Çorum’da Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler
İç Orta Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Çorum, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biridir. İlk yerleşimlerin yaklaşık 7 bin yıl öncesine uzandığı bilinen ve Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak tarih sahnesine çıkan bu özelliğini günümüze kadar koruduğu tarihi yapıları ile yansıtmaktadır. Müzeleri, kanyonları, antik kentleri, tabiat parkları ve büyüleyici manzaralar sunan doğal güzellikleriyle Çorum gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine sayısız seçenek sunmakta, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı başarmaktadır.
Hattuşaş Antik Kenti
Çorum’da mutlaka keşfedilmesi gereken yerlerden biri olan Hattuşaş Antik Kenti, Boğazkale ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezinin kuzeybatısında konumlanan antik yerleşim yeri, yıllar boyunca Hititlere başkentlik yaparak Anadolu’nun önemli bir merkezi olarak varlığını sürdürmüştür. 1986 senesinde UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir. Bünyesinde tarihi ve kültürel açıdan önemi son derece yüksek olan çok sayıda tapınak, çivi yazılı tablet, saray kalıntıları ve anıtsal kapı görülebilmektedir. Giriş ücretinin 12 TL olduğu Hattuşaş Antik Kenti, yaz sezonunda 08.00 ile 19.00; kış aylarında ise 08.00 ile 17.00 saatleri aralığında haftanın her günü açıktır.
Çorum Saat Kulesi
Çorum Saat Kulesi, şehrin sembolik yapıları arasında öne çıkmaktadır. 1896 yılında Yedisekiz Hasan Paşa’nın emri üzerine yaptırılan tarihi saat kulesi, merkez ilçesine bağlı Çepni Mahallesi’nde görülebilmektedir. 27,50 metre yüksekliği ile birlikte görenleri kendisine hayran bırakan saat kulesi kalabalık bir cadde üzerinde yer almaktadır. Böylelikle Çorum Saat Kulesi, aynı zamanda sosyal açıdan Çorumluların buluşma noktalarından biridir.
İncesu Kanyonu
Çorum’da gezilecek yerler arasında bulunan İncesu Kanyonu, Ortaköy ilçesinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 12,5 kilometre uzunluğundaki kanyon, doğa yürüyüşü, trekking ve rafting aktiviteleri için uygun niteliklere sahiptir. Sarp kayalıklardan oluşan yamaçlarıyla birlikte İncesu Kanyonu, şehrin doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler tarafından özellikle ilkbahar aylarında ziyaret edilmektedir. Çevresinde günübirlik piknik yapılabilecek pek çok mesire alanı bulunmaktadır.
Alacahöyük Müzesi
Şehrin tarihine kısa bir yolculuk yapma imkânı sunan Alacahöyük Müzesi, bölgede yapılan kazılar sonucunda gün yüzüne çıkarılan uygarlıklara ait kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. 1940 yılında ilk ziyaretçilerini ağırlayan müzede Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemlerine ilişkin eserler sergilenmektedir.
Sıklık Tabiat Parkı
Çorum’un merkez ilçesine bağlı Atçalı köyünde yer alan Sıklık Tabiat Parkı, doğa ile iç içe konumuyla ziyaretçilerine keyifli anlar sunmaktadır. 2009 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Zengin flora ve faunası ile birlikte doğa yürüyüşü, yaban hayatı gözlemciliği ve botanik geziler başta olmak üzere pek çok aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır. Bünyesinde piknik masaları, seyir terası ve kameriyelerle donatılmış büyük bir mesire alanı yer almaktadır. Çorum’un doğasını ve şehir manzarasını panoramik bir şekilde sunan Sıklık Tabiat Parkı’na giriş ücreti kişi başı 8 TL’dir. Sıklık Tabiat Parkı, haftanın her günü, saat fark etmeksizin ziyaret edilebilmektedir.
Paşa Hamamı
Şehrin merkezinde yer alan Paşa Hamamı, 15. yüzyıldan günümüze ulaşan tarihi ve kültürel açıdan önemli bir destinasyondur. 1487 yılında inşa edilen tarihi yapı, Osmanlı hamam kültürünün devam ettirildiği yerlerden biridir. Soğukluk ve sıcaklık bölümlerinden oluşan hamamın üstü kubbe ile örtülüdür. Yapımında yontma ve moloz taşlarının kullanıldığı Paşa Hamamı, Taceddin İbrahim Paşa Bin Hacı Bey öncülüğünde inşa ettirilmiştir. Bu nedenle halk arasında Taceddin Paşa Hamamı adıyla da bilinmektedir. Haftanın her günü 06.00 ile 23.00 saatleri arasında hizmet veren Paşa Hamamı’nın kadınlara ve erkeklere özel bölümleri bulunmaktadır.
Çorum Kalesi
Şehrin sembolik yapılarından biri olan Çorum Kalesi, kent merkezinde ziyaret edilebilecek en ünlü lokasyonlardan biridir. Mimari açıdan Selçuklu izleri taşıyan yapı, 1571 yılına tarihlenmektedir. Üzerinde yer alan kitabeye göre kale, Sultan Süleyman Hayratı olarak nitelendirilmektedir. Evliya Çelebi’nin ünlü eseri Seyahatname’de adı geçen Çorum Kalesi’nin yapımında kesme, moloz ve devşirme malzemeler kullanılmıştır. Bünyesinde küçük bir caminin bulunduğu kalede aynı zamanda kırk iki adet konut yer almaktadır.
Gölpınar Hitit Barajı
Çorum’un Alaca ilçesinde yer alan Gölpınar Hitit Barajı, MÖ 2. binyıldan günümüze ulaşmıştır. Alacahöyük Barajı adıyla da bilinmektedir. Hititler tarafından MÖ 1240’lı yıllarda yapıldığı düşünülen baraj, 1935 yılında keşfedilmiştir. Günümüzde 25 bin metreküp su taşıma kapasitesi olan Gölpınar Hitit Barajı, çevresindeki doğal güzelliklerle birlikte Çorum’da gezilecek yerler arasında öne çıkmaktadır.
Karayanık Şelalesi
Karayanık Şelalesi, Çorum’un doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenlerin uğrak yerlerindendir. İskilip’e bağlı Sorkun köyü sınırları içerisinde yer alan doğal güzellik, bölgenin beş önemli şelalesinden biridir. Siyah kayaların üzerinden akan suların yarattığı ferah bir atmosferle keyifli anlar sunan Karayanık Şelalesi, eşsiz manzaraları ve doğa ile iç içe konumuyla ünlüdür.
Çorum’da gezilecek mekanların detaylı listesini bağlantıda bulabilirsiniz: