Hayatta Kalma Bıçağı (Survival Knives) 3

Advertisements

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor Sayfası outdoor sektöründe yer alan firmaların ve doğada vakit geçirmeyi seven kişilerin outdoor ile ilgili bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Outdoor Bıçakları tanıttığımız serimize devam ediyoruz. Bu yazımızda hayatta kalma bıçaklarını detaylı olarak tanıtmaya devam ediyoruz. Outdoor bıçak çeşitleri ve bıçak tavsiyeleri ile ilgili olarak aşağıda bağlantıları verilen yazılarımıza da göz atmanızı öneriyoruz.

Hayatta Kalma Bıçağı Nasıl Seçilir

“Hayatta kalma bıçağı”, kulağa geldiği gibi – hayatta kalmanıza yardım edebilecek bir bıçaktır. Kelimenin tam anlamıyla yüzlerce hayatta kalma ile ilgili işlevi olan bir araçtır. Aşağıda kısa bir liste var:

Hayatta Kalma Bıçağı
  • Kesme / dilimleme
  • Kazma
  • Bölme
  • Kendini savunma
  • İlk yardım aracı
  • Yemek hazırlama
  • Barınak binası
  • Ateş yakma
  • Av silahı
  • Meraklı aracı
  • Sinyalleşme
  • Çekiçleme
  • Eğreti tornavida

Hayatta kalma bıçağınız söz konusu olduğunda, televizyonda görebileceğinize rağmen, tipik olarak daha azı daha fazladır. Havalı film pervanesi bıçağını bir duvara asın ve ustaca tasarlanmış bir hayatta kalma bıçağının sadeliğini kucaklayın. İşlev, her zaman stilden üstündür. İlk önceliğiniz performanstır ve bu, zaman içinde test edilmiş çeşitli temel özelliklere bağlı olacaktır.

Hayatta Kalma Bıçağı İçin 6 Önemli Özellik

Özellik 1: Hayatta Kalma Bıçağında Boyut

Boyut önemli midir? Evet, ama konu hayatta kalma bıçağına gelince, daha büyük her zaman daha iyi değildir. Kılıcınız çok büyükse, küçük oyun giydirme veya hassas trampet setleri oyma gibi ayrıntılı görevler için etkili bir şekilde kullanma yeteneğinden ödün verirsiniz .

Kapak tarafında, küçük bir bıçak, sopalama ve doğrama gibi daha zorlu görevlerde iyi performans göstermez. Batoning, bıçağı kalın veya inatçı tahtadan geçirmek için bıçak bıçağınızın arkasına ağır bir cisimle vurmanızdır. Bu, bıçağın ahşabı bölmek ve büyük dalları ve ağaçları kesmek için kullanılmasına izin verir.

Özellik 2: Hayatta Kalma Bıçağında Sabit Namlu

Survival Bıçak

Sabit bıçak bıçağı, katlanır bıçaktan daha dayanıklı ve güvenilirdir. Every Day Carry (EDC) için iyi bir klasörü sevsem de, bir hayatta kalma durumunun sunabileceği talepleri karşılama konusunda sabit bir blade üstünlüğü vardır.

Her türden eklem bir zayıflıktır. Vurma, doğrama, itme, meraklı ve titiz kesim için daha uygun bir bıçak seçerek temel hayatta kalma kaynağınıza zarar verme veya kaybetme riskini en aza indirin.

Özellik 3: Hayatta Kalma Bıçağında Tam Tang

Hayatta kalma bıçağınız sadece sabit bir bıçak değil, aynı zamanda TAM TANG olmalıdır. “Tam tang”, bıçağın ve sapın tek bir kesintisiz metal parçasından yapıldığını gösterir. Teraziler veya kulplar, daha rahat bir tutuş için tipik olarak sap kısmına tutturulur. Tam bir sap bıçağı, yarı sap, itme tangı veya sıçan kuyruğu gibi kısmi sap stillerinden çok daha sağlamdır. Aşağıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi, tam bir tang bıçağının profili, fare kuyruğu arkadaşından çok daha önemli.

Hayatta Kalma Bıçağı

Zamanla, kısmi sivri uçlu bıçak bıçakları sapta gevşeyebilir ve “oynama” geliştirebilir – özellikle de sopalama, merak etme ve doğrama gibi zorlu görevlerde. Kısmi bir sivri uçlu bıçak koldan gevşerse, etkili bir şekilde kullanmak çok zor (ve tehlikeli) olabilir. Buna karşılık, tam bir sivri uçlu bıçak bıçağı, pullar çıksa bile hala çok işlevseldir. Daha fazla konfor ve kavrama için kordon ile sarılabilir.

Hayatta kalma bıçağınız için tam bir sivri uçlu tasarım yerine kısmi bir sivri uçlu bıçak seçmenin kesinlikle hiçbir avantajı yoktur. Sağlam bir metal parçasını kırmak zordur. Tam bir keskin bıçağı tespit etmenin kolay bir yolu, bıçağın pulları arasına sıkıştırılmış metal sapı aramaktır.

Özellik 4: Hayatta Kalma Bıçağında Keskin Sivri Uç

Bu açık görünebilir, ancak açılı, yuvarlak, kancalı veya düz kesilmiş düz uçları olan birçok “hayatta kalma bıçağı” gördüm. Aksine bir argümana rağmen, hayatta kalma bıçağınızın sivri uçlu bir uca sahip olması için birçok zorlayıcı neden vardır. Birincisi nefsi müdafaa – insana ya da canavara karşı. Keskin bir mızrak ucu dışında herhangi bir şey, bıçağınızı bir silah olarak etkili bir şekilde itme veya bıçaklama yeteneğinizi tehlikeye atar – özellikle kalın kürk / post veya katmanlı giysiler yoluyla.

Benzer şekilde, bir mızrak uçlu bıçak, bir av silahı olarak kullanılabilir – ya tek başına ya da daha uzun menzilli bir mızrak oluşturmak için bir direğe bağlanarak. Bıçağımla gelen alyan anahtarını her zaman bıçak kılıf cebimde saklıyorum. Bu, pulları çıkarmamı ve tam keskin bıçağı bir mızrak noktası olarak neredeyse sorunsuz bir şekilde bir değneğe bağlamamı sağlıyor.

Daha pratik bir not olarak, hayatta kalma dersleri verirken ve sahada eğitim verirken kendimi her türlü görev için keskin bıçak ucunu kullanırken buluyorum. Aşağıda, keskin uçlu bir bıçak ucunun diğer stillere göre üstün olduğu görevlerin kısa bir listesi bulunmaktadır:

Hayatta Kalma Bıçakları
  • Detaylı merak ve toplama
  • Balık gibi küçük hayvanları temizlemek / giydirmek
  • Delme / çentik açma
  • Kıyafet / teçhizat onarımları
  • Kıymıklar!
  • Çam fıstığı, meşe palamudu, ceviz ve ceviz gibi bazı yabani yiyecekleri işlemek
  • Zor bulunan alanlarda canlı yemlere erişim

Özellik 5: Düz Zemin Omurgalı Tek Kenarlı Hayatta Kalma Bıçağı

Hayatta kalma bıçağınızın iki ucu keskin hançer tarzı bir bıçağı olmamalıdır. Hayatta kalma kullanımlarının (hepsi değilse de) büyük çoğunluğu için çift kenarlı bir bıçak gerekli değildir. Aslında bir dezavantaj olabilir.

Sadece tek kenarlı bir bıçak tavsiye etmekle kalmıyorum, aynı zamanda hayatta kalma bıçağımın arka tarafının (omurga) 90 derecelik düz bir öğütme olmasını tercih ediyorum. Düz zemin omurgası, ateşle başlayan bir ferro çubuğa çarpmak için idealdir. Yuvarlak veya eğimli dikenler bunu neredeyse imkansız kılar.

Hayatta Kalma Bıçağı

Hayatta kalma bıçağımı düzenli olarak büyük tahta parçalarını sallamak için kullanıyorum. İster yakacak odun ayırın, ister derme çatma barınaklar inşa edin, keskinleştirilmiş bir arka kenar bu işlevi neredeyse imkansız hale getirecektir.

Ayrıca bıçağımın arka kenarını, tüy sopaları yapmak veya tuzaklar ve tuzak setleri için çentik açma tetikleyicileri gibi sıkıcı oyma projeleri sırasında daha fazla kaldıraç ve kontrol için başparmak dayanağı olarak kullanıyorum. Bunun gibi projeler, iki ucu keskin bir bıçakla zor ve tehlikeli olabilir.

Özellik 6: Katı Kulplu Hayatta Kalma Bıçağı

“Kulp”, bıçak sapının alt kısmıdır – aynı zamanda popo olarak da adlandırılır. Sağkalım bıçağımdaki kulpu düzenli olarak hafif iş vurma ve çekiçleme için kullanıyorum. Barınak kazıklarında sürmek için mükemmeldir. Bıçağı buzun içine sürmek için kulbu ağır bir sopayla vurarak ham buzda balık tutma deliklerini açmak için bıçak ucumu da kullandım. Bazı bıçaklar, çekiçleme için ideal olmayan yuvarlak veya kancalı kulplu olarak tasarlanmıştır. Bıçağından mümkün olan en fazla kullanımı elde etmeye inanıyorum. İyi tasarlanmış ve önemli bir pommel, yalnızca yetenekler listenize eklenir.

Sonuç olarak

Potansiyel bir hayatta kalma bıçağı seçmek için yukarıdaki 6 kriteri bir kıyaslama olarak kullanın. Hangi özelliklerden ödün vermek istemediğinize yalnızca siz karar verebilirsiniz. Bunun ötesinde, hemen hemen her şey kişisel zevkinize bağlı.

Piyasada bu 6 hayatta kalma özelliğini içeren, ancak birbirine benzemeyen birçok hayatta kalma bıçağı var. Kişisel tercihlere dayanan ve hayatta kalma işlevselliği üzerinde çok az etkisi olan sayısız stil seçeneği vardır. Bu özelliklerden bazıları şunları içerir:

Hayatta Kalma Bıçağı
  • Bıçak çeliği (karbon veya paslanmaz – değişen sonuçlara sahip çeşitli seçenekler)
  • Sap malzemesi (kauçuk, mikarta, kemik, boynuz vb.)
  • Renk veya bitiş
  • Kordon delikleri
  • Dekoratif frezeleme
  • Jimping (Sıralı şekilde çentiklerin yaygın kullanımı bıçak sırtındadır. Bunlara ‘’jimping’’ ya da ya da ‘’thumb ridge’’ de denmektedir. ‘’Jimping’’, Kuzey İngiltere ve İskoçya’da kullanılan bir tabir olup ince, yakışıklı ve düzgün anlamlarına gelmektedir. Bıçak terminolojisinde, balçağa yakın yerde gövde arkasındaki kavramaya yardımcı çentikleri ifade etmektedir. Jimping, bıçağı kullanırken parmaklarınızın kaymasını önlemek için kullanılır.)
  • Tırtıklı veya tırtıklı bıçak
  • Kılıf tasarımı ve stili
  • Bıçak tasarımcısı / üreticisi / markası
  • Bıçak stili
  • Parmak korumalı veya korumasız
  • Kan oluğu

Sonuç

Hayatta kalma bıçağı sihirli bir değnek değildir ve kendine has sihirli kurtarma güçlerine sahip değildir. Gerçek değer, onu kullanan kişinin becerisindedir. Beceri yalnızca pratik ve tekrardan gelir. Adam mağaranızı süslemek için bir hayatta kalma bıçağı satın almazsınız – kullanılması gereken bir araçtır. İnsanlığın başlangıcından beri, kesici bıçak, atalarımızın nasıl avlandığını, savaştığını, inşa edildiğini ve hayatta kaldığını şekillendirmeye yardımcı oldu. Keskin kayalara sahip mağara adamlarından modern savaşta bir askere kadar, bir adam ile kılıcı arasında asla böyle bir ilişki olmayacak. Sizinkini akıllıca seçin.

Hayatta Kalma Bıçağı

Unutmayın, EĞER değil, NE ZAMAN,

Yararlanılan Kaynak: https://www.artofmanliness.com

Not: Outdoor Bıçaklarını tanıttığımız yazı serimiz devam edecektir.

Bütün outdoor aktivitelerinde güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video doğru eğitim ve deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi kendiniz ön planda tutun. Her durumda doğadan taraf olun.  Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Aşağıdaki düğmelerden “BEĞEN“ tuşuna basarsanız mutlu oluruz. Yazımızı “PAYLAŞ“ butonuyla paylaşırsanız bizi motive edersiniz.

Advertisements
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et