna uyulmalı, keyfi durmalar ve yavaşlamalar yapılmamalıdır.
  • Katılımcılar yürüyüşte yüksek sesle bağırarak ve arkaya dönerek konuşmamalı, bu durumlar tempoyu düşürmektedir. Farkında olmadan bölünmeler yaşanmaktadır, dikkat dağılması nedeniyle kaza riski artmaktadır.
  • Mümkün olduğunca doğaya uyum içerisinde çevreye zarar vermeden hareket edilmeli, yanınızda getirdiğiniz hiçbir çöpü orada bırakmayıp çevrenin kirlenmemesine önem verilmeli ve yürüyüşte ortaya çıkan bütün atıklar geri getirilerek yerleşim birimlerindeki çöplere atılmalıdır.
  • Yürüyüşler bazen yorucu olabilir ve çevrenizdeki güzellikleri iyi etüt etmenizi engelleyebilir.
  • Molalar esnasında veya yürüyüşü etkilemeyecek durumlarda kamera, fotoğraf çekimi yaparak ya da etrafı izleyerek doğadaki güzelliklerden faydalanmayı ihmal etmemelisiniz. 
  • Daima kötü koşullar düşünülerek hazırlık ve malzeme temini yapılmalı, belki fazla alacağınız giysi yiyecek ve diğer malzemeler size yük olabilir ama doğada neyle karşılaşacağınızı bilemezsiniz ayrıca grubunuzda ihtiyacı olan birisine de yardımınız dokunabilir.
  • Soğuk ve sıcak hava koşullarına karşı tedbir almak unutulmamalı, üşüdüğünüz zaman sıcak sıvılar içilmeli bu durumlarda insan dışarıdan değil içten daha iyi ısınır. Susamasanız dahi kendinizi zorlamalı ve içeceğiniz sıvının vücut sıcaklığından aşağı olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Genellikle yürüyüşlerde oluşan kazalar dikkatsizlik ve özellikle dönüşlerde acele etmek sonucu meydana gelir. Bu yüzden yürüyüşlerde dikkatli olunmalı hiçbir faaliyet önemsiz değildir ve kişiler tehlikeli durumlarda mutlaka birbirlerini uyarmalıdır.
  • Gezi yeri kadar bu yerde hangi tarih ve iklim şartlarında faaliyet olacağının bilinmesi ve buna göre davranılması gerekir. Kış faaliyeti yapılacak yerin yazın önceden gezilmesi ve iyi bir etüt yapılması daima tavsiye edilir. Dere ve kanyon geçişi olan sulu parkurlara da yazın gitmek yararlıdır. Sulu parkurlarda yanınıza yedek kuru giyecekler alınması ihmal edilmemeli, su geçirmez naylon poşet veya torbalara konularak ıslanmamasına dikkat edilmelidir.
  • Katılımcılar daima rehberin komutlarını duyabilmelidir. Özel durumlarda tek kulaklıkla müzik dinleyebilir ancak bu durum dikkat dağılması ve kaza riskinin artmasına neden olabileceğinden önerilmemektedir.
  • Yürüyüş sırasında keyfe keder durulmamalı hatta mola talep edilmemelidir. Unutmayın sizin her talebiniz diğer kişilere de talep hakkı doğurur. Bu da grubun ilerleyişini geciktirir. Çok önemli durumlar bu konunun dışındadır.
  • Yürüyüş sırasında sigara içilmesi, her iki kulağı da kapatacak şekilde kulaklıkla müzik dinlenmesi yasaktır. İki kulağın kapalı olması kişinin tehlike uyarılarını duymasını engeller. Ayrıca yürüyüşçüler organik atıklar dışında (gömülmeliler) doğada çöp bırakmamalılardır.
  • Kişi, yürüyüş veya mola sırasında gruptan ayrılacağı zaman ya artçıya yada grupta kalan en az bir arkadaşa bilgi vermelidir
  • Yürüyüşçü yürüyüşün bir yarış olmadığını daima hatırlamalı, yürüyüş esnasında birbirlerini geçmeye çalışmamalıdır.
  • Grup düzenini bozucu hareketlerde bulunulmamalıdır.
  • Yürüyüş esnasında çevrenin kirlenmemesine önem verilmeli ve yürüyüşte ortaya çıkan bütün atıklar geri getirilerek yerleşim birimlerindeki çöplüklere atılmalıdır. Bu konuda, doğal atıkların doğada bırakılabileceği yönünde fikirler üretilmektedir. Ancak 20 kişilik bir grubun ardında bırakacağı doğal atıklar, doğanın güzelliğini bozarak, bizden sonra oradan geçecek doğa severleri rahatsız edecek hatta bazı kişilere kötü örnek olabilecektir.
  • Yürüyüşler de iniş/çıkışlar eğimi azaltmak ve zorlanmamak için S harfi çizerek yapılmaktadır. Kestirme yapmak amacıyla grubun rotasını bozmak hem kendimizi gereksiz yere yoracak, hem de grubun sizi izlemesi sonucu rotanın bozulmasına neden olacaktır. Daha da önemlisi sizi izleyen kişiler sizin kadar deneyimli olmayabilir ve bu durum tehlike yaratabilir. Bu nedenle rehberin izlediği rotadan çıkılmamalıdır.
Trekking Kulübü

Doğa Yürüyüşü Ayakkabıları

  • Yürüyüşçünün ayakkabısı yürüyüş sporuna uygun, uzun bilekli, rahat, ayağını vurmayan, yürüyüşçünün ayağına alışmış ve daha önce denemiş kısacası sorunsuz ayakkabı olmalıdır. Kış şartları için su geçirmez olanları tercih edilmelidir.
  • Doğa yürüyüşlerinde kullanılan ayakkabılar mevsimine ve gidilen yere uygun, deri, süet veya kumaş cinsinden, tercihen uzun bilekli, rahat sorunsuz ayakkabılar olmalıdır.
  • Sulu zeminler ve kış koşullarında su geçirmez olan ürünler tercih edilmelidir.
  • İyi bir ayakkabı veya bot doğru büyüklükte değilse sizi sıkıntıya sokabilir.
  • Ayakkabı ve özellikle bot alırken mutlaka denemeli ve genelde yarım numara büyük botlar tercih edilmelidir.
  • Genelde insanların ayakları yürüyüşlerde şiştiği için botu denemeye sabah değil de akşam saatlerinde gitmeniz yararlı olacaktır.
  • Ayaklarınızı ayakkabının içinde iyice öne ittiğinizde, işaret parmağınızın ayakkabının arkasına enine girebilmesi gerekir. Kan dolaşımını engellememesi için ayak parmakları rahatça oynatılabilmelidir.
  • Ayakkabı ayağınıza herhangi bir noktadan belirgin bir baskı yapmamalıdır.
  • Ayrıca ayakkabıyı ilk aldığınızda aralıklı sürelerle giymeniz gerekir, bu özellikle kalın deri ayakkabılarda ayakkabıların açılması, derinin yumuşaması ve ayağınızın şeklini almasına yardımcı olur.
  • Yumuşak ayakkabılarda bu sorun daha az olmakla birlikte ayakkabıların önceden giyilmesi ileride oluşabilecek sorunları önler.
  • Botlarda mümkün olduğunca az dikiş olması ve tek parça deriden üretilmiş olması su geçirmezlik açısından dikkat edeceğiniz önemli noktalardan biridir.
  • Botun etrafına (yan kısmı) eklenilen lastik şerit bant (Çarşak bandı) taşlık çakıllı sahalarda ayağı ve dikişleri dış etkenlerden korur ve su geçirmezliği arttırır.
  • Vibram tabanlı Gore-tex kaplama gövdeli bot ve ayakkabıların tercih edilmesi de yararlıdır.

Doğa Yürüyüşlerinde Beslenme:

  • Molalar sırasında enerji almak için çeşitli yiyecekler yenebilir. Bu yiyeceklerin özellikle karbonhidrat ve glikoz yönünden zengin olmasına özen gösterilmelidir.  
  • Faaliyetlerde kuru üzüm, kayısı, ceviz, fındık, çikolata gibi yiyeceklerin alınması, mineral ve elektrolit dengesini sağlamak için baharatlı tuzlu yiyeceklerin yanında limonlu, vişneli ve benzer mayhoş sıvı içecekler kullanılmalıdır.
  • Yürüyüş sırasında terlemeyle sıvı kaybı fazla olduğundan bunun tamamlanmasına dikkat etmeli, özellikle kıs koşullarında susuzluk hissi az olmasına rağmen kişi kendisini zorlayarak sıvı alması gerekmektedir.
  • Yüksek irtifalara yapılan yürüyüş ve tırmanışlarda da mutlaka sıvı alımını artırılmalıdır.
Trekking

Doğa Yürüyüşlerinde Güvenlik:

  • Bir doğa etkinliğinde güvenlik rehberin bilgi birikimi ve yönlendirmesiyle gerçekleşir.
  • Bu etkinliklerde yürüyüş koşullarının değişmesiyle güvenlik kurallarına uyumu sağlamak rehberin görevidir.
  • Tehlike içeren yan geçişler, hareketli zeminler, sık orman dokusu ve benzeri durumlar rehber tarafından değerlendirilerek gurup denetim altına alınır, bu genellikle tek sıra yürümek demektir.
  • Özel durumların dışında tek sıra yürüyüş yapmak paylaşımı ve gurup motivasyonunu azaltmaktadır. Uygun yollarda karışık yürümek güvenliği tehlikeye atmaz.
  • Doğa yürüyüşlerinde bilinmesi gereken önemli bir ayrıntı sessizlik kuralıdır. Sizler size ait olmayan bir yaşam alanına girdiğinizi unutmayın.

Yürüyüşçüler İçin Gerekli Malzemeler

  • Her yürüyüşçünün mutlaka bir sırt çantası olacaktır.
  • Kişilerin yürüyüş esnasında denge unsuru nedeniyle ve yaralanmalardan korunabilmek amacıyla elleri boş olmalıdır. Bu nedenle diğer spor çantaları düşünülemez.
  • Her yürüyüşçünün çantasında 1 düdük olması, düdükle haberleşme için gereklidir. Nasıl haberleşileceği rehber tarafından yürüyüş öncesi gruba anlatılır

Trekking İçin Gerekli Malzemeler

  • Yürüyüşlerde karlı güneş yansımasının fazla olduğu durumlar ve güneşli havalarda güneş çarpması, cilt yanıkları ve güneş körlüğünden korunmak için şapka, güneş kremi ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
  • Matara, termos veya pet şişelerde en az 1 litre su bulundurulmalıdır.
  • Her yürüyüşçünün çantasında bir öğün yiyecek ve içecek bulunmalıdır.
  • Temel ilk yardım malzemesi ve kişilere gerekli özel ilaçlar.
  • Bir bıçak, çatal, kaşık, bardak, tabak ( Kırılmaz cinsten olmalı, cam eşya konulmamalıdır.)
  • Yürüyüş batonları, baston, veya aynı işlevi görecek sopalar yürüyüş sırasında, dere geçişlerinde ve eğimli arazilerde denge sağlanması açısından faydalıdır.
  • Küçük el feneri, kibrit, dikiş malzemesi, defter, kalem, düdük.
Hiking

Bir doğa yürüyüşü sırt çantasında; 

  • Su kabı (Matara, termos vb.) ve faaliyete göre daha fazla olabilir ama en az 1-2 litre su.
  • Faaliyete göre yetecek kadar (fazlası da olabilir) yiyecek.
  • Çatal, kasık, bıçak, bardak, tabak.
  • İlk yardım malzemesi ve kişisel özel ilaçlar.
  • Çakmak veya kibrit, dikiş malzemesi.
  • Kafa lambası veya el feneri.
  • Defter, kalem, tuvalet kağıdı.
  • Düdük, naylon poşet, güneş kremi.
  • Küçük ip ve güçlü bant ve yapıştırıcı.
  • Telefon, kimlik kartı bulundurulabilir.

Bu liste daha da çoğaltılabilir genel ihtiyaçların dışında örneğin fotoğraf makinası, dürbün, pusula, harita, kolonyalı mendil ve benzeri diğer özel eşyalar alınabilir.

Trekking İçin Gerekli Giysiler:

  • Şapka veya bere (Mevsim koşullarına uygun)
  • Değişmelik yedek fanila ve çorap
  • Yağmurluk, panço, benzeri su geçirmez giysi (Şemsiye olmaz).
  • Doğa Yürüyüşü Giysilerin özellikleri:
  • Yürüyüşlerde kullanılan giysiler; az yer tutan, hafif ancak sağlıklı işlev gören cinsten olmalıdır.
  • Yürüyüşçünün giysileri hareket yeteneğini kısıtlamayan rahat giysiler olmalıdır (Dar streç ve kot pantolonlar doğa aktivitelerine uygun değildir).
  • Yürüyüşçünün üst giysileri önden açılıp kapanabilir düğmeli veya fermuarlı olmalıdır (Dik yakalı ve sıkıcı giysiler giyilmemelidir).
  • İç çamaşır (fanila) yün veya sentetik olmalıdır. Bu malzemeler teri hemen emerek dışarı iletirler ve çabuk kururlar.
  • Üst giysi, vücut ısısını dışarıya verebilen Polar veya GoreTex kumaşlardan yapılmış olmalıdırlar.
  • Yürüyüşçünün çorabı mevsim koşullarına uygun, ayak ile bot arasında tampon görevi görecek nitelikte olmalıdır. Kışın yün çorap kullanılmalıdır.

Doğa Yürüyüşünde Baton Kullanımı:

  • Doğa yürüyüşlerinde kullandığımız baton; çevremizde kullanımını değişik şekilde gördüğümüz değnek, baston türevi fakat işlevi, şekli farklı olan yardımcı malzemelerden birisidir.
  • Uzun süreli, aşırı yorucu aktivitelerdeki en önemli yardımcılardan birisidir. Yapılan çeşitli araştırmalarda baton kullanımının her adımda 5 ile 8 kg. arasında bir yükü bacaklarımızdan aldığı belirtilmektedir.
  • Bir faaliyette baton kullanımını yaklaşık % 25 enerji tasarrufu sağlamaktadır. 
  • Yapmış olduğunuz etkinliğin süresine göre düşündüğünüzde tonlarca yükü taşımaktan kurtulduğunuzu görebilirsiniz. 
  • Yürüyüşte ve dağcılıkta baton kullanmak zarar görmüş eklemlerin iyileşmesini sağlamasa da bu tip kötü rahatsızlıkların önlenmesine önemli bir katkıda bulunabilir.
  • Baton kullanımı eklem sakatlıklarını önlemenin dışında yükün vücudumuzun alt ve üst kısımları arasında daha eşit dağılmasını sağlayarak enerjimizi daha verimli kullanmamızı ve böylece daha geç yorulmamızı sağlar.
Doğada Yürümek

Doğa Yürüyüşleri

Yukarıdaki yürüyüş kuralları genel kurallardır. Dere yürüyüşü, kanyon yürüyüşü, dağ yürüyüşü, gece yürüyüşü gibi farklı yürüyüşlerde ek kurallar veya değişen kurallar mevcuttur. Bu kurallar rehber tarafında her yürüyüş öncesi ya maili ile yada brifing ile yürüyüşçülere aktarılır.

Ve en önemlisi güvendiğiniz rehberle yürüyün. Güvenmiyorsanız yürümeyin, tanımıyorsanız kolay parkurla başlayın. Ama ne olursa olsun yürüyüşlerde yapıcı ve pozitif olun. Huzursuzluk bulaşıcıdır grubun tadını kaçırır ve hiç bir rehberde buna izin vermez.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu