Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.
Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle kampçılar, doğa severler, karavancılar, doğa tatilcileri, macera turizmi, kültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.
Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.
ANKARA
Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.
- Ankara Gezi Rehberi 1. Yazımız: Ankara Tanıtım ve Gerekli Bilgiler
- Ankara Gezi Rehberi 2. Yazımız: Ankara Gezilecek Yerler
- Ankara Gezi Rehberi 3. Yazımız: Ankara’da Kültür Sanat
- Ankara Gezi Rehberi 4. Yazımız: Ankara Kamp Alanları Listesi
- Ankara Gezi Rehberi 5. Yazımız: Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
- Ankara Gezi Rehberi 6. Yazımız: Ankara Yemek Rehberi
Ankara’nın Trekking Rotaları
Bu yazı Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri yazımızın eki mahiyetindedir. Geniş bilgiyi “Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Bu yazımız Ankara Gezi Rehberi serimizin devamı mahiyetinde olup seri yazılarla Ankara’daki doğa yürüyüşü rotalarını tanıtacağız. Bu yazımızın içeriğini Ankara Valiliği’nin PDF formatında yayınlanmış bir kitabından aldık. Ankara’nın Trekking Rotaları başlıklı PDF kitap: T.C. Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Ersin DEMİREL‘e (http://www.ersindemirel.blogspot.com) hazırlattırılmış bir kitaptır. Kitap ve rotalar hakkında detaylı bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/) adresinden bulabilir, kitabı PDF formatında sitede görebilirsiniz.
Ankara gezinizde görmek isteyeceğiniz doğal yerler hakkında geniş bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/kultur-tanitim/gezilecek-yerler/) adresinden, Ankara’nın doğal güzellikleri hakkında bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/kultur-tanitim/dogal-guzellikler/) adresinden görebilirsiniz.
Yazıyı hazırlayan Ersin Demirel‘in iletişim bilgileri:
Türkiye’nin dört bir yanında Kültür Rotaları oluşturulması için çalışmalar yapan ve çeşitli dergilere (Skylife, Atlas Tatil, Atlas, Magma, AnadoluJet) gezi yazıları hazırlayan sayın Ersin Demirel‘e yazılarını ve resimlerini sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için çok teşekkür ediyoruz.
Bu yazımız Ankara’nın Trekking Rotaları 1 başlıklı yazımızın devamı ve eki mahiyetindedir. Ankara outdoor ve doğa yürüyüşleri ile ilgili geniş bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
- Ankara Çamlıdere Yürüyüş parkurları için Çamlıdere Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
- Ankara Çubuk Yürüyüş parkurları için Çubuk Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
- Ankara Güdül Yürüyüş parkurları için Güdül Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
- Ankara Nallıhan Yürüyüş parkurları için Nallıhan Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
- Ankara Beypazarı Yürüyüş parkurları için Beypazarı Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
- Ankara Kızılcahamam Yürüyüş parkurları için Kızılcahamam Trekking Rotaları başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Ankara Beypazarı Tanıtımı
İpek Yolu üzerinde yüzyıllar boyunca kervanlara ve tacirlere ev sahipliği yapan Beypazarı’nda, her sabah erken saatlerden itibaren hayatın hareketli temposu yeniden başlar. Özellikle kentin kalbinin attığı Alaeddin Sokak, kepenk sesleriyle yeni güne merhaba der. Örslere inen çekiç sesleri, kalaylanan koca kazanların ve kapı önlerine çıkarılan eşyaların tok gürültüsü havaya karışır yavaş yavaş.
Hafta sonları ise hemen hepsi aynı renk ve boydaki şemsiyelerin altına kurulan yerel tezgahlar, şehrin yeni yüzünü yansıtır bize. Yüzyılların ata yadigarı el sanatları, ev işi kuru gıdalar, turşular, reçeller ve el yapımı takılar, Ankara’nın şirin ilçesi Beypazarı’nı ziyarete gelenleri geçmiş yıllara götür bir anlamda.
Beypazarı Gezi Rehberi
İlk çağlardan beri önemli bir yerleşim yeri olan ve İpek Yolu üzerinde yüzyıllar boyunca kervanlara ve tacirlere ev sahipliği yapan Beypazarı; Frig, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenlikleri altında yaşamış bir tarih ve doğa laboratuvarıdır.
Geleneksel kültürel değerlerden izler bulacağınız Beypazarı, ahşap evleriyle bir müze kent görünümündedir. Cumbalı pencereler ve ‘guşgana’ adı verilen bir çatıdan oluşan iki ya da üç katlı bu yapıların iskeletleri de ahşaptan yapılmış.
Duvarlar, odalardaki kirli havayı ve nemi alan yöreye özgü tatlı kireç denilen bir malzemeyle kaplanmış. Zemin katları taştan, diğer bölümleri ahşaptan yapılan evlerin girişinde, değerli eşyaların saklanması amacıyla kullanılan demir kapılı mahzenler bulunuyor. En büyüğü 1884 yılında olmak üzere pek çok büyük yangın geçiren Beypazarı, her seferinde yenilenen çehresiyle zamana karşı direnmiş adeta. Son yangının ardından kerpiç kullanılarak inşa edilen binalarıyla bugünkü görünümüne bürünen ilçe, iç turizmin dinamiklerinden biri haline gelmiş son yıllarda.
Beypazarı Tarihi
İlk çağlardan beri önemli bir yerleşim yeri olan Beypazarı; Frig, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenlikleri altında yaşamış. Roma döneminde Lagania (Kaya Doruğu Ülkesi), Bizans zamanında ise Lagania Anastasiapolis olarak anılan kent, Kütahya beyi Germiyanoğlu Yakup Şah’ın veziri Dinar Hazar tarafından Osmanlı topraklarına katılmış. Osmanlı Devleti’nin toprak rejiminin ve askeri sisteminin bel kemiğini oluşturan Tımarlı Sipahi merkezlerinden birisi olan Beypazarı, yöredeki sipahi beyine ve ekonomik hayatın yoğunluğuna istinaden bugünkü adını almış. İpek Yolu ve Roma Yolu üzerinde bulunan Beypazarı, tüccarların ve orduların uğrak yeri olmuş geçmiş dönemlerde.
Beypazarı Yöresel Meslekler
Zamanında Mundarcı Deresi’nin altı yüz dükkanlık çarşının ortasından aktığını belirtirsek, ilçenin tarihsel önemini daha iyi kavramış oluruz. Antik çağlardan beri tiftik pazarı ve kumaş üreticisi olan bu kasaba, ustaların mekanıymış aynı zamanda.
Bakır, semer, demir, saraç ve dokuma ustaları, nice zanaatkarlar yetiştirip ticari hayata önemli katkılarda bulunmuşlar. Günümüzde restorasyonu devam eden Suluhan, çeşitli meslek kolları için ayrı sokakları bulunan arasta ve bedesten, ticari yaşamın odak noktasıymış bir zamanlar.
Anadolu’ya Mezopotamya’dan gelen, altın ve gümüş telleri bükerek biçim verme sanatı telkari ise, ahilik yoluyla 250 yıl önce ulaşmış Beypazarı’na.
Beypazarı’nda Bulunan Tarihi Eserler
Yerleşimin ara sokaklarına gizlenen tarihi eserler arasında ilk bakışta göze çarpanlar Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1225 yılında yaptırılan aynı isimli cami, Fatih Sultanın lalası olan Akşemsettin adına yapılan ahşap minareli cami, Kuyumcular Çarşısı’ndaki İncili Cami ve üzeri kurşunla kaplı Kurşunlu Cami’sidir. Kentin ortasına konumlanan Nasuh Paşa Hanı (Suluhan Kervansarayı), 1648 yılına tarihlenmektedir.
Kareye yakın dikdörtgen planlı ve iki katlı kagir bu bina, 26 oda ve 54 dükkan şeklinde inşa edilmiş. Girişteki yay kemerli kapı üzerinde iki çatallı kılıç ve kitabe bulunmaktadır. Tarih turuna çıkanlar Beytepe Mahallesi’ndeki Beyoğlu (Eski), 16. Yüzyıla tarihlenen Rüstem Paşa ve 2. Murat döneminde yapılan Halil Paşa hamamlarını görebilirler.
İlçenin mutlaka görülmesi gereken diğer tarihi eserleri arasında Gazi Gündüzalp, Karaca Ahmet, İvaz Dede, Kara Davut, Necmettin Kübra, Üç Kızlar, Tahir Baba, Yediler ve Tacettin Baba türbeleri yer alır. İlçe merkezindeki gezinizi Beypazarı Kent Tarihi, Beypazarı Tarih ve Kültür ile Beypazarı Yaşayan müzeler ziyaretiyle tamamlayabilirsiniz.
Beypazarı Gezilecek Yerleri
Beypazarı çevresinde tarih meraklılarını cezp edecek önemli eserleri İnözü Mağaraları, Boğazkesen Kümbeti, İnözü Deresi üzerine 17. yüzyılda inşa edilmiş Hacılar, Karcıkaya (Mundarcı Deresi) ve Derbencik tarihi taş kemer köprüleri, Adaören Kalesi, Peium (Tabanoğlu Çiftliği)mKalesi, Yalnızçam köyü Kepir mevkisinde Galata Kalesi, Dikmen köyü Lagania (Anastasiopolis), Adaviran köyü Bağözü mevkinde nekropol alanı, Boyalı köyünde Roma dönemi eski mezarlık, İncepelit köyünde Hitit yerleşimi, Kızılcasöğüt köyünde Roma yerleşimi, Tahirler köyünde Frig dönemi sur ve kilise kalıntısı, Faslı köyü İnler tepesinde Kilise Mağara, Köst ve Kuyucak köyleri örenyerleri, Üreğil Köyü kuzeybatısında Avdan Çayı mevkisinde Bizans nekropolü olarak listeleyebiliriz.
İçlerinde en çok ilgi çeken İnözü Mağaraları, putperestlerin zulmünden kaçan Hıristiyanların kullandığı mağara oyukları, mezarlar ve kiliselerden oluşmaktadır.
Beypazarı Doğal Güzellikleri ve Outdoor
Özellikle ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Eğriova Göleti, köknar ormanları ortasında bir tabiat cennetidir. 2011 yılında Tabiat Parkı statüsü kazanan gölet, ilçe merkezine yaklaşık 50 kilometre mesafededir. 100 hektarlık bir alana yayılan ve 2011 yılında koruma alanı ilan edilen Tekkedağı Tabiat Parkı ise Eğriova’nın kuzeydoğusunda yer almaktadır.
Bölgede ayrıca Çukurören, Belenova, Kuyucak, Sarıalan, Sarıahmet yaylaları ile Çukurören Göleti bulunmaktadır.
Beypazarı Termal Tesisleri
Romatizma, kan dolaşımı, kalp ve solunum yolu bozuklukları, kireçlenme ve cilt hastalıklarının tedavisinde yararlanılan termal alanlarıyla Beypazarı, her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Dertlerine deva arayanlara hizmet veren Dutlu-Tahtalı kaplıcası ilçe merkezine 20, Kapullu kaplıcası ise 50 kilometre mesafede yer alıyor. Karakoca mevkisindeki maden suyu kaynağı günümüzde değerlendirilerek modern fabrika ve dolum tesisleriyle donatılmıştır.
Beypazarı Yöresel Yemekleri
Beypazarı’nı ziyaret edenler, yöreye özgü ‘kuru’ adı verilen peksimeti, güveci, höşmerimi, yaprak sarmasını ve ev baklavasını mutlaka tatmalılar. Ev yapımı makarna, tarhana, kurutulmuş meyve ve domates gibi ürünlerin yanı sıra, Türkiye’nin havuç ihtiyacının % 60’ının burada karşılandığını hatırlatalım. Beypazarı havucunun dondurması, suyu, lokumu, sabunu, keşkülü ve hatta sucuğu bile yapılmaktadır.
BEYPAZARI KARAŞAR BÖLGESİ YÜRÜYÜŞ ROTALARI
1- Çukurören Yaylası-Biçerci Yaylası-Karakise Yaylası- Eğriova Göleti (17,5 km)
Zorluk Derecesi 3
İlçe sınırlarındaki en uzun yürüyüş rotalarından biri olan parkur, Çukurören Yaylası’ndan doğuya uzanıp Gökçeöz Deresi Havzası’nı takip ederek Biçerci Yaylası’na ulaşıyor. Daha sonra kuzeye yönelerek sırasıyla Ortadağ Tepesi, Samraçayırı, Domuzalanı, Durakgöl Tepesi, Ağı Tepesi, Karakise Yaylası bölgelerini geçip Eğriova Göleti’nin batısından Eğriova yaylalar alanına erişiyor.
2- Çukurören Yaylası-Zer Obası-Belenova Yaylası- Eğriova Göleti (22 km)
Zorluk Derecesi 3
Çukurören Yaylası çıkışlı bir diğer rotamız, Beypazarı–Karaşar–Eğriova orman yolunun bir kısmını kat ediyor. Tamamı toprak yol olan rota kuzey istikametinde ilerleyerek Zer Obası, Kavaklıburun Tepesi, Belenova Yaylası, Domuzlu Tepesi, Mürsel Tepesi üzerinden Eğriova Göleti’ne varıyor.
3- Eğriova Göleti Ring (4 km)
Zorluk Derecesi 1
Kuzey-güney doğrultuda uzanan Eğriova Göleti etrafını dolanan parkur, toprak yol ve patikaları izliyor. Mevsimine göre suyun yükselmesi ve bataklık bölgelerine dikkat etmeniz gerekmektedir.
Orman işletmesi deposundan başlayan rota, gölü çepeçevre dolanarak başlangıç noktasına dönmektedir.
4- Eğriova Göleti-Benli Yaylası 1 (Çamlıdere) (9 km)
Zorluk Derecesi 2
Beypazarı sınırlarından başlayarak Çamlıdere ilçesi sınırlarında sona eren rota, ilk etapta Mahya Tepesi doruklarına tırmanıyor.
Doğu istikametindeki Yürüyüş, son bölümde engin bir çayırlığa konumlanan Benli Yaylası’na iniş şeklinde ulaşıyor.
5-Eğriova Göleti-Benli Yaylası 2 (Çamlıdere) (11 km)
Zorluk Derecesi 2
Eğriova Göleti-Benli Yaylası arasındaki ulaşımı sağlayan toprak orman yolunu takip eden parkur, önce kuzeydoğu son bölümde ise güneydoğu istikametinde sürüyor.
Valevboğazı Deresi yatağında yürüyerek tırmanışa geçen doğaseverler, Öküzyayla Tepesi’nin eteklerinde yokuş aşağı yürüyerek Benli Yaylası’na varabilirler.
6-Eğriova Göleti-Sorgun Göleti (Güdül) (38 km)
Zorluk Derecesi 3
Beypazarı ilçesi Eğriova Göleti ile Güdül ilçesi Sorgun Göleti arasındaki Yürüyüş rotasını, 3 günlük etkinlik olarak planlayabilirsiniz.
Ayı Deresi, Beşpınar, Başyayla, Kirazlıoluk Yaylası, Aktaş Çeşmesi, Akpınar Yaylası, Kandıra Düzü, Kapaklı Yaylası, Mahkeme Yaylası mevkilerini kat eden rotanın kamp alanları Kapaklı ve Akpınar yaylalarıdır.
7-Eğriova Göleti-İmilze Yaylası-Eğriova Göleti (Ring) (18 km)
Zorluk Derecesi 3
Eğriova orman deposu mevkisinden başlayan rota; Kerpiç, Sarıahmet, Terzi, Alinmen, İmirze, Aladağ Boğazı, Şehirliler (Yukarıyayla), Battallar yaylaları turu yaparak tekrar başlangıç noktasına dönmektedir.
8-Eğriova Göleti-Kuyucak Yaylası-Eğriova Göleti (Ring) (13 km)
Zorluk Derecesi 3
Eğriova Göleti çevresindeki günübirlik Yürüyüş rotalarından biri olan parkur, yaklaşık 200 metrelik bir kot farkı tırmandıktan sonra gölet çanağına geri dönüyor. Bu keyifli rota Kıygınlıalan, Çörtenalanı, Gariperenler, Saray Yaylası, İnceçayır, Kuyucak Yaylası, Kuzuçayırı, Taşlıalan bölgelerinin görselliği eşliğinde sürüyor.
9-Eğriova Göleti-Han Boğazı- Eğriova Göleti (Ring) (16 km)
Zorluk Derecesi 3
Eğriova Göleti’nin kuzey bölgesine konuşlanan Han Boğazı mevkisine erişen rota, bir döngü oluşturarak start noktasına geri geliyor. Rota boyunca Demirci, Sarıahmet, Terzi, Battallar yaylaları görülebilir.
10-Eğriova Göleti-Mahya Tepesi-Eğriova Göleti (Ring) (13 km)
Zorluk Derecesi 3
Eğriova Göleti çanağının en yüksek noktası olan 2039 metrelik Mahya Tepe’ye tırmanan Yürüyüş etkinliği, yaklaşık 500 metrelik bir tırmanışı içeriyor. Doruk noktasından hafızanızdan kolay silinmeyecek olağanüstü bir manzara seyredeceğiniz rotanın son bölümü, Eğriova Göleti’ne kadar orman içi inişi kapsıyor.
11-Eğriova Göleti-Kirazlıoluk Yaylası-Saray Yaylası-Eğriova Göleti (Ring) (16 km)
Zorluk Derecesi 3
Bölgedeki bir diğer günübirlik rotası olan önereceğimiz parkur; Ayı Deresi, Efeler Tepesi, Başyayla, Argutçaalanı, Çırçıralanı, Kirazlıoluk Yaylası, Saray Yaylası, Çörtenalanı, Kıygınlıalan mevkilerini kat ederek Eğriova Göleti’ne geri dönüyor.
12 Eğriova Göleti-Kuş Kayası Sırtı-Eğriova Göleti (Ring) (13 km)
Zorluk Derecesi 2
Beypazarı Yürüyüş rotaları listesindeki kolay parkurlardan biri olan güzergah, Eğriova Göleti’nin kuzey ucundan başlayarak Sarıalan Yaylası, Demirci Yaylası, Valevboğazı Deresi, Han Boğazı, Kuşkayası Sırtı, Domuzalan Deresi etaplarını geçerek başladığı bölgeye dönüyor.
Bu yazımızın içeriğini Ankara Valiliği’nin PDF formatında yayınlanmış bir kitabından temin ettik. Türkiye’de Kültür Rotaları oluşturulması için çalışmalar yapan ve çeşitli dergilere gezi yazıları hazırlayan sayın Ersin Demirel‘e yazılarını ve resimlerini sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için çok teşekkür ediyoruz.
Tanıtımını yaptığımız rotaları (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/rotalar/camlidere) adresinde bulabilirsiniz.
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
- Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir.
- Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
- Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.