Antalya Alanya’da Bulunan Mağaralar

Advertisements

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.


·       Tanıtımını yaptığımız mağaraların tamamı turizme açık değildir.

·       Mağaracılık önceden eğitim alınmadan yapılmamalıdır.

·       Mağaralara giriş tehlikeli bir aktivitedir. Ciddi eğitim almadan ve gerekli ekipman olmadan mağaralara girmeyiniz.

·       Tanıtımı yapılan mağaralara giriş için önceden kamu kurumlarından izin almanız gerekebilir.

·       Mağaralar yılın çeşitli mevsimlerinde değişiklikler gösterebilir, bazı bölümleri su ile dolabilir.

·       Tanıtımı yapılan ve açık olduğu yazılan mağaralar kapanmış olabilir. Listedeki bazı mağaralara girişler ücretli olabilir.

·       Mağaralarda kişisel güvenliğinizi öncelikle kendiniz almalısınız.

·       BU YAZI SADECE TANITIM AMAÇLIDIR. PROFESYONEL KULLANIM İÇİN İLGİLİ KAU KURUMLARIYLA İRTİBATA GEÇMENİZ ÖNERİLİR.

Mağaracılık ve mağara kurtarma yaşamsal tehlike içeren aktivitelerdir. Gerekli eğitimleri almadan bu aktivitelere kalkışmak hayati tehlikeye yol açabilir.

Antalya’da bulunan mağaraların GPS koordinatlarını haritamızda görebilirsiniz:

https://goo.gl/maps/zUbcte6GLcfqLiZi7

http://www.turkeyoutdoor.org

Antalya’nın Mağaraları

Antalya, mağara oluşumu bakımından oldukça zengin bir ilimiz olup, Toros dağ kuşağının eteklerinde kurulmuştur. Toros Dağları ana iskelet bakımından genellikle kireçtaşlarından (kalkerlerden) oluşmuştur. İldeki mağaraların büyük bir çoğunluğu da bu kireçtaşı formasyonları içinde gelişmiştir. Antalya’da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiştir. Bunlardan yalnızca birkaç tanesi uluslararası öneme sahiptir.

Antalya merkez ilçeye bağlı Yağca köyü sınırları içinde bulunan Karain Mağarası, Alanya’da bulunan Damlataş ve Dim mağaraları turizme açık mağaralardır. Antalya’da turizme açılmayı bekleyen pek çok mağara bulunmaktadır. Yalan Dünya Mağarası, Altınbeşik Mağarası, Kocain Mağarası, Beldibi Mağarası, Sırtlanini Mağarası, Geyikbayırı Mağarası, Konakaltı Mağarası ve Zeytintası Mağarası bunların başında gelmektedir. Bunlardan başka Küçükdipsiz Mağarası, Yerköprü Mağarası, Gürleyik Mağarası, Derya Mağarası, Karataş Semahöyük Mağarası, Çimeniçi Mağarası, Mahrumçalı Mağarası, Peynirdeliği Mağarası, Tilkiler Mağarası, Mavi Mağara, Düdensuyu Mağarası, Aslanlı (Yaren) Mağarası, Hasbahçe Mağarası, Kadıini Mağarası, Korsanlar Mağarası, Âşıklar Mağarası, Kekova Adası Deniz Mağarası, Asırlı Adası Deniz Mağarası, Güvercinlik Deniz Mağarası, Güvercinini Deniz Mağarası, İncirli Deniz Mağarası, Hıdrellez Mağarası ve İnbaş Mağarası gibi tespit edilerek, ön araştırması yapılmış pek çok mağara da mevcuttur. Bunların bazıları yerel imkânlarla turizme açılmış mağaralardır.


Antalya Alanya’da Bulunan Mağaralar

Alanya Mağaraları

Bu yazımızda aşağıdaki başlıklarda geniş bilgiler vererek, Alanya mağaralarının detaylı tanıtımlarını yaptık.

Alanya’da gezilecek diğer yerlerin tanıtımını Alanya Gezi Rehberi 2 – Alanya’da Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz.


1 Antalya Alanya Aşıklar Mağarası

Aşıklar Mağarası
  • Antalya Aşıklar Mağarası Tanıtımı:
  • Aşıklar Mağarası, Antalya’nın Alanya ilçesinde bir mağaradır. Aşıklar Mağarası, Alanya yarımadasının Cilvarda burnunda yer alır.
  • İki girişli bir mağaradır.
  • Mağaranın Damlataş tarafındaki ağzı denizden 8 m yüksektedir.
  • 75 metre uzunluğundadır.
  • Alçak tavanı nedeniyle mağaranın içinde zaman zaman eğilerek yürünür.
  • Aşıklar Mağarası, tarihi yarımadanın güneybatı yönünde yer almaktadır. Ancak, bir insanın girebileceği kadar büyüklüğe sahip olup, mağaranın derinliğine gidildiğinde yarımadanın diğer tarafına geçilebilmektedir. Mağaranın girişi ile deniz suyu arasında yaklaşık 34m yükseklik vardır.
  • Alanya yarımadasının, denize yakın yamacında iki girişli bir mağaradır.
  • Mağaranın Damlataş tarafındaki ağzı, denizden 15 metre kadar yüksektedir ve buradan denize atlanır.
  • Kayalıklara tutunarak aşağıya inmek çok daha zordur. Söylenceye göre antik çağın korsanları bu mağarada ganimetlerini ve esir kızları saklamıştır.
  • Cilvarda Burnu’na doğru teknenin kayalıklara yanaşmasından sonra kayalara tırmanılarak çıkılır. Birkaç adımda mağaranın alçak girişine gelinir. 75 metre uzunluğundadır. Alçak tavanı nedeniyle mağaranın içinde zaman zaman eğilerek yürünür.
  • Mağaraya tekneyle yaklaşıp yürüyerek giriyorsunuz, diğer taraftan çıkılıyor.
  • Antalya Aşıklar Mağarası Adresi: Hisariçi, 07400 Alanya/Antalya (Ulaşım tekne yoluyla denizden sağlanmaktadır.)
  • Antalya Aşıklar Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Aşıklar Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

2 Antalya Alanya Çimeniçi Mağarası

Çimeniçi Mağarası

Antalya Çimeniçi Mağarası Tanıtımı:

Yaz turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Antalya hem doğal güzellikleriyle hem de tarihi turistik alanlarıyla da yoğun ilgi görmektedir. Dim Çayı, Kocain Mağarası, Alara Kalesi, Dim Mağarası, Kızıl Kule, Hamaksia Antik Kenti şehrin gezilecek yerleri arasındadır. Alanya’da bulunan Çimeniçi Mağarası da ziyaret edilen yerler arasındadır. Çimenini mağarasıAntalya‘nın Alanya ilçesinde bir mağaradır.

Çimeniçi Mağarası, Alanya‘nın doğusunda Cebireas güney eteğinde, Şıhlar (eski adı Şeyhler) köyü yakınlarında bulunur. Konya- Gazipaşa yolunun, Demirtaş bucağından ayrılan 15 km. lik stabilize yolla Şeyhler Köyüne, oradan da yürüyerek mağaraya ulaşılır.

Çimeniçi Mağarası yakınında Romalılardan kalma tarihi eserler vardır. Çimeniçi Mağarası içerisinde birbiriyle bağlantılı birçok odacık bulunmaktadır. Bunun yanı sıra iki kattan meydana gelen mağaranın içindeki hava oldukça serindir.

Çimeniçi Mağarası içindeki traverten birikimleri ise göze çarpan ve hayranlık uyandıran detaylar arasındadır.  Toplam uzunluğu 10 metre olan Çimeniçi Mağarası bir dik çıkış dışında tamamen yataydır. Çimeniçi Mağarasının içinde geliştiği kireç taşı kalınlığının çok az ve sınırlı bir alanda bulunması nedeniyle, hidrolojik olarak tamamen kurudur.

Çimeniçi Mağarasının havası açık havaya nazaran serindir. Ortalama sıcaklığı 17 °C – 20 °C arasındadır. Çimeniçi Mağarası, birbirleriyle bağlantılı çok sayıda odacık ve iki kattan meydana gelmiştir. Başlangıçta doğu kuzeydoğu – batı güneybatı yönünde tek bir boşluktan oluşan mağara, zamanla traverten sütunlar tarafından bölünerek odacıklar meydana gelmiştir. İlk bölümde çok sayıda odacık vardır ve tamamen yataydır.

Çimeniçi Mağarası 57 metrelik dik bir çıkışla ikinci bölüme geçer. Girişe göre 10 m yukarıda olan bu bölge, iki büyük odadan meydana gelmiştir. Mağara traverten birikimi açısından son derece zengindir. Odaları oluşturan traverten sütunlar geniş yer tutar. Ayrıca yan duvarlar perde travertenler ile süslüdür.

Çimeniçi Mağarası damlataşlarının olduğu ve güzelliği ile yakınında bulunan tarihi eserler nedeniyle ilginç bir mağaradır. Tarihi devirlerde kullanıldığı anlaşılan Mağarada yapılan araştırmalarda henüz yazılı belge bulunamamıştır.

Çimeniçi Mağarası henüz Turizme açılmamıştır.

  • Antalya Çimeniçi Mağarası Adresi: Şıhlar 07430 Alanya/Antalya (Mağaranın tam yerini yerel halktan sorup öğrenebilirsiniz.)
  • Antalya Çimeniçi Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Çimeniçi Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

3 Antalya Alanya Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası

Antalya Damlataş Mağarası Tanıtımı

Damlataş Mağarası, Antalya‘nın Alanya ilçesinde deniz kıyısında bir mağaradır.

Damlataş mağarası, Cleopatra plajının başladığı yerdedir. Mağara içerisinde yağan yağmurlardan damlayan suyun kireçleri sonucu sarkıtlardan oluşmuştur. Yazın en sıcak günlerinde bile mağaranın içerisi serindir.

Damlataş Mağarası Alanya şehir merkezine 3 km uzaklıkta ve tarihi Alanya Kalesi’nin batı kıyısında bulunmaktadır. Mağara, sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adını almıştır.

Damlataş Mağarası 1948 yılında, liman inşaatında kullanılacak taş için ocak açılması sırasında dinamit ateşlenmesi sonucu tesadüfen bulunmuştur. Birbirinden güzel binlerce sarkıt ve dikitlerle süslü bu mağara hemen koruma altına alınıp mağara hakkında araştırmalara başlanmıştır ve turizme açılmıştır. Damlataş Mağarası, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarasıdır.

Damlataş Mağarasının giriş kısmında 50 metrelik bir geçit vardır. Yüksekliği 15 metreyi bulan geçitten sonra silindirik bir boşluğa gelinir. Buradan, mağaranın tabanına inilir.

Toplam uzunluğu 30m. olan mağara kuru, yatay mağara tipindedir. 200 m.’lik bir alanı kaplamaktadır. Mağaranın kapısından içeri girince 45-50 m uzunluğunda bir geçit, 13-14 m çapında ve 15 m yüksekliğinde silindirik bir boşluk, ayrıca 15000 senede oluşmuş sütunlar vardır.

Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarasının kapısından içeri girince 50 m uzunluğunda bir geçit, 13–14 m çapında ve 15 m yüksekliğinde silindirik bir boşluk, ayrıca 15000 senede oluşmuş sütunlar vardır. Mağaranın iki katlı olan boşluğu 2500 m³ hava ihtiva etmektedir.

Damlataş Mağarasının mağara boşluğunun tamamı 180-200 metrekaredir. Mağara etrafındaki kalınlık 10 m’yi bulduğu için çökme ihtimali yoktur. Senenin 5-6 ayında devamlı damlar. Damlataş Mağarasındaki sarkıt ve dikitlerin İ.Ö. 20.000-15.000 yılları arasında meydana geldiği sanılmaktadır. Yan kristalize kalker içinde bulunan mağaranın sarkıt ve dikitleri 15 bin yılda oluşmuştur.

Damlataş Mağarasının içindeki ısı yaz-kış 22 °C’dir. Nem %95, sabit basınç 760mm’dir. Mağaranın havasında yüzde 71 azot, yüzde 20,5 oksijen, onbinde 2,5 karbondioksit ve bir miktar radyoaktivite ile iyonlar bulunmaktadır.

Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi Damlataş Mağarası, büyüleyici güzelliğinin yanı sıra astım hastalarına iyi gelen havasıyla da ünlüdür. Mağaranın astıma iyi gelen dört vasfı olduğu tespit edilmiştir. Mağaranın ortamında bulunan normalde 8-10 misli fazla karbondioksit, yüksek oranda nem, alçak sühunet, radyoaktive gibi unsurların ilk ikisinin astıma iyi geldiği, diğer ikisinin de yardımcı faktör olarak kabul edildiği bilinmektedir.

Damlataş Mağarasının ortamında bulunan normalden 8-10 misli fazla karbondioksit ve yüksek oranda nem gibi özelliklerinden dolayı astım hastalığına iyi gelmesinin tespit edilmesinden sonra mağara, astım hastaları tarafından özellikle ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir.

Antalya Damlataş Mağarası

Doktor kontrolünde, mağarada belli bir süre oturarak 21 günlük tedavi kürü uygulayan hastalar vardır. Alanya‘ya tedavi için gelen hastaların, öncelikle bir doktordan mağaraya girmesinde bir sakınca olmadığına dair rapor alarak, mağaranın ilgili memuruna başvurması gerekmektedir. Tedavi süresince sembolik bir ücret ödenir.

Damlataş Mağarasına giriş ücretlidir. Çevresinde küçük bir çarşı vardır, önü ise plajdır. Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarasıdır.

Damlataş Mağarası Konum ve Ulaşım:

Antalya, Alanya İlçesi’nde şehir içinde ve deniz kıyısında bulunmaktadır. Kaleye, tekeferiğe çok yakın konumda sahilde yer alıyor. Damlataş Mağarası tarihi yarımadanın batı kıyısındadır. Merkeze 3 km. dir.

Damlataş Mağarası içerisinde uzun süre kalınabilecek derecede büyük bir mağara değildir. Dim mağarasının daha küçük hali olarak düşünülebilir. Toplam gezme süresi en fazla 20 dakika civarındadır.

Damlataş Mağarası Ağustos 2022 giriş yetişkin 30 TL öğrenci 8 TL’dir. Girişte müzekart geçerli değildir. Mağara’yı Alanya Belediyesi işletiyor. Mağaranın yakınında otopark var, ücreti 8 saati 10 TL.

Antalya Alanya Damlataş Mağarası Adresi: Çarşı, Damlataş Cd. No:81, 07400 Alanya/Antalya

Antalya Damlataş Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Damlataş Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak Damlataş Mağarasının konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


4 Antalya Alanya Dim Mağarası

Antalya Alanya Dim Mağarası

Antalya Alanya Dim Mağarası Tanıtımı:

Dim Mağarası otoparkının hemen ön kısmında, 232 m aşağıda piknik alanı olarak kullanılan, tabanı çınar ağaçları, yamaçları çam ormanları ile kaplı bulunan Dim Çayı ve Dim Vadisi yer alır. Dim Mağarası, Antaly’nın, Alanya ilçesi dolayında turizme açık bir mağaradır. Alanya’nın 12 kilometre doğusunda bulunan Cebel-i Reis Dağı’nın yamacındadır.

Dim Mağarasının denizden yüksekliği 232 metredir. 1998 yılında açılan mağara, Türkiye’nin ziyarete açılan ikinci büyük mağarasıdır. Bir milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Çevrede yaşayan insanlara Dimli denilmektedir. Bu nedenle de mağaraya Dim Mağarası adı verilmiştir.

İki ayrı koldan dağın içinde ilerleyen Dim Mağarasının kollarından biri 50, diğeri 360 metredir. Sarkıt ve dikitlerden oluşan mağaranın dip kısmında küçük bir göl vardır.

Merdivenlerle inilip çıkılan mağaranın içindeki ortam, fantastik film dekorlarını andırmaktadır. Mağara gezisinden sonra, yamaçtan yürüyerek aşağıdaki Dim Çayı vadisine gidilebilir. Aynı şekilde Dim Çayı kenarındaki piknik yerlerinden de mağaraya tırmanma yürüyüşü yapılabilir. Mağaranın bulunduğu yamaçtan Alanya Kalesi’nin panoramik görüntüsü izlenmektedir.

Dim Mağarasına ulaşım hem Dim Çayı vadisinden hem de Kestel beldesinden asfalt yol ile sağlanmaktadır. Kestel beldesindeki Alanya İşletme Fakültesi ile Dim Mağarası arasındaki mağara ulaşım yolu üzerinde zaman zaman toplu olarak yürüyüş sporu yapılmaktadır. Mağara ulaşım yolu, Cebireis Dağı eteğinde açılmış olan Yaylalı Köyü sulama kanalı boyunca 300 m devam eder. Bu yolda gezi yürüyüşü yaparak da Akdeniz, Alanya, çam ormanları ve zaman zaman Toros Dağlarını seyrederek 50 dakikada Dim Mağarasına varılabilir.

Toplam 410 m olan Dim Mağarası’nın turizme açık bölümü 360 m uzunluğunda , yatay, 10-15 m genişliğinde ve yüksekliğindedir. Mağara 4 ana salon ve geçitlerden oluşmaktadır: Pamukkale Salonu, Org Salonu, Avizeli Salon, Göl Salonu. Tüm salonlar çeşitli sarkıt, dikit, sütun, perde, makarna ve duvar oluşumları gibi damlataşlar ile doludur. Pamukkale Salonunda bulunan mağara gülleri ile Göl Salonunun sonunda bulunan gizemli gölde bulunan Ana ve Çocuğu görülmeye değer apayrı güzellikler sunmaktadır.

Dim Mağarası‘nın toplam uzunluğu 410 m. yatay ve yarıkuru mağara sınıfındadır. 360 metrelik bölümü ziyarete açıktır. Dört ana salonda mağaranın gezi yolları boyunca genişlik ve yükseklik değişken olup 10–15 m’dir. Günümüzde tavandan yer yer su damlamakta ve dolayısı ile makarna sarkıtlar oluşmaktadır.

Dim Mağarası elektrik ile aydınlatılmaktadır. Ayrıca şehir elektriğinin kesilmesi durumuna karşı jeneratör de bulunmaktadır. Mağara içi sıcaklığı yıl içinde sabit olup, 18 °C derecedir. Mağara içinde küçük havuzlar ve son bölümde 200 m² yüzeyli, 2 metre derinliğinde bir göl vardır‎.

Dim Mağarası, Türkiye’nin en güzel mağaralarından biridir. Mağara içinde sarkıt, dikit, sütun, perdemakarna ve duvar oluşumları olarak çok süslü ve zengindir. Alanya‘ya 11 km ve çevrenin piknik yerleri ve ormanlarla kaplı olması nedeniyle ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Dim Mağarası yıl boyunca ziyarete açıktır. Dim Mağarası tesisleri kapsamında 150 kişiye hizmet verebilecek restoran vardır. Mağarada Akdeniz’i, Alanya ve Alanya Kalesini, Toros Dağları’ndan bir kesiti izleyebilmek amacı ile seyir terası ve dürbünü bulunmaktadır.

Dim Mağarası İşletmesi 24 Ekim 2002 Tarihinde Uluslararası Turizme Açık Mağaralar Birliği’nin “International Show Caves Association” (ISCA) üyeliğine kabul edilmiştir. Dim Mağarası, Türkiye’de özel teşebbüs tarafından turizme açılıp işletilen ilk mağaradır.

Mağaranın bir bölümü tarih öncesi ve tarihi devirlerde insanlar tarafından yaşam alanı olarak kullanılmış, turizme açılana kadar da zaman zaman keçi barınağı olarak da değerlendirilmiştir.

Mağara özellikle yaz döneminde fazla sayıda ziyaretçi çekmektedir. Çevresi için geçim kaynağı, Türkiye için önemli jeoturizm örneğidir.  

Dim Mağarasına ulaşım

Alanya’dan Dim Mağarası’na Alanya İşletme Fakültesi yolu ile Kestel Beldesi, Dim Çayı vadisi ve Tosmur Beldesi üzerinden asfalt yollarla ulaşılabilir. Alanya şehir merkezinden tarifeli belediye otobüsleri ile de Dim Mağarasına gidilebilmektedir.

Günümüzde damlataş oluşumları yer yer devam etmektedir. Mağaranın sonunda girişten 17 m daha derinde 200 m² su yüzeyi olan bir göl vardır.

Alanya Dim Mağarası Adresi: Kestel, Dim Mağarası İşletmesi, 07400 Alanya/Antalya

Alanya Dim Mağarası Adresi: Dim Mağarası Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak Dim Mağarasının konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


5 Antalya Alanya Fosforlu Mağara

Aanya Fosforlu Mağara

Antalya Alanya Fosforlu Mağara Tanıtımı:

Fosforlu Mağara, Antalya’nın Alanya ilçesinde bir deniz mağarasıdır. Alanya yarımadasının Damlataş tarafındaki yamacındadır.  

Küçük tekneler Fosforlu Mağaranın içine girer. Mağaranın jeolojik yapısından kaynaklanan zemini, geceleri ay ışığının yansıması nedeniyle fosfor gibi parlamaktadır.

Parıltı gündüzleri de fark edilmektedir. Gezi tekneleri, Fosforlu Mağara’nın önünde de kısa yüzme molaları vermektedir. Mağaraya karadan ulaşım yoktur.

Alanya Fosforlu Mağara Adresi: Alanya yarımadasının Damlataş tarafındaki yamacındadır.  Mağaraya karadan ulaşım yoktur.

Alanya Fosforlu Mağara Adresi: Fosforlu Mağara Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak Fosforlu Mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


6 Antalya Alanya Hasbahçe Mağarası

Alanya Hasbahçe Mağarası

Antalya Alanya Hasbahçe Mağarası Tanıtımı:

Hasbahçe Mağarası, Antalya’nın Alanya ilçesinde bir mağaradır. Mağara, Alanya’ya dört kilometre uzakta olan Hasbahçe Mahallesi’nde İnişdibi mevkiindedir. 

Damlataş Mağarası’ndan yaklaşık dört kat daha büyüktür. Hasbahçe mağarasına 60-70 derece meyille sağa sola tutunarak inilmektedir. Günümüzde kayalıkların arasındaki boşlukların doldurulmuş olması sebebiyle mağaranın girişi kapanmıştır.

Alanya Hasbahçe Mağarası

Henüz ziyarete açılmadığı gibi oluşumu hakkında da bilimsel bir çalışma yapılmamıştır. İçindeki havanın serinliği nedeniyle bir dönem narenciye ürünleri depolamak için kullanılan mağara gezenlerin anlatımına göre sarkıt ve dikitlerle süslüdür.

Alanya Hasbahçe Mağarası

Alanya Hasbahçe Mağarası Adresi: Mağara, Alanya’ya dört kilometre uzakta olan Hasbahçe Mahallesi’nde İnişdibi mevkiindedir. Mağaranın tam koordinatlarını yerel halktan öğrenebilirsiniz.

Alanya Hasbahçe Mağarası Adresi: Hasbahçe Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak Hasbahçe Mağarasının konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


7 Antalya Alanya Kadıini Mağarası

Alanya Kadıini Mağarası

Antalya Alanya Kadıini Mağarası Tanıtımı:

Kadıini MağarasıAntalya‘nın Alanya ilçesinde bir mağaradır. Kadıini Mağarası’nın sorumluluğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndadır. Mağara, Alanya’nın 15 kilometre kuzeydoğusunda Çatak mevkiindedir. Kadıpınarı mevkiinde bulunuyor. Yoldan biraz yüksekte, tepe tepesinde kalıyor.

Kent merkezindeki Damlataş Mağarası’ndan üç kat büyük sarkıt ve dikitleri vardır. 1957 yılında uzmanların mağarada yaptıkları araştırma sırasında insan iskeleti ve fosil kalıntıları bulunmuştur. Kalıntıların 20 bin yıl öncesine ait olduğu saptanmış ve Alanya’daki ilk yerleşimin burada olduğu belirlenmiştir.

Mağaranın bulunduğu bölgede piknik alanları vardır, Kadıini Mağarası henüz ziyarete açılmamıştır. Mağara, Oba Beldesi Kadıpınarı mevkiinde yer alır. Üst Paleolitik ve Eski Tunç Çağı dönemine ait insan iskeletleri bulunmuştur.

Alanya, Kadıini Mağarası’ndan 2017 yılı kurtarma çalışmalarında, ölü hediyelerinden Geç Kalkolitik/Erken Tunç Çağlarına tarihlendirilen insan iskeletleri ele geçiril­miştir. Bir gömü alanı niteliği taşıyan mağaradan çıkarılan kalıntıların, antropolojik ve arkeolojik incelemeleri sonu­cun­da Kadıini insanının gömü gelenekleri üzerine bir ön değer­lendirme yapılmıştır. Kazı çalışmasını yürüten Dr. Nalan Damla Yılmaz Usta, iskeletlerin 400- 800 metrede bulunduğunu, 5-7 bin yıl öncesine ait olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Anadolu’daki en yoğun buluntunun tespit edildiği mağara içi ölü gömme alanı olarak tanımlanan, 400 ile 800 metre arasındaki noktada elde edilen buluntuların, 5-7 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendiriliyor.

Kadıini Mağarası giriş salonu geniş bir galeriden oluşmaktadır. Mağaranın uzunluğu ve nitelikleri hakkında ayrıntılı bilgi mevcut değildir. Mağara içerisinde zengin sarkıt ve dikitler göze çarpmaktadır.

Alanya Kadıini Mağarası Adresi: Oba, Kadıpınarı Cd., 07460 Alanya/Antalya (Mağara kapalıdır. Mağara girişi demir çubuklarla kapatılmış durumdadır.)

Alanya Kadıini Mağarası Adresi: Kadıini Mağarası Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak Kadıini Mağarasının konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


8 Antalya Alanya Orta Mağara

Alanya Orta Mağara

Antalya Alanya Orta Mağara Tanıtımı:

Orta Mağara Alanya limanına 10-12 dakika mesafededir. Bir deniz mağarası olan Orta Mağara en az 15, en çok da 35 metre derinliğe inmektedir.

Alanya Orta Mağara

Orta Mağara tecrübeli dalgıçlar ve derin su dalışları için uygun bir mağaradır. Orta Mağaranın dip yapısı kayalıktır.

Orta Mağara‘da Orfoz, Ahtapot, Eşkina, Müren, Böcek ve karagöz gibi deniz canlıları görülebilir.


9 Antalya Alanya Korsanlar Mağarası (Kızlaryarığı)

Alanya Korsanlar Mağarası

Antalya Alanya Korsanlar Mağarası Tanıtımı:

Korsanlar MağarasıAntalya‘nın Alanya ilçesinde Alanya Kalesi’nin bulunduğu tarihi yarımadanın altında bir deniz mağarasıdır. Teknelerle gidilir.

Yarımada çevresindeki tekne turlarında ilk mağaradır. 10 metre genişliğinde ve altı metre yüksekliğinde ağzı vardır. Küçük teknelerle mağaranın içine girilebilir.

Gerek tecrübeli dalgıçlar gerekse de eğitim amaçlı dalışlar için uygun bir yerdir. Mağarada dalgıçlar açısından tehlikeli olabilecek herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır.

Korsanlar Mağarasına giriş 12 metre derinlikle başlar. Mağaranın hemen girişinde tarihi zamanlardan kalma bir değirmen taşı bulunur. Mağaranın girişinden itibaren zemindeki taşlar adeta bir renk cümbüşü sunar.

Korsanlar Mağarasının iç taraflarında dalgıçlar satıh yapabilir ve fener kullanarak mağara tavanındaki yarasaları görebilirler.

Tekne gezisi sırasında yüzerek de mağaraya girilir. Bir söylenceye göre Korsanlar Mağarasının içinden kaleye çıkan gizli bir yol vardır ve antik çağın korsanları ganimetlerini bu yoldan yukarı çıkarır. Deniz dibindeki kayaların görüntüsü, mağaraya ayrı bir gizem katmaktadır.

Alanya Korsanlar Mağarası Adresi: Hisariçi, 07400 Alanya/Antalya (Karadan ulaşım yoktur.)

Alanya Korsanlar Mağarası Adresi: Korsanlar Mağarası Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak Korsanlar Mağarasının konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


10 Antalya Alanya Rambo Deniz Mağarası

Alanya Rambo Mağarası

Antalya Alanya Rambo Mağarası Tanıtımı:

Rambo mağarası Alanya’daki dalış noktaları içinde limana en uzak olanıdır.

Her yıl 50 binden fazla dalışın yapıldığı Alanya bölgesinin en beğenilen ve sevilen dalış noktalarından biridir.

Dalgıçların adını Zehra koydukları fok, bu noktayı fazlasıyla ilginç ve cazip kılmaktadır.  Dünyaca meşhur Kleopatra Plajı’na yakınlığı ile bilinen Rambo mağarasının, limana olan mesafesi yaklaşık 25 dakikadır.

Alanya Rambo Mağarası

Rambo mağarasının ağzı 13 metre derinlikte ve 4-5 dalıcının yan yana girebileceği büyüklüktedir. Dalması çok keyifli 7 metre uzunluktaki bir tünelden geçilerek yarısı hava ile dolu bir mağaraya çıkılır.

Rambo mağarasnda su yüzeyinin üstündeki hava boşluğu kimi yerde 10 metreyi bulmaktadır. Mağara içerisinde oluşmuş sarkıt ve dikitler görülmeye değerdir. Sergilediği görüntü ile Alanya’nın meşhur Damlataş Mağarası’nı andırdığı söylenmektedir.

Alanya Rambo Mağarası Görünümü

Dip yapısı kumluk olan Rambo mağarası içerisinde, bir fok balığı yuvası bulunmaktadır. Eğer şanslı gününüzdeyseniz, mağaranın kiracısı fok balığı Zehra’yı yakından görebilirsiniz.


Antalya’da bulunan mağaraların GPS koordinatlarını haritamızda görebilirsiniz:

Alanya’da gezilecek diğer yerlerin tanıtımını Alanya Gezi Rehberi 2 – Alanya’da Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz. Alanya Tanıtımı serimizden


Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık. Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

Yukarıdaki bağlantıların üzerine tıklayarak ilgili ve detaylı yazımıza ulaşabilirsiniz.

Etiketler: :Antalya bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Antalya görülmesi gereken yerler, Antalya gezecek yerler, Antalya gezi, Antalya gezi rehberi, Antalya gezi yazısı, Antalya gezilecek çarşı, Antalya gezilecek doğal yerler, Antalya gezilecek doğal yerler haritası, Antalya gezilecek tarihi yerler, Antalya gezilecek yerler, Antalya gezilecek yerler doğa, Antalya ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Antalya kalesi, Antalya merkezde gidilecek yerler, Antalya merkezde ne var, Antalya ne yenir nerede yenilir, Antalya ne yenir nereler gezilir, Antalya otelleri, Antalya seyahat rehberi, Antalya tarihi, Antalya tarihi yerler, Antalya turizm potansiyeli, Antalya turizm rehberi, Antalya turizm ve tanıtım, Antalya ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Antalya şehir rehberi, Antalya’da bir günde ne yapılır?, Antalya’da gezilecek doğal yerler, Antalya’da gezilecek mekanlar, Antalya’da ne yapılır, Antalya’da ne yenir, Antalya’da nereye gidilir?, gezilecek yerler, geziye hazırlık, #Antalya #Antalyamağaraları #mağara #mağaraturizmi #outdoor #Antalyaoutdoor #ekoturizm #turkeyoutdoor #outdoor #outdoorlife

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

https://turkeyoutdoor.org/

Advertisements
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et