Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak outdoor alanında ihtiyacınız olan bütün bilgileri tek bir sayfada toplayıp kullanıcının hizmetine sunma amacımıza emin adımlarla yürüyoruz.

Bu yazı dizimizde Bıçak (knife) hakkında bilgiler vermeye devam ediyoruz. Bu yazımız Outdoor BIçaklar hakkındaki ikinci yazımızdır. Bıçakların tarihçesi, bıçak çeşitleri, Türkiye’de bıçakçılık, bıçakların kısımlar ve bıçak yapısı ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız ilk yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Bu yazımızda Outdoor bıçaklardan çok fazla bilinmeyenleri tanıtacağız. Kamp bıçağı, av bıçağı, hayatta kalma bıçağı ve taktik bıçaklar hakkında detaylı yazılar yazacağımız için bu yazımızda bunlar hakkında kısa bilgiler verecek ve diğer outdoor bıçaklarını tanıtacağız.

(Outdoor) Doğada Kullanılan Bıçak Çeşitleri,

Outdoor Bıçak
  • Av Bıçakları,
  • Bushcraft Bıçaklar,
  • Çift Ağızlı Bıçaklar,
  • Komando Bıçakları,
  • Kamp Bıçakları,
  • Bel Bıçakları,
  • Çakılar,
  • Askeri Bıçaklar (Kasatura),
  • Kamp Baltaları,
  • Avcı Kamp Bıçakları,
  • Kukri Bıçaklar,
  • Sallama Bıçaklar,
  • Avcı Hançerler,
  • Taktik Bıçaklar
  • Kolye Bıçaklar,

Outdoor Bıçaklarını başka bir sınıflandırmayla şu şekilde sayabiliriz.

  • Açılır- kapanır bıçaklar,
  • Sabit Bıçaklar
  • Kılıfla taşınan bıçaklar
  • Klips ile taşınan bıçaklar
  • Hançerler
  • Palalar
  • Çok amaçlı kullanılan aletli Bıçaklar
  • Çakılar
  • Survivor (Hayatta Kalma Bıçakları)
  • İsviçre Çakıları
  • Fırlatılan Bıçaklar
  • Sabit Bıçak – Sabit bıçak ile katlanır bıçak hem kişisel hem de pratiktir. Avladığınız oyun büyükse ve arazi daha sağlamsa, sabit bir bıçak bıçağı gücü ve güvenilirliği için genellikle daha iyi bir seçenektir.
  • Katlanır bıçaklar – Katlanır bıçaklar, daha kolay taşınabilme ve gizlenebilme avantajına sahiptir. Ayrıca daha güvenli kabul edilirler.
  • Kırpma Noktası – Kırpma noktası bıçak bıçağı ince ve iyi tanımlanmış bir noktaya sahiptir. Bıçağın kendisi nispeten düzdür. Ve bu tip bıçak, Pansuman ve Deri Yüzme için kullanılır.
  • Düşme Noktası – Düşme noktası bıçağının bıçağı kalın ve kavislidir. Hayvanı giydirmek ve deri yüzmek için kullanılır.
  • Skinning Blade – Bu tür bıçaklar, deri yüzme için özel olarak tasarlanmıştır. Bıçak, deriyi etten hızlı ve düzgün bir şekilde ayırır.
Outdoor Fırlatma Bıçak

Türkiye ve dünyadaki outdoor bıçakların çeşitleri genel olarak bunlardır. Tabii olarak bu listelemenin dışında binlerce bıçak türü daha vardır ve bıçak listesi yapmanın sonu da yoktur. Dolayısıyla ana listemizi bu şekilde belirledikten sonra binlerce bıçak çeşitlerine bu listenin alt kategorilerinde yer vereceğiz.

Örnek olarak yukarıdaki listede yer verdiğimiz Taktik Bıçaklar hakkında tıpkı outdoor kelimesinde olduğu gibi literatürde tek bir tanım ve kabul bulunmamaktadır. Taktik bıçak ne demektir diye sorduğumuzda karşımıza şu tanımlar çıkmaktadır:

Taktik Savunma bıçakları, Tactical (taktik) bıçaklar, Kelebek bıçak, Combat (Mücadele Bıçakları), Savunma bıçakları, Tırtılı Bıçak, Fırlatma Bıçağı, Fighting (Dövüş Bıçakları), Ard savunma bıçakları, Özel Kuvvetler bıçağı, Military (Askeri) bıçaklar… Şunu demek istiyoruz ki bıçakları tasnif edip anlamlandırmak kolay yapılabilir ve kesinlik arzeden bir iş değildir. Yukarıdaki sınıflandırma %98 itibariyle Türkiye ve dünya literatürünü karşılamaktadır.

Outdoor Bıçak Türleri

Bir dış mekan outdoor meraklısının bir bıçak satın almaya ve / veya kullanmaya karar verirken seçimlerle boğulabileceği bir durum varsa şuna dikkat etmelidir.  Outdoor bıçak tavsiyesi için doğru adrestesiniz. Bıçak kadar basit bir alet ne kadar basit olursa olsun, bir bıçağın amaçlanan kullanımını ve performansını değiştiren işlevsel farklılıklara sahip birçok varyasyon vardır. Örneğin, yeni yakalanmış bir balığın derisini yüzmek, bir Bowie bıçağıyla denendiğinde oldukça macera olur. Çok amaçlı aletlerden özel bıçaklara kadar, belirli bir durumda hangi bıçağın kullanılacağını bilmek önemlidir. İşte en popüler dış mekan bıçak türlerinden bazılarının biçimi ve işlevi için hızlı bir kılavuz.

Bıçak Şekilleri

Birçok bıçak tipi vardır; İşte kamp ve dış mekan kullanımı için bulacağınız en yaygın olanlardan birkaçı:

Outdoor Bıçaklar
  • Güçlü ve çok yönlü bir düşme noktası bıçağı, çok çeşitli ağır işler ve genel bıçak işleri için mükemmel olan kalın bir uca sahiptir. Bıçağın omurgası uca doğru düşerek kazara delinmeyi azaltan bir şekil oluşturur.
  • Klips uçlu bir bıçak, bıçağın tepesinde ince, keskin bir nokta oluşturan hilal şeklinde bir düşüşe sahiptir. Klips uçlu bıçaklar, delme için idealdir ve titiz, ayrıntılı işler için gelişmiş kontrol sunar, ancak daha geniş düşme noktası bıçaklarının gücünden yoksundur.
  • Ağır hizmet tipi bir tanto bıçağı, sert malzemeleri merak etme, kazıma ve delme için ekstra güç sağlayan köşeli bir uca ve güçlü bir uca sahiptir.
  • İğne uçlu ve mızrak uçlu bıçaklar tipik olarak çift kenarlı ve simetrik noktalara sahiptir. Hayatta kalma durumları için ideal olup, öncelikle delme ve fırlatma için tasarlanmıştır.
  • Koyun ayağı ve Santuko bıçakları yemek hazırlamak için mükemmeldir. Noktaya dik bir şekilde yuvarlanan bir omurgaya sahiptirler ve kesme kenarı, kavisli olmaktan ziyade saptan noktaya düzdür. Bu şekil, uç ile kazara delinme riskini en aza indirirken kesmeyi, doğramayı ve dilimlemeyi kolaylaştırır.

Bıçak Çeliği Malzemeleri

İdeal olarak, bir bıçak bıçağı korozyona direnmeli, uzun süreli kullanımda keskin bir kenarı korumalı ve kolayca keskinleştirmelidir. Bununla birlikte, dikkate alınması gereken bazı ödünler vardır: Daha sert çelik daha iyi bir kenara sahiptir ve pasa karşı daha az dirençlidir, ancak aynı zamanda keskinleştirilmesi daha zordur. Daha yumuşak çelik, daha yüksek korozyon direncine sahip olabilir ve keskinleştirilmesi daha kolaydır, ancak genellikle bir kenarı da tutmaz.

Paslanmaz Çelik

Çoğu bıçak, pas ve korozyona dirençli bir alaşım olan paslanmaz çelikten yapılmıştır. Bıçak bıçakları için kullanılan üç popüler paslanmaz çelik örneği şunları içerir:

420HC: Bu uygun fiyatlı paslanmaz çelik korozyona direnir, kolayca keskinleşir ve adil kenar tutma özelliğine sahiptir.

154CM: Daha yüksek kalite paslanmaz çelik, daha fazla sertlik ve iyi kenar tutuşu için daha yüksek miktarda karbon içerir.

S30V: Birinci sınıf paslanmaz çelik, üstün kenar tutuşu için yüksek miktarda vanadyum (bir bıçağa aşınma direnci ve tokluk ekleyen paslanmaya dayanıklı bir karbür) içerir.

Bıçak Çeliği

Yüksek Karbonlu Çelik

Bazı bıçaklar paslanmaz olmayan yüksek karbonlu çelikten yapılmıştır. Bu bıçaklar olağanüstü sertlik ve kenar tutma özelliğine sahiptir, ancak paslanmaz çelik bıçaklara göre korozyona karşı çok daha savunmasızdır.

Bıçak Sapı Malzemeleri

Genellikle daha iyi kavrama için dokulu ve ergonomik rahatlık için şekillendirilmiş bıçak sapları, amaçladığınız ortama, estetik zevklerinize ve his tercihlerinize uyacak şekilde çok çeşitli malzemelerden yapılmıştır.

  • Ahşap saplar güzeldir ve iyi bir tutuş sağlar, ancak su hasarına karşı hassastır.
  • Plastik saplar ekonomiktir ve su hasarına karşı dayanıklıdır, ancak kaygan olabilir.
  • Kauçuk saplar mükemmel kavrama ve su geçirmezlik sağlar, ancak dayanıklılıktan yoksun olabilir.
  • Paslanmaz çelik ve alüminyum kulplar dayanıklıdır, ancak elinizde soğuk ve kaygan hissedebilir.

Outdoor Bıçak Seçimi

Pek çok hazırlayıcı ve hayatta kalma uzmanı, çoğu hayatta kalma durumu için geçerli olan bir ana kural olduğunu düşünüyor: basitçe, bir bıçağınız olmalı. Ancak tüm bıçaklar eşit yaratılmamıştır ve eldeki görev için yanlış bıçağı kullanmak, işi daha tehlikeli olmasa da çok, çok daha zor hale getirecektir.

Outdoor Bownie Bıçak

İhtiyaç duyduğunuzda kaliteli bir bıçağa sahipseniz şanslı yıldızlarınızı saymanız gerektiği doğru olsa da, en başından doğru bıçağı seçerek hayatta kalma veya başarı şansınızı daha da artırabilirsiniz.

Elinizdeki görev, bir yangın veya barınak yapımı için önemli miktarda odun işlemeyi içeriyorsa, çok daha sağlam bir şeye ihtiyacınız olacak, böylece bıçağınız böyle bir işle gelen doğuştan gelen suistimali kaldırabilir.

Yaşamı tehdit eden el ele karşılaşmalarda iki ayaklı tehditlerle başa çıkmak için optimize edilmiş bir bıçağa ihtiyacınız varsa, seçtiğiniz bıçak muhtemelen ilkinden oldukça farklı görünecektir.

Tüm hazırlayıcıların sevdiği bir şey varsa, o da çeşitli amaçlarla çeşitli teçhizat parçalarının yararlarını tartışmaktır. Hazırlık aletlerinin en sevilen parçalarından biri mütevazı bıçaktır. Herkesin bir favorisi vardır ve herkesin hangi bıçağın sizi SHTF durumunda (SHTF ne demek: “Shit Hits the Fan”, “stuff hits the fan”, S.H.T.F. olduğunda, bir şeyin daha kötüye gittiği anlamına gelir) taşıyacağı konusunda bir fikri vardır. Bazı insanlar taktik bir bıçak önerirken, diğerleri bir hayatta kalma bıçağı tavsiye eder.

Şimdi yapmanız gereken, gereksinimlerinizi değerlendirmek: En olası hayatta kalma durumlarında neyle karşılaşmayı bekliyorsunuz?

Bıçakta, böyle bir denemeyi müzakere etmenize yardımcı olacak ne tür özellikler veya özellikler gereklidir? Doğru soruları sormaya başladığınızda cevap netleşecektir.

Bıçağın Kısımları

Outdoor Bıçaklar ve Parçaları

Nihai hayatta kalma bıçağı, çeşitli görevlerde size en iyi şekilde hizmet edeceğini düşündüğünüz bıçaktır. Güvenilir arkadaşınız olacak bıçağı seçerken akılda tutulması gereken birkaç önemli faktör vardır. Bıçak almaya başladığınızda, aşağıdaki yedi faktörü göz önünde bulundurmanız akıllıca olacaktır.

 1. Outdoor Bıçaklarda Boyut

Bıçağın boyutu, bıçağı ne için kullanabileceğinizi büyük ölçüde etkileyecektir. Daha önce belirtildiği gibi, önyükleme bıçağı maksimumda ortalama olarak yalnızca beş inç uzunluğundadır. Hayatta kalırken, hassas olacak kadar küçük, ancak doğrama gibi daha zorlu görevleri tamamlayacak kadar büyük bir bıçak istersiniz. Aklınızda tutmanız gereken normal uzunluk dokuz ila on bir inçtir, çünkü bu size en geniş kullanım aralığını verecektir. Orta boy aralığı, en iyi hayatta kalma bıçaklarının olduğu yerdir.

 2. Outdoor Bıçaklarda Keskin Kısım

Bıçak Mekanizması

Hayatta kalma bıçağınızı seçerken, bıçağın tasarımına çok özel bir dikkat gösterilmelidir. Katlanır bir bıçak bıçağı alabilirsiniz, ancak kolaylık sağlamak için dayanıklılıktan vazgeçeceksiniz. Sabit bir bıçak, özellikle doğrama, sopalama ve bölme gibi görevler söz konusu olduğunda, dayanıklılıkta çok daha güçlü bir ipucuna sahiptir. Sabit bir bıçak, kötüye kullanım için katlanır bir bıçaktan daha dayanıklıdır. Nihayetinde, hayatta kalmak için çok kullanırsanız katlanır bir bıçak kırılır. Günlük taşıma için harika olsa da, sabit bıçaklı hayatta kalma bıçakları, hayatta kalmanın daha yoğun yanı söz konusu olduğunda herhangi bir katlanır bıçaktan çok daha iyidir.

Gerçek bir hayatta kalma durumuyla karşı karşıya kaldığınızda, muhtemelen bıçağın tamamı (uçtan göbeğe) kullanılacaktır. Bu nedenle, çoğunlukla bir damla veya mızrak tasarımına gitmeyi tavsiye ederim. Bunun nedeni, böyle bir tasarımın ucu bıçağın merkez çizgisinin yakınına yerleştirerek size daha iyi kontrol sağlamasıdır. Ek olarak, bu tür bir tasarım, ucun etrafındaki ağırlığı azaltır ve bu nedenle denge noktası kabzanın yakınında bulunur. Böylece artık daha iyi bir bahşiş kontrolüne sahipsiniz.

3. Tang (Bıçağın sapa giren kuyruğu)

Tang, bıçağın sapa sarılmış kısmıdır. Tam uçlar, kısmi saplar, sıçan kuyruğu sapları ve gizli saplar mevcuttur, ancak hayatta kalmak için en iyi seçenek genellikle tam tang olarak belirtilir. Tam bir sivri uçla, sapın her yerinde metal izlerini görebilirsiniz, oysa diğer üçü sapta o kadar fazla metal göstermez. Bu, dayanıklılıkta büyük bir fark yaratır ve tam sivri uçlu bir bıçak, kısmi veya gizli sivri uçlu bir bıçaktan çok daha sağlam olacaktır.

Tam bir sivri uçlu bıçak, sapın kırılma ihtimalinde kısmi bir sivri uçtan daha iyi kurtarılabilir. Sapı kırık olan kısmi bir sap, tehlikeli olabilir ve kullanılması tavsiye edilemeyebilir, ancak tam bir uç kordona sarılabilir ve sap kırılmadan önce olduğu gibi çalışmaya devam edebilir. Fiyat tam bir keskinlikle yükselir, ancak sonunda dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü artırarak karşılığını veren bir fiyat artışıdır.

4. Bıçak Ucu

Bıçağın ucu çok büyük bir fark yaratabilir. Bıçak için harika bir tasarıma sahip bir bıçak almak cazip gelse de, bıçak benzersiz olmak için fedakarlık yaptığında hissettiğiniz kötülük seviyeleri buna değmez. İyi bir hayatta kalma bıçağı söz konusu olduğunda, muhtemelen bir Cadılar Bayramı aksesuarı olarak daha uygun bir şey aramıyorsunuzdur. Bir mızrak noktasında veya bir düşme noktasında güvenilir ve faydalı bir ipucu bulacaksınız. Daha klasik bir mızrak noktası veya düşme noktası için bir bıçağın korkak stilinden ödün vermek, bıçağınızı nefsi müdafaa için kullandığınızda veya bıçağınızı ince uçlu işler için kullandığınızda daha iyi ücret alacağınız anlamına gelir.

Outdoor Bıçak Seçimi

5. Bıçak Tipi

Kendine özgü yararları ve zararları olan ve kolaylıkla karşılaştırılabilecek üç ana bıçak türü vardır. Çift ağızlı bıçaklar, düz kenarlı bıçaklar ve tırtıklı bıçakların her biri hayatta kalma söz konusu olduğunda kendi güçlü yönlerine sahiptir, ancak belirli görevler için (tahta bölme gibi) düz kenarlı bir bıçak tercih edilir. Düz kenarlı veya tek kenarlı bir bıçağın, kesme gücünü kaybetme endişesi yaşamadan veya elinizi kesip açmadan sopalamada veya ayrıntılı kontrol için kullanabileceğiniz düz bir kenarı vardır. Çift kenarlı ve tırtıklı bıçaklar, dayanıklılık ve kullanışlılıktan ödün vermeden onlara havalı bir görünüm sunarken, düz kenar yine de onlara karşı güçlü bir öneme sahiptir.

6. Tutamak (Sap)

Bıçak, bıçağın bir alet olarak kullanılabilen tek parçası değildir. Sapın ucu, hafif bir çekiç için mükemmel bir alternatif olabilir. En iyi seçenek düz bir popodur, çünkü bıçağınızı çekiç olarak kullanma seçeneğine sahip olmak kazıkları kolayca yere çakmanıza yardımcı olacaktır. Çekiç, sahip olunması gereken yararlı bir araçtır ve bıçağınızı, bir bıçağın yerine geçecek şekilde biçimlendirmek, acil bir durumda taşıyacak veya endişelenecek bir öğenin daha az olacağı anlamına gelir.

Outdoor Bıçak Türleri

7. Çok yönlülük

En iyi hayatta kalma bıçağının bulabileceğiniz en büyük, en tırtıklı bıçak olduğunu düşünebilirsiniz. Sonuçta, bu agresif bıçaklar bunun için yapılmış gibi görünüyor. Bununla birlikte, bir hayatta kalma bıçağının amacında çok yönlü olması gerektiğinden yanılıyorsunuz – yani, doğramadan oymaya, detay odaklı kesme görevlerine ve aradaki her şeyi yapabilmelidir. . Bu nedenle, daha basit, daha küçük, daha basit bıçaklar, genel olarak etli taktik bıçaklardan daha iyi olma eğilimindedir. Bunu balık tutmak gibi düşünün: Balık tutmak için bir dinamit kullanabilirsiniz ve başarılı olabilirsiniz, ama ne pahasına?

Outdoor Bıçak Çeşitleri

Outdoor bıçaklar yukarıda da değindiğimiz gibi doğada kullandığımız bıçaklardır. Aşağıda görüldüğü üzere tanımlar ve kullanım yerleri birbirine çok yakın olan bıçaklar farklı isimlerle de anılabilmektedir. Özellikle kaliteli markalar artık bıçak türünün kendisi gibi algılanan isimlere sahiptir. Outdoor bıçaklarda adlandırmalar da değişebilmektedir, okuyucunun bu bilgileri göz önünde bulundurması gerekmektedir. Kullanım amacına göre çok farklılık gösteren outdoor bıçakları tanıyalım:

Dış Mekan Outdoor Bıçak Çeşitleri

İster avcı, ister balıkçı veya kampçı olun, bir dış mekan bıçağı sahip olunması gereken bir şeydir. Dış mekan bıçakları, hayvanların derisini yüzmekten odun kesmeye kadar çok çeşitli amaçlara hizmet eder. Ayrıca, bazıları tekil bir amaç için tasarlanmış ve diğerleri birçok farklı ihtiyacı karşılayabilecek bir dizi stil ve modelde gelirler. İşte en popüler dış mekan bıçak türlerinden birkaçı.

Hayatta Kalma (Survival) Bıçakları

Survival Bıçak

Bir mücadele bıçağı bir olan hayatta kalma bıçağı, bir ile bıçak en etkin (mesafe filika) çok kısa mesafeden iki veya daha fazla bireyler arasında fiziksel bir karşılaşmada ölümcül yaralanmaya indirebilmek için tasarlanmıştır. Mücadele bıçağı ve hendek bıçak askeri savaş bıçak örnekleridir.

Dövüş Bıçakları (Survival Knives)

Dövüş bıçakları

Dövüş bıçakları, geleneksel olarak, yalnızca kişisel veya göğüs göğüse dövüşlerde kullanılmak üzere olmasa da, özel amaçlı silahlar olarak tasarlandı. Bu amaç tekilliği, başlangıçta dövüş bıçağını tarla bıçağından, dövüş maket bıçağından veya modern kullanımda taktik bıçaktan ayırıyordu.

Taktik Bıçak

Taktik Bıçak

Taktik bıçak, aşırı durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmış bir veya daha fazla askeri özelliğe sahip bir bıçaktır ve bu, bir savaş veya savaş silahı olarak tasarım yeteneği içerebilir veya içermeyebilir. Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, askerlik hizmetindeki dövüş bıçağı, yavaş yavaş hem bıçakla dövüş hem de faydalı rollere uygun, çift amaçlı veya “dövüş-yardımcı” bir bıçak haline geldi. Sonuç olarak, “dövüş bıçağı” ve “taktik bıçak” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Hendek (Siper) Bıçağı

Siper Bıçağı

Birinci Dünya Savaşı’nda, dövüş bıçağının askeri kullanımı, bu çatışmanın siper savaşında yalnızca askeri kullanım için tasarlanmış bir savaş bıçağı olan “siper bıçağı“nın piyasaya sürüldüğünü gördü. Batı Avrupa’da, Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman kuvvetleri tarafından yaygın olarak benimsenen bir çift amaçlı dövüş bıçağı, ismine rağmen aslında genel amaçlı bir savaş ve tarla bıçağı olan Nahkampfmesser (Close Combat Knife) idi. Nahkampfmesser yayaAlman askerlik hizmetinde son derece popülerdi ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Kampfmesser 42 olarak biraz revize edilmiş biçimde yeniden verilecekti.

KA-BAR Bıçak (US Marine)

Ka-Bar Bıçak

İkinci Dünya Savaşı Pasifik çatışmalarında, ABD Ordusu ve Deniz Piyadeleri personeli, savaş bıçağı olarak sık sık palalar, çalı bıçakları, hastane kolordu bıçakları ve bololar gibi orman ve maket bıçakları kullandılar. Bu bıçaklar, ABD Ordusu’nun Bushmaster alayı ve Pioneer savaş mühendisi müfrezesi ve ABD Deniz Piyadeleri’nin Deniz Baskıncı ve Paramarin taburları gibi seçkin veya uzman birimler tarafından özellikle tercih edildi.

1942’nin sonlarında, ABD Deniz Piyadeleri USMC Marka 2 Combat Knife veya Knife, Fighting Utility bıçaklarını kullanmaya başladılar, ancak popüler terminolojide KA-BAR olarak daha iyi biliniyordu.

KA-BAR Birinci Dünya Savaşı dönemindeki ABD savaş bıçaklarından farklıydı; kasıtlı olarak hem savaş hem de maket bıçağı olarak uyarlanmış çift amaçlı bir silah olarak tasarlanmıştı. Ka-bar bıçakları ABD Deniz Piyadeleri’nin savaş bıçağı olarak standartlaştırılmıştır.  

Fairbairn-Sykes Dövüş Bıçağı

Fairbairn-Sykes Dövüş Bıçağı

Buna karşılık, 1941’de Büyük Britanya, savaşta askeri kullanım için özel olarak tasarlanmış en ünlü “saf” dövüş bıçaklarından biri olan İngiliz Fairbairn-Sykes dövüş bıçağını (FS) tanıttı . Darbeli darbeleri (delinme yaraları) vurgulamak için tasarlanmış, keskin sivri uçlu, stiletto tipi bir bıçağa sahip geleneksel tek amaçlı bir dövüş bıçağıdır.

M3 Dövüş Bıçağı

M3 Dövüş Bıçağı

ABD Ordusu, M3 Dövüş Bıçağı’nı 1943’te standart dövüş bıçağı olarak kabul etti. M3, savaş hizmetinde daha önceki Birinci Dünya Savaşı vintage Mark I siper bıçağının yerini aldı. M3, stratejik malzemeleri korumak için tasarımda bazı ödünler verilse de, öncelikle saf bir dövüş bıçağı olarak tasarlandı . Erzak tenekeleri veya cephane kutuları açmak gibi faydalı görevlere adapte edildiğinde, M3 modelinin sınırlamaları hızla belirgin hale geldi.

Bo Randall 14 Bıçağı

Randall 14 Bıçak

Askeri kullanım için tasarlanan Bo Randall’ın 14 Numaralı “Saldırı” Modeli, II. Dünya Savaşı’ndan sonra kullanılan popüler bir dövüş bıçağıydı. Vietnam savaşı sırasında Randall, ABD Ordusunun 94. Tıbbi Müfrezesinde bir Savaş Cerrahı olan Yüzbaşı George Ingraham’dan geri bildirim aldı. Ingraham’ın isteği, mahsur kalmış personeli kurtarmak için düşürülen uçağın gövdesini kesmek için omurgadaki tırtılların ve hayatta kalma teçhizatının depolanmasına izin vermek için içi boş bir sapın olmasıydı. Randall değişiklikleri yaptı ve sonuç, modern hayatta kalma bıçaklarının ilkiydi .

Aircrew Survival Çıkış Bıçağı

Aircrew Survival Çıkış Bıçağı

Aircrew Survival Çıkış Bıçağı’nda (ASEK) görülen tırtıllar, hava mürettebatının, düşen bir helikopterin veya uçağın nispeten ince metal yüzeyini açarak yollarını açmalarına olanak sağlamak için tasarlanmıştır. İşlevsel testere dişleri içeren bu bıçaklar, testere olarak kullanıldığında kesilebilecek parçanın kalınlığını sınırlandıran bıçak uzunluğunun eksikliğinden muzdariptir.

AKM Süngü Bıçakları

AKM Süngü Bıçakları

AKM Tip I süngü (1959 tanıtıldı) devrimci tasarım oldu. Omurga boyunca testere dişli Bowie tarzı (klips uçlu) bir bıçağa sahiptir ve çelik kınıyla birleştirildiğinde çok amaçlı bir hayatta kalma bıçağı ve tel kesici olarak kullanılabilir. Bu tasarım diğer ülkeler tarafından kopyalandı ve ABD M9 süngüsünün temelini oluşturdu.

Bıçağın yeni bir mızrak ucu ve daha etkili bir dövüş bıçağı olmasını sağlayan Bir dış mekan outdoor meraklısının bir bıçak satın almaya ve / veya kullanmaya karar verirken seçimlerle boğulabileceği bir durum varsa şuna dikkat etmelidir.  Bıçak kadar basit bir alet ne kadar basit olursa olsun, bir bıçağın amaçlanan kullanımını ve performansını değiştiren işlevsel farklılıklara sahip birçok varyasyon vardır. Örneğin, yeni yakalanmış bir balığın derisini yüzmek, bir Bowie bıçağıyla denendiğinde oldukça macera olur. Çok amaçlı aletlerden özel bıçaklara kadar, belirli bir durumda hangi bıçağın kullanılacağını bilmek önemlidir. İşte en popüler dış mekan bıçak türlerinden bazılarının biçimi ve işlevi için hızlı bir kılavuz.

Ayrıca sahte kenarında testere dişleri ve tel kesici olarak kullanılmak üzere olağan deliği vardır. K bayonetlerin tel kesme versiyonlarının her biri elektriksel olarak yalıtılmış bir tutamağa ve kının elektriksel olarak yalıtılmış bir parçasına sahiptir, bu nedenle elektrikli bir teli kesmek için kullanılabilir.

Yardımcı Bıçaklar / Çok Amaçlı Alet

Yardımcı Bıçaklar / Çok Amaçlı Alet

Çoklu aletler olarak da bilinen yardımcı bıçaklar, pense, şişe açacağı, makas, tırnak törpüsü vb. Gibi diğer aletlere ek olarak birkaç bıçak içerebilir. Maket bıçaklarının başlıca örnekleri, İsviçre Ordusu bıçakları ve her zaman popüler olan Leatherman’dır. Maket bıçakları, çok işlevli oldukları için balık tutma ve kamp gezileri için harikadır.

“İsviçre Çakısı” olarak da bilinen çoklu aletler, her zaman bir bıçak olarak hareket etmekten daha fazla işleve sahip olmaları bakımından benzersizdir. Leatherman, Wenger ve Victorinox gibi markalar piyasayı köşeye sıkıştırdı ve sürekli olarak işleyişini artırdı.

Günümüzde çok amaçlı aletlerin çoğunda bir bıçak, pense veya makas, çeşitli tornavida başlıkları ve en azından bir konserve açacağı bulunmaktadır. Tüm bu araçlar görevlerini yerine getirirken, onları uygun bir yerde bulundurmanın değiş tokuşu, kullanımlarının genellikle tam boyutlu versiyonlara göre daha zor olmasıdır. Hafif işler için en iyisi olan çoklu aletler, kamp alanındaki görevler için mükemmeldir.

Fileto Bıçağı

Fileto Bıçağı

Bir sonraki gezinizde açık havada balık tutmayı planlıyorsanız, fileto bıçağı gerçek bir gerekliliktir. Genellikle sabit bıçaklı ve 4 ila 9 inç uzunluğundaki fileto bıçakları, hemen hemen her şeyi doğru ve verimli bir şekilde kaplayacak kadar ince ve esnektir. Hangi bıçak uzunluğunun size uygun olduğunu belirlemek, tercih ettiğiniz oyun balığını düşünmek kadar basittir. Örneğin crappie, bluegill veya bass ise, 4 inç’e yakın bir fileto bıçağı, 9 inçlik ekstra büyük bir bıçağa göre daha pratiktir. Hangi özel fileto bıçağını kullanırsanız kullanın, bıçağın paslanmaz çelikten yapıldığından ve kesimlerinizi temiz ve etkili tutmak için yüksek derecede keskinlik sağladığından emin olun.

Stokçunun (Stockman’s) Bıçağı

Stockman’s Bıçak

Stockman bıçağı, çift uçlu geleneksel bir kayma eklemidir. Çoğu, bıçağın kapalı veya açık kalmasına yardımcı olan üç bıçak ve iki yaya sahiptir. Bir Stockman geleneksel bıçağı üzerindeki her bıçağın farklı bir kullanımı vardır. Yiyecek kesmek, itmeli kesme ve testere için koyun ayağı ve eti kesmek için sivri uçlu bıçak gibi günlük işler için klips ucu.

Hayatta kalma bıçakları genellikle mono-filament ipi, iğneler, ilk yardım çantaları, güvenlik düdükleri, kibritler, su arıtma masaları vb. gibi ekipmanlarla doldurulabilen içi boş saplara sahiptir. Bir stokçunun bıçağı veya üç bıçaklı bıçak , üç bıçağı olan çok yönlü bir katlanır bıçaktır: klips, spey ve standart. Bu bıçaklar, mükemmel çok yönlülüğe sahip popüler çok amaçlı katlanır bıçaklardır.

Palalar / Pala Bıçaklar:

Pala

Pala: Şiddet silahı olarak haksız ününe rağmen, bir pala , dış mekan için inanılmaz derecede işlevsel bir araçtır. Machetes, fırçayı kolayca kesmelerini sağlayan ekstra geniş bir bıçağa sahiptir. Ayrıca ateşe odun kesmek ve yiyecek ve sebzeleri kesmek için iyi tasarlanmışlardır.

Boyun Bıçakları

Boyun Bıçağı

Boyun bıçakları , her zaman hafif olmalarına rağmen, çeşitli stillere ve tasarımlara sahiptir. Boyun bıçakları geleneksel katlanır bıçaklara ve cep bıçaklarına harika bir alternatiftir çünkü boyuna sarkan, ceplerinizin ve ellerinizin serbest kalmasını sağlayan bir kılıf veya kılıfla birlikte gelirler.

Not: Outdoor Bıçaklarını tanıttığımız yazı serimiz devam edecektir.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu