Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara’nın Trekking Rotaları

Bu yazı Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri yazımızın eki mahiyetindedir. Geniş bilgiyi “Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleribaşlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Bu yazımız Ankara Gezi Rehberi serimizin devamı mahiyetinde olup seri yazılarla Ankara’daki doğa yürüyüşü rotalarını tanıtacağız. Bu yazımızın içeriğini Ankara Valiliği’nin PDF formatında yayınlanmış bir kitabından aldık. Ankara’nın Trekking Rotaları başlıklı PDF kitap: T.C. Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Ersin DEMİREL‘e (www.ersindemirel.blogspot.com) hazırlattırılmış bir kitaptır. Kitap ve rotalar hakkında detaylı bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/) adresinden bulabilir, kitabı PDF formatında sitede görebilirsiniz.

Ankara gezinizde görmek isteyeceğiniz doğal yerler hakkında geniş bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/kultur-tanitim/gezilecek-yerler/) adresinden, Ankara’nın doğal güzellikleri hakkında bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/kultur-tanitim/dogal-guzellikler/) adresinden görebilirsiniz.

Ersin Demirel

Yazıyı hazırlayan Ersin Demirel‘in iletişim bilgileri:

  • https://ersindemirel.blogspot.com/
  • ersindemi@hotmail.com
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100009470671788
  • https://www.instagram.com/rs_demirel/

Türkiye’nin dört bir yanında Kültür Rotaları oluşturulması için çalışmalar yapan ve çeşitli dergilere (Skylife, Atlas Tatil, Atlas, Magma, AnadoluJet) gezi yazıları hazırlayan sayın Ersin Demirel‘e yazılarını ve resimlerini sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için çok teşekkür ediyoruz.


Bu yazımız Ankara’nın Trekking Rotaları 1 başlıklı yazımızın devamı ve eki mahiyetindedir. Ankara outdoor ve doğa yürüyüşleri ile ilgili geniş bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Ankara Çamlıdere Yürüyüş parkurları için Çamlıdere Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Ankara Çubuk Yürüyüş parkurları için Çubuk Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Ankara Güdül Yürüyüş parkurları için Güdül Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Ankara Nallıhan Yürüyüş parkurları için Nallıhan Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Ankara Beypazarı Yürüyüş parkurları için Beypazarı Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Ankara Kızılcahamam Yürüyüş parkurları için Kızılcahamam Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Ankara Çamlıdere Tanıtımı

Çamlıdere

Mevsimlerin olağan döngüsü, her bölgeye farklı bir güzellik yansıtır. Dört mevsimin ayrı tat ve renkleri, o bölgeyi sonsuz ayrıntılara boğarak fark edilmeyen yanlarını ortaya çıkarır. Kışın beyaz örtüsü, baharın coşkusu, yaz aylarının bereketi veya güzün ressamlığı her yere bir başka hava getirir.

Doğal güzellikleri ve tarihi dokusu bugüne dek bozulmadan kalabilen ender ilçelerimizden biri olan Çamlıdere, gür ve sık ağaç dokusuyla çevrili ormanlarıyla yeşil bir sığınaktır doğaseverler için.

Ankara şehir merkezine 87 kilometre uzaklıkta yer alan Çamlıdere yerleşiminin doğusunda ve güneyinde Kızılcahamam, kuzeyinde Gerede (Bolu), batısında Güdül ve Beypazarı ilçeleri bulunur.

Ankara Çamlıdere Coğrafyası

Çamlıdere

Ankara’nın yeşile açılan kapısı konumundaki Çamlıdere, karaçam ormanlarıyla çevrilidir.

İlçenin en yüksek noktaları Köroğlu Dağları’nın doğusunda yükselen Mahya (2039), Pınar (1859), Kirazlı (1853), Aluç (1849), Cinçayırı (1841), Dede (1840), Saçlık (1818) tepeleridir.

Bu şirin beldenin kayda değer akarsuları Acun, Ahatlar, Anışlı, Avdan, Benli, Büyükçayır, Çay, Değirmenözü (Elmalı), Derecik, Eşik (Güreş), Gürleyen, Gürlük (Köy), Kadınboğazı, Kara (Uzun), Karapınar, Kayı, Öte, Sökmen, Taşlıyayla ve Yazı dereleridir.

İlçe sınırlarında Yılanlı, Sarıkavak, Doymuş, Tatlak, Avdan gölleri; Akkaya, Avşarlar, Bardakçılar, Belova, Çamkoru, Çamköy, Çamlıdere, Çit Yaylası Soğukpınar, Dörtkonak Göl, Elören, Kuşçular, Resüller, Yediören göletleri ile Çamlıdere Bayındır Barajı yer alır. Ankara’nın içme suyu ihtiyacını karşılamak için 1987 yılında tamamlanan Çamlıdere Bayındır Barajı, devasa kütlesiyle yerleşimin ortasına konumlanır.

Ankara Çamlıdere Bitki Örtüsü

Ankara Çamlıdere

Coğrafi konumu nedeniyle kendine özgü bir iklime ve bu iklimin yarattığı benzersiz bitki örtüsüne sahip olan Çamlıdere’de pek çok yayla görülebilir. Akkaya, Akpınarçatağı, Alakoç, Atça (Acıca), Avşarlar, Bakırlı, Benli, Buğralar, Çal, Çamköy, Çamlıdere, Çukurören (Eski), Eldirek, Elvanlar, Elveren, Dağardı, Doğanlar (Çit), Dörtkonak, İnceöz, Kadı, Kapaklı, Konaklı, Kürt, Kuşçular, Meşeler, Örenköy, Tepe, Sarıkavak, Üreğir, Yahşihan, Yoncatepe yaylaları; Köroğlu Dağları’nın platolarına dağılmışlardır.

İçlerinde en ünlüsü olan Benli Yaylası; Çukurören, Osmansin, Güney, Yılanlı, Peçenek başta olmak üzere 7 köyün kullanımındadır. Bir kilise ve kale kalıntısı görebileceğiniz Akkaya Yaylası ise hemen her  evde rastlanan sütunları ve antik taşlarıyla ilgi çekicidir.

%52’si ormanlarla kaplı olan Çamlıdere, Batı Karadeniz ile İç Anadolu bölgeleri arasındaki geçiş kuşağında yer almasından dolayı değişik bir iklim döngüsüne sahiptir. Orman örtüsü karaçam, sarıçam, kayın, ardıç, titrek kavak, tüylü meşe, akkavak ağaçları egemenliği altındadır.

Ankara Çamlıdere Outdoor Potansiyeli

Bölge genelinde aralarında Çan Çiçeği, Kılıç Otu, Ankara Çiğdemi, Ballıbaba, Dağ Çayı, Misk Soğanı gibi örneklerin bulunduğu 26 endemik tür görülebilir.

Ankara Çamlıdere

İlçenin turizm potansiyelini oluşturan değerler arasında Çamkoru ve Aluç Dağı tabiat parkları ile Fosil Ormanı ön plana çıkmaktadır.

2008 yılında tabiat parkı ilan edilen Çamkoru, 611 hektarlık bir alana yayılır. Saha içinde 1990 yılında Yerkızdı Deresi’nin önüne set çekilerek oluşturan aynı isimli bir gölet yer alır. En önemli yükseltileri Elmadağ (1515) ile Kelset (1475) tepeleri olan tabiat parkı, izci kampı ve mesire alanı olarak hizmet vermektedir. Çamkoru Tabiat Parkı’nda yapılan bir çalışmada 59 familya, 217 cins ve 377 türe ait toplam 931 bitki çeşidi tespit edilmiştir.

İlçe merkezine 11 kilometre uzaklıktaki Pelitçik-Yahşiyan Fosil Ormanı ise Kuz Tepesi’nin kuzey yamaçlarındaki Akpınar Deresi havzasında yer alır. 1. Derece Doğal Sit statüsündeki Fosil Ormanı, 23-15 milyon önce oluşan iğne yapraklı çam ve meşe türlerin taşlaşması sonucu meydana gelmiştir.

Ankara Çamlıdere Gezilecek Yerler

Ankara Çamlıdere

Antik kuzeybatı Roma Yolu güzergahı üzerinde yer alan Çamlıdere ilçesinde Akkaya Kalesi ve ören yeri, Yılanlı köyü Roma yerleşkesi, Tatlak Mağaraları, Kös Yaylası Kaya Mezarları, Yoncatepe Kaya Oyukları, Çamköy Kaya Mezarları, Elvanlar Köyü Mezar Odaları, Mudrubağacin Mağaraları, Buğralar Köprüsü gibi tarihi eserler görülebilir.

Peçenek, Ozmuş, Yahşihan, Dağkuzören gibi bazı köylerin Selçuklu beylerinin isimlerini taşıdığı ilçe, inanç turizmi açısından önemli bir merkezdir.

Hazreti Muhammed’in manevi evladı Ömer-ül Faruk’un dördüncü soyundan gelen Şeyh Ali Semerkandi’ye ait türbe, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. İnanç turizmi için ilçeye gelenler ayrıca Halil Dede, İncik Dede, Cibilli Dede türbeleri ile Peçenek, Elmalı, Çukurören camilerini görebilirler.

Ankara Çamlıdere Trekking Rotaları

Hafta sonları yoğun ilgi gören Aluç Dağı Tabiat Parkı; kameriyeler, çeşmeler, tuvaletler, lokanta- kafe tesisleri ve yapay göleti ile günübirlik piknik alanı olarak kullanılmaktadır. 2004 yılında B tipi mesire alanı ilan edilen park, 90 hektarlık bir alana sahiptir. Çamlıdere’de birçok trekking rotası bulunmaktadır.

Çamlıdere Trekking Rotaları 1 Akkaya Yaylası-Sorgun Göleti Doğa Yürüyüşü Rotası (Güdül) (9 km)

Çamlıdere Trekking Rotaları: Akkaya Yaylası-Sorgun Göleti Doğa yürüyüşü Rotası (Güdül) (9 km)

İlçe merkezine 28 kilometre uzaklıktaki Akkaya köyü, antik dönemden beri bir yerleşim merkezi. Köye 4 kilometre uzaklıktaki yaylada kale, kilise, sütun ve yapı kalıntılarından oluşan tarihi dokuyu görebilirsiniz. Önereceğimiz rota, yukarıda sözünü ettiğimiz eski Tiftik Yolu (Geredeci Yolu) güzergahı üzerindeki patikayı takip etmektedir. Kale Tepesi’nin güney eteklerine yayılan ve küçük bir göleti bulunan Akkaya Yaylası’ndan başlayan Yürüyüş, Düzyalak Deresi boyunca güneybatı istikamette ilerlemektedir. 1347 metrelik Saylan Dağı’nın batısından geçen rota, yumuşak bir eğimle yükselecektir. Solunuzda beliren sürülerin su ihtiyacını karşılayan gölcüğü geçtikten sonra, Belpınar ile Pınarören tepeleri arasındaki boğaza ulaşacaksınız. Bu noktada dere yatağından ayrılan rota, bir mandıraya varacaktır. Ardından Dikenli Tepe eteklerindeki başka bir mandıraya uğrayan Yürüyüş, toprak bir yoldan devam edecektir. Orman içi yolculuk, çam ağaçları arasında parıldayan Sorgun Göleti’nin kuzey kıyısında sona erecektir.

 

Çamlıdere Trekking Rotaları 2 Alakoç Köyü- Çamkoru Tabiat Parkı Doğa Yürüyüşü Rotası (8 km)

Çamlıdere Trekking Rotaları: Alakoç Köyü- Çamkoru Tabiat Parkı Doğa Yürüyüşü Rotası (8 km)

Alakoç köyünden başlayan bir diğer Yürüyüş rotamız, orman içi yolu izleyerek Çamkoru Tabiat Parkı’na ulaşıyor. Yürüyüşün ilk bölümünde kuzeye yönelerek kısa bir süre tırmanmak zorundasınız. Daha sonra kavşak noktasından doğu istikametine dönen rota, nefis bir manzara eşliğinde ilerleyecektir. Mantarlık Tepesi’nin kuzey eteklerinde yol alan parkur, Kocatarla sırtını geçerek tabiat parkı sınırlarına erişecektir. Geyik Üretme Çiftliği ve mesire alanı sonrası izci kamp bölgesinde Yürüyüş sona erecektir.

Çamlıdere Trekking Rotaları 3 Alakoç Köyü-Alakoç Yaylası Doğa Yürüyüşü Rotası (7 km)

Çamlıdere Trekking Rotaları: Alakoç Köyü-Alakoç Yaylası Doğa Yürüyüşü Rotası (7 km)

İlçe merkezine 11 kilometre mesafedeki Alakoç köyünden başlayan rota, yaklaşık 400 metrelik bir irtifa çıkışı sonucu Alakoç Yaylası’na ulaşıyor. Tamamı toprak orman içi bir yolu izleyen parkur, kuzey istikametinde ilerlemektedir. İlk etapta Taşlıyayla ile Karanlık dereleri arasındaki bir sırttan geçen güzergah, Sarpınkaya ve Doruk tepeleri ortasındaki boğaza tırmanıyor. Daha sonra Tepepınar ile Kaklık tepeleri arasından inişe geçen rota, Ballıpınar Deresi vadisini takip ederek Alakoç Yaylası’a varıyor.

 

Çamlıdere Trekking Rotaları 4 Aluç Dağı-Kızılcaören Yaylası Doğa Yürüyüşü Rotası (5 km)

Çamlıdere Doğa Yürüyüşü Rotaları: Aluç Dağı-Kızılcaören Yaylası Doğa Yürüyüşü Rotası (5 km)

Kös Yaylası’na kadar bir önceki parkurla aynı güzergahı izleyen Yürüyüş güzergahı, güneybatı-kuzeydoğu istikametinde yol alıyor. Kös Yaylası kaya mezarlarında kısa bir fotoğraf molası verebilirsiniz. Bu noktada önünüze çıkan kavşaktan sola dönerek traktör yolunu izlemeniz gerekiyor. Son bölümde Karanlık Tepe’nin güney yamaçlarından geçen parkur, küçük bir göleti bulunan Kızılcahamam sınırlarındaki Karacaören Yaylası’na ulaşıyor.

Çamlıdere Trekking Rotaları 5 Bardakçılar Köyü-Çamlıdere Yaylası Doğa Yürüyüşü Rotası (6,5 km)

Çamlıdere Doğa Yürüyüşü Rotaları: Bardakçılar Köyü-Çamlıdere Yaylası Doğa Yürüyüşü Rotası (6,5 km)

Şeyh Ali Semerkandi Hazretleri’nin soyundan Halil Dede Türbesi’nin yer aldığı Bardakçılar köyü, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Orman yollarının kılavuzluğundaki yolculuk lk etapta doğuya yönelerek Anaçoluğu Deresi Havzası’na erişiyor. Çeşme başında kısa bir süre soluklandıktan sonra kavşak noktasından sağa dönerek Yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. Kalburcu Tepesi’nin yamaçlarında ay çizen orman yolu konuklarını, Çamlıdere Yaylası girişindeki eski Orman İşletme Binası’na getiriyor.

Çamlıdere Trekking Rotaları 6 Benli Yaylası-Eğriova Göleti 1 Doğa Yürüyüşü Rotası (Beypazarı) (9 km)

Çamlıdere Doğa Yürüyüşü Rotaları: Benli Yaylası-Eğriova Göleti 1 Doğa Yürüyüşü Rotası (Beypazarı) (9 km)

Çamlıdere ilçesinin en büyük yaylası olan Benli Yaylası’ndan start alan Yürüyüşün ilk bölümü,bölgenin en yüksek tepesi olan Mahya Dağı’na (2039) tırmanışı içeriyor. Yükseldikçe arkanızda,7 köyün birlikte kullandığı geniş çayırlığa dizi dizi serpişen yayla evlerini seyredebilirsiniz. Mahya Tepesi’nin kuzey doruklarına tırmanan orman yolu, doğu-batı istikametinde ilerleyerek 1871 metre rakıma erişiyor. Şimdi arkanızda Benli Yaylası, önünüzde ise Eğriova yaylaları manzarası belirecektir. Son bölümde yokuş aşağıya yürüyerek Eğriova Göleti’ne ulaşabilirsiniz. Büyük bir göletin bulunduğu alanda Demirci, Sarıalan, Sarıahmet, Eğriova gibi yaylaları gezebilirsiniz.

Çamlıdere Trekking Rotaları 7 Benli Yaylası-Eğriova Göleti 2 Doğa Yürüyüşü Rotası (Beypazarı) (11 km)

Çamlıdere Doğa Yürüyüşü Rotaları: Benli Yaylası-Eğriova Göleti 2 Doğa Yürüyüşü Rotası (Beypazarı) (11 km)

Bir önceki parkurun farklı versiyonu olan rota, araçların da kullandığı bir orman yolu üzerinden Eğriova Göleti’ne erişiyor. İlk bölümde kuzeybatı yönünde yürüyerek Öküzyayla Tepesi civarında ÇamlıdereBeypazarı ilçeleri arasındaki sınıra ulaşılıyor. Daha sonra inişe geçen etkinlik, Karaşar Deresi’nin önemli kaynaklarından biri olan Valevboğazı Deresi kılavuzluğunda Eğriova Orman Deposu Binası’na varıyor.

Çamlıdere Trekking Rotaları 8 Benli Yaylası-Sorgun Göleti Doğa Yürüyüşü Rotası (Güdül) (31 km)

Çamlıdere Doğa Yürüyüşü Rotaları: Benli Yaylası-Sorgun Göleti Doğa Yürüyüşü Rotası (Güdül) (31 km)

Benli Yaylası bölgesinde önereceğimiz 3.Yürüyüş rotası, Çamlıdere ilçesinden başlayıp Beypazarı sınırlarını aşarak Güdül ilçesine uzanıyor. Kuzey-güney doğrultusunda ilerleyen bu uzun rotayı, iki günlük kamplı bir etkinlik olarak planlamakta yarar var. Rota öncelikle Mahya Tepesi zirvesine tırmanıyor. Ardından Kale Tepesi eteklerinden geçerek Dağkuzören köyü sakinlerinin kullandığı Tataralan (Elveren) Yaylası’na varılıyor. Mola sonrası Söbeçayırı Tepesi yamaçlarına doğru çıkışa geçen rota, Karanlık dere’yi izleyerek Kadı Yaylası’na ulaşıyor. İlk günü 1705 rakımdaki Çamlıdere Bayındır Barajı manzaralı yaylada sonlandırabilirsiniz. İkinci gün güney istikametinde yürüyerek Kayalı Deresi Havzası’nı izlemeniz gerekiyor. Geniş bir çayırlık olan Çukurca Alan mevkisine inen rota, bu noktadan itibaren doğuya yönelecektir. Önce Kazankaya ve Erenler tepelerinin kuzey yamaçlarına tırmanacak,sonrasında Kürt Yaylası’na doğru inişe geçeceksiniz.Yeni evlerin yapıldığı ve otantik görüntüsünü giderek kaybeden yayladan güney istikametine yürüyün.Güvercinlik ve Ayıkuzu tepelerinin ortasından geçerek Sorgun Göleti’ne ulaşabilirsiniz.

Çamlıdere Trekking Rotaları 9 Çamkoru Tabiat Parkı- Yangın Kulesi Doğa Yürüyüşü Rotası (Ring) (13 km)

Çamlıdere Doğa Yürüyüşü Rotaları: Çamkoru Tabiat Parkı- Yangın Kulesi Doğa Yürüyüşü Rotası (Ring) (13 km)

Çamkoru Tabiat Parkı’ndan start alarak 1859 metre yüksekliğindeki Tepepınar Yangın Kulesi’ne çıkan rota, geniş bir daire çizerek tekrar başlangıç noktasına dönüyor. Parkurun ilk bölümü,bir önceki Çamkoru Tabiat Parkı Alakoç Yaylası güzergahının Kapıkıran kavşağına kadar aynı orman yolunu izliyor. Bu noktadan sola dönen rota, önce kuzeybatı sonra güney istikamete yönelerek yangın kulesine varacaktır. Binanın terasına çıktığınızda Çamlıdere, Kızılcahamam ve Gerede bölgelerini kapsayan müthiş manzarayı seyredebilirsiniz. Daha sonra geldiğiniz yoldan 1200 metre kadar geri yürüyerek, sağa ayrılan kavşak noktasına erişin. Artık inişe geçen rota, Kocaalan ile Oruçağacı vadileri arasındaki sırtı izleyecektir. Alakoç köyü-Çamkoru arasındaki orman yoluna bağlanan rota, doğu istikametinde ilerleyerek tabiat parkına ulaşacaktır.

Çamlıdere Trekking Rotaları 10 Çamlıdere Yaylası Doğa Yürüyüşü Rotası (9 km)

Çamlıdere Doğa Yürüyüşü Rotaları: Çamlıdere Yaylası Doğa Yürüyüşü Rotası (9 km)

Eski evleriyle şirin bir kasaba görünümündeki Çamlıdere ilçe merkezinin Kayabaşı Mahallesi’nden başlayan rotanın ilk bölümü, 1521 metrelik Örenler Tepesi doruklarına tırmanıyor. Doğu yönündeki Yürüyüş, güneydoğuya dönerek toprak yol üzerinden Kavaklıoluk mevkisine erişiyor. Solunuzda mandıra evlerini göreceksiniz. Ardından Yolcualuç Yaylası’na ulaşan Yürüyüşçüler, burada yer alan gölcük kenarında mola verebilirler. Bu noktada iki seçeneğiniz mevcut.Eğer yayla mezarlığı yanında uzanan belirgin patikayı takip ederseniz kısa yoldan Çamlıdere Yaylası’na varabilirsiniz. Rotayı uzatmak isteyenler ise GPS verilerini izlemek durumundalar. Güneydoğu yönünde ilerleyerek önce Pınarayağı mevkisi üzerinden Kapaklı Yaylası-Çamlıdere Yaylası yoluna kavuşan parkur, son bölümde sola yani kuzeye dönerek Çamlıdere Yaylası’na varacaktır.

Çamlıdere Trekking Rotaları 11 Çamlıdere Yaylası- Kızılcaören Köyü Doğa Yürüyüşü Rotası (Kızılcahamam) (11 km)

Çamlıdere Doğa Yürüyüşü Rotaları: Çamlıdere Yaylası- Kızılcaören Köyü Doğa Yürüyüşü Rotası (Kızılcahamam) (11 km)

Çamlıdere ilçesinden başlayıp Kızılcahamam ilçesinde sona eren söz konusu rotanın tamamı toprak orman yolunu kapsamaktadır. İlk bölümü kısa bir yokuş çıkışını içeren rota, doğu ve kuzeydoğu istikametinde devam ediyor. Geyiklere tuz yedirmesiyle ünlü Cibilli Dede Türbesi’nden itibaren inişe geçen rota, sık bir orman dokusu içinde ilerlemektedir. Kös Yaylası ve Asar mevkileri ayrımlarından geçen parkur, Gökdere Vadisi yatağını takip ediyor. Kızılcaören Yaylası sapağından sonra yol boyu sık sık çeşmelere rastlayacağınızı hatırlatalım. Önce Çengerler köyüne uğrayan rota, E-5 karayolu kenarındaki Kızılcaören köyünde sona eriyor.

Çamlıdere Trekking Rotaları 12 Çamlıdere Yaylası-Eski Güreş Yeri-Çamlıdere Yaylası Doğa Yürüyüşü Rotası (Ring) (13 km)

Çamlıdere Doğa Yürüyüşü Rotaları: Çamlıdere Yaylası-Eski Güreş Yeri-Çamlıdere Yaylası Doğa Yürüyüşü Rotası (Ring) (13 km)

İlçe merkezine sadece 5 kilometre mesafede bulunan Çamlıdere Yaylası etrafında, pek çok günübirlik Yürüyüş rotası bulunuyor. Gür orman örtüsü içindeki toprak yolları izleyen söz konusu rotalar, oksijen deposu ve huzur dolu bir ortamda yol alıyor. Önereceğimiz rotanın ilk bölümü, orman grup yolundan yokuş yukarı tırmanışı içeriyor. Tepebaşı Tepesi’nin batısından geçen rota, Eski Güreş Yeri mevkisi olarak anılan alana erişiyor. Haritalarda Çatalçörten Pınarı olarak geçen çayırlıkta batıya dönen parkur, bir kulübenin yanından geçerek patikaya girecektir. Ahatlık mevkisinde patikadan çıkarak Kapaklı Yaylası-Çamlıdere Yaylası yoluna kavuşan parkur, kuzeye yönelerek başlangıç noktasına varmaktadır.

Çamlıdere Trekking Rotaları 13 Çamlıdere Yaylası-Kapaklı Yaylası Doğa Yürüyüşü Rotası (Ring) (19 km)

Çamlıdere Doğa Yürüyüşü Rotaları: Çamlıdere Yaylası-Kapaklı Yaylası Doğa Yürüyüşü Rotası (Ring) (19 km)

Çamlıdere günübirlik Yürüyüş rotaları içerisinde uzun soluklu bir aktivite olan parkurun çok önemli bir yükseltisi bulunmuyor. Tamamı toprak orman yolunu izleyen rota, Yanık ve Eski Güreş mevkilerini aşarak Kirazlı Yaylası-Kapaklı Yaylası ayrımına varıyor. Bu noktada sağa ayrılan parkur, yumuşak bir eğimle inişe geçmektedir. Yolcualuç, Üreği ve Orta tepelerinin batısında ilerleyen güzergah, Aşağı Kapaklı Yaylası’na ulaşıyor. Parkurun son bölümünde Ahatlık ve Katranlı mevkileri geçilerek Çamlıdere Yaylası’na geri dönülüyor.

Çamlıdere Trekking Rotaları 14 Çamlıdere Yaylası-Soğuksu Milli Parkı Doğa Yürüyüşü Rotası (Kızılcahamam) (20 km)

Çamlıdere Hiking Rotaları: Çamlıdere Yaylası-Soğuksu Milli Parkı Doğa Yürüyüşü Rotası (Kızılcahamam) (20 km)

Çamlıdere ilçesi Aluç Dağı Tabiat Parkı’ndan start alan rota, Ankara’nın en önemli doğal güzelliklerinden biri olan Soğuksu Milli Parkı’nda sona eriyor.Yürüyüş aktivitesinin ilk bölümü, bir önceki parkurun Kapaklı Yaylası Kirazlı Yaylası ayrımına dek aynı güzergahı izlemektedir.Kavşak noktasından sola ayrılan rota, tatlı bir eğimle yükselişe geçecektir. 1785 metre yüksekliğindeki Arbut Tepeleri sırtlarındaki Yürüyüş, başka bir kavşak noktasına erişiyor. Artık Soğuksu Milli Parkı sınırlarına girdiniz. Eğer sola dönerseniz Domuzgölü mevkisi üzerinden milli park girişine ulaşabilirsiniz. Siz, sağ tarafı tercih ederek doğuya, İncegeriş sırtına doğru hareketlenmelisiniz. Çamlıdere ve Kızılcahamam ormanlarından nefis panoramik görüntüler eşliğinde süren Yürüyüş, Harmandoruk Tepesi doruklarındaki seyir terasına ulaşacaktır. Bu noktadan, önünüze serilen nefis manzaranın tadını uzunca bir süre çıkarabilirsiniz. Rotanın son bölümünde Fosil Ağacı kavşağını geçerek Soğuksu Milli Parkı içindeki asfalt yola ulaşılıyor. Eğer fazla yorgun değilseniz milli parkın, taşlaşmış ağaçların sergilendiği Fosil Ağaç bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Çamlıdere Trekking Rotaları 15 Çamlıdere Yaylası-Yangın Kulesi Doğa Yürüyüşü Rotası (Ring) (12,5 km)

Çamlıdere Hiking Rotaları: Çamlıdere Yaylası-Yangın Kulesi Doğa Yürüyüşü Rotası (Ring) (12,5 km)

Çamlıdere Yaylası çıkışlı bu rota Aluç Dağı Tabiat Parkı sınırlarındaki Altıntaş Yangın Gözetleme Kulesi’ne çıktıktan sonra bir ring yaparak başlangıç noktasına ulaşmaktadır. Yayladan başlayan Yürüyüş, toprak yol üzerindeki 5.sapaktan sola dönerek haritalarda ‘Alış’ ismiyle yer alan Aluç Dağı’na tırmanıyor. 1849 metre yüksekliğindeki zirvede yer alan kuleden Çamlıdere ilçesi ve Soğuksu Milli Parkı ormanlarının doyumsuz manzarasını izleyebilirsiniz. Tekrar yola koyulduğunuzda öncelikle kavşak noktasına geri dönmeniz gerekmektedir. Sonra Yanık mevkisindeki ilk sapaktan sağa yönelerek kuzeybatı istikametinde Yürüyüşünüzü sürdürün.Orman içinden geçen bozuk toprak yol, Katranlık mevkisinde Kapaklı Yaylası-Çamlıdere Yaylası yoluna erişecektir. Şimdi sağa dönmeli ve kuzey istikametinde yürümelisiniz. Yolcualuç Yaylası manzarası eşliğinde süren etkinlik, yarım saatlik bir Yürüyüşün ardından başlangıç noktanız olan Çamlıdere Yaylası’nda son bulacaktır.


Bu yazımızın içeriğini Ankara Valiliği’nin PDF formatında yayınlanmış bir kitabından temin ettik. Türkiye’de Kültür Rotaları oluşturulması için çalışmalar yapan ve çeşitli dergilere gezi yazıları hazırlayan sayın Ersin Demirel‘e yazılarını ve resimlerini sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için çok teşekkür ediyoruz.

Tanıtımını yaptığımız rotaları (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/rotalar/camlidere) adresinde bulabilirsiniz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org