Amasya Tanıtım ve Gerekli Bilgiler

Advertisements

Amasya Hakkında Diğer Bilinmesi Gerekenler 

Amasya Gezi Rehberi

Amasya Coğrafyası

Amasya Karadeniz’in hemen gerisinde yer alır. Şehir vadi tabanı üzerine kurulmuştur. Anadolu’nun iç kesimlerini Samsun Limanı’na bağlayan yol üzerinde bulunan Amasya, 1930’da inşa edilen demiryolu ile Samsun’a bağlanmaktadır.

Amasya ili; Orta Karadeniz Bölümünün iç kısmında yer almaktadır. Doğudan Tokat, güneyden Tokat ve Yozgat, batıdan Çorum, kuzeyden Samsun illeri ile çevrilidir.

Amasya Gezi Rehberi

İlin yüzölçümü 5.701 km2 dir. Toplam sınır uzunluğu 492 km olan ilin Samsun’la 169 km, Tokat’la 165 km, Yozgat’la 6 km, Çorum’la 152 km. sınır uzunluğu vardır.

İl genelinin deniz seviyesinden ortalama yüksekliği (rakım) 1.150 m, il merkezinin ise 411,69 m dir. 34° 57’ 06” – 36° 31’ 53” Doğu Boylamları ile 41° 04’ 54” – 40° 16’ 16” Kuzey Enlemleri arasındadır.

Ankara’ya 336 km, İstanbul’a 671 km uzaklıkta olan Amasya’nın komşu illere uzaklıklara ise Çorum’a 92 km, Samsun’a 131 km, Tokat’a 114 km, Yozgat’a ise 196 km dir.

İl merkezinin ilçelere uzaklıkları; Göynücek 46 km, Gümüşhacıköy 68 km, Hamamözü 90 km, Merzifon 46 km, Suluova 27 km ve Taşova 48 km dir.

Amasya’da İklim

Amasya Gezi Rehberi

Amasya’da Karadeniz iklimi – kara iklimi arasında bir geçiş iklimi hüküm sürer. Yazları kara iklimi kadar kurak, Türkiye’de Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Kışları ise Karadeniz iklimi kadar ılıman, kara iklimi kadar sert değildir. Ayrıca Yeşilırmak ve vadinin verdiği yumuşatıcı etki de yadsınamaz boyuttadır. Kış mevsiminde vadinin verdiği özellikten dolayı yükseklerde kar olsa bile şehir merkezinde kar etkisizdir.

Yağış: İl Merkezinde 1937 Yılından bu yana yapılan Meteorolojik ölçümlerde yıllık ortalama yağış: 436,7 mm, Merzifon’ da 436,9 mm, Gümüşhacıköy’de 458,3 mm, Taşova’ da 400,0 mm, Gönücek’ te 427,6 mm olarak ölçülmüştür.

Sıcaklık: İl Merkezinde yıllık ortalama sıcaklık 13,6 Co, yıllık ortalama nispi nem % 61olup en yüksek sıcaklık 30.07.2000 tarihinde 45,0 Co, en düşük sıcaklık 23.02.1985 tarihinde -20,4 Co, tespit edilmiştir.

Amasya Ulaşım

Temmuz ve Ağustos ayları en kurak aylar olup, ilkbahar en fazla yağış alan mevsimdir. Yıllık ortalama donlu gün sayısı 50 gündür.

Rüzgâr: İl genelinde hakim rüzgar yönü Kuzeydoğudan esen poyraz rüzgarıdır. Ancak İl merkezinin topografik yapısı nedeniyle 1. derece hakim Rüzgar yönü Kuzeybatıdır. Ortalama rüzgar hızı 1,8 m/sn olup, yıllık ortalama kuvvetli rüzgarlı gün sayısı 65 gün, yıllık ortalama fırtınalı gün sayısı 12 gündür. En kuvvetli rüzgar 24.09.1996 tarihinde Kuzeybatıdan 36,0 m/sn olarak kayıtlara geçmiştir.

Amasya’ya Ulaşım

Amasya Karayolları

Amasya’ya başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya gibi büyük şehirler  olmak üzereTürkiye’nin hemen hemen bütün bölgelerinden günlük otobüs seferleri yapılmaktadır. Amasya‘ya karayolu ile gidecek olanlar, kesinlikle rahat bir yolculuk yapacaklardır. Köyleri de dahil olmak üzere şehrin yolları, düzenli ve asfalttır. Havayolunu tercih edenler Amasya Merzifon Havalimanı’nı kullanabilirler.

Amasya Kamu Kurumları

Bağlantının üzerine tıklayıp kurumun sitesine erişebilirsiniz.

Amasya Kamu Kurumları
http://www.amasya.gov.tr/
İl Emniyet Müdürlüğü
İl Jandarma Komutanlığı
İl Özel İdaresi
İl Müftülüğü
E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü
Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü
Bilim,Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü
KOSGEB Amasya Müdürlüğü
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı İl Koordinatörlüğü
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
Kadastro Müdürlüğü
Tapu Müdürlüğü
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlüğü
DSİ Şube Müdürlüğü
Orman Bölge Müdürlüğü
Meteoroloji Müdürlüğü
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
Ticaret İl Müdürlüğü
Gümrük Müdürlüğü
İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
İl Göç İdaresi Müdürlüğü
İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü
112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü
Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği Müdürü
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
İl Defterdarlığı
İl Milli Eğitim Müdürlüğü
İl Sağlık Müdürlüğü
DHMİ Amasya Merzifon Havalimanı Müdürlüğü
Karayolları Şube Şefliği

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Amasya’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Amasya kamp alanları, Amasya mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.


Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.

Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

http://www.turkeyoutdoor.org

Etiketler:  Amasya Gezilecek yerler, Amasya Gezi Rehberi, Amasya gezilecek yerler listesi, Amasya gezi, Amasya gezecek yerler, Amasya gezi yazısı, Amasya  turizm, Amasya turizm bürosu, Amasya tarihi yerler, Amasya ne yenir nereler gezilir. Amasya ne yenir nerede yenilir, Amasyada ne yapılır, Amasya otelleri, Amasya Gezilecek Yerler,  Amasya Gezi Rehberi,  Amasya Gezilecek Yerler Listesi,  Amasya Gezi,  Amasya Gezecek Yerler,  Amasya Gezi Yazısı,  Amasya  Turizm,  Amasya Turizm Bürosu,  Amasya Tarihi Yerler,  Amasya Ne Yenir Nereler Gezilir, Amasya Ne Yenir Nerede Yenilir, Amasya’da Ne Yapılır,  Amasya Otelleri,  Amasya’da Gezilecek Doğal Yerler,  Amasya Gezilecek Yerler, Amasya Gezilecek Çarşı,  Amasya Gezilecek Yerler Doğa, Amasya Gezilecek Doğal Yerler, Amasya Gezilecek Doğal Yerler Haritası, Mersin Gezilecek Yerler,  Amasya’da Gezilecek Mekanlar, Amasya Merkezde Gezilecek Yerler,  Amasya’da Gezilecek Tarihi Yerler,  Amasya Gezilecek Yerler, Türkiye’nin En Geniş Gezi Rehberi,   Amasya Seyahat Rehberi,   Amasya Şehir Gezi Rehberi,  Türkiye Gezi Rehberi,  İstanbul Gezi Rehberi, Amasya Görülmesi Gereken Yerler,  Amasya Turizm Rehberi, Türkiye Gezi Ve Tatil Rehberi,  Doğa Ve Kültür Turları, Amasya  Turizm Ve Tanıtım,  Amasya Bölgesindeki En İyi Gezilecek Yerler,   Amasya’da Nereye Gidelim?, Amasya’da Bir Günde Ne Yapılır?,  Amasya İlinin Doğal Güzellikleri Nelerdir?,  Amasya Merkezde Neler Var?, Amasya Ziyaretinde Gezilecek En Popüler Yerler,  Amasya’da Ne Yenir?,  Amasya Gezilecek En Popüler Yerler, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp, #photo,  #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,   #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #antalya, #fotoğraf, # Amasya, #seyahatblog, #seyahatname,#seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography,#seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, #seyahatetmeklazim, #seyahatetmesanati, #seyahatacentasi,#seyahatkonsept, #seyahatfotografciligi, #seyahatrehberim, #seyahatfoto, #seyahatimvar, #Amasya #seyahatcantasi, #seyahatetmek, #Amasya, #kamp

Advertisements

3 thoughts on “Amasya Tanıtım ve Gerekli Bilgiler

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et