Ankara Şefik Bursalı Müze Evi Tanıtımı

Advertisements

ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.

Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim


Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

95    Ankara Şefik Bursalı Müzesi

Ankara Şefik Bursalı Müzesi
  • Ankara Şefik Bursalı Müzesi Kısa Tanıtımı:
  • Şefik Bursalı Müze Evi, Ankara’da bulunan bir müzedir. Ressam Şefik Bursalı‘nın yaşadığı ev, ölümünden sonra restore edilmiş ve müzeye dönüştürülmüştür.
  • Şefik Bursalı Kimdir?
  • Türk Empresyonist Ressam Şefik Bursalı 1903’de Bursa’da doğdu.
  • 1930’da Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu ve devlet sınavını kazanarak Paris’e eğitime gönderildi.
  • Döndükten sonra Bursa ve Konya liselerinde resim öğretmenliği yapan sanatçı bu dönemde ilk nitelikli eserlerini çalışma fırsatı buldu.
  • Daha sonra Akademi öğretim üyeliğine seçildi ve pek çok öğrencinin yetişmesine vesile oldu.
  • 1903 yılında Bursa’da doğan Şefik Bursalı, hocaları olan İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Feyhamam Duran, Namık İsmail ve Avni Lifij’in Türk Ressamlar Birliği sergilerine öğrenciyken katılmaya başlamıştır. Daha sonra Avrupa’ya gitmiş ve birçok sanat merkezinde çalışma imkânı bulmuştur.
  • İzmir, Konya ve İstanbul liselerinde öğretmenlik yapmış 1934-1936 yılları arasında Konya’da step karakterini yansıtan Selçuk, Mevlana konulu resimleriyle ün kazanmıştır.
  • 1937-1938 yılları arasında Atatürk’ün arzusuyla eserlerini Moskova, Leningrad, Kiev, Bükreş, Belgrat, Atina ve Paris şehirlerinde sergilemiştir.
  • Avrupa’nın diğer şehirlerinde de sergilere katılmış ve olumlu eleştiriler almış olan ressam 20.04.1990 tarihinde vefat etmiştir.
  • 1936 yılında öğretim üyesi olarak atandığı Güzel Sanatlar Akademisinde 30 yıl öğretmenlik yapmıştır.
  • Devlet Resim Heykel sergilerinde 1966, 1973, 1980 ve 1982 yıllarında ödül almıştır.
  • Ayrıca dört devlet ödülü kazandı. 1986′ da Kültür Bakanlığı özel Ödülü’ne değer görülmüştür.
  • 1987’de Mimar Sinan Üniversitesi kararıyla profesörlük unvanı verilmiştir.

Şefik Bursalı Müze Evi

  • Bursa’da doğduğu sokağa ve belediye sanat galerisine adı verilen Şefik Bursalı, 20.4.1990 tarihinde vefat etmiştir.
  • Yaşamış olduğu ev Kültür Bakanlığı tarafından Şefik Bursalı Müzesi olarak düzenlenmiştir.
  • Ressama ait yaklaşık 70 tablo ve birçok fotoğrafın sergilendiği müze, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Resim ve Heykel Müzesi bünyesinde açılmıştır.
  • 1936’da Moskova, Kiev ve Leningrad’da düzenlenen çağdaş Türk resmi sergilerine, 1937’de Balkan ülkelerindeki aynı kapsamlı sergilere katıldı.
  • Coşkunluk, heyecan ama bir o kadar da olgunluk ve uyum sahibi bir fırçaya sahip olan sanatçının sıcak ve nüans dolu renklerle oluşturduğu tablolar plastik yapıları açısından tam bir bütünlük sergilemektedir.
Şefik Bursalı Müzesi
  • Figür ve Nü çalışmalarının yanı sıra yurt köşelerimizi konu alan tabloları olgunluk ve yerel renklerin kaynaşımına seçkin birer örnek oluşturmaktadır. 
  • Müze içinde bulunan eserlerden en dikkat çekeni de, ressamın hayatını kaybettiği için tamamlayamadığı, eksik kalmış bir resimdir.
  • Yaşadığı ev Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Şefik Bursalı Müzesi olarak düzenlenmiştir. Ressam Şefik Bursalı, eserlerinin tamamına yakın kısmını ve atölye evinini Kültür ve Turizm Bakanlığına bağışlamıştır.
  • Bağışlanan eserler sanatçının kendisi tarafından, sanat yaşamının tüm dönemlerini kapsayacak şekilde seçilmiştir.
  • Müze düzenlenirken ev, eserlerin konulabilmesi için gerekli teknik yapılarla donatılmış ve yeniden döşenmiştir.
  • Evin bahçesi eski doğal özellikleri ile korunmuş ve evin ön kısmına da sanatçının bir büstü yerleştirilmiştir.
  • Bu müze ev sayesinde şimdiki ve gelecek kuşaklar ünlü ressamın sanatını bir bütünlük içinde ve sanatçının yaşadığı atmosferin bir parçası halinde inceleyip tanıyabileceklerdir.
  • Müze düzenlenirken, evde bulunan eşyaların korunması ve yeni eserlerini konulabilmesi için ev gerekli teknik yapılarla donatılmış ve yeniden dizayn edilmiştir.
  • Evin bahçesi olduğu gibi korunmuş ve ön kısmına da sanatçının bir büstü yerleştirilmiştir.
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi dışında her gün  09.00-l2.00/l3.00-l7.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Şefik Bursalı Müzesi Son Durumu

  • Resim sanatının önemli temsilcilerinden olan Şefik Bursalı’nın vasiyetiyle “Şefik Bursalı Müzesi” olarak düzenlenen Çankaya’daki evi, bağışladığı 71 resmi, hat eserleri ve özel eşyalarıyla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “tadilat ve temizlik” gerekçesiyle kapatıldı.
  • 13 ay boyunca kapalı kalan müze, 2019 yılında hukuka aykırı olarak resim galerisine dönüştürüldü.
  • Ankara’nın Çankaya ilçesinde Ahmet Mithat Efendi Sokakta bulunan Ressam Şefik Bursalı Müzeevi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kapatıldı. Mekân galeri olarak kullanılmaya başlandı. Bakanlığa bağışlanan müzede şu an amatör ressamların resimleri sergileniyor.

Ankara Şefik Bursalı Müzesi Adresi: Ayrancı, Ahmet Mithat Efendi Sok. No:36 D:3, 06690 Çankaya/Ankara

Ankara Şefik Bursalı Müzesi Harita: Şefik Bursalı Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Etiketler: Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, ankara görülmesi gereken yerler, ankara gezecek yerler, ankara gezi, ankara gezi rehberi, ankara gezi yazısı, ankara gezilecek çarşı, ankara gezilecek doğal yerler, ankara gezilecek doğal yerler haritası, ankara gezilecek tarihi yerler, ankara gezilecek yerler, ankara gezilecek yerler doğa, ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, ankara kalesi, ankara merkezde gidilecek yerler, ankara merkezde ne var, ankara ne yenir nerede yenilir, ankara ne yenir nereler gezilir, ankara otelleri, ankara seyahat rehberi, ankara tarihi, ankara tarihi yerler, ankara turizm potansiyeli, ankara turizm rehberi, ankara turizm ve tanıtım, ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, ankara şehir rehberi, ankara’da bir günde ne yapılır?, ankara’da gezilecek doğal yerler, ankara’da gezilecek mekanlar, ankara’da ne yapılır, ankara’da ne yenir, ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram, #photooftheday, #traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefter, Ankara Şefik Bursalı Müzesi,

Advertisements

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et