Amasya Yemek Rehberi

Amasya Gezi Rehberi 6. Yazı

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Amasya’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Amasya kamp alanları, Amasya mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Mutfak Kültürlerinin Oluşumu

İnsan hayatının devamı için vazgeçilmez bir olgu olan beslenme, içinde bulunan kültürel, coğrafi, ekonomik, ekolojik yapıya ve tarihsel sürece göre şekillenmektedir.

Amasya Yöresel Çorbaları

Her milletin kültürel yapısında mutlaka beslenme ile ilgili bir bölüm bulunmaktadır. Mutfak olarak nitelendirilen bu yapı, o toplumun yiyecek ve içecekleri, bunların hazırlanması, kullanılan araç-gereçler ve yemek ile ilgili törelerden oluşmaktadır.

Bir toplumun beslenme kültürü, yaşam şekli ile yakından ilgilidir. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme kültürünün de zamanla değişmesine neden olur. İlk çağlarda insan oğlu kendi yaşamını sürdürmek için doğada bulunan hayvanları avlamak, bitkileri de toplamak zorundayken zamanla bunları kendi yetiştirmeyi, yetiştirdiklerini saklamayı ve pişirerek daha lezzetli bir duruma getirmeyi öğrenmiştir.

Amasya Yöresel Et Yemekleri

Türk Mutfak Kültürü

Misafirperverliğiyle tanınan Türk insanının hayatında mutfak ve yemek önemli yer tutar.

Türk mutfağının bu derece zenginleşmesinde Orta Asya’dan Anadolu’ya gelişte; çok değişik kültürlerle karşılaşmış ve uzun yıllar onlarla etkileşim içerisinde bulunmuş olmamız kadar, konukseverliğimizin de katkısı yadsınamaz.

Amasya Yöresel Sebze Yemekleri

Tanrı misafiri olarak kabul gören konuğu ağırlamanın, kültürümüzde ne denli önemli olduğunu; literatürümüzde “misafir sofrası” olarak tabir edilen bir kavramın mevcudiyetinden anlayabilmekteyiz.

Toplumların medeniyeti araştırılırken yemeklerinin incelenmesi, onun bulunduğu kültür katını belirlemede bir ölçüdür. Türk mutfağı, Çin ve Fransız mutfakları ile birlikte dünyanın en zengin mutfaklarından birisidir.

  • Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu ürün çeşitliliği,
  • Uzun tarihsel süreçte birbirlerinden farklı bir çok kültürle yaşanan etkileşim,
  • Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorlukların saraylarında gelişen yeni tatlar, bu etkenler arasında sayılabilir.

Genel olarak tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlı yemekler, hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Türk Mutfağı; yoğurt, pekmez, bulgur gibi kendine özgü yiyecek çeşitlerini de ortaya çıkarmıştır. Türk Mutfağının özünde akla gelebilecek her türlü yiyeceği mutlaka tazesini, mevsiminde olanı kullanmak esası yatar.

Amasya Yöresel Tatlıları

Amasya Mutfağı

Amasya’ya seyahat için giden herkesin mutlaka aklına “Amasya’da ne yenir? Amasya’da yemek nerede yenir? Amasya’da ne nerede yenir? Amasya’nın en meşhur yemekleri neler?” gibi sorular gelmektedir.

Karadeniz’in popüler şehirlerinden Amasya, binlerce yıllık tarihi ve gelenekleriyle meşhur çöreğinden çorbalarına kadar birbirinden lezzetli yemeklere ev sahipliği yapıyor. Sizler için hazırladığımız Amasya yöresel yemekler listemizi keyifle okumanızı diliyoruz.

Amasya Yöresel Pilavları

Amasya Yemek Kültürü

7500 yılı aşkın geçmişi ile tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirler arasında yer alan Amasya, bu medeniyetlerin her birinden izler taşıyan oldukça geniş bir mutfağa sahiptir. Çorbadan, tatlıya, ana yemekten, hamur işlerine kadar birçok lezzetli seçeneğe ev sahipliği yapan şehir, şık ve lezzetli menüler sunan restoranlarıyla da dikkat çekmektedir.

Amasya’ya özel yöresel çorbalar, çatal çorba, sakala çarpan, toyga çorbası, cilbir, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbası olarak sıralanırken, ana yemek seçeneklerinde bamyanın sık kullanıldığı görülmektedir. 

Amasya Yöresel Hamur İşleri

Amasya Mutfak Kültürü

Amasya tarihsel yaşamı ve köklü bir kültür düzeyi yanında ekolojik yapısıyla da zengin bitki örtüsüne, dolayısıyla zengin mutfak kültürüne sahiptir. Her yörenin kendine özgü yemekleri vardır.

Karadeniz’in önemli şehirleri arasında yer alan Amasya, binlerce yıllık tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu kültür değişikliği mutfağını da oldukça fazla etkilemiştir. 

Amasya’nın meşhur ana yemekleri arasında bakla dolması, etli bamya, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, madımak, mıhlama, mumbar, işkembe, pastırmalı pancar, patlıcan pehli, pastırma pağallemesi, pirpirim, sirkeli ciğer ve sulu köfte yer almaktadır. 

Tatlı çeşitlerinde dene hasudası, yuka tatlısı, ayva gailesi, elma tatlısı, fırın sütlaç, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, kalbur tatlısı, höşmerim, şeker böreği, unutma beni, vişneli ekmek ve zerdali gailesi severek tüketilirken, hamur işleri de şehrin meşhur yemekleri arasında önemli bir yere sahiptir. 

Amasya çöreği, yağlı/katmer, kabak kavuklu pilav, bişi, cırıtka/ cızlak /akıtma, döndürme, ekmek aşı, eli böğründe, haşhaşlı cevizli çörek, hengel, kıymasız mantı, kaypak, mayalı, patlıcanlı pilav, sini suböreği, tepsi böreği, yakasal böreği ve yanuç yöresel yemekler olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. 

Amasya Yemekleri

Yazımızda kaynak olarak kullandığımız PDF kitabı ve diğer Amasya yöresel tatlarının tariflerini bu adreste bulunan PDF kitabında bulabilirsiniz.

(https://amasya.ktb.gov.tr/TR-59572/amasya-mutfagi-kitabi.html)

Amasya Yöresel Yemekleri:

Çorbalardan: 
Çatal çorba, sakala çarpan, toyga çorbası, cilbir, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbası.

Etli Yemeklerden: Bakla dolması, etli bamya, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, madımak, mıhlama, mumbar, işkembe, pastırmalı pancar, patlıcan pehli, pastırma pağallemesi, pirpirim, sirkeli ciğer ve sulu köfte.

Tatlılardan: Dene hasudası, kuymak, yuka tatlısı, ayva gailesi, elma tatlısı, fırın sütlaç, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, kalbur tatlısı, höşmerim, peluza (hasuda), şeker böreği, unutma beni, vişneli ekmek ve zerdali gailesi.

Hamur İşlerinden: Amasya çöreği, yağlı/katmer, kabak kavuklu pilav, bişi, cırıtka/ cızlak /akıtma, döndürme, ekmek aşı (papara), eli böğründe, haşhaşlı cevizli çörek, hengel, kıymasız mantı, kaypak, mayalı, patlıcanlı pilav, sini suböreği, tepsi böreği, yakasal böreği ve yanuç, yöresel yemekler olarak sayılabilir.

Amasya Yöresel Adetleri ve Özel Yemekleri‘nin tanıtımı ve Amasya’da yenilebilecek lezzetler için izleyen sayfaya geçiniz.

2 thoughts on “Amasya Yemek Rehberi

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!