ADANA GEZİ REHBERİ 1. YAZI
Outdoor Türkiye
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.
Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle yaz aylarında tatilciler, kampçılar, doğa severler, karavancılar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz. Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.
Adana’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Adana mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.
- Adana Gezi Rehberi 1 .Yazımız: ADANA DETAYLI TANITIM
- Adana Gezi Rehberi 2. Yazımız: ADANA GEREKLİ BİLGİLER
- Adana Gezi Rehberi 3. Yazımız: ADANA’DA GEZİLECEK YERLER 1
- Adana Gezi Rehberi 4. Yazımız: ADANA’DA GEZİLECEK YERLER 2
- Adana Gezi Rehberi 5. Yazımız: ADANA’DA KÜLTÜR VE SANAT
- Adana Gezi Rehberi 6. Yazımız: ADANA KAMP ALANLARI
- Adana Gezi Rehberi 7. Yazımız: ADANA OUTDOOR VE DOĞA AKTİVİTELERİ
- Adana Gezi Rehberi 8. Yazımız: ADANA YEMEK REHBERİ
01 ADANA
Denizi, kumsalları, antik kentleri, kaleleri, portakal bahçeleri, dört mevsim hiç eksilmeyen güneşi, bol oksijenli yaylaları, verimli toprakları ile Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. Yaklaşık 2.200.000 kişilik nüfusuyla Akdeniz Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük şehridir. Akdeniz’de yaklaşık olarak 160 Km kıyısı bulunan Adana, eski çağlardan beri Avrupa’yı Asya’ya bağlayan önemli ulaşım yolları üzerine kurulmuştur.
Adana Tanıtımı
Adana, Toros dağlarının güneyinde yer alan Çukurova bölgesinde, Seyhan Nehri üzerinde kurulmuş bir kenttir. İl merkezini kuzeyden güneye bölerek geçen Seyhan Nehri Akdeniz’e dökülür.
Adana Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölge olan Çukurova’nın merkezinde bulunur. 5,62 milyon insana ev sahipliği yapan bölgenin büyük bir bölümü, tarıma oldukça elverişli, geniş ve düz bir arazidir.
Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin suladığı ovalar oldukça verimlidir. Bu özellikler nedeniyle geçmişten bugüne birçok medeniyet bu bölgede yasamıştır. Sahillerimizde yer alan Karataş ve Yumurtalık İlçelerimiz antik kentler olması yanı sıra, bugün de ilimizin önemli tarih ve deniz turizm merkezleridir.
Türkiye’deki altıncı büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen bir tarım, ticaret ve kültür merkezidir. Türkiye’deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.
Adana Tarihi:
Bölgede bugüne kadar yapılan arkeolojik araştırmalar kentin binlerce yıllık geçmişe sahip olduğunu göstermiştir. Binlerce yıl değişik medeniyetlere kucak açmış kent, günümüzde de Türkiye’nin hemen hemen her yerinden göç yoluyla gelen insanların yerleşim yeri olmuştur. Günümüzde 15 İlçeye sahip olan kentin 46 belediyesi ve 550 köyü bulunmaktadır. 1986 yılında büyükşehir statüsüne kavuşmuştur.
Adana Coğrafi Konum
Adana
Akdeniz bölgesinde yer alan Adana’nın, kuzeyinde Kayseri, doğusunda Kahramanmaraş ve Osmaniye, batısında Niğde ve Mersin, güneydoğusunda Hatay illeri bulunmaktadır. Adana ili yer şekilleri bakımından dağlık ve ovalık olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeybatı, kuzey ve kuzeydoğu bölümleri Orta Toros Dağları ile çevrilidir.
Bu dağlar Bolkar Dağları, Aladağlar, Tahtalı Dağları ve Binboğa Dağlarıdır. Adana Ovası adıyla da anılan Çukurova Bölgesi, Türkiye’nin en geniş delta ovasıdır. Seyhan ve Ceyhan nehirleri ile Berdan (Tarsus) Çayının getirdiği alüvyonlardan oluşmuştur. Akdeniz ikliminin etkisi altında olan bölgenin iklimi, dağlık kesimlerde değişiklik gösterir. Genel olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer.
Adadan Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İsmi hala değişmeden kullanılmakta olan en eski kent ismi Adana’dır. Boğazköy metinleri olarak bilinen ve M.Ö. 1650 yıllarına tarihlendirilen bir Hitit tabletinde, Adana civarından Uru Adania olarak bahsedilmektedir. Roma Dönemi’nde de kentin adı Adana’dır.
Yani kent ismi 3660 yaşında ve halen bu tablette yazıldığı biçimde kullanılıyor. Tarihte ilk tıp eğitiminin verildiği Asklepion isimli tapınak hastanelerinden birisi Adana’nın Yumurtalık ilçesinde Aigeai Antik Kenti’nde yer almaktaydı. Dünyanın günümüze kadar gelebilmiş en eski tıp eczacılık kitabının yazarı olan hekim Dioscurides Adana’da yer alan bir antik kent olan Anavarza’dandır.
Dünyanın hala kullanılan en eski köprüsü Adana merkezde bulunan Taşköprü’dür. Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük camisi Adana’da bulunan Sabancı Merkez Camisi’dir. Türkiye’de tespit edilen 400 kelebek türünden yaklaşık 160’ı Saimbeyli İlçesinde bulunmaktadır. Oldukça iri, mavi ve gösterişli bir kelebek türü olan ‘’Saimbeyli Mavisi” adlı kelebek burada yaşamaktadır. Toros Dağları’nın bir kolu olan Aladağlarda dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar çeşitliliğe sahip çiçek ve bitki bulunur. Bilimsel ismi “Chelonia Mydas” olan Yeşil Denizkaplumbağası, Akdeniz’de sadece Göksu ve Çukurova Deltası’nda yaşamaktadır.
Adana’da Bulunan Tarihî yerler
- Toprakkale (Misis)
- YılanKale (Ceyhan)
- Dumlu Kalesi (Ceyhan)
- Tarihi Tepebağ Evleri (Adana)
- Ramazanoğlu Konağı (Adana)
- Kurtkulağı Kervansarayı (Ceyhan)
- Hayriye Hanım Konağı (Reşatbey, Adana)
- Çarşı Türk Hamamı (Adana)
- Büyüksaat Kulesi ve Adana Bedesteni
- Taşköprü (Justinianus Roma Köprüsü) (Adana)
- Kozan Kalesi ve Manastırı
- Ulu Camii (Adana)
- Hasan Ağa Camii (Adana)
- Yağ Camii (Eski Kilise) (Adana)
- Bebekli Kilise/Aziz Pavlus Kilises (Adana)
- Yeşil Mescid (Adana)
- Lokman Hekim KÖPRÜSÜ (MİSİS)
Adana’da Bulunan Müzeler
- Adana Arkeoloji Müzesi
- Adana Etnografya Müzesi
- Adana Atatürk Müzesi
- Misis Mozaik Müzesi
- Anavarza Antik Kenti ve Anavarza Kalesi (Kozan)
- Şar (Comana) Antik Kenti (Tufanbeyli)
- Misis Antik Kenti
- Magarsus Antik Kenti (Karataş)
- Ayas (Aigaiai) Antik Kenti
- Akören Antik Kenti (Aladağ)
- Sirkeli Höyüğü ve Muvattali Kabartması
Adana’da Bulunan Yaylalar
- Aladağ Meydan Yaylası
- Aladağ Ağcakise, Başpınar Bıcı ve Kosurga Yaylaları
- Feke İnderesi Köyü Yaylası
- Karaisalı Kızıldağ Yaylası
- Kozan-Horzum Yaylası ve Çulluuşağı Yaylaları
- Kozan Göller Yaylası
- Pozantı- Akçatekir Yaylası
- Pozantı-Eskikonacık yaylası
- Pozantı-Armutoluğu Yaylası
- Pozantı Fındıklı Köyü Yaylası
- Pozantı Belemedik Yaylası
- Pozantı Asar Yaylası
- Saimbeyli Çatak Yaylası
- Tufanbeyli Kürebeli Yaylası
- Tufanbeyli Obruk Yaylası
Adana Ulaşım:
Adana Şehir içi ulaşım
Şehir ulaşımında, Büyükşehir Belediyesi Otobüsleri ve özel halk otobüsleri, dolmuşlar ve taksiler kullanılmaktadır.
Ayrıca 14 km güzergâhı ve bunun üzerinde 13 istasyonu bulunan Adana metrosu, 2010 yılında hizmete açılmıştır. 2007’den bu yana Adana Büyükşehir Belediyesi Otobüsleri, özel halk otobüsleri ve Hafif Raylı Sistemi/Metroda Kentkart akıllı bilet kartları kullanılmaktadır.
Adana Büyükşehir Belediyesi, 229 otobüsten oluşan bir filoyla şehir içinde hizmet vermektedir.
Adana Karayolu:
Otoyolla Adana’dan Ankara, Mersin, Gaziantep ve Hatay yönünde ulaşım mümkündür. D-400 Karayolu ve milletlerarası TEM otoyolu ile Adana’ya ulaşılır. Ankara’dan Aksaray, Pozantı üzerinden 472 km, İzmir’den Afyon-Konya-Ereğli üzerinden 873 km, İstanbul’dan Bolu, Ankara, Aksaray-Pozantı rotasıyla 909 km sonra Adana’ya ulaşılabilir. Şehir merkezine uzaklığı 5 km olan otobüs terminalinden Türkiye’nin her yerine otobüs seferleri düzenlenmektedir.
Karayolu ile tüm kentlerden Adana’ya ulaşmak mümkündür. Bunun yanında karayoluyla Adana’nın her bölgesine de ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.
Adana Havayolu:
Şehrin hava ulaşımı, 1937 yılından bu yana Şakirpaşa Havalimanı’ndan sağlanır. İç ve dış hat seferlerinin gerçekleştiği Adana Havalimanı, Türkiye’de yolcu taşınması sıralamasında 7. sırada yer almaktadır. Havalimanı iç hatlardan İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen ile Ankara-Esenboğa, İzmir, Antalya ve Trabzon’a; dış hatlardan KKTC-Lefkoşa ve Almanya’nın bazı şehirlerine doğrudan uçuşlar düzenlenmektedir. 2014 yılında hizmete girmesi planlanan Çukurova Havalimanı’nın inşası devam etmektedir. Şehirde ayrıca askerî gayeli olarak kullanılan İncirlik Havaalanı da bulunmaktadır.
Adana Şakirpasa Havalimanı kent merkezine 5 km mesafededir.
Adana’yla İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Lefkoşa ve Frankfurt arasında direkt; Türkiye’nin havaalanı bulunan diğer kentleri ile dünyanın diğer kentleri arasında da bağlantılı uçak seferleri bulunmaktadır.
Adana Demiryolu:
Adana’ya ilk demiryolu hattı İngilizler tarafından 1886 yılında kurulmuştur. Adana-Mersin arasındaki hatta günümüzde dizel lokomotifli trenlere ilaveten, raybüs ve DMU tipi hızlandırılmış banliyö trenleri çalışmakta olup, Adana-Mersin arasında günde karşılıklı yirmi dokuzar tren sefer yapmakta ve seyahat süresi 45 dakikaya inmiştir.
Anahat trenleri olarak ise; İstanbul Haydarpaşa’ya İç Anadolu Mavi Treni; Ankara’ya Çukurova Mavi Treni, Kayseri’ye Erciyes Ekspresi ve Elazığ’a da Fırat Ekspresi yolcu taşımaktadır. Adana istasyonundan birçok kente ulaşım sağlanabilmektedir.
Adana Denizyolu:
Adana il sınırları içerisinde uluslararası petrol ve yük taşımacılığına açık BOTAŞ limanı ve Toros Gübre Fabrikaları Limanı bulunmaktadır.
Adana’nın Milli Parkları:
- Halep Çamlığı Yumartalık Logünü Milli Parkı
- Karanfil Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
- Varda Köprüsü
- Tuzla Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
- Belemedik Tabiat Parkı
- Kamışlı Kanyonu – Karanfil Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
- Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası
Kaynak: Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Adana’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Adana mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.
- Adana Gezi Rehberi 1 .Yazımız: ADANA DETAYLI TANITIM
- Adana Gezi Rehberi 2. Yazımız: ADANA GEREKLİ BİLGİLER
- Adana Gezi Rehberi 3. Yazımız: ADANA’DA GEZİLECEK YERLER 1
- Adana Gezi Rehberi 4. Yazımız: ADANA’DA GEZİLECEK YERLER 2
- Adana Gezi Rehberi 5. Yazımız: ADANA’DA KÜLTÜR VE SANAT
- Adana Gezi Rehberi 6. Yazımız: ADANA KAMP ALANLARI
- Adana Gezi Rehberi 7. Yazımız: ADANA OUTDOOR VE DOĞA AKTİVİTELERİ
- Adana Gezi Rehberi 8. Yazımız: ADANA YEMEK REHBERİ
Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.
Etiketler: Adana Gezilecek Yerler, Adana Gezi Rehberi, Adana Gezilecek Yerler Listesi, Adana Gezi, Adana Gezecek Yerler, Adana Gezi Yazısı, Adana Turizm, Adana Turizm Bürosu, Adana Tarihi Yerler, Adana Ne Yenir Nereler Gezilir, Adana Ne Yenir Nerede Yenilir, Adana’da Ne Yapılır, Adana Otelleri, Adana’da Gezilecek Doğal Yerler, Adana Gezilecek Yerler, Adana Gezilecek Çarşı, Adana Gezilecek Yerler Doğa, Adana Gezilecek Doğal Yerler, Adana Gezilecek Doğal Yerler Haritası, Mersin Gezilecek Yerler, Adana’da Gezilecek Mekanlar, Adana Merkezde Gezilecek Yerler, Adana’da Gezilecek Tarihi Yerler, Adana Çukurova’da Gezilecek Yerler, Türkiye’nin En Geniş Gezi Rehberi, Adana Seyahat Rehberi, Adana Şehir Gezi Rehberi, Türkiye Gezi Rehberi, İstanbul Gezi Rehberi, Adana Görülmesi Gereken Yerler, Adana Turizm Rehberi, Türkiye Gezi Ve Tatil Rehberi, Doğa Ve Kültür Turları, Adana Turizm Ve Tanıtım, Adana Bölgesindeki En İyi Gezilecek Yerler, Adana’da Nereye Gidelim?, Adana’da Bir Günde Ne Yapılır?, Adana İlinin Doğal Güzellikleri Nelerdir?, Adana Merkezde Neler Var?, Adana Ziyaretinde Gezilecek En Popüler Yerler, Adana’da Ne Yenir?, Adana Gezilecek En Popüler Yerler, Adana Kalesi, Adana Karataş İlçesi, Adana Kozan İlçesi, Adana Müzesi Adana Seyhan Merkez İlçe, Adana Aigeai Antik Kenti, Adana Akçatekir Yaylası, Adana Akyatan Gölü, Adana Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Ve Ramsar Alanı , Adana Aladağ – Meydan Yaylası, Adana Aladağlar Milli Parkı, Adana Anavarza Antik Kenti (Anavarza Kalesi Ve Antik Kenti), Adana Anıt Müzesi (Adana Etnografya Müzesi), Adana Atatürk Bilim Ve Kültür Müzesi, Adana Atatürk Parkı, Adana Bahçecik Şelalesi, Adana Bebekli Kilise (Aziz Paul Kilisesi), Adana Beledemik Vadisi (Belemedik Yaylası), Adana Botaş Plajı, Adana Büyük Saat Kulesi, Adana Ceyhan Nehri, Adana Çakıt Vadisi, Adana Çoban Dede Parkı , Adana Dilberler Sekisi, Adana Dinozor Parkı, Adana Feke – İnderesi Yaylası, Adana Feke Kalesi, Adana Feke-Göksu Nehri, Adana Hippokampos Mozaikleri, Adana Horzum Yaylası, Adana Hoşkadem Cami, Adana İncirli Plajı, Adana Kapıkaya Kanyonu, Adana Kapuzbaşı Şelalesi, Adana Karaisalı – Kızıldağ Yaylası, Adana Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu, Adana Karakilise, Adana Karanfil Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Adana Karasis Kalesi, Adana Karataş Tabiat Parkı, Adana Kız Lisesi (Askerı Rüştiye Mektebi), Doğada Kamp, Kamp, Kamp Çadırı, Outdoor, Outdoor Kampı, Outdoor Türkiye, Türkiye Outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, Kozan – Göller Yaylası, Kozan (Sis) Kalesi, Kurtkulağı Kervansarayı, Küp Şelaleri, M1 Adana Avm, Magarsus Antik Kenti, Mavi Su Aqualand, Merkez Park, Mısır Çarşısı ve Çakmak Caddesi, Misis Höyük Ve Köprüsü (Misis Antik Kenti ve Mozaik Müzesi), Obruk Şelalesi, Optimum Avm, Park Adana Avm, Pozantı – Armutoluğu Yaylası, Pozantı – Asar Yaylası, Pozantı – Belemedik Yaylası, Pozantı – Fındıklı Yaylası, Ramazannoğulları Camii, Ramazanoğlu Konağı, Sabancı Merkez Cami, Saimbeyli – Çatak Yaylası, Saimbeyli – Obruk Yaylası, Saimbeyli Kalesi, Sakıp Sabancı Parkı, Seyhan Barajı ve Gölü, Seyhan Nehri, Sinema Müzesi, Sirkeli Höyük Ve Hitit Kaya Kabartması, Süleyman Kulesi, Şar Antık Kenti, Tarihi Kazancılar Çarşısı, Taş Köprü, Tatarlı Höyük (Lawazantıya), Tekir Yaylası, Tepebağ Höyük Evleri Ve Kültür Yolu, Toros Dağları, Tufanbeyli – Kürebeli Yaylası, Tuzla Gölü, Varda Köprüsü, Yağ Cami (Eski Camii), Yerköprü Mesire Alanı, Yılan Kale (Yılankale), Yumurtalık Plajı, Yumurtalık Tabiatı Koruma Alanı Ve Ramsar Alanı, Ziya Paşa Bulvarı,
Adana Kamp Alanları: Akyatan Milli Parkı, Bahçecik Piknik Ve Kamp Alanı – Bahçecik Şelalesi Piknik ve Kamp Alanı, Belemedik – Hacıkırı (Kıralan) Çakıt Vadisi Kamp Alanı, Belemedik Piknik Alanı ve Anıt Ağacı, Belemedik Tabiat Parkı, Can Camping, Çağrı Kamp Yeri, Çobandede Parkı, Çukurova Üniversitesi Kamp Alanı, Dokuzoluk Kanyonu Kamp Alanı, DSİ – Çamlık Piknik Ve Kamp Alanı – DSİ Eğitim Dinlenme Tesisleri, Esen Kamping, Türk Harb İş Sendikası Kampı, Kabaklık Camping, Kapıkaya Kanyonu Kamp Alanı, Karadenizliler Ormanı, Karataş Barınak Plajı, Karataş Kumluk Mesire Yeri – Karataş Kumluk Tabiat Parkı Kamp Alanı – Karataş Tabiat Parkı Kamp Alanı (Kumluk Mesire Yeri), Karboğazı Kamp Yeri, Kızıldağ Yaylası, Konak Aile Pansiyonu, Körkün Çayı – Körkün Şelalesi – Körkün Kanyonu Kamp Alanı, Küp şelaleleri – Küp Şelalesi Kamp Alanı – Aladağ Küp Şelaleleri, Magarsus Camping, Medcezir Kamping, Örcün Kamp Alanı, Toprak Kamping, Turizm Bakanlığı Yumurtalık Gençlik Kampı, Tuzla Milli Parkı, Yerköprü Kanyonu Kamp Alanı – Yerköprü Dinlenme ve Piknik Alanı, Yeşil Kamping, Kafe Ve Market, Yılmaz Kamping, Yumurtalık Belediyesi Gençlik Kamp Alanı, Yumurtalık Lagünü Milli Parkı – Yumurtalık Kuş Cenneti
#gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye, #instagood, #travelphotography, #holiday, #kamp, #photo, #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden, #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #antalya, #fotoğraf, #adana, #seyahatblog, #seyahatname,#seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography,#seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, #seyahatetmeklazim, #seyahatetmesanati, #seyahatacentasi,#seyahatkonsept, #seyahatfotografciligi, #seyahatrehberim, #seyahatfoto, #seyahatimvar, #Adana #seyahatcantasi, #seyahatetmek,