Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak outdoora dair hemen her konuda yayın yapmayı sürdürüyoruz. Kampçılık ile ilgili olarak yazılarımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Kamp nasıl yapılır, kampçılık nedir, kamp ekipmanları nelerdir, temel outdoor ve dağcılık eğitimi, Kampçılık Tecrübeleri ve Kamp İpuçları yazılarımızı okumanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Kamp Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Kampçılık ile İlgili Yazılarımız: Önceki yayınlarda kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek kampçılığın tanımını yapmış, kampçılık eğitimi ve kamp ekipmanları üzerine bilgi vermiştik. Üçüncü yazımızda ise kamp türlerini açıklamıştık. Kampçılık ve doğada hayatta kalma üzerine yazmaya devam ediyoruz. Kamp nasıl yapılır, kampçılık nedir, kamp ekipmanları nelerdir, temel outdoor ve dağcılık eğitimi yazılarımızı okumanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Kamp Yasakları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sahillerde Kamp Yasakları Uygulanmaya Başlandı yazımızda da açıkladığımız gibi özellikle yaz aylarında sahillerde çadır kurmak veya karavan kampı yapmak yasaklanabilmektedir.

2020 yılında yayımlanan bir genelge ile doğada yapılan bütün aktiviteler için önceden kolluk (jandarma-polis) izni alınması gerekmektedir.  Dolayısıyla kamp yapmadan önce de -genelgeye göre- önceden izin almalısınız. Kamp Yapmadan Önce İzin Almak Zorunlu mu? Valiliklerce bazı bölgelerde, plajlarda, özellikle ormanlarda çeşitli tarihlerde kamp yasakları uygulanabilmekte ve kampçılara idari para cezaları yazılabilmektedir. Dolayısıyla kamp yapmadan önce kamp bölgesinde herhangi bir yasak olup olmadığını resmi kurumlara sorarak teyit etmelisiniz.


Bu serimizde Kampa Hazırlık Yaparken Bilinmesi Gerekenler yazımızı da okumanızı öneriyoruz.

Bu serimizde birkaç yazıyla kamp yaparken ve kampa hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayacağız. Aşağıdaki başlıklarda detaylı bilgiler vereceğiz.

www.turkeyoutdoor.org

Kamp Esnasında Dikkat Edilecekler

Kamp Esnasında Dikkat Edilecekler

Kampçılık, doğa sporlarının ayrılmaz bir parçasıdır. İnsanda heyecan, coşku ve bazı anlarda ise bağımlılık yapar.

Kampçılıkta en temel unsur doğaya saygıdır. Bir yandan konforunuzu düşünürken diğer yandan da ortamın doğallığına zarar vermemeyi öncelikleriniz arasına alacaksınız. Kamp yeri seçiminde etken olan birçok faktör vardır. Bunlardan ülkemizde en az önemseneni kamp yerimizin doğaya verdiği zarardır. Unutulmamalıdır ki bizler doğanın misafirleriyiz ve konforumuz her zaman doğayı korumaktan sonraki kriter olmalıdır.

Kampçılık Malzemeleri

Kamp Ekipmanı

Resimde Bulunanlar: Termos, cezve, ocakta oturan kızartma tavası, şapka, kamp malzemeleri çantaları, paslanmaz çelik kupa, ocakta oturan tencere, mavi el feneri, GPS, telsiz, tencere, İsviçre çakısı, pusula, mavi su şişesi, siyah dürbün, sandalye, sarı el feneri, siyah el feneri, magnezyum ateş başlatıcı, sırt çantası, yürüyüş botları ve uyku tulumu.

  1. Harita: Yanınızda her zaman kuru ve düzgün katlanmış bir bölge haritası bulundurun.
  2. Pusula: Takımın en önemli parçalarından biri olan pusulanızı güvenli bir yerde saklamalısınız.
  3. Fener: Mümkün olduğu kadar küçük ve su geçirmeyen bir fener kullanın.
  4. Dürbün: Mümkün olduğu kadar küçük ve sağlam bir dürbün alın. Dürbününüz su geçirmez olsa bile, bir naylon torbada saklamayı ihmal etmeyin.
  5. İnce Tornavida: Küçük bir tornavida her zaman işinize yarayabilir.
  6. İsviçre Ordu Çakısı: Yanınıza aldığınız çakının iyi ve sağlam bıçaklı olması gereklidir. Çakıdaki ek aletler çok faydalıdır, ama dikkatli kullanmazsanız kolayca kırılabilir.
  7. Sahan: Küçük bir sahan, kamp yemekleri pişirmek için idealdir.
  8. Ocak: Basit ama çok kaliteli bir ocak seçin. Temiz tutmaya ve darbelerden korumaya özen gösterin.
  9. Ocak Tüpü: Tüpün çatlak olmamasına ve yakıtın temiz olmasına dikkat edin. Gerekirse yakıtı filtre edin.
  10. Su Şişesi: İçindeki su donduğunda metal şişeler kolaylıkla kırılabilir. Plastik şişelerse ateşin yanına konulduğunda eriyebilir.
  11. Su Filtresi: Doğal kaynaklardan akan suları içmeden önce mikropları ve tehlikeli maddeden yok etmek için, filtre kullanmalısınız.
  12. Tabak ve Çanaklar: Plastik ya da tahta tabak ve çanaklar kullanarak size acı veren ve enfeksiyona yol açabilen ağız yanıklarından kurtulabilirsiniz.
  13. Havlu: Büyük bir havluyu küçük parçalara bölerek yüz havlusu veya boyun bağı olarak kullanılabilir.
  14. İlkyardım Takımı: Yara ve sakatlanmaları tedavi için, ilkyardım takımını mutlaka yanınıza almalısınız.
  15. Dudak Kremi: Bütün iklimler için gerekli olan dudak kremi dudaklarınızın çatlamasını engeller.
  16. Güneş Engelleyici Boya: Güneş engelleyici boya içinde parlak güneş ışığına karşı, özelikle yüksek irtifalarda son derece gereklidir.
  17. Survival Takımı: Doğada bulamayacağımız önemli malzemeleri, survival takımını mutlaka almalısınız.
  18. Islanmaz Kibrit: Islanmamaları için uçları balmumuyla kaplanan bu kibritler doğada işimize çok yarar.
  19. Dikiş Takımı: Elbise ve çadırları onarmak için kullanılır.
  20. Çadır ve Uyku Tulumu: Her ne kadar onlarsız yapabilseniz de, çadır ve uyku tulumları, evinizin rahatlığını doğaya taşır. Çadırınızı ve uyku tulumunuzu düzenli bir şekilde toplamayı ve tulumunuzun ıslanmaması için özen göstermeyi unutmayın.
  21. Banyo Takımı: Kişisel temizlik eşyalarınızı özel bir çantada bir arada tutmalısınız. Sabah temizliğinizi yaparken, çantanızı bir yere asarak eşyalarınızın kaybolmasını engelleyebilirsiniz.
  22. İmdat Paketi: İmdat paketi diye adlandırılan kutu, metal kapaklı iğne kutusu büyüklüğünde olup kolaylıkla cepte taşınabilir. Sağlam olmasının yanı sıra su geçirmez özelliği de bulunmalıdır. Bu kutu ihtiyaç halinde küçük bir pişirme kabı ve güneş ışınları ile haberleşme aracı olarak kullanılabilir.
  23. Kampta İlkyardım: Saf suda birkaç küçük tanecik ezilerek iyi bir dezenfektan elde edilir. Yaralardaki kir bununla temizlenir.
  24. Kampta Suyu Dezenfekte Etme: Suyun içine birkaç tanecik atılır ve yarım saat beklenirse, su mikroplardan arınır. Hafif kırmızı renk zararlı değildir. Durgun sular içilmeden önce mutlaka dezenfekte edilmelidir. Bu iş için ayrıca klor tableti bulundurulabilir.
  25. Kampta Ateş Yakma: Yarım çay kaşığı potasyum permanganat ile yarım kaşık şeker karıştırılarak bir tahta içine oyulmuş çukur içinde karıştırılır ve elde edilen ısı ile karışım kendiliğinden alev alır.
  26. Kampta Karın Renklendirilmesi: Kar üzerinde çok belirgin bir iz bırakma için birkaç kristal kar ile karılır.
  27. Kampta Şeker: Potasyum permanganat ateşleme için yararlı olacaktır.
  28. Kampta Çivi bulundurma: 10 cm uzunluğunda birkaç çivi taşınmalıdır.
  29. Kampta Kağıt & Kalem: Not almak ve ateş tutuşturmak amacıyla saklanmalıdır.
Kamp Survival Ekipmanı

Kamp İmdat Paketinde Bulunması Gerekenler

  • Kibrit: Nemden hemen etkilenen ve yanmayan kibritler erimiş muma daldırılarak izole edilebilirler. Benzer şekilde kibrit kutusunun yan yüzeyi de mumlanıp kibritlerle birlikte küçük bir torbaya konur.
  • Mum: Bakkallarda satılan mumlar iş görür. Mum aydınlanmak için değil, kibrit ile tutuşturulamayan ateşi yakmak için kullanılır.
  • Düdük: Tiz sesli bir düdük ile tehlike anında yer bildirilir.
  • Pusula: Basit bir pusula yeterlidir. Önemli olan yürünülen yönü bilmek ve yanlış yönde giderek zaman ve enerji harcamamaktır.
  • Olta & Misina: Su kenarına yapılan yürüyüşler için taşınabilir. İğneler bir mantara saplanarak taşınırsa diğer malzemeye zarar vermez.
  • Çengelli İğne: Kopan düğmeler ve ilkyardım için gerekebilir.
  • Sargı Malzemesi: 3 cm eninde steril sargı bezi, bir miktar yapıştırıcı bant ve 15×90 cm büyüklüğünde bir gazlı bez bulundurulmalıdır.

Doğaya En Az Zarar Verecek Şekilde Kamp Yapmanın Kuralları

Kamp Kuralları
  1. Yürüyüşleriniz esnasında daha önce kullanılmış, mevcut patikalardan faydalanın. Kestirme ve yeni yollar yaratmayın.
  2. Mümkün olduğunca ve her zaman daha önce kamp yapılmış alanları kullanın.
  3. Tuvalet ihtiyaçlarınızı su kaynakları, patikalar ve kamp yerlerinden uzakta giderin.
  4. Ateş yakmak yerine bir ocak kullanın. Ateş yakmanız gerekiyorsa da daha önce yakılmış yerleri kullanın. Ateşinizin söndüğünden emin olmadan da kamp yerinden ayrılmayın.
  5. Temizlik ihtiyaçlarınızı su kaynaklarını ve kamp alanını kirletmeyecek şekilde ve çevreye zarar vermeyecek maddeler kullanarak yapın.
  6. Çiçekler, çimenler ve diğer bitki örtüsünü, kayalar ve çevre dokusunu bozacak, zarar verecek eylemlerden uzak durun.
  7. Vahşi yaşama hiçbir şekilde müdahale etmeyin. Çevredeki hayvanları kendi haline bırakın kesinlikle beslemeyin.
  8. Sadece kendi çöplerinizi değil, tüm ekibin hatta sizden önce bırakılanları da bir çöp torbasında toplayıp şehre kadar taşıyın.
  9. Ulaşım yoluna yakın olmalıdır. (3-5 Km.)
  10. Tehlikeli yerlerden uzak olmalıdır. (Uçurum, yar, bataklık, heyelan bölgesi, açık kuyu, trafo merkezi, askeri atış alanı, yüksek gerilim hattı vb.leri)
  11. Su temini kolay olmalıdır.
  12. Acil durumlarda sağlık, güvenlik birimlerine ulaşım imkanı veren yerde olmalıdır.
  13. Çok kalabalık ve gürültü olmamalıdır.
  14. Yırtıcı hayvan tehlikesi olmamalıdır.
  15. Köy, kasaba ve şehir içinde ve piknik alanında olmamalıdır.
  16. Gece gündüz arasında büyük ısı fakı olmamalı. Nem oranı düşük olmalı ve tavan suyu yüksek olmamalıdır.
  17. Yağmur ve sel taşkınlarından korunaklı olmalıdır.
  18. Karayoluna yakın olmamalı, yamaç ve bayır olmamalı, düz alanlar tercih edilmelidir.
  19. Bahçe ve tarla kenarı olmamalıdır.
Kampçılık Kuralları

Kamp Sonunda Yapılması Gerekenler

  1. Kampın eşya ve malzemelerini dikkatle toplayınız.
  2. Gerekli temizlik çalışmalarını yapınız.
  3. Malzemeleri bir sonraki kampta da kullanacağınızı düşünerek dikkatli depolayınız. Kırılma, bozulma ve çürümelere karşı önlemler alınız.
  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

https://turkeyoutdoor.org/