Antalya Akseki Altınbeşik Mağarası Milli Parkı Kamp Alanı Tanıtımı

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde Antalya’nın ücretli ve ücretsiz kamp alanlarını yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır. Yazılarımızda özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Türkiye’nin güneyinde Akdeniz kıyısında yer alan Antalya, her yıl yerli ve yabancı yüz binlerce turistin akın ettiği tatil beldelerinden birisidir. Değişen tatila nlayışıyla birlikte Antalya Merkez Kamp Alanları aramaları artmıştır.

Antalya Kamp Alanları

Antalya, berrak denizi ile ünlü olduğu kadar muhteşem doğasıyla da pek çok insanı kendine çeker. Deniz ve sahil tatili bakımından dünyanın önemli turizm kentlerinden biri olan Antalya tarihten kültüre, gastronomiden doğa turlarına, milli parklardan kanyonlara ve şelalelere kadar pek çok zenginliğe ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin outdoor sektörünün önemli kısmını Antalya’da düzenlenen outdoor etkinlikleri oluşturmaktadır. Kampçılıktan safariye, doğa yürüyüşlerinden dalmaya, bungee jumpingden bisiklet rotalarına kadar neredeyse bütün outdoor aktiviteleri Antalya’da yapılmaktadır.

Özellikle Antalya Ücretli Kamp Alanları ve Antalya Ücretsiz Kamp Yerleri hakkında birçok insan güncel ve güvenilir bilgi aramaktadır. Antalya çadır Kamp yerleri ve fiyatları hizmet alınan tesise ve aldığınız hizmet durumuna göre değişmektedir. Antalya’da nerede kamp yapılır? sorusunun cevabı kişiden kişiye göre değişebilmektedir. 

Bize çeşitli sosyal medya kanallarından ulaşan okuyucularımızın en çok sorduğu sorulardan birisi de “Halk plajında kamp yapılır mı?” sorusudur. Evet halk plajında kamp yapmaya hukuki olarak bir engel yoktur, ancak çadırlar ve karavancıların sayısı artıp da halk plajları kullanılamaz hale geldiğinde yerel yönetimler müdahale etmekte ve plajlara kurulan çadır ve karavanlar kaldırılmaktadır.  Antalya Konyaaltı plajına çadır kurulur mu? sorusunun cevabı “Çok kalabalık olmayan mevsimlerde başka insanları rahatsız etmemek koşuluyla kurulabilir.” olacaktır.  

Bu yazımızda ve içerikte verdiğimiz bağlantılarda bilgi Antalya hakkında daha fazla edinebilir, Antalya’daki en iyi kamp alanlarını ücretli ve ücretsiz, kamp tesisi veya milli park, deniz kenarı park veya orman kampı gibi kriterlere göre ayırarak tüm detaylarıyla birlikte Antalya Kamp Alanları listemizden faydalanabilirsiniz.

Kampçılık
  1. Antalya Kamp ve Karavan Alanları Tam Liste
  2. Antalya Kamp Alanları
    1. Antalya Karavan Kamp Alanları
    2. Antalya Merkez Kamp Alanları
  3. Kamp Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
    1. Kamp Uyarıları
    2. Kamp Yasakları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
    3. Sahillerde Kamp Kurmak Yasak mı?
    4. Çadır Kurmak Yasak mı?
    5. Çadır Kurmak için izin gerekir mi?
    6. Çadır Kurma cezası ne kadar?
    7. Kamp yasağı var mı?
    8. Sahile çadır kurulur mu?
    9. Plajda kamp yapmak yasak mı?
    10. Kamplar kapalı mı?
    11. Antalya’da Karavan Yasak mı?
    12. Kamp için izin belgesi nasıl alınır?
  4. Antalya’da Kamp Yaparken Bilinmesi Gerekenler
    1. Antalya Kamp Yerleri
    2. Antalya Kamp Haritası
    3. Antalya Kamp Alanları ve Karavan Alanları
    4. Antalya Ücretsiz Kamp Alanları
    5. Antalya Kamp Alanları 2023
    6. Antalya’da Kamp Yapılabilecek Bütün Yerlerin Listesi
    7. Antalya’da Kamp Yapılabilecek Koyların Listesi
    8. Antalya’da Kamp, Piknik ve Doğa Gezisi Yapılabilecek Parklar Listesi konularında geniş bilgi almak için Antalya Kamp Alanları Tam Liste başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Kamp Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Kampçılık ile İlgili Yazılarımız

Kampçılık

Önceki yayınlarda kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek kampçılığın tanımını yapmış, kampçılık eğitimi ve kamp ekipmanları üzerine bilgi vermiştik. Üçüncü yazımızda ise kamp türlerini açıklamıştık. Kampçılık ve doğada hayatta kalma üzerine yazmaya devam ediyoruz. Kamp nasıl yapılır, kampçılık nedir, kamp ekipmanları nelerdir, temel outdoor ve dağcılık eğitimi yazılarımızı okumanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Kamp Uyarıları

Özellikle kamp alanları başta olmak üzere bütün turizm aktivitelerinde yapılan yorumların kişiye ve zamana göre değişen “normatif olmayan, göreceli” yorumlar olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Bir kişinin çok beğendiği ve tavsiye ettiği bir turizm tesisi / doğa aktivitesinin başka bir kişi hiç beğenmeyebilir. Listemizi yaparken olabildiğince nesnel olmaya çalışsak da bazı tesisler hakkında yapılan yorumları da eklemek zorunda kaldık.
Kamp yapmadan, tatile gitmeden önce plan yapmanızı, kalacak yer ayarlamanızı son güne bırakmamanızı, internet yorumlarının yanıltıcı olabileceğinin aklınızda bulundurmanızı, gideceğiniz tesisin internet sitesi veya sosyal medya hesaplarından detaylı bilgi almanız gerektiğini unutmayın.
Tanıtımını yaptığımız tesis ve işletmelerle ilişkileriniz temelde ticaret hukukuna tabi olup, yaşayacağınız ticari anlaşmazlıklar ve sorunlarla ilgili olarak sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz, suçlanamaz.

http://www.turkeyoutdoor.org

UNUTMAYIN KAMPÇILIK, GEREKLİ HAZIRLIKLAR YAPILMADAN İCRA EDİLİRSE TEHLİKELİ OLABİLECEK BİR AKTİVİTE OLABİLİR.

Kamp Yasakları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

2020 yılında yayımlanan bir genelge ile doğada yapılan bütün aktiviteler için önceden kolluk (jandarma-polis) izni alınması gerekmektedir.  Dolayısıyla kamp yapmadan önce de -genelgeye göre- önceden izin almalısınız.

Kamp İzinleri

Kamp Yapmadan Önce İzin Almak Zorunlu mu? Valiliklerce bazı bölgelerde, plajlarda, özellikle ormanlarda çeşitli tarihlerde kamp yasakları uygulanabilmekte ve kampçılara idari para cezaları yazılabilmektedir.

Dolayısıyla kamp yapmadan önce kamp bölgesinde herhangi bir yasak olup olmadığını resmi kurumlara sorarak teyit etmelisiniz.


Antalya’da Kamp Yapılabilecek Bütün Yerlerin Listesi, Antalya’da Çadır Kampı Yapılabilecek Koyların Listesi ve Antalya’da Kamp, Piknik ve Doğa Gezisi Yapılabilecek Parklar Listesini görmek için Antalya Kamp Alanları Tam Liste başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Antalya Kamp Haritası

Antalya Kamp Alanları yazımızda yer alan ve tanıtımını yaptığımız bütün Antalya kamp alanlarının GPS koordinatlarını Antalya Kamp alanları haritamızda bulabilirsiniz. Haritaya tıkladığınızda listede yer alan kamp alanlarının harita konumunu ve bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilirsiniz.

https://goo.gl/maps/qLphkH9Ks1u369oQ7

Antalya Akseki Altınbeşik Mağarası Milli Parkı ve Kamp Alanı Tanıtımı

Altınbeşik Mağarası

Antalya Altınbeşik Mağarası Tanıtımı:

Altınbeşik Mağarası Millî Parkı, Antalya ilinde bulunan milli parktır. İbradi (Aydınkent) ilçesine 9.7 km uzaklıkta olan Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km güneydoğusundadır. Derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır. Altınbeşik Mağarası Milli Parkı, “Bakanlar Kurulunun 31.08.1994 tarihli oluru” ile milli park ilan edilmi  olup, Park’ın alanı 1156 hektardır.  Milli Park, Antalya ili İbradı ilçesi Ürünlü köyü hudutları içerisindedir.

Altınbeşik Mağarası, Akseki ilçesine bağlı Ürünlü köyünün doğusunda, Manavgat çayı vadisinin batı yamacında bulunur. Altınbeşik Mağarası, Türkiye’nin 1., Avrupa’nın 3. En büyük sualtı gölü mağarasıdır. İncelmeler sonucunda iç kollarıyla birlikte uzunluğu yaklaşık 2200 metreye ulaştığı ortaya çıkmıştır. Giriş alanına göre, en yükek bölgesi 123 metredir. Altınbeşik Mağarası üç ana bölümden oluşmaktadır.

Köyden mağaraya bir saatlik yaya yürüyüşle ulaşılır. Mağaranın bulunduğu Milli parka giriş ücretlidir.

Toplam uzunluğu 2500 m, girişe göre en yüksek noktası 101 m’dir. Altınbeşik Mağarası, ismini üzerinde yer alan Altınbeşik Tepesi’nden (660 m) almıştır. Saha, jeolojik ve jeomorfolojik özellikler açısından ilginç ve karmaşık bir yapıya sahiptir.

Yatay ve kısmen aktif mağaradır. Mağara girişinden itibaren ilk 200 m alt seviyeyi oluşturur. Alt seviye devamlı su altındadır. Arazinin temel yapısı; Tersiyer ortalarında meydana gelen şiddetli kıvrımlar ve bu dönemin sonunda oluşan şiddetli dikey yükselmelerle meydana gelmiştir.  Bölgede önemli özelliğe sahip jeolojik oluşumlar, şaryajlar, kıvrımlar, derin ve dik kazılmış vadiler bu jeolojik gelişimin bir sonucudur. Altınbeşik Mağarası bu jeolojik gelişim sonucu üst Kretase yaşlı kireç taşlarının oluşturduğu kıvrımlar içerisinde oluşmuştur.

Alt seviyenin bitimindeki 40 m’lik bir diklikle üst seviyeye geçilir. Üst seviye ise devamlı kurudur. Üst seviyede büyük kaya blokları, sarkıt ve dikitlerle beyaz renkli kalın travertenlere rastlanır. Burası mağaranın en güzel bölümünü oluşturur.

Mağara içinrde sıcaklık 16-18°C civarındadır. Altınbeşik Mağarası Millî Parkı, Antalya ilinde bulunan milli parktır. İbradi (Aydınkent) ilçesine 9.7 km uzaklıkta olan Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km güneydoğusundadır. Derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır.

Altınbeşik Mağarası, Türkiye’nin 1., Avrupa’nın 3. En büyük sualtı gölü mağarasıdır. İncelmeler sonucunda iç kollarıyla birlikte uzunluğu yaklaşık 2200 metreye ulaştığı ortaya çıkmıştır. Mağara suyunun yer yer derinliği 15 metreyi bulmaktadır. Mağaranın iç kısımlarında bulunan travertenlerin en büyüğü 44 metre yüksekliğindedir. Orta kısmında doğal kayalardan oluşan bir adet köprü vardır.

Mağara yaz aylarında ve sonbaharın başlarında ziyarete açıktır. İlkbahar ve kış aylarında mağaranın suyu yükseldiği için ziyarete kapanmaktadır. Mağara suyunun yer yer derinliği 15 metreyi bulmaktadır. Mağaranın iç kısımlarında bulunan travertenlerin en büyüğü 44 metre yüksekliğindedir. Üst bölgelerinin çoğunluğunda kaya blokları yer alırken, orta bölgeler dere yatağı özelliğindedir. Alt bölgeler ise; mağaranın devamlı su altında olduğu bölgedir. Altınbeşik Mağarası’nın en güzel bölümü ise tamamen sularla kaplı olan son kısmına ait duvarlardır. Orta kısmında doğal kayalardan oluşan bir adet köprü vardır. Damlataş oluşumlarından dolayı, Altınbeşik Mağarası’nın en güzel bölümü olarak bilinmektedir.

Mağara yaz aylarında ve sonbaharın başlarında ziyarete açıktır. İlkbahar ve kış aylarında mağaranın suyu yükseldiği için ziyarete kapanmaktadır.

Son yapılan çalışmaların sonucu mağaranın önüne kadar özel araç ile ulaşılmaktadır. Mağaraya ulaşmak için önce Ürünlü Köyüne gelmek gerekiyor. Antalya -Alanya kara yolu üzerinden Ürünlü köyü arası yaklaşık 90 km’dir. Yine Manavgat ilçe merkezinden Ürdünlü köyüne ulaşmakta mümkündür. Manavgat merkez ile köy arası 45 km’dir.

Altınbeşik Mağarası Milli Parkı içerisinde, Akdeniz maki bitki örtüsü hakimdir. Milli Park alanı ve bölgesinde yer alan ağaç türleri ise; kızılçam, sandal, ardıç, kermes meşesi, çınar, akkesme olarak gözlemlenmektedir. Ayrıca bölgede çok sayıda çiçek türü de bulunmaktadır.

Altınbeşik Mağarası Milli Parkı günübirlik ziyaret için uygundur. Kamp yapılmadığı gibi, bungalov ve kır evi konaklama imkânı da mevcut değildir.

Altınbeşik Mağarası çok uzun ve büyük bir yeraltı sisteminin çıkış ucunda bulunmaktadır. Kızılova, Kambos ve Söbücesuyunu çeken bu büyük sistem, Oruç Düdeni Mağarası altında Altınbeşik -Düdensuyu Mağarasında son bulur.

Böylece bu büyük yeraltı su sistemi, kuş uçuşu 100 km.den fazla uzunluğu ile, dünyadaki en uzun ve büyük karst sistemlerinden biridir. Son yapılan çalışmaların sonucu mağaranın önüne kadar özel araç ile ulaşılmaktadır. Mağaraya ulaşmak için önce Ürünlü Köyüne gelmek gerekiyor. Antalya -Alanya kara yolu üzerinden Ürünlü köyü arası yaklaşık 90 km’dir. Yine Manavgat ilçe merkezinden Ürdünlü köyüne ulaşmakta mümkündür. Manavgat merkez ile köy arası 45 km’dir.

Tabiat parkı içerisinde çadır ve karavan kampı yapılamamakta fakat, milli parka giderken yeteri kadar düzlük ve gölgelik yerler bulunmaktadır. Buralarda kamp yapabilirsiniz. Milli parka giriş araçla 39 tl. (2022 yılı)

Mağara girişine vardığınızda ufak bir işletme mevcut. Botla 8-10 kişilik gruplar halinde rehber eşliğinde mağara içini gezebiliyorsunuz. Yaklaşık 15-20 dk sürüyor. (2022 yılında kişi başı ücreti 30 TL)

Buralarda kamp çadırınızı kurup Milli Park alanına giderek, wc, yeme-içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca milli park alanında şu imkanlar var: büfe, tuvalet lavabo, mescit, gölet, mağara, trekking parkuru dere, gezi rotası, çay bahçesi.

Antalya Akseki Altınbeşik Mağarası Milli Parkı ve Kamp Alanı Diğer Bilinmesi Gerekenler: Doğrudan kamp alanı değil, tabiat parkıdır. Dolayısıyla kamp atarken ve ateş yakarken en azından izin alınması gerekebilir.
Antalya Akseki Altınbeşik Mağarası Milli Parkı ve Kamp Alanı Giriş Ücretli mi? : Ücretli
Antalya Akseki Altınbeşik Mağarası Milli Parkı ve Kamp Alanı İletişim Bilgileri: 
Antalya Akseki Altınbeşik Mağarası Milli Parkı ve Kamp Alanı web-sosyal medya sayfaları: –
Antalya Akseki Altınbeşik Mağarası Milli Parkı ve Kamp Alanı Adresi: Ürünlü, Antalya,İbradi ilçesi, 07680 İbradı/Antalya
Antalya Akseki Altınbeşik Mağarası Milli Parkı ve Kamp Alanı Harita (GPS) Koordinatları: Akseki Altınbeşik Mağarası Milli Parkı ve Kamp Alanı (Bulunduğunuz konumdan kamp alanına ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak kamp alanının konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz)

Antalya Kamp Haritası

Antalya Kamp Alanları yazımızda yer alan ve tanıtımını yaptığımız bütün Antalya kamp alanlarının GPS koordinatlarını Antalya Kamp alanları haritamızda bulabilirsiniz. Haritaya tıkladığınızda listede yer alan kamp alanlarının harita konumunu ve bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilirsiniz.

https://goo.gl/maps/qLphkH9Ks1u369oQ7

Not: Yazımızda kullanılan resimler internet üzerinden açık kaynaklardan alınmıştır.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık. Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz. Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

https://turkeyoutdoor.org/

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.