ANKARA
Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.
- Ankara Gezi Rehberi 1. Yazımız: Ankara Tanıtım ve Gerekli Bilgiler
- Ankara Gezi Rehberi 2. Yazımız: Ankara Gezilecek Yerler
- Ankara Gezi Rehberi 3. Yazımız: Ankara’da Kültür Sanat
- Ankara Gezi Rehberi 4. Yazımız: Ankara Kamp Alanları Listesi
- Ankara Gezi Rehberi 5. Yazımız: Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
- Ankara Gezi Rehberi 6. Yazımız: Ankara Yemek Rehberi
Ankara Gezilecek Yerler
Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.
Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.
Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.
Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim
Ankara Gezilecek Yerler Listesi
102 Ankara Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi
- Ankara Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi Kısa Tanıtımı:
- Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir müzedir.
- İletişim alanında uygulamalı öğrenmenin sağlandığı müze, bu bağlamda kurulmuş ilk ve tek müzedir.
- İki sergi ve bir uygulama salonundan oluşan müzede 402 parça eser sergilenmektedir.
- Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi eğitim, bilim ve teknoloji Müzesi olarak iletişim alanında aktif, eğitici anlayışıyla hazırlanmış ilk ve tek uygulamalı müze olarak nitelendirilmektedir.
- Hızla gelişen iletişim teknolojisinin tarihi boyutu dokunarak, kullanarak ve uygulama yapılarak görülebilen Telekomünikasyon Müzesi, sergilenen 402 parça eser ile ziyaretçilere adeta zamanda yolculuk yaptırmaktadır.
- Asıl hedef kitlesi eğitim kurumları olan bununla birlikte tüm yaş gruplarına da hitap eden müze, iki sergileme, bir uygulama salonu olarak düzenlenmiş iç içe 3 salondan oluşmaktadır.
Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi Bölümleri
- İletişim Müzesi, Ankara’nın Aydınlıkevler semtinde, Türk Telekomünikasyon A.Ş. (Türk Telekom) Genel Müdürlüğü yerleşke alanı içindedir.
- Müzede Osmanlı PTT Nazırlığı ile Erkanı Harbiye Reisliğinin imzaladığı Hususi Hat Sözleşmeleri, Dersaadet Telefon Şirketi'nin düzenlediği sözleşmeler, Fevzi Çakmak, Adnan Menderes, Şükrü Saraçoğlu, Alparslan Türkeş, Cahit Külebi, Rıfat Ilgaz, Zeki Müren gibi ünlü siyaset, devlet adamı ve sanatçıların telefon abonman sözleşmeleri ile kuruma gönderdikleri dilekçeler. Müzede ayrıca; Dersaadet Telefon Anonim Şirket-i Osmaniyesi Telefon Rehberi, 1940’lı 50’li yılların çeşitli illere ait telefon rehberleri, çeşitli dönemlere ait telgraf, teleks ve telefon makineleri ile ankesörlü, jetonlu telefonlar ve sahra telefonları yer almaktadır.
- Bir bölümü müze olarak kullanılan bina, 1928 yılında Telsiz İstasyonu olarak inşa edilmiş ve 1951 yılına kadar Ankara Telsiz İrsal İstasyonu işlevini sürdürmüştür. Ayrıca 1956 yılına kadar Telsiz İstasyonu Misafirhanesi ve Lojmanı olarak da kullanılmıştır.
- Telsiz İstasyonu’nun taşınmasından sonra, bina 1956 yılında PTT Merkez Tamir ve Bakım Atölye Müdürlüğü olarak hizmet vermiş ve burada PTT’nin motorlu araçlarının tamir ve bakımı yapılmıştır.
- Bodrum, zemin ve birici kattan oluşan bina 1998-2001 yılları arasında restore edilmiş, birinci katı Türk Telekom Eğitim ve Meslek Geliştirme Başkanlığı‟nın idaresinde müze olarak 24 Nisan 2002 tarihinde ziyarete açılmıştır.
- Binada, müzeden bağımsız olarak bir kütüphane ve depo bulunmaktadır.
- Müze giriş holü, iki sergileme salonu ve bir uygulamalı eğitim salonu olarak tasarlanmış, tek kat üzerinde birbirine bağlı üç salon şeklinde düzenlenmiştir.
- Giriş holünden devam eden ilk sergi salonunda, daha çok eski dönemlere ait telefon abonman sözleşmeleri ve telekomünikasyon ile ilgili eski evraklar bulunmaktadır. Abonman sözleşmeleri Adnan Menderes ve Zeki Müren gibi tanınmış kişilere aittir. Bu bölümde duvara asılmış bir panoda “Haberleşmede İz Bırakanlar” başlığı altında Ahmet Şükrü Bey‟den günümüze ülkenin resmi haberleşme işlerinde adı geçen nazır, müdür ve diğer yetkililerin fotoğraflarına yer verilmiştir. Atatürk'ün 1930 yılında Telgraf Müdürlüğü’ne hediye ettiği ve Ankara Radyosu'nun uzun yıllar saatleri ona göre ayarladığı duvar saati, eski telgraf aletleri ile Türksat Uydusunun ve Radyo Verici Kuleleri’nin büyük maketleri de bu salonda sergilenmektedir.
İkinci sergi salonunda mors cihazı, teleks, teleteks, çeşitli telefon makineleri ve ankesörlü telefonlar, manyetolu ve tuşlu ev telefonları, telefon kartları, ölçü aletleri ve santrallerde kullanılan cihazlar teşhir edilmektedir.
Ayrıca Türkiye'de 1972 yılında hizmete sunulan ilk ankesörlü telefonunun yanında son teknoloji ürünü, e-posta gönderen, fotoğraf çeken ve video kaydeden multimedya ankesörlü telefon da bu bölümdedir. Ankesörlü telefonlar dikey ahşap panolarda asılı olarak, diğer objeler ise camlı ahşap dolaplar içinde gösterime sunulmaktadır. Dolapların içindeki ışıklandırma sistemi eserlerin daha iyi görülmesini sağlamıştır.
Müzenin uygulama salonu daha çok ilköğretim öğrencilerine yönelik iletişim araçlarının gelişimini öğretebilmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu nedenle telekomünikasyon haberleşmesinin gelişimini görebilecekleri şekilde geçmişte kalmış ve kullanılmakta olan cihazlar çalışır durumda sergilenmektedir. Öğrenciler bu salonda mors cihazı, telgraf ve teleks cihazı, otomatik ve yarı otomatik telefon santrali, faks cihazı, ankesörlü ve görüntülü telefonlar gibi geçmişten günümüze kadar kullanılmış olan iletişim araçlarını deneyebilmekte ve araçların gelişimini öğrenebilmektedir.
- Müzenin koleksiyonunu oluşturan 400’den fazla obje, telgraf haberleşmesinin başlangıcından günümüze kadar geçen sürede insanlar tarafından kullanılmış çeşitli iletişim araçlarını kapsamaktadır.
- Müze, daha çok iletişim alanında öğrencilere uygulamalı eğitim vermek ve gelişen iletişim teknolojilerini tanıtmak amacıyla kurgulanmıştır.
- Bu düşünceyle 2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim 4.sınıf öğrencileri için hazırlanan Sosyal Bilgiler ders kitabında yer alan iletişim konu başlıkları arasına Türk Telekom İletişim Müzesi’ni de eklemiştir.
- Hafta içi yalnızca mesai saatleri içinde açık olan müzeye öğrenci grupları randevu sistemiyle kabul edilmektedir.
- Müzeye gelenlerin çoğu okul gruplarıyla gelen öğrenciler olup, yılda ortalama 15.000 kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
- Müze ücretsizdir ve gelen ziyaretçilere rehberlik yapan bir çalışanı mevcuttur.
- Türk Telekom İletişim Müzesi’nin bir web sitesi bulunmamakla birlikte bağlı bulunduğu şirkete ait resmi web sitesinde “Müze Sanal Turu” sekmesi bulunmaktadır.
- Bunun yanı sıra müze hakkında bilgi edinmek isteyen ziyaretçilere ücretsiz olarak tanıtım CD’si verilmektedir.
- Müzede sergileme ve iletişim cihazları ile uygulamalı eğitim dışında bir etkinlik yoktur.
Ankara Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi Adresi: Turgut Özal Bulv. Samsun Yolu Kavşağı, Aydınlıkevler, Altındağ, Ankara
Ankara Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi Harita: Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Etiketler: :Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Ankara görülmesi gereken yerler, Ankara gezecek yerler, Ankara gezi, Ankara gezi rehberi, Ankara gezi yazısı, Ankara gezilecek çarşı, Ankara gezilecek doğal yerler, Ankara gezilecek doğal yerler haritası, Ankara gezilecek tarihi yerler, Ankara gezilecek yerler, Ankara gezilecek yerler doğa, Ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Ankara kalesi, Ankara merkezde gidilecek yerler, Ankara merkezde ne var, Ankara ne yenir nerede yenilir, Ankara ne yenir nereler gezilir, Ankara otelleri, Ankara seyahat rehberi, Ankara tarihi, Ankara tarihi yerler, Ankara turizm potansiyeli, Ankara turizm rehberi, Ankara turizm ve tanıtım, Ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Ankara şehir rehberi, Ankara’da bir günde ne yapılır?, Ankara’da gezilecek doğal yerler, Ankara’da gezilecek mekanlar, Ankara’da ne yapılır, Ankara’da ne yenir, Ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye, #instagood, #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram, #photooftheday, #traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden, #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefter, Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi,
#ankara, #aniyakala, #antalya, #camping, #doğa, #fotoğraf, #gezgin, #gezi, #gezilecekyerler, #holiday, #instagood, #instagram, #instatravel, #istanbul, #kamp, #manzara, #nature, #objektifimden, #photo #photography #photooftheday #seyahat #seyahatacentasi #seyahataski #seyahatblog #seyahatblogger #seyahatblogu #seyahatcantasi #seyahatdefteri #seyahatet #seyahatetmek #seyahatetmeklazim #seyahatetmesanati #seyahatfoto #seyahatfotografciligi #seyahatimvar #seyahatkonsept #seyahatname #seyahatnotlari #seyahatrehberim #seyahatseverizbiz #seyahattutkusu #tatil #türkiye #travel #travelgram #traveling #traveller #travelphotography #trip #turkeyankara,