Türkiye’nin outdoor sayfası olarak sadece kendi yayınlarımızı değil, outdoor sektöründe yazılan bütün yayınları tarıyor ve gerekli izinleri aldıktan sonra bütün outdoor sevenlere duyuruyoruz.

Kamp ve Yaban Hayatı

Çevre dostu kampın ana ilkelerinden biri, yerel vahşi yaşamı rahatsız etmekten kaçınmaktır. Ara sıra görmek kesinlikle havalı ve çoğu zaman bir sorun olmamakla birlikte, çoğu açık hava meraklısı yerli hayvanların yerinden edilmesinin sorumsuz olduğu kabul edilir. Adil olmak gerekirse, çoğu kamp yaparken hayvanların yaşam kalıplarını kesintiye uğratma niyetinde değildir. Ancak varlıklarının işaretlerini görmezden gelerek ve onlara doğru ilerleyerek, istemeden hayvanları doğal evlerinden korkutuyorlar. Kamp kurmadan önce, onların bölgelerine girmediğinizden emin olmak için aramanız gereken birkaç işaret var.

Yaban Hayatı

1. Doğal yollar. 

Doğal yollar ve açıklıklar genellikle kamp kurmak için ideal olsa da, genellikle vahşi yaşamın toplandığı yerlerdir. Bir yol insanlar tarafından değil de hayvanlar tarafından oluşturulmuş gibi görünüyorsa, bir sonraki potansiyel kamp alanına geçmek en iyisidir. Hayvanların yarattığı yolların kanıtı, tırnaklar veya ayak izleri, ezilmiş fırçalar ve iz boyunca çiğnenmiş materyali içerir.

2. Yatak alanları. 

İnsanlar gibi, geyik, rakun, tilki ve diğer memeliler gibi vahşi yaşam, elementlerden bir tür sığınağa sahip olmayı tercih eder. Ülkenin çoğunda, bu, doğal açıklıkların üzerinde uzanan alçak ağaç dallarının olduğu alanları içerir. Bu ağaçlar yağışları engellemeye ve hayvanları sert rüzgarlardan korumaya hizmet eder. Çam ve sedir gibi yumuşak ağaçlar genellikle bu tür bir koruma sağlar, bu nedenle altlarında kamp kurmadan önce yerleşim kanıtı için daha yakından taramanız önerilir.

3. Yuvalar. 

Daha küçük memeliler tipik olarak toprakta veya ağaç gövdeleri gibi organik maddelerde yuvalar kazarlar. Bir giriş deliği genellikle açıkça görülebildiğinden, genellikle fark edilmeleri oldukça kolaydır. Büyük ağaçların veya ölü kütüklerin yanına kamp kuruyorsanız, bu giriş ve çıkış noktalarını kontrol ettiğinizden emin olun. Sadece bir hayvan inini rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda kendi kamp malzemelerinizi de riske atıyor olabilirsiniz. Tilki ve rakun gibi in-kazma yapan hayvanlar, siz derin uykudayken kampınızın yemeğini kazmaktan hiç çekinmezler.

4. Sulama delikleri. 

Bir dere veya nehir kenarında kamp yapmayı planlıyorsanız, hayvan izlerine ve dışkılarına dikkat edin. Yaban hayatının sık sık kullandığı sulama deliklerine erişimin engellenmesi yerel çevre için tam olarak sağlıklı değildir. Geçmişte yaşanan sel felaketinin bir sonucu olarak doğal sahil kenarındaki açıklıklarda tipik olarak bulunabilecek çok sayıda başka iyi kamp yeri vardır.
Kampçılar çevre konusunda en bilinçli gruplardan biridir. Bu itibarı yerine getirmek ve üzerinize düşeni yapmak için vahşi yaşamın toplandığı yerlerden kaçınmak hayati önem taşır. Yukarıdaki ortak işaretleri kullanarak, bozulmamış halini bozmadan dış mekanın tadını çıkarabileceksiniz.

Bu yazı (http://www.lovetheoutdoors.com/how-to-avoid-wildlife-habitat-when-finding-campsites/) adresindeki İngilizce makaleden birebir çeviri yoluyla elde edilmiştir.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu