Ankara Tanıtım ve Gerekli Bilgiler

Ankara Adı Nereden Geliyor?

Ankara adının kaynağı ile ilgili olarak ilk bilgileri antik yazar Stephanos Byzantinos’dan öğrenmekteyiz. Yazar; kenti, Galatlar’ın kurduğundan bahsederek, ilk adının Grekçe ANKYPA, Latince ANCYRA olduğunu söyler. ANKYPA, Grekçe’de gemi çapası anlamına gelmektedir. Yazara göre kentin kurucuları olan Galatlar, Pontos Kralı Mithradates’in (MÖ 302-265) yanında, Mısır’da hüküm süren Ptolemaioslar’a karşı Karadeniz’de savaşmışlardır.

Eti Simgesi

Galat askerilerinin yardımı ile Ptolemaioslar’a galip gelen Mithradates, Galatlar’a hediye olarak, değerli topraklar ve savaşta ganimet olarak ele geçirilen bir gemi çapası hediye ederler. Galatlar kendilerine verilen Ankara ve çevresindeki topraklara yerleşir ve gemi çapasını da kurdukları kentteki Men Tapınağı’na hediye ederler. TARİHİ Helenistik dönemde Galat boylarından Tektosag’ların başkenti olan Ankara, Roma döneminde taşra örgütünün başkenti, Bizans döneminde imparatorların konakladığı önemli bir kent, Osmanlı döneminde ise Anadolu Eyaleti’nin merkezi olmuştur. 

Ankara’nın Kuruluşu

İlk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, kent çevresinde yapılan araştırmalarda bulunan tarih-öncesi izler, şehrin insanoğlunun yerleşik düzene geçtiği dönemlerde kurulduğunu göstermektedir. Buluntular ve araştırmacıların yaptıkları incelemeler, Ankara’da Hititlerin, Friglerin, Lidyalıların ve Galatların yaşamış olduklarını göstermektedir.

Ankara Kızılay

Şehrin yerleşik düzeni çok eskilere dayanmasına rağmen tarihi, ancak; Hitit devrinden itibaren takip edilebilmektedir. Ankara’nın doğusunda bulunan Çorum ili sınırları içinde Boğazköy’de (Hattuşa) yapılan kazılarda, şehirle ilgili önemli ipuçları elde edilmiştir. Bir kısım yabancı tarihçilere göre Hitit eserlerinde sıkça rastlanan Ankuwa, muhtemelen bugünkü Ankara şehrinin bulunduğu yerdedir. Hititlerden sonra yöreye Friglerin hakim oldukları görülmektedir.

Eski çağ kaynaklarındaki bir efsaneye göre de Ankara’yı büyük Frig kralı Midas kurmuştur. Şehir merkezi Ulus’ta yapılan kazılarda, Friglerin oturduğuna dair kesin bilgiler elde edilmiştir. Frig devletinin yıkılmasında birinci derecede rol oynayan Kimmer istilasından sonra Ankara Lidyalıların eline geçmiştir. Fakat bu hakimiyet Pers kralı Kyros’un bütün Anadolu ile birlikte Ankara’yı da zapt etmesi üzerine çok çabuk sona ermiştir. Aradan iki asır geçtikten sonra Büyük İskender, Anadolu’daki Pers hakimiyetine son vermiştir. 

Eski Çağlarda Ankara

Ankara

İmparator Augustos’un Ankara’yı kesin olarak almasından sonra burası bir eyalet olarak gelişmiş, mabetler, pazaryerleri, yollar ve suyolları yapılmıştır. Ankara 334–1073 yılları arasında Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında kalmıştır. Bu süre zarfında da Hıristiyanlığın Anadolu’daki önemli bir merkezi olmuştur. VII. yüzyıldaki Sasani akınlarından sonra Araplar şehri bir süre ellerinde tutmuşlardır. Ankara’nın kaderi Bizans ordularının Selçuklu Sultanı Alpaslan tarafından 1071 yılında mağlup edilmesiyle sonuçlanan Malazgirt Meydan Muharebesi ile tayin edilmiştir. Bu galibiyet sonucunda şehir Türklerin eline geçmiştir. Ankara’nın Türklerin eline geçmesi son derece önemlidir. Çünkü Ankara Kalesi askeri bakımdan önemli bir konumdaydı.

Diğer taraftan, Ege liman kentlerinden başlayarak Mezopotamya ve diğer doğu ülkelerine kadar uzanan önemli yollar üzerinde bulunan bölge, aynı zamanda doğal kaynaklar açısından da zengindi. Ankara’nın en parlak devri Alâaddin Keykubat zamanıdır. Bu dönemde şehir askeri bakımdan tahkim edilmiş, cami ve medrese gibi dini ve ilmi eserlerle de imar edilmiştir. 

Türklerin Hakimiyetinde Ankara

Selçuklu sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında şehir Moğolların istilasına uğramış, tüm çabalara rağmen istilanın önüne geçilememiştir. Sultan Gıyasettin Keyhüsrev Moğol saldırıları karşısında Ankara Kalesine sığınmıştır. Moğol saldırıları sonunda Selçuklu devleti zayıf düşmüş ve bu durum Anadolu’nun İlhanlılar devletinin egemenliği altına girmesine kadar sürmüştür. Ankara bir süre İlhanlıların gönderdiği valilerin, sonra da Eretna oğullarının yönetimi altında kalmıştır.

1354 yılında Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa, şehri Osmanlı ülkesine katmıştır. Yıldırım Beyazıt devrine kadar önemli bir olay olmamıştır. Ankara Savaşı’ndan sonra şehrin kaderi de değişmiştir. Timur Ankara’dan ayrıldığı sırada, Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Mehmet Çelebi padişahlığını ilan etmiş ve böylece Ankara’yı da almıştır. Kanuni Sultan Süleyman devrinde Anadolu’da bir eyalet örgütü kurulmuş ve Ankara bu Anadolu eyaletlerinden birinin merkezi olmuştur. Şehir 17. y.y. başlarında Celali Ayaklanması sırasında isyancıların eline düşmüştür.

 II. Mahmut’a isyan eden Mısır valisi Mehmet Ali Paşa’nın kısa bir zaman hakimiyetine giren Ankara, tekrar Osmanlıların eline geçmiş ve artık hiçbir istilaya uğramadan bir Osmanlı vilayeti olarak kalmıştır. Balkan Savaşı sonunda Rumeli vilayetlerinin çoğunun kaybedilmesiyle, batıdaki Türk sınırları İstanbul’a çok yaklaşmıştı.

Ankara

İstanbul Boğazı’nın ele geçirilmesi de oldukça kolaylaşmıştı. Bu yüzden devlet merkezinin İstanbul’da kalması tehlikeli ve sakıncalı görülerek, başkentin Anadolu içinde başka bir şehre taşınılması düşünülmüştür. Savaş yıllarında en çok saldırı batıdan gelmekteydi ve Ankara bu saldırılara hayli uzak kalıyordu.

Gazi Mustafa Kemal Dönemi’nde Ankara

27 Aralık 1919 tarihinde, başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyeti Temsiliyesi” Ankara’ya gelerek 29 Aralık 1919’da yayımlanan bir tebliğ ile bütün mebuslara toplantının Ankara’da yapılacağını duyurmuştur.

Anıtkabir

Bu genelgeden sonra 23 Nisan 1920 tarihinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin merkezi Ankara olarak ilan edilmiştir. 13 Ekim 1923 tarihinde çıkarılan bir kanun ile Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur. Başkent seçildiği yıllarda Ankara çok az sayıda binası olan küçük, yoksul ve çorak bir şehirdi. İstiklal Savaşımızın hazırlanıp sevk ve idare edildiği bir merkez olarak Milli Mücadelemizin sembolü haline gelen bu tarihi şehir, 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra, giderek büyümüş, yepyeni, büyük ve modern bir görünüm kazanmıştır.

Bakanlıklar Adresleri ve İletişim Bilgileri

BAKANLIKLARİnternet SitesiTelefonAdres
Adalet Bakanlığıhttps://www.adalet.gov.tr/0 (312) 417 77 7006659 Kızılay/ Ankara
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıhttps://aile.gov.tr/0 (312) 705 40 00Eskişehir Yolu Söğütözü Mah. 2177. Sok. No: 10/A 06510 Çankaya
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıhttps://www.csgb.gov.tr/0 (312) 296 60 00 Emek Mahallesi Naci AYVALIOĞLU Caddesi No:13 Pk: 06520 Çankaya
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıhttps://csb.gov.tr/0 (312) 410 10 00Mustafa Kemal Mahallesi 2082. Cadde No:52  Çankaya
Dışişleri Bakanlığıhttps://www.mfa.gov.tr/default.tr.mfa0 (312) 292 10 00Dr. Sadık Ahmet Cad. No:8 Balgat
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığıhttps://www.enerji.gov.tr/0 (312) 212 64 20Nasuh Akar, Türkocağı Cd. No:2, 06520 Çankaya
Gençlik ve Spor Bakanlığıhttps://gsb.gov.tr/anasayfa.html444 0 472Örnek Mahallesi Oruç Reis Caddesi No:13 Altındağ  
Hazine ve Maliye Bakanlığıhttps://www.hmb.gov.tr/0 (312) 204 60 00İsmet İnönü Bulvarı No:36  Emek / Devlet Mahallesi Dikmen Caddesi No:12 Çankaya
İçişleri Bakanlığıhttps://www.icisleri.gov.tr/0 (312) 422 40 00T.C. İçişleri Bakanlığı, Bakanlıklar
Kültür ve Turizm Bakanlığıhttps://www.ktb.gov.tr/0 (312) 470 80 00İsmet İnönü Bulvarı No:32  Emek
Milli Eğitim Bakanlığıhttps://www.meb.gov.tr/0 (312) 413 26 80Atatürk Bulvarı No: 98 Bakanlıklar
Milli Savunma Bakanlığıhttps://www.msb.gov.tr/0 (312) 402 61 00Devlet Mahallesi, Yahya Galip Caddesi, Bakanlıklar
Sağlık Bakanlığıhttps://saglik.gov.tr/0 (312) 585 10 00Üniversiteler mah. Dumlupınar bulvarı 6001. Cad. No:9 Çankaya
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıhttps://www.sanayi.gov.tr/anasayfa444 6 100Mustafa Kemal Mah. Dumlupınar Bulvarı  2151. Cadde No:154/A Çankaya
Tarım ve Orman Bakanlığıhttps://www.tarimorman.gov.tr/0 (312) 287 33 60Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya
Ticaret Bakanlığıhttps://ticaret.gov.tr/0 (312) 204 75 00Söğütözü Mah. 2176. Sk. No:63 06530  Çankaya
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıhttps://www.uab.gov.tr/0 (312) 203 10 00Hakkı Turayliç Caddesi No:5 Emek Çankaya
Bakanlıklar Adresleri ve İletişim Bilgileri

Ankara Gezilebilecek Yerler

Ankara’ya gelenlerin mutlaka görmesi gereken en önemli ve en ihtişamlı tarihi eserlerden biri Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıttepe’deki Anıtkabir’dir. 1944 yılında başlanan 750 m²’lik mozolenin yapımı 1953 yılında tamamlanmıştır. Mozolenin mimari yapısı kendi döneminin motiflerini taşırken aynı zamanda Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait mimari özellikleri de yansıtmaktadır.

Ankara

Barış Parkı ve Anıt Bloku (Aslanlı Yol, Tören Meydanı ve Mozole) olmak üzere iki ana bölümden oluşan Anıtkabir kompleksi içerisinde, 10 kule bulunmaktadır. Kent merkezindeki Tandoğan Meydanı’nda yer alan Anıtkabir’e ulaşım kolaylıkla sağlanabilir.

Ankara Kalesi Ankara‘nın kültürel varlığına katkıda bulunan ve görülmesi gereken bir diğer önemli yapıttır. Altındağ ilçesinde yer alan kaleye çıktığınızda Ankara manzarasının %90’ını rahatlıkla izleyebilirsiniz. Tarihi M.Ö. II. yüzyıla kadar dayanan Kale iki kapı ve 42 kuleden oluşmaktadır. Kalecik ve Gaver Kaleleri de kültürel ve tarihi açıdan kent için büyük öneme sahiptir. Kalecik, Çankırı yolu üzerinde Ankara‘ya 78 km mesafede, Gâvur Kalesi ise Haymana ilçesi yakınlarında yer almaktadır.

Ankara Kalesi

Eğer kentin kültürel yapısını kavramak istiyorsanız kültürel ve tarihi öneme sahip Beypazarı ilçesini mutlaka gezmelisiniz. İlçe, Hitit İmparatorluğu’na kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Eskiçağ evleri ve ilçeye özgü gümüş sanatı hemen gözünüze çarpacak önemli özelliklerdendir.

Ankara’daki Şeyh Hamamı, Türkiye’nin en önemli kaplıcalarına ev sahipliği yapmaktadır. Ankara modern ve büyük parklarıyla aynı zamanda sosyal bir şehirdir. Ankara kedisi, tavşanı ve keçisi ise dünya çapında üne sahiptir.

Ankara Tarihi Yerler

Ankara’da Bulunan Önemli Yerler

Müzeler, hamamlar, tapınaklar gibi birçok tarihi yapıt kenti donatmıştır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi (Altındağ), Etnografya Müzesi (Namazgâh), Anıtkabir Atatürk Müzesi (Çankaya), Roma Müzesi (Ulus’a 400m mesafede), Gordion Müzesi (Yassıhöyük Köyü), Augustos Tapınağı (Ulus) şehrin tarihini ve kültürünü yansıtan önemli yerler arasındadır.

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.


Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.

Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

http://www.turkeyoutdoor.org

Etiketler: Ankara Gezilecek Yerler, Ankara Gezi Rehberi, Ankara Gezilecek Yerler Listesi, Ankara Gezi, Ankara Gezecek Yerler, Ankara Gezi Yazısı, Ankara  Turizm, Ankara Turizm Bürosu, Ankara Tarihi Yerler, Ankara Ne Yenir Nereler Gezilir, Ankara Ne Yenir Nerede Yenilir, Ankara’da Ne Yapılır, Ankara Otelleri, Ankara’da Gezilecek Doğal Yerler, Ankara Gezilecek Yerler, Ankara Gezilecek Çarşı, Ankara Gezilecek Yerler Doğa, Ankara Gezilecek Doğal Yerler, Ankara Gezilecek Doğal Yerler Haritası, Kırıkkale Gezilecek Yerler, Ankara’da Gezilecek Mekanlar, Ankara Merkezde Gezilecek Yerler, Ankara’da Gezilecek Tarihi Yerler, Ankara Çankaya’da Gezilecek Yerler, Türkiye’nin En Geniş Gezi Rehberi,  Ankara Seyahat Rehberi,  Ankara Şehir Gezi Rehberi,  Türkiye Gezi Rehberi,  İstanbul Gezi Rehberi, Ankara Görülmesi Gereken Yerler, Ankara Turizm Rehberi, Türkiye Gezi Ve Tatil Rehberi,  Doğa Ve Kültür Turları,  Ankara  Turizm Ve Tanıtım, Ankara Bölgesindeki En İyi Gezilecek Yerler,  Ankara’da Nereye Gidelim?, Ankara’da Bir Günde Ne Yapılır?, Ankara İlinin Doğal Güzellikleri Nelerdir?, Ankara Merkezde Neler Var?, Ankara Ziyaretinde Gezilecek En Popüler Yerler, Ankara’da Ne Yenir?, Ankara Gezilecek En Popüler Yerler, Ankara Kalesi, #ankara, #aniyakala, #antalya, #camping, #doğa, #fotoğraf, #gezgin, #gezi, #gezilecekyerler, #holiday, #instagood, #instagram, #instatravel, #istanbul, #kamp, #manzara, #nature, #objektifimden,  #photo #photography #photooftheday #seyahat #seyahatacentasi #seyahataski #seyahatblog #seyahatblogger #seyahatblogu #seyahatcantasi #seyahatdefteri #seyahatet #seyahatetmek #seyahatetmeklazim #seyahatetmesanati #seyahatfoto #seyahatfotografciligi #seyahatimvar #seyahatkonsept #seyahatname #seyahatnotlari #seyahatrehberim #seyahatseverizbiz #seyahattutkusu #tatil #türkiye #travel #travelgram #traveling #traveller #travelphotography #trip #turkeyankara, Geziankara, Gezi Rehberi, Ankara Gezilecek En Popüler Yerler, Ankara Gezilecek Yerler, Ankara Gezilecek Yerler Listesi, Ankara Merkezde Neler Var?, Ankara Ziyaretinde Gezilecek En Popüler Yerler, Ankara İlinin Doğal Güzellikleri Nelerdir?, Ankara’da Ne Yenir?, Outdoor, Outdoor Türkiye, Türkiye Outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası

19 thoughts on “Ankara Tanıtım ve Gerekli Bilgiler

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.