Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak sadece kendi yayınlarımızı değil, outdoor sektöründe yazılan yerli ve yabancı bütün yayınları tarıyor ve gerekli izinleri aldıktan sonra bütün outdoor sevenlere duyuruyoruz.

Bu yazımızda (https://guide.sportsmansguide.com) adresinden birebir çeviri yoluyla elde ettiğimiz makaleyi paylaşıyoruz. Dilerseniz yazının orijinalini (https://guide.sportsmansguide.com/campfire-cooking-tips-for-winter-camping/) adresinden okuyabilirsiniz.

Kampçılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kamp yapmadan önce, seçtiğiniz bölgenin kurallarını ve yönergelerini dikkatlice okumak önemlidir. Ayrıca, çevreye saygılı bir şekilde kamp yapmak, doğayı koruma ve gelecek nesiller için bırakma sorumluluğunu içerir.

TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi

Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu kampçılık rehberi tüm yazılar

Özellikle kamp alanları başta olmak üzere bütün turizm aktivitelerinde yapılan yorumların kişiye ve zamana göre değişen “normatif olmayan, göreceli” yorumlar olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bir kişinin çok beğendiği ve tavsiye ettiği bir turizm tesisi / doğa aktivitesinin başka bir kişi hiç beğenmeyebilir. Listemizi yaparken olabildiğince nesnel olmaya çalışsak da bazı tesisler hakkında yapılan yorumları da eklemek zorunda kaldık.

Kamp yapmadan, tatile gitmeden önce plan yapmanızı, kalacak yer ayarlamanızı son güne bırakmamanızı, internet yorumlarının yanıltıcı olabileceğinin a

Kış Kampı için Kamp Ateşi İpuçları

Kamp ateşinde yemek pişirmek, özellikle bizi sıcak tutmak için özellikle sıcak bir yemeğe ihtiyaç duyulduğunda, özellikle soğuk havalarda her zaman zor olabilir. Kış kampı yemeklerini daha verimli ve tatmin edici hale getirmek için en temel kamp ateşi mutfak becerilerinin yalnızca biraz değiştirilmesi gerekir.

Kış Kampı için Kamp Ateşi İpuçları

İyi bir köz yatağı, bir pişirme ateşi oluşturmak ve sürdürmek için her zaman çok önemlidir. Tek tip bir ısı yatağı sağlayan yavaş yanan, sıcak közler, yiyeceklerin uygun zamanda ve doğru sıcaklıkta pişmesi anlamına gelir.

İyi bir ateşin anahtarı, kömür yatağını oluşturmak için kullanılan odundur. Bu ısı üreten, yavaş yanan közleri oluşturmak için kaliteli ahşaplar arasında dişbudak, ceviz, meşe ve akçaağaç bulunur. Huş ağacı da işe yarar ve aynı zamanda iyi, hızlı ateş yakacak odundur. Titrek kavak veya kavak ağacı gibi daha yumuşak ağaçlar ve ladin ve çam gibi yüksek perde içerikli ağaçlar hızlı bir ateş oluşturmak için kullanılabilir, ancak kaliteli bir köz tabanı oluşturmak için zayıftır.

Kış Kampı

Araba kampı yaparken bir kömür yatağı almanın kolay bir yolu, küçük bir kendinden aydınlatmalı kömür torbası getirmektir. Hızlı tutuşur ve tek başına pişirmek için veya daha büyük bir uzun yanan kömür yatağı elde etmek için bir taban olarak kullanılabilir.

Kamp Mutfağı

İyi bir mutfak kamp ateşinin yapısı veya yerleşimi birkaç bileşene sahiptir: hem ana ateşin kömür inşa etmesi için ayrılabilen büyük bir ateş halkası, hem de bir ızgara altında kontrollü bir pişirme alanı için közleri toplamak ve toplamak için bir yan alan, ve belki de yiyecekleri sıcak tutmak için bir yan alan. Yiyecekleri sıcak tutmak, tencereleri (veya alüminyum folyoya sarılı yiyecekleri) ateş halkasının daha serin, dış alanı boyunca, ancak korların ana gövdesinden uzakta, doğrudan ısıdan uzakta bir yan ızgaraya yerleştirilmiş şekilde hizalayarak sağlanabilir.

Kamp Ateşi

Herhangi bir kamp ateşi için başka bir ipucu, ancak özellikle soğuk havalarda kullanışlıdır, ateş çemberinin arka kenarına tünemiş bir sıcak su kabı bulundurmaktır. Daha sonra, sıcak içecekler veya yemek pişirmek için hızlı bir şekilde kaynatmak için hazır ve yıkanabilir.

Kamp Yemekleri

İşte birkaç diğer soğuk hava pişirme ipuçları:

  • Pişmiş sosları, kaynamaya hazır fermuarlı torbalarda dondurun ve makarna veya pirinç pişirmek için kullanılan kaynar su dolu bir tencereye koyun. Sos paketleri pişirme suyunda ısıtılır ve makarna yapıldıktan sonra hızlı, doyurucu bir yemek için birlikte karıştırılabilir;
  • Tahta kaplar, metal kaplar gibi yiyeceklerden ısı çekmez, ayrıca kaseler yiyecekleri tabaklardan daha sıcak tutar;
  • “Cozies”, içindekileri daha sıcak tutmak için bardak ve tencerelerin etrafına yerleştirilen yalıtımlı ceketlerdir. Yansıtıcı/kabarcık katmanlı araba ön cam siperlik malzemesinden yapılabilir, her bir tencereye özel olarak takılabilir ve kamp mutfak gereçleriniz arasında saklanabilir.
  • Hollanda fırınları, her kış kampı mutfağında olması gereken klasik tek kap yemek pişirme kaplarıdır.
Kamp Ateşi İpuçları

Güveçler, çorbalar, önceden pişirilmiş/dondurulmuş soslar ve diğer bir kap yemek tariflerinin tümü, herhangi bir taşrada yemek pişirme macerası için lezzetli, kaburgaya yapışan yemekler yaratmaya yardımcı olur. Soğuk havalarda özel yemek pişirme ipuçlarıyla birlikte iyi bir kamp ateşi etrafında bir çalışma alanı oluşturmak, çalışan bir kış kamp ateşi mutfağını korumanıza yardımcı olacaktır.


Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.

Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org