Amasya Gezi Rehberi 2. Yazı

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.


Amasya’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Amasya kamp alanları, Amasya mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.


Amasya Gezi Rehberi

Bu yazımızda Amasya‘ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin listesini yayınlıyoruz.

Amasya Gezi Rehberi

Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekan sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Turizmden herkesin beklentisi farklıdır. Kimi tarihi yerleri, kimi doğal alanları gezmeyi, kim de şehrin arka sokaklarında tarihi binaları görmeyi isteyebilir. Turistik gezi tanımı herkes için farklı olduğundan biz burada ayrım yapmadan şehrin bütün tarihi, turistik ve doğal yerlerin kısa tanıtımını yapıyoruz.

Gezi yazılarınızı sitemizde yayınlamak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org/iletişim


Amasya Gezilecek Yerler

Amasya Gezilecek Yerler

Hititlerden Perslere, Romalılardan Osmanlılara kadar birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan ve ‘Anadolu’nun Bağdat’ı olarak anılan ‘Şehzadeler Şehri’ Amasya, tarihi ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor. İki devasa kayanın arasında kıvrıla kıvrıla akan Yeşilırmak’ın şekline bürünen Amasya, Osmanlı Devleti’ne şehzadeler ve padişahlar yetiştirdiği gibi Milli Mücadele’nin başladığı şehir olarak da öne çıkıyor. 

Adeta açık hava müzesi gibi her köşesi tarih kokan şehrin tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.  Amasya denildiğinde ilk akla gelen hiç kuşkusuz Helenistik dönemde, Amasya’yı MÖ 302’den MÖ 26’ya kadar başkent olarak kullanan Pontus krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları. 

Amasya Turistik Yerler

Amasya’daki Gezilecek Yerler

Amasya Kalesi eteklerinde düz bir duvar gibi dikine uzanan kalker kayalara oyularak yapılan Kaya Mezarları’nın, arasında oyulmuş merdivenler ve yollar bulunuyor. Şehrin bir diğer güzelliğini de Yeşilırmak kenarında, tarihi sur duvarları üzerine, ahşap çatkı arası, kerpiç dolgulu olarak inşa edilen Yalı Evleri oluşturuyor.  

Geleneksel Osmanlı evinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan evler, Amasya’nın tarihsel kimliğiyle uyumlu bir görünüm arz ediyor.
Amasya Arkeoloji Müzesi ise Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ’dan itibaren Tunç Çağı, Hitit, Urartu, Cumg, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 13 ayrı medeniyetin eserlerini bir arada sergiliyor.  İlhanlılar döneminde yaşadıkları bilinen 4’ü çocuk 8 kişiye ait mumyaların bulunduğu bölüm, ziyaretçilerin müzede en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında geliyor.

Amasya Gezi Rehberi

Amasya yaklaşık olarak 200 yıl Pontus Krallığı’na başkentlik yapmış daha sonra Roma hâkimiyetine girmiştir. Türklerin Anadolu’ya girmesine kadar geçen süre içerisinde ise Doğu Roma İmparatorluğu’nun hâkimiyetinde askeri bir eyalet olarak varlığını sürdürmüştür.Türkler zamanında ilk olarak Danişmentliler tarafından ele geçirilen şehir Danişmentli Devleti’nin başkenti olmuştur. Şehir, daha sonra Sultan I. Mesud zamanında Anadolu Selçuklu hâkimiyetine girmiştir.

Amasya’nın Osmanlı Beyliği’ne katılması ise kendi iradeleri ile olmuş ve halk Sultan I. Murad’a bağlılığını bildirmiştir.

Çok katmanlı bir tarihe ev sahipliği yapan Amasya, bu uzun tarihi süreç içerisinde birçok tarihi esere sahip olmuştur. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan şehir, adeta bir açık hava müzesidir.

Amasya’da Bulunan Tarihi ve Turistik Mekanlar

Amasya Tanıtımı ve Gezilecek Yerler

Şehzadeler Şehri veya Şehzadeler Diyarı olarak anılan Amasya, Osmanlı Dönemi’ndeki en önemli şehirlerden biriydi. Zira tahtın veliahttı olan şehzadelerin bir kısmı Amasya’da yetiştirilmişti.

Ortasından geçen Yeşilırmak, Amasya’nın en önemli doğal güzelliğidir. Amasya, dünya üzerinde denizi olmadığı halde yalı boyu evleri bulunan tek şehir olma özelliğine de sahiptir.

Pontus İmparatorluğu’ndan günümüze ulaşan Kral Kaya Mezarları ve bahçesindeki mumyaları ile de Türkiye’nin görülmesi gereken tarihi gezi destinasyonlarından biridir.

Hititliler ve Pontus imparatorluklarından günümüze gelene kadar pek çok farklı medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapan Amasya’nın her köşesinde keşfedilmeyi bekleyen tarihi ve turistik cazibe merkezleri bulunmaktadır. Elması ile ünlü Amasya’nın Ferhat ile Şirin Efsanesi de özel bir yere sahiptir.

Amasya Gezilecek Yerler

Amasya’ya gidildiğinde, şehrin her ilçesinde keşfedilecek yerler bulunabilir. Öne çıkan tarihi ve turistik yerlerin büyük bir bölümü Amasya Merkez ilçesinde bulunmaktadır.

Şehir iki dağın arasına kurulmuş. Kalenin olduğu Harşena, diğeriyse Ferhat (Pont) Dağı. İki dağın arasından Yeşilırmak geçiyor. Osmanlı’da şehzadelerin neden Amasya’da staj yaptığını da kentin fiziki yapısını gördükten sonra anlamak zor değil.

Bir giriş, bir de çıkış var. İki tarafı tuttuğunda şehre girmek için kuş olmanız gerekiyor. Milli Mücadele’nin ilk ateşi de ‘Amasya Tamimi’yle burada yakıldı.

Osmanlı’da tam 12 şehzade eğitim için buraya gelmiş. Altısı da tahta çıkmış. Şimdi tahta çıkan ve çıkamayan bu şehzadelerin bir de müzesi var. Yeşilırmak’ın kenarına dizilmiş Yalıboyu’ndaki konaklardan birini restore eden Amasya Valiliği, balmumundan heykellerin bulunduğu bir müze kazandırmış şehre. Orijinal eserlerin çoğu Topkapı Sarayı’nda olsa da Şehzadeler Müzesi’ne mutlaka uğrayın. Üst katta tahta çıkan sultanları, altta ise bahtsız şehzadeleri göreceksiniz.

Amasya Turizm Potansiyeli

Amasya, Kıyı Karadeniz ile Anadolu’nun diğer bölgelerini bağlayan, prehistorik çağlardan beri kullanılan yolların kavşak noktasında yer alır ve Yeşilırmak Nehri’nin oluşturduğu derin bir vadi içerisinde kurulmuştur. Nehrin ikiye ayırdığı vadinin kuzeyinde 272 m yüksekliğinde Harşena Dağı bulunur.

Amasya Gezilecek Yerler

Harşena Dağı’nın, Yeşilırmak ve vadisi ile birlikte oluşturduğu bütünleşik kompozisyon, ünik bir peyzaj ve büyüleyici bir manzara oluşturur. Harşena Dağı’nın güney yamacında ilk yerleşim Erken Tunç Çağı’nda başlamış ve Osmanlı Devleti’nin sonuna kadar da onlarca uygarlık (Cumgya, İskit-Med, Pers, Pontus, Roma, Doğu Roma, Danişmendli, İlhanlı, Selçuklu, Osmanlı) tarafından iskân edilmiştir. Alanda; Amasya Kalesi’nin yanı sıra, Helenistik Dönem surları, anıtsal kaya mezarları, M.Ö. 1. yüzyıla tarihlenen anıtsal sarnıçlar ve Yalıboyu Evleri bulunmaktadır. 

Amasya’nın Pontus Krallığı’nın başkenti olmasıyla birlikte, dağın güney yamacına anıtsal kaya mezarları inşa edilmiştir. Kızlar Sarayı bölgesinde, Kurucu Kral I. Mithridates Ktistes’den I. Pharnakes’e kadarki beş krala ait kaya mezarları bulunmaktadır. Kaya mezarları; Anadolu’nun en büyük kaya mezarları arasında bulunan, dünyada da kaya mezarı geleneğinin seçkin örnekleri arasında gösterilen anıtsal yapılardır.

Amasya Gezilecek Yerler

Pontos Kraliyet Nekropolü, hanedanın dünyadaki ilk ve tek nekropolü, V No’lu kaya mezarı da Pontos Krallığı döneminde inşa edilmiş son kaya mezarıdır. Kaya mezarı inşa etme geleneği Amasya’da son bulmuş, ikinci başkent Sinop’da (M.Ö.183) bu gelenek sürdürülmezken, hanedana ait ikinci bir kraliyet mezarlığına da bugüne kadar rastlanmamıştır.

Amasya Doğal Güzellikleri

Amasya Gezilecek Yerler

Şehzadeler şehri Amasya, tarihi eserler açısından oldukça geniş bir şehir olmasının yanı sıra, doğal güzellikler bakımından da birbirinden farklı alanlara sahiptir. 

Şehrin, fiziki şartları, konumu ve iklimi ile çeşitlenen doğal güzellikleri, sayı olarak fazla olmasa da sunduğu çeşitlilik açısından kendine has özellikler taşımaktadır.

Tarih ve kültür gezilerinin yanı sıra doğa gezilerine de ev sahipliği yapmakta olan şehrin, kaplıcaları, kuş cenneti yıl boyu yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken noktalar arasında yer almaktadır. 

Amasya Termal, Kaplıca ve Hamamları

Amasya Gezilecek Yerler

Hamamözü, Amasya ilinin yaklaşık 1.500 nüfusu bulunan bir ilçesidir.
Hamamözü, Amasya’ya bağlı, il merkezine 90 km, Çorum il merkezine 43 km uzaklıkta bulunmaktadır.
İsminden de anlaşıldığı üzere HAMAMözü ilçesinde termal kaynaklar yoğundur.
İlçede çok sayıda hamam, kaplıca ve içme bulunmaktadır.

Amasya Gezilecek Yerler

Amasya Hamamları

Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemleri anıtsal mimari eserlerinden olan ve çoğunun faaliyetini sürdürdüğü hamamlar, amasya merkezi ve İlçelerinde örnekleri oldukça fazladır.

Amasya Gezilecek Yerler

Halen çalışır durumda olan hamam örnekleri; Mustafa Bey HamamıMehmet Paşa Mahallesi’ndedir.Yörgüç Paşa’nın oğlu Mustafa Bey tarafından 1436 yılında yaptırılmıştır. Kare planlı soyunmalık ve sıcaklık kısımları iki ayrı kubbe ile örtülüdür.

Kumacık Hamamı

Bayezidpaşa Mahallesi Künç Köprü hizasındadır. Kapıağası Ayasağa tarafından 1495 yılında yaptırılmıtır. Kare planlı suyunmalığın üzeri Türk üçgenleri ile geçilen büyük bir kubbe ile kapatılmıştır. Sıcaklık kısmı, bir ana kubbe, dört eyvan ve iki halvet hücrelerinden oluşmaktadır. Kubbeler dıştan alaturka kiremitle örtülüdür.

Amasya Gezilecek Yerler

Paşa Hamamı

Merzifon İlçesindedir.Sadrazam Karamustafa Paşa tarafından 1678 yılında yaptırılmış olup, Osmanlı hamam kültürü mimari öğelerinin güzel örneklerinden biridir. Kubbeli soyunmalığı, uzun dikdörtgen şekilli soğukluğu ve sekizgen kasnak üzeri sıcaklığı, kubbe ile örtülüdür.

Altuntaş Hamamı (Yukarı Hamam)

Hatuniye Mahallesinde Şifre Sokakta, Madenüs Köprünün yakınında yer almaktadır. Düzgün kesme taş, moloz taş malzeme ve harç ile inşa edilmiş olan hamam, geleneksel Osmanlı hamam mimarisi formuna uygun bir şekilde, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık kısmında meydana gelmekte olup ayrıca külhan kısmına sahiptir. Üst örtüsü kubbe ve tonozlardan oluşmakta olan hamamın inşa kitabesi bulunmamaktadır. Muhtemelen 17. yüzyıl Osmanlı hamamıdır.

Amasya Gezilecek Yerler

Yıldız Hamamı (Bülbül Hatun Hamamı / Çukur Hamam)

Osmanlı Sultanı II. Bâyezid’in eşi Bülbül Hatun tarafından yaptırılan külliyenin bir birimi olan hamamın, 1510 yılında yaptırıldığı bilinmektedir. Aslında hamamın bulunduğu alanda Selçuklu Döneminde de bir hamamın varlığı bilinmektedir. Bugünkü mevcut hamamın Selçuklu hamamı üzerine yeniden inşa edilmiş olduğu kuvvetle muhtemeldir. Bulunduğu kottan dolayı bu hamama çukur hamam denildiği rivayet edilmektedir. Bu hamamda geleneksel Osmanlı hamam mimarisine uygun bir şekilde soğukluk, ılıklık ve sıcaklık kısımlarından oluşmaktadır.

Amasya’da Bulunan Tarihi Çarşılar

Amasya Bedestenleri

Amasya Bedesteni

Amasya Bedesteni

Sultan II. Bayezıd’in Kapı Ağalarından Hüseyin Ağa tarafından 1483 yılında yaptırılmıştır.
Osmanlı şehirciliğinin belli başlı merkezlerde meydana getirdiği sistemin bir tekrarı niteliğinde olup, orijinal ölçülerine göre orta boy bir bedestendir. Orijinalinde altı kubbeli bir yapı olup emsallerinden büyük olduğundan emsalleri arasında bir çeşitleme olarak görülmektedir.
Plan şemasına göre ortada iki büyük ayağın taşıdığı kemerlerle altı kubbeli, dört kapılı, doğusunda arastaya açılan diğer cephelerde kemerli dükkanlarla desteklenmiş bir yapı iken 1970’li yıllarda kuzeydeki iki kubbeli mekanı, özel idare iş hanı yapımı sırasında ortadan kaldırılmış ve onarımlar sonucu bu günkü dört kubbesi ile ayakta kalabilmiştir.


Merzifon Bedesteni

Amasya Gezilecek Yerler

Merzifon ilçe merkezinde, Gazi Mahbup Mahallesi’ndedir. Kara Mustafa Paşa Cami’nin hemen doğusunda yer alır. Dikdörtgen planlıdır. Kara Mustafa Paşa Vakfından olup 17. yüzyılda yapılmıştır.
İç mekanda kalın payeleri birleştiren büyük sivri kemerler, dokuz adet kubbeden oluşan üst örtüyü taşımaktadır. Dıştan yapı; bir sıra kesme taş, üç sıra tuğladan oluşan beden duvarlarına sahiptir. Ancak her cephenin orta kesiminde kesme taştan dışa doğru çıkıntı yapmış tonoz örtülü dört adet giriş kapısı mevcuttur. Bu kapılar arasında Bedesteni çevreleyen arasta bulunmaktadır. Üst örtüsü dıştan hemen her bedestende olduğu gibi sekizgen kasnaklı kirpi saçaklı kubbelerle örtülüdür.
XVII. yüzyılda Kara Mustafa Paşa ile altın yıllarını yaşayan Merzifon’un o dönemlerde şehrin çekirdeğini teşkil eden yapılardan birisi olan bedesten, bugün de ticari hayatın odak noktası konumundadır.


Gümüşhacıköy Bedesteni

Amasya Gezilecek Yerler

İlçe merkezinde, Köprülü Camii’nin güneyinde yer alır. Köprülü Mehmet Paşa tarafından 1660 yılında kendi adına camiinin külliyesi olarak yaptırılmıştır. Doğu-batı yönünde ince uzun dikdörtgen planlıdır. Dört kapılı yapının özellikle meydana bakan kapısı diğerlerine göre daha özenli olup üzerine 1900 yılında Yanyalı Mustafa Paşa’nın oğlu Ali Rıza Bey tarafından saat kulesi ilave edilmiştir.


Arada uzun dikdörtgen iki yanına sıralanmış beşik tonoz örtülü dükkanlardan oluşmaktadır. Avluya bakan cepheler her bölümü oluşturan yüksek sivri kemerler ve bunların aralarındaki payandalarla süslüdür. Üst kısımda cephe boyunca payandaların çevresini de dolaşarak uzanan derin silmeler iç mekana ayrı bir görünüm ve hareket kazandırmıştır.
Zamanla yapılan restorasyonlar sonucu kısmen değişikliğe uğrayan bedestenin giriş kapılarındaki kırmızı-beyaz kemer örgüsü dikkat çekmekte olup yapıya ayrıca renk katmıştır.1900’lerde yapılan saat kulesinin yıkılması üzerine yerine bugünkü kulelerin yapıldığı bilinmektedir.

Amasya Medreseleri

Şehrin tarihi dokusunu oluşturan yapılar içerisinde mezarlar, camiler, türbeler, çeşmeler, konaklar, medreseler vb. eserler yer almaktadır. Bu eserlerden medreseler değerlendirildiğinde tarih içerisinde Amasya’da sekiz adet medresenin inşa edilmiş olduğu görülmektedir. Bahsi geçen bu medreseler; Amasya merkezinde yer alan II. Beyazıd, Gök, Küçük Ağa (Şamlar), Büyük Ağa (Kapıağası Hüseyin Ağa) medreseleri, Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan Haliliye Medresesi, Merzifon ilçesindeki Çelebi Mehmed Medresesi ve Suluova  ilçesinde  yer  alan  Yolpınar  Köyü  Kasım  Bey  Medresesi’dir.  Çok  sayıda  inşa  edilmiş  bu medreseler  Amasya’da  eğitime  verilen  önemi  gözler  önüne  sermektedir.  

Amasya Gezi Haritası

Amasya Gezi Rehberi yazımızda yer alan mekanların GPS koordinatlarını okuyucular için özel olarak hazırladığımız haritamızda bulabilirsiniz. Haritaya tıkladığınızda listede yer alan tarihi, turistik yerlerin harita konumunu ve bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilirsiniz.

Amasya Gezi Rehberi Koordinatları: https://goo.gl/maps/LkRUQCQwnirNgqAE9

Amasya Gezi rehberinde yer alan mekanları haritada görmek için: https://goo.gl/maps/LkRUQCQwnirNgqAE9

Amasya Gezilecek Yerler

Bu yazımızda aşağıdaki listede bulunan mekanların tanıtımını yaptık.

1Alçak Köprü
2Amasya Arkeoloji Müzesi
3Amasya Kalesi
4Amasya Kaplıca ve İçmeleri
5Amasya Saat Kulesi 
6Aynalı Mağara
7Baraklı Şelalesi
8Bayezid Paşa Cami
9Bimarhane (Darüşşifa)
10Borabay Gölü
11Burmalı Minare Camisi ve Cumudar Türbesi
12Çağlayan Köprüsü
13Çakallar Tepesi
14Çelebi Mehmet Medresesi ve Saat Kulesi
15Çilehane Camisi
16Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi ve Su kanalı
17Fethiye Camii
18Gök Medrese ve Gökmedrese Cami
19Gümüşlü Cami
20Halifet Gazi Kümbeti
21Haliliye Medresesi
22Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları
23Hazeranlar Konağı Müze Ev
24İmaret Kültür Merkezi
25Kadılar Türbesi
26Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi
27Kız Kayası Kanyonu
28Kızlar Sarayı
29Küçük (Ayas) Ağa Cami ve Külliyesi
30Künç Köprü
31Magdinus ve Helkıs Köprüleri
32Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi
33Merzifon Bedesteni ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami
34Minyatür Amasya Müzesi
35Saraçhane Camii
36Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi
37Sultan II. Bayezid Külliyesi
38Şehzade Yolu ve Şehzadeler Müzesi
39Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi
40Taşhan ve Bakırcılar Çarşısı
41Terziköy Kaplıcaları
42Torumtay Camii ve Türbesi
43Yalıboyu Evleri
44Yedikuğular Kuş Cenneti (Yedikır Baraj Gölü)
Amasya Gezi Rehberi

Amasya gezinizde görmek isteyebileceğiniz yerlerin kısa tanıtımlarını, harita bilgilerini görmek için diğer sayfaya geçiniz.

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

1      Amasya Alçak Köprü

Amasya Alçak Köprü
  • Amasya Alçak Köprü Kısa Tanıtım:
  • 3 medeniyetin ortak mirası, Roma döneminde M.S 2. yüzyılda Amasya Kalesi ile güneydeki karşı mahalleri birbirine bağlamak için Yeşilırmak ( antik dönem ismi İris ) nehri üzerine inşa edilmiştir.
  • Kesme taştan inşa edilmiş olan köprü 4 gözlüdür.
  • Ancak zamanla Yeşilırmak yatağının dolması sonucunda köprünün kemerleri ırmak seviyesinde kalması nedeniyle köprü alçak köprü olarak adlandırılmıştır.
  • Dönemin Amasya Valisi ZiyaPaşa tarafından 1865 yılından antik dönem köprü kemerleri üzerine devşirme taşlarda kullanılarak ayaklar inşa edilmiş ve üzerine ahşap köprü yapılmıştır.
  • 1950’li yıllarda ahşap köprüyü Yeşilırmak taşkınlarının götürmesi nedeniyle bugünkü beton tabliye atılmıştır.
  • Köprüde 2009 yılında restorasyon yapılarak bugünkü görüntüsüne kavuşmuştur.
  • Amasya Alçak Köprü Adresi: Hatuniye, Hazeranlar Sk. No:2, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Alçak Köprü Harita: Alçak Köprü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

2      Amasya Arkeoloji Müzesi

Amasya Arkeoloji Müzesi
  • Amasya Arkeoloji Müzesi Kısa Tanıtım:
  • 1925’te kurulan Amasya Müzesi önceleri muhtelif binalarda hizmet vermiştir.
  • 1980 yılında şimdiki modern binasına taşınan müzede Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ’dan itibaren Tunç Çağı, Hitit, Urartu, Cumg, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait 13 ayrı medeniyetin eserlerini bir arada görmek mümkündür.
  • Müze binasının batısında bulunan müze bahçesi içerisinde Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait taş eserler sergilenmektedir.
  • Daha önce Müzenin bahçesinde bulunan ve Selçuklu Sultanı I. Mesud’a ait olan türbe içinde sergilenen İlhanlılar Dönemi’ne ait 14’üncü yüzyıldan kalma mumyalar müze içerisindeki özel bir bölümde sergilenmektedir.
  • İlhanlıların Anadolu’daki hakimiyetleri döneminde Amasya’da nazırlık ve emirlik yapmış kişilere ve yakınlarına ait mumyaların bulunduğu bu bölüm, müzenin en ilgi çeken yerlerinden birini oluşturmaktadır.

Amasya Arkeoloji Müzesi’nde Sergilenen Önemli Eserler

  • Kayı Boyu Damgalı Pencere Kanatları
  • Fırtına Tanrısı Teşup Heykelciği
  • Güneş Saati
  • Mumyalar
  • Amasya Elmalı Mozaik 
  • Aktarla Lahiti
  • Amasya Arkeoloji Müzesi Adresi: Üçler, Mustafa Kemal Paşa Cd. D:No.91, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Arkeoloji Müzesi Harita: Amasya Arkeoloji Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

3      Amasya Kalesi

Amasya Kalesi
  • Amasya Kalesi Kısa Tanıtım:
  • Kentin kuzeyindeki Harşena Dağı üzerine kurulmuş olan kalenin nasıl bir sarplığı içerdiğini akılda canlandırmayı kolaylaştırmak için bir dağın adını anmak kaçınılmazdır; Çorum kent merkezinden yükselen Çakır Dağı gelir tam Amasya Kalesi’ne dayanır. Bu dağın en yüksek noktası 1.375 m ile Yeldeğirmeni Tepesi’dir.
  • Kale, üzerine kurulduğu Harşena Dağı’nın adıyla da bilinir. Arap tarihçilere göre “Türk hükümdarı Karsan Han”, batılı tarihçilere göreyse “Pontus kralı Mithridates tarafından” yaptırılmıştır.
  • 1075 yılından sonra Danişmend Ahmet Gazi, 1146 yılında I. Mesud, 1222 yılında I. Alâeddin Keykubad, 1319’da Gümüşlüzade Tacettin Mahmud Çelebi, 1369’da Şadgeldi Paşa tarafından onarılmış ve kullanılmıştır.
Amasya Kalesi
  • Kale, Osmanlı Devrinde 1149’da II. Murad, 1511’de Şehzade Ahmet’in Emiri Mustafa Bey, 1669’da Hoca Ahmedpaşazade Ali Bey tarafından onartılmıştır. Amasya Kalesi, kesme taştan inşa edilmiştir. Yeşilırmak kıyısından, kalenin kurulduğu dağa kadar sekiz savunma kademesi vardır.
  • 1640 yılında kaleye gelen Evliya Çelebi, şöyle yazmıştır: “Kalenin beş köşeli kırk bir kulesi vardır. İçerisinde saraylar, cephanelikler, erzak ambarları, su sarnıçları, Tozanlı Suyu’na inen su yolları bulunmaktadır. Kalenin altı mağaralarla doludur.”
  • Kalenin orta kesiminde yer alan ve “Cilanbolu Su Kuyusu” ya da “Cilanbolu Tüneli” denen yapının turizme kazandırılması için başlatılan temizleme çalışmalarında, 2009 yılında 170 metreye ulaşıldı. Kalenin Yeşilırmak’tan yüksekliğinin yaklaşık 300 m olduğu dikkate alındığında bu su yapısının ırmağa dek ineceğini kestirmek zor değildir. 13. yüzyıla kadar kullanılan kalenin bazı duvarları yakın zamanda, onarılmış ve temizlenmiştir.
Amasya Kalesi
  • Kalede ve Amasya yöresinde yapılan pek çok arkeolojik kazı, Hitit uygarlığının bu bölgedeki en belirgin özelliklerini açığa çıkarmaktadır.
  • Amasya Kalesi Pers, Roma, Pontus ve Bizans döneminde birçok kez saldırıya uğradı, yıkıldı, el değiştirdi ve her defasında yeniden restore edildi. Roma ve Pontus arasındaki savaşlar sırasında kale ciddi bir şekilde tahrip oldu. Selçuklu Devleti tarafından Amasya’nın fethinden sonra 1075’te büyük ölçüde restore edildi ve askeri önemini yitirdiği 18. yüzyıla kadar kullanılmaya devam edildi.
  • Amasya Kalesi Coğrafi konumu ve özellikleri:
Amasya Kalesi
  • Kale, Amasya’nın kuzeyinde ve Yeşilırmak nehri üzerindeki Harşene Dağı denilen sarp kayalıkların üzerinde yer alır.
  • Kalenin dışında Yeşilırmak kıyısına kadar uzanan sekiz savunma mevzisine sahiptir. Savunma surları moloz taştan yapılmışken, üst seviye surlar kesme taştan yapılmıştır. “Cilanbolu” olarak adlandırılan kalenin ortasında kayaya oyulmuş bir dehliz bulunmaktadır. Buraya 181 m uzunluğunda, 8 m çapında ve 150 basamağa sahip olan bir yeraltı merdiveni ile inilir.
  • Kalede sarnıçlar, su depoları, Osmanlı zamanında yapılan hamam kalıntıları ve kayaya oyulmuş Pontus Kral Mezarları bulunmaktadır. Yaklaşık 20-25 m yükseklikte, M.Ö. 3. yüzyıldan kalma Pontus kralların 18 büyük ve küçük mezarı, düz bir duvar üzerinde kireç taşı kayaya oyulmuştur. Kalede “Helkıs”, “Saray”, “Maydonos” ve “Meydan” adında dört kapı vardır. Zindanlar, bir sarnıç ve bir kuyu mevcuttur.
  • Yeşilırmak boyunca antik kale duvarlarının yaklaşık 800 m (2.600 ft) kısmına tipik Amasya evleri, hamamlar ve camiler inşa edilmiştir.
  • Timur’un (1370-1405 yılları arasında hüküm sürdü) istilacı birliklerinden kaçan, Osmanlı Şehzadesi I. Mehmed (Çelebi Mehmed olarak da bilinir) Amasya Kalesi’ne sığınmıştır.
Amasya Kalesi
  • Yolu çok güzel yapılmış. Kale girişinde park edilecek yerler müsaittir. Giriş ücretlidir.
  • Kale girişine kadar aracınızla çıkabilirsiniz. Kale içerisinde satış yerleri yok ama kale dışında yemek yiyebilirsiniz.
  • 17:00 den önce gitmeye çalışın çünkü orası bir müze olduğu için Mesai sonrası Iceriye almıyorlar. Ancak yine de kale burcundan Amasya’yı tepeden görebilir fotoğraflar çekebilirsiniz.
  • Amasya Kalesi Adresi: 05000 Yuvacık/Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Kalesi Harita: Amasya Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

4      Amasya Kaplıca ve İçmeleri

Amasya İçmeleri
  • Amasya İçmeleri Kısa Tanıtım:
  • Hamamözü, Amasya ilinin yaklaşık 1.500 nüfusu bulunan bir ilçesidir.
  • Hamamözü, Amasya’ya bağlı, il merkezine 90 km, Çorum il merkezine 43 km uzaklıkta bulunmaktadır.
  • İsminden de anlaşıldığı üzere HAMAMözü ilçesinde termal kaynaklar yoğundur.
  • İlçede çok sayıda hamam, kaplıca ve içme bulunmaktadır.
  • Amasya’nın Hamamözü İlçesi’nde yer alan Kahramanlar İçmesi, ilçe merkezine yalnızca 1 km mesafededir.
  • Hamamözü İlçesine 1 km. uzaklıkta bulunan Kahramanlar İçmesi bulunmaktadır. Tıbbi raporunda bağırrsak parazitleri hastalıklarına karşı iyi gelmektedir.
  • Yine Hamamözü’nde bulunan Hamamözü Arkut Bey Kaplıcası Amasya’ya 90 km. mesafedeki Hamamözü ilçe merkezinde, Laçin yolu üzerinde bulunan kaplıcanın tarihi kesin olarak bilinmese de antik çağdan bu yana kullanıldığı düşünülmektedir.
  • Bugünkü adını Selçuklu beylerinden Arkut Bey’den almıştır. Kaplıca alanı içinde halka açık bir hamam ile 63 odalı 131 yataklı Hamamözü Termal Otel hizmet vermektedir.
  • Sıcaklığı 42,5 °C civarında olan kaplıca suyunun kronik ağrılı romatizmal hastalıklara, sinir sistemi hastalıklarına, beyin çarpması sonucu oluşan felç ile çocuk felci sonrasında, kalp-damar ve tansiyon rahatsızlıklarında, ruhsal bozukluklarda, bel fıtığı veya siyatik sorunlarında, kadın hastalıklarında, hormon düzensizliğinde, cilt hastalıkları ve kepeklenmede yararlı özellikleri olduğu bilinmektedir.
  • Arkutbey Kaplıcaları Hamamözü hakkında şu adresten detaylı bilgi alabilirsiniz: https://www.facebook.com/Arkutbey-Kaplıcaları-Hamamözü/ref=page_internal

Göynücek İçmeleri:

  • Göynücek, Amasya ilinin bir ilçesidir. Amasya ilinin güney batısında yer alır. Göynücek, Türkiye’de sadece illere has bir konuma sahiptir; 4 tane ilin arasındadır. 
  • Göynücek İlçesi Ilıca Mevkiinden çıkan içme, böbrek ve mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
  • Şehir sınırları içerisinde yer alan bir diğer içme ise Göynücek İlçesi’ne bağlı Ilıca mevkiinde yer almaktadır.
  • Burada bulunan içme ise mide ve böbrek hastaları tarafından tercih edilmektedir
  • Amasya İçmeleri Adresi: Arkut Bey Mah, Şht. Metin Abdullah Özışık Sk. No:2, 05720, 05720 Hamamözü/Amasya
  • Amasya İçmeleri Harita: Amasya Hamamözü Kaplıcaları ve İçmeleri (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

5      Amasya Saat Kulesi

Amasya Saat Kulesi 
  • Amasya Saat Kulesi Kısa Tanıtım:
  • Amasya Saat kulesi Amasya Şehir Merkezi’nde Hükümet (Helkıs) Köprüsü’nün batı yanında yer almaktadır. Eser 1865 yılında, Amasya Mutasarrıfı Şair Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. İlk inşasının hemen ardından bir yangına maruz kalan kule asıl talihsizliği 1940 yılının şubat ayında yaşamış ve zamanın Valisi Talat ÖNCEL tarafından bitişiğindeki ahşap Helkıs Köprüsü’nün yıkılıp betonarme olarak yeniden yapılması sırasında köprü inşasına engel olduğu gerekçesi ve yerine daha modern bir saat kulesi yapılması vaadiyle ortadan kaldırılmıştır.
  • Halen mevcut saat kulesi ise 18 Haziran 2002 tarihinde Amasya Valisi Hüseyin POROY tarafından asli haline uygun bir şekilde tekrar yapılmıştır. İnşaa malzemesi düzgün kesme taş, tuğla ve ahşaptır.
Amasya Saat Kulesi 
  • Kule esasen bir minare görünüşüne sahiptir. Kaide kare planlı, silindirik gövdeli ve düzgün kesme taş malzemelidir. Doğu cephesinde yarım daire kemerli bir pencere açıklığı, kuzey cephesinde ise yarım daire bir kemerli kapı ile iki pencere açıklığı ter alır.
  • Gövde dört yöne doğru hafifçe daralan testere dişi biçimi tuğla dizileri ile kademelendirilmiş bir pabuç üzerinde silindirik bir kütle halinde yükselir ve tamamen tuğla malzemedir.
  • Gövdenin üst kısmı silindirik bir bilezikten sonra şerefe şeklinde düzenlenmiştir. Şerefe altı üç sıra testere dişi ve aralarındaki düz tuğla dizilerinin nöbetleşerek, üst üste ve dışa doğru peş peşe taşırılması ile genişletilmiş, eşit mesafeli ince çubuk demirlerle de şerefe korkuluğu yapılmıştır.
Amasya Saat Kulesi 

Petek niteliğindeki kısım, bir karenin köşeleri pahlanmak suretiyle kendi içerisinde, iki kademeli bir kütle halinde tamamen ahşap malzeme kullanılarak yapılmıştır. Alt bölümün ana akslarında, dairevi kadranlı birer saat, üst bölümün ana akslarında ise yarım daire kemerli büyük birer açıklık yer alır. Her iki kademe profilli bir silme ile birbirinden ayrılmıştır. Kulenin üzeri geniş saçaklı basık bir çatı ile örtülmüştür.

  • Amasya Saat Kulesi Adresi: Hatuniye, H. Teyfik Hafız Sk. No:1, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Saat Kulesi Harita: Saat Kulesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

6      Amasya Aynalı Mağara

Aynalı Mağara
  • Amasya Aynalı Mağara Kısa Tanıtım:
  • Aynalı Mağara Amasya Ziyaret Beldesi yolu üzerinde şehir merkezine 3,3 kilometre uzaklıktadır.
  • Amasya ili Ziyaret Beldesi yolu üzerinde bulunan Aynalı Mağara esasında bir kaya mezarıdır. 
  • M.Ö 2. yy’da Helenistik çağda Amasya’da yaşamış Mitra rahibi TES’in anıtsal mezarıdır.
  • Kaya mezarlarının en iyi işlenmiş ve tamamlanmış olanıdır. Yerden dört basamakla çıkılan mezar düz bir kayaya oyulmuştur.
  • Genişliği 9,8 metre yüksekliği 13 metredir. Dış cepheden bakıldığı zaman usta bir taş işçiliği ile yapıldığı görülebilir.
  • Mağaranın dış cephe yüzeyi perdahlanarak parlatılmıştır. Buraya Aynalı Mağara denmesinin nedeni de güneş vurduğu zaman mağaranın cephesinin parlamasıdır.
Aynalı Mağara
  • Aynalı Mağara MÖ 2’nci yüzyılda Helenistik Çağ‘da Amasya’da yaşamış Mitra Rahibi Tes’in anıtsal mezarıdır.
  • Mağaranın içinin çok geniş olması ve duvarlarda yer alan renkli resimler ve mağaranın alınlığında yazan “Büyük Rahip Tes” yazısı bu mezarın Tes’e ait olduğunu desteklemektedir.
  • Mezar odası dikdörtgen biçiminde olup, girişin sağ tarafında mezar nişi ve çukuru (teknesi) bulunmaktadır.
  • Dikdörtgen şeklindeki mezar odasının yüzeyi ikinci kullanım olarak, 11’inci yüzyılda Bizanslılar tarafından keşişhane olarak kullanıldığı ve bu kullanımda yapıldığı tahmin edilen renkli duvar resimleri bulunmaktadır. Tonoz kısmında altısı sağda, altısı solda olmak üzere on iki havari tasvirleri vardır.
  • Mağara Müze statüsündedir, girişler ücretlidir.
Aynalı Mağara
Güzelce Kız (Aynalı Mağara Efsanesi)
Aynalı Mağara

Güzelce Kız, bir kral kızıdır. Dünyalar güzelidir. O kadar güzeldir ki; görenler dayanamaz, yıldırım düşmüş gibi kendilerinden geçerler. Bu yüzden genç kız, hep peçeli gezer, güzel yüzünü kimseye gösteremez.

Artık zamanı gelmiştir diye düşünen babası, dört bir yana haberciler çıkarır kızını evlendirecektir ama kim kızının peçesini açıp güzelliğine dayanır, onu dünya gözüyle seyredebilirse kızını ona verecektir.

Bu çağrıya yedi iklim, dört bucaktan şehzadeler, vezir çocukları, dünya zenginleri, yiğitler, bilginler, kısacası gençliğine, bilek gücüne güvenenler dört nala Amasya’ya gelirler.

Aynalı Mağara

Amasya meydanında kurulan özel bölümde bulunan Güzelce Kız bekleyedursun. Kendine güvenen delikanlılar cesaretlerini toplayamaz, yanına yaklaşan ise peçesini kaldırmak istediğinde eli titrer, dizlerinin bağı çözülür. Bu sahneler günlerce devam eder. Bir gün fakir mi fakir, ama yiğit mi yiğit, gerçekten güzel, alımlı bir delikanlı “Ben de şansımı denemek istiyorum!” diye destur alıp tahtın yanına yaklaşır. Herkesin şaşkın bakışları arasında hiç vakit geçirmeden Güzelce Kız’ın peçesini kaldırır. O an öyle bir elektriklenme olur ki, bir aydınlanma, bir alev, bir ateş sarar etrafı. Kimse ne olduğunu anlayamaz. Meydanda bulunanlar korkudan yerlere kapanır. Sonra, sonsuz bir sessizlik içinden kömür kesilir iki genç, yan yana uzanmış şekilde.

İki gencin cesedi, şehre yakın yerdeki bağ ve bahçelikler yanında bulunan kaya mezar içinde iki ayrı odaya gömülür. Bu kaya mezarının dışı güneşle birlikte Güzelce Kız’ın yüzü gibi parlamaya başlar. Bu parlaklığından dolayı da, daha sonra kaya mezarın adı ” Aynalı Mağara” diye ünlenir.

  • Amasya Aynalı Mağara Adresi: 05030 Ziyaret/Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Aynalı Mağara Harita: Aynalı Mağara (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

7      Amasya Baraklı Şelalesi

Baraklı Şelalesi
  • Amasya Baraklı Şelalesi Kısa Tanıtım:
  • Baraklı Çağlayanı, Kocababa Dağı’nın kuzeye bakan yamacından çıkan kaynak suyunun oluşturduğu traverten basamağı üzerinden dökülmesiyle oluşmuştur.
  • 30 m yükseklikten düşen sular oldukça güzel bir görüntü oluşturmaktadır.
  • Amasya’ya 44 km uzaklıkta olan çağlayan, Borabay gölü’ne 40 km uzaklıktadır.
Amasya Baraklı Şelalesi
  • Ayrıca, çağlayana gidiş yolu üzerindeki Akınoğlu Kasabası turistik dinlenme tesisleri ve mesire alanı olarak değerlendirilmektedir.
  • Yukarı Baraklı Köyü sınırlarında bulunan eşsiz güzellikteki Baraklı şelalesini özellikle Mayıs ayında görmek gerekiyor.
  • 35 metre yükseklikten düşen şelalenin sesi ve manzarası doyumsuz bir güzellik arz ediyor.
Baraklı Şelalesi
  • Baraklı Şelalesi Özbaraklı Belediyesi’ne yaklaşık 1 km uzaklıkta, Kayabaşı mevkiindedir. Şelale kaynağının çıktığı çanak şeklindeki düz alan üzerinde antik döneme ait Roma ve Bizans kalıntılarının temel izleri mevcuttur. 10 metre yüksekliğindedir. Aynı şelalenin kuzeye bakan yüksek yamacının güneybatı köşesinde suyun yıllarca akması sonucu meydana gelen kalkerin oluşturduğu doğal bir mağara bulunmaktadır.
  • Mağaraya 4 basamaklı bir merdivenle inilmektedir. Kuzey cephesinde ise Horasan harcı ile örülerek kapatılmıştır. Halk arasında kilise olarak bilinmektedir. Yaz aylarında şelale üzerindeki yeşillik alan etrafına masalar ve sandalyeler konulur. Baraklı şelalesi, ağaçların arasında bulunan, tamamı ile köy geleneklerine bağlı kalınarak yapılan servisi ve küçük tesisiyle, otantik bir havada ziyaretçilerini beklemektedir. Taşova’dan ulaşımı çok kolay olan Baraklı, E80 uluslararası kara yolu kenarında bulunuyor.
Amasya Baraklı Şelalesi
  • Şelale dolgun olarak 2 ay sureyle akmaktadır. Yukarı Baraklı Köyü’nden 7 km çıkarak ulaşabileceğiniz şelaleye giden yol, çok iyi olmadığından piknik için pek tercih edilmiyor.
  • Baraklı Şelalesi kampçılar ve doğa yürüyüşçüleri tarafından günübirlik rotalarla tercih edilse de bölgede herhangi tesis veya işletme bulunmadığından pek fazla vakit geçirilecek bir mekan değildir.
  • Amasya Baraklı Şelalesi Adresi: Özbaraklı 05802 Özbaraklı/Taşova/Amasya
  • Amasya Baraklı Şelalesi Harita: Baraklı Şelalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

8    Amasya Bayezid Paşa Cami

Bayezid Paşa Cami
  • Amasya Bayezid Paşa Cami Kısa Tanıtım:
  • Yeşilırmak’ın doğu kıyısında, Künç Köprü’nün karşısında yer alan cami, sadrazam Bayezid Paşa tarafından1414 yılında yaptırılmıştır.
  • Camii ters T planlı yapısıyla ve kuzeyindeki oldukça zarif mermer işçiliğe sahip son cemaat yeriyle dikkat çekmektedir. Camiinin yapımında Osmanlı ve Memlüklü ustaları beraber çalışmıştır.
  • Yapının cümle kapısı ve pencere kanatları Osmanlı ahşap işçiliğinin en nadide eserlerindendir.
  • Bayezid Paşa Camii’nde cümle kapısının ahşap kapı kanatları, geometrik geçmeleri ve üst kısımlarında oyma olarak işlenmiş yazıları ile Türk ahşap işçiliğinin şaheserlerinden sayılabilir.
  • Caminin pencere kanatlarından bugüne kadar kalabilen birkaç tanesi ise daha sade ve daha basit ahşap işçilik örnekleridir.
  • Bayezid Paşa Camii, Osmanlı devri Türk mimarisinin ilk devrinde eski Orta Asya yapı geleneklerini çağının yeni sanat zevkiyle bağdaştıran, iddialı ve çok değerli özelliklere sahip bir eserdir.
  • Amasya Bayezid Paşa Cami Adresi: Beyazıtpaşa, Sakman Sk. No:7, 05200 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Bayezid Paşa Cami Harita: Bayezid Paşa Cami (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

9      Amasya Bimarhane (Darüşşifa)

Bimarhane (Darüşşifa) Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi
  • Amasya Bimarhane (Darüşşifa) Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi Kısa Tanıtım:
  • BİMARHANE / DARÜŞŞİFA Sabuncuoğlu Tıp Ve Cerrahi Tarihi Müzesi 
  • Bimar kelime anlamı itibari ile “hasta” demektir. Bimarhane ya da darüşşifa denilen binalar, Selçuklu ve Osmanlı döneminde hastaları iyileştirme amacıyla inşa edilmiş yapılardır. 
  • Amasya, Yakutiye mahallesinde, Yeşilırmak’a paralel olarak uzanan cadde kenarında medrese plan şemasında inşa edilmiş olan Darüşşifanın giriş kapısı üzerinde, kapı nişini üç yönde tek satır halinde dolanan Arapça kitabesinden, yapıyı 1308 yılında, İlhanlı hükümdarı Sultan Olcaytu Mehmed Han, karısı İlduz Hatun ile Amasya’ya geldiklerinde, kölesi olan Anber Bin Abdullah ile Anadolu Emiri Ahmed Bey’e inşa ettirdiği öğrenilmektedir.
Bimarhane (Darüşşifa) Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi
  • Ancak mimarı hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Darüşşifanın günümüze ulaşmamış vakfiyesinin 1312 ‘de düzenlendiği de bilinmektedir. 
  • Dikdörtgen bir avlu etrafında, uzun eksene paralel iki revak sırası ve bu revakların gerisinde çeşitli mekanlar yer almış, giriş eyvanı ile karşısındaki ana eyvanla da yapı, avlulu iki eyvanlı bir şemaya sahip olmuştur.
  • Ana eyvan sivri bir kemerle avluya açılmıştır. Üstü ise çatı-tonoz sistemiyle örtülmüştür. Ana eyvanın doğu duvarında iki yanı tuğla örgü söveli yüksek bir dikdörtgen pencere bulunur.
  • Eyvanın iki yanında yer alan köşe mekânlarına, revaklara açılan yay kemerli birer kapı ile girilir. Enine dikdörtgen olan bu köşe mekânlarının üstü birer beşik tonozla örtülmüştür.
  • Avlunun iki tarafındaki revaklar ise zar, mukarnaslı ve profilli olarak çeşitlilik gösteren başlıklara sahip sütunlara dayanan muntazam kesme taştan sivri kemerlerle meydana getirilmiştir.
  • Üzeri düz taş bloklarla geçilerek örtülmüş revakların gerisinde yer alan uzun salonlar halindeki mekânlar yay kemerli üçer kapı ile revaklara açılır. Bu salonlar tuğladan sivri kemerlerin desteklediği uzun beşik tonozla kapatılmıştır.
Bimarhane (Darüşşifa) Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi
  • Bu kemerler beden duvarları içine yerleştirilmiş bingi taşlarına oturmakta ve mekânlar da mazgal pencerelerle dışa açılmaktadır.
  • Revakların altına doğrudan doğruya bir kemerle bağlanan iki taraftaki beşik tonoz örtülü eyvanımsı mekânlar, adeta avlunun iki tarafında bulunan mekânlara geçiş imkânı veren koridorlar halindedir.
  • Batıdaki köşe mekânlarının giriş kapıları, doğudakilerden farklı olarak duvar örgü dokusuyla meydana getirilmiş olup sivri kemerlidir. Taç kapı tarafındaki köşe mekânlarının önemli bir özelliği de, büyük birer pencereyle batı cephesine açılmış olmalarıdır.
  • Bunlar yan cephelere ise birer mazgal pencereyle açılırlar. Abidevi bir eyvan görünüşündeki taç kapı mekânı, sivri kemerli, beşik tonoz örtülüdür. İki yanda yay kemerli birer niş burayı hacim olarak daha etkili kılar.
Bimarhane (Darüşşifa) Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi
  • Taç kapı açıklığı ise kırık yay kemerli ve iki yanı profilli bir şekilde inşa edilmiş bir nişle cepheye bağlanmıştır.    
  • İlhanlı döneminden günümüze ulaşan tek eserdir. İlhanlı Hükümdarı Sultan Mehmet Olcaytu ve hanımı Uduz Hatun adına Anber Bin Abdullah tarafından 1308-1309 yılında yaptırılmıştır. Yapının özellikle ön cephesi sanat bakımından çok değerlidir.
  • Anadolu Selçuklu mimarisinin orijinal sütun başlıkları olan geometrik yaprak tezyinatlı ve mukarnaslı sütun başlıkları kullanılmıştır. Türk üçgenlerinden meydana gelen ters dönmüş sütun başlıkları, Anadolu Selçuklu mimarisinde ilk defa bu yapının cephe kenarlarında denenmiştir.
  • Bina kesme taşlardan örülmüş ve iki köşesine silindir şeklinde dayanaklar yaptırılmıştır. Sadece Amasya Bimarhanesi’ne mahsus bir özellik olarak kapı kilit taşında diz çökmüş vaziyette insan kabartması mevcuttur. Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak bilinmektedir.

Amasya Sabuncuoğlu Tıp Ve Cerrahi Tarihi Müzesi

Amasya ilinde yer alan ve eski bir bimarhanede yer alan müzedir.

Mekan tarihsel açıdan Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak bilinmektedir. 2011 yılından itibaren yapı, müzeye dönüştürülerek Sabuncuoğlu Şerefettin Tıp ve Cerrahi Tarih Müzesi adını almıştır. Müze Amasya Belediyesi tarafından işletilmektedir.

Bimarhane (Darüşşifa) Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi

Özellike Osmanlı döneminde hekimlik yapan Sabuncuoğlu Şerefeddin’in kullandığı tıp aletleri ve teknikler gerek fotoğraflar gerekse canlandırmalarla sergilenmektedir.

Sabuncuoğlu Şerefeddin kimdir?

Sabuncuoğlu Şerefeddin
  • Osmanlı döneminde tıp alanında önemli eserler vermiş Türk hekim ve cerrah olan Sabuncuoğlu Şerefeddin, ilk Türkçe cerrahi eserin sahibidir.
  • Bugün Amasya’da Sabuncuoğlu (Hacı İlyas) denilen bir mahallede adı yaşayan ünlü bir hekim ailesine mensup olup, Çelebi Sultan Mehmed’in hekimbaşısı Sabuncuoğlu Mevlânâ el-Hâc İlyas Çelebi Bey’in torunudur.
  • Amasya Dârüşşifâsı’nda muhtemelen Burhâneddin Ahmed en-Nahcuvânî’den eğitim görmüş, orada on dört yıl hekimlik yaptıktan sonra Candaroğlu İsfendiyar Bey zamanında (1385-1440) bir süre Kastamonu’da bulunmuş, Cerrâhiyye-i İlhâniyye isimli kitabını Fâtih Sultan Mehmed’e sunmuştur.
Sabuncuoğlu Şerefeddin
  • Burası bir taraftan eğitim yapılırken diğer yönden hastaların tedavi edildiği, cerrahi müdahalelerle öğrencilere ameliyatların gösterildiği, uygulamalı öğretim yeri olmuş, sonraki zamanlarda ruh hastalarının da tedavi merkezi haline gelmiştir.
  • Faydalı bitkilerle ile ilgili bir bahçesi var.
  • Günümüzde binanın bir bölümü belediye konservatuar olarak kullanılmaktadır.
  • 2021 yılı: Giriş 5 TL. Öğrenci indirimi yok, 12 yaş altı ücretsiz. Müzekart geçersiz.
  • Amasya Bimarhane (Darüşşifa) Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi Adresi: Pirinççi, Atatürk Cad., 05200 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Bimarhane (Darüşşifa) Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi Harita: Bimarhane (Darüşşifa) Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

10      Amasya Borabay Gölü

Borabay Gölü
  • Amasya Borabay Gölü Kısa Tanıtım:
  • 2013 yılında tescil edilen Boraboy Gölü Tabiat Parkı ya da Boraboy Gölü, Amasya’nın Taşova ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıkta ve Boraboy köyünün batısında olan, doğal bir heyelan set gölüdür.
  • Boraboy Gölü’nün oluşumunu hazırlayan heyelan, bölgenin hem egemen kayaç yapısı hem de hemen bölgenin içinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgilidir.
  • Kuzey Anadolu Fay Hattının oluşturduğu zayıf zon kırık hatları boyunca derine sızan sular, tüf ve anglomeralar üzerinde meydana gelen kütle hareketini kolaylaştırmış ve gölü oluşturan heyelana zemin hazırlamıştır.
Borabay Gölü
  • Heyelanla vadinin tıkanması sonucu Çatağın Deresi’nin (Boraboy deresinin bu kısmındaki adı) sularının birikmesiyle göl oluşmuştur.
  • Heyelan neticesinde oluşan setin üzerine, taşkınlar nedeniyle setin yarılmasını önlemek ve tarımsal sulama için beton bent inşa edilmiştir.
  • Bentte bulunan bir kapak sistemiyle, göl seviyesinin yağış ve ani kar erimelerine bağlı olarak aşın derecede yükseldiği zamanlarda fazla sular boşaltılmaktadır.
  • 5 m yüksekliğinde bent nedeniyle göl yüzeyi ilkbaharda genişlemektedir.
  • Gölden sulamada yararlanılır bunun yanında, yakın çevresi için bir rekreasyon alanıdır.
  • D-B yönünde uzanan gölün, kuzey yamaçları çoğunluğu sarıçam olmak üzere iğne yapraklı ormanlar hakimdir.
  • Güney yamaçlarında gürgen ve kayın hakimiyetindeki geniş yapraklı ormanlar bulunur.
Borabay Gölü
  • Yaz sıcaklarından bunalan alçak kesimlerde yaşayan çevre insanları için serin ormanlık alan cazip koşullar sunar.
  • 1970’lerde ilk basit tesislerin yapıldığı alanı, 2017 yılında 70.000 kişi ziyaret etmiştir.
  • Gölün de bulunduğu alan, “Boraboy Gölü Tabiat Parkı” içerisinde yer almaktadır.
  • Tabiat Parkı, Amasya il merkezine 62 kilometre uzaklıkta olup alana ulaşım asfalt  yol ile sağlanmaktadır. Taşova ilçe merkezine uzaklığı ise 22 kilometredir. Amasya Merzifon Havaalanı’ndan Tabiat Parkına olan mesafe 91 kilometredir.
  • Alan, ziyaretçilerin piknik, kampçılık, doğa yürüyüşü, göl-deniz bisikleti, fotoğraf çekimi, bitki ve yaban hayatı gözlemi gibi faaliyetleri yapmasına elverişlidir.
Amasya Borabay Gölü
  • Tabiat Parkı içinde günübirlik kullanıma yönelik kır lokantası, yürüyüş yolları, mescit, çocuk oyun alanları, piknik masaları, büfe, çeşme ve otopark yer almaktadır.
  • Alan içerisinde ailelerin konaklamalarına elverişli kır evleri de bulunmaktadır. 
  • Boraboy Gölü Tabiat Parkı’nın kuzey yamaçlarında ağırlıklı olarak Doğu Kayını, Karaçam, Sarıçam ve Meşe ağaçları yer almakta olup, alanın güney yamaçlarında ise Sarıçam, Karaçam ve karışık çalı toplulukları yer almaktadır.
  • Doğal heyelan set gölü karakterindeki Boraboy Gölü, alana sucul yaşam anlamında en önemli katkıyı sunmaktadır.
Amasya Borabay Gölü

Borabay Gölü Flora Bilgileri

Amasya bölgesi endemik bitkiler açısından önemli bölgelerden birisi olup, Boraboy Gölü ve çevresi Amasya’nın en önemli endemik bitki alanıdır. Amasya’da son yapılan değerlendirmeler sonucunda Amasya il sınırlarında 245 endemik taksonun (tür-alt tür varyete) bulunduğu anlaşılmış olup, bunların 29 adet endemik tür Amasya – Akdağ – Boraboy Gölü ve çevresinde yayılış göstermektedir.

Borabay Gölü Fauna Bilgileri

Amasya Borabay Gölü

Tabiat Parkı Alanında, halen varlığı bilinen yaban hayvanları şunlardır:

  • Borabay Gölü’nde Görülebilecek Memeliler: Karaca, tavşan, kurt, tilki, yaban domuzu, sincap, kirpi, gelincik, porsuk.
  • Borabay Gölü’nde Görülebilecek Kuşlar: Yerli ve göçmen birçok kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında bıldırcın, kınalı keklik, çil keklik, sakarmeke, çulluk, üveyik, kumru, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, bülbül, Öter-Ökse Ardıç, karabatak, gri balıkçıl, balaban, leylek, kara leylek, şahin, atmaca, akbaba, uludoğan, puhu, alaca ağaçkakan, serçegiller, kırlangıçgiller, sığırcıkgiller, kargagiller, Anadolu Sıvacı Kuşu, Sıvacı Kuşu, Çam-Büyük-Mavi Baştankara, Çütre, Tırmaşık Kuşu, Kızılgerdan,
  • Borabay Gölü’nde Görülebilecek Sürüngenler: Kır kaplumbağası, su kaplumbağası, kertenkeleler, yılanlar, salyangozlar
  • Borabay Gölü’nde Görülebilecek Balıklar:  Boraboy Gölü içerisinde sazan ve yayın gibi tatlı su balıkları mevcuttur.
  • Amasya Borabay Gölü Adresi: Yakakent, 05802 Boraboy/Taşova/Amasya
  • Amasya Borabay Gölü Harita: Borabay Gölü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya’da gezilecek yerlerin devamını görmek için izleyen sayfaya geçiniz.

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

11      Amasya Burmalı Minare Camisi ve Cumudar Türbesi

Burmalı Minare Camisi ve Cumudar Türbesi
  • Amasya Burmalı Minare Camisi ve Cumudar Türbesi Kısa Tanıtım:
  • Burmalı Minare Camii ya da diğer adlarıyla Ulu Camii ve Mahkeme Camii, Amasya ilinde yer alan tarihî mahiyette dinî yapı.
  • Adını burmalı minaresinden alan cami bitişiğindeki Selçuklu kümbeti ve Osmanlı dönemi minaresi ile dikkat çekmektedir.
  • 1237 yılında Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı II. Gıyâseddin Keyhüsrev zamanında Ferruh b. Selçuk tarafından yaptırılmıştır.
  • Bugünkü Bakırcılar Çarşısı arkasında yer alır. Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında veziri Ferruh Bey tarafından 1237-1247 yılları arasında yaptırıldığı ileri sürülmekte ise de yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir.
Burmalı Minare Camisi ve Cumudar Türbesi
  • Cami, girişin iki yanındaki minare ve türbe dışında oldukça düzgün bir dikdörtgen plana sahiptir.
  • Kesme taştan örülmüş kalın ve güçlü duvarlardan batı ve doğu cephesindekilerde bulunan dörder pencere ile güney cephesindeki üç pencere caminin içini aydınlatır.
  • Camiye minare ve türbenin arasından, dışarıya doğru çıkıntılı büyük bir niş içinde yer alan kemerli kapıdan girilir.
  • İç mekan mihrap ekseninin iki yanında sıralanmış üçer paye (sütun) ile üç sahına ayrılmış, payelerin birbirine sivri kemerlerle bağlanmasıyla bu sahınlar da üçer bölüme ayrılarak toplam dokuz bölüm meydana getirmiştir.
Burmalı Minare Camisi Minareden Çekim
  • Bu dokuz bölümden orta sıradaki üçünün üzeri kubbelerle örtülüdür. Yan sıralardaki bölümlerden kıble duvarına yakın olan ikisi çapraz, diğer bölümler beşik tonoz örtülüdür. Girişin sol yanında kare zemin üzerine sekizgen yapılı Cumudar Türbesi bulunur. İlhanlı Devleti’nin Anadolu egemenliği döneminde Amasya’da Anadolu Nazırlığı yapmış olan Şehzade Cumudar’a ait mumyanın Amasya Müzesi’ne konulmasına kadar burada bulunmuş olması nedeniyle bu isimle anılan türbe asıl olarak Ferruh Bey ve oğluna aittir.

Evliya Çelebi 1646’ya doğru Amasya’yı ziyaret ettiğinde gördüğü ahşap çatılı, minaresi de ahşap, “hücre içindeki tabutlarında bittamam endamlarıyla duran birçok kadidler” olan Mahkeme Camii’nden bahseder. Bunun Burmalı Minare Camii olduğu ileri sürülmektedir. 

Burmalı Minare Camii’nde önemli bir mimari süsleme yoktur. Yalnız evvelce ahşap bir sundurma ile korunduğu kiriş deliklerinden anlaşılan giriş cephesinde taş kapının sivri kemeri kabartma-oyma bir süsleme ile çerçevelenmiştir.

Cumudar Türbesi: Giriş cephesinin solunda cami duvarına bitişik olarak yapılmış ve üst katına harimden de irtibatı olan türbe, Selçuklu mezar anıtları geleneğinin bir örneğidir ve cami ile birlikte inşa edilmiştir. Hüseyin Hüsâmeddin Bey’e göre burası Cümûdâr Türbesi olup Moğollar’dan Hülâgû Han’ın torunu Cümûdâr b. Yeşmüt b. Hülâgû’ya aittir. 

  • Amasya Burmalı Minare Camisi ve Cumudar Türbesi Adresi: Dere, Amasya Bld. Açık Otoparkı No:18, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Burmalı Minare Camisi ve Cumudar Türbesi Harita: Burmalı Minare Camisi ve Cumudar Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

12      Amasya Çağlayan Köprüsü

Çağlayan Köprüsü
  • Amasya Çağlayan Köprüsü Kısa Tanıtım:
  • Amasya İl merkezinin 5 kilometre kadar dışında, Tokat karayolu üzerinde, 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı yol ayrımında yer alan Çağlayan Köprüsü‘nün yapım yılı ve yaptıranı kesin olarak bilinmemektedir.
  • Ancak genel kanı köprünün Danişmendli emirlerden İltekin Gazi tarafından 1075 yılında yaptırıldığı yönündedir.
  • Doğal bir güzelliğin arasında uzanan Çağlayan Köprü, Amasya’nın 6 kilometre uzaklığında sizleri bekliyor.
  • Köprü 70 metre uzunluğunda, ayakları kesme taştan, kemerleri ise tuğladandır. Ayakların batı kısımlarında üçgen biçimli selyaranlar bulunur.
  • Köprünün tam ortasındaki ayağın yine batı kısmı üzerinde köşeli bir çıkıntı vardır.
  •  İltekin Gazi Köprüsü adıyla da bilinen bu köprü için halk arasında en çok Çalak ya da Çalık ismi kullanılır.
  • Bu isimlerin de çağlayan anlamına gelen ‘çağlak’ ya da ‘çahlak’ kelimelerinden dönüştüğü düşünülmektedir.
Çağlayan Köprüsü
  • Amasya’daki Yeşilırmak üzerinde bulunan Çağlayan Köprü hem fotoğraf karelerine yansıyacak güzel bir yapı hem de manzarasıyla büyüleyen harika bir yer.
  • Köprü, XII. yüzyılda İtelgin Gazi’nin oğlu Hüsamüddevle Hasan tarafından inşa ettirildiği bilinmektedir.
  • Amasya Çağlayan Köprüsü Adresi: Helvacı, Piri Reis Sk. 11, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Çağlayan Köprüsü Harita: Çağlayan Köprüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

13      Amasya Çakallar Tepesi

Çakallar Tepesi’nden Amasya
  • Amasya Çakallar Tepesi Kısa Tanıtım:
  • Şehir iki dağın arasına kurulmuş. Kalenin olduğu Harşena, diğeriyse Ferhat (Pont) Dağı. İki dağın arasından Yeşilırmak geçiyor. 
  • Çakallar Tepesi Amasyanın güneyinde, Ferhat Dağı’nın arkasında yer alan Çakallar Tepesi, Osmanlı döneminde şehzade ve sultanların av alanıdır.
  • Çakallar Tepesi, Amasya şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta, dağın tepesinde, Çakallar Mahallesi’ndedir.
  • Ayrıca şehzade ve Amasyalı bazı paşaların yazlık köşkleri de bu alanda bulunur.
Çakallar Tepesi’nden Amasya
  • Çakallar mevkiinin doğu tarafları Padişah Kanuni Sultan Süleyman’a miras yoluyla kaldığından padişahın oğlu Şehzade Mustafa Amasya’ya vali olarak atandığı zaman burada bir yazlık yaptırmış ve burada bir müddet oturmuştur.
  • Çakallar mevkiinden şehir halkının yıllarca ihtiyaç duyduğu içme suyu karşılanmıştır.
  • Eskiden bu dağlarda insan yerine çakallar gezdiğinden bu ismi almıştır.
  • Çakallar Tepesi’nde çam ağaçları arasına otel, motel ve pansiyon gibi konaklama tesisleri bulunmaktadır.
  • Şehri gezmeye başlamadan önce buraya çıkın ve bir plan yapın. Nereye gideceğinizi ne kadar vakit ayıracağınızı iyi planlamazsanız Amasya Kalesi’nde, Sultan Beyazıt Camii’nde ya da Bimarhane’de saatlerce vakit geçirebilirsiniz.
  • Amasya’yı en güzel seyredebileceğiniz yerlerden biri olan Çakallar Tepesi’nde tavşan kanı sıcak çaylar burada bir başka keyif ile içilir.
  • Amasya minyatür bir şehir, siz kartalsınız burada. Şehzadeler şehrini en iyi buradan izleyebilirsiniz.
  • Amasya Çakallar Tepesi Adresi: 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Çakallar Tepesi Harita: Çakallar Tepesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

14      Amasya Merzifon Çelebi Mehmet Medresesi ve Saat Kulesi

Çelebi Mehmet Medresesi ve Saat Kulesi
  • Amasya Çelebi Mehmet Medresesi ve Saat Kulesi Kısa Tanıtım:
  • Merzifon Çelebi Mehmet Medresesi ya da Sultaniye Medresesi, 1414-1415 tarihleri arasında Osmanlı padişahı I. Mehmed’in emri ile Mehmet Memişoğlu Ebubekir tarafından inşâ edilen medrese.
  • Merzifon’da XV. yüzyılın ilk çeyreği içinde inşa edilen yapıdır.
  • Çelebi Mehmet Medresesi Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1414 yılında Ebubekir Mehmet Bin Hamza’ya yaptırılmıştır. 
  • Selçuklu medreseleri planındadır. Kare planlı, dört eyvanlı, açık avlulu medreseye doğusundaki anıtsal kapıdan girilir.
  • Üzerinde tek satır ve üç bölümden oluşan kitabenin bulunduğu giriş renkli kesme taş ve mermer kullanılarak süslenmiştir. Kırmızı ve beyaz renkte kesme taş dizileriyle bezenmiş eyvan biçimli taç kapı, yapının en göz alıcı yerlerinden biridir.
  • Eyvanın her iki yanında sivri kemerli geniş bölmeler bulunur. Tavan, sekiz köşeli yıldızlarla bezenmiştir. 
  • Medrese, Amasya’nın Merzifon ilçesinin merkezinde yer almaktadır.
  • Medrese’nin ilk müderrisi ise Feridüddin Mehmet Çelebi’dir.
  • Yapı, Çelebi Mehmet Medresesi Camii’nin hemen yan tarafında yer almaktadır.
  • Türk-İslâm mimarisinin en eski medrese tasarımlarından olan açık avlulu ve dört eyvanlı tasarımı Osmanlı devrinde belirli bir ölçüde yaşatan bu medresenin yöre halkı arasında Merzifon Sultâniyesi olarak anıldığı bilinmektedir.

Merzifon Çelebi Mehmet Medresesi  Özellikleri

Çelebi Mehmet Medresesi ve Saat Kulesi Kapısı
  • Yapıyı mimarî tarihi bakımından ilk inceleyen kişi, Gabriel isminde bir profesördür.
  • Kitabesindeki yapılış tarihi H. 817 (1414-1415)’dir. Medresenin büyük bir giriş kapısı vardır.
  • Girişteki orijinal kapılar Ankara Etnografya Müzesi’nde yer almaktadır. Günümüzde ise giriş kısmında, Merzifon Belediyesi’nin sonradan yaptırdığı orijinallerine benzemeyen kapılar yer almaktadır.
  • Giriş kapısı üzerinde, 1866 yılında Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yaptırılan silindirik tuğla gövdeli bir saat kulesi yer almaktadır.  
  • Medrese kare plânlı olarak, kesme taştan inşâ edilmiştir. Yapı içerisinde 20 adet hücre yer almaktadır.
  • Medrese 1418-1419 yılları arasında, Emin Onuroğlu Ali Bey tarafından onarım görmüştür. 
  • 1950’li yıllarda çocuk ve halk kütüphanesi, belediye deposu ve musiki dershanesi, ilerleyen yıllarda da düğün salonu ve Kuran kursu gibi çeşitli amaçlarla kullanılmıştır.
  • Günümüzde ise sosyal ve sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir alandır.

Merzifon Saat kulesi

Çelebi Mehmet Medresesi
  • Ziya Paşa’nın Amasya mutasarrıflığı döneminde 1866’da yapının giriş kapısı üzerine inşa edilen saat kulesi silindir yapıda, kadranı ise dairesel yapıdadır.
  • Bu kule medreseye 1865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından ilave ettirilmiştir.
  • Minareye benzeyen kulenin silindirik kısmında üç çember görülür. Bunların üzerinde şerefeye benzer bir gezmelik vardır. Kulenin bundan sonraki kısmı köşelidir.
  • Gezmeliğin hemen üzerindeyse dört yöne bakan saat kadranları bulunur. Kadranların üzerindeki ikinci katta saatin çanı yer alır. Çanın sesinin daha rahat duyulabilmesi için bu kısmın dört yanına yuvarlak kemerli küçük pencereler açılmıştır.
  • Kulenin üstü kubbeyle örtülüdür.
  • Amasya Çelebi Mehmet Medresesi ve Saat Kulesi Adresi: Hocasüleyman, Cumhuriyet Cd. No:106 D:122, 05300 Merzifon/Amasya
  • Amasya Çelebi Mehmet Medresesi ve Saat Kulesi Harita: Çelebi Mehmet Medresesi ve Saat Kulesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

15      Amasya Çilehane Camisi

Çilehane Camisi
  • Amasya Çilehane Camisi Kısa Tanıtım:
  • Çilehane Camii 1413 yılında, Çelebi Mehmet’in emirlerinden Yakup Paşa yaptırmıştır.
  • Sofular Mahallesi’nde, Pirler Parkı karşısındadır. Yakup Paşa tarafından 1413 yılında yaptırılmış olup mescit, türbe ve çile hücrelerinden oluşmakta olan bir Halveti Tekkesi’dir.
  • Bugün cami olarak kullanılan yapı esas olarak bir Halveti Tekkesi’dir.
  • Tekke, mescid ve çilehane hücrelerinden oluşur. Binanın batı girişinin batı yanında ise muhtemelen türbe olduğu sanılan yapı bulunmaktadır.
Çilehane Camisi
  • Cami, tekke, çile hücreleri ve türbeden oluşan bir külliyyedir
  • Binanın beden duvarları, araları kırmızı harçla doldurulmuş moloz taşlardan örülmüştür.
  • Bu taş örgüsünü yatay biçimde örülmüş ikişer sıralı tuğla hatlar destekler.
  • “Cami, tekke, çilehane hücreleri ve türbeden oluşan bir külliye içerisinde yer alan yapı; zaviye ve tekke şeklinde doğu batı yönünde bir koridorla iki bölüme ayrılmıştır. Güneyde kare plânlı esas ibadet mekânı ve doğusunda, batısında birer adet kare plânlı çilehane hücreleri yer almaktadır. 
Çilehane Camisinde bulunan türbe
  • Camiye kesme taştan büyük eyvanlı bir kapıdan girilir. Kapı yay kemerlidir.
  • İçeriyi aydınlatan pencerelerse mermer çerçeveli ve tuğla kemerlidir. İç mekana batı kapısından girilince, sağda mescid ve küçük geçitlerle ulaşılan halvet (çile) odaları; solda ise türbe ve tekke bulunur.
  • Cami ve tekkeyi büyük birer kubbe örter.
  • 1939 depreminden büyük zarar gören Çilehane 1964 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Çilehane Camisi
  • Duvarları moloz taş ve tuğla karışımıdır. Tekke ve cami olarak iki bölümden oluşmaktadır.
  • Batı kapısından girilince, sağda cami ve çile odaları; solda ise Aşağı Pirler Türbesi ve Halveti Tekkesi bulunur. 
  • Caminin kuzeybatı köşesindeki tuğla ve taş karışımı silindirik gövdeli minaresi tek şerefelidir.
  • Cami ve Tekkeyi büyük bir kubbe örtmektedir.
  • Gerek cami ve türbesi gerekse etrafındaki tarihi konakları ve Pirler Parkı ile komple görülmesi gereken bir kompleks
  • Amasya Çilehane Camisi Adresi: Pirinççi, Mehmet Paşa Cd. No:3, 05200 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Çilehane Camisi Harita: Çilehane Camisi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

16      Amasya Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi ve Su kanalı

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi ve Su kanalı
  • Amasya Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi ve Su kanalı Kısa Tanıtım:
  • Amasya Belediyesinin 2013 yılında yaptırdığı müze, Ferhat’ın Şirin’e sevdası uğruna kilometrelerce uzunlukta dağları delerek su getirdiği kanal olarak nitelendirilen ve “Ferhat Su Kanalı” olarak bilinen mevkide yer alıyor.
  • Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi’ndeki bölümlerde, Ferhat ile Şirin‘in, Kerem ile Aslı‘nın, Leyla ile Mecnun‘un, Mimar Sinan ve Mihrimah Sultan‘ın, Romeo ve Juliet‘in hikayeleri, iki ve üç boyutlu silikon maket ve heykeller, rölyefler, efsanelerin yaşandığı varsayılan döneme özgü dekorlar ve özel efektler, ışık ve müzik eşliğinde ziyaretçilere sunuluyor.
  • Müzede Anadolu “aşık”, yavuklu kültürleri, ilahi aşk gibi temalar da maket, ışık ve müzik eşliğinde anlatılıyor.
Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi ve Su kanalı Türkiye’nin ilk ve tek Aşıklar Müzesi unvanına sahiptir. Ferhat ile Şirin, Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı ve Romeo-Jüliet’in aşk hikayeleri sahnelemektedir. Müzede ayrıca Mevlana ve Hacı Bektaş Veli gibi gönül adamlarına da yer verilmiştir.

Ferhat İle Şirin Müzesi Bölümleri


Müzede 9 adet oda bulunmaktadır. Bu odalar sırasıyla;


1-Ferhat ve Şirin Hikayesi

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Ferhat o dönemin en ünlü nakkaşlarından yani ahşap süslemesi yapan şahıs. Mehmene Banu Sultan, kız kardeşi için konakta bir oda süslettirmek ister, Ferhat’ı çağırır. Ferhat işi ustalıkla yapar ve o sırada şirini görür aşık olur. Şirini ailesinde ister fakat Mehmene Banu Sultan, kız kardeşi şirini Ferhat’a vermek istemez. Bundan dolayı bir şart öne sürer, nasıl olsa olmayacağını düşünür derki Amasya’nın dağlarını deler şehire içme suyu getirirsen sana şirini veririm. Ferhat da ise öyle bir aşk vardır ki bu aşk güce dönüşür Ferhat başlar dağları delmeye. Aradan zaman geçer.

Ferhat ile Şirin

Mehmene Banu Sultan bir duyar ki nerdeyse şehire su gelmek üzere, hemen ninesini yanına çağırıp başka bir plan yapar. Ninesi ile beraber evde un helvası kavururlar tabağa koyup ninesini Ferhat’a gönderir. Ninesi Ferhat’a; ne uğraşırsın ki Ferhat senin çok sevdiğin şirin yaşamıyor artık öldü der. Tabi bunu duyan Ferhat ise o acıyı ve elindeki külingi havaya fırlatır küling Ferhat’ın başına gelir ve Ferhat ölür. Emeline kavuşmuş olan ninesi yine elinde un helvası tabağıyla koşarak şirine gider şirine de Ferhat’ın ölüm haberini verir. Bunu duyan şirin ise kayalıklara koşar Ferhat’ı da o şekilde görünce kendisini sessizce kayalıklardan aşağıya bırakıverir.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Bundan dolayı denir ki her bahar mevsimi birinin mezarında kırmızı, diğerinin mezarında ise beyaz gül açar. Aralarında bir kara çalı ot diken biter ki bu ise onları birleştirmek istemeyen Mehmene Banu Sultan  olduğu söylenir.


2-Kerem ile Aslı Hikayesi

Birçok yerde yaşadığı rivayet edilen diğer bir efsanedir kerem ile aslı. Çünkü burada aşk uğruna diyar diyar il il dolaşma var. Karşınızda görmüş olduğunuz kişiler kerem ile aslının anneleri, Kerem’in ailesi İsfahan padişahı,  Aslı’nın ailesi ise onların yanında yardımcılığını ve bakıcılığını yapan keşiş dediğimiz kimse. Normalde çocukları olmaz, iki anne saray bahçesinde bundan dolayı birbirlerine dert yanarken bir veli zat kulak misafiri olur. Kerem’in annesi yanına gelir derki; sana bir fidan vereceğim bunu bahçeye dikeceksin çıkan meyvesini yediğin takdirde dualarla Allah’ın izniyle çocuğun olacak.

Kerem ile Aslı

Fidan bahçeye dikilir aradan zaman geçer kocaman bir ağaç olur fakat bir tane meyve verir. Kerem’in annesi o meyveyi alır Aslı’nın annesiyle paylaşır yerler. Aradan zaman geçer bir elmanın iki yarısı olan kerem ile aslı dünyaya gelir. Çocuklukları birlikte geçer gençlik yıllarında ise birbirlerine âşık olurlar Kerem’in ailesi Aslı’yı ailesinden ister, Aslı’nın ailesi ise gayrimüslim olduğu için kızlarını vermek istemez. Bundan dolayı bir sabah erkenden kalkıp eşyalarını da toplayıp kızlarını da yanına alıp saraydan gizlice kaçarlar.

Kerem ise âşıktır. Aşkı uğruna ailesini sarayı arkasında bırakır ve diyar diyar dolaşmaya başlar. Tesadüfen gitmiş olduğu bir ilde ise Aslı’yı bulur ve bir daha bırakmaz evlenirler. Fakat evlendiklerinin gecesi Aslı’nın annesi yine onları rahat bırakmaz Kerem’e öyle bir büyü yapar ki kerem yatağında gömleğini fistanını çıkarmak üzereyken o düğmeler tekrardan iliklenir.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Boğazında bir düğümlenme ateş basması hisseder Aslı’dan istemiş olduğu bir bardak su içer ve büyünün etkisiyle yatakta yanar küle döner. Aslı bu olay karşısında aklını yitirir. Kerem’in küllerini süpürge ile bir araya toparlar. Başucunda ağlarken küllerden çıkan bir kıvılcım Aslı’yı saçlarından tutuşturur ve oda kerem gibi yanar küle döner.

3-Leyla ile Mecnun Hikayesi

Arap ülkelerinde yaşandığı rivayet edilen diğer bir efsanedir Leyla ile mecnun. Orada Leyla ile kays diye geçer. Leyla ile kays mektepte birliktedirler birbirlerine âşık olurlar ailesi bu aşkı öğrenip Leylayı mektepten alırlar. Tabi Leylanın mektepten alınmasıyla bu aşk bitmez onlar yine gençlik yıllarına kadar gizli saklı görüşüp buluşurlar. Ta ki ailesi bu aşka dur diyene kadar. Leyla’yı zengin bir tüccarla evlendirmek isterler Leyla ise aile büyüklerine karşı gelemez. Kays ise üzülür elinden hiçbir şey gelmez Leyla’ya uzun sitem dolu bir aşk mektubu yazarak kendisini aşkından çöllere atar.

Leyla ile Mecnun

Halk dilinde ise aşkından deli divane oldu diye kays’a mecnun ismi verilir daha sonra mecnun diye anılmaya başlar. Mecnun çöllerde ilerlerken gördüğü kuşa, böceğe, ağaca her şeye Leyla’ya olan aşkını anlatır. Öyle bir aşk vardır ki mecnun’da baktığı her yerde Leyla’sını görmektedir. Tabi ki dedesi bu durumdan rahatsız mecnun’un aklını yitirdiğini derin derin düşünür onu Kâbe’ye götürür dua edip bu dertten kurtulsun diye.

Mecnun Kâbe’de aşkının daha çok artması için Allaha dua eder. Bu öyle bir duadır ki zamanlar Leyla’ya olan aşk artık Yüce Allah’a olan aşka dönüşür.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Mecnun’un ettiği ah sonucu ise Leyla’nın evleneceği zengin tüccar ölür Leyla ise kendisini çöllere atar mecnunu bulabilmek için. Bir bakar mecnun dua eder vaziyettedir yanına gider dizlerine kapanır fakat nafile. Mecnun artık görmez ve der ki; var git ki Leyla ben artık gerçek aşkı Allah aşkını buldum diyerek Leylayı geri gönderir. Leyla ise buna dayanamaz ve ölür. Mecnun Leyla’nın mezarı başında öyle içi yanarak dua eder ki, Allah onun canını Leyla’nın mezarı başında alır ve o da ölür.

4-Romeo ve Juliet Hikayesi

Romeo ve Juliet

Roma’nın Verona şehrinde yaşanmış bir aşk hikâyesi, William Shakespeare’inde eseridir Romeo ve Juliet. Karşıda görmüş olduğunuz rölyefteki resim Romanın Verona şehrinde Romeo Juliet adına yapılan bir müze vardır ki orda ki duvarda ki resmin birebir aynısıdır. Karşıda görmüş olduğunuz balkon ise belediye başkanımız Sayın Cafer Özdemir tarafından gelen misafirlerimize ücretsiz resim çekinme imkânı tanıyabilmek için ve Romeo ve Juliet olabilmek için yapılan bir bölümdür.

Birbirlerini tanımayan bir bola birbirlerini dansa kaldırmak sureti ile görüp dans ederken de göz göze baktığı anda aşık olan 2 genç, öyle bir aşktır ki öğrenirler aileler kanlı bıçaklı düşman. Yapacak bir şey yok ailelerinden habersiz gizlice kiliseye gider bir rahip eşliğinde gizlice evlenirler. Daha sonra tekrar ailelerinin yanında yaşamaya devam ederler ta ki bu düşmanlığa bir çözüm bulana kadar. Aileler bundan habersiz Julieti evlendirmek ister Juliet ise günah çıkarma vesilesi ile rahibe gidip rahipten yardım ister.

Rahip Juliete bir iksir hazırlayacağını nikâh esnasında bu iksiri içip iki saat uyuyacağını etrafında ki insanlar ise onun canına kastettiğini düşünüp bu nikâhtan vazgeçileceği planı yapılır Romeo ya ulaşmak için yola çıkar fakat ulaşmaz. Nikâh zamanı gelir. Juliet iksiri içip kalabalığın arasında uykuya dalar.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Etrafında ki insanlar onun öldüğünü düşünerekten onu yüksek bir yere kaldırıp koyarlar. Daha sonra Romeo Juliet’in evlendirildiği haberini alır kiliseyi basar ve Juliet’i o şekilde görünce öldüğünü düşünerek yanına uzanır, yüzüğünde bulundurduğu zehri içip hayatına son verir. Uykuda olan Juliet uyanır. Romeo’yu o şekilde görünce Romeo’nun belindeki hançeri alır kalbine saplar ve oda hayatına son verir.

5-Anadolu Aşıkları

Anadolu Aşıkları

Aşk olurda onları dillerden dillere düşüren ozanlarımız âşıklarımız olmaz mı? Müzemiz evrensel bir müze etrafınızda görmüş olduğunuz gezegenler, üzerine bastığınız yer temsili Türkiye haritası. Sağlamlığı uzun ömürlüğü dayanıklılığı ile bilinen Osmanlı’yı Anadolu’yu simgeleyen çınar ağacımız.

Kökleri atalarımız dağları ise bizler ve gelecek nesiller. Yurdumuzun dört bir yanında şairlik ozanlık yapmış gezmiş olduğumuz odalardaki aşkları sazıyla sözüyle bugünlere taşıyan ‘ben giderim adım kalır dostlar beni hatırlasın ‘’ diyen Âşık Veysel, Dadaloğlu, Aşık Mahsuni şerif ve Karacaoğlan.

6-Mimar Sinan ve Mihrimah Hatun Hikayesi

Mimar Sinan ve Mihrimah Hatun

Osmanlı zamanı İstanbulda’yız. Biliyoruz ki Mimar Sinan o dönemin en önemli mimarlarından mimarların şahı. Bir rivayete göre kanuni sultan Süleyman kızı Mihrimah için Üsküdar da bir cami yaptırmak ister. Mimarların şahını yanına çağırarak emreder. Mimar Sinan ise o esnada görmüş olduğu 17 yaşındaki dünyalar güzeli Mihrimah’ı görür, aşık olur. Fakat onu kimselere söyleyemez. Mihrimah sultanın bile asla bu aşktan haberi olmamıştır.

Derken kanuni sultan Süleyman kızını Diyarbakır valisi Rüstem paşaya verir. Maşukuna kavuşamamış olan Mimar Sinan ise ona olan aşkını eserlerinde yaşatmaya çalışır. Bundan dolayıdır ki Üsküdar da Mihrimah adına yapmış olduğu camiyi  öyle bir yapar ki kubbeleri bir Mihrimah’ın omuzlarından dökülen saçlarını anımsatırcasına, her tarafı aydınlık olması ise; ona duyduğu aşkı haykırırcasına yapar. Birde Edirne kapının en yüksek tepesine Mimar Sinan kendi imkanlarıyla bir camii yapar ki; o camii de ise yalnızlığını, caminin bir çok penceresi olmasına rağmen içinin boş olması kalbindeki hüznü anlatır.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Ve bu camileri yaparken de 21 Mart tarihlerini alır ki 21 Mart tarihinde Edirne kapı Mihrimah camii minareleri arasından güneş batarken ‘mihri’. Üsküdar da yapmış olduğu Mihrimah camii minareleri arasında ayın doğması ‘mah’ Mihrimah’ın ismini simgeler. Yine 21 mart tarihinde güneşin batışı ve ayın doğuşuyla yansıyan ışınlar boğazda bulup gökyüzüne ulaştığında Mihrimah’ın simasını oluşturduğu söylenir. Bu bir tesadüf değil mühendislik harikasıdır.21 martın diğer bir özelliği ise Mihrimah Sultanın doğum günü olmasıdır.

7-Anadolu’da Yavuklu Kültürü

Anadolu’da yavuklu kültürünü anlattığımız diğer odamız. Yavuklu; sevgili, yar eski dilde ise nişanlı namzet demektir. Bir köy hayatı içerisindeyiz, bir tarafta köy evi divanı, sediri, yemek yemiş oldukları sofra, sinisiyle karşımızda ise bir köy meydanı, köy meydanlarında olmazsa olmazlarından çeşme.

Anadolu’da Yavuklu Kültürü

Genelde köylerde yavuklu olan gençler, büyüklerinin yanında rahat sohbet muhabbet edemezlerdi. Onlara saygısızlık olarak karşılanmasın diye. Bundan dolayı genç kızımız evde su olsa bile kovadaki suyu boşaltıp su doldurma bahanesi ile çeşmeye koşar su doldurmak bahanedir aslında o su dolar taşar onların amacı ise görüşemedikleri yavukluları ile çeşme başında gizli saklı görüşüp muhabbet etme hediyeleşme olayını anlatan odamız.

Ve bu odaya gelene kadar aslında yaşanmış olan aşklar dünyevi dünyada yaşanmış kalmış aşklar iken en son gireceğimiz odamız ilahi aşk odamız yani beşeri bir aşktan ilahi aşka yolculuk yapalım.

8-İlahi Aşk 

Kümbeti, Çilehaneyi de andıran odamız,12 ayrı sütundan oluşur. Her bir sütun yılın her bir ayını temsil eder. Bu aylarda yapılan dualar gökyüzüne ulaşarak üzerimize rahmeti bereketiyle yağmaktadır. Bu odaya gelene kadar aslında hep aşktan söz ettik. Aşk aslında Allah’a açılan birer kapıdır.

Anadolu Erenleri

Çünkü aşk; Allah’ın zatına ait bir özelliktir. Allah’ın sırrı ve tecellisinin remzi bu aşkta gizlidir. Anahtar deliklerinden baktığınız zaman göreceğimiz; Hoca Ahmet Yesevi, ve onun öğrencilerinden olan, Hacı Bektaş-i Veli, Mevlana Celalettin Rumi ve Yunus Emre.

Bu kişiler ki bu aşka gönül vermiş, yaşanmışlıkları bizlere ve gelecek nesillerimize örnek olsun anlamında yapılan bir odadır. Bizler bir nevi bu odaya ‘arayan bulur ‘ odası diyoruz. Bu kişiler arayıp Mevla’sını, ilahi aşkı, gerçeği bulmuş olan kişiler. İnsan yaradılışında ki güzellik ve varlığın temelini oluşturur aslında Allah sevgisi. Bundan dolayıdır ki aramaya kalktığımız zaman hepimizin Mevla’sını bulanlardan olmamız temennisiyle diyoruz.  


9-Hediyelik Eşya

Hediyelik eşya reyonumuza hoş geldiniz. Belediyemizin açmış olduğu kültür evlerinde hobi kurslarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan ve kendilerine ait hiçbir geliri olamayan kadınlarımızın el emeği göz nuru ile hazırlamış oldukları, sergilendiği ve satışa sunulduğu bölümümüzü gezmektesiniz.

  • Amasya Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi ve Su kanalı Adresi: Helvacı Ferhat arası no:5, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi ve Su kanalı Harita: Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi ve Su kanalı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

17      Amasya Fethiye Camii

Fethiye Camii
  • Amasya Fethiye Camii Kısa Tanıtım:
  • Kuba Dede Camisi olarak da anılan Fethiye Camisi, Fethiye Mahallesi’nde, Fethiye Sokağı’ndadır. Bizans İmparatoru Phocas’ın kızı Helena, VII. yüzyılın ilk yarısında buraya bir kilise yaptırmıştır. 
  • Amasya’da fetihten sonra yapılan ilk cami olma özelliğine sahiptir. Eski bir Bizans kilisesinden camiye çevrilmiştir.
  • Kilisenin 7’nci yüzyılda Bizans İmparatoru Phocas’ın kızı Helena tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır.
  • Danişmendliler Dönemi’nde camiye çevrilmiştir.
  • 1116 yılında Ankara’dan Amasya valiliğine getirilen Danişmedli Fetih Gazi, kiliseyi camiye çevirterek kendi adını vermiştir.
  • 1884’te İncezade Hacı Arif’in yaptırdığı onarımda camiye bir minare eklendiği yazıtından anlaşılmaktadır. 1939 depreminde büyük hasar görmüş ve yeniden yapılmıştır.
  • 1956 yılında tekrar onarılarak ve ibadete açılmıştır.
  • Caminin bodrumundaki 4 mumya (Amasya Valisi İzzeddin Mehmed Pervane, eşi, oğlu ve kızının mumyaları) 1982’de Amasya Müzesine konmuştur.
  • Fethiye Mahallesi’nde yer almaktadır. Kilise iken Danışmendli Fetih Gazi 1116 yılında camiye çevirtmiş.
  • Değişik dönemlerde tamir görmüş olan yapıya 1883 yılında (İncezade) Hacı Mehmet Arif tarafından minare ilave edilmiş, 1939 depreminden sonra yeniden onarılmıştır.
  • Amasya Fethiye Camii Adresi: Fethiye, Küba Sk. No:21, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Fethiye Camii Harita: Fethiye Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

18      Amasya Gök Medrese ve Gökmedrese Cami

Gök Medrese ve Gökmedrese Cami
  • Amasya Gök Medrese ve Gökmedrese Cami Kısa Tanıtım:
  • Cami, medrese ve türbeden oluşan bir külliyedir. Sekizgen biçimli türbe kasnağındaki mavi sırlı tuğlalardan dolayı Gök Medrese adını almıştır.
  • Hem cami hem medrese olarak kullanılan dikdörtgen planlı yapının kalın duvarları kesme taştan örülmüştür.
  • Giriş bölümünün medrese olarak kullanılmasından ve bitişiğinde yer alan türbenin mor fîrûze rengi çini ve sırlı tuğlalarla süslenmiş olmasından dolayı bu adla anılan yapıya bânisine izâfeten Torumtay Camii de denilmektedir.
  • Camiyi yaptıran kişinin, II. Gıyâseddin Keyhusrev zamanında Amasya valiliğine getirilen ve halen binadan bir sokakla ayrılmış bulunan kendi yaptırdığı 677 (1278-79) tarihli türbede yatan Seyfeddin Torumtay olduğu bilinmekte, ancak yerinden sökülen kitâbesi bulunamadığı için caminin inşa tarihi kesin olarak tesbit edilememektedir. 
  • Amasya’nın batısında,yer alan camiyi Amasya Beylerbeyi Emir Seyfeddin Torumtay 1266-1267’deyaptırmıştır.
  • Cami, medrese ve mezar odası ile kapalı bir külliye şeklindedir.
  • Caminin büyük, beşik tonozlu, eyvanlı bir girişi vardır. Çevresi geometrik motiflerle süslü, ana kapının iki yanındaki pencereler Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir.
  • Yukarı doğru zengin mukarnaslarla daralan pencerelerin etrafı dikdörtgen bordürlerle çevrilidir.
  • Camininyanında bulunan kümbet, mavi renkte çinilerle süslendiğinden Gökmedrese adınıalmıştır.
  • Sadece kesme taş mimarisi olgun nispetleri ve süslemeleri bakımından Anadolu’da eyvan biçimli portali olan bir camidir.  
  • Vakfiyesinde Gökmedrese adıyla zikredilen ve devrinde hem medrese, hem cami olarak kullanılan bu yapı, kuzeydoğudan bitişen türbeyle birlikte kompleks bir ünite teşkil etmekte ve özellikle dışa kapalı, kalın ve masif kesme taş kaplı duvarlarıyla Selçuklu mimarisinin bütün karakteristik özelliklerini bünyesinde taşımaktadır.
  • Türbe hariç tutulduğunda yapının planı düzgün bir dikdörtgen oluşturmaktadır. Türbenin daha içeriye oturtulmasıyla öne çıkarılan cami cephesinin önemle vurgulandığı ve iki yandan birer silindirik köşe kulesinin sınırladığı bu masif duvarlı dışa taşkın cephede Selçuklu mimarisinin genel karakterine uyulduğu göze çarpar.
Gök Medrese ve Gökmedrese Cami
  • Ağaç oymacılığı örneklerinden olan kapısı ise günümüzde Müze’de sergilenmektedir.
  • İç mekan, dörderli iki sıradan sekiz kalın sütunun mihraba dik üç bölüme ayrılmasıyla toplam on beş bölümden oluşmaktadır. Bölümler sivri kemerler üzerine oturan kubbe ve tonozlarla örtülüdür. Yarım silindirik biçimli mihrap basit bir görünümdedir.
  • Mimarisi ve süslemeleriyle Selçuklu sanatının güzel örneklerinden biri olan türbe kare plan üzerine sekizgen biçimlidir ve yüksek kasnaklı, yıldız piramidal, tuğla bir külahla örtülüdür.
  • Amasya Gök Medrese ve Gökmedrese Cami Adresi: Gökmedrese, Ferhat Sk. No:101, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Gök Medrese ve Gökmedrese Cami Harita: Gök Medrese ve Gökmedrese Cami (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

19      Amasya Gümüşlü Cami

Amasya Gümüşlü Cami
  • Amasya Gümüşlü Cami Kısa Tanıtım:
  • Yavuz Selim Meydanındadır. Gümüşlü Camii’nin ilk yapılışı İlhanlıların Amasya’ya hâkim oldukları döneme rastlar.
  • Şehrin tam meydanında yer alan 700 yillik tarihi camii. Özellikle ikindi vaktinde güneş ışığı öyle bir aydınlatma sağlıyor ki mimarisine hayran kalmamak mümkün değil.
  • Ahşap çatılı camiyi 1326’da Tâceddin Mahmud Çelebi yaptırmıştır. 
  • Geçirdiği yangın ve depremlere rağmen her defasında ya yeniden yapılarak ya da onarılarak günümüze kadar ulaşan bu Gümüşlü Camii Hükümet Köprüsü karşısında, Yavuz Selim Meydanı’na biraz yukarıdan bakan ve kendisini daha heybetli gösteren ufak bir yükselti üzerindedir.
Amasya Gümüşlü Cami Girişi
  • Caminin ilk yapım tarihi 1326, yaptıranı ise Taceddin Mahmud Çelebi’dir. Ahşap çatılı olan cami 1419 yılındaki depremde yıkılmıştır.
  • Cami ikinci kez 1491 yılında, bu defa Defterdar Mahmut Bey tarafından yaptırılmıştır. 1612 yılında yaşanan yangında büyük hasar gören caminin onarımını Şemseddin Paşa yaptırmıştır.
  • Cami 1688 yılında bir kez daha onarımdan geçirilmiştir. Camiye bugün kullanılan adını da veren bu onarımı Gümüşlüzade İbrahim Bey yaptırmış, bu zamandan sonra camiye Gümüşlü Camii denmiştir.
  • Ancak bu da caminin son büyük onarımı olmamış, 1721 yılında bir yangın daha geçiren camiyi bu kez de vakfın mütevellisi Mustafa Ağa onartmıştır.
  • Kare planlı caminin tamamı düzgün kesme taştan inşa edilmiş, kuzey cephesine 1903 yılında bir son cemaat yeri eklenmiştir.
  • Üzerindeki üçgen alınlıklı çatının ahşap direklerle desteklendiği bu bölüm, ahşap direklerin birbirlerine ve beden duvarına kemerlerle bağlanmasıyla beş gözlü bir yapı oluşturur.
  • Caminin kuzeydoğu köşesinde kesme taştan kare biçimli kaidesinin üzerinde tuğla örgülü silindirik minare bulunur.
  • İç mekanın üzeri ise her yüzünde ikişer küçük pencerenin yer aldığı sekizgen bir kubbeyle örtülüdür. İç mekanın en dikkat çekici yanı burayı süsleyen kalemişi bezemelerdir. Bu bezemeler 1960 yılında yapılmıştır.

Caminin kuzey batı köşesinde kesme taş kaide üzerinde silindirik minaresi yükselir. Giriş kapısı üzerinde dört satırlık yapım yazıtı bulunmaktadır.

‘’Şod temam in mescid cami bitevfik Huda

Der zeman’ı padişah-ı adil daniş-pezîr

İbtiday-ı in bina ba hayr-ı Ajmed beg bih’an

Lik tarihaş bud kad temine cami-i kebir’

  • Amasya Gümüşlü Cami Adresi: Gümüşlü, Mehmet Paşa Cd. 2 A, 05200 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Gümüşlü Cami Harita: Gümüşlü Cami (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

20      Amasya Halifet Gazi Kümbeti

Halifet Gazi Kümbeti
  • Amasya Halifet Gazi Kümbeti Kısa Tanıtım:
  • Halk arasında Hilfet Gazi şeklinde söylenen ismin aslı Halîfet Gazi’dir.
  • Yapı topluluğu, il merkezinin Şamice mahallesi Torumtay sokağında yer almaktadır. Kitâbesinden 606 (1209-10) yılında inşa edildiği anlaşılan medresenin güney duvarı ve doğu bölümü kısmen ayaktadır; 1647 depreminden sonra Müderris Hasan Efendi yıkılan yerleri ahşaptan yaptırmış, 1888 yılında ise Amasya müftüsü Hacı Osman Hilmi Efendi binanın tamamını köklü biçimde tamir ettirmiştir.
  • Halifet Gazi, Danişmend Beyliği’nin ortadan kalkmasının ardından Selçukluların hizmetine girmiş ve 1222 yılında Amasya valisi olmuştur.
Halifet Gazi Kümbeti
  • Daha sonra Erzurum Valiliği de yapan Gazi, 1232 yılında bir sefer sırasında ölünce naaşı Amasya’ya getirilerek buradaki türbeye gömülmüştür.
  • Kare kaideli, sekizgen gövdeli ve piramidal külahlı türbe iki katlıdır. Yapımında düzgün kesme taş kullanılan türbeye güney cephesindeki basık yay kemerli kapıdan girilir. Yapının sadece bu cephesi süslenmiş, diğer cepheler sade bırakılmıştır.
  • Geometrik düzende işlenmiş zikzaklı bir dış bordür bu süslemelerin çerçevesini oluşturur. Kapı kemerinin üzerinde de yine zikzaklı bir motif bulunur. Kapı mukarnas bir niş içindedir. Kemer üzeri boşluklar ve dış kenarlarda içleri geometrik geçmeler ve yıldızlarla süslenmiş rozetler görülür. Cephenin üst kısmında ikiz kemerli bir pencere vardır.
Halifet Gazi Kümbeti
  • Sekizgen gövdenin batı cephesinde basık kemerli, doğu cephesinde yuvarlak kemerli birer pencere daha bulunur. Doğudaki pencere de yine üç sıra mukarnaslıdır.
  • Cenazelik olan alt katta doğu batı yönünde yerleştirilmiş mermerden bir lahit yer alır. Lahitin güneye bakan kısmında kıvrık boynuzlu birer koç kafası kabartması görülür. Bunlara dayanan kanatlı eroslar ve medusalarla süsleme devam eder.
  • Türbenin yapım tarihi konusunda birkaç ayrı görüş bulunur. Genel olarak yapım tarihinin 1225 yılı olduğu söylense de türbenin batı cephesinin bitişik bulunduğu, bugün sadece bir kemer sütununun ve türbenin batı duvarında taş kalıntılarının kaldığı medreseyle aynı tarihte ya da daha önce yapılmış olması gerektiği ileri sürülmektedir.
  • Kitabesinden medresenin 1210 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla türbenin de bu tarihte veya daha önce yapıldığı kabul edilir. Yaptıranı konusunda da farklı görüşler vardır. Ancak genel görüş türbeyi Danişmend emirlerinden Halifet Gazi’nin yaptırdığıdır.
  • Amasya Halifet Gazi Kümbeti Adresi: Gökmedrese, Torumtay Sk. No:144, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Halifet Gazi Kümbeti Harita: Halifet Gazi Kümbeti (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya’da gezilecek yerlerin devamını görmek için izleyen sayfaya geçiniz.

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

21      Amasya Haliliye Medresesi

Haliliye Medresesi
  • Amasya Haliliye Medresesi Kısa Tanıtım:
  • Halîliye Medresesi olarak da anılan eser, 816-818 (1413-1415) yılları arasında Beylerbeyi Hacı Halil Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.
  • Amasya Gümüşhacıköy İlçesi Gümüş Beldesi Irgat Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde, kuzey -güney yönünde kapalı avlulu, dört eyvanlı bir medresedir.
  • Çelebi Sultan Mehmed’in Gümüş madeni emirliğine tayin ettiği 1413 yılında Beylerbeyi olan Halil Paşa tarafından 1415 yılında yaptırılmıştır.
  • Üç kenarındaki medrese odaları dikkate alınmayacak olursa planı dikdörtgen şeklindedir. Güney cephesinde medresenin cümle kapısı ve bu kapı üzerinde inşa kitabesi mevcuttur. İç tarafta dikdörtgen avlunun etrafını ahşap ve sivri kemerli düz tavanlı revaklar çevirmektedir.
Haliliye Medresesi Yukarıdan Çekim
Haliliye Medresesi Planı
  • Revakların arkasında medrese odaları ve dershaneler bulunmaktadır. Ortadaki odalar daha büyük olup, bunların giriş kapıları üzerinde kitabeler mevcuttur.
  • Bütün odalar küçük birer pencere ile dışarı açılmaktadır. Kapı ve pencere kenarları silme taştan yapılan medresenin beden duvarları moloz taştan inşa edilmiştir.
Haliliye Medresesi
  • Son devirlerde yapılan onarımlarda moloz taşlar arası derz yapılmış, üzeri kiremit çatı ile kapatılmıştır.
  • Kapalı avlulu medrese olan yapının, iç avlusunu örten ana kubbe çökmüş bunun yerine, şuanda ortası açık ahşap sütunlu revaklar eklenmiştir.
  • Avlu içinde Garip Hafız adıyla tanınan İbrahim Hakkı Güloğlu’nun yatırı bulunmaktadır.
  • Halen İlçe Müftülüğü Kur’an Kursu olarak kullanılmaktadır.
  • Amasya Haliliye Medresesi Adresi: Şıhlar, 05700 Gümüşhacıköy/Amasya
  • Amasya Haliliye Medresesi Harita: Haliliye Medresesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

22      Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları

Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları
  • Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları Kısa Tanıtım:
  • Harşena Dağı, Amasya il merkezine hakim 272 metre yüksekliğinde bir tepedir. Tepe üzerinde yer alan kalesi ve alt kısımlarındaki kaya mezarları ile 2015 yılında Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilmiştir.
  • Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları 2015 yılında UNESCO “Dünya Mirası Geçici Listesi” ne kabul edilen doğal ve kültürel alandır. Amasya’nın Pontus Krallığı’nın başkenti olmasıyla birlikte, dağın güney yamacına anıtsal kaya mezarları inşa edilmiştir.
Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları
  • Harşena Kalesi’nin Kızlar Sarayı bölgesinde, Kurucu Kral I. Mithridates Ktistes’den I. Pharnakes’e kadarki beş krala ait kaya mezarları bulunmaktadır. 
  • Kral Kaya Mezarları, Helenistik dönem’nde, Amasya’daki Harşena Dağı’nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyulmuş olan anıt mezarlardır.
  • MÖ 302 yılında Pontus Krallığı I. Mithridates tarafından kuruldu ve başkent olarak Amasya seçildi.
  • BölgedeI. Mithridates’ten MÖ 160 yılına dek hüküm süren I. Farnakes’e kadar olan beş kralın I. Mithridates, Ariobarzanes, II. Mithridates, III. Mithridates, I. Farnekes mezarı bulunur. 
  • Krallar Vadisi olarak bilinen ve Yeşilırmak kıyısında bulunan bölgede toplamda, Amasya Kalesi içindeki dokuz kaya mezarını da dahil ederek 21 kaya mezarı bulunur.
  • Kaya mezarlarının arkalarına oyulmuş geçitler bulunur. Mezarlar kente hakim konumdadırlar.
Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları
  • Kız Sarayı bölgesindeki ören alanında 15.YY. Osmanlı döneminde yapılmış iki hamam yer alır.
  • İlk beş Pontus kralına ait olan ve anıtsal ölçülerde düzenlenen mezarlar ana kayadan galerilerle ayrılarak U biçiminde oyulmuşlardır. 
  • Amasya Kaya mezarları; Anadolu’nun en anıtsal mezarları olup dünyada da kaya mezarı geleneğinin seçkin örnekleri arasında gösterilmektedir. 
  • Amasya’ya gittiğinizde gezebileceğiniz en önemli noktalardandır. Cüzi giriş ücreti var ve çok sayıda basamakla çıkıldığı için özellikle yaz aylarında yanınızda su bulundurmanız gerekiyor.
  • Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları Adresi: 05000 Yuvacık/Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları Harita: Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

23      Amasya Hazeranlar Konağı Müze Ev (Amasya Etnoğrafya Müzesi)

Hazeranlar Konağı Müze Ev
  • Amasya Hazeranlar Konağı Müze Ev Kısa Tanıtım:
  • Konak, meşhur şair Ziya Paşa’nın Amasya Mutasarrıflığı döneminde (1864-65) Defterdarlık görevinde bulunan Hasan Talat Efendi tarafından 1865 tarihinde yaptırılmıştır.
  • Sahiplerinin İstanbul’a taşınması üzerine uzun yıllar metruk bir halde kalan ve oldukça hasar gören Hazeranlar Konağı 1976 yılında Kültür Bakanlığı’nca satın alınarak kamulaştırılmış, sonrasında restorasyon çalışmalarına başlanılmış ve 1984 yılında “Müze Ev” olarak hizmete açılmıştır.
  • 1865’te yapılan, restore edilmiş bu Osmanlı konağında dönem mobilyaları ve etnografya müzesi yer alır.
Hazeranlar Konağı Müze Ev
  • Hazeranlar Konağı teşhirinde toplam 355 civarında Etnoğrafik eser kullanılmıştır.
  • Bu eserler arasında 19.yy. yaşantısını yansıtan giysiler,halı ve kilimler,günlük konakta kullanılan mutfak eşyaları ve kadın ziynet eşyaları gibi malzemeler yer almaktadır.
  • Konak teşhirinde yer alan etnoğrafik eserler arasında, özellikle kitabeli olan halılar, bindallılar gümüş takılar ve altın renkli sırma işlemeler dönemin özelliklerini yansıtması açısından önem arz etmektedir.
  • Konak bugünkü hali ile üst katlar Müze Ev,bodrum katı ise Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılmaktadır.
Hazeranlar Konağı Müze Ev
  • Konak, adını bu konakta uzun süre oturan Hazeran Hanım‘dan almaktadır. Hazeranlar Konağı; dört eyvanlı, orta sofalı planı ile Osmanlı Dönemi yöresel sivil mimari eserlerin özelliklerini yansıtan en güzel yapılardan biridir.
  • Hazeranlar Konağı’nda teşhir edilen eserler arasında 19.yüzyıl yaşantısını yansıtan giysiler, halı ve kilimler, konakta kullanılan günlük mutfak eşyaları ve kadın ziynet eşyaları gibi malzemeler yer almaktadır. Etnoğrafik eserler arasında, özellikle kitabeli olan halılar, bindallılar, gümüş takılar ve altın renkli sırma işlemeler dönemin özelliklerini yansıtması açısından önemlidir.
  • Amasya Hazeranlar Konağı Müze Ev Adresi: Hatuniye, Hazeranlar Sk. No:19, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Hazeranlar Konağı Müze Ev Harita: Hazeranlar Konağı Müze Ev (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

24      Amasya İmaret Kültür Merkezi

Amasya İmaret Kültür Merkezi
  • Amasya İmaret Kültür Merkezi Kısa Tanıtım:
  • İmaret Kültürü fakirlerin, medrese talebelerinin, yolcu ve misafirlerin günlük yiyecek ihtiyacını karşılamak maksadıyla, günde iki defa sıcak yiyecek dağıtan vakıf müessesidir.
  • Amasya İmaret Kültür Merkezi iki bölümden oluşmaktadır.
  • Birinci bölümde imaret kültürü balmumu heykeller aracılığıyla anlatılmakta, Osmanlı süsleme sanatından örnekler sergilenmekte ve usta öğreticiler tarafından gelen ziyaretçilere bilgi verilmektedir.
İmaret Kültür Merkezi
  • İlk bölümün sağ tarafında Ebru sanatı ve Ahşap Yakma Sanatı eserlerinin sergilendiği alan yer alır.
  • Giriş kapısının karşısında Amasya’nın kültürünü yansıtan çini bezemeli kompozisyonlar yer almaktadır.
  • Sağdaki ilk çinide Osmanlı zamanında Aşevi olarak kullanılan bu alanın insanların yanında hayvanlara da verdiği değer anlatılmaktadır.
  • Sol taraftaki çinide ise kültürel simgeler ve insanlara verilen değer anlatılmaktadır. Sondaki balmumu eserlerle ise aşevi kültürünü yansıtan etnoğrafik eserler bulunmaktadır.
  • İkinci bölümünde ise Amasya’da şehzade eğitimi alarak padişah olan Osmanlı Sultanlarının hayatlarını ve Osmanlıya katmış oldukları toprakları gösteren haritalar bulunmaktadır..
İmaret Kültür Merkezi
  • Osmanlı İmparatorluğunun padişahlara göre gelişim dönemleri ve Türk-İslam tarihi açısından önemli haritalara yer verilmektedir.
  • II. Beyazıt Külliyesi içerisinde bulunan İmaret Kültür Müzesi’nde Osmanlı Dönemi imaret kültürü sergilenmektedir.
  • Müze İl Özel İdaresi tarafından işletilmektedir.
  • Amasya İmaret Kültür Merkezi Adresi: Hacı İlyas, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya İmaret Kültür Merkezi Harita: İmaret Kültür Merkezi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

25      Amasya Kadılar Türbesi

Kadılar Türbesi
  • Amasya Kadılar Türbesi Kısa Tanıtım:
  • 14’üncü yüzyıl ikinci yarısında yapıldığı düşünülen türbenin kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. 
  • Hilafet Gazi Türbesi’nin hemen karşısında bulunan iki türbeden biridir. Türbe, Amasya’nın eski kadıları adına yapıldığı için Kadılar Türbesi denilmiştir.
Kadılar Türbesi
  • Eyvan tipli türbelerden olan yapının inşasında kesme taş ve tuğla malzeme kullanılmıştır.
  • Kuzeye bakan genişçe bir kemerli girişi bulunur. Dikdörtgen planlı türbenin üzeri sivri beşik tonozla örtülmüştür.
  • Türbe 2007 yılında restore edilmiştir.
  • Amasya Kadılar Türbesi Adresi: Gökmedrese, Torumtay Sk. No:105, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Kadılar Türbesi Harita: Kadılar Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

26      Amasya Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi

Amasya Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi
  • Amasya Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi Kısa Tanıtım:
  • Kapı Ağası Medresesi ya da diğer adıyla Büyük Ağa Medresesi Sultan II. Bayezid’in Kapı Ağası Hüseyin Ağa tarafından 1488 yılında yaptırılmıştır.
  • Planı klasik Osmanlı medrese formundan farklılık gösterir.
  • Özellikle Selçuklu mezar anıtlarında görülen sekizgen plan şeması ilk kez bu medresede uygulanmıştır.
Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi
  • Medreseye kuzey-batı kenarında bulunan büyük yay kemerli kapıdan girilir. Giriş kapısının hemen ardında her iki yanında dikdörtgen nişlerin yer aldığı küçük bir dehliz bulunur.
  • Medresenin ortasında bulunan sekizgen avlunun etrafı her kenarda bulunan dörder sütun ve bu sütunlar üzerine oturan sivri kemerli revaklarla çevrelenmiştir.
  • Bursa kemeri olarak adlandırılan tarzda yapılmış bu kemer yapısı iç mimariyi daha da güzelleştirmiştir. Üzerleri tonozlu bu revaklardan öğrenci hücrelerine geçilir.
  • Dikdörtgen mermer çerçeveli birer pencere ile dışarıya açılan hücrelerin üzerleri sekizgen kasnaklı kubbelerle örtülüdür. Medresenin güney kenarında öğrenci odalarından daha büyük ve daha yüksek bir kubbeyle örtülü, aynı zamanda mescit olarak da kullanılan dershane bulunur.
  • Medresenin duvar örgüsünde moloz taş ve tuğla birlikte kullanılmıştır. Yatay şeritler halinde üçer sıra tuğla örgülerin arası moloz taş malzemeyle doldurulmuştur.
  • Medrese Amasya’da yüksek derecede eğitim öğretimin yapıldığı yer olmuştur.
  • Altmışlı Medreseler grubundan olan bu medresede, en bilineni Taşköprülüzade Mustafa Müslihiddin Efendi olmak üzere birçok ilim adamı müderrislik yapmıştır.
  • 19’uncu yüzyıl sonlarında eski canlılığını yitiren medrese, yaşanan depremler sonrası kullanılamaz durumda iken, 1978 yılında restore edilerek bugünkü haline kavuşmuştur.
  • Halen erkek çocuklar için Kur’an kursu binası olarak kullanılmaktadır.
  • Amasya Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi Adresi: Bahçeleriçi, Zübeyde Hanım Cd. No:2, 05200 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi Harita: Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

27      Amasya Kız Kayası Kanyonu

Kız Kayası Kanyonu
  • Amasya Kız Kayası Kanyonu Kısa Tanıtım:
  • Kızkayası Kanyonu Merzifon’un Çaybaşı ile Balgöze köyleri arasında yer alır.
  • Kız kayası bölgesi M.Ö 2000-1500 yılları arasında yaşam olan bölgedir.
  • Derenin suyu cok güzel berrak icinde minik baliklara ve yengeçlere ev sahipliği yapıyor. Temiz bir yer , tuvalet ya da bank masa insan üretimi hic bisey yok herseyinizi hazırlayıp gidin.
Kız Kayası Kanyonu
  • Bu bölgede bir dönem İskitlerin ve daha sonra Amazonların yaşadığı sanılmakta ise de detaylı bilgi henüz bulunmamaktadır.
  • Giriş kısmında Amozonların kurban kestikleri bir tapınak olduğu iddia edilse de tarihçiler ve arkeologlar tarafından teyit edilmemiştir.
  • Kızkayası Kanyonu Amasya,nın Merzifon ilçesine bağlı Çaybaşı Köyünde bulunuyor. Köyün içinden geçen yol kullanıma uygun yer yer su birikintileri var ama normal araçla geçilebilir.
  • Bölgedeki tapınağın güney tarafında İskit dönemine ait olduğu tahmin edilen kaya mezarları bulunmaktadır.
  • Kızkayası Kanyonunun çıkışında Doğu Roma dönemine ait bir köprü bulunmaktadır.
  • Bu kanyonda kayalar içerisinden berrak temiz sular çıkıyor , çok yaşlı ağaçlar var muhtemelen mehlep ağacı, kanyonun son kısmında tarihi 2 tane taş değirmen ve roma döneminden kalma kesme taş bir köprü bulunuyor.
Kız Kayası Kanyonu’nda bulunan mağaralar
  • Kanyona adını veren kızkayası ise kanyonun başlangıç kısmında bulunan devasa bir kaya, vadinin ortasında bulunan ve gizli tünelle üst tarafına çıkılan bir yolu bulunuyor, biraz tehlikeli olabilir dikkat etmek gerekiyor.
  • Milattan önceki yıllarda hattiler veya hititler döneminde baraj olarak kullanıldığı düşünülüyor, roma dönemindede kullanılmış olabilir, eski adı Löşdüğün’dür.
  • Kanyon etrafında irili ufaklı mağaralar ve dehlizler bulunuyor.
  • Eski tarihlerde eşkıyanın geçiş noktası olarak bilinen kanyon müthiş doğa güzelliği, mağarası, dağın dibinden çıkan kaynak suları ile tabiat ananın bizlere sunduğu bir harikadır.
  • Köprü yakınlarında 2 eski değirmen ve kireç ocağı vardır.
  • Kızkayası kanyonu yaklaşık 3 Km. uzunluğundadır.
  • Mutlaka köy içinden gidin navigasyonun gösterdiği yoldan her araç inemez ,insede araca yazık yol çok ama kötü.
  • Merzifon’a yaklaşık 25 km uzaklıkta yer alan Çaybaşı Köyü’nden (Löşdüğün) başlayıp Kız Kayası Kanyonu’nda tamamlanan doğa yürüyüşleri yapılabilmektedir.
  • Merzifon Çaybaşı köyünde bulunan eski tarihi geçmişe sahip bir kanyon. Suları berrak oturma alanları temiz ve sakin. Mangal piknik için yakın ve ideal yerlerden biri. Doğa gezintisi yapabileceğimiz eşsiz manzaraları mevcut.
  • Merzifon ilçe merkezine 18 Km mesafede olup, yakın çevresinde herhangi bir tesis veya işletme bulunmamaktadır.
  • Amasya Kız Kayası Kanyonu Adresi: Unnamed Road, 05300, Çaybaşı/Merzifon/Amasya
  • Amasya Kız Kayası Kanyonu Harita: Kız Kayası Kanyonu (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

28      Amasya Kızlar Sarayı

Kızlar Sarayı
  • Amasya Kızlar Sarayı Kısa Tanıtım:
  • Amasya’ya yukarıdan bakan, olağanüstü manzaralı, sessiz, sakin Kızlar Sarayı, Hatuniye Mahahallesi olarak bilinenen İç Kale’nin üzerindedir.
  • Helenistik Çağ‘da Mitradat (Pontus) Krallığı’na yakalaşık 250 yıl başkentlik yapmış olan Amasya’da bu krallığın sarayları ile beş adet kaya mezarları ve kralı mezarlıklarının bulunduğu bu bölge içerisinde; Helenistik Çağ, Roma, Bizans Dönemleri ile Orta Çağ sur duvarları bulunmaktadır. Son yıllarda bölgede yapılan arkeolojik kazılarda; Roma, Doğu Roma (Bizans) ve Selçuklu ve Osmanlı yapı harabeleri açığa çıkarılmaktadır.
  •   İç kalenin üzerinde bulunan mağaraların altındadır. Sinop mutasarrıfı (valisi) İsfendiyar Bey’in torunu Doğrak Hatun Amasya’ya geldiği zaman, Selçuk Sarayına girmeyince, Kızlar Sarayı yaptırılmıştır. 
Kızlar Sarayı
  • 1146 yılında Selçuklu Sultanı I. Mesud bu bölgede bir cami, medrese hamam ve saray yaptırmış bölgedeki hamamlar halen ayakta olup gezilebilmektedir. I. Mesud yaşamının bu sarayda sürdürmüştür.
  • Osmanlı Dönemi’nde 15’inci yüzyılda II. Bayezid’ın Kapıağası Firuz Ağa tarafında yapılmış bir haremi (Kızlar Sarayı) ile 16’ncı yüzyılda İsfendiyar Çelebi’nin oturduğu bir saray bulunmaktadır.
  • 150 yıldan uzun bir süre, Osmanlı şehzadelerine, hatunlarına ve valilerine konaklama mekânı olan Kızlar Sarayı: 1852 yılına kadar, etkin bir biçimde hizmet verdikten sonra; Amasya Âyânı’na verilmiş ve sonrasında da zamana meydan okuyuşunda epeyce ilgisiz kalmış.
  • Saraydan günümüze sadece iki hamam kalıntısı ve sarayın “Ceylan Yolu” adıyla bilinen, gizli yolunun bir bölümü ulaşmış bulunuyor.
  • Helenistik Çağda Mitridat Krallığının 250 yıl kadar başkentliğini yapmış olan Amasya Kalesi özellikle bu dönemde kralların saray kalıntılarının bulunduğu bu alanda, Osmanlı döneminde 15. yüzyılda II.Beyazid’ın (Kapıağası) KızlarAğası Firuz Ağa’nın bir haremi (Kızlara Sarayı) ile 16.yüzyılda İsfendiyar Çelebi’nin oturduğu İsfendiyar Sarayının bulunduğu tarihi kayıtlardan anlaşılmaktadır. Bu bölgeye bu sebeplerden dolayı “Kızlar Sarayı” denilmektedir.
Kızlar Sarayı
  • Aynı zamanda,Mitridat Krallığı döneminde krallığın kutsal aile mezarlığı olarak kullanılmıştır.
  • İç Kale’nin üzerinde bulunan ve isyan dönemlerinde, Amasya’nın zenginlerinin, değerli eşyalarını sakladığı mağaraların hemen altında inşa edilmiş olan Kızlar Sarayı;150 yıldan uzun bir süre Osmanlı şehzadelerine, hatunlarına ve valilerine mekan olmuştur.
  • 1852 yılına kadar faal bir biçimde hizmet vermiştir. Bu tarihten sonra Amasya ayanına terk edilen saray bir süre sonra kendi kaderine bırakılmıştır.
  • Günümüzde bir kafe ile Amasya turizmine hizmet etmektedir.
  • Amasya Kızlar Sarayı Adresi: Kızlar Sarayı Mevkii, 05000 Merkez/Amasya
  • Amasya Kızlar Sarayı Harita: Kızlar Sarayı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

29      Amasya Küçük (Ayas) Ağa Cami ve Külliyesi

Küçük (Ayas) Ağa Cami ve Külliyesi
  • Amasya Küçük (Ayas) Ağa Cami ve Külliyesi Kısa Tanıtım:
  • Bulunduğu mahalleye nisbetle Şamlar adıyla da anılan cami, medrese ve sıbyan mektebinden ibaret külliyenin bânisi II. Bayezid devri Kapı ağalarından Ayas Ağa’dır.
Küçük (Ayas) Ağa Cami ve Külliyesi Yerleşimi
  • Medrese-i Ayasiyye, Küçük Kapı Ağası ve Küçük Ağa isimleri ile de anılan medrese ise caminin kuzeyindeki avluyu batı ve kuzey yönünde kuşatan dokuz adet hücre ile son cemaat yerinin batı ucuna bitişen ve dershane olduğu tahmin edilen bölümden oluşur. Altısı kuzeyde, üçü batıda yer alan beşik tonoz örtülü hücrelerin önünde, mermer sütunlara ve yuvarlak kemerlere oturan aynalı tonozlarla örtülü revak uzanır. Revaklarla hücreler müşterek bir ahşap çatı altına alınmıştır.
  • Hüseyin Hüsâmeddin, kitâbesi olmayan külliyenin 900 (1494-95) yılında yaptırıldığını bildirir. Külliyenin yerinde daha önce Dânişmendlioğlu Emîr (Melik) Gazi’nin hayratından olan Şamlar Camii’nin bulunduğu rivayet edilmektedir. Zamanla bazı onarımlar geçirmiş olan külliyenin camisi halen ibadete açıktır.
Küçük (Ayas) Ağa Cami
  • İlk hâlinde de cami, medrese ve mektepten oluşan bir külliyeyedir. Caminin yukarısında, tren yolunun üst tarafındaki Gülnuş Banu ve kızı Ayse Gazi’nin kabirleri de mevcuttur.
  • Bunlardan Gülnuş Banu Melik Gazi’nin Babaannesi, Ayse Gazi’de halasıdır.
  • Osmanlı öncesi Anadolu Türk mimarisindeki cami-medrese geleneğini sürdüren bu külliyedeki binalar müşterek bir avlunun etrafında sıralanırlar.
  • Kuzeydeki hücre dizisinin doğu ucuna yerleştirilmiş olan sıbyan mektebi, beşik tonozla kapatılmış iki mekândan meydana gelmektedir.
  • Bunlardan doğudakinde giriş, batıdakinde bir ocak ile iki dolap hücresi yer almaktadır. Cami ile sıbyan mektebi arasında küçük bir de hazîre vardır.
  • Amasya Küçük (Ayas) Ağa Külliyesi Adresi: Şamlar, Türbedar Sk. No:4, 05200 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Küçük (Ayas) Ağa Külliyesi Harita: Küçük (Ayas) Ağa Külliyesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

30      Amasya Künç Köprü

Künç Köprü
  • Amasya Künç Köprü Kısa Tanıtım:
  • Yeşilırmak üzerinde, Bayezitpaşa ile Şamlar Mahallelerini birbirine bağlayan Künç Köprü Selçuklu eserlerindendir.
  • 12’nci yüzyılda Sultan II. Mesud’un, kimi kaynaklara göre kızı kimilerine göre ise annesi olan Hundi (Hondi) Hatun tarafından yaptırılmıştır.
  • Bayezitpaşa ile Şamlar Mahallelerini birbirine bağlar. Üç büyük ayak üzerindeki geniş kemer açıklığı en dikkat çeken özelliğidir.
  • Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılan köprünün belirgin özelliği, üç büyük ayağı birbirine bağlayan hemen hemen aynı büyüklükteki kemerlerin genişliğidir.
  • Ayakların, nehrin akış yönüne bakan batı kısımlarında, köprünün kuvvetli su akıntılarına dayanabilmesine yardımcı olan, biri köşeli diğerleri yuvarlak biçimli selyaranlar yer alır.
  • Ortadaki ayağın üzerinde devşirme lahit parçaları görülebilmektedir. Köprünün isminin Hundi Hatun isminden geldiği söylenir.
  • Hundi ismi zaman içinde önce “Kundi” sonradan da “Kunç” veya “Künç” olarak söylenmiştir.
  • Köprü Kuş Köprü olarak da bilinir.
  • Amasya Künç Köprü Adresi: Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Künç Köprü Harita: Künç Köprü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya’da gezilecek yerlerin devamını görmek için izleyen sayfaya geçiniz.

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

31      Amasya Magdinus ve Helkıs Köprüleri

Helkıs (Hükümet) Köprüsü
  • Amasya Magdinus ve Helkıs Köprüleri Kısa Tanıtım:
  • Magdinus ve Helkıs Köprüleri, Amasya şehir merkezinde bulunmaktadır.
  • Halkın, Maydonoz ya da Madenüs diye isimlendirdiği köprü Sultan Bayezid Camisi önündedir. İlk hali ahşaptır ve bir çok kez sel sularıyla boğuşup zarar gören köprü 1968 yılındaki taşkında yıkılmıştır.
  • Özellikle ilk köprünün isminin zor okunmasından dolayı halk Maydanoz ve Madenüs şeklinde telaffuz etmektedir.
  • Magdinus köprüsünün ilk hali ahşaptır. Bulunduğu konum itibariyle birçok kez sel sularıyla boğuşup zarar görmüş ve nihayet 1968 yılındaki taşkında yıkılmıştır.
Magdinus Köprüsü
  • Helkıs köprüsü ise bugün Hükümet Köprüsü olarak anılan köprüdür. Kuzey tarafında bir saat kulesi bulunmaktadır.
  • Bugün ‘Hükümet Köprüsü’ olarak adlandırılan, kuzey ucunda saat kulesinin yer aldığı köprü ise yine Roma Dönemi’nde yapılmış ahşap bir köprüydü.
  • Ayakları betondan ve gövdesi de demirden yapılan bu köprü 2011 yılında tekrardan restore edilmiştir. Ancak kullanım olarak sadece yayalara hizmet vermektedir.
  • Bu köprü Roma döneminde yapılmış bir ahşap köprüymüş. İç kalenin Helkıs Kapısına yakın olduğu için bu isimle anılmıştır.
  • Osmanlı İmparatorluğu döneminde de bu köprü birkaç kez onarılmıştır.
  • Son olarak 1938 yılında yıkılan bu ahşap köprü 1940 yılında betondan olacak şekilde tekrardan yapılmıştır.
  • Amasya Magdinus ve Helkıs Köprüleri Adresi: Hatuniye, H. Teyfik Hafız Sk. No:1, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Magdinus ve Helkıs Köprüleri Harita: Magdinus ve Helkıs Köprüleri (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

32      Amasya Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi

Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi
  • Amasya Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi Kısa Tanıtım:
  • Amasya İl Merkezinde bulunan Mehmet Paşa Cami; 1486 yılında II.Bayezid’in oğlu Şehzade Ahmet’in Lala’sı Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.
  • Amasya’da Yeşilırmak yakınında Mehmed Paşa mahallesindedir.
  • Ters T planlı caminin asıl ibadet yeri kare biçimlidir.
  • Yüksek tavanı sekizgen kasnaklı bir kubbeyle örtülüdür. Caminin kıvrak dal ve yaprak motifleri ile süslenmiş mermer minberi, Türk mermer işçiliğinin nadir örneklerindendir.
Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi
  •  Caminin kuzey cephesinde yedi adet sekizgen biçimli sütunun altı bölüme ayırdığı bir son cemaat yeri bulunur. Her bölümün üzeri kubbeyle kapatılmıştır.
  • Sütunlar birbirlerine kırmızı beyaz renkte işlenmiş mermer kemerlerle bağlıdır. Camiye soldan üçüncü bölümde bulunan ve üzerinde caminin yapım kitabesinin bulunduğu yay kemerli kapıdan girilir. Giriş kapısı derin bir niş şeklindedir.
  • Caminin, ağaç oymacılığının en güzel örneklerinden biri olan kapısı Amasya Müzesi’nde sergilenmektedir. Benzer biçimde caminin, kıvrak dal ve yaprak motifleri ile süslenmiş mermer minberi, Türk mermer işçiliğinin nadir örneklerinden biridir.
  • Cami, medrese, imaret, türbe, tabhâne, zâviye, çeşme ve hazîreden meydana gelen külliyeden günümüze sadece cami, buna bağlı ve tabhâne olması muhtemel kanat mekânlarla türbe ulaşabilmiştir. 
  • Kubbenin içi çok renkli kalem işleriyle süslüdür. Mermerden yapılmış mihrabı beş kenarlı ve üzeri beş sıra kavsaralı basit bir niştir. Fakat yine mermerden olan minberi gerçek bir sanat eseridir. Neredeyse bütün yüzeyi alçak kabartma olarak girift rûmîler ve arabesklerle bezenen minberin Arap tarzı kemerlere sahip köşkünün üzerinde bir soğan kubbecik yer alır.
  • Minber kapısının kıvrık dallarla bezeli bir sövesi olup kapısı sivri kemerlidir. Bu kapı Âyetü’l-kürsî’nin yazılı olduğu dikdörtgen bir pano ile taçlandırılmıştır.
  • Şadırvan avlusunun kenarında bulunması gereken medrese ve imaret yanarak yok olduğundan mimarileri hakkında bilgi edinilememektedir. Hüseyin Hüsâmeddin Yasar’ın verdiği bilgiye göre caminin güneyinde yol üzerinde bulunan tekke Halvetî şeyhlerinden Habib Karamânî adına 890 (1485) yılında inşa edilmiştir.
  • Amasya Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi Adresi: Pirinççi, Mehmet Paşa Cd. No:48, 05200 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi Harita: Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

33      Amasya Merzifon Bedesteni ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami

Merzifon Bedesteni (Arastası)
  • Amasya Merzifon Bedesteni ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami Kısa Tanıtım:
  • Merzifon Bedesteni ve Kara Mustafa Paşa Camii aynı külliye içerisindedir.
  • Kara Mustafa Paşa Külliyesi dahilindeki en önemli tesislerden biri Bedesten binasıdır. Bedesten, Merzifon’un Osmanlı iktisadi tarihindeki önemini vurgulayan en önemli yapılardandır.
  •  Merzifon ilçe merkezinde, Gazi Mahbup Mahallesi’ndedir. Kara Mustafa Paşa Cami’nin hemen doğusunda yer alır. Dikdörtgen planlıdır. Kara Mustafa Paşa Vakfından olup 17. yüzyılda yapılmıştır.
  • Amasya’da, 400 yılı aşkın geçmişe sahip Merzifon Arastası, ayakkabıcı, terzi, kasap gibi farklı alanlarda pek çok esnafa ekmek kapısı oluyor.
  •  Merzifon Bedesteni, günümüze kadar yıpranarak gelebilmiş dükkân  üniteleri hariç, asıl fonksiyonunu kaybettikten sonra, geniş hacimli iç mekânı bir müddet Merzifon Dokumacılar Kooperatifi tarafından dokuma atölyesi olarak kullanılmıştır.
  • İlçede 17. yüzyılda yapılan Karamustafa Paşa Külliyesi dahilindeki en önemli yapılardan olan bedesten, etrafını sarmış tarihi çarşıda ayakkabıcılar sokağı, terziler sokağı, kasaplar sokağı, pideciler sokağı gibi bölümlerden oluşuyor.
  • Dört cephe ortasındaki birer giriş ünitesi ve tali unsurlardan ibaret otuz iki dükkân hacmi de tonozla örtülü bir dizi eyvan biçiminde ve simetrik düzenlemeyle ana yapı çevresine bitiştirilmiştir.
  • Geleneksel alışverişin simgesi olan tarihi çarşıdaki bazı esnaf, unutulmaya yüz tutmuş bakırcılık, semercilik gibi meslekleri ayakta tutmaya çalışıyor.
  • XVII. yüzyılda Kara Mustafa Paşa ile altın yıllarını yaşayan Merzifon’un o dönemlerde şehrin çekirdeğini teşkil eden yapılardan birisi olan bedesten, bugün de ticari hayatın odak noktası konumundadır.
Merzifon Bedesteni ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami
  • Geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan, yöresel ürünleri ve nostaljik yapısıyla kente gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken tarihi çarşı, yüzyıllardır bölgenin en hareketli ticaret merkezi olarak misyonunu devam ettiriyor.
  • Bölgede kına gecesi, düğün, doğum, bayram gibi özel gün alışverişlerini yapmak ve yöresel yiyeceklerle geleneksel el sanatları ürünleri almak isteyenler, soluğu Merzifon Arastası’nda alıyor.
  • Tarihi çarşıda 300 dükkanda giyimden gıdaya, ev eşyasından lokantaya kadar çeşitli sektörlerde hizmet veren esnaf, geleneksel esnaf kültürünü de yaşatmaya çalışıyor.
  • Merzifon Arastası, ilçenin stratejik yapısı dolayısıyla kervanların sıkça uğradığı ve Osmanlı döneminde ekonominin canlı tutulduğu bir çarşı olarak biliniyor.
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami 
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami
  • Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami ya da diğer adıyla Paşa Cami, Merzifon’un ilçe merkezinde bulunan ve 1666 yılında Osmanlı Sadrazamı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan cami, aynı zamanda ilçenin en büyük camisidir.
  • Cami 19. Osmanlı padişahı IV. Mehmed döneminde yapılmıştır. Cami dikdörtgen ve kesme taştan yapılmıştır.
  • İbadet edilen bölüm iki kısımdan oluşmuştur. Caminin ana ibadet bölümü tek kubbeli olan bölümdür.
  • Payeler arasında kalan bölümlerden, orta kısım yarım kubbeli büyük bir niş haline getirilmiştir.
  • Bölümler ise küçük kubbelerle örtülerek ana ibadet mekanı ile birleştirilmiştir. Orta bölümdeki nişin yüksekliği yanlara göre daha fazla olduğu için caminin iç dizaynı farklı bir tasarıma sahiptir.
  • Camiyi üç sıra pencere aydınlatmaktadır.
  • Amasya Merzifon Bedesteni ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami Adresi: Gazimahbup, 05300 Merzifon/Amasya
  • Amasya Merzifon Bedesteni ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami Harita: Merzifon Bedesteni ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

34      Amasya Minyatür Amasya Müzesi

Minyatür Amasya Müzesi
  • Amasya Minyatür Amasya Müzesi Kısa Tanıtım:
  • Maket Amasya Müzesi, II. Bayezid Külliyesi’nin bir bölümünü oluşturan İmarethane Binası’ndadır. Yaklaşık 300 metrekare genişliğindeki bu salona, Amasya’nın neredeyse yüz yıl önceki hali 1/150 ölçeğinde küçültülerek yeniden inşa edilmiştir. 1914 yılında çekilmiş bir fotoğraftan yararlanılarak yapılan maket şehir, benzerlerinden farklı olarak sadece mekanları ve mimariyi yansıtmak yerine yaşayan bir Amasya’yı gösterecek biçimde tasarlanmıştır.
  • Minyatür Amasya Müzesi, 1914 yılında çekilmiş bir fotoğraftan esinlenerek yapılan bir tarihi kent maketidir. Sultan Beyazıt Külliyesinin imaret binasının bir salonu içinde 80 m² lik bir alanda yer alır.
Minyatür Amasya Müzesi
  • Yapımı 2008 yılında Amasya Valiliği il Özel idaresi tarafından başlanmış ve 14 Mayıs 2010 tarihinde hizmete açılmıştır.
  • O yılların şehir dokusu ve kültürel yapısını birebir yansıtan nostaljik bir görünüm arz etmektedir.
  • Ayrıcalıklı kılan özelliği mekân ve mimari yapılarının yanı sıra dağlarıyla, akan Yeşil Irmağı ile treniyle, belli noktalarda hareket halindeki figürleri ile gündüzünü izlerken; 2300 yıldız simülasyonu ve şehir aydınlatmaları ile gecesini de yaşayacağınız bütün bir Amasya canlandırılmaya çalışılmıştır.
  • Burayı gezen ziyaretçiler gerek Türkçe gerek İngilizce sunumlarını dinleyebilir, taksimler eşliğinde kentin dokusunu yaşayabilir.Maket 1/150 ölçeğinde 1860 mimarî bina ve yapı, insan hayvan ve araç figürleri yer almakta. Kalenin yer aldığı Harşena dağı 125,000,000 nokta taranarak rölevesi çıkartılıp 1/1000 hassasiyetli CNC tezgahlarında oluşturulmuş.
  • Binalar ve mimariler  yüksek mukavemetli kompozit malzeme ile 3 boyutlu yazıcılarda üretilmiştir. Türkiye’nin ölçek bazında en büyük kent maketidir. Dünya bazında ise 900 m²’lik Newyork maketinden küçük  Zürih ve Sidney maketlerinden büyüktür.
  • Yeşilırmak şehrin ortasından akarken onlarca yıldır yolcularını taşıyan tren bir kez daha çıkar seferine. Yollarında faytonların dolaştığı şehrin gecesi ayrı gündüzü ayrı güzeldir. Gökyüzü olarak tasarlanmış tonozlu tavanda yıldızlar ve mehtap ışıl ışıl parlarken ara sıra oluşan yıldız kaymaları izleyenlere gerçek bir gökyüzü altında oldukları hissini verir.
  • Ziyaretçiler yaklaşık yirmi dakika süren ziyaretleri boyunca hafif bir müzik eşliğinde şehrin seslerini dinleyebilir, renk ve ışık oyunlarıyla yaratılan atmosferde yüz yıl öncesinin Amasya’sını yaşayabilirler. İl Özel İdaresi tarafından işletilen Müze’de fotoğraf çekilebilmekte ve görüntü alınabilmektedir. 
Minyatür Amasya Müzesi
  • Akşam olunca ışıklandırma başlıyor. Tepede yıldız desenleri ile gökyüzü havası veriliyor. Asıl mesele ise sabah olunca, sabah ezanı başlıyor ve sabah namazına kalkan haneler için bazı evlerin ışıkları yanmaya başlıyor. Ardından güneş doğdukça ışıklar sönmeye başlıyor ve Amasya şehri yeni bir güne ”Merhaba” diyor. Tren sesleri, dioramanın müthiş dizaynı, tavandaki gökyüzü dekoru ve ezan sesi içimi titretti adeta. Mutlaka ama mutlaka ziyaret edin.
  • Giriş 5tl. (2020 yılı)
  • Amasya Minyatür Amasya Müzesi Adresi: Hacı İlyas, Sultan II. Bayezit Cami No:47, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Minyatür Amasya Müzesi Harita: Minyatür Amasya Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

35      Amasya Saraçhane Camii

Saraçhane Camii
  • Amasya Saraçhane Camii Kısa Tanıtım:
  • Camiyi 1372 yılında Amasya Emiri Şadgeldi Paşa yaptırmıştır. Önceleri kare planlı ve tek kubbeli bir yapıyken sonradan bir mekan daha eklenerek planı dikdörtgene çevrilmiş ve üzeri kubbeyle örtülmüştür.
  • Moloz taş ve tuğla malzemenin birlikte kullanıldığı caminin yine tuğladan silindirik bir minaresi bulunur.
  • Caminin kuzeyindeki son cemaat yeri yedi gözden oluşur. Buradan girilen iç mekan kalem işleri ile süslenmiştir. Kubbeler kiremit kaplıdır ve kubbe kasnaklarının üst kısımlarında kuşevi örnekleri görülmektedir.
  • İlk zamanlar yaptıranından dolayı Şadgeldi Paşa Camii olan caminin ismi, etrafında bulunan saraç dükkanlarından dolayı Çelebi Mehmet devrinden itibaren Saraçhane Camii olarak değişmiştir. Cami günümüze kadar birçok onarım görmüştür.
  • Amasya kent merkezinde bulunan ve 1372 yılına tarihlendirilen Saraçhane Camii dikdörtgen plan üzerine taş ve tuğla malzemeden inşa edilmiş olup bahçesinde küçük bir haziresi vardır.
  • Kültürel mirası oldukça zengin olan Amasya kentinde bulunan birçok caminin erken tarihlilerinden biridir.
  • Amasya kentine ait Gabriel (1934) tarafından hazırlanmış kent haritasında bulunan ve eski fotoğraflarda kent kimliğinde fark edilebilen yapı günümüzde etrafında bulunan yapılar arasında kalmış ve algılanması güçleşmiştir.
  • Amasya Saraçhane Camii Adresi: Hatuniye, Ziya Paşa Blv. No:23, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Saraçhane Camii Harita: Saraçhane Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

36      Amasya Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi

Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi
  • Amasya Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi Kısa Tanıtım:
  • Kışla halihazırda Amasya İl Halk Kütüphanesi olarak kullanılmakta olup son katında Milli Mücadele Salonu yer almaktadır.
  • İlk iki katı kütüphane olup, 3. katında müze yapılacaktır. 2020 yılı sonu itibariyle müze kısmı restorasyon gerekçesiyle KAPALIDIR.
  • Mustafa Kemal’in 1919 yılı Haziran ayında Amasya’ya geldiğinde konakladığı ve Amasya Tamimi’nin kaleme alındığı yer olan Saraydüzü Kışla Binası bu tarihi önemi gözeterek aslına uygun bir şekilde Yeşilırmak kıyısında yeniden inşa edilmiştir.
  • Cumhuriyet Dönemi‘ne ait eserler ve bazı belgelerin sergilendiği bir müze olmasının yanı sıra çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kültür merkezi olarak da kullanılmaktadır.
  • Yıl boyunca ziyarete açık olan Saraydüzü Kışlası’nın Milli Mücadele Salonu’nda 12 Haziran 1919 günü Mustafa Kemal’in Amasya’ya gelişi ve Kulistepe Mevkii’nde heyetle karşılanma anı 12 adet bal mumu heykelle canlandırılmıştır.
Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi
  • Müze duvarlarında bilgi panosu halinde, Mustafa Kemalpaşa’nın İstanbul’da iken padişah tarafından resmi görevlendirilmelerine ait orjinal belgelerinin kopya ve çevirileri, Mustafa Kemal paşanın Amasya’da 12 gün boyunca gelişen olayların belgeleriyle birlikte anlatıldığı bir pano yer almaktadır.
  • Ayrıca Amasya Tamimi’nin kaleme alınışını canlandıran heykeller sergilenmektedir. Saraydüzü Kışla Binası, amfi salonu, sergi salonları ve toplantı odaları ile günümüzde bir kültür merkezi olarak da hizmet vermektedir.
  • Atatürk’ün 12 Haziran 1919 tarihinde silah arkadaşlarıyla birlikte Amasya’ya gelerek 22 Haziran 1919 tarihinde Ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ nin temellerini oluşturan Amasya Genelgesi’ni deklare ettiği Saraydüzü Kışlası 1944 tarihinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle hasar görmüş bina daha sonra tamamen yıktırılmıştır.

Amasya Saraydüzü Kışlası,

  • Amasya Saraydüzü Kışlası, Amasya’da bir kışladır. Türk Milli mücadele döneminde Atatürk ve arkadaşlarına ev sahipliği yapmıştır.
Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi
  • Milli Mücadele döneminde Samsun’dan sonra 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelen Atatürk, Saraydüzü Kışla Binası’nda uzun süren müzakereler sonucu 21-22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi’ni bütün ulusa duyurmuştur.
  • Bölgede bulunan ve yaklaşık 350 yıl boyunca Osmanlı şehzade ve sultanlarının doğup büyüdükleri, ikamet ettikleri sarayları uzun yıllar boş kalmış, 1883 yılında bakımsızlık ve depremlerden nedeniyle yıkılarak tamamen ortadan kalkmıştır.
  • Bu sarayın kalıntılarının bulunduğu alanda, Amasya ve bölgesindeki azınlıkların taşkınlıklarını önlemek için ihtiyat askerlerinin ikamet edeceği binaya ihtiyaç duyulmuş, 3. Orduya bağlı 5. Kafkas Fıkrası (Alay sancağı) için 1898-1900 yılında sarayın olduğu yere 5 binadan oluşan kışla binası inşa edilmiştir.
Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi
  • 1930 yılından sonra önemini yitiren Kışla Binası, 1944 yılında tamamen yıktırılmış, yerine askeri lojman ve subay orduevi yaptırılmıştır. 1986 yılında ise heyelandan etkilenme sebebiyle bina tamamen yıkılmıştır.
Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi
  • 1997 yılında binanın tekrar yapılması kararı alınmıştır. Fakat bulunduğu yer heyelan riski taşıması itibariyle binanın başka bir yere yapılması kararı alınmıştır.
  • Şamlar Mahallesi girişinde 2007 yılında eski dış görünümüne sadık kalınarak, rekonstrüksiyon olarak bugünkü görünümüne kavuşmuştur.
  • İçinde, Atatürk ve heyetteki arkadaşlarının 12 Haziran 1919 günü saat 17:00’ da Cülüstepe mevkiinde Amasyalı heyet tarafından karşılanış anları balmumu heykellerle canlandırılmıştır, binada ayrıca Amasya Genelgesi’nin eski ve yeni nüshaları ile milli mücadele yıllarından kalan silah ve evrakların sergilendiği Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Milli Mücadele Müzesi oluşturulmuştur.
  • Amasya Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi Adresi: Bahçeleriçi, Büyük Ağa Cd. No:3, 05200 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi Harita: Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

37      Amasya Sultan II. Bayezid Külliyesi

Sultan II. Bayezid Külliyesi
  • Amasya Sultan II. Bayezid Külliyesi Kısa Tanıtım:
  • II. Bayezid Külliyesi 1485-1486 yılları arasında Osmanlı Sultanı II. Bâyezid’in talimatıyla Amasya Sancak Beyi Şehzade Ahmed tarafından yaptırılmıştır.
  • Külliyenin girişi sizi Topkapı Sarayının ihtişamına götürüyor. Ayrıca, girişte gizlenmiş baykuş silüeti büyüleyici güzelliktedir.
  • Görülmesi gereken en önemli tarihi camilerden birisi,bahçedeki içi oyuk ağaçları inceleyin.
  • Amasya da tarih denildiğinde akla gelen ilk yerlerdendir.
  • Eldeki mevcut 1496 tarihli vakfiyede belirtildiği üzere külliye birimleri; cami, medrese, imaret, mektep ve köprüden ibarettir.
  • Külliyenin bir birimi olarak sözü edilen köprü ise Çorum’un Osmancık İlçesinde Kızılırmak üzerinde yer almaktadır.
  • Külliye birimlerinden olan cami, medrese ve imaret mevcut olup külliyenin doğusunda olduğu ifade edilen mektep ise günümüze ulaşamamıştır.
  • Ayrıca sonradan külliyeye Şehzade Osman Çelebi Türbesi ile Muvakkithane eklenmiştir. Külliye birimleri hakkında bilgi veren Topkapı Sarayı Müzesi arşivindeki bir belgede; imaret olarak bilinen yapının, mut’ime-hâne (yemekhane), matbah (mutfak), kiler, fırın ve ahır olmak üzere beş ayrı birimden oluştuğu anlatılmaktadır.

Cami

  • Yan mekânlı ya da zaviyeli cami mimarisinin seçkin örneklerinden biri olan cami, ortada büyük bir kemerle ayrılan iki kare mekânla, doğu ve batı yanlarda üçer kubbeli yan mekânlardan oluşur.
  • Orta mekânı, sekizgen kasnaklarında 16’şar pencere bulunan iki büyük kubbe örter. Kubbe içi ve pencere kemerlerinin üzeri zengin kalem işleri ile süslenmiştir.
  • Ahşap pencere kanatları 15’inci yüzyıl ahşap kündekârî tekniğinin güzel örneklerindendir. Kuzeydeki son cemaat yeri, beş sivri kemerin taşıdığı beş kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yerindeki pencere üstleri mavi beyaz çini panolarla süslenmiştir.
  • Buranın iki ucunda yükselen tek şerefeli iki minareden doğudakinin gövdesi dikine yivli, batıdakinin gövdesi ise zikzak taş dekorludur.
  • Caminin mukarnas süslemeli, ihtişamlı taç kapısı üzerindeki üç satırlık mermer kitabe Hattat Ali bin Mezid’in eseridir. Avlu ortasında yer alan 12 kenarlı şadırvan, 12 sütunun taşıdığı, 12 yüzlü sivri piramit bir çatıyla örtülüdür.
Sultan II. Bayezid Külliyesi

Medrese

Caminin batı yanında U planlı medrese bulunur. Külliyeyi çevreleyen avlunun batı duvarına bitişik olarak inşa edilmiş olan medrese, ortada genişçe bir avlu, avlunun etrafında kubbeli revaklar ve bunların arkasındaki öğrenci hücrelerinden oluşur. Kuzeydeki giriş kapısının karşısında, sekizgen kasnaklı bir kubbeyle örtülü, kare planlı dersane bölümü vardır.

İmaret

L planlı İmaret caminin doğusundadır. İmaret’in dikdörtgen olan mekânlarının üzeri tonozlarla örtülüdür. Bu mekânların önünde, İmaret’in camiye bakan yüzlerinde küçük kubbelerle örtülü revak kısmı bulunur.

Türbe

1513 tarihli olan türbe kare planlı ve tek kubbelidir. Özgün inşa kitabesi bulunan türbe, düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir. Türbe Şehzade Ahmed’in oğlu Şehzade Osman Çelebi için yapılmıştır.

Muvakkithane

Caminin kuzeybatısında, medreseye yakın bir yerde bulunan tek katlı, kare planlı küçük yapı ise namaz vakitlerinin belirlendiği muvakkithanedir. İç mekân duvarları ve tavanı kalem işi bezemelerle süslü olan Muvakkithane, 1842 yılında Kapancı-zade Hacı Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır.

  • Amasya Sultan II. Bayezid Külliyesi Adresi: Hacı İlyas, Sultan II. Bayezit Cami No:47, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Sultan II. Bayezid Külliyesi Harita: Sultan II. Bayezid Külliyesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

38      Amasya Şehzade Yolu ve Şehzadeler Müzesi

Saraçhane Camii
  • Amasya Şehzade Yolu ve Şehzadeler Müzesi Kısa Tanıtım:
  • Şehzadeler Gezi yolu Amasya’nın turizminin kalbidir. Sadece bu yolda yürümek ve tarihi hissetmek için bile Amasya’ya gelebilirsiniz.
  • Şehzadeler Gezi yolu Amasya’yı baştan başa kat eden ırmak boyunca uzayan tarihi ve turistik gezi yoludur.
  • Amasya’nın tüm güzelliğini gündüz ve gece bu yolda turlarken görebilirsiniz. Fotoğrafların çoğunu burada çekersiniz. Amasya’yı görmek demek Şehzadeler Gezi Yolunda gezmek demektir.

Şehzadeler Müzesi 

Şehzadeler Müzesi
  • Yalıboyu’nun en eski köprülerinden Alçak Köprü’nün ayağında, Kral Kaya Mezarları’nın eteklerinde, Yeşilırmak’ın kıyısındaki eski sur duvarları üzerinde kurulu iki katlı ahşap bina Şehzadeler Müzesi olarak tasarlanmıştır.
  • Şehzadelikleri Amasya’da geçmiş olan Osmanlı Sultanlarının aslına uygun resimlerinden yola çıkarak yaptırılan heykelleri ve kendi dönemlerini yansıtan kıyafetleri ile müze, Amasya’ya gelen turistlerin önemli ziyaret yerlerindendir.
  • Duvarları ve tavanları Hatai ve Rumi desenlerle süslenen müze, duvarlarında yer alan özgün hat ve tezhip örnekleri; dokuması, renkleri ve motifleriyle geleneksel halı dokumacılığının en güzel örneklerini yansıtan ahşap tabana serili halıları ve her biri özenle seçilmiş, dönemi yansıtan aksesuarlarıyla 15’inci ve 16’ncı yüzyıllara ait bir Anadolu Türk evinin tam olarak bugüne taşınmış halidir.
Şehzadeler Müzesi
  • Müzenin üst katında bulunan yedi heykel, şehzadelik dönemlerini Amasya’da geçirdikten sonra Sultan sıfatıyla Osmanlı tahtına oturmuş şehzade ve sultanlara aittir.
  • Bunlar: Yıldırım Bayezid Han, Çelebi Mehmet Han, II. Murat Han, Fatih Sultan Mehmet Han, II. Bayezid Han, Yavuz Sultan Selim Han ve III. Murat Han’dır.
  • Alt katta bulunan beş heykel ise yine şehzadelik dönemlerini Amasya’da geçirmiş ancak Osmanlı tahtına oturamamış şehzadelere aittir. Bunlar: Kanuni’nin oğulları Şehzade Mustafa ve Şehzade Bayezid, II. Murat Han’ın oğulları Şehzade Ahmet ve Şehzade Alaeddin ve II. Bayezid Han’ın oğlu Şehzade Ahmet’tir.
Şehzadeler Müzesi
  • Müzede, her heykelin kendisini ve döneminin önemli görülen yanlarını anlattığı bir video filmi sürekli biçimde oynatılmaktadır.
  • Dileyenler yaklaşık 30 dakika süren bu filmi izleyerek bu sultan ve şehzadelerden, yaşadıkları dönemleri daha derinlemesine öğrenebilmektedirler.
  • Yabancı ziyaretçiler bu filmi, kendilerine verilen kulaklıklar aracılığıyla İngilizce seslendirmeli izleyebilirler. Müzede amatör makinelerle fotoğraf ve görüntü alınabilmektedir.
  • Amasya Şehzade Yolu ve Şehzadeler Müzesi Adresi: (Şahzadeler Müzesi) Hatuniye, Hazeranlar Sk. No:1, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Şehzade Yolu ve Şehzadeler Müzesi Harita: Şehzade Yolu ve Şehzadeler Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

39      Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi

Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi
  • Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi Kısa Tanıtım:
  • Türk-İslam Sanatları içerisinde yer alan hüsn-ü hat sanatına yön verenlerin başında kabul edilen “Reis-ül Hattat” Amasyalı Şeyh Hamdullah’ın adının verildiği müzede hat sanatının örnekleri sergilenmektedir.
  • Müzede; Sümer, Mısır, Hitit ve diğer medeniyetlerin yazılarının gelişim süreci ve ciltçilik, ebru, tezhip gibi sanatların yapım aşamaları tanıtılmaktadır. 
  • Müze 2 katlı olarak yapılmış. 1. katta Amasya’da ki hattatların eserleri ve hat malzemeleri sergileniyor ve isimleri bulunuyor. 2. katta ise Şeyh Hamdullah Efendi’nin hayatının tarihçesi, hat eserleri ve hat malzemeleri sergileniyor.
  • Müze eski bir konağın restore edilmesi ile yapılmış. Girişte 5TL kişi başına sembolik bir ücret alınıyor. Yaklaşık 1 saatte gezilebilecek küçük bir müzedir.
  • Çağının çok ilerisinde bir bakış açısı ile gelişen yazı sanatına geniş bir perspektif katan müze mutlaka gezilmeli. Yazının gelişim serüveni çok anlaşılır bir şekilde müzede yer buluyor.
  • Şeyh Hamdullah Kimdir?
  • Şeyh Hamdullah, ismini İslâm yazı sanatı tarihine altın harflerle yazdırarak Osmanlı hat sanatı ekolünü tesis etti.
  • II. Beyazid’in hokkasını tuttuğu Şeyh Hamdullah’ın hattı okçuluğuyla, okçuluğu hattıyla müsabaka halindeydi ve böylelikle kısa bir süre içinde Kıbletü’l-Küttâp ve Şeyhü’r-Râmiyân unvanlarıyla anılır oldu.
  • Hicri 911 tarihindeki menzil taşının üzerine “Sâhibü’l-menzil Hamdullah ibnü’ş-şeyh reîsü’l-hattâtîn şeyhü’r-râmiyân” ibaresi yazıldı.
  • Şeyh Hamdullah Efendi “Kuran-ı Kerim Hicaz’da nazil oldu, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı” sözünü dünyaya kabul ettiren Osmanlı hattatlarının, “ikinci pir” kabul ettiği ve birçok hattatın vefâtından sonra yanına sırlanmak istedikleri üstaddır.
  • Karacaahmet mezarlığında ‘basübadelmevt’i beklediği kabristanlık alanı zaman içerisinde ‘Hattatlar Sofası’na dönüşmüştür.
  • Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi Adresi: Hatuniye, Bülbül Hatun Sk. No:1, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi Harita: Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

40      Amasya Taşhan ve Bakırcılar Çarşısı

Taşhan ve Bakırcılar Çarşısı
  • Amasya Taşhan ve Bakırcılar Çarşısı Kısa Tanıtım:
  • 2012 yılı sonunda restorasyonu tamamlanan han, 1699 yılında Mutasarrıf Rahtuvan Hacı Mehmet Paşa tarafından Mimar Mehmet Kalfa’ya yaptırılmıştır.
  • Dışarıya doğru bir çıkıntı oluşturan ana giriş kapısı üzerinde ince uzun bir dikdörtgen içerisinde hanın kitabesi yer alır. Kitabenin ortasında ve kapı kemerinin kilit taşında birer rozet motifi görülmektedir.
  • Kapının her iki yanına dükkanlar sıralanmıştır. Kapıdan girildiğinde etrafı farklı mekanlarla çevrelenmiş geniş bir avlu bulunur.
  • İki katlı hanın ikinci katı bu avlunun kemerleri üzerine oturtulmuştur. Günümüzde otel ve restoran olarak kullanılan hanın çevresinde bugün de işleyen dükkanlar bulmak mümkündür. 
  • 18. yüzyıldan kalma Taşhan. İçeri girerseniz, hanın avlusuna yayılmış, marangoz ve metal işleri yapan esnafı görürsünüz.
  • Bir de semaver yapan bir atölye var burada.
  • İki katlı ve 34 odalı Taşhan, 1758’de Amasya’nın ileri gelen ailelerinden Rahtuvanlar tarafından yaptırılmıştır.
  • Amasya Taşhan ve Bakırcılar Çarşısı Adresi: Dere, Özkan Yalçın Cd. No:11, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Taşhan ve Bakırcılar Çarşısı Harita: Taşhan ve Bakırcılar Çarşısı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya’da gezilecek yerlerin devamını görmek için izleyen sayfaya geçiniz.

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

41      Amasya Terziköy Kaplıcaları

Terziköy Kaplıcaları
  • Amasya Terziköy Kaplıcaları Kısa Tanıtım:
  • Amasya-Merkez İlçeye bağlı olan Terziköy Kaplıcası, Amasya İl Merkezinin güneydoğusunda yer almaktadır.
  • Terziköy Kaplıca suyunun banyo ve içme kürlerinin romatizma, mide, barsak, idrar yolu rahatsızlıkları, beslenme bozukluğu gibi hastalıklarda olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
  • Kaplıca alanında İl Özel İdaresi tarafından işletilmekte olan otel, motel ile bungalovlar bulunmaktadır.
  • Kaplıca alanı içinde İl Özel İdaresine ait olan 45 yatak kapasiteli bir motel, 72 yatak kapasiteli otel ve 2 adet bungalov ve yüzme havuzları bulunmaktadır.
  • Radyoaktif terkipli tuzlar içeren kaplıca suyu Bikarbonatlı (%80.03 milival), Kalsiyumlu (%50.64 milival), Sodyumlu (%28.01milival) ve kısmen Karbondioksitli bileşime sahiptir.
  • Su sıcaklığı 37 ºC’dir.
  • Bölgede çok sayıda termal otel ve özel işletmeler bulunmaktadır. Termal tesisler tatil günlerinde aşırı yoğun olmaktadır.
  • Yukarıda tanıtımını yaptığımız Amasya İl Özel idaresi tarafından işletilen tesistir. Özel veya maddi durumunuza göre diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
  • Amasya Terziköy Kaplıcaları Adresi: 05000 Çivi/Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Terziköy Kaplıcaları Harita: Terziköy Kaplıcaları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

42      Amasya Torumtay Camii ve Türbesi

Torumtay Camii ve Türbesi
  • Amasya Torumtay Camii ve Türbesi Kısa Tanıtım:
  • Türbe 1278 yılında dönemin Amasya Valisi olan Seyfeddin Torumtay tarafından yaptırılmıştır.
  • Türbede Seyfeddin Torumtay’ın yanı sıra çocukları ve torunlarının da mezarları bulunur.
  • Türbenin planı ve süslemeleri diğer Selçuklu türbelerine göre oldukça farklıdır. Görülmesi gereken taş işçiliği vardır.
  • Dikdörtgen planda üzeri tonozla örtülü yapı iki katlı olup, türbenin yapımında ağırlıklı olarak kesme taş kullanılmış, moloz taşın kullanıldığı iç duvar örgüsü ve tuğlanın kullanıldığı tonoz, sıva tabakası altına gizlenmiştir.
  • Merdivenler ve duvarları destekleyen payandalar beden duvarlarında çıkıntılar oluşturur. Selçuklu türbelerinde genel olarak kapı ve pencere etraflarında toplanan süslemeler bu türbede daha çok yapının üst kısımlarında yer alır.
  • Tüm süslemelerinin tamamlanamadığı düşünülen türbenin ön cephesi olan güney cephesinin sağ ve sol üst köşelerinde yüksek kabartmalar bulunur. Yine bu cephede mermer niş içinde süslü bir pencere yer alır. Alışılanın tersine süslemesiz bırakılan nişin alınlığında dört satırlık yapım kitabesi bulunur. Nişin kemeri üzerindeki kitabede ise Kur’an’dan ayetler vardır.
  • Doğu cephesinde ve batı cephesinde bulunan pencerelerinin üst kısımları ise zarar görmüştür. Doğu ve batı cephelerindeki kapılardan girilen türbenin içinde, güney cephesinde bulunan pencerenin üzerindeki manzum tamir kitabesinden yapının 1891- 1892 yıllarında onarım gördüğü anlaşılmaktadır.
  • Amasya Torumtay Camii ve Türbesi Adresi: Gökmedrese, İstiklal Sk. No:1, 05100 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Torumtay Camii ve Türbesi Harita: Torumtay Camii ve Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

43      Amasya Yalıboyu Evleri

Amasya Yalıboyu Evleri
  • Amasya Yalıboyu Evleri Kısa Tanıtım:
  • Amasya Yalıboyu evleri Yeşil ırmak kenarında müthiş bir tarihi görsellikle sıralanmış evlerdir.
  • Günümüzde çoğu otel veya restaurant olarak kullanılmaktadır.
  • Evlerin ilk hali genellikle avlulu ve bahçelidir. Avluda su kuyusu ve ocak ilk göze çarpan nesnelerdir.
  • En güzel görüntü Yeşilırmak’ın karşı kıyısındaki Ziya Paşa Bulvarı ve ırmak üzerindeki köprülerden yakalanmaktadır.
  • Genelde küçük dükkanlar var, arka sokaklarında hediyelik eşya satışları yapılmaktadır.
  • Yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği turistik mekanlardır.
  • Yeşilırmak kenarında tarihi sur duvarları üzerine, ahşap çatkı arası, kerpiç dolgulu olarak inşaa edilmişlerdir.
  • Kırma ya da beşik çatı üzeri, oluklu kiremitle örtülü bir biçimde düzenlenmiş olan ve geleneksel Osmanlı evinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan bu evler, Amasya’nın tarihsel kimliğiyle uyumlu bir görünüm arz etmektedir.
  • Evler bitişik nizamda, bodrum üzeri tek kat ya da iki katlı olarak düzenlenmişlerdir. Bazı uygulamalarda birinci kat üzerinde bazı uygulamalarda ise ikinci kat üzerinde köşk olarak bilinen şahniş yer almaktadır.

Amasya Evleri:

  • Amasya kent dokusunun çeşitli yerlerinde, özellikle Yeşilırmak sahil şeridinde görsel bir şekilde yer almakta olan geleneksel Osmanlı Evi örnekleri Amasya mimarî yapıları içerisinde önemlai bir grup teşkil etmektedir.
  • Bu konutlar, Hımış ve Bağdadî teknikle yapılmış örneklerdir. Genellikle yan yana, bitişik nizâm olarak düzenlenmiş olan bu konut mimarisinin güzel örneklerini Yalıboyu Evleri olarak bilinen konut dokusu oluşturmaktadır.
  • Yeşilırmak kenarında, tarihi sur duvarı üzerine, ahşap çatkı arası kerpiç dolgulu olarak, kırma ya da beşik çatı üzeri oluklu kiremitle örtülü bir biçimde düzenlenmiş olan ve geleneksel Osmanlı evinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan bu evler Amasya’nın tarihsel kimliğiyle uyumlu bir görünüm arz etmektedir.
  • Amasya evlerinde iç ve dış bölümlerinde yer alan bütün birimler arasında kesintisiz bir bağlantı söz konusu olup, bu bağlantı birbirini tamamlayıcı niteliktedir.
  • Konutların ikinci kat uygulamaları genellikle dışa taşkın, cumbalı olarak yapılmakta ve bu sayede hem evin plânında bir simetri oluşmakta, hem de daha fazla yer kazanmak söz konusu olmaktadır.
  • Özellikle Yalıboyu’nda tarihi sur duvarı üzerine yapılmış olan konutlarda, bu durumu çarpıcı bir şekilde görebiliriz.
  • Buradaki konutlar, “eliböğründe”lerle desteklenerek dışa taşırılmış ve böylece evlerin iç mekanlarında bir genişleme meydana gelerek mekan kazanımı sağlanmıştır.
Amasya Yalıboyu Evleri
  • Günlük yaşam, evlerin iç mekanında sofa (hayat) etrafında biçimlenen odalar içerisinde geçmektedir. Bu odalarda genellikle ocak, şerbetlik, yüklük (gömme dolap), raf ve sedir gibi işlevsel birimler bulunmaktadır.
  • Ayrıca birkaç örnek dışında evlerde bağımsız bir gusülhane bulunmadığı için bazı odalarda büyük ve geniş olarak düzenlenmiş olan yüklükler, gusülhane (banyo) olarak düzenlenmiştir.
  • Amasya Yalıboyu Evleri Adresi: Bahçeleriçi, Büyük Ağa Cd. No:1, 05200 Amasya Merkez/Amasya
  • Amasya Yalıboyu Evleri Harita: Yalıboyu Evleri (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Amasya Gezilecek Yerler Listesi         

44      Amasya Yedikuğular Kuş Cenneti (Yedikır Baraj Gölü)

Yedikuğular Kuş Cenneti (Yedikır Baraj Gölü)
  • Amasya Yedikuğular Kuş Cenneti (Yedikır Baraj Gölü) Kısa Tanıtım:
  • Yedikır Baraj Gölü ya da diğer adıyla Yedikuğular Kuş Cenneti Suluova ilçe sınırları içinde Amasya il merkezine 35 kilometre, Suluova’ya 8 kmilometre Merzifon’a ise 12 kilometre uzaklıktadır.
  • Amasya merkeze sadece 7 kilometrelik bir mesafede bulunan Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Yedikır Barajı üzerinde yer almaktadır.
  • Sulama amaçlı kurulan baraj, Tersakan Çayı’ndan beslenmektedir. 600 hektarlık bir alana yayılmaktadır.
  • Yedikır Barajı Yaban Hayatı Koruma Sahası yaklaşık 900 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Sahanın 600 hektar kadarını göl oluşturur. Geri kalan kısmı, içinde sosyal tesisler ve piknik alanlarını barındıran sazlık ve ağaçlandırma alanıdır.
  • 1985 yılında tamamlanan baraj gölünün kısa bir süre içerisinde pek çok kuşun konaklama alanı haline gelmesiyle Yedikır 1989 yılında Yaban Hayatını Koruma Sahası ve SİT alanı ilan edilmiştir.
  • Amasya’nın Suluova ilçesinde bulunan Yedi Kuğular Kuş Cenneti, 100’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
  • Türkiye’nin en önemli kuş gözlemciliği noktaları arasında 57. sırada yer alan Yedi Kuğular Kuş Cenneti’nde özellikle göç dönemlerinde harika doğa manzaraları ortaya çıkmaktadır.
  • Yaban ördeği, kuğu, yaban kazı, karabatak gibi sayıları 34’ü aşan kuş türünün uğrak noktası konumunda olan bölge Amasya gezinizde ziyaret edebileceğiniz mekanlardandır.
Yedikuğular Kuş Cenneti
  • 1985 yılında tamamlanan baraj gölünün kısa bir süre içerisinde pek çok kuşun konaklama alanı haline gelmesiyle bu bölge sit alanı ilan edilmiştir. Baraj gölünün çevresi tüm doğal güzelliği korunarak, bazı sosyal tesisleri de barındıracak biçimde gezi ve piknik alanı olarak düzenlenmiştir.
  •  Kızılkanat, sazan ve turna balığı yakalanabilen göl, olta balıkçılığı meraklılarının da uğrak noktası konumunda. Baraj gölü çevresi ise pek çok çam türü ile ağaçlandırılmıştır.
  • Bahar ve yaz ayları boyunca bölgede yaşayanların ve Amasya’da ziyaret amaçlı bulunanların uğrak yeri haline gelen Yedikır, etrafındaki yürüyüş parkurları, basketbol ve tenis kortu gibi sportif alanları, ziyaretçilerin tüm ihtiyaçlarını zahmetsizce karşılayabilecekleri piknik alanlarıyla doğanın tam kalbinde bir gün sunar.
  • Barındırdığı kuşlar ve yaban hayvanları bakımından oldukça zengin olan bölge Türkiye’de “Önemli Kuş Alanı” statüsüne sahip yerlerden biridir.
  • Bazı kaynaklara göre 100’den fazla kş türünün yaşadığı Yedikuğular Kuş Cenneti’nde görülebilen kuşların bazıları küçük batağan, bahri, karabatak, gribalıkçıl, büyükbalıkçıl, küçükbalıkçıl, sakarca, boz kaz, angıt, fiyu, boz ördek, çamurcun, yeşilbaş, kılkuyruk, elmabaş patka, büyük tarakdiş, sakarmeke, kervan çulluğu, büyük karabaş martı, karabaş martı ve turnadır.
  • Baraj gölünün çevresi tüm doğal güzelliği korunarak, bazı sosyal tesisleri de barındıracak biçimde gezi ve piknik alanı olarak düzenlenmiştir.
  • Bahar ve yaz ayları boyunca bölgede yaşayanların ve Amasya’da ziyaret amaçlı bulunanların uğrak yeri haline gelen Yedikır, etrafındaki yürüyüş parkurları, basketbol ve tenis kortu gibi sportif seçenekleri ve piknik alanlarıyla size doğanın tam kalbinde keyifli vakit geçirebileceğiniz bir gün sunar. Göl çevresi, amatör olta balıkçılığı yapmak isteyenler için de vazgeçilmezdir.
  • Giriş ücretsizdir, araç park sorunu yoktur, tesiste bulunan kamelyalar ve piknik yerleri piknik için gayet kullanışlıdır.

Amasya Yedikuğular Kuş Cenneti (Yedikır Baraj Gölü) Adresi: 05500 Cürlü/Suluova/Amasya
Amasya Yedikuğular Kuş Cenneti (Yedikır Baraj Gölü) Harita: Yedikuğular Kuş Cenneti (Yedikır Baraj Gölü) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Amasya’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Amasya kamp alanları, Amasya mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.


Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.

Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.