Ankara-Aksaray Tuz Gölü Tanıtımı

Advertisements

ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.

Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim

Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

101    Ankara Tuz Gölü

Ankara Tuz Gölü
  • Ankara Tuz Gölü Kısa Tanıtımı:
Tuz Gölü nerede? Tuz Gölü’nün özellikleri neler? Tuz Gölü hakkında bilgiler

Ülkemiz gölleri ile ünlü bir ülkedir. İç Anadolu bölgesinde yer alan en ünlü göllerden birisi de Tuz Gölü‘dür. Tuz Gölü ülkemizde ki en meşhur göllerden biri olmakla beraber her yıl bulunduğu bölgeye de binlerce turist çeken bir göldür. Tuz Gölünü ziyaret etmek isteyen kişiler gölün tarihi ve oluşumu hakkında bilgi edinmekte ve araştırma yapmaktadırlar.

Tuz Gölü Resimleri

Tuz Gölü Türkiye’nin en ünlü göllerinden birisidir. Geçtiğimiz aylarda Tuz Gölü ile ilgili yoğun bir araştırma yapılmıştır. Tuz Gölünün özellikleri ve oluşumu en çok merak edilenle arasına girmiştir. Peki, Tuz Gölü Aksaray ilinde nerede? Tuz Gölünün özellikleri nelerdir? Tuz Gölü nasıl oluşmuştur? Tuz Gölünü tarihi nedir? İşte Tuz Gölüne dair bütün detaylar.

Tuz Gölü Nerede?
Tuz Gölü

Tuz Gölü, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan Tuz Gölüdür. Türkiye’nin tuz ihtiyacının %40’ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü‘nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.

Tuz Gölü, Ankara, Konya ve de Aksaray illerinin sınırının kesiştiği bir noktada bulunur. Tuz Gölü, genel olarak Aksaray’ a daha yakın olmaktadır. Araç ile Aksaray’a hemen hemen bir saatlik mesafededir. Ankara’ya ise araç ile yaklaşık olarak 2 saatlik uzaklıkta yer almaktadır.

Tuz Gölü

Türkiye‘nin en büyük olan üçüncü gölü Tuz Gölü günümüzde İç Anadolu Bölgesi‘nde yer alır. En çok aranan göller arasında yer alan Tuz Gölü Ankara’nın ilçesi olan Şereflikoçhisar sınırlarına oldukça yakındır. Tuz Gölünün diğer kıyısı ise Ankara Konya yolu üstündeki Cihanbeyli ilçesinde yer alır.

Tuz Gölü, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin üçüncü büyük, en sığ ve tuzlu gölüdür. Koçhisar Gölü olarak da bilinir. İç Anadolu Bölgesi’nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği bölgede yer alır. Türkiye’nin tuz ihtiyacının % 55’i Tuz Gölü’nden karşılanır. Kuzeyden güneye 80, doğudan batıya ise 60 km boyutundadır.

Tuz Gölü ve çevresi; barınma, kışlama ve kuluçka imkanıyla yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yaparken, endemik bitkileriyle de dikkat çekmektedir. Tuz Gölü, çevresindeki küçük göl ve bataklıklarda yaşayan kuş varlığı ile birlikte Türkiye’nin en zengin havzalarından birisidir. Bu bölge yaban kuşlarının göç güzergahı üzerinde yer alırken, bozkırın ortasında Tuz Gölü ve çevresi dışında önemli bir sulak alan olmaması, göçmen kuşları Tuz Gölü‘ne yönlendirmektedir. Tuz oranının yüksek olması nedeniyle kış mevsiminde donmayan göl, göçmen kuşlar için aynı zamanda iyi bir barınaktır.

Tuz Gölü Resimleri

Tuz Gölü havzası ülkemizde  biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyan ve uluslararası kriterlere göre  A sınıfı bir sulak alandır. Tuz Gölü  kuş varlığı yönünden Türkiye’nin en zengin göllerinden birisidir. Bölgede 85 kuş türü, 4 tanesi endemik 129 böcek türü,15 memeli türü ve 38 tane endemik bitki türü bulunmaktadır. Göl aynı zamanda I.Derece Doğal Sit olarak tescil edilmiştir.

Tuz Gölü Nasıl Oluştu?
Tuz Gölü

Türkiye’nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, çevresindeki platolar arasına gömülmüş bulunan geniş bir tektonik çukurluğun en derin yerindedir. Bu çukurluk Neojen’de tektonik hareketlerle oluşmuştur. Tuz Gölü‘nün içinde bulunduğu çukurluk doğu, batı ve güneyden faylarla çevrilidir. Kuvaterner’de, daha az yağışlı iklim koşullarında gölün yüzölçümü küçülmüştür. Zamanla daha da küçülen göl, günümüzdeki durumuna kavuşmuştur.

Tuz Gölü Tarihi
Tuz Gölü

Tuz Gölünün oluşumu tektonik olaylarla ilişkilidir. Tarihte bu bölgede yer alan tektonik hareketler sonucunda Tuz Gölü oluşmuştur. Tuz olan bölgede normal koşullarda hiçbir endemik tür yetişmezken, Tuz Gölünde bu durum tam tersidir Bu da tarihte ve günümüzde bu gölün gizemi araştırılmaktadır. Türkiye’nin en zengin havzalarından birisi olan Tuz Gölü tarihte de tuz üretiminde hep kullanılmış bir göl olarak karşımıza çıkıyor.

Tuz Gölü Resimleri

Türkiye’nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, çevresindeki platolar arasına gömülmüş bulunan geniş bir tektonik çukurluğun en derin yerindedir. Bu çukurluk Neojen’de tektonik hareketlerle oluşmuştur. Tuz Gölü‘nün içinde bulunduğu çukurluk doğu, batı ve güneyden faylarla çevrilidir. Kuvaterner’de, daha az yağışlı iklim koşullarında gölün yüz ölçümü küçülmüştür. Zamanla daha da küçülen göl, günümüzdeki durumuna kavuşmuştur.

Tuz Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Tuz Gölü

Coğrafi konum itibari ile tam ortada bulunduğundan ötürü Tuz Gölüne ülkemizin hem doğusundan hem de batısından kolayca ulaşım sağlanmaktadır. İster hava yolu ister kara yolu ile Tuz Gölüne ulaşım sağlanmaktadır. Hava yolu ile Ankara veya Konya iline gelerek buradan özel araç veya toplu taşıma araçlarını kullanarak direkt olarak ulaşım sağlanmaktadır. Özel araç ile birlikte Aksaray-Ankara oto yolun kullanarak Tuz Gölüne ulaşım sağlanabilmektedir. Konya tarafından gelecek yolcular ise Konya-Ankara oto yolunu kullanması gerekmektedir.

Tuz Gölü ve Doğal Yaşam
Tuz Gölü

Gölde, tuz konsantrasyonunun yüksekliği nedeniyle sucul bitkilere rastlanmamaktadır. Göl çevresinde ise geniş bir alanda çok zayıf tuzcul flora ve burada akarsu etkisinde kalan bölgelerde tuza dayanıklı, seyrek bitki örtüsü görülmektedir.

Tuz Gölü’nde Görülebilecek Kuşlar 
Tuz Gölü

Tuz Gölü  kuş varlığı yönünden Türkiye’nin en zengin  göllerinden biridir. Kışın kapladığı çok geniş su alanı  su kuşları için önemli bir kışlama alanı oluşturmaktadır. Tuzlu ortamlara uyum sağlamış olan flamingo, kılıçgaga, angıt ve benzeri kuşların yanı sıra yağmurcunlar, turnalar, yaban kazları ve yaban ördekleri gölde büyük topluluklar halinde yaşamaktadır. Göl çevresinin nispeten ıssız oluşu nedeniyle kuşlar, etraftaki su birikintilerinde, meralarda ve ekili alanlarda rahatça beslenmekte, kışın en soğuk günlerinde dahi donmayan göl sularında yüzebilmektedir.

Tuz Gölü

Kuşlar için dinlenme, beslenme ve kışlama alanı olan Tuz Gölü ve çevresini ayrıcalıklı kılan bir başka özellikse önemli bir kuluçka sahası olmasıdır. Gölde flamingo, turna, yaban kazı, kılıçgaga, angut ve benzeri kuşların yanı sıra yağmurcunlar ve yaban ördekleri gruplar halinde yaşamaktadır. Göl çevresindeki küçük göller, su birikintileri ve bataklıklarda ise bataklık kırlangıcı, suna, angut ve martı türleri hayatını sürdürmektedir. Kuraklığa Dayanıklı Bitkilerin Gen Bankası Tuz Gölü biyolojik çeşitlilik bakımından çok özel ve önemli bir habitata sahip bulunmaktadır.

Tuz Gölü Resimleri

Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen tuzcul ve kuraklığa dayanıklı birçok endemik bitki türü göl çevresinde bulunurken, birçok hayvan türü de bölgede barınır. Tuz Gölü kapalı havzasında oluşan tuzlu tavaya uyum sağlamış bitki topluluğu da burada bulunmakta. Bu tip alanlarda yaşamaya adapte olmuş halofit (tuzcul) bitkiler Eskil ve Eşmekaya tuzlalarında oldukça zengindir.

Tuz Gölü

İlkbaharda Göl içinde oluşan adalar ve bataklıklar Bataklık Kırlangıcı (Glareola prantincola), Suna (Tadorna tadorna), Angıt (Tadorna ferruginea), Çamurcun (Anas crecca), Kılıçgaga (Recurvirostra avocetta), Kocagöz (Burhinus oedicnemus) ve martı türlerinin (Larus sp.) kuluçka yapmalarına imkan sağlamaktadır. Bölgede tuzcul stepler ve endemik türlerden oluşan  ekolojik açıdan hassas bitki toplulukları bulunmaktadır. Bir ekosistem bütünlüğü arz eden Tuz Gölü ve yakın ilişkide olan çevresindeki göller  (Tersakan Gölü , Düden Gölü , Bolluk  Gölü, Eşmekaya  Gölü, Köpek Gölü, Akgöl)  sayısız kuş türü ve  özellikle Avrupa’da nesli tükenmekte olan flamingolar (Phoenicopterus ruber) için  habitat niteliğindedir. Tuz Gölü, flamingoların ülkemizdeki en önemli kuluçka alanı olup, Gölün orta kesimlerinde herbiri 5-6 bin yuvadan oluşan dev kuluçka kolonileri bulunmaktadır.

Tuz Gölü havzası ülkemizde  biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyan ve uluslararası kriterlere göre  A sınıfı bir sulak alandır. Bölgedeki en önemli ekonomik faaliyet tarım ve hayvancılıktır.

Tuz Gölü’nün Özellikleri Neler?
Tuz Gölü

Yağış alanı 11.900 km² olan Tuz Gölü, dışarıya akıntısı olmayan kapalı havza gölüdür. Yağış alanının genişliğine rağmen beslenme kaynakları zayıftır. Bölge yılda ortalama 324 mm/m² yağış ile Türkiye’nin en az yağış düşen alanlarındandır.

Tuz Gölü Resimleri

Göle su getiren akarsular, yazın suları iyice azalan ya da tamamen kuruyan derelerdir. Bunlar Şereflikoçhisar’dan gelen Peçenek Çayı, Aksaray’dan gelen Melendiz Çayı, güneyden ve batıdan gelen İnsuyu, Karasu, Kırkdelik çaylarıdır. Bunlardan başka Beyşehir Gölünün fazla sularını Konya’nın atık sularıyla beraber Tuz Gölü‘ne boşaltan DSİ tahliye kanalı da Tuz Gölü‘nün su seviyesinin yükselmesine sebep olmaktadır.

Tuz Gölü

Gölün ortalama su seviyesi 40 cm civarında, yağışın arttığı mayıs ayında ise yaklaşık 110 cm’dir. Ağustos ayında göl büyük ölçüde kurur. Tuz oranının fazla oluşu, buharlaşma sonucunda göl sahasının büyük kısmında her yıl yenilenen 10–30 cm.lik tuz tortulaşmasına neden olmaktadır. Yaz sonlarına doğru Kaldırım Tuzlası ile karşı kıyı arasında yürümek mümkündür. Bu mevsimde tuzluluk oranı binde 329 gibi dikkat çekici bir orana erişmektedir. Kimyasal bileşim itibarıyla burada mutfak tuzu (sodyum klorür) karakterinde bir tuzluluk hakimdir ve sodyum klorür oranı, magnezyum klorür ve sodyum sülfat oranlarından yüksektir.

Göldeki tuz birikmesi çeşitli faktörlere bağlı bulunmaktadır. Çevrede jips ve tuz tabakaları içeren Oligosen formasyonunun bulunuşu gölün tuzlaşmasında önemli bir rol oynamıştır. Fakat gölün tabanındaki kaynaklardan da tuzlu sular geldiği tespit edilmiştir. Gölün sığ oluşu ve buharlaşmanın şiddetli oluşu tuz birikmesinin diğer faktörleridir. Yazın buharlaşma sonucu tortulanan tuz tabakası makinalarla kazılıp tuzlalarda toplanır. Kaldırım, Kayacık ve Yavşan tuzlaları adı verilen bu tuzlalar önceleri Tekel tarafından işletilirken 2005 yılında özelleştirilmiştir.

Tuz Gölü Resimleri

2011 yılında ise 10 tuzla sahası da ihale ile satışa sunulmuş, bunların 8 i alıcı bulmuştur.Tuz Gölü‘nden elde edilen tuzu yıkayıp öğüten tuz fabrikaları Şereflikoçhisar ekonomisinin belkemiğini oluşturmaktadır. Tuz Gölü ve çevresi 2001 yılında özel koruma alanı ilan edilmiştir. Tuz Gölü ve çevresi Phoenicopterus rubber olarak adlandırılan flamingo kolonilerinin ana üreme bölgeleridir. “Anser albifrons” adı verilen Sakarca kazının da ikinci büyük üreme merkezidir.

Tuz Gölü Özellikleri
Tuz Gölü
  • Türkiye’nin en az yağış alan bölgesinde bulunmaktadır.
  • Türkiye’nin tuz ihtiyacının karşılandığı bir göldür.
  • Yoğun tuz barındıran bir göl olduğundan dolayı adını da bu özelliğinden almıştır.
  • Tuz Gölü dışarıya akıntısı olmayan bir göldür. Yani bu göl için kapalı bir havza ibaresi denilebilir.
  • Uluslararası ölçütlere göre Tuz Gölü A sınıfı seviyesinde olan bir sulak alandır.
  • Tuz Gölü çevresinde 85 çeşit kuş türü yaşamaktadır.
  • Tuz Gölü Dünya’nın en tuzlu ikinci gölü olma özelliğini taşımaktadır.
  • Tuz Gölü çevresinde 38 adet endemik bitki türü yetişmektedir.
  • Gölün ortalama derinliği 40 santimetredir.
  • Yağış aldığı aylarda Tuz Gölünün derinliği ortalama olarak 1.5 metre olmaktadır.
  • Tuz Gölü yüz ölçümü 1620 kilometre karedir.
Tuz Gölü Hakkında Bilgi
Tuz Gölü

Türkiye’nin en büyük ikinci gölü ve Dünya’nın en büyük ikinci Tuz Gölüdür. Halk arasında ise Tuz Gölü Koçhisar gölü olarak da adlandırılmaktadır. Göl ülkemizin en az yağış alan bölgesinde bulunmaktadır.

Tuz Gölü Faunası:
Tuz Gölü

Tuz Gölü, hem faunistik bakımdan hem de floristik bakımdan son derece zengin bir alandır. Tuzlu alanlar genelde endemik tür içermezken, Tuz Gölü‘nün endemik tür zengini olması dikkat çekicidir. Tuz Gölü çevresinde 38’e yakın endemik tür bulunurken, bunlardan yaklaşık 20’ye yakını da sadece Tuz Gölü ve çevresindeki Eskil ve Eşmekaya’da yer almaktadır. Tuz Gölü endemik bitki türleri, yüzlerce kuş türü ve Tuz Gölü‘ndeki gün batımında oluşan kızıllıkla birlikte önemli bir foto safari potansiyeline sahiptir. Eskil’den başlanacak foto safaride, endemik bitkilerle birlikte bataklık, küçük göletler ve Tuz Gölü içindeki kuş türleri fotoğraflanabilir. Gün batımında ise Tuz Gölü‘nde oluşan kızıllığın göl yüzeyine düşmesiyle birlikte oluşan ters ışık, fotoğraf tutkunları için unutulmaz kareler sunar.

Kışın Tuz Gölü’nün kapladığı çok geniş alan su kuşları için ideal bir yaşama ortamı sunar. Gölün güneyindeki çamur adacıkları flamingoların dünyadaki en büyük doğal üreme kolonilerinden birini barındırır. 1992’de havadan yapılan bir sayımda, koloninin 14.000 çift flamingo barındırdığı belirlenmiştir. Gölün orta kesimlerinde her biri 5 – 6 bin yuvadan oluşan dev kuluçka kolonileri bulunmaktadır. Doğa Derneği, 2003’ten beri flamingo popülasyonunun izlenmesi için havadan sayım yapmaktadır.

Kuzeydeki kayalık adalarda Van Gölü martısı, ince gagalı martı ve yırtıcı kuşlar üremektedir. Küçük kerkenez göl çevresindeki köylerde yaygın olarak üreyen bir türdür. Kılıçgaga ve büyük cılıbıt da kuluçkaya yatar. Sakarca kazının da ikinci büyük üreme merkezidir.

Sonbahar aylarında binlerce turna, kış aylarında ise çok sayıda kaz alanda geceler. Tuz Gölü, nesli dünya çapında tehlikede olan toyun Orta Anadolu’daki en önemli yaşam alanıdır. Su çulluğunun Türkiye’deki tek üreme popülasyonunu barındırır.

Göl çevresinin nispeten ıssız oluşu nedeniyle kuşlar, etraftaki su birikintilerinde, meralarda ve ekili alanlarda rahatça beslenmekte, kışın en soğuk günlerinde dahi donmayan göl sularında yüzebilmektedirler. İlkbaharda Göl içinde oluşan adalar ve bataklıklar Bataklık Kırlangıcı (Glareola prantincola), Suna (Tadorna tadorna), Angıt (Tadorna ferruginea), Çamurcun (Anas crecca), Kılıçgaga (Recurvirostra avocetta), Kocagöz (Burhinus oedicnemus) ve martı türlerinin (Larus sp.) kuluçka yapmalarına imkân sağlar.

Tuz Gölü Florası:
Tuz Gölü

Bölgede tuzcul stepler ve endemik türlerden oluşan ekolojik açıdan hassas bitki toplulukları bulunmaktadır. Tuz Gölü, ülkemizde bozulmadan bu güne kadar gelmiş ova bozkırlarının en güzel örneklerini barındırır.

Kanal ve çayların göle giriş yaptığı yerlerde hafif tuzlu bataklıklar oluşmuştur. Konya tahliye kanalı boyunca ve göle ulaştığı noktada gür sazlık alanlar bulunur. Gölün kuzey, batı ve doğusunda sadece bir bölümü sulanan hububat tarlaları bulunurken, özellikle güneybatıda, yağışlı dönemlerde sular altında kalan geniş tuzcul stepler uzanır.

Tuzun ve kuraklığın hakim olduğu zor şartlara uyum sağlamış doğal bozkır bitkileri, Tuz Gölü’ndeki nadir türlerin başında gelmektedir. Alan, bozkır bitkileri için Türkiye’deki en önemli alandır.

Tuz Gölü sularının tuzluluk oranı % 32’dir. Göl tabanı 1 – 30 cm kalınlığında bir tuz tabakasıyla kaplıdır. Bu da Türkiye’nin toplam tuz üretiminin % 55’ini sağlayan bir tuz endüstrisinin gelişmesini sağlamıştır. 12 km2 alan üzerinde kurulu üç tuz işletmesi tarafından yılda ortalama 750.000 ton tuz üretilir. Wageningen Üniversitesi’nin uyguladığı araştırma projesi ile Tuz Gölü’nün Türkiye ekonomisine katkısının 5 milyon USD olduğu belirlenmiştir.

Yazın buharlaşma sonucu tortulanan tuz tabakası makinalarla kazılıp tuzlalarda toplanır. Kaldırım, Kayacık ve Yavşan tuzlaları adı verilen bu tuzlalar önceleri Tekel tarafından işletilirken 2005 yılında özelleştirilmiştir. Tuz Gölü’nden elde edilen tuzu yıkayıp öğüten tuz fabrikaları Şereflikoçhisar ekonomisinin belkemiğini oluştururlar. Tuzlaların büyütülerek (bugünkünün üç katına), tuz üretiminin yılda üç milyon tona çıkarılması hedeflenmektedir. Alkim sodyum sülfat tesisleri de alanda bulunmaktadır.

Alan çevresinde başta şeker pancarı olmak üzere sulu ve kuru tarım yapılmaktadır. Küçükbaş hayvancılık bölge için önemli bir gelir kaynağıdır.

Tuz Gölünde Tuz Üretimi
Tuz Gölü

Tuz Gölünde tuz üretimi buharlaştırma yöntemi ile yapılmakta olup, bu yöntem göl suyunun güneş altında buharlaştırılması sonucu tuzun kristalleştirilmesi esasına dayanmaktadır. Güneş enerjisi ile yapılan tuz üretiminde havuzlama sistemi kullanılmaktadır.

Tuz Gölünde Tekel Genel Müdürlüğü tarafından işletilen 3 adet tuzla bulunmaktadır. Tuz Gölü’nde Tekel Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Kaldırım, Kayacık ve Yavşan Tuzlaları T. C.  Başbakanlık Özelleştirme İdaresi’nin kararı ile; Koyuncu Kaldırım Tuz İşletmesi adı altında özelleştirilmiştir.  

Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi
Tuz Gölü

Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi idari olarak Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içindedir. Tuz Gölü; İç Anadolu Bölgesi’nde, doğudan Kızılırmak Masifi, güneyden Obruk, batıdan Cihanbeyli ve kuzeyden Haymana platolarıyla çevrili çukur alanın kuzeydoğusundaki en alçak bölümünde yer almaktadır. Türkiye’nin Van Gölü’nden sonra ikinci büyük Gölü’dür. Kapalı bir havzada yer alan Tuz Gölü, jeolojik olarak tektonik kökenlidir. Büyüklüğüne karşın ülkemizin en sığ göllerindendir. Derinliği bir çok yerde 0.5 metreden azdır. Suyun bol olduğu ilkbahar aylarında göl Göl alanı 164.200 hektara ulaşır. Dışarıya akıntısı olmayan bu gölün deniz seviyesinden yüksekliği 905 m’dir.

Tuz Gölü Resimleri

Türkiye’nin en az yağış alan yeri olduğu için akarsu bakımından çok fakirdir. Önemli sayılabilecek akarsuları, doğuda Şereflikoçhisar’dan geçen Peçenek Suyu, güneybatıda DSİ Konya drenaj kanalı, batıda Cihanbeyli’den gelen İnsuyu  ve güneydoğuda Aksaray’dan gelen Uluırmak’tır.

Ancak, bu suların bir kısmı yazın kuruyarak Göle ulaşamaz ve aşırı buharlaşmanın da etkisiyle Göl’ün tamamına yakını kurur. Kuruyan bölgelerde 30 cm’yi bulan tuz tabakası oluşur. Tuz Gölü; sadece ülkemizin değil dünyanın da en tuzlu göllerinden biri olup, suyun yoğunluğu 1-22.5 cm3/gr, tuz oranı % 32.4’tür.

Tuz Gölü özellikle tuza ve kuraklığa dayanıklı türlerin bir gen bankası niteliğindedir. Bir başka ifadeyle Tuz Gölü, genetik rezerv alanı konumundadır. Tuza ve kuraklığa dayanıklı ırklar içeren bu türler, hızla kuraklaşan ve çoraklaşan dünyamızda paha biçilmez bir genetik kaynaktır. Gelecekte küresel ısınma nedeniyle bitki yetiştirmekte sorun yaşanması halinde, Tuz Gölü Havzası’nda yetişen endemik bitkilerin genleri sebze ve meyvelere aktarılarak, açık kapatılabilecektir.

Ankara Tuz Gölü Adresi: Acıkuyu Şereflikoçhisar/Ankara

Ankara Tuz Gölü Harita: Tuz Gölü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Etiketler: :Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Ankara görülmesi gereken yerler, Ankara gezecek yerler, Ankara gezi, Ankara gezi rehberi, Ankara gezi yazısı, Ankara gezilecek çarşı, Ankara gezilecek doğal yerler, Ankara gezilecek doğal yerler haritası, Ankara gezilecek tarihi yerler, Ankara gezilecek yerler, Ankara gezilecek yerler doğa, Ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Ankara kalesi, Ankara merkezde gidilecek yerler, Ankara merkezde ne var, Ankara ne yenir nerede yenilir, Ankara ne yenir nereler gezilir, Ankara otelleri, Ankara seyahat rehberi, Ankara tarihi, Ankara tarihi yerler, Ankara turizm potansiyeli, Ankara turizm rehberi, Ankara turizm ve tanıtım, Ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Ankara şehir rehberi, Ankara’da bir günde ne yapılır?, Ankara’da gezilecek doğal yerler, Ankara’da gezilecek mekanlar, Ankara’da ne yapılır, Ankara’da ne yenir, Ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram, #photooftheday, #traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefter, Tuz Gölü, Tuz Gölü Tanıtımı,

#ankara, #aniyakala, #antalya, #camping, #doğa, #fotoğraf, #gezgin, #gezi, #gezilecekyerler, #holiday, #instagood, #instagram, #instatravel, #istanbul, #kamp, #manzara, #nature, #objektifimden,  #photo #photography #photooftheday #seyahat #seyahatacentasi #seyahataski #seyahatblog #seyahatblogger #seyahatblogu #seyahatcantasi #seyahatdefteri #seyahatet #seyahatetmek #seyahatetmeklazim #seyahatetmesanati #seyahatfoto #seyahatfotografciligi #seyahatimvar #seyahatkonsept #seyahatname #seyahatnotlari #seyahatrehberim #seyahatseverizbiz #seyahattutkusu #tatil #türkiye #travel #travelgram #traveling #traveller #travelphotography #trip #turkeyankara,

Advertisements

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et