Outdoor Türkiye
Türkiye’nin outdoor sayfası olarak sadece kendi yayınlarımızı değil, outdoor sektöründe yazılan bütün yayınları tarıyor ve gerekli izinleri aldıktan sonra bütün outdoor sevenlere duyuruyoruz.
Outdoor Güvenliği: Böceklerle Bulaşan Hastalıklar
Biraz nadir ve çok ciddi olmasa da, kampçılar ve yürüyüşçüler yine de böcek kaynaklı hastalıklara karşı dikkatli olmalıdır. Açık hava etkinliklerinin keyfinin yanı sıra, hastalık taşıyan bir böcek tarafından ısırılma ve enfekte olma riski de vardır. Ve bu hastalıkların çoğu tropikal ve subtropikal iklimlerle sınırlı olsa da, enfeksiyon potansiyeli Kuzey Amerika ve Avrupa’da hala var. Aşağıda, dikkat edilmesi gereken daha yaygın ve kötü böcek kaynaklı hastalıklardan birkaçı bulunmaktadır.
1. Lyme Hastalığı.
Enfekte kenelerin ısırıklarından kaynaklanan Lyme Hastalığı, ılıman iklimlerde en yaygın böcek kaynaklı hastalıklardan biridir. Enfekte bir kene dişlerini size batırdığında, Borrelia adlı bir bakteri cinsi vücuda girer. Erken belirtiler arasında boğa gözü şeklinde döküntü, eklemlerde ağrı ve ateş bulunur. Tedavi edilmeden bırakıldığında Lyme Hastalığı, depresyon, kas kontrolünün kaybı ve hatta bazılarında bilişsel yetersizlik gibi nörolojik semptomlara neden olabilir. Bu nedenle, kene ısırıkları dikkatle tedavi edilmelidir. Şüphe duyduğunuzda, Lyme Hastalığı tedavi edilebilir olduğundan bir doktora görünün.
2. Arboviral Ensefalit.
Bu viral hastalık sınıfı, enfekte sivrisineklerin ısırmasından kaynaklanır. Nispeten nadir olmasına rağmen, enfekte olanlar oldukça ciddi semptomlar yaşayabilir. Ateş, parlak ışıklarla ilişkili ağrı, mide bulantısı ve bilişsel bozulma dahildir. Neyse ki, sivrisinek ilaçlama ve durgun suların uzaklaştırılması gibi hastalık kontrol yöntemleri bu hastalıkların ortaya çıkışını önemli ölçüde azaltmıştır.
3. Rocky Mountain Benekli Ateşi.
Bazı kene türlerinin, özellikle köpek keneleri ve ağaç kenelerinin, Kuzey Amerika’da bu hastalığı taşıdığı bilinmektedir. Tamamen tedavi edilmezse ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Enfeksiyonun başlangıcında mide bulantısı, ateş veya ağrı ve sızı gibi grip benzeri semptomlar hissedilmesi beklenebilir. Tedaviler en çok enfeksiyondan sonraki birkaç gün içinde etkilidir, bu nedenle açık hava gezisinden kısa bir süre sonra bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız doktora gitmeniz iyi bir fikirdir.
4. Batı Nil Virüsü.
Batı Nil Virüsü, kendi hastalığı olarak bilinmesine rağmen, aslında kategorideki diğer hastalıklarla aynı semptomlara ve sağlık etkilerine sahip bir tür Arboviral Ensefalittir. 2000’lerin başında, Kuzey Amerika, Batı Nil’in patlak vermesiyle ilgili önemli bir korku yaşadı. Hastalığın yayılmasıyla ilgili korkunç tahminler hiçbir zaman gerçekleşmese de, Batı Nil tehdidi, özellikle kıtanın güney kısımlarındaki bataklıklarda varlığını sürdürüyor.
Genel olarak konuşursak, ciddi bir böcek kaynaklı hastalığa yakalanma olasılığınız oldukça düşüktür. Bununla birlikte, sık kampçılar ve yürüyüşçüler kendilerini maruz kalmaya daha duyarlı bulabilirler. Bu nedenle, kişisel bir ihtiyat politikası kullanılmalıdır. Böcek ilacınızı sürekli olarak giyin, keneler ve sivrisinek ısırıkları için kendinizi kontrol edin ve bir dış mekan gezisinden sonra havanın altında hissediyorsanız, profesyonel bakım aramaktan asla çekinmeyin.
Bu yazı (http://www.lovetheoutdoors.com/outdoor-safety-insect-borne-diseases/) adresindeki İngilizce makaleden birebir çeviri yoluyla elde edilmiştir.
Bütün outdoor aktivitelerinde güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video doğru eğitim ve deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi kendiniz ön planda tutun. Her durumda doğadan taraf olun. Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.