ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.

Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim


Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

85    Ankara Rahmi M. Koç Müzesi

  • Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Kısa Tanıtım:
  • Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na bağlı sanayi müzesidir. Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. 
  • Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi 2005 yılında ziyarete açılmıştır. Ankara’nın ilk sanayi müzesidir. Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının karşısında, eskiden At Pazarı olarak bilinen mevkide yer alan Çengel Han adlı tarihi kervansarayda yer alır. Müzenin denetimi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünce yapılmaktadır. Gene aynı bölgede yer alan Safranhan da 2012 yılında satın alınarak restore edilmiş ve 2016 yılında müzenin ikinci binası olarak hizmete girmiştir. Müze günümüzde yaklaşık 7.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
  • Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi tarihi Çengelhan ve Safranhan olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Ankara Kalesi ana giriş kapısının hemen karşısında, eskiden At Pazarı olarak anılan mevkide yer alan müze iki ana binadan oluşmaktadır: Çengelhan ve Safranhan.
  • Çengelhan, Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden kiralanarak restore edilmiş ve 2005 yılından itibaren sanayi müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
  • Safranhan ise 1511 yılında yaptırılmış ve tipik bir Anadolu kervansarayı olarak hizmet vermiştir. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında cezaevi olarak kullanılan han, 2016 yılına kadar süren restorasyon çalışmalarından sonra müzenin uzantısı olarak ziyarete açılmıştır.
  • Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen Çengelhan, Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa tarafından 1522’de yaptırılmış, çeşitli dönemlerde tiftik deposu ve tabakhane olarak kullanılmıştir.
  • 1990 yilinda vefatina kadar sahibi Anadolu Beylerbeyi Karacapasa’nin torunu Raife Kocabeyoglu-Öngen’dir. O tarihte Ankara Belediye baskani olan Murat Karayalçin, hanin sahiplerine Belediye sarayi yaptirmak için hani istimlak edeceklerini belirtmis, ama bu proje gerçeklesmemistir.
  • Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan Çengelhan, günümüze kadar ayakta kalmayı ve özgünlüğünü koruyabilmeyi sağlamış nadir yapılardandır. Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un iş hayatına başladığı yıllarda kullandığı bir dükkâna da ev sahipliği yapan Çengelhan, 2003-2005 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmasında aslına uygun olarak yeniden yapılandırılmıştır. Nisan 2005’de ise Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na bağlı bir müze olarak ziyarete açılmıştır.
  • Çengelhan, Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’nın tüm ülkelere ve geçmişten günümüze tüm dönemlere ait, sanayi ve mühendislikle ilgili objelerin ve belgelerinin toplanması, korunması, araştırılması, korunması ve sergilenmesi misyonu doğrultusunda, müze mekânına dönüştürülmek üzere, Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiralandı. 2003-05 arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında yapı özgün mimari özelliklerine sadık kalınarak sağlamlaştırıldı ve avlu, üzeri camla kapatılarak koruma altına alındı.
  • Müze, koleksiyonlarını ve kaynaklarını halkı bilgilendirmek, etkilemek, Türkiye genelinde müze ziyaretlerini yaygınlaştırmak ve sanayi tarihinin araştırılmasını desteklemek için kullanmaktadır. Eserlerin çoğu Rahmi M. Koç koleksiyonundan derlenmiştir.
  • Müze koleksiyonları Ankara ve Atatürk, Karayolu Ulaşımı, Raylı Ulaşım, Denizcilik, Havacılık, Esnaf Sokağı, Makineler, Bilimsel Aletler, İletişim, Oyuncaklar, Tarım, Tıp ve Eczacılık, Günlük Yaşam başlıkları altında sergilenmektedir.
  • Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un iş yaşamına ilk adımını attığı dükkân günümüzde Çengelhan’ın avlusunda, “Vehbi Koç Dükkânı” adıyla bir özel ilgi alanı olarak düzenlenmiştir. İsmail Amca Atölyesi, Model Makine Atölyesi ve Ali Rıza Eczanesi müzede yer alan diğer özel ilgi alanlarıdır. Hafta Sonu Eğitim Atölyesi ile İlköğretim Okulları Eğitim Paketi müzede hazırlanıp uygulanan eğitim programlarıdır.
  • Çevresinde dükkan, kafe ve restoranlar var. Özel müze olduğu için ücret ödeniyor. Ücret makul seviyede. Bileti aldıktan sonra size bir yapıştırmanız için etiket (sticker) veriyorlar.
  • Müzede tüm araçların ilk modellerini aynı zamanda eski demiryolu araçlarının maketlerini görebilirsiniz. Atamızın kullandığı ve giydiği eşyalar da bulunuyor. Ayrıca özel eşyalar da görülüyor. Müze birkaç katlı oluşturulmuş, her katta ayrı bir tema görebilirsiniz.
  • Katlarda eski dükkanları da görebiliyorsunuz. Küçük modellerden buhar motorlarına ve klasik otomobillere kadar zengin bir çeşitliliğe sahip müze 32 odada denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan tıp alanına kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren 4 binden fazla objeye ev sahipliği yapmaktadır.
  • Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, toplam 42 oda ve sergileme alanıyla ziyaretçilerine eşsiz bir müze deneyimi sunuyor. 
  • Müzede, 1850’li yıllardan itibaren sanayide kullanılan araçlar, ilk daktilo, ilk televizyon gibi çeşitli elektronik araçlar; denizcilik, havacılık, kara yolu taşımacılığı gibi alanların geçmişine ait objeler sergilenmektedir. Müzedeki eserlerin çoğu Rahmi Koç koleksiyonundan bağışlanmıştır. Çengelhan‘ın avlusunda Vehbi Koç’un iş hayatına atıldığı dükkân yer almaktadır.

Müze, İstanbul’da, Haliç’teki Lengerhane binasında 1994’ten itibaren hizmet veren Rahmi M. Koç Müzesi’nden sonra Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından açılan ikinci sanayi müzesidir.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Adresi: Hacettepe, Kale, Depo Sokak No:1, 06230 Altındağ/Ankara

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Harita: Rahmi M. Koç Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Etiketler: Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, ankara görülmesi gereken yerler, ankara gezecek yerler, ankara gezi, ankara gezi rehberi, ankara gezi yazısı, ankara gezilecek çarşı, ankara gezilecek doğal yerler, ankara gezilecek doğal yerler haritası, ankara gezilecek tarihi yerler, ankara gezilecek yerler, ankara gezilecek yerler doğa, ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, ankara kalesi, ankara merkezde gidilecek yerler, ankara merkezde ne var, ankara ne yenir nerede yenilir, ankara ne yenir nereler gezilir, ankara otelleri, ankara seyahat rehberi, ankara tarihi, ankara tarihi yerler, ankara turizm potansiyeli, ankara turizm rehberi, ankara turizm ve tanıtım, ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, ankara şehir rehberi, ankara’da bir günde ne yapılır?, ankara’da gezilecek doğal yerler, ankara’da gezilecek mekanlar, ankara’da ne yapılır, ankara’da ne yenir, ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, Rahmi M. Koç Müzesi,