Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
1 Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı
- Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar’a 17 km. uzaklıkta olan olan tabiat parkı 65 hektar alana sahiptir. Zengin bitki örtüsü (yaklaşık 90 adet bitki türü ) yanında, içerisinde bulunan göl nedeniyle yılın farklı zamanlarında çok sayıda kuş ve hayvana da ev sahipliği yapmaktadır.
- Ova kurbağası, skarmeke, serçe, angıt, yeşilbaş ördek ve kırlangıç bu hayvanlardan bazıları.
- Tabiat Parkı, içerisinde bulunan mesire alanı ile halkın dinlenmesi ve piknik yapmasına imkan sağlamaktadır.
- Tabiat parkın sadece bir piknik alanı değil içerisindeki oyun parkı, tenis kortu, basketbol ve halı sahası ile bir yaşam alanı olarak oluşturulmuştur.
- Ayrıca saha içerisinde yer alan gözetleme kulesinden Başkomutan Meydan Muharebesinin ve Büyük Taaruz Harekatının cereyan ettiği tepeler görülmektedir.
- Büyük Taaruzun ve Kurtuluş Savaşının anlatılacağı İstiklal Tanıtım Merkezi parkın sınırları içerisindedir.
- Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı Adresi: Bağdat, Akören/Sinanpaşa/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı Harita: 26 Ağustos Tabiat Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
2 Afyonkarahisar Abdülkadir Geylani Türbesi
- Bolvadin Abdülkadir Geylani Türbesi Kısa Tanıtım:
- Abdülkadir Geylani’nin torunlarından olan Abdülkadir Geylani’ye ait bir türbe ve yanında cami bulunmaktadır.
- Afyon Bolvadin ilçesindedir.
- Türbe içinde ayrıca müritlere ait çok sayıda sandukalar bulunmaktadır.
- Vesikalara göre Abdülkadir Geylani 17’nci asrın başlarında Bolvadin’e gelmiş, Şıhlar (Ağılönü) Mahallesi’nde bulunan Kadri Tarikatı’nın tekkesini kurmuştur.
- Bu tekke misafirhane, çilehane, mektep, medrese ile bir külliye haline getirilmiştir.
- Abdülkadir Geylani Türbesi Afyonkarahisar Bolvadin İlçesi, Ağılönü Mahallesi’nde bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar Abdülkadir Geylani Türbesi Adresi: Şıhlar, Tekke Sk. No:54, Bolvadin/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Abdülkadir Geylani Türbesi Harita: Abdülkadir Geylani Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
3 Afyonkarahisar Acıgöl
- Afyonkarahisar Acıgöl Kısa Tanıtım:
- Bir bölümü Afyonkarahisar, bir bölümü ise Denizli ili sınırları içerisindedir.
- Yüzölçümü 41.5 kilometrekara olup, 20 kilometrekaresi Afyonkarahisar’a bağlı Başmakçı ve Dazkırı ilçelerinin sınırları içerisinde kalmaktadır.
- Denizden yüksekliği 842 metredir.
- Suyu sodalı olan gölden, sodyum sülfat ve türevleri üretilmektedir. Gölün güney doğusunda bulunan Söğüt Dağı’nın eteklerinden kaynayan sular, gölü besledikleri gibi yaşam ortamları oluşturmaktadır.
- Yaz-kış flamingo sürülerinin yaşayabildiği özel bölgelerden birisidir.
- Afyonkarahisar Acıgöl Adresi: Akpınar/Başmakçı/Afyon
- Afyonkarahisar Acıgöl Harita: Acıgöl (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
4 Afyonkarahisar Kent Ormanı
- Afyonkarahisar Kent Ormanı Kısa Tanıtım:
- Yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik alanda oluşturulan kent ormanı en iyi şekilde düzenlenerek halkımızın hizmetine sunulmuştur.
- Yapılan anketle şehir sakinlerinin görüşleri doğrultusunda ‘Zafer Kent Ormanı’ ismi verilen ormanda; kır lokantası, kır kahvesi (kahvaltı evi) satış üniteleri, şelale, 100 kişilik amfi tiyatro, yel değirmeni, adrenalin tepesi, aletli spor alanı, bisiklet yolu, atla gezi yolu ve çocuk oyun parkı bulunan ormanda, gezinin yanı sıra dağcılık gibi çeşitli sporlar da yapılabilmektedir.
- Diğer kent ormanlarından ayrılacak şekilde farklı objelerle de süslenen Zafer Kent Ormanı’nda Yörük Çadırı ve suyun ışıklarla dans ettiği süs havuzu yer almaktadır.
- Afyonkarahisar Kent Ormanı Adresi: Eski Hamam Mahallesi, Afyon Ankara Yolu No:53, 03750 İscehisar/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Kent Ormanı Harita: Kent Ormanı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
5 Afyonkarahisar Macera Parkı
- Afyonkarahisar Macera Parkı Kısa Tanıtım:
- Belediye tarafından işletilen park belediye kent ormanının içindedir.
- Genç nüfusun fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacak 3 metre ve 6 metre yüksekliklerde toplam 18 parkurdan oluşan macera parkı ile kombine edilmiş 13 metre serbest düşüş platformu, 13 metre yapay kaya görünümlü ve ahşap görünümlü 2 adet tırmanma duvarı, 200 metre gidiş 200 metre dönüş olmak üzere toplam 400 metre zipline hattı kent ormanı macera kompleksi olarak oluşturulmuştur.
- Macera parkında Zikzak Köprü, Yassı Kütük Köprü, Yan Geçiş, Mayın Tarlası, Salıncak Köprü, Dev Adım, Ağ Köprü, Kargo Ağı, V Köprü, Tünel Geçiş, Yassı Ahşap Köprü, Tahteravalli Köprü,Çapraz Köprü, Yassı Zikzak Köprü parkurları yer almaktadır.
- Ayrıca, Serbest Düşüş Kulesi, 2 ayrı Tırmanma Duvarı, Zipline hattı da bulunmaktadır.
- Parkın güvenilik ve ekipmanları uluslararası standartlarda tanımlanmıştır.
- Park içinde büyükler için 18 parkur, küçükler için ise 14 parkurdan oluşan bir etkinlik alanı bulunuyor.
- İki tırmanma parkuru, 17 metrelik bir atlama ve gidiş ve dönüş toplam 285 metre uzunluğunda da bir ziplayn uçuş parkuru bulunuyor.
- Afyonkarahisar Macera Parkı Adresi: Hasan Karaağaç, 03211 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Macera Parkı Harita: Macera Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
- Afyonkarahisar Macera Parkı Adresi: Hasan Karaağaç, 03211 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Macera Parkı Harita: Macera Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
6 Afyonkarahisar Masal Dünyası Parkı
- Afyonkarahisar Masal Dünyası Parkı Kısa Tanıtım:
- Belediye tarafından yaptırılan Mehmet Sami Hancıoğlu Masal Dünyası Parkı 2016 yılında hizmete girmiştir.
- 80’in üzerinde 18 farklı gruptan oluşan masal kahramanları, masal evleri, engelli bisiklet parkuru, macera ve survivor parkuru ile çocuk oyun grupları yer alıyor.
- Çocukların keyif alacağı uzun süre çıkmak istemeyeceği güzel bir park.
- Ağaçlandırma ve peyzaj çalışması da yapılan park içerisinde, ailelerin rahatça dolaşabileceği geniş yürüyüş yolları ve dinlenme alanları bulunuyor.
- Parkın tam ortasındaki, proje gereği kaldırılmayan hatta doğallığı korunarak etrafına şelale ve havuz yapılan kaya, parka muhteşem bir görsellik kazandırdı.
- Sakin güzel bir tema şehir parkı. Çocukların sevecegi eğlenceli bir yer.
- Afyonkarahisar Masal Dünyası Parkı Adresi: Yeşilyurt, 03030 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Masal Dünyası Parkı Harita: Masal Dünyası Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
8 Afyonkarahisar (Arkeoloji) Müzesi
- Afyonkarahisar (Arkeoloji) Müzesi Kısa Tanıtım:
- Cumhuriyet’in ilk yıllarında Afyonkarahisar’da kurulan Asar-ı Atika Muhipleri Cemiyeti’nin çabalarıyla Taş Medrese’de eski eserler toplanmaya başlamış, 1931 yılında resmi “Müze Deposu”, 1933 yılında ise Müze Müdürlüğü haline gelmiştir.
- Müze binası tek katlı olup, birbirine bağlı 9 sergi salonundan ayrı, büro kesiminde 5 oda, bir kitaplık, bir konferans salonu, alt katlarda 5 depo, bir fotoğraf atölyesi ile laboratuvar yer almaktadır.
- Müzede, Taş-Maden (kalkolitik) çağından Bizans çağına kadar Afyonkarahisar ve çevresinden bulunmuş olan arkeolojik eserler, kronolojik bir sıra esas alınarak sergilenmektedir.
- Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Bizans dönemlerine ait oldukça zengin eserler sergilenmektedir. Bu dönemlere ait pişmiş toprak, taş mermer, kemik, cam, metal kap kacak, heykel ve sikke gibi araç ve gereçler, yöre insanın, MÖ.3000’li yıllardan günümüze kadar yaşayışı, inancı, üretimi, ticareti hakkında bize oldukça önemli bilgiler vermektedir. Ayrıca günümüzdeki önemi nedeniyle sanayi haline gelmiş mermer ticareti ve sanatı ile ilgili bilgi veren mermer heykeller, lahitler, mezar taşları ve mimari parçalar, müzenin önemini artırmaktadır.
- Müzenin bahçesinde ise genellikle Roma ve Bizans dönemi mezar stelleri, lahitler, küpler, heykeller, Selçuklular, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait mezar taşları sergilenmektedir.
- Afyonkarahisar (Arkeoloji) Müzesi Adresi: Zafer Mh., Kurtuluş Cad. No:92, 03040 Merkez/Afyonkarahisar Merkez/Afyon
- Afyonkarahisar (Arkeoloji) Müzesi Harita: Afyon (Arkeoloji) Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
7 Afyonkarahisar Kalesi
- Afyonkarahisar Kalesi Kısa Tanıtım:
- Afyon iline ismini veren kale şehrin hemen her yerinden görülebilen yüksek bir dağın tepesindedir.
- Afyon iline Karahisar adını katan hisar ve kale burasıdır.
- “Karahisar galesi yıkılır gelir, Zülüfü gerdana dökülür gelir.” türküsünde bahsedilen kaledir.
- 226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında, Arzava Seferi’nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır.
- Kale, Bizans ve Selçuklular zamanlarında da önemli çarpışmalara sahne olmuştur.
- Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşamış olan Frigler Dönemi‘ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır.
- Surları, Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat zamanında kale dizdarı olan Mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılmış, ayrıca kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılmıştır.
- 41573’te Osmanlı Sultanı II. Selim’in emriyle Mahmut Bey tarafından burçları, sarnıçları ve kulesi tekrar onarılmıştır.
- Kaleye çıkmak biraz zahmetlidir. 700 basamak vardır, bu da 15, 20 katlı binaya çıkmak gibidir.
- Merdivenleri dik ve bazı yerleri biraz tehlikelidir. Yanınızda su bulundurun.
- Kalede küçük bir çay bahçesi bulunmaktadır. Manzarası şahanedir.
- Afyonkarahisar Kalesi Adresi: Kale Mah., 03100 Merkez/Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Kalesi Harita: Afyon Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
9 Afyonkarahisar Taşhan
- Afyonkarahisar Taşhan Kısa Tanıtım:
- Ticaret kervanlarının yolu olan Anadolu’da kervan konaklama kültürünün bir parçası olan hanlardan birisidir.
- İpek Yolu çerçevesindeki yüzlerce ticaret kervanlarının ve tacirlerin konakladığı bugünün otellerinin tarihi çeşidi ve adıdır.
- Diyarbakır Hasanpaşa, Tokat Taşhan ve diğe birçok han ile hemen hemen aynı mimariye sahiptir.
- Afyonkarahisar, Merkez, Umurbey Mahallesi, Yemeniciler Çarşısı’ndadır.
- Afyonkarahisar merkez Umurbey Mahallesi, Yemeniciler Çarşısı’ndadır. Hoca Üveys Hanı olarak da anılan bina, XVII. yüzyılın ortalarında Kadı Abdullah Efendi tarafından kareye yakın planda ve iki katlı olarak yemenici esnafının da katkıları ile yaptırılmıştır.
- Yapının ortasında üstü açık avlu vardır. İçerde odalar avluya açılır. Birinci katın güney duvarındaki orta kemer sonradan üçgen alınlıklı çift kapı ile kapatılmıştır.
- Keçe ve tespih ustalarının, ebru ve ney sanatçılarının atölyeleri ve satış yerleri, Kök Boyalı Bayat Türkmen Kilimlerinin, Afyon’a özgü diğer el sanatlarının, yöresel hamur işlerinin ve patatesli ev ekmeğinin satış noktaları da yer alır.
- Alışveriş yaparken kısa bir mola verip, avlusundaki kafeteryada, yöreye özgü ev yapımı katmer, bükme veya ağzıaçık ile çayınızı yudumlayabilirsiniz.
- Afyonkarahisar Taşhan Adresi: No:6, Taşhan Sk, 03100 Afyonkarahisar Merkez
- Afyonkarahisar Taşhan Harita: Taşhan (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
10 Afyonkarahisar Akarçay Kültür Park
- Afyonkarahisar Akarçay Kültür Park Kısa Tanıtım:
- Akarçay Nehri, İç Anadolu Bölgesinde, Akarçay Havzası’na ismini veren ve Eber Gölüne dökülen bir nehirdir.
- Bir kısmı Afyon şehir merkezinden geçmektedir.
- Belediyenin rekreasyon işleri kapsamında Akarçay nehrinin çevresi düzenlenmiş ve kültür parka dönüştürülmüştür.
- Ailecek oturma alanı, çocuk park alanı, yeme içme alanları, canlı müzik alanı, yürüyüş yolu, bisiklet kiralama ve parkuru gibi imkanlar vardır. Irmak kenarında oturma alanlarında güneşin batışını kahve eşliğinde izleyebilirsiniz.
- Otopark mevcut, akşamlari serin oluyor yanınıza giysi almalısınız.
- Afyonkarahisar Akarçay Kültür Park Adresi: Osman Gazi, Cahar Dudayev Cd. No:94, 03030 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Akarçay Kültür Park Harita: Akarçay Kültür Park (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
11 Afyonkarahisar Akdağ Tabiat Parkı
- Afyonkarahisar Akdağ Tabiat Parkı Kısa Tanıtım:
- Akdağ Tabiat Parkı, Doğa Koruma Alanı ve Kamp Alanı olarak bilinir.
- Afyon Sandıklı ilçesindedir.
- Akdağ Tabiat parkı yemyeşil ormanları su kaynakları, uçsuz bucaksız çayırları; zengin bitki örtüsüyle eş değerde yaban hayatıyla, (yılkı atları, geyik, domuz, tilki, kurt v.s) monoton ve betonlaşan hayatınıza bir anda huzur ve canlılık kazandırır.
- Doğal peyzajı bozmadan yapılan patika yolları, atlı gezi yolları, bisiklet parkurları, yaban hayatı izleme noktaları, göleti, gölcükler, günübirlikçiler ve kampçılar için sosyal tesisler, bungalovlar bu güzellikleri daha da çekici ve eşsiz kılmıştır.
- Doğa sevenlere, doğayla baş başa kalmak isteyen her yaş grubu insana hizmet edecek etkinliklerin yapılabileceği Kocayayla civarında, keşfedilmeyi bekleyen pek çok mağara vardır. Tahmini 20 km. uzunluğunda olan kanyon ve kanyondan Çivril gölüne dökülen Akçay görülmeye değerdir. Kanyon boyunca insanoğlunun ayak basmadığı mağaralar, treking yapanların ilgisini çekecek güzergahlar bulunmaktadır.
- Göl manzarası çok güzel, ancak göle girmek, yüzmek yasak.
- Orman ve Su İşleri Bakanlığı korunan alanlarından olan Akdağ Tabiat Parkı Kocayayla da bulunan Kır Evlerinde konaklama imkanı vardır. Evlerin işletmesi Sandıklı D.K.M.P. Şefliğinin sorumluluğundadır.
- Bungalov evlerde konaklama imkanı, ayrıca girişlerde cüzi ücret vardır. Belediyeye ait kliması, elektriği suyu vs olan evler günlük olarak kiralanabiliyor, 2021 Temmuzunda günlüğü 250TL.
- Kamp karavan için uygundur.
- Bölgede belediyeye ait market ve diğer yeme mekanları olsa da , buralarda sunulanlar gerçekten yetersiz, o nedenle gelirken muhakkak yiyeceklerinizi yanınızda getirmenizi tavsiye ediyoruz.
- Afyonkarahisar Akdağ Tabiat Parkı Adresi: Akdağ Tabiat Parkı, 03500 Çamoğlu/Sandıklı/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Akdağ Tabiat Parkı Harita: Akdağ Tabiat Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
12 Afyonkarahisar Akşehir Gölü
- Afyonkarahisar Akşehir Gölü Kısa Tanıtım:
- Akşehir Gölü, Eber Gölü gibi, Sultan dağları ile Emir dağı arasındaki çöküntü alanında yer alır.
- Akşehir ilçesinin yanında İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir göldür.
- İdari olarak Konya ve Afyonkarahisar illeri sınırları içerisinde yer almaktadır.
- Kapalı bir havzada bulunduğundan dışarıya akıntısı yoktur. Buna karşın suları çok az tuzludur.
- Kıyılardan göle karışan tatlı su kaynaklarının bolluğu, kıyılarda suyun tatlılaşmasını sağlar. Tuzluluk orta kesimlerde ve kuzeydoğuda daha belirginleşir.
- Sığ bir göl olup, derinliği 2 ile 4 m arasında değişmektedir. Gölün güneydoğusundaki yaklaşık 10 kilometrelik kıyı şeridi dışında kalan tüm kıyıları seyrek fakat geniş sazlıklarla kaplıdır.
- Sazan ve turna gibi ticari önemi olan balıkların yanı sıra beş balık türü daha bulunmaktadır.
- Gölde, sonbahar ve kış başlarında başta yaban kazları ve yaban ördekleri olmak üzere, pelikanlar, dalgıçlar, balıkçıllar, yağmurcunlar ve martı türlerinden oluşan 60-80 bin civarında kuş görülmektedir.
- Özellikle yaban kazları, kış mevsiminde geceyi çok kalabalık gruplar halinde gölde geçirmektedirler.
- Akşehir Gölü’nün son dönemde suyu iyice çekilmiş, önce gölete sonra da sazlığa dönüşmüştür.
- Afyonkarahisar Akşehir Gölü Adresi: 03911 Akbaba/Sultandağı/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Akşehir Gölü Harita: Akşehir Gölü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
13 Afyonkarahisar Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği
- Afyonkarahisar Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar`ın güneybatısında, Sinanpaşa İlçesi’nin güneydoğusunda bulunan 1591 rakımlı Çiğiltepe üzerinde olup, Sinanpaşa İlçesi’ne 18 kilometre uzaklıktadır. Mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden birisidir.
- Kurtuluş savaşında stratejik önemi olan kritik bir noktadır.
- 27 Ağustos 1922 günü Çiğiltepe’yi ele geçirmekle görevlendirilen 57’nci Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal‘e tepeyi yarım saat içerisinde ele geçirmek için söz vermiş ancak sözünü yerine getiremeyince tabancasını şakağına dayayarak intihar etmiştir.
- Ne var ki bu kahramanın intiharından kısa bir süre sonra Çiğiltepe Türk askerleri tarafından ele geçirilmiştir.
- Albay Reşat Çiğiltepe’nin Sandıklı İlçesi’nde bulunan mezarı, Ankara’daki Devlet Mezarlığı’na nakledilmiştir.
- Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği, görevini yerine getirmeyi canından aziz bilen 57’nci Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey ve o çevrede şehit düşenlerin anısına yaptırılmış olup 22.06.1996 tarihinde ziyarete açılmıştır.
- Şehitliğin girişinde Albay Reşat Çiğiltepe’nin bronzdan yapılmış büstü, ortasında ise çekilmiş bir kılıcı andıran dikili taş ve kitabeleri ile mermerden yapılmış şehit mezarları bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği Adresi: Çiğiltepe, 03859 Akharım/Sandıklı/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği Harita: Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
14 Afyonkarahisar Altıgöz Köprüsü
- Afyonkarahisar Altıgöz Köprüsü Kısa Tanıtım:
- Altıgöz Köprüsü, Afyonkarahisar il merkezinde Akarçay Nehri üzerinde bulunan tarihi köprüdür.
- Şehir merkezinde Çetinkaya Mahallesi ve Cirit Kayalığı’nın kuzeyinden akan Akarçay üzerinde yer alır.
- Köprü, üzerindeki Arapça kitabesine göre, 1209 yılından önce Oğuz oğlu Sabıküddin Ebül Vefa İlyas Bey tarafından yaptırılmış, oğlu Ebu Hamid Hacı Mehmed bin İlyas tarafından 1237 yılında bugünkü haliyle onartılmıştır.
- Son olarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, 1985 yılında tamir ve restorasyonu yapılmıştır. Akarçay’ın içine düşen ve 1980 yılında müzeye kaldırılmış olan onarım kitabesi tekrar orijinal yerine yerleştirilmiştir.
- İtinasız bir işçilikle yapılmış olan 44 m. uzunluğundaki köprünün taşları arasında Roma ve Bizans devrine ait devşirme parçalar da görülmektedir. Yuvarlak kemerli altı göz bugün toprağa gömülmüş durumdadır.
- İkisi yuvarlak dördü sivri olmak üzere altı adet kemerli gözü vardır. Bu nedenle Altıgöz Köprüsü olarak adlandırılmıştır.
- Eski korkuluk taşları büyük bir olasılıkla bugünkü adı Süğlün Köyü olan antik Prymnessos Şehri’nin tiyatro basamaklarından yapılmıştır.
- Anadolu’da Selçuklu devri köprülerinin ilk örneklerinden biri olması dolayısıyla tarihî değere sahiptir.
- Afyonkarahisar Altıgöz Köprüsü Adresi: Ali Çetinkaya, 03200 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Altıgöz Köprüsü Harita: Altıgöz Köprüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
15 Afyonkarahisar Amorium Antik Kenti
- Afyonkarahisar Amorium Antik Kenti Kısa Tanıtım:
- Amorium (Hisar), Ankara’nın 170 kilometre güneybatısında Afyonkarahisar’ın 70 kilometre kuzeydoğusunda ve Emirdağ İlçesi’nin 12 kilometre doğusunda yer alan ve M.Ö.2000’li yıllardan itibaren Hitit, Phryg, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kesintisiz yerleşim görmüş antik kenttir.
- Kent, Yukarı Şehir ve Aşağı Şehir olarak iki başlık altında değerlendirilmektedir. Alandaki en erken yerleşimin merkezi Yukarı Şehir olarak adlandırılmış olan höyüğün bulunduğu bölgedir.
- Yukarı şehir, höyüğün kenarlarında hala izleri görülebilen Bizans dönemi sur duvarlarıyla, Aşağı Şehir de bütün şehri kuşattığı takip edilebilen bir koruma (sur) duvarıyla çevrilidir.
- Sit alanında Klasik ve Hellenistik dönemlere ait arkeolojik kalıntılar olmamasına rağmen Amorium’un o dönemlerde Orta Anadolu tarihinde önemli bir rol oynamıştır.
- Amorium’un, Roma Senatosu tarafından bölgede kendi parasını basma izni verilen ilk şehirler arasında oluşu, M.Ö.1’inci yüzyıl başlarında Doğu Phrygia’da önemli bir pozisyonda olduğunu göstermektedir.
- Amorium Geç Antik Dönem‘de düzenli yapılan festival ve fuarlarıyla civar kasabalardan çok sayıda insanı çeken önemli bir ticaret şehri olmalıydı.
- Bizans Dönemi’nde yaşanan Karanlık Çağ boyunca (M.S.7’nci yüzyılın ortasından 9’uncu yüzyılın ortasına kadar) Amorium Arap saldırılarına karşı Bizans topraklarının korunmasında güçlü bir kale görevi görmüştür.
- M.S.838 yılında Harun Reşid’in oğlu Mutasım’ın (M.S.833-842) ordusu tarafından kuşatılan, M.S.931’de Tarsus Emir’i tarafından ateşe verilen kent, kazılardan elde edilen verilere göre M.S.10 ve 11.’inci yüzyıllarda askeri ve stratejik önemini yeniden kazanmıştır.
- Amorium’da ilk çalışmalar, 1987 yılında Prof. Dr. R. Martin Harrison tarafından bir yüzey araştırması ile başlamıştır, halen Doç. Dr. Zeliha Demirel Gökalp’in kazı başkanlığında devam etmektedir.
- Afyonkarahisar Amorium Antik Kenti Adresi: Hisarköy, 03600 Davulga/Emirdağ/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Amorium Antik Kenti Harita: Amorium Antik Kenti (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar gezinizde görmek isteyebileceğiniz yerlerin kısa tanıtımlarını, harita bilgilerini görmek için diğer sayfaya geçiniz.