Amasya Gezilecek Yerler Listesi
21 Amasya Haliliye Medresesi

- Amasya Haliliye Medresesi Kısa Tanıtım:
- Halîliye Medresesi olarak da anılan eser, 816-818 (1413-1415) yılları arasında Beylerbeyi Hacı Halil Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.
- Amasya Gümüşhacıköy İlçesi Gümüş Beldesi Irgat Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde, kuzey -güney yönünde kapalı avlulu, dört eyvanlı bir medresedir.
- Çelebi Sultan Mehmed’in Gümüş madeni emirliğine tayin ettiği 1413 yılında Beylerbeyi olan Halil Paşa tarafından 1415 yılında yaptırılmıştır.
- Üç kenarındaki medrese odaları dikkate alınmayacak olursa planı dikdörtgen şeklindedir. Güney cephesinde medresenin cümle kapısı ve bu kapı üzerinde inşa kitabesi mevcuttur. İç tarafta dikdörtgen avlunun etrafını ahşap ve sivri kemerli düz tavanlı revaklar çevirmektedir.
- Revakların arkasında medrese odaları ve dershaneler bulunmaktadır. Ortadaki odalar daha büyük olup, bunların giriş kapıları üzerinde kitabeler mevcuttur.
- Bütün odalar küçük birer pencere ile dışarı açılmaktadır. Kapı ve pencere kenarları silme taştan yapılan medresenin beden duvarları moloz taştan inşa edilmiştir.
- Son devirlerde yapılan onarımlarda moloz taşlar arası derz yapılmış, üzeri kiremit çatı ile kapatılmıştır.
- Kapalı avlulu medrese olan yapının, iç avlusunu örten ana kubbe çökmüş bunun yerine, şuanda ortası açık ahşap sütunlu revaklar eklenmiştir.
- Avlu içinde Garip Hafız adıyla tanınan İbrahim Hakkı Güloğlu’nun yatırı bulunmaktadır.
- Halen İlçe Müftülüğü Kur’an Kursu olarak kullanılmaktadır.
- Amasya Haliliye Medresesi Adresi: Şıhlar, 05700 Gümüşhacıköy/Amasya
- Amasya Haliliye Medresesi Harita: Haliliye Medresesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
22 Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları
- Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları Kısa Tanıtım:
- Harşena Dağı, Amasya il merkezine hakim 272 metre yüksekliğinde bir tepedir. Tepe üzerinde yer alan kalesi ve alt kısımlarındaki kaya mezarları ile 2015 yılında Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilmiştir.
- Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları 2015 yılında UNESCO “Dünya Mirası Geçici Listesi” ne kabul edilen doğal ve kültürel alandır. Amasya’nın Pontus Krallığı’nın başkenti olmasıyla birlikte, dağın güney yamacına anıtsal kaya mezarları inşa edilmiştir.
- Harşena Kalesi’nin Kızlar Sarayı bölgesinde, Kurucu Kral I. Mithridates Ktistes’den I. Pharnakes’e kadarki beş krala ait kaya mezarları bulunmaktadır.
- Kral Kaya Mezarları, Helenistik dönem’nde, Amasya’daki Harşena Dağı’nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyulmuş olan anıt mezarlardır.
- MÖ 302 yılında Pontus Krallığı I. Mithridates tarafından kuruldu ve başkent olarak Amasya seçildi.
- BölgedeI. Mithridates’ten MÖ 160 yılına dek hüküm süren I. Farnakes’e kadar olan beş kralın I. Mithridates, Ariobarzanes, II. Mithridates, III. Mithridates, I. Farnekes mezarı bulunur.
- Krallar Vadisi olarak bilinen ve Yeşilırmak kıyısında bulunan bölgede toplamda, Amasya Kalesi içindeki dokuz kaya mezarını da dahil ederek 21 kaya mezarı bulunur.
- Kaya mezarlarının arkalarına oyulmuş geçitler bulunur. Mezarlar kente hakim konumdadırlar.
- Kız Sarayı bölgesindeki ören alanında 15.YY. Osmanlı döneminde yapılmış iki hamam yer alır.
- İlk beş Pontus kralına ait olan ve anıtsal ölçülerde düzenlenen mezarlar ana kayadan galerilerle ayrılarak U biçiminde oyulmuşlardır.
- Amasya Kaya mezarları; Anadolu’nun en anıtsal mezarları olup dünyada da kaya mezarı geleneğinin seçkin örnekleri arasında gösterilmektedir.
- Amasya’ya gittiğinizde gezebileceğiniz en önemli noktalardandır. Cüzi giriş ücreti var ve çok sayıda basamakla çıkıldığı için özellikle yaz aylarında yanınızda su bulundurmanız gerekiyor.
- Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları Adresi: 05000 Yuvacık/Amasya Merkez/Amasya
- Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları Harita: Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
23 Amasya Hazeranlar Konağı Müze Ev (Amasya Etnoğrafya Müzesi)
- Amasya Hazeranlar Konağı Müze Ev Kısa Tanıtım:
- Konak, meşhur şair Ziya Paşa’nın Amasya Mutasarrıflığı döneminde (1864-65) Defterdarlık görevinde bulunan Hasan Talat Efendi tarafından 1865 tarihinde yaptırılmıştır.
- Sahiplerinin İstanbul’a taşınması üzerine uzun yıllar metruk bir halde kalan ve oldukça hasar gören Hazeranlar Konağı 1976 yılında Kültür Bakanlığı’nca satın alınarak kamulaştırılmış, sonrasında restorasyon çalışmalarına başlanılmış ve 1984 yılında “Müze Ev” olarak hizmete açılmıştır.
- 1865’te yapılan, restore edilmiş bu Osmanlı konağında dönem mobilyaları ve etnografya müzesi yer alır.
- Hazeranlar Konağı teşhirinde toplam 355 civarında Etnoğrafik eser kullanılmıştır.
- Bu eserler arasında 19.yy. yaşantısını yansıtan giysiler,halı ve kilimler,günlük konakta kullanılan mutfak eşyaları ve kadın ziynet eşyaları gibi malzemeler yer almaktadır.
- Konak teşhirinde yer alan etnoğrafik eserler arasında, özellikle kitabeli olan halılar, bindallılar gümüş takılar ve altın renkli sırma işlemeler dönemin özelliklerini yansıtması açısından önem arz etmektedir.
- Konak bugünkü hali ile üst katlar Müze Ev,bodrum katı ise Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılmaktadır.
- Konak, adını bu konakta uzun süre oturan Hazeran Hanım‘dan almaktadır. Hazeranlar Konağı; dört eyvanlı, orta sofalı planı ile Osmanlı Dönemi yöresel sivil mimari eserlerin özelliklerini yansıtan en güzel yapılardan biridir.
- Hazeranlar Konağı’nda teşhir edilen eserler arasında 19.yüzyıl yaşantısını yansıtan giysiler, halı ve kilimler, konakta kullanılan günlük mutfak eşyaları ve kadın ziynet eşyaları gibi malzemeler yer almaktadır. Etnoğrafik eserler arasında, özellikle kitabeli olan halılar, bindallılar, gümüş takılar ve altın renkli sırma işlemeler dönemin özelliklerini yansıtması açısından önemlidir.
- Amasya Hazeranlar Konağı Müze Ev Adresi: Hatuniye, Hazeranlar Sk. No:19, 05100 Amasya Merkez/Amasya
- Amasya Hazeranlar Konağı Müze Ev Harita: Hazeranlar Konağı Müze Ev (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
24 Amasya İmaret Kültür Merkezi
- Amasya İmaret Kültür Merkezi Kısa Tanıtım:
- İmaret Kültürü fakirlerin, medrese talebelerinin, yolcu ve misafirlerin günlük yiyecek ihtiyacını karşılamak maksadıyla, günde iki defa sıcak yiyecek dağıtan vakıf müessesidir.
- Amasya İmaret Kültür Merkezi iki bölümden oluşmaktadır.
- Birinci bölümde imaret kültürü balmumu heykeller aracılığıyla anlatılmakta, Osmanlı süsleme sanatından örnekler sergilenmekte ve usta öğreticiler tarafından gelen ziyaretçilere bilgi verilmektedir.
- İlk bölümün sağ tarafında Ebru sanatı ve Ahşap Yakma Sanatı eserlerinin sergilendiği alan yer alır.
- Giriş kapısının karşısında Amasya’nın kültürünü yansıtan çini bezemeli kompozisyonlar yer almaktadır.
- Sağdaki ilk çinide Osmanlı zamanında Aşevi olarak kullanılan bu alanın insanların yanında hayvanlara da verdiği değer anlatılmaktadır.
- Sol taraftaki çinide ise kültürel simgeler ve insanlara verilen değer anlatılmaktadır. Sondaki balmumu eserlerle ise aşevi kültürünü yansıtan etnoğrafik eserler bulunmaktadır.
- İkinci bölümünde ise Amasya’da şehzade eğitimi alarak padişah olan Osmanlı Sultanlarının hayatlarını ve Osmanlıya katmış oldukları toprakları gösteren haritalar bulunmaktadır..
- Osmanlı İmparatorluğunun padişahlara göre gelişim dönemleri ve Türk-İslam tarihi açısından önemli haritalara yer verilmektedir.
- II. Beyazıt Külliyesi içerisinde bulunan İmaret Kültür Müzesi’nde Osmanlı Dönemi imaret kültürü sergilenmektedir.
- Müze İl Özel İdaresi tarafından işletilmektedir.
- Amasya İmaret Kültür Merkezi Adresi: Hacı İlyas, 05100 Amasya Merkez/Amasya
- Amasya İmaret Kültür Merkezi Harita: İmaret Kültür Merkezi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
25 Amasya Kadılar Türbesi
- Amasya Kadılar Türbesi Kısa Tanıtım:
- 14’üncü yüzyıl ikinci yarısında yapıldığı düşünülen türbenin kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir.
- Hilafet Gazi Türbesi’nin hemen karşısında bulunan iki türbeden biridir. Türbe, Amasya’nın eski kadıları adına yapıldığı için Kadılar Türbesi denilmiştir.
- Eyvan tipli türbelerden olan yapının inşasında kesme taş ve tuğla malzeme kullanılmıştır.
- Kuzeye bakan genişçe bir kemerli girişi bulunur. Dikdörtgen planlı türbenin üzeri sivri beşik tonozla örtülmüştür.
- Türbe 2007 yılında restore edilmiştir.
- Amasya Kadılar Türbesi Adresi: Gökmedrese, Torumtay Sk. No:105, 05100 Amasya Merkez/Amasya
- Amasya Kadılar Türbesi Harita: Kadılar Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
26 Amasya Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi
- Amasya Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi Kısa Tanıtım:
- Kapı Ağası Medresesi ya da diğer adıyla Büyük Ağa Medresesi Sultan II. Bayezid’in Kapı Ağası Hüseyin Ağa tarafından 1488 yılında yaptırılmıştır.
- Planı klasik Osmanlı medrese formundan farklılık gösterir.
- Özellikle Selçuklu mezar anıtlarında görülen sekizgen plan şeması ilk kez bu medresede uygulanmıştır.
- Medreseye kuzey-batı kenarında bulunan büyük yay kemerli kapıdan girilir. Giriş kapısının hemen ardında her iki yanında dikdörtgen nişlerin yer aldığı küçük bir dehliz bulunur.
- Medresenin ortasında bulunan sekizgen avlunun etrafı her kenarda bulunan dörder sütun ve bu sütunlar üzerine oturan sivri kemerli revaklarla çevrelenmiştir.
- Bursa kemeri olarak adlandırılan tarzda yapılmış bu kemer yapısı iç mimariyi daha da güzelleştirmiştir. Üzerleri tonozlu bu revaklardan öğrenci hücrelerine geçilir.
- Dikdörtgen mermer çerçeveli birer pencere ile dışarıya açılan hücrelerin üzerleri sekizgen kasnaklı kubbelerle örtülüdür. Medresenin güney kenarında öğrenci odalarından daha büyük ve daha yüksek bir kubbeyle örtülü, aynı zamanda mescit olarak da kullanılan dershane bulunur.
- Medresenin duvar örgüsünde moloz taş ve tuğla birlikte kullanılmıştır. Yatay şeritler halinde üçer sıra tuğla örgülerin arası moloz taş malzemeyle doldurulmuştur.
- Medrese Amasya’da yüksek derecede eğitim öğretimin yapıldığı yer olmuştur.
- Altmışlı Medreseler grubundan olan bu medresede, en bilineni Taşköprülüzade Mustafa Müslihiddin Efendi olmak üzere birçok ilim adamı müderrislik yapmıştır.
- 19’uncu yüzyıl sonlarında eski canlılığını yitiren medrese, yaşanan depremler sonrası kullanılamaz durumda iken, 1978 yılında restore edilerek bugünkü haline kavuşmuştur.
- Halen erkek çocuklar için Kur’an kursu binası olarak kullanılmaktadır.
- Amasya Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi Adresi: Bahçeleriçi, Zübeyde Hanım Cd. No:2, 05200 Amasya Merkez/Amasya
- Amasya Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi Harita: Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
27 Amasya Kız Kayası Kanyonu
- Amasya Kız Kayası Kanyonu Kısa Tanıtım:
- Kızkayası Kanyonu Merzifon’un Çaybaşı ile Balgöze köyleri arasında yer alır.
- Kız kayası bölgesi M.Ö 2000-1500 yılları arasında yaşam olan bölgedir.
- Derenin suyu cok güzel berrak icinde minik baliklara ve yengeçlere ev sahipliği yapıyor. Temiz bir yer , tuvalet ya da bank masa insan üretimi hic bisey yok herseyinizi hazırlayıp gidin.
- Bu bölgede bir dönem İskitlerin ve daha sonra Amazonların yaşadığı sanılmakta ise de detaylı bilgi henüz bulunmamaktadır.
- Giriş kısmında Amozonların kurban kestikleri bir tapınak olduğu iddia edilse de tarihçiler ve arkeologlar tarafından teyit edilmemiştir.
- Kızkayası Kanyonu Amasya,nın Merzifon ilçesine bağlı Çaybaşı Köyünde bulunuyor. Köyün içinden geçen yol kullanıma uygun yer yer su birikintileri var ama normal araçla geçilebilir.
- Bölgedeki tapınağın güney tarafında İskit dönemine ait olduğu tahmin edilen kaya mezarları bulunmaktadır.
- Kızkayası Kanyonunun çıkışında Doğu Roma dönemine ait bir köprü bulunmaktadır.
- Bu kanyonda kayalar içerisinden berrak temiz sular çıkıyor , çok yaşlı ağaçlar var muhtemelen mehlep ağacı, kanyonun son kısmında tarihi 2 tane taş değirmen ve roma döneminden kalma kesme taş bir köprü bulunuyor.
- Kanyona adını veren kızkayası ise kanyonun başlangıç kısmında bulunan devasa bir kaya, vadinin ortasında bulunan ve gizli tünelle üst tarafına çıkılan bir yolu bulunuyor, biraz tehlikeli olabilir dikkat etmek gerekiyor.
- Milattan önceki yıllarda hattiler veya hititler döneminde baraj olarak kullanıldığı düşünülüyor, roma dönemindede kullanılmış olabilir, eski adı Löşdüğün’dür.
- Kanyon etrafında irili ufaklı mağaralar ve dehlizler bulunuyor.
- Eski tarihlerde eşkıyanın geçiş noktası olarak bilinen kanyon müthiş doğa güzelliği, mağarası, dağın dibinden çıkan kaynak suları ile tabiat ananın bizlere sunduğu bir harikadır.
- Köprü yakınlarında 2 eski değirmen ve kireç ocağı vardır.
- Kızkayası kanyonu yaklaşık 3 Km. uzunluğundadır.
- Mutlaka köy içinden gidin navigasyonun gösterdiği yoldan her araç inemez ,insede araca yazık yol çok ama kötü.
- Merzifon’a yaklaşık 25 km uzaklıkta yer alan Çaybaşı Köyü’nden (Löşdüğün) başlayıp Kız Kayası Kanyonu’nda tamamlanan doğa yürüyüşleri yapılabilmektedir.
- Merzifon Çaybaşı köyünde bulunan eski tarihi geçmişe sahip bir kanyon. Suları berrak oturma alanları temiz ve sakin. Mangal piknik için yakın ve ideal yerlerden biri. Doğa gezintisi yapabileceğimiz eşsiz manzaraları mevcut.
- Merzifon ilçe merkezine 18 Km mesafede olup, yakın çevresinde herhangi bir tesis veya işletme bulunmamaktadır.
- Amasya Kız Kayası Kanyonu Adresi: Unnamed Road, 05300, Çaybaşı/Merzifon/Amasya
- Amasya Kız Kayası Kanyonu Harita: Kız Kayası Kanyonu (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
28 Amasya Kızlar Sarayı
- Amasya Kızlar Sarayı Kısa Tanıtım:
- Amasya’ya yukarıdan bakan, olağanüstü manzaralı, sessiz, sakin Kızlar Sarayı, Hatuniye Mahahallesi olarak bilinenen İç Kale’nin üzerindedir.
- Helenistik Çağ‘da Mitradat (Pontus) Krallığı’na yakalaşık 250 yıl başkentlik yapmış olan Amasya’da bu krallığın sarayları ile beş adet kaya mezarları ve kralı mezarlıklarının bulunduğu bu bölge içerisinde; Helenistik Çağ, Roma, Bizans Dönemleri ile Orta Çağ sur duvarları bulunmaktadır. Son yıllarda bölgede yapılan arkeolojik kazılarda; Roma, Doğu Roma (Bizans) ve Selçuklu ve Osmanlı yapı harabeleri açığa çıkarılmaktadır.
- İç kalenin üzerinde bulunan mağaraların altındadır. Sinop mutasarrıfı (valisi) İsfendiyar Bey’in torunu Doğrak Hatun Amasya’ya geldiği zaman, Selçuk Sarayına girmeyince, Kızlar Sarayı yaptırılmıştır.
- 1146 yılında Selçuklu Sultanı I. Mesud bu bölgede bir cami, medrese hamam ve saray yaptırmış bölgedeki hamamlar halen ayakta olup gezilebilmektedir. I. Mesud yaşamının bu sarayda sürdürmüştür.
- Osmanlı Dönemi’nde 15’inci yüzyılda II. Bayezid’ın Kapıağası Firuz Ağa tarafında yapılmış bir haremi (Kızlar Sarayı) ile 16’ncı yüzyılda İsfendiyar Çelebi’nin oturduğu bir saray bulunmaktadır.
- 150 yıldan uzun bir süre, Osmanlı şehzadelerine, hatunlarına ve valilerine konaklama mekânı olan Kızlar Sarayı: 1852 yılına kadar, etkin bir biçimde hizmet verdikten sonra; Amasya Âyânı’na verilmiş ve sonrasında da zamana meydan okuyuşunda epeyce ilgisiz kalmış.
- Saraydan günümüze sadece iki hamam kalıntısı ve sarayın “Ceylan Yolu” adıyla bilinen, gizli yolunun bir bölümü ulaşmış bulunuyor.
- Helenistik Çağda Mitridat Krallığının 250 yıl kadar başkentliğini yapmış olan Amasya Kalesi özellikle bu dönemde kralların saray kalıntılarının bulunduğu bu alanda, Osmanlı döneminde 15. yüzyılda II.Beyazid’ın (Kapıağası) KızlarAğası Firuz Ağa’nın bir haremi (Kızlara Sarayı) ile 16.yüzyılda İsfendiyar Çelebi’nin oturduğu İsfendiyar Sarayının bulunduğu tarihi kayıtlardan anlaşılmaktadır. Bu bölgeye bu sebeplerden dolayı “Kızlar Sarayı” denilmektedir.
- Aynı zamanda,Mitridat Krallığı döneminde krallığın kutsal aile mezarlığı olarak kullanılmıştır.
- İç Kale’nin üzerinde bulunan ve isyan dönemlerinde, Amasya’nın zenginlerinin, değerli eşyalarını sakladığı mağaraların hemen altında inşa edilmiş olan Kızlar Sarayı;150 yıldan uzun bir süre Osmanlı şehzadelerine, hatunlarına ve valilerine mekan olmuştur.
- 1852 yılına kadar faal bir biçimde hizmet vermiştir. Bu tarihten sonra Amasya ayanına terk edilen saray bir süre sonra kendi kaderine bırakılmıştır.
- Günümüzde bir kafe ile Amasya turizmine hizmet etmektedir.
- Amasya Kızlar Sarayı Adresi: Kızlar Sarayı Mevkii, 05000 Merkez/Amasya
- Amasya Kızlar Sarayı Harita: Kızlar Sarayı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
29 Amasya Küçük (Ayas) Ağa Cami ve Külliyesi
- Amasya Küçük (Ayas) Ağa Cami ve Külliyesi Kısa Tanıtım:
- Bulunduğu mahalleye nisbetle Şamlar adıyla da anılan cami, medrese ve sıbyan mektebinden ibaret külliyenin bânisi II. Bayezid devri Kapı ağalarından Ayas Ağa’dır.
- Medrese-i Ayasiyye, Küçük Kapı Ağası ve Küçük Ağa isimleri ile de anılan medrese ise caminin kuzeyindeki avluyu batı ve kuzey yönünde kuşatan dokuz adet hücre ile son cemaat yerinin batı ucuna bitişen ve dershane olduğu tahmin edilen bölümden oluşur. Altısı kuzeyde, üçü batıda yer alan beşik tonoz örtülü hücrelerin önünde, mermer sütunlara ve yuvarlak kemerlere oturan aynalı tonozlarla örtülü revak uzanır. Revaklarla hücreler müşterek bir ahşap çatı altına alınmıştır.
- Hüseyin Hüsâmeddin, kitâbesi olmayan külliyenin 900 (1494-95) yılında yaptırıldığını bildirir. Külliyenin yerinde daha önce Dânişmendlioğlu Emîr (Melik) Gazi’nin hayratından olan Şamlar Camii’nin bulunduğu rivayet edilmektedir. Zamanla bazı onarımlar geçirmiş olan külliyenin camisi halen ibadete açıktır.
- İlk hâlinde de cami, medrese ve mektepten oluşan bir külliyeyedir. Caminin yukarısında, tren yolunun üst tarafındaki Gülnuş Banu ve kızı Ayse Gazi’nin kabirleri de mevcuttur.
- Bunlardan Gülnuş Banu Melik Gazi’nin Babaannesi, Ayse Gazi’de halasıdır.
- Osmanlı öncesi Anadolu Türk mimarisindeki cami-medrese geleneğini sürdüren bu külliyedeki binalar müşterek bir avlunun etrafında sıralanırlar.
- Kuzeydeki hücre dizisinin doğu ucuna yerleştirilmiş olan sıbyan mektebi, beşik tonozla kapatılmış iki mekândan meydana gelmektedir.
- Bunlardan doğudakinde giriş, batıdakinde bir ocak ile iki dolap hücresi yer almaktadır. Cami ile sıbyan mektebi arasında küçük bir de hazîre vardır.
- Amasya Küçük (Ayas) Ağa Külliyesi Adresi: Şamlar, Türbedar Sk. No:4, 05200 Amasya Merkez/Amasya
- Amasya Küçük (Ayas) Ağa Külliyesi Harita: Küçük (Ayas) Ağa Külliyesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Amasya Gezilecek Yerler Listesi
30 Amasya Künç Köprü
- Amasya Künç Köprü Kısa Tanıtım:
- Yeşilırmak üzerinde, Bayezitpaşa ile Şamlar Mahallelerini birbirine bağlayan Künç Köprü Selçuklu eserlerindendir.
- 12’nci yüzyılda Sultan II. Mesud’un, kimi kaynaklara göre kızı kimilerine göre ise annesi olan Hundi (Hondi) Hatun tarafından yaptırılmıştır.
- Bayezitpaşa ile Şamlar Mahallelerini birbirine bağlar. Üç büyük ayak üzerindeki geniş kemer açıklığı en dikkat çeken özelliğidir.
- Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılan köprünün belirgin özelliği, üç büyük ayağı birbirine bağlayan hemen hemen aynı büyüklükteki kemerlerin genişliğidir.
- Ayakların, nehrin akış yönüne bakan batı kısımlarında, köprünün kuvvetli su akıntılarına dayanabilmesine yardımcı olan, biri köşeli diğerleri yuvarlak biçimli selyaranlar yer alır.
- Ortadaki ayağın üzerinde devşirme lahit parçaları görülebilmektedir. Köprünün isminin Hundi Hatun isminden geldiği söylenir.
- Hundi ismi zaman içinde önce “Kundi” sonradan da “Kunç” veya “Künç” olarak söylenmiştir.
- Köprü Kuş Köprü olarak da bilinir.
- Amasya Künç Köprü Adresi: Amasya Merkez/Amasya
- Amasya Künç Köprü Harita: Künç Köprü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Amasya’da gezilecek yerlerin devamını görmek için izleyen sayfaya geçiniz.