Ankara Gordion Antik Kenti Tanıtımı

Advertisements

ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.

Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim


Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

57    Ankara Gordion Antik Kenti

Ankara Gordion Antik Kenti
  • Ankara Gordion Antik Kenti Kısa Tanıtım:
  • Türkiye’de birçok önemli antik kent bulunur. Bu antik kentler arasında yer alan Gordion Antik Kenti nerededir? Gordion Antik Kenti tarihi nedir? Gordion Antik Kenti efsanesi bulunuyor mu? Gordion Antik Kenti’ne giriş ücreti ne kadar ve ziyaret saatleri nelerdir? İşte Gordion Antik Kenti hakkında bilgiler.
  • UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Türkiye’nin eski Gordion kenti, Anadolu tarihine fazlaca ışık tutmaktadır. Türkiye’nin başkenti Ankara’nın yakınında, Gordion antik kentinde bulunan Yassıhöyük köyü, 19. yüzyılda yapılan bir demiryolu inşaatı sırasında keşfedilmiştir. 
  • Gordion  bölgesinde ilk yerleşmenin Erken Demir Çağı’nda yani, M.Ö. 1100-900 yıllarında olduğu kazılarla ortaya çıkarılmıştır.
  • Gordion  tarih derslerinde sıklıkla ismi duyulan şehirdir. Frigya’nın başkenti olan Gordion  Ankara’nın sınırlarında yer almaktadır. Gordion  Antik Kenti ve çevresinde yapılmış olan kazı çalışmaları Gordion  şehrinin geçmişinin Frigyalılardan daha önceye dayandığını göstermektedir.
  • Gordion  Antik Kenti Hakkında Bilgi
  • Ankara‘nın Polatlı ilçesinin Yassıhöyük köyü, 4 bin yıllık bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Gordion ‘da görülen irili ufaklı tepecikler, “tümülüs” denilen mezarlar sebebiyle oluşmuş. Bölgede bulunan 128 tümülüsün en büyüğü olan Midas Tümülüsü, Gordion  Müzesi’nin karşısında yer alıyor.

Gordion Antik Kenti Tümülüsü
  • Frigya Krallığı’nın başkenti, ünlü Gordion  şehrinin kalıntıları; Ankara-Eskişehir karayolunun yakınında, Sakarya (Sangarios) ve Porsuk nehirlerinin birbirlerine yaklaştıkları yerde, Polatlı’nın 18 km. kuzeybatısındadır. (Ankara’dan 90km.)
  • Gordion  Antik Kenti’nin Ankara iline olan uzaklığı 94 kilometredir. Aynı zamanda Gordion  Antik Kenti’nin Polatlı ilçesine uzaklığı ise 29 kilometredir. Polatlı ilçesine bağlı olan Yassıhöyük Köyünde yer almaktadır. Gordion  Antik Kenti’nde görülmekte olan irili ufaklı tepecikler vardır ve bu tepeciklere “Tümülüs” adı verilmektedir.
  • Gordion  bölgesinde 128 adet Tümülüs bulunmaktadır. Tümülüslerin içindeki en büyük olanı Midas Tümülüs’üdür ve Gordion  Müzesinin hemen karşısında yer alır. Burada bulunan Tümülüsler, tarihi eserler ve antik kent kalıntıları UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer almaktadır. Gordion  Antik Kenti’nin bulunduğu Yassıhöyük Köyünün nüfusu 500 kadardır. Bu küçük köyün hemen yanında yer alan Tümülüsler müze ve ören yeri olarak kullanılmaktadır. 1963 yılından itibaren de ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
  • Gordion  Antik Kenti Tarihi
  • Gordion  Antik Kenti M.Ö. 800’lü senelerde Frig Kralı olan Gordios’un başkent haline getirdiği şehirdir. Gordion  Antik Kenti en parlak dönemini Gordios’un oğlu Midas zamanında yaşamıştır. Bunun yanı sıra M.Ö. 695 yılında gerçekleşen savaşlar sebebiyle tahrip edilen kent, Lidyalıların egemenliği altına girmiştir. Lidyalıların egemenliğindeyken kent ticari hayatın merkezi olarak devam etmiştir.
  • Görkemli olan geçmişinin yanı sıra günümüzde kentten kalan sadece temelleri kalmış olan evlerdir. Çeşitli yapılardan kalıntılarda kalmış olsa da bu görkemli şehirden çok fazla kalıntı kalmamıştır. Gordion  Antik Kentini daha önemli kılan şeyler ise Tümülüslerdir. Soylular ve Frig Krallarının gömüldüğü Tümülüs isimli tepecikler şehrin en dikkat çekici yönünü oluşturmaktadır. Tümülüs olarak isimlendirilmiş olan bu anıt mezarlardan 128’den daha fazla sayıda bulunmaktadır.
  • Diğer detaylar için:
  • http://www.polatli.gov.tr/Gordion -kral-midas-tumulusu

Ankara Gordion Antik Kenti Adresi: Yassıhüyük, 06900 Polatlı/Ankara

Ankara Gordion Antik Kenti Harita: Gordion Antik Kenti (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

58    Ankara Gordion Antik Kenti Müzesi

Ankara Gordion Antik Kenti Müzesi
  • Ankara Gordion Antik Kenti Müzesi Kısa Tanıtım:
  • Yukarıda 57 numara ile tanıttığımız Gordion Antik Kenti ile aynı bölgededir.
  • Gordion Müze Ve Örenyeri Ankara Polatlı ilçesi Yassıhöyük Köyü’nde, 1963 yılında kurulan Gordion  Müzesi, 1990’lı yıllarda eklenen depoları, laboratuvarı, görüntü ve bilgilendirme salonu, açık ve kapalı teşhiri ile Türkiye’nin önemli müzelerinden birisidir. Başta Gordion  kazılarından elde edilenler olmak üzere, Polatlı ilçesi civarından derlenen eserleri kronolojik olarak sergilemeye sunan müze 2000 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi yarışmasında finale kalmıştır.
  • Müzede çoğunlukla Gordion  Antik Kenti’nin bulunduğu höyükte ve çevresindeki yığma tepe şeklinde olan tümülüslerdeki çalışmalardan elde edilen eserler sergileniyor. Birer vitrin olmak üzere Polatlıhöyük ve Hacıtuğrulhöyük’ten eserler de müzede bulunuyor.
  • Müzede üç vitrinde Eski Tunç Devri eserleri, bunu takiben Kral Midas ile son bulan Erken Frig Dönemine ait eserler yer almaktadır. Bu eserler içinde Erken Demir Çağına ait el yapımı çanak-çömlekler, Erken Frig Çağına ait Demir aletler, tekstil üretim aletleri sergilenmektedir.
  • Yaklaşık 750 tarihi eserin sergilendiği Gordion  Müzesi’nde Büyük Tümülüs’ten (Midas Tümülüsü) çıkan fibulalar, kaseler, yazıtlar ve süsleme tuğlaları ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Bunun yanı sıra Eski Tunç çağına ait çanak ve çömlekler müzede sergilenen en eski eserler olurken, en yeni eser ise Selçuklu dönemine ait kandil olarak dikkati çekiyor.
  • Müzenin etrafındaki mezarlıklar, Hitit hanedanının dağılmasından sonra Anadolu’ya yerleştiğine inanılan Friglerin yaşam tarzını anlatmaktadır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu yer, daha çok Friglerin başkenti olmasıyla bilinmektedir. Gordion ‘un en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Midas Höyük Tümülüsü, babası için Kral Midas tarafından yaptırılmıştır ve Türkiye’nin batısındaki Alyattes tümülüsünden sonra en büyük yapıdır.
  • Diğer detaylar için:

Ankara Gordion Antik Kenti Müzesi Adresi: Yassıhüyük, Yassıhöyük Köyü, 06900 Polatlı/Ankara

Ankara Gordion Antik Kenti Müzesi Harita: Gordion Antik Kenti Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Etiketler: Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, ankara görülmesi gereken yerler, ankara gezecek yerler, ankara gezi, ankara gezi rehberi, ankara gezi yazısı, ankara gezilecek çarşı, ankara gezilecek doğal yerler, ankara gezilecek doğal yerler haritası, ankara gezilecek tarihi yerler, ankara gezilecek yerler, ankara gezilecek yerler doğa, ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, ankara kalesi, ankara merkezde gidilecek yerler, ankara merkezde ne var, ankara ne yenir nerede yenilir, ankara ne yenir nereler gezilir, ankara otelleri, ankara seyahat rehberi, ankara tarihi, ankara tarihi yerler, ankara turizm potansiyeli, ankara turizm rehberi, ankara turizm ve tanıtım, ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, ankara şehir rehberi, ankara’da bir günde ne yapılır?, ankara’da gezilecek doğal yerler, ankara’da gezilecek mekanlar, ankara’da ne yapılır, ankara’da ne yenir, ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, #seyahatetme,  Ankara Gordion Antik Kenti,

Advertisements

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et