Outdoor bıçakları tanıttığımız yazı dizimizin sonuncu yazısıyla karşınızdayız. Türkiye’nin Outdoor Sayfası outdoor sektöründe yer alan firmaların ve doğada vakit geçirmeyi seven kişilerin outdoor ile ilgili bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Outdoor Bıçakları tanıttığımız serimize devam ediyoruz. Bu yazımızda hayatta kalma bıçaklarını detaylı olarak tanıtmaya devam ediyoruz. Outdoor bıçak çeşitleri ve bıçak tavsiyeleri ile ilgili olarak aşağıda bağlantıları verilen yazılarımıza da göz atmanızı öneriyoruz. Bu yazımızda outdoor ve doğa aktivitelerinde kullanılan bıçakların hukuki olarak suç olup olmadığını açıklıyoruz.

Aşağıdaki yazıyı (https://modernsurvivalonline.com) sitesinden tercüme ettik. Yazının İngilizce orijinalini (https://www.outdoorhub.com/best-bushcraft-knives/) adresinden okuyabilirsiniz.

Bushcraft bıçağı 

En İyi Bushcraft Bıçakları ile Doğaya Çıkın

Bushcraft’ın temellerini öğrenin

Vahşi doğaya çıkmadan önce, bilmeniz gereken bazı temel ormancılık becerileri vardır. Bu becerilere önceden hakim olmak yalnızca seyahatinizi daha keyifli hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda kendinizi acil bir durumda bulursanız da kullanışlı olacaktır.

Doğada Ateş Yakmak

Basit görünebilir, ancak çakmak veya kibrit olmadan ateş yakabilmeniz gerekir. Kibrit alacağınıza güvenemezsiniz, ya ıslanırlarsa? Bir ateş sizi sıcak tutabilir ve içilebilir olmayan suyu içilebilir hale getirebilir. Çalılığa her zaman bir ateş çeliği ve bir miktar kuru çıra taşımalısın. Birkaç yıl önce, bir Altoids kutusuna pamuk topları, birkaç kibrit ve başka ne sığdırabiliyorsanız onu paketlerseniz, cebinizde taşıyabileceğiniz harika bir ateşleyici kiti olduğunu gördüm.

Doğada Su Bulma

Yemeksiz, susuz yaşayabileceğinizden çok daha uzun süre hayatta kalabilirsiniz. Bushcraft oyununuz güçlüyse, suyu hızlı bir şekilde bulabilirsiniz. Suyunuzu içmek için güvenli tutmak için ya kaynatmayı ya da Lifestraw gibi bir çeşit filtreye sahip olmayı unutmayın.

Bushcraft bıçağı 

Doğada Doğru Paketleme

Kabul edelim, gerçekten istemediğiniz sürece sadece bir bıçak ve birkaç eşya ile çalılıklara gitmiyorsunuz. Çoğumuzun temel ekipmanlarımız olan bir sırt çantası olurdu. Çıplak ve Korkmuş olmak zorunda değilsiniz. Ancak, maceranın tadını çıkarmak için gerçekten ihtiyacınız olandan daha fazlasını toplamanıza gerek yok. Ve kullanımınızı da düşünmeniz gerekiyor. En çok kullandığınız şeyleri ve ilk yardım çantası gibi acil durum malzemelerini kolayca erişilebilir hale getirerek verimli bir şekilde toplayın. Bir şey bulmak için kazmak istemezsiniz.

Doğada Kullanabileceğiniz Düğümler

Bazılarının gözden kaçırdığı bushcraft becerilerinden biri, temel düğümlerin nasıl atılacağını öğrenmektir. Koyun incik düğümü bir ipi geçici olarak kısaltır. İpte çift ilmek yapılarak her iki ucuna yarım ilmek bağlanarak yapılır. Bir ipi en zayıf noktasında daha güçlü hale getirebilir ve çadır veya barınak gibi bir şeyin güvenliğini sağlamaya yardımcı olabilir. Balıkçı gözü düğümü, güçlü bir ilmek sona erdirir ve bir şeyi sabitlemek için iyi bir düğümdür. Balıkçının düğümü, iplere birlikte bağlanır.

Basit Düğümler

Doğada İp Kullanımı

Tabii ki, artık nasıl yapılacağını bildiğiniz düğümleri bağlamak için ipiniz olmalı, bu yüzden bu, kitinizin önemli bir parçası olmalıdır. Küçük çaplı naylon ip, aklınıza gelebilecek her şey için harikadır. Ağırlık kapasitesi yeterince güçlü olduğu sürece tırmanma için de kullanılabilir. Birden çok amacı olan birçok küçük çaplı tırmanma ipi vardır. Ayrıca kitinize yerden tasarruf sağlayan paracord ekleyebilirsiniz. Önemli bir çalılık becerisi, bir ipin neler yapabileceğini ve neler yapamayacağını bilmektir.

Doğada Bıçağını bilemek

Tabii ki maceranız için ayrılırken bıçağınızın keskin olmasını isteyeceksiniz. Ama ya bıçağınız çalıda körelirse ve yanınızda bıçak bileyici yoksa?

Yassı kayalar bularak ve bıçağınızın kenarını yavaşça hareket ettirerek kendi bileme taşını yapabilirsiniz. Kumtaşı bulabilirseniz, bu harika olur, ancak diğer kayalar yapacaktır.

Ayrıca getirdiğiniz paracord’u, hatta ipi de kullanabilirsiniz. Bu kumaşlar bir taş kadar hızlı keskinleşmez, ancak avantajı geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Kemer takarsanız, ister naylon kemer, ister deri kemer olsun, aynı prensip geçerlidir. Her ikisi de gayet iyi çalışacaktı.

Cam, kullanabileceğiniz başka bir maddedir. Bir cam parçası bulabilirseniz, kenar bıçağınızı keskinleştirmeye yardımcı olacaktır. Arabanızın camının üstü de işe yarayacak ama bu beni tedirgin ediyor. Artı, eğer arabanın yanındaysan, neden eve gidip keskinleştirmiyorsun? Yaptığını kimseye söylemeyeceğim.

Bushcraft bıçağı 

Bushcraft bıçağı nedir?

Bushcraft için çalışacak bir bıçak sağlam, iyi yapılmış ve birçok işlevi yerine getirecek şekilde tasarlanmış olmalıdır. Bıçak sağlam olmalı, ancak kullanımı engellemek için aşırı kalın olmamalıdır.

En iyi bushcraft bıçaklarında nelere dikkat etmeliyim?

En iyi bushcraft bıçakları için ana şeyler, tutan ve kenar sağlayan yüksek kaliteli çelik, çoklu kullanım için makul bir uzunluk ve rahatlık ve kavrama için iyi tasarlanmış bir saptır.

En İyi Bushcraft Bıçaklar

Reality TV şovlarının hayranıysanız, muhtemelen bir çalı bıçağını çalışırken görmüşsünüzdür. Bu şovlar, vahşi doğaya çıkmayı ve bir bıçaktan biraz daha fazlasını kullanarak bir süre hayatta kalmayı popüler hale getirdi. Oldukça eğlenceli görünüyor, değil mi? Sizi temin ederim ki seksi ve havalı görünse de kendi başınıza dışarıda olmak zor bir iştir. Çalı yaşamı için yapılmış bir bıçak gerektiren türden bir şey. Gerçek bir bushcraft bıçağı gösterişli değildir. Birden fazla görev için tasarlanmış sağlam, basit bir bıçak. En iyi bushcraft bıçakları nelerdir? Ne bulabileceğimize bir bakalım.

1. Benchmade Bushcrafter 162 – Outdoor Hayatta Kalma Bıçağı

Benchmade Bushcrafter 162 – Outdoor Hayatta Kalma Bıçağı

Güçlü CPM-S30V çeliğinden hazırlanmış Benchmade’den Bushcrafter, ihtiyaç duyacağınız herhangi bir görevi yerine getirmeniz ve asla başarısız olmanız için tasarlanmış ciddi bir bıçaktır. Çelik, kenarı gerçekten iyi tutar, bu nedenle matlaşma çok fazla sorun olmamalıdır. Sap, dayanıklı G10’dan yapılmıştır ve çalılıklardayken size seçenekler sunmak için stratejik deliklere sahiptir.

Bu bıçak, basit bir biçimde mükemmel bir kalite örneğidir. Ödediğiniz şey, süper keskin bir kenara tam olarak taşlanmış bir sertleştirilmiş çelik yığınıdır. Tüm çelikler eşit yaratılmamıştır. Neden daha pahalı bir bıçak seçelim? Maliyetin nedeni çelikse – ki genellikle öyledir – istediğiniz kadar kullanabileceğiniz bir bıçak alırsınız.

Benchmade bıçağı, deri kılıf ve sınırlı garanti ile birlikte gelir.

  • Artıları / Kenarı tutar – Güçlü çelik – Dayanıklı tutamak
  • Eksileri / Maliyet ve kabul edeceğim, tutamaç renginin hayranı değilim
  • Son Söz /Bushcraft bıçağı için mükemmel bir seçim

2. Outdoor Edge Divide – Folding Pick Outdoor Hayatta Kalma Bıçağı

Outdoor Edge Divide – Folding Pick Outdoor Hayatta Kalma Bıçağı

Biliyorum – Bushcraft bıçakları geleneksel olarak sabit bıçaktır. Normalde aynı fikirde olurdum, ancak bu, bahsetmeye değer özelliklere sahip harika bir klasör. Bıçak, Blackstone kaplamalı 8Cr13MoV paslanmaz çeliktir ve en azından benim için çok iyi bir kenar tuttu. Daha fazla istemek? Bir tarafta G10 ve diğer tarafta titanyum kaplı 42OJ2 paslanmaz çeliğe ne dersiniz? Hafif ama çok dayanıklıdır. Pürüzsüzlüğü de harika. Kolayca açılan 18 bilyeli bir pivot mafsala sahiptir.

Gerçekten sevdiğim şey bıçağın şekli. İyi keser ve ateş yakmak için geri dökülmeden, akşam yemeği için balık filetolamaktan ve tabii ki ip kesmekten hemen hemen her durumda rahatlıkla kullanılabilir. Oh, ve unutmayın, 40 dolardan daha ucuza satılıyor!

  • Artıları / Hafif, pürüzsüz ve güçlü
  • Eksileri / Klasör olduğu için daha fazla kirlenme ve tıkanma alanı var
  • Son Söz /Daha iyi bir fiyata çalı için harika bir katlanır bıçak

3. Spyderco Zoomer – Premium Pick Outdoor Hayatta Kalma Bıçağı

Spyderco Zoomer – Premium Pick Outdoor Hayatta Kalma Bıçağı

İster Alaska vahşi doğasında evinizi oyuyor olun, ister Bear Grylls türlerini öğretmek olsun, geçiminizi çalılıklarda yaptıysanız, özellikle çalı yaşamı için tasarlanmış birinci sınıf bir bıçak istersiniz. Hollanda’da hayatta kalma eğitmeni olan Tom Zoomer böyle bir kişidir. Spyderco ile birlikte, mevcut en iyi bushcraft bıçağı olduğunu hissettiği şeyi yapmak için çalıştı.

Çelik etkileyici. Bıçak, Crucible CPM 20CV partikül metalurjisi paslanmaz çelikten hazırlanmış geniş, damla noktalı bir bıçaktır. Daha ucuz mutfak bıçaklarında göreceğiniz gibi tipik paslanmaz çelik genellikle yumuşaktır. Bu nedenle birçok premium bıçak ondan yapılmaz. Ancak istisna, Zoomer için kullanılan paslanmazdır. Paslanmaz çelik ve birinci sınıf sert çeliğin özelliklerinin daha iyi bir kombinasyonunu elde edemezsiniz.

Sap, iki parça G10’u alıp her harekette elinize uyan harika konturlu ve kavrayıcı bir sapta titizlikle işleyerek başka bir sanat eseridir. O kadar iyi uyuyor ve o kadar dengeli ki, gerçekten şok olacaksınız. olduğumu biliyorum.

  • Artıları / Bu bushcraft bıçağıyla ilgili her şey mükemmel
  • Eksileri / Tek dezavantajı fiyatıdır – Sadece bir kez satın alırsınız, ancak ilk vuruş size zarar verir
  • Son Söz /Alabildiğiniz kadar mükemmel bir bıçağa yakın

4. Morakniv Bushcraft Outdoor Hayatta Kalma Bıçağı

Morakniv Bushcraft Outdoor Hayatta Kalma Bıçağı

Sadece bir çalı bıçağı aramaya giderseniz, sonuçlarınızda Morakniv’den bir şey çıkma ihtimali vardır. Aynısı en iyi bushcraft bıçak listeleri için de söylenebilir. Nedenmiş? Kısaca değerdir. Bunlar harika bir fiyata iyi bıçaklar. Diğer bıçakların sahip olduğu yüksek kaliteli çeliğe sahipler mi? Hayır, ancak kullandıkları yüksek karbonlu çelik, iyi tutunuyor ve kenarlarını sağlamlaştırıyor ve bilenmesi daha da iyi oluyor. Plastik kılıf, küçük bir kalemtıraşın yanı sıra yerleşik bir yangın başlatıcıya sahiptir. Bıçak tasarımı, kaymasını önlemek için kalın, kauçuk saplı basit bir orman bıçağıdır. Para için harika bir seçenek.

  • Artıları / İyi, hepsi bir arada bushcraft aracı
  • Eksileri / Bıçak benim zevkime göre biraz kalın
  • Son Söz /Para için, bu bütçeye sahip maceracılar için gerçekten iyi bir bushcraft bıçağı

5. Boker Arbolito Bushcraft Outdoor Hayatta Kalma Bıçağı

Boker Arbolito Bushcraft Outdoor Hayatta Kalma Bıçağı

En azından benim için bu bıçağın en büyük çekiciliklerinden biri de bir dezavantaj – Güzel. Gerçekten harika görünüyor ve neredeyse kullanmak istemiyorum. Aşağı yukarı. Nasıl bu kadar güzel olabiliyor? Micarta sapı ve cilalı N690 bıçağın bununla çok ilgisi var.

Bu, çalı için mükemmel bir bıçak uzunluğuna sahip dengeli bir bıçaktır. Çok uzun değil ve dört inç uzunluğunda çok kısa değil. Bıçak kolayca görülemiyorsa, bazı alanların bıçak uzunluğuyla ilgili kısıtlamaları olduğunu unutmayın. Ayrıca bu bıçağın nasıl hazırlandığı konusundaki hassasiyeti de takdir ediyorum. Tasarımda basit bir şey bile mükemmellik söz konusu olduğunda ustalığın bir işareti olabilir.

  • Artıları / Güzel görünümlü ve son derece işlevsel bıçak
  • Eksileri / Kullanmak için neredeyse çok güzel
  • Son Söz /Bir bushcraft bıçağı için müthiş bir seçim

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu