Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara’nın Trekking Rotaları

Bu yazı Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri yazımızın eki mahiyetindedir. Geniş bilgiyi “Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleribaşlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Bu yazımız Ankara Gezi Rehberi serimizin devamı mahiyetinde olup seri yazılarla Ankara’daki doğa yürüyüşü rotalarını tanıtacağız. Bu yazımızın içeriğini Ankara Valiliği’nin PDF formatında yayınlanmış bir kitabından aldık. Ankara’nın Trekking Rotaları başlıklı PDF kitap: T.C. Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Ersin DEMİREL‘e (www.ersindemirel.blogspot.com) hazırlattırılmış bir kitaptır. Kitap ve rotalar hakkında detaylı bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/) adresinden bulabilir, kitabı PDF formatında sitede görebilirsiniz.

Ankara gezinizde görmek isteyeceğiniz doğal yerler hakkında geniş bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/kultur-tanitim/gezilecek-yerler/) adresinden, Ankara’nın doğal güzellikleri hakkında bilgiyi (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/kultur-tanitim/dogal-guzellikler/) adresinden görebilirsiniz.

Ersin Demirel

Yazıyı hazırlayan Ersin Demirel‘in iletişim bilgileri:

  • https://ersindemirel.blogspot.com/
  • ersindemi@hotmail.com
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100009470671788
  • https://www.instagram.com/rs_demirel/

Türkiye’nin dört bir yanında Kültür Rotaları oluşturulması için çalışmalar yapan ve çeşitli dergilere (Skylife, Atlas Tatil, Atlas, Magma, AnadoluJet) gezi yazıları hazırlayan sayın Ersin Demirel‘e yazılarını ve resimlerini sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için çok teşekkür ediyoruz.


Bu yazımız Ankara’nın Trekking Rotaları 1 başlıklı yazımızın devamı ve eki mahiyetindedir. Ankara outdoor ve doğa yürüyüşleri ile ilgili geniş bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Ankara Nallıhan Tanıtımı

Ankara Nallıhan Tanıtımı

Bugün İç Anadolu’da modernle geleneksel olanı, eskiyle yeniyi en güzel buluşturabilmiş ilçe hangisi diye soracak olsak, yanıt Nallıhan olur hiç kuşkusuz.

Bunu da hiç öyle kendini öne çıkartarak, gürültülü patırtılı tanıtımlarla değil sessiz sedasız başarıyor. Kapılarını modern dünyanın nimetlerine açarken kendisini bugüne taşıyan tarihini ve doğal zenginliklerini de yanında getiriyor.

Nallıhan Tarihi

1603-17 yılları arasında İstanbulBağdad yolu üzerindeki Nallıhan’da, Sadrazam Nasuh Paşa tarafından hanlar yaptırılmıştır. Çoğunlukla sultan, vezir ve diğer devlet büyüklerince yaptırılan hanlar ve kervansaraylar; kale gibi sağlam, dönemin süsleme özellikleriyle bezeli, ticaret, sosyal yardım ve kültür müesseseleri konumunda olan anıtsal yapılardı.

Ticaret yolları üzerinde kurulan ve kamu yararına çalışan bu hanlar, özgün tasarımları, kale duvarlarına benzeyen güvenli duvarları ve görkemli taç kapıları ile birer ‘simge yapı’ olarak dönemin gücünü ve zenginliğini temsil etmekteydi aynı zamanda. İlçe merkezinde dikdörtgen şeklinde planlanan Kocahan, 1594 yılında Nasuh Paşa tarafından dönemin Ankara valisi Mustafa Paşa’ya yaptırılmıştır. Çayırhan yerleşim sınırlarındaki tarihi han ise baraj suları altında kaldığı için günümüze ulaşmamıştır.

Nallıhan Gezilecek Yerler

Nallıhan Yöresel Lezzetleri

Tarihi İpek Yolu ve Roma Yolu üzerinde yer alan Nallıhan; yüzyıllar boyu nice kavimleri, orduları, kervanları konuk etmiş sınırlarında. Tarihe tanıklık eden ilçenin günümüze yadigar kalan kadim eserleri arasında Juliopolis ören yeri ile Kocahan ve Uluhan hanları ayrı bir öneme sahip.

İstanbul-Gebze-Taraklı-Kayaboğazı-Dumanköy-Gerişler-Kamışlık-Kilciler-Ericek- Sarılar hattı üzerinden Nallıhan ilçesine giriş yapan tarihi yol, Aladağ Çayı (Siberis-Skopas) köprüsünden geçerek Çayırhan Gülşehir’deki (Sykeon) Juliopolis’e ulaşıyordu. Günümüzde büyük kısmı Sarıyar Baraj suları altında kalan Juliopolis antik yerleşimi, Bhitinya ile Galatya ülkeleri arasındaki sınıra konuşlanıyor.

Antik dünyanın önemli yol güzergahlarından biri sayılan Khalkedon, Nikomedia ve Nikiaia üzerinden Ankara’ya giden Roma yolu üzerinde bulunan ören yerinin nekropol alanında yapılan kazılarda takılar, mücevherler, sikkeler, bronz ve demir eşyalar, seramik, kandil vb gibi eserler gün yüzüne çıkarıldı.

Nallıhan’da Bulunan Tarihi Eserler

Nallıhan’da Bulunan Tarihi Eserler

Nallıhan ilçe sınırlarındaki diğer tarihi yapılar arasında Çayırhan Mağaraları, Yenice köyü Merdivenli Kale, Kanlıtepe Nekropolü, Karahisar Kalesi kalıntıları, Beydili Bizans kalıntıları, antik su kanalı, 1599 yılına tarihlenen Nasuh Paşa Cami, Soğukkuyu köyü kümbeti, Subaşı hamam kalıntıları sayılabilir.

İlçede ayrıca Türk-İslam kültürünün önemli dervişlerinden Tapduk Emre, Tekke Köyünde Bacım Sultan, aynı isimli köyde yer alan Ömer Şeyh, Nallıkozlu köyü Şeyh Cafer Sadık, Akdere köyü Hoşebe, Sobran köyü Hasan Dede ve Çayırhan beldesinde Davutoğlu türbeleri bulunmaktadır.

Nallıhan Outdoor Potansiyeli

Nallıhan Outdoor

Ankara’ya 160 kilometre uzaklıkta Nallıhan ilçesinin en yüksek zirveleri Sarıçalı (1740), Karakiriş (1507) ve Andız (1420) dağlarıdır. Eskişehir sınırını oluşturan Sündiken Dağları’nın yükseklik skalası ise 1818-1585 metre aralığındadır. Başlıca akarsuları Sakarya, Nallıhan ve Aladağ çayları olan ilçenin göllerini ise Sarıyar, Gökçekaya ve Yenice barajları ile Bozyaka, Çamalan ve Eymir göletleri oluşturur.

Doğal güzellikleri arasında Uyuzsuyu ve Soğukkuyu şelalelerinin yer aldığı yerleşimin yüksek platolarını Andız, Bozarmut (Alıç), Beydili, Çalı, Sarsın, Kozlu ve Demirçal gibi yaylalar süsler. Yaklaşık 35 metreden dökülen Uyuzsuyu Şelalesi Nallıhan’a 27 kilometre uzaklıkta yer alır.

Karacasu Köyü içerisindeki şelale günümüzde, çevre düzenlemesiyle bir mesire alanı olarak hizmet vermektedir. Soğukkuyu köyü içerisinde yer alan ve yaklaşık 15 metreden düşen şelale ise, hayvan figürlerinin görülebileceği Mağaraları ile ünlüdür.

1951-1956 yılları arasında inşa edilen ve Türkiye’nin ilk büyük HES (hidroelektrik santralı) barajı olan Sarıyar Barajı Gölü’nün bir bölümü günümüzde Çayırhan Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

Sarıçalı Dağı çevresinde ise anıt karaçam, fındık, ıhlamur, meşe ve kavak ağaçları görülebilir. İlçenin diğer doğal güzellikleri arasında Tek Çift Kuyusu, Kırk Kızlar Mağarası, Gelin Kayası, Hosebe ve Kayıkbaşı mesire alanları, Sarıçalı Dağı’nda Evliyalar Ardıcı, Dilek Kuyusu, Ezan Kayası, Kuzucular Kanyonu yer almaktadır.

Nallıhan’da Doğal Yaşam

1994 yılında koruma altına alınan ve kuş gözlemciliği yapılabilen alanda yaklaşık 180 kuş türü görülebilir. Rengarenk görüntüleriyle gölet üzerinde uçan ve bölgede üreyen kuş türleri arasında Akkuyruklu Kartal, Sakarca Kazı, Angut, Küçük Kuğu, Sessiz Kuğu, Elmabaş Patka, Tepeli, Dikkuyruk, Akbalıkçıl, Gri Balıkçıl, Gece Balıkçıl, Leylek, Turna, Küçük Akbaba, Kara Leylek, Kara Çaylak, Gökdoğan, Küçük Orman Kartalı, Kara Akbaba sayılabilir.

Nallıhan’da Doğal Yaşam

Asarlık Tepeler ve Kaba Ardıç tabiat anıtları, Nallıhan’ın doğal zenginliklerinin öne çıkan isimleridir. Farklı dirençteki kil tabakalarının aşınmasıyla oluşan yükseltilerin renk harmonisi yarattığı Asarlık Tepeler, 52 hektarlık alanı kaplamaktadır.

Meyilhacılar köyü Kabaardıç mevkisindeki 750 yaş, 20 metre boy ve 9 metre çevre genişliğine sahip Ardıç Ağacı ise yöre halkı tarafından kutsal sayılmaktadır.

Bu arada 50 yıl öncesine kadar Türkiye topraklarında yaygın olarak görülen Anadolu Yaban Koyunu, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğine tekrar kazandırılması amacıyla 2004 yılında Sarıyar Barajı yakınlarındaki Karatepe mevkisinde doğaya bırakılmıştır.

Bölgeye salınan 52 adet yaban koyunu, hiçbir adaptasyon sorunu yaşamadan yeni yaşam alanları olan Nallıhan’da üremeye devam etmektedirler.

Her yıl eylül ayında Tapduk Emre ve İğne Oyaları Kültür Sanat Festivali düzenlenen Nallıhan ilçesinde iğne oyaları, halı, kilim, bez dokumacılığı, bindallı işleri, tel kırma gibi hediyelik el sanatları örneklerini satın alabilirsiniz.

NALLIHAN YÜRÜYÜŞ ROTALARI

1-         Kıztepesi (7 km)

Zorluk Derecesi 2

Nallıhan Trekking Rotaları – Kıztepesi (7 km)

Parkur, Nallıhan ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta yer alan Atça köyü sınırlarındaki Kasımağa mevkisinden başlıyor. İlk etapta yokuş yukarı Kıztepe zirvesine tırmanılıyor. Daha sonra Suçatı ve Kızılsivri tepelerinin doğusundan geçerek Sarıyar Baraj Gölü kıyısındaki Ankara asfaltına erişiliyor. Zirve noktasından kuş cenneti ve jeolojik oluşumlar manzarasını fotoğraflayabilirsiniz.

Parkur boyunca su bulunmaması ve çıplak bir alanda yürüneceği için özellikle yaz aylarında tavsiye edilmez.

Yağmurlu havalarda ise yumuşak toprak yapısı çok kaygan ve çamurlu olduğunu dikkate almalısınız.

2- Sobran Köyü-Boğazınkaya- Sobran Köyü (13 km)

Zorluk Derecesi 3

Nallıhan Trekking Rotaları – Sobran Köyü-Boğazınkaya- Sobran Köyü (13 km)

İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Sobran köyünün kuzey tarafında başlayan rota, orman içi yolları takip ederek başlangıç noktasına dönmektedir. Sobran yerleşiminin kuzeyindeki Karabayır Tepesi mevkisinden start alan rota; festival alanını geçerek Davuldede Tepesi’nin doğusundan, Koçyiğit Tepesi’nin ise batısından geçerek kuzeydoğu yönünde ilerlemektedir. Gözpınar Deresi Havzası’nda güneye dönen parkurun mola noktası, Boğazınkaya Şelalesi. Daha sonra batı istikametinde devam eden rota, Karaseki mevkisinde Kürtlüçatı Deresi ile karşılaşır. Bu noktada yaşlı karaçam ağaçlarını fotoğraflayabilirsiniz. Son bölümde kısa iniş ve çıkışlar içeren güzergah, Sobran köyünde sona eriyor.

3- Tekke Köyü-Alan Köyü (Ilıca Vadisi)-Solaklar Köyü (10 km)

Zorluk Derecesi 2

Nallıhan Trekking Rotaları – Tekke Köyü-Alan Köyü (Ilıca Vadisi)-Solaklar Köyü (10 km)

Rota başlangıcı, ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Tekke ile Alan köylerinin doğusundadır. Güzergah; orman yolu, patika ve dere yatağından oluşmaktadır.

İlk etapta Akçaoluk Tepesi eteklerinden start alan rota güneydoğu istikametinde devam eder. Akçulluk Tepesi yakınlarında güneye dönen parkur, Ilıca Deresi yatağında ilerlemektedir.

Küçük çağlayanlar eşliğindeki yürüyüş, Ağa Deresi’nde batıya yönelerek Solaklar yerleşiminde sona erer.

4- Danişment Köyü-Asarlık Tepeler-Bozyaka Göleti (7,5 km)

Zorluk Derecesi 2

Nallıhan Trekking Rotaları – Danişment Köyü-Asarlık Tepeler-Bozyaka Göleti (7,5 km)

İlçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Danişment köyü, rotanın başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Dik tırmanış ve inişler içeren rota, jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri taşıyan Asarlık Tepeler Tabiat Anıtı’ndan geçmektedir. Danışmet köyü- Sivriasarlık Tepesi arasında güneydoğu istikametinde yürünüyor.

Daha sonra güneye dönen parkur, Asarlık Tepesi’ni geçerek Bozyaka Göleti’ne ulaşıyor. Kıyı boyunca süren Yürüyüş, Bakıralan Tepesi yakınlarında asfalt yola ulaşarak sona eriyor.

5- Beydili Köyü-Beydili Kayası (5 km)

Zorluk Derecesi 2

Nallıhan Yürüyüş Rotaları – Beydili Köyü-Beydili Kayası (5 km)

Nallıhan yerleşimine 35 kilometre mesafedeki Beydili köyü, önereceğimiz rotanın çıkış noktası. Beydili Kayası’na tırmandıktan sonra bir ring yapan rota, başlangıç noktasına geri dönmektedir. Güzergah boyunca sarnıç, mezar, yapı, savunma duvarı gibi tarihi kalıntılara rastlayabilirsiniz.

6- Beydili Köyü-Andız Dağı- Andız Yaylası (12 km)

Zorluk Derecesi 3

Nallıhan Yürüyüş Rotaları – Beydili Köyü-Andız Dağı- Andız Yaylası (12 km)

Söz konusu rota, Beydili köyünün yaklaşık 7 kilometre doğusundaki kavşak noktasında başlamaktadır. Orman içi toprak yollar, patikalar ve tarlaya giden traktör yollarını izleyen rota üzerinde, ilk planda kuzey doğrultuda yürümeniz gerekmektedir.

Asırlık karaçam ağaçlarının yarenliğinde süren yolculuk, bir çeşme ve jeolojik kaya oluşumlarını geçtikten sonra Kaşgöbel Tepesi yakınlarında batı yönüne dönecektir. Ziyaret Tepesi doruklarındaki yangın kulesinde mola verdikten sonra güzergah, Andız Sırtı sonrası güneye yönelecektir.

Ardından Karabayır ve İnkaya tepeleri geçilerek, Kapankezi Tepesi mevkisinde Yürüyüş tamamlanmaktadır.

7- Bağlıca Köyü-Bozarmut Yaylası-Aksu Köyü (10 km)

Zorluk Derecesi 2

Nallıhan Yürüyüş Rotaları – Bağlıca Köyü-Bozarmut Yaylası-Aksu Köyü (10 km)

Önereceğimiz rotanın, Aşağı veya Yukarı Bağlıca köyleri olmak üzere iki farklı başlangıç noktası bulunmaktadır. Yer yer tarihi alanlardan geçen rota, Aksu köyünde sona ermektedir.

Kuzeybatı istikametinde orman içi yollarda ilerleyen her iki parkur, Kuyununbaşı Tepesi yamaçlarında birleşmektedir. Karakuz Tepesi’nde yer alan yangın gözetleme kulesi, güzergahın ana mola noktalarından biridir. Yaşlı ağaçlar ve tarihi kalıntılar arasında ilerleyen aktivite, Aksu köyündeki küçük heyelan gölünde bitmektedir.

8-Döğmeci Köyü-Aydoğmuş Köyü (10 km)

Zorluk Derecesi 2

Nallıhan Yürüyüş Rotaları – Döğmeci Köyü-Aydoğmuş Köyü (10 km)

Yapraklı Berber Pınarı mevkisindeki yaklaşık 840 ile Erenler mevkisindeki 360 yaşındaki karaçam anıt ağaçlarını ziyaret eden rotanın başlangıcı, ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıktaki Döğmeci köyü. Güney yönünde başlayan Yürüyüş, Hacıoğlu Pınarı, Kemiklikaya Tepesi, Bozcaarmut Tepesi bölgelerini geçerek anıt ağaçlarına ulaşıyor.

Erenler Tepesi eteklerinde doğuya dönen rota, daha sonra Göreli Deresi yatağını izleyerek kuzeydoğu istikametinde Aydoğmuş köyüne varıyor.

9- Çulhalar Köyü-Sarıçalı Dağı- Uyuzsuyu Şelalesi (9,5 km)

Zorluk Derecesi 3

Nallıhan Doğa Yürüyüşü Rotaları – Çulhalar Köyü-Sarıçalı Dağı- Uyuzsuyu Şelalesi (9,5 km)

Nallıhan ilçesinin kuzeydoğusundaki Çulhalar köyünden başlayan rota, ilçenin en yüksek noktalarından 1740 metrelik Sarıçalı Dağı’na tırmanıp Uyuzsuyu (Ilıca) Şelalesi’nde sona eriyor.

Beyaz, gri, krem ve pembe gibi değişik renklere bürünen kireç taşı oluşumuyla Sarıçalı Dağı, fotoğraf tutkunlarına değişik kareler sunmaktadır. Çulhalar köyünden başlayan parkur; anıt ardıç, karaçam ve fındık ağaçlarından geçerek Sarıçalı Dağı’na tırmanmaktadır. Nefis bir manzara sunan doruk noktasında ayrıca jeolojik oluşumlara rastlayacaksınız.

Daha sonra inişe geçen parkur, Uzundere’ye dökülen Uyuzsuyu Şelalesi’nde sona ermektedir.

10- Çulhalar Köyü-Karacasu Köyü (7 km)

Zorluk Derecesi 3

Nallıhan Doğa Yürüyüşü Rotaları – Çulhalar Köyü-Karacasu Köyü (7 km)

Nallıhan ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Çulhalar köyünden başlayan rota, Uyuzsuyu Şelalesi ardından Uzundere vadisini izleyerek Karacasu köyüne ulaşmaktadır. Şelale sonrası dere yatağına inen rota, sık sık su geçişleriyle zevkli ve heyecanlı bir aktiviteye dönüşmektedir. Ancak su debisinin yükseldiği ilkbahar aylarında dikkatli olmanızı öneririz. Kuzey istikametindeki Yürüyüş ilk planda Sivritepe’yi geçerek Uyuzsuyu Şelalesi’ne varacaktır. Mola sonrası dikkatli bir şekilde dere yatağına indikten sonra ıslak bir Yürüyüşü göze almanız gerekmektedir.


Bu yazımızın içeriğini Ankara Valiliği’nin PDF formatında yayınlanmış bir kitabından temin ettik. Türkiye’de Kültür Rotaları oluşturulması için çalışmalar yapan ve çeşitli dergilere gezi yazıları hazırlayan sayın Ersin Demirel‘e yazılarını ve resimlerini sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için çok teşekkür ediyoruz.

Tanıtımını yaptığımız rotaları (http://www.ankaratrekkingrotalari.com/rotalar/camlidere) adresinde bulabilirsiniz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org