Hayatta Kalma Bıçağı (Survival Knives) 1

Advertisements

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor Sayfası outdoor sektöründe yer alan firmaların ve doğada vakit geçirmeyi seven kişilerin outdoor ile ilgili bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Outdoor Bıçakları tanıttığımız serimize devam ediyoruz. Bu yazımızda hayatta kalma bıçaklarını detaylı olarak tanıtacağız.

Hayatta Kalma /Survival Bıçaklar

Outdoor bıçak çeşitleri ve bıçak hakkında detaylı bilgi için ve Outdoor bıçakların sınıflandırmaları hakkında bilgi almak için bağlantıları tıklayabilirsiniz. Bu yazımızda ve devam eden birkaç yazıda Outdoor bıçaklardan en fazla bilinenlerden olan taktik bıçaklar hakkında bilgi vermeye devam ediyoruz. Taktik Bıçaklar hakkındaki ilk yazımızı okumak için bağlantıyı, taktik bıçak çeşitlerini tanıttığımız ikinci yazımız ve taktik bıçak alacaklara tavsiyeler içeren üçüncü yazımızı okumak için bağlantıları tıklayınız.

Hayatta Kalma Bıçağı Nedir?

Hayatta Kalma Bıçakları

Hayatta kalma bıçakları, sert dış mekan outdoor insanları tarafından kullanılan nihai bıçaktır. Hayatta Kalma Bıçağı outdoor ve av literatüründe çeşitli adlarla anılmaktadır. Türkçe’de Survival Bıçak, Hayatta Kalma Bıçağı, Bushcraft Bıçak gibi adlandırmaların yanında hayatta kalma bıçağı için Komando Bıçağı ve Rambo Bıçağı tabirleri de kullanılmaktadır. Hayatta Kalma Bıçağı denildiğinde bu tanımların hepsini kapsayan bıçağı kastediyoruz.

Bu bıçaklar genellikle paslanmaz çelikten veya karbon çelikten yapılmış büyük bıçaklara sahiptir. Hayatta kalma bıçakları, kalın ağaç dallarını kesmek, ip/sarmaşık kesmek, ateş yakmak ve en kötü durumda kendini vahşi bir hayvandan korumak gibi bir dizi görev için kullanılabilir.

Daha önce “Rambo” filmini izlediyseniz, bir hayatta kalma bıçağının neye benzediğini zaten tam olarak biliyorsunuzdur. Birçok askeri şube tarafından çıkarılan hayatta kalma bıçağı, herhangi bir ciddi açık hava maceracı için çok önemlidir.

Tipik olarak, bıçakları herhangi bir kırılma olasılığını önlemek için yerinde kilitli, kalın ve sağlamdır. Katlanmadıkları ve taşınabilir olmaları gerektiğinden, genellikle yalnızca 4 ila 6 inç uzunluğundadırlar.

Ancak nispeten kompakt boyutun sizi aldatmasına izin vermeyin. Hayatta kalma bıçakları son derece sağlamdır ve tırtıklı kenarları ile odun kesmek, hayvanları sindirmek ve derilerini yüzmek, tuzaklar yapmak ve hatta nefsi müdafaa için kullanılabilirler (sadece askerler için). Uzun, yorucu bir açık hava yolculuğuna çıkıyorsanız ve çok amaçlı bir bıçağa ihtiyacınız varsa, hayatta kalma bıçağı gitmenin yoludur.

Survival Bıçak:

Bushcraft Bıçak

Hayatta kalma bıçakları ABD savaş pilotlarına bir kitin parçası olarak verilen bir bıçaktır. Çoğu askeri havacılık birimi, uçaklarının düşman hatlarının gerisinde düşürülmesi ve mürettebatın hayatta kalmalarını, kaçışlarını ve kurtarmalarını kolaylaştıracak araçlara ihtiyacı olması durumunda pilotlarına bir tür hayatta kalma bıçağı verir.

Hayatta kalma bıçakları yakalama, deri yüzdürme, ağaç kesme, ahşap oymacılığı ve diğer kullanımlar için kullanılabilir. Avcılar, yürüyüşçüler ve açık hava sporu (outdoor) meraklıları hayatta kalma bıçakları kullanır. Bazı hayatta kalma bıçakları ağır ve kalındır.

Diğer hayatta kalma bıçakları, daha büyük bir hayatta kalma kitinin parçası olarak ağırlıktan ve hacimden tasarruf etmek için hafiftir veya katlanır. İşlevleri genellikle bir av bıçağı olarak hizmet etmeyi içerir. Kibritler veya benzeri küçük eşyalar için saklama alanı olarak kullanılabilen içi boş kulplar gibi özellikler 1980’lerde popülerlik kazanmaya başladı.

Hayatta kalma bıçağının Kökenleri

19. yüzyılın sonlarından önce, dışarıda yaşayanlar ve askeri personel kasapların kullandığı bıçaklardan çok farklı olan bıçakları kullanmıyordu. Bıçaklar nispeten ince ve kolları artık perçinlenir iki tahta bloklardan daha sık idi. 19. yüzyılda ağaç testeresi veya balık pulu kazıyıcı olarak kullanılmak üzere bıçaklarda tırtıllar ortaya çıktı. Yüzyılın başında, Webster L. Marble modern “av bıçağı” konseptini tanıttı.

Bu bıçaklar daha ağır bıçaklar, çapraz korumalar ve pomeller içeriyordu. Minyatürleştirilmiş Bowie bıçaklarına çok benziyorlardı. Bu bıçaklar, palalar ve bololar ile birlikte, en azından 1930’larda ordu, kaşifler ve açık hava adamları tarafından kullanılan hayatta kalma bıçakları oluşturuyordu.

Hayatta Kalma Bıçak

Bazı askerler (Finlandiya, Çin Halk Cumhuriyeti, Büyük Britanya, Almanya, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri dahil), yayınladıkları tüfeklerle birlikte kullanılan süngüyü hayatta kalma bıçağı özelliklerini içerecek şekilde yeniden tasarladı.

Tarihsel olarak, süngüler, öncelikle bir tüfeği itici bir silaha dönüştürmek ve yalnızca ikincil olarak (eğer varsa) bir tarla bıçağı olarak çalışmak üzere tasarlandıkları için, tarla bıçağı olarak yetersiz işlev görmüştü. Yeni modeller, bir tüfeğin namlusuna takılmaya devam ederken, sıradan görevler için daha kabul edilebilir şekilde çalışır.

Hayatta Kalma Bıçağı

Hayatta Kalma Bıçağının Özellikleri

  • Hayatta kalma bıçakları, tuzak kurma, dal kesme, odun oyma ve hayvanların derisini yüzme gibi işler için tasarlanmıştır.
  • Hayatta kalma bıçaklarının çoğu, 10 cm ila 20 cm (3,9 – 7,9 inç) uzunluğunda ve tam kalın bir sivri uçlu sabit bıçaklara sahiptir.
  • Aitor, Lile, Parrish, Randall veya Reeve tarafından yapılan hayatta kalma bıçakları, kullanıcının sapta ek ekipman depolamasına olanak tanıyan oyuk saplara sahiptir.
  • Bu bıçakların bazılarının kapağında bir pusula bulunur.
  • İçi boş bir saplı hayatta kalma bıçağı, gücü azaltabilir ve doğrama veya coplama gibi görevleri yerine getirirken daha kolay kırılabilir.
  • Bazı hayatta kalma bıçaklarında, bıçağın omurgası veya arkası düzdür; ahşabı bölmeye yardımcı olmak için sert bir sopayla vururken iyi bir vuruş platformu oluşturmasına izin verir.
  • Lile’s ve Parrish’inki gibi diğer modeller tırtıklı bir omurgaya veya Rob Simonich ve Strider Knives durumunda, ucun yakınında bir bant (çemberleme) kırıcıya sahiptir.
  • Keskin 90 derecelik kenarlara sahip ayrı bir düz omurgaya sahip hayatta kalma bıçakları için, kullanıcı ateş başlatma amacıyla kıvılcımlar oluşturmak için omurga kenarlarını bir ferrocerium çubuğa vurabilir.
  • Bıçağın güçlü bir ucu varsa, bıçak aynı zamanda kendini savunma için bir silah olarak da kullanılabilir. Hatta bazı bıçakların sapında, bıçağın uzun bir çubuğa sabitlenebilmesi ve ardından bir mızrak ucu işlevi görmesi için delikler bile vardır.
  • Bir mızrak oluşturmak için bıçağı bir çubuğa monte etme yeteneği, kullanıcının daha güvenli bir mesafede vahşi yaşamı daha iyi avlamasını sağlar.
  • Hayatta kalma bıçaklarının sap malzemesi birinden diğerine farklılık gösterir ve öncelikle kullanıcı tercihine göre belirlenir. Sap malzemeleri sertleştirilmiş kauçuk, ahşap, kemik (boynuz), alüminyum, polimer ve hatta Aitor Jungle King durumunda paslanmaz çelik gibi metal veya Chris Reeve One-Piece serisinde kullanılan takım çeliği olabilir.
  • Lile, Strider ve Parrish gibi üreticiler, bu metal saplı bıçakları genellikle hayatta kalma durumlarında ve günlük kullanımda kullanılabilen ip ile sararak daha rahat ve güvenilir bir tutuş sağlar. Bıçak sapının kırıldığı bir durumda, bıçak tam sivri uçluysa, kullanıcılar, işlevsel bir geçici sap oluşturmak ve bıçağın işlevselliğini kaybetmemek için sapın sap bölgesini de ip ile sarabilirler.
Survival Bushcraft Bıçak

Survival Bıçak Tavsiye

  • Bu bıçaklar, genel bir kural olarak, kalın, ağır hizmet tipi bıçaklar ve ahşabın içinden sopalamak için uygun, pozitif kalınlıkta, düz dikenlerle yapılmıştır.
  • Bir hayatta kalma bıçağının kenarı, daha küçük bıçakların kenarlarını hızla körleştiren veya bozan sert ahşaba tekrar tekrar yapılan kesmelerden kurtulmak için, genellikle kenar uzun ömürlülüğü ve dayanıklılığı üzerinde bir prim sağlar.
  • Noktanın seçimi ve tasarımı daha az önemlidir ve çok sayıda stilde olabilir. Bazı noktalar kazıma için daha iyidir, diğerleri ise hassas işler için daha iyidir.
  • Hayatta kalma bıçaklarında periyodik olarak görünen bir özellik, gerektiğinde ahşabı kesmenize yardımcı olabilecek kısmen tırtıklı bir omurga veya kenardır.
  • Hayatta kalma bıçaklarının sapları genellikle güvenli bir tutuş ile rahat bir kavrama arasında mutlu bir ortam sağlamak için tasarlanmıştır.
  • Uzun bir süre odun işlemek veya asmak için harcarsanız, eliniz şiddetli bir şeyi ağrıtmaya başlar ve bir bıçağın ergonomisindeki herhangi bir eksiklik, hızlıca kabarcıklara dönüşecek olan sıcak noktalar olarak kolayca görünür hale gelir.
  • İyi bir hayatta kalma bıçağının sapı, sıcak noktalar ve kabarcıkların oluşumunu en aza indirecek şekilde tasarlanacaktır.
  • Hayatta kalma bıçaklarının diğer göze çarpan özelliği, entegre bir hayatta kalma kiti veya hayatta kalma malzemelerinin tipik olarak dahil edilmeleridir. Kaliteli ve akıllıca tasarlanmış hayatta kalma bıçaklarının çoğu, kılıfa veya kılıfına saklanan güzelliklere sahip olacaktır.
  • Bazı bıçakların malzemeleri, aksi halde dolu bir sapın terazisinin altına yerleştirilmiştir. Genellikle kötü olan birkaç hayatta kalma bıçağı, hayatta kalma kiti için bir kap görevi gören içi boş, yuvarlak bir tutuşa sahiptir.
  • Birkaç istisna dışında, bu bıçaklar tipik olarak düşük kalitededir. Birincisine sadık kalın ve merdivenden kaçının.

Hayatta Kalma, Survival, Rambo Bushcraft Bıçak

Not: Outdoor Bıçaklarını tanıttığımız yazı serimiz devam edecektir.

Bütün outdoor aktivitelerinde güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video doğru eğitim ve deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi kendiniz ön planda tutun. Her durumda doğadan taraf olun.  Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Aşağıdaki düğmelerden “BEĞEN“ tuşuna basarsanız mutlu oluruz. Yazımızı “PAYLAŞ“ butonuyla paylaşırsanız bizi motive edersiniz.

Advertisements
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et