Outdoor Türkiye:
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak sürdürülebilir doğanın outdoor faaliyetleri için vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz. Ekoloji serimizle başlayan doğa ve doğa koruma yazılarımız devam ediyor.
Bu yazımızı (https://www.blog.heydoost.com) adresinden alarak yayınlıyoruz. Yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.
Aracınızın Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin 12 İpucu
Karbon Ayak İzi Nedir?
Karbon ayak izi bir bireyin, olayın, organizasyonun, hizmet, yer veya ürünün neden olduğu toplam sera gazı (GHG) miktarına karşılık gelir (1). Her birey, yaşam stiline göre farklı miktarlarda karbon salınımına neden olur. Beslenme şeklimizden elektrik tüketimimize göre her birimiz arkamızda bir karbon ayak izi bırakırız.
Karbon Ayak izi birim karbondioksit cinsinden ölçülür. Bir kişinin yaşam tarzını ve faaliyetlerini doğrudan veya dolaylı olarak desteklemek için üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Her birimiz gündelik yaşamımızdaki çoğu faaliyetimizle arkamızda karbon ayak izimizi bırakıyoruz. Tükettiğimiz her şeyin üretimi için fabrikalarımız, bir yerden bir yere gitmek içinse araçlarımız geride dünyayı etkileyen bu izi bırakıyorlar.
Karbon Ayak İzini Küçültmek Mümkün
Karbon ayak izi küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak kabul ediliyor. Atmosfere yayınlan sera gazı etkisi ile çevreye zarar verdiğimiz bir gerçek. Etrafımızdaki her şeyin yaşadığımız dünyaya bir geri dönüşümü var. Kullandığımız ürünlerin imalatından en sonunda bozulup tüketilmelerine kadar geçen tüm süreçlerde geride kalan bir karbon izinden bahsetmek mümkün. Bu dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsü ikincil ayak izi olarak anılıyor. Birincil ve çok daha fazla iz bırakıyor diyebileceğimiz birincil karbon ayak izi ise, tüm evsel enerji tüketimi (evsel atıklar) ile uçak ve araba başta olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan CO2 emisyonlarını işaret ediyor.
Araç emisyonları, ortalama bir hane halkının karbon ayak izinin %50'sinden fazlasını oluşturuyor. Bu, kullandığımız diğer tüm cihazların atıklarının toplamından çok daha fazlası! Tipik bir binek aracı yılda yaklaşık 4.6 metrik ton karbondioksit yayar. Bu, bugün yoldaki ortalama benzinli karayolu araçlarımızın her yıl atmosfere yaklaşık 1,7 milyar ton sera gazı saldığı anlamına gelir ki bu durum küresel iklim değişikliğine hatırı sayılır bir katkıda bulunmaktadır (2).
Emisyonları azaltmak için araba kullanmayı bırakmak herkes için bir anda mümkün olmasa da, arabanızın karbon ayak izini küçültme için yapabileceğiniz pek çok şey var:
1-Mümkün oldukça araba kullanmaktan kaçının:
Yakın mesafelere yürüyerek gidin veya bisiklete binmeyi deneyin. Daha uzun yolculuklar için arkadaşlarınızla araba paylaşımı yapın ya da toplu taşıma araçlarına şans verin.
2-Düşük emisyonlu bir araç kullanın:
Araba tercihinizi galon başına yüksek kilometre değerine sahip bir araçtan yana kullanın. Hem paradan tasarruf eder hem de çevreyi korumuş olursunuz. En iyi yakıt ekonomisine ve emisyona sahip otomobilleri belirlemek için EPA'nın Yeşil Araç Kılavuzu’na göz atabilirsiniz.
3-Hibrit bir araca geçin:
Çoğu şirket hibrit çalışma modeline geçmeye başlarken siz de aracınızı hibrite çevirebilirsiniz. Hibrit araç kullanarak aracınızın çıkardığı benzin ve emisyon seviyesini önemli ölçüde azaltmış olursunuz.
4-Eski aracınızı iyi çalışır durumda tutun:
Araç üretiminin kendisi, her otomobilin karbon ayak izinin yaklaşık %30'unu oluşturur. Kısacası arabaların kullanılmasını bırakın, üretimi bile ardında sağlam bir iz bırakmakta. Bu nedenle makul bir yakıt tüketimine sahip eski otomobiliniz korumak, daha düşük yakıt ekonomisine ve emisyona sahip yeni bir otomobil satın almak kadar akıllıcadır.
5-Pedalları rahat bırakın:
Hız yapmaktan, gereksiz hızlanmalardan ve sert fren yapmaktan kaçının. Bunun yerine sakin olun, sürüş tarzınızı daha güvenli hale getirirken gaz ve paradan da tasarruf etmiş olursunuz. Hız sınırını geçmeyin, sabit bir hızı koruyun. Duruş ve kalkışlarınızın farkında olun, böylece hızlanmaya devam etmek ve ardından sert fren yapmak yerine ayağınızı gaz pedalından çekebilirsiniz.
6-Rölantide durmayın:
Yakıt israfı nedeniyle 10 saniyeden fazla hareketsiz duruyorsanız motoru kapatın. Rölantide çalışmak yeniden çalıştırmaktan daha fazla yakıt tüketecektir. Tabii ki, trafikte oturuyorsanız bu pratik değildir, ancak park ederken, birini beklerken veya arabaya servis alırken bunu aklınızda bulundurmanız önemlidir.
7-Klimayı kapatın:
Gerçekten gerekmedikçe klimayı köklemeyin. Düşük ayarları tercih edin ve ılıman günlerde pencereyi açmayı tercih edin.
8-Lastiklerinizi doğru şekilde şişirin:
Lastiklerinizi uygun seviyede şişirerek yakıt tüketiminizi %3'e kadar artırabilirsiniz.
9-Hız sabitleyici kullanın:
Hız sabitleyici genellikle insan sürücülerden daha verimlidir. Bu özelliği kullanmak, sürüşü kolaylaştırmanıza yardımcı olacağı kadar yakıt verimliliğinizi artırmanızı da sağlar.
10-Ağır nesneleri aracınızdan çıkarın:
Aracınızın içinde biriktirdiğiniz tüm o ekipmanlarınızı ve eşyalarınızı etrafta dolaştırmaktan vazgeçin ve arabanızın içini temizleyin. Zira fazla ağırlık yakıt verimliliğinizi azaltabilir. Taşımanız gereken büyük bir obje varsa onu aracın tepesine değil içine koymanızı tavsiye ederiz, çünkü tavandaki büyük nesneler aerodinamiği ve kilometreyi azaltacaktır.
11-Mümkün olduğunda evden çalışın:
Mümkün olduğunda, trafikte oturmaktan kaçınmak için evden çalışın. Bazı işverenler, haftada birkaç gün evden çalışma modeline geçtiler. Eğer sizin de böyle bir fırsatınız varsa, bunu sokaktan bir araba daha eksiltmek için kullanın.
12-Düzenli bakım konusunda bilgi sahibi olun:
Motorunuzu sağlam tutmak, doğru motor yağı derecesini ayarlama, hava, yağ ve yakıt filtrelerini değiştirmek ve hatalı oksijen sensörleri gibi sorunları gidermek yakıt verimliliğinizi önemli ölçüde artıracaktır. Aracınızın bakımını ihmal etmeme konusunda Doost’unuz size yardımcı olabilir! Uygulama üzerinden alacağınız kampanya kodu ile tüm AutoKing bayilerindeki servis ve hizmetlerden %25 indirimle yararlanabilirsiniz.
Karbon ayak izi hesaplama siteleri üzerinden kendi izinizi ölçmeyi de ihmal etmeyin deriz. Böylece sadece aracınızla ilgili değil, hayatınızdaki karbon ayak izini artıran olaylar ile ilgili de çeşitli önlemler almaya başlayabilirsiniz.
Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.