Taktik Bıçaklar (Tactical Knives) 1

Advertisements

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor Sayfası outdoor sektöründe yer alan firmaların ve doğada vakit geçirmeyi seven kişilerin outdoor ile ilgili bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Outdoor Bıçakları tanıttığımız serimize devam ediyoruz.

Outdoor bıçak çeşitleri ve bıçak hakkında detaylı bilgi için ve Outdoor bıçakların sınıflandırmaları hakkında bilgi almak için bağlantıları tıklayabilirsiniz. Bu yazımızda ve devam eden birkaç yazıda Outdoor bıçaklardan en fazla bilinenlerden olan taktik bıçaklar hakkında bilgi vereceğiz.

Taktik Bıçaklar:

Outdoor Taktik Bıçaklar

Outdoor Taktik Bıçaklar:

Bıçakları tanıttığımız önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi outdoor bıçaklar bakış açısına, kullanım amacına, yapıldığı malzemeye ve şekline göre yüzlerce farklı kelime ile tanımlanmakta, çoğunlukla bıçak terimleri birbiri ile karışmaktadır.

Taktik bıçak tanımı konusunda outdoor literatüründe net bir uzlaşı ve kesinlik bulunmamaktadır. Fighting ( kavga veya dövüş), Military (Askeri), Combat (Ölümcül Dövüş), Tactical (Taktik) Knives gibi yakın anlamlı terimler kullanılmaktadır. Bazı durumlarda ise zaman içinde yüklenen anlamlar çerçevesinde taktik bıçağın tanımı değişebilmektedir.

Taktik bıçak literatürünün karışıklığı sebebiyle bizim bu yazımızda da anlatım bozukluğu olmasa da başlık karışıklığı olacaktır. Okuyucumuzdan şimdiden özür diliyoruz ve taktik bıçaklar hakkında en detaylı bilgiyi almak istiyorsanız taktik bıçaklar yazı dizimizi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.

Çeşitli Taktik Bıçak Tanımları:

Outdoor Taktik Bıçaklar

Bu yazımızda “Taktik bıçaklar” hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Ancak aşağıdaki listeden de anlaşılacağı üzere bu iş çok kolay değildir. Taktik Bıçaklar hakkında tıpkı outdoor kelimesinde olduğu gibi literatürde tek bir tanım ve kabul bulunmamaktadır. Taktik bıçak ne demektir diye sorduğumuzda karşımıza şu terimler çıkmaktadır:

Taktik Savunma bıçakları, Tactical (taktik) bıçaklar, Kelebek bıçak, Combat (Mücadele Bıçakları), Savunma bıçakları, Tırtılı Bıçak, Fırlatma Bıçağı, Fighting (Dövüş Bıçakları), Ard savunma bıçakları, Özel Kuvvetler bıçağı, Military (Askeri) bıçaklara taktik bıçaklar denilmektedir.

Yukarıdaki geniş ve değişik isimlendirmelerin ışığında taktik bıçağın ne olup ne olmadığının tam olarak net olmadığı söylenebilir. Görüldüğü üzere yüzlerce çeşit outdoor savunma bıçağını içine alan terimlerin hepsine de taktik bıçak denilmektedir. Aşağıda çeşitli yerli ve yabancı kaynaklardan derlediğimiz taktik bıçak tanımlarını veriyoruz.

Taktik Bıçak Nedir?

Bir taktik bıçak aşırı durumlarda kullanılmak üzere farklı tasarıma sahip bir veya daha fazla askeri (dövüş) ile bir bıçaktır. Popüler kullanımda “dövüş bıçağı” ve “taktik bıçak” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmaktadır, ancak taktik bıçak temelde bir silah olarak değil, bir yardımcı araç olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Taktik Bıçak Gelişimi ve Kullanımı:

Bir taktik bıçak aşırı durumlarda kullanılmak üzere farklı tasarıma sahip bir veya daha fazla askeri (dövüş) ile bir bıçak. Popüler kullanımda “dövüş bıçağı” ve “taktik bıçak” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmaktadır, ancak taktik bıçak temelde bir silah olarak değil, bir yardımcı araç olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Taktik Bıçaklar

Taktik Bıçağın Kısa Tarihi

Terimi “taktik bıçak” belirli özelliklere sahip bir göz tanımlamak için 1990’ların ortasında icat edildi. Sabit bıçaklarla ilgili olarak, karakteristikler, korumasız veya paslanmaz çelikten biri ile birleştirilmiş yansıtıcı olmayan bir bıçağı içeriyordu. Bazıları hala pirinç, bazıları ise koruyucular için titanyum kullanırken bazıları siyah zirkonyum kullanıyor. Şu anda zirkonyumun fiyatı hem üreticileri hem de koleksiyoncuları caydırıyor. Fiyat düşerse, korumalar için daha fazla zirkonyum görmeyi bekleyebilirsiniz. Tutamaç malzemeleri, Micarta®, G-10 ve karbon fiber dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere sentetik olmalıdır. Bununla birlikte, bu üçü, günümüzün özel taktik sabit bıçaklarındaki en popüler sap malzemeleridir.

Geçtiğimiz yüzyılda tutamak malzemeleri ahşap, deri rondelalar ve hatta döküm pirinç ve alüminyumdan mevcut sentetiklere doğru gelişti. 90’ların ortasında, öncelikle Micarta kullanıldı. Keten, kağıt ve paçavra Micarta günün temel ürünleriydi. G-10 daha sonra daha fazla renk ve konfigürasyon sunan ortaya çıktı. Geçtiğimiz beş yıl içinde karbon fiber, giderek artan bir şekilde tercih edilen bir sap malzemesi haline geldi.

Yansıtıcı olmayan bıçak, en yaygın olanı kayış saten cilası olmak üzere çeşitli yöntemlerle gerçekleştirildi. Adından da anlaşılacağı gibi, finiş basitçe bir zımpara kayışı kullanılarak uygulandı. Bu, bıçağa yansıtıcı olmayan iyi görünümlü bir yüzey verdi.

Outdoor Taktik Bıçaklar

Taktik Bıçak Tam Olarak Nedir?

“Taktik bıçak” terimi bugünlerde çok çeşitli bıçak türlerini tanımlamak için kullanılsa da, bu terim aslında kendini savunma ve askeri kullanım için özel olarak tasarlanmış bıçaklara atıfta bulunmaktadır. “Taktik bıçaklar” terimi, günümüzün “savaş bıçaklarını” da kapsar. Burada “Taktik” bıçak için bazı tasarım önerileri sunuyorum, ki bu bazı tartışmalara yol açacaktır.

Taktik bıçak bıçağının iki işlevi yerine getirmesi gerekir; kesmek (veya kesmek veya dilimlemek); ve nüfuz etmek (veya bıçaklamak veya delmek). (Bunun bir örneği bu kitabın başka bir bölümünde “Çamur Lastik Cinayeti” başlığı altında anlatılmıştır). Güçlü ve sağlam bir bıçak şeklinin gerekliliği her “Taktik” bıçakta açıktır.

Taktik Bıçak Nedir? sorusunun cevabını bulabilmemiz için taktik bıçakların özelliklerinden bahsetmemiz gerekiyor. Taktik bıçaklar

  • Sentetik, tutamaklar (genellikle)
  • Yansıtıcı olmayan bıçak kaplaması (genellikle)
  • Zor ve / veya hızlı kullanım için tasarlandı
  • Estetik askeri amaçlara başvurur
  • Spyderco’nun kurucusu Sal Glesser bir keresinde, bıçağa ihtiyaç duyduğunuzda yanınızda olan herhangi bir bıçak taktik bıçaktır demişti.
  • Bazıları ilk taktik katlama bıçağını özel bıçakçı Bob Terzuola’nın yaptığını söylerken, diğerleri Ernest Emerson’ın yaptığını söylüyor.

Taktik Bıçak Tanımı

“Taktik bıçak” terimi, belirli bir bıçak türünü tanımlamak için kullanılan, genellikle askeri veya savaşa yönelik bir silahı ifade eden, anlaşılması zor bir tanımdır.

Bana taktik bıçağın “Godfather” adı verildi, ancak aslında hiç kimsenin adı veya türü yaratmadığını söyleyeceğim. Yıllar içinde gelişen ve birçok profil, boyut ve süs eşyası alan taktik tip bıçakların birçok katkısı olmuştur.

Outdoor Taktik Bıçaklar

Tutarlı bir tanım üzerinde çok düşündüm ve bir tasarımın “Taktik” olarak adlandırılması için birkaç temel gereksinime karar verdim. Öncelikle taktik bir bıçak hayatta kalmak için bir araçtır. Bu şu anlama gelebilir:

İnsan ya da canavarla yaşanan düşmanca bir durum, ormanda, ormanda ya da çölde zorlu bir zaman, bir ipi, kordonu ya da başka bir dolaşımı hızla keserek kendini ya da başka birini özgürleştirme ihtiyacı. Bu tür durumlarla teknelerde, kaya tırmanışlarında, kampta, parkta gezinirken, bir caddede veya hemen hemen her yerde karşılaşılabilir ve genellikle çok az veya hiç uyarı olmadan kendilerini gösterirler.

Taktik Bıçakların Kullanma Amacı Nedir?

Taktik bıçak, birden fazla işlev veya özellik göz önünde bulundurularak tasarlanmış ve genellikle aşırı durumlarda kullanılan bir bıçaktır. Bazen taktik bir yardımcı araç olarak adlandırılan taktik bir bıçak, öncelikle bir silah olarak değil, belirli bir amaç göz önünde bulundurularak bir yardımcı araç olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır, ancak sonuçta her ikisi olarak da kullanılabilir. Yüksek kaliteli bir taktik bıçak, ekstrem durumlara giderken yanınızda taşımak için harika bir öğedir.

Taktik bıçaklar pilotlar, ordu, polis ve itfaiye personeli, EMT’ler, SWAT üyeleri ve ayrıca günlük açık hava meraklıları, avcılar, kampçılar ve hayatta kalanlar tarafından kullanılır.

Outdoor Taktik Bıçaklar

“Taktik” denilen bazı kanat profilleri bence bu amaçlara uygun değil. Popüler Karambit Kılıcı veya koyun ayağı profilleri, silahları kesmek kadar ölümcüldür, ancak penetrasyonda daha az etkilidir. Ayrıca, bir Karambit noktasının hassasiyeti, hayvan postları, deri giyim vücut zırhı veya lastikler gibi zorlu hedeflere ciddi bir şekilde nüfuz etmeyi engeller.

Katlanır Taktik Bıçaklar:

Taktik bıçak, katlama veya sabit bıçak, kullanılabilir bir tavırla anında erişilebilir olmalıdır. Bir klasör için, orijinal Spyderco / Sal Glesser tasarımından sonra genellikle güvenli bir cep klipsi kullanılır. Cep klipsinin birçok yinelemesi vardır, ancak tümü, bıçağın hızlı geri alma ve yerleştirme için el cebinde rahatça taşınmasına izin verir. Tek elle açma özelliği de temel tasarım öğesidir, çünkü diğer el genellikle kesilecek bir nesneyi tutmakla, bir ipe asılarak düşmanı savuşturmakla veya merdiveni savuşturmakla meşgul olur.

Katlanan bir bıçağın doğası gereği, genellikle bir dövüş sırasında geri çekilmesi ve kılıcının konuşlandırılması gerektiği anlamına gelir – bir dövüş sırasında pratik olmayan bir manevra. Bıçak dövüşü öğrencileri ayrıca, herhangi bir kilitleme mekanizmasının başarısız olabileceğini ve katlanır bir bıçağın, kilit gücünden bağımsız olarak, sabit bıçaklı bir savaş bıçağı kadar güvenilir olamayacağına da dikkat çekiyorlar.

Taktik Bıçak Kullanımı

Katlanır bıçaklar, nadiren, birincil olarak dövüş bıçakları veya savaş bıçakları olarak kullanılmak üzere tasarlanırlar. Bununla birlikte, birçok ordu ve askeri örgüt, silah olarak kullanılması amaçlanmayan, ancak askeri personelin yanı sıra sivillere de hitap eden taktik özelliklere sahip katlanabilir “faydalı” bıçaklar çıkardı. Buna Alman Mercator “Black Cat” katlanır maket bıçağı, Alman Luftwaffe Fallschirmjäger-Messer , İngiliz Ibberson 2. Dünya Savaşı yerçekimi bıçağı ve yine paraşütle kullanılmak üzere tasarlanmış ABD 2. Dünya Savaşı M2 otomatik basma düğmeli maket bıçağı dahildir.

Taktik Bıçakların Gelişimi

Birçok sivil katlanır bıçak, genel amaçlı kullanım bıçakları olarak kullanılmak üzere hem siviller hem de askeri personel tarafından özel olarak satın alınmıştır. Bunlar arasında olan Buck Bıçaklar ‘ Model 110 Katlama Hunter, bir Lockback katlama bıçağı. Başlangıçta bir av bıçağı olarak pazarlanan Model 110, askeri ve deniz kuvvetleri personeli ile halat kesmek, çemberlemek, koşum takımları, arma ve çeşitli diğer görevler için bir yardımcı veya acil durum bıçağı olarak kullanıldı.

Outdoor Taktik Bıçaklar

Taktik Bıçak Üretimi

Özel bıçak üreticileri, hem siviller hem de askeri personel tarafından özel olarak satın alınması için benzer bıçaklar yapmaya başladı. Taktik bıçak yapan ilk yapım şirketi, 1979’da Özel Kuvvetler Albay James N. Rowe’dan gelen girdiyle ordu için tasarlanmış SERE modeliyle Al Mar Knives oldu.

1990’lara gelindiğinde, taktik katlanır bıçak satışları keskin bir şekilde arttı ve birçok büyük silah ve bıçak şovunda düzenli olarak yeni tasarımlar tanıtıldı. “Taktik” katlanır bıçağın eleştirmenleri, tasarımın amaca yönelik sabit bıçaklı bir savaş bıçağı veya dövüş bıçağıyla karşılaştırıldığında bireysel dövüş için pek uygun olmadığına işaret ediyor.

Bu bıçaklara olan talebe yanıt olarak, üretim şirketleri seri üretilen taktik katlanır bıçaklar sundu. “Taktik” katlanır bıçağın eleştirmenleri, tasarımın, amaca yönelik sabit bıçaklı bir savaş bıçağı veya dövüş bıçağıyla karşılaştırıldığında bireysel dövüş için pek uygun olmadığına işaret ediyor.

Bıçak uzunlukları 3 inçten 12 inç uzunluğa kadar değişiyordu, ancak çoğu ABD Yargı Bölgesinde yasal nedenlerden ötürü en tipik modeller bıçak uzunluğunu hiçbir zaman 4 inç’i aşmadı. Bıçakçı Bob Terzuola, “Taktik Klasör” ifadesini icat etmekle tanınır.

Taktik Bıçakların Özellikleri

Taktik bıçaklar şık, basit ve etkilidir; işler zorlaştığında güvenmek isteyeceğiniz bir şeydir.  ABD Donanması SEAL ekipleri, çok çeşitli hedeflere sahip görevlerde gizli yerlere konuşlandırıldığında, taktik bıçaklar yanlarındadır. Taktik bıçaklar, savunmadan daha fazlası düşünülerek tasarlanmıştır; taktik bıçaklar her durumda kullanılmak üzere üretilmiştir. Geceleri bir yağmur fırtınasında paketleri açmak veya kalın bir kordonu kesmek gibi evin etrafındaki sıradan işlerle uğraşmak için mükemmeldirler.

İster karanlık ormana paraşütle atlıyor olun, ister evin içinde güvenilir ve güzel bir araca ihtiyacınız olsun, gitmenin tek yolu taktik bir bıçaktır.

Taktik Bıçakla Tetikte Olursunuz: Taktik bıçaklar, hayattaki beklenmedik anlar için büyük bir “sigorta” dır. Muhtemelen asla bir saldırganla karşı karşıya kalmayacaksınız ve kendinizi bir hayatta kalma bıçağıyla savunmak zorunda kalmayacaksınız. Ancak, muhtemelen kamp yaparken veya avlanırken bir tane kullanmanız gerekecek.

Taktik Bıçakların Parçaları

Outdoor Taktik Bıçaklar

Taktik Bıçaklarda Sap?

“Tang” terimi, bıçağın, bıçağın sapı veya tutamağı tarafından kaplanan veya bununla çevrelenen kısmını ifade eder. “Tang” yani bıçağın sapa giren kuyruğunun şeklidir. Çelik kuyruk kabza ile aynı genişlikte en sona kadar uzanıyorsa bu tip bıçaklara “Full tang” denir. Bu tip bıçaklarda kabzanın altından ve üstünden çeliği görebilirsiniz.

Bıçaklar birkaç farklı tipte veya stilde gelir. Tam tang, bıçağın sapın tüm uzunluğu boyunca uzandığı anlamına gelir. Yarım tang, bıçağın yalnızca kısmen sapın içine uzandığı anlamına gelir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka tür saplar da vardır: sapın bıçağa takıldığı ve çıkıntının aslında sapın veya tutacağın şeklini aldığı, kapsüllü bir sap; tangın aslında tutamağa itildiği itme tangı (bir itme ucu yarı veya tam tırnak olabilir); bıçağın içi boş bir tutamağa vidalandığı gizli sap; ve çıkıntının olduğu fare tangı, sapın içine sadece bir inç kadar uzanır.

Tam Tang Bıçağı Nedir? Yüksek kaliteli bir bıçak için alışveriş yaparken temel kural, sap ne kadar uzun olursa, bıçağın o kadar sağlam ve güvenilir olacağıdır. Tam bir sivri uç, sapın tüm uzunluğunu uzatan bir bıçağa sahip olduğundan, bıçak bıçağı daha güvenlidir ve arkasındaki sapın ekstra gücüne sahiptir. Sap da iyi işlendiğinde, bu paket çok güçlü bir bıçak oluşturur.

Outdoor Taktik Bıçaklar

Tam bir keskin bıçakta, sap veya kavrama aslında bıçak şekline ve dış hatlarına uyar. Bu, bıçağın gücüne katkıda bulunan çoğunlukla tek parça olduğu anlamına gelir.

Kemik, ahşap, geyik, Titanyum veya insan yapımı malzemeler dahil olmak üzere çeşitli farklı malzemelerden yapılabilen sap, tipik olarak sapa vidalar veya başlıklar kullanılarak tutturulur. Ayrıca askeri para kordonu, örgülü deri veya diğer malzemelere sarılabilir. Tam bir sivri uç, satın alabileceğiniz en güvenli yapılı bıçaktır.

Genellikle bir bıçağın tam bir sivri uçlu bıçak içerip içermediğini belirlemenin yolu kulp, dipçiği veya uç kapağını incelemektir. Bıçak tüm uzunluğu uzatırsa, genellikle bir şekilde kulpla tutturulacaktır. Bıçak kalınlığı da tam keskin bıçaklar için önemlidir. Bıçak ne kadar kalın olursa, bıçağınız keserken veya çekiçlerken veya test ederken o kadar güçlü ve daha kararlı hissedecektir.

Bir bıçağın tam bir sivri uçlu bıçak içermesi, bunun daha güçlü bir bıçak olduğu anlamına gelmediğini unutmayın. Ancak gücün temeli oradadır.

Taktik Bıçakta başka hangi Özellikleri aramalıyım?

Günümüzde pek çok farklı bıçak türü ve stili varken, neye bakılacağını ve neye bakılacağını bilmek zor. Piyasada dikkat etmeniz gereken çok sayıda ucuz bıçak var. Yalnızca kaliteli markaları, kanıtlanmış bir geçmişi olan şirketleri ve genel olarak harika ürünleri arayın. İnternetten satın almak için 5 dolarlık ucuz bir bıçak bulabilirsin, ama ödediğin kadarını alırsın. Asla bu kadar ucuz bir şeyin bağlı olduğum şey olmasını istemem.

Alışveriş yaparken her zaman bıçak incelemelerini ve kişisel görüşleri okudum ve kesinlikle yüksek kaliteyi takdir ediyorum. Yıllar boyunca sahip olduğum bıçakların çoğu hala saklıyorum. Başından itibaren ona iyi bakarsanız, kaliteli bir bıçak size ömür boyu dayanır. Ucuz olanlar genellikle teste tabi tutulduğunda bozulur. Kötü durumlarda, ucuz bıçakları arızalandığında insanların yaralandığını gördüm, bu yüzden o tuzağa düşmeyin. Bir sonraki bıçağınızı satın alırken aramanız gereken bazı özellikler.

Taktik Bıçaklarda Ergonomi

Bu, taktik bıçak tasarımının en önemli yönlerinden biridir. Ergonomi nedir? Basitçe söylemek gerekirse, bıçağın elinizde rahat hissetmesi gerektiği anlamına gelir ve ayrıca kullanıldığında ve stres altına alındığında. Bıçak hiçbir şekilde doğal hissetmemelidir. Aşırı basınç uygulandığında keskin kenarlar veya sıkışmalar hissetmemelisiniz. Tutuşta kontrollü bir hisle elinizin bir uzantısı gibi hissetmelidir. Deneyimli bir bıçak tasarımcısı, yeni bir bıçak oluştururken tüm bu faktörleri dikkate alır. Seçtiğiniz bıçağın doğal ve tam oturması çok önemlidir. Çok büyük veya çok küçük bir tane istemezsiniz, bu yüzden ergonomik tasarımın sizin için doğru olduğundan emin olun.

Taktik Bıçaklarda Boyut

Outdoor Taktik Bıçaklar

Daha büyük bıçaklar her zaman daha iyi değildir. Amaca yönelik olmaları gerekir ve taktik bıçak kullanımı, gerçekleştirilmesi gereken görevi yansıtmalıdır. İhtiyacın daha sonra bıçağı yumruklamaksa, bir pala taşımak istemezsin. Daha büyük bıçaklar daha ağırdır ve her zaman ihtiyaç duyulan şey değildir. İş için doğru bıçağı seçin. Bıçak elinize doğal bir hisle rahatça oturmalıdır. Bıçak uzunluğu ve sap uzunluğu, bıçak bıçağının kalınlığı kadar dikkate alınması önemlidir.

Taktik Bıçaklarda Kullanılan Malzemeler

Bahseteceğim iki tür malzeme var, bıçak ağızları ve kulplar. Bıçak bıçakları çeşitli çelikten üretilir ve bu kadar çok seçenek nedeniyle bir bıçak için en iyi bıçak malzemesinin hangisi olduğunu belirlemek her zaman zordur. En temel elementlerine ayrılan çelik, demir ve karbon ve diğer birkaç elementin (kükürt, manganez, silikon ve fosfor) birleşimidir. Çoğu bıçakta ek elemanlar bulunur, bu da onları alaşımlı çelik yapar. Herhangi bir iyi bıçak şirketi, bıçaklarını yaparken kaliteli çelikler kullanıyor, bu nedenle diğer markalarla aynı kalite standartlarına sahip olmayan düşük metallere sahip oldukları için Pakistan veya Çin’den gelen bıçaklardan kaçının.

Çeşitli Taktik Bıçaklar

Kaliteli Paslanmaz Çelik ve yüksek karbonlu metaller, bıçak üretiminde en popüler seçeneklerdir. Titanyum veya hatta seramik bıçaklı bazı özel bıçaklar bulacaksınız. Bunlar genellikle özel kullanımları olan özel amaçlı bıçaklardır. Tüplü dalış veya aşındırıcı ortamlar için kullanılanlar gibi bıçaklar.

Taktik bıçak, kullanıcının “taktiksel” sorunları çözmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir bıçaktır. Bu tür sorunların insan tarafından yaratılmış bir doğası olduğunu söyleyebilirsiniz.

Bu sorunlar, bıçağın kendini savunma silahı olarak kullanılmasını gerektiren bir saldırı şeklini alabilir veya bir tel engel veya engel, kırılması gereken bir pencere, ağır çivi veya zımba gibi başka bir sorun olabilir. Sandık kapat veya başka bir şey.

Tipik taktik bıçağınız genellikle orta ila büyük yapı arasında değişir. Kural olarak, hayatta kalma ve önemli miktarda ahşabı işlemek için tasarlanmış diğer bıçak türlerinde olduğu gibi aşırı kalın veya aşırı ağır değildirler.

Hayatta kalma bıçakları genellikle, emniyet kemerleri veya yük taşıyan yelekleri kesmenin hilesi olan girintili, hilal şeklinde bir çizgi veya dokuma kesiciler veya pencereleri kırmak için mükemmel olan kısa, keskin konik Tek bir darbe ile saplamalar gibi bunlara entegre edilmiş ikincil araçlara sahiptir. Tüm bu özelliklerin amacı, bıçağı kullanan kişinin taktik ortamlara özgü sorunları çözmesine yardımcı olmaktır.

Taktik Bıçaklarda Tasarım

Genel olarak herhangi bir marka, model veya tarzdaki herhangi bir taktik bıçakta bulunmanıza güvenebileceğiniz bir özellik, ince, kaygan ve “takılmayan” bir bıçak tasarımıdır.

Nokta geometrisi genellikle bıçaklama için optimize edilmiştir ve bıçağın geri kalanı, geri çekilme direnci en aza indirilecek şekilde tasarlanmıştır. Bir taktik bıçağı bir düşmana veya sadece sıkışması için delinmesi gereken bazı cansız nesnelere sokmak işe yaramaz!

Taktik bıçaklarda ortak olan bir diğer özellik, koşullar ve görev ne olursa olsun bıçağı kullanıcının eline az çok kilitleyecek agresif bir şekilde oyulmuş veya dokulu bir saptır.

Bu, genellikle uzun süreli kullanım için bir maliyete neden olur, çünkü bu tür tutamaç veya ölçek tasarımlarının sıcak noktalara ve kabarcıklara neden olması muhtemeldir. Bu, bıçak tasarımının tüm unsurlarında olduğu gibi, kısa süreli, yüksek yoğunluklu kullanım süreleri için tutuşu en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan bir değiş tokuştur.

Outdoor Taktik Bıçaklar

Anahtar Taktik Bıçak Özelliği: Yansıtıcı Olmayan Kaplama

Diğer bir yöntem ise kum püskürtmedir. Yansıtıcı olmayan bir yüzey sağlarken, bu teknikte bir sorun vardı. Kum, çelikte mikro çukurlar oluşturdu. Çukurlar nemi tuttu ve bıçakta paslanmaya neden oldu. Bu, kumun, çukurlar bırakmayan ve daha düzgün, düz gri, yansıtıcı olmayan bir yüzey oluşturan silikon cam boncuklarla değiştirilmesine yol açtı.

Taktik Bıçak Taşımak:

Kılıflardaki sabit bıçaklar veya keselerdeki cep bıçakları, güvenli bağlantılara ihtiyaç duyulduğundan çekme sırasında daha yavaş olma eğilimindedir. Asma kancaları, özel giysi cepleri vb. Gibi diğer taşıma tasarımları yararlı olabilir, ancak güvenli bir cep klipsi olmadan, öznel “Taktik” ölçeğinde puanları çıkarırım.

Taktik Bıçak

“Taktik” bıçak her pozisyonda elde rahat olmalıdır. Keskin köşeler ve kenarlar, aşırı derecede çıkıntı yapan parmak olukları, şiddetli eğriler ve dekoratif tümsekler, bıçağın ters yönde veya bazen garip, ancak gerekli konumlarda tutulmasını engelleyebilir veya engelleyebilir.

Bıçağın kullanılabileceği her durum öngörülemez, bu nedenle eldeki her olası pozisyona izin verilmelidir. Ek olarak, elin bir penetrasyon hareketinde ileri kaymasını önlemek için parmaklar için bir miktar minimum koruma sağlayan bazı tasarım öğeleri kullanılmalıdır.                                                        

“Taktik” bir bıçak için iyi bir kavrama çok önemlidir. Böyle bir bıçak, sabit veya klasör tasarlanırken “ıslakken kaygan” dikkate alınmalıdır. Parlak parıltı, parıltı ve schmaltz, kavranabilirliği azaltma eğilimindedir ve bundan kaçınılmalıdır. Destekler, süslü çelikler veya renkli, sanatsal eklemeler gibi dekorasyon veya süslemeler, el konforunu, erişilebilirliği veya tutuşu azaltmadıkları sürece “Taktik” bıçağın tasarımı ve tanımı için önemsizdir.  

Not: Outdoor Bıçaklarını tanıttığımız yazı serimiz devam edecektir.

Bütün outdoor aktivitelerinde güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video doğru eğitim ve deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi kendiniz ön planda tutun. Her durumda doğadan taraf olun.  Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Aşağıdaki düğmelerden “BEĞEN“ tuşuna basarsanız mutlu oluruz. Yazımızı “PAYLAŞ“ butonuyla paylaşırsanız bizi motive edersiniz.

Advertisements
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et